Nová Sony Xperia E1: čtyřpalcový hudebník

47

Další novinkou od Sony, která se oficiálně představila právě dnes, je Xperia E1. Jde o telefon spíše nižší střední třídy, který je však dle slov výrobce doslova napěchován prémiovou výbavou. Máme zde například dvoujádrový procesor, čtyřpalcový displej, podporu dvou SIM karet či práci s HD videem. Velký důraz je kladen také na zvuk.

Sony je v roce 2014 opravdu při chuti a chrlí na nás jeden model za druhým, ať už se koná nějaký veletrh nebo nekoná. Dnes jsme si již představili tabletofon Xperia T2 Ultra a nyní se podíváme na zástupce nižší třídy, Xperii E1.

Sony Xperia E1 bude dostupná ve třech barevných variantách

Výrobce telefon prezentuje jako nejlepší chytrý mobil ve své třídě. Po přečtení preview si obrázek jistě vytvoříte sami. Začněme ale zvenčí, kde můžeme být opět svědky designové linie japonského výrobce. Nutno však podotknout, že Xperia E1 je přeci jen zaoblenější než stájové modely vyšších tříd. Rozměry telefonu činí 118 × 62,4 × 12 milimetrů. Tloušťka by vás mohla překvapit, avšak 12 milimetrů není stále nijak moc a mohlo by to naopak přispět k pohodlnějšímu držení. Naopak hmotnost 120 gramů v dnešní době potěší.

Do těle telefonu se vešel čtyřpalcový displej s rozlišením 800 × 480 pixelů, výsledná jemnost je 233 PPI. Sony se chlubí tím, že použilo své nejmodernější technologie a displej by měl nabídnout velmi syté barvy a parádní podívanou. Snad se slova potvrdí i při reálných zkušenostech. Kromě displeje Sony klade důraz na reprodukci zvuku. Na zadní straně je hned několik průduchů reproduktoru, který nabídne výkon 100dB. Křišťálově čistý zvuk pak má zajistit technologie xLOUD. Možnost vlastní personalizace pak obstará režim ClearAudio+. Dost možná tak před sebou máme nejlépe hrající telefon nižší třídy. Vše však ukáže až reálný test. S hudbou se pojí i přehrávač Walkman, který nabízí moderní prostředí nebo možnost přeskakovat skladby zatřesením s telefonem. Zajímavostí je speciální tlačítko Walkman na boku přístroje.

Prostředí telefonu zajistí operační systém Android 4.3 Jelly Bean. Výkon by dle slov výrobce telefonu rozhodně scházet neměl. Avšak při pohledu do tabulky parametrů jsme pesimističtí. Dvoujádrový Snapdragon 200 s taktem 1,4 GHz vypadá nadějně, v něm problém nebude. Bohužel však Sony nasadilo pouze 512 MB paměti RAM, což je dost málo. O grafickou akceleraci se postará Adreno 302. Interní úložiště poskytuje prostor 4 GB a je rozšířitelné paměťovými kartami.

Fotoaparát nabízí rozlišení pouhé 3 megapixely bez automatického ostření a přisvětlovací LED diody. Touto volbou dostává tvrzení „nejlepší chytrý mobil ve své třídě“ řádně na frak. Zejména chybějící dioda je zarážející, neboť je u telefonů zákazníky vyžadována. Malou náplastí může být fakt, že díky novému procesoru si telefon poradí se záznamem videa v HD rozlišení.

Výbava telefonu pak stojí na rychlých datových sítích HSPA+, Bluetooth 4.0 či GPS ve spojení s GLONASS. K dokonalosti nám chybí NFC, které Sony dává do většiyn svých modelů, avšak nižší třída zůstává i v roce 2014 stranou. Baterie nabízí kapacitu 1 700 mAh, což s ohledem an velikost displeje adekvátní hodnota a Sony slibuje až 551 hodin v pohotovosti. Jde samozřejmě o hodnotu naměřenou v laboratorních podmínkách.

Závěrem preview nezapomeneme ani na dvojče, Xperii E1 Dual. Její výbava je zcela shodná s Xperií E1, avšak přidává slot pro dvě SIM karty. Obě SIM karty jsou aktivní a Sony uvádí, že druhá SIM karta zůstává aktivní i ve chvíli, kdy na první SIM kartě probíhá hovor.

Sony prozatím neoznámilo cenu ani dostupnost obou modelů. Cenu tipujeme kolem hranice 4 000 Kč a dostupnost v průběhu prvního čtvrtletí 2014.

Technické parametry Sony Xperia E1

Kompletní specifikace
Konstrukce118 × 62,4 × 12 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát3 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 1 280 × 720 px
ChipsetQualcomm Snapdragon 200 8210, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 302
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2014,
Diskuze ke článku
PaliHornak
PaliHornak
No pekny nastupca SE Live with Walkman, ten so stereorepro hral paradne. Co sa mi nezda je rozlisenie displeja, kedze SE a S pouziva vysostne 854*480. Ze by slo o novy typ pre low endy od ineho vyrobcu??
Frago
Tak to je ozaj zaujímave, Sony radšej vyrobí takýto šunt, ale ten dostane Android 4.3 a Xperia L a Xperia M, čo sú ďaleko výkonnejšie modely tak tie Android 4.3 už nikdy neuvidia. Prvý a posledný krat som si kúpil Sony.
Jab
Ty parametry jsou rozhodně zklamáním. Naučil jsem se Sony vnímat jako dobrou volbu pokud beru v potaz poměr ceny a výkonu. Na druhou stranu je do další generace Xperie E. Čili pokud bude do těch 4 tisíc za počáteční cenu, tak to jde.
Václav
No, s tou pamětí to moc nevychytali 512 MB RAM je pro androida málo a vnitřní paměť 4GB? Celé to završuje 3MPx fotoaparát. Za to bych vážně víc jak 4500 nedal. Sony je poměrně nevyvážené, ale občas se u nich objeví telefon, který za něco stojí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze