Nokia už není jedničkou ani ve Finsku, předběhl ji Samsung

26

Situace kolem Nokie není stále růžová. Za uplynulé čtvrtletí totiž ztratila svou tradiční baštu, domácí Finsko, kde již není nejprodávanějším výrobcem.

Nokia logo

Během prvního čtvrtletí se Finsku prodalo zhruba 587 000 mobilních telefonů. Z tohoto počtu si Nokia ukousla podíl 33,6 %, což je zhruba 196 000 prodaných telefonů. Za stejné období před rokem Nokia držela podíl 48 %. Zlaté časy na domácím trhu jsou ale pryč, neboť Nokii předstihl jihokorejský Samsung.

Nepřehlédněte: Nokia Lumia 920 v nejnovější reklamě fotí lépe, než konkurence

Výrobce tržní podíl
1. Samsung 36 %
2. Nokia 33,6 %
3. Apple 14 %
4. ostatní 13,7
Nokia Lumia 520 - levný zástupce s WP8 by Nokii mohl pomoci k prvnímu místu

Jeho aktuální tržní podíl je 36%, podařilo se mu za uplynulé čtvrtletí prodat 211 000 mobilních telefonů. Třetí příčku si s velkým odstupem drží Apple s podílem 14 %. Samsungu se první příčky zřejmě jen tak nevzdá a Nokii se bude na vrchol dostávat obtížně. Pomoci by ji mohla Lumia 520. Nejlevnější zástupce s operačním systémem Windows Phone 8 totiž aktuálně vstupuje na trh. Jak je vidět i z domácího trhu, Nokia stále hledá recept na zlepšení prodejů. Myslíte, že pomůže čas, nebo Nokia měla přijít s agresivnějším přístupem?

Zdroje: androidbeat.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
fixka
Mne je to jedno ....nech sa nokia trapi ..ved tam od toho maju super dobre zaplateny supermanagment....nerozumiem preco by som mala lutovat nokiu ...donedavna kaslali na svojich zakaznikov.....
Aleš
je vidět že windows phone nechce nikdo ;) (a ještě ty levné telefony, které jsou k ničemu) :DD
Romik
Ja nevím,ale už mě unavujou tyto články.Nokii podporuji,koupili jsme teď v rodině 3lumie 820.A spokojenost.Nokii a jeji systém chci na trhu už jenom z principu.Bojím se toho,kdyby 100% trhu ovládala pouze jedna platforma.Pak bychom se nedoplatili.I když je nokia,kde je!? Pořad je to dobra znacka,ktera je na trhu mnohem déle než ti druzí.A byl bych nerad kdyby tato konkurence v podobě Nokie zanikla..jak si mnozí přejí.A taky by bylo smutne kdyby pustila do svych zařízení android.Nechci mit v telefonu systém ktery má cca 60%lidí,vždy jsem chtěl něco "jiného".A to,alespoň u mě,nokia splňuje.Ano,ne na 100%.Ale to nikdo,bohužel
Ryo2
Můj názor: vyladit si svou verzi androidu,přidat podporu a programy od nokie a jako bonus přihodit pureview.Hotovo. Ať mi nikdo neříká,že by prodeje byly tak v prd.li jako nyní.Níže snad v prodejích nelze klesnout! Ale hlááávně že nokia a WP. Nokia by se měla probrat a nabídnout i android verzi - už kvůli své značce,která zažívá další a další odliv zákazníků a MS by se měl probrat a nervat násilím vzhled ala WP8,který má sice úspěch,ale pouze u malého procenta uživatelů a vypadá opravdu nechutně. Těch pár spokojených zákazníků (v porovnání s ostatními systémy) je opravdu nic. Můžete tu vychvalovat WP8 (neberu vám to),ale všichni vidí,jak je WP8 velký úspěch a jak jde nokia do kytek.Není problém,ať nokie podporuje i nadále WP,ale ať (pro své zákazníky) rozšíří telefony i alternativou androidu,alespoň jeden lepší model a uvidíme jaké budou prodeje - pořád tvrdím že by to proti nynějšku byla výhra.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze