Nokia ve 4. čtvrtletí překvapila: prodala 4,4 miliony Lumií

Finská Nokia poodkryla své výsledky za uplynulé poslední čtvrtletí roku 2012. Nejvíce vyhlížené byly prodejní výsledky Lumií s operačním systémem Windows Phone. Nutno říci, že Nokia příjemně překvalila a akcie rostou. Na druhou stranu vyhráno zdaleka nemá a jedná se jen o předběžné výsledky.

Nokia logo

Nokia prodala za čtvrté čtvrtletí 2012 celkem 79,6 miliónů mobilních telefonů. Vcelku se dařilo dotykovým telefonům řady Asha, kterých výrobce prodal 9,3 miliónů kusů. Nokia zároveň tyto modely řadí mezi smartphony.

Nokie Lumia 620, 820 a 920: trio s Windows Phone 8

Mnohem důležitější jsou však prodeje modelů s Windows Phone, tedy řady Lumia, na jejímž úspěchu je Nokia závislá. Modelů řady Lumia bylo 4,4 miliónů, což není nijak velké číslo s ohledem na to, že na klíčových trzích již byly obě nové Lumie – 820 a 920. Na druhou stranu jde o zlepšení oproti 3. čtvrtletí, kdy se prodalo jen 2,9 miliónu Lumií a výrazné zlepšení meziročně, jelikož ve 4. čtvrtletí 2011, kdy prodeje startovaly, se prodalo jen milion Lumií. Kromě lepších než předpokládaných prodejů Lumií se Nokia pochlubila také tím, že se ve 4. čtvrtletí dostala dle předběžných odhadů v divizi "Devices & Services" do černých čísel. Marže by totiž měla být pozitivní, měla by se pohybovat mezi nulou až dvěma procenty. Původní odhady přitom hovořily o záporné marži kolem 6%. Nokia měla totiž také nižší provozní výdaje, než očekávala. Nokia tedy podle svých slov překonala očekávání, což se ihned promítlo na jejich akcích, které na Londýnské burze rostou aktuálně o 11% vzhůru, v předobchodní fázi na burze v New Yorku dokonce o 16%.

Lumie se prodávají lépe než ve 3. čtvrtletí a výrazně lépe, než před rokem

Pokud si počet prodaných Lumií odečteme od celkového počtu chytrých telefonů, zjistíme, že doprodávajících se telefonů se Symbianem bylo 2,2 miliónu. Kompletní výsledky Nokia vydá 24. ledna, kdy budou známa také absolutní čísla, a také fakt, zda Nokia opravdu nakonec skončila v tomto čtvrtletí v plusu. Nokia však zdaleka nemá vyhráno. Výsledky za celý rok 2012 budou výrazně v červených číslech a výrobci nadále dělá problém dodávat dostatek telefonů na co nejvíce trhů zároveň. První čtvrtletí je také na prodeje telefonů nejslabší z celého roku a Nokia sama očekává, že prodeje začátkem roku 2013 spíše neporostou. Jak prozatím hodnotíte prodeje? Zmátoří se nakonec Nokia a podaří se ji zvýšit prodeje svých modelů z řady Lumia?

Zdroje: press.nokia.com

Diskuze ke článku
Naecken
Máte tam chybičku - Nokia celkem prodala 86,3 milionů telefonů a ne 79 milionů.
Martin
Za tyto výsledky by se v Samsungu popravovalo.
nj
cakal som aspon 2X tolko Lumii slabota myslim ze predaje v roku 2013 nebudu lepsie po novinkach z CES a MWC :/
pato
keby boly ceny trochu nizsie tak by predali viac kusov

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze