Nokia X2 Dual SIM oficiálně: další přírůstek do „androidí rodinky“

45

Nokia, tedy respektive Microsoft si pro dnešní den přichystal menší překvapení v podobě dalšího přírůstku zařízení s operačním systémem Android. Novinka nese označení X2 Dual SIM a za cenu 99 euro nabídne slušnou funkční výbavu, která zahrnuje 4,3palcový displej, 1 GB paměti RAM nebo například 5Mpx fotoaparát s autofokusem.

Nepřehlédněte:

Android a Nokia

Spojení Nokie a Androidu bylo až téměř do oficiálního představení řady Nokia X bráno jako nesmysl. Nic se však tomto spojení nemění ani poté, co Microsoft Nokii koupil, dnes si pro nás totiž společnosti společně připravily překvapení v podobě nového přírůstku s operačním systémem Android uvnitř. I u nové Nokie X2 Dual SIM (pozor, nezaměňovat s Nokií X2) je kladen důraz na zajímavé provedení, slušnou funkční výbavu a hlavně nízkou cenu. Nokia X2 Dual SIM se totiž začne prodávat za necelých 100 eur, což v přepočtu vychází na zhruba 2 700 Kč.

Nokia X2 Dual SIM na oficiálních snímcích

Design: hlavně barevně

Vzhledem k zaměření Nokie X2 Dual SIM, tedy na mladší osazenstvo a uživatele nepreferující maximální funkční výbavu, musí zaujmout už na první pohled. Začneme barevnými variantami, Nokia X2 Dual SIM se totiž bude prodávat rovnou v 6 barvách, konkrétně v oranžové, zelené, černé, žluté, tmavě šedé a konečně také bílé. Prvních třech jmenovaných barevných variant se zákazníci dočkají hned při samotném startu prodeje, zbylé tři se objeví v průběhu roku.

Nokia X2 Dual SIM

Nokia X2 Dual SIM zaujme kromě množství barevných variant také monobody konstrukcí a bezešvým zadním krytem, celé tělo tak působí velice bytelně a kompaktně. Zadní kryty jsou výměnné, spojují probarvené jádro doplněné průhlednou vnější vrstvou, díky čemuž je přístroj odolnější a vypadá, jako by byl zevnitř prosvětlen.

Hardware

Vzhledem k ceně a zaměření přístroje nelze očekávat zázraky, co se funkční výbavy týče, i přesto se Nokia X2 Dual SIM nemusí za nic stydět. O výkonnostní složku se postará dvoujádrový procesor Snapdragon 200 s taktem 1,2 GHz od Qualcommu , tomu bude sekundovat 1 GB operační paměti RAM. Nokia slibuje, že ovládání telefonu bude nově mnohem pohodlnější a hlavně plynulejší, uvidíme tedy, co je na tom pravdy. Jak už víme, v Nokii bude opět běhat operační systém Android, v jaké konkrétní verzi však není jasné, opět se bude jednat o kompletní „předělávku“.

Nokia X2 Dual SIM

Tato „předělávka“ nese v případě X2 Dual SIM označení Nokia X Software Platform 2.0 a přinese zásadní vylepšení uživatelského prostředí. Uživatelé si budou moci vybrat ze tří typů ovládání: barevná Home obrazovka s dlaždicemi, jejichž velikost lze měnit, dále pak Fastlane s rychlým přístupem k nedávno použitým aplikacím a nejbližším událostem v kalendáři, třetí možností je pak nový seznam aplikací (inspirovaný telefony Lumia), které si mohou připnout na domovskou obrazovku. „Stahovatelná“ karta notifikací pak umožní rychlý pohled na možnosti připojení, stejně jako důležité informace například o dostupných aktualizacích.

Displej nabídne 4,3palcovou úhlopříčku, rozlišení se zastavilo na hodnotě WVGA, tedy 800 × 480 pixelů. Hlavní fotoaparát nabídne rozlišení 5 Mpx a neschází mu ani přisvětlovací LED dioda, potěší také autofokus, díky kterému se do hry opět vrací focení makro snímků, například textů. Nokia X2 Dual SIM nabídne také sekundární kameru pro videohovory, Nokia však zatím nespecifikovala, jaké nabídne rozlišení.

Microsoft a Android

Microsoft i nadále investuje do služeb pro rodinu Nokia X. Jako vstupní brána ke službám Microsoft využívá rodina přístrojů Nokia X řadu služeb jako Skype nebo OneDrive. Nokia X2 navíc jako první přinese i předinstalovanou aplikaci Outlook.com, chybět nebude ani již zmíněný Skype a OneDrive s tím, že další aplikace lze snadno instalovat z Nokia Obchodu (například OneNote nebo Yammer). Pro automatické ukládání fotografií, videí či dokumentů se určitě bude hodit 15GB úložiště OneDrive, které získají majitelé telefonu Nokia X2 zdarma.

Nokia X2 také přinese nové aplikace třetích stran, jako je LINE Ranger, Brewster and Findery, které se připojí k nedávno představenému klientu pro sociální síť Instagram a populárním aplikacím jako WeChat a Skype. Všechny budou dostupné v nově vylepšeném Nokia Obchodu.

Těšíte se?

Nokia X2 Dual SIM je příjemným překvapením a je dobré vědět, že i pod taktovkou Microsoftu se chce společnost ubírat směrem naproti zákazníkům, kteří mají zájem o zařízení s hezkým designem, dostatečnou funkční výbavou a hlavně, za zajímavou cenu.

Technické parametry Nokia X2 Dual SIM

Kompletní specifikace
Konstrukce121,7 × 68,3 × 11,1 mm, 150 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx, autofocus, video: 864 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 200 8625Q, CPU: 2×1,2 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, ?
Diskuze ke článku
pepe
Baterie by mohla být větší, ale určitě dává větší smysl než X1
Petr Kellner
Petr Kellner
No to si snad Nokia respektive MM dělají s prominutím prdel ne ? Vydat nějaký "baskvil" s androidem když jim totálně chybí střední třída (nástupci 720,820 ). Tohle je až nehoráznost ! WP fandím ale tímhle přístupem si MM kope hrob !
gior
Kombinace WP a androidu mi po chuti není, ale nejsem cílovka a chápu, proč to tak je. Co je ale u Nokie úplně mimo, je ten nevkusný, štětkovský, cirkusácký design telefonu. Od nejhlubšího dna jej dělí jen to, že v transparentní vrstvě nejsou zalité třpytky. Nebo se fakt najde někdo, kdo by to, bez ohledu na OS, koupil?
superuser
se Rootne a bude skvělá, bral bych jí počkám až bude levnější.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze