Nokia představila profesionální kameru pro virtuální realitu OZO

1

Na příští rok se chystá Nokia vrátit na trh s mobilními telefony. Mezitím nezahálí a zabrousila do zcela odlišné oblasti, když představila zajímavou kulovou kameru pro sférické video OZO. Zařízení, které obsahuje osm kamer není určeno pro domácnosti, ale pro profesionální tvůrce 3D videí určených pro virtuální realitu.

OZO zachycuje stereoskopické 3D video prostřednictvím osmi synchronizovaných senzorů a prostorový zvuk skrz osm integrovaných mikrofonů, tak aby byl pokryt kompletní okolní prostor. Steroskopické kamery pro virtuální realitu nejsou nic nového. Na svých vlastních řešení pracuje i řada dalších výrobců včetně Samsungu nebo GoPro.

Nokia OZO

Přesto však má Nokia jeden trumf v rukávu. Software kamery umožňuje takřka v reálném čase sledovat 3D zobrazení prostředním brýlí pro virtuální realitu, takže autor má okamžitou představu, jak bude výsledné video vypadat. Video je v tomto případě samozřejmě v nižším rozlišení než konečný výsledek, protože zpracovat takové velké množství dat přece jen i s výkoným procesorem nějakou dobu trvá.

Nokia OZO

V tuto chvíli představila Nokia svou kameru OZO zástupcům hollywoodských studií, produkčních firem, médií a technologických společností. Nyní bude provádět finální testování a vylepšování kamery na základě připomínek profesionálů tak, aby byla připravena k uvedení na trh.

To je ostatně důvod, proč Nokia zatím nezveřejnila kompletní specifikaci zařízení, ani jeho cenu, která pravděpodobně nebude nízká. Nicméně uvedla, že první kusy by měly být dodány zákazníkům už během čtvrtého čtvrtletí 2015.

Zdroje: company.nokia.com, engadget.com