Nokia N97 mini: menší sestřička, co umí to samé
recenze

Nokia N97 mini: menší sestřička, co umí to samé

9

Líbí se vám N97, ale je pro vás příliš velká? Přesně pro vás je určena N97 mini. Čím se odlišuje, je každému jasné. Je kompaktnější a zároveň nabídne vše, co její větší sourozenec. Přečtěte si mini-recenzi a dozvíte se, v čem se N97 mini lepší nebo horší. Který z dvojice telefonů se spíše vyplatí koupit?

Nokia N97 je považována za vlajkovou loď finské produkce, která i přes určité neduhy obsahuje opravdu výbornou funkční výbavu. Pro řadu lidí však je originální N97 příliš velká a zejména pro ženy jsou její rozměry někdy až příliš velké. Nokia měla, zdá se, toto vše na paměti a koncem podzimu na trhu uvedla N97 mini, která jakoby z oka vypadla původnímu modelu N97, je ovšem o kousek menší. Až na menší paměť, displej a baterii však z výbavy nebylo nic obětováno a uživatelé tak dostávají poměrně unikátní možnost vybrat si tařka totožný přístroj ve dvou velikostech.

Technické parametry

Rozměry 13 x 52,5 x 14,2 mm
Hmotnost 138 gramů
Konstrukce klasická s boční výsuvnou QWERTY klávesnicí
Barevné provedení černě-višňová/garnet, bílá, černá
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 1900 / 2100 MHz
Displej dotykový - rezistentní, typu TFT, rozlišení 640 x 360 px, 16 milionů barev, úhlopříčka 3,2", poměr stran 16:9
Procesor a paměť procesor ARM 11 - 434 MHz
8GB vnitřní paměti + paměťové karty microSD (až 16GB microSDHC)
128 MB RAM
Otevřený operační systém ano, Symbian Series 60 5th Edition
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, diktafon, synchronizace s PC, převodník, prohlížeč Word, Excel a Powerpoint, PDF prohlížeč, Zip, RSS čtečka, Push-To-Talk
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, AAC, eAAC, eAAC+ a WMA), ekvalizér, rozšíření sterea, FM rádio s RDS, podcasty přehrávač videa (RealPlayer) (MPEG-4, H.264), stereo reproduktory s 3D efekty, hry N-Gage, Nokia Music Store, podpora uploadu fotografií na flickr, Ovi, Vox, 3,5 mm Jack konektor pro připojení sluchátek, JAVA 2.1, Flash Lite 3.0, Flash videa v prohlížeči, internetový prohlížeč Safari, akcelerometr
Fotoaparát 5 Mpx (2584 x 1938 px), optika Carl Zeiss, autofocus, 2x LED dioda, digitální zoom, nahrávání VGA videa (640 x 480 px, 30 snímků/s, MPEG4)
přední VGA kamerka pro videohovory
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, digitální kompas, navigační software Nokia Mapy 3.0, mapy společnosti Navteq / Ovi Maps, prohlížení tras, 3D pohledy, hlasová navigace, průvodce měst, denní nebo noční pohled
Datové funkce HS-USB 2.0 (až 50 Mb/s), microUSB konektor typu B, Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (download až 3,6 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g) s podporou UPnP, TV-out (PAL/NTSC)
Baterie a výdrž Li-Ion 1 200 mAh (BL-4D)
Doba hovoru: až 430 min (GSM), 240 min (UMTS), pohotovostní režim: až 320 hod (GSM), až 310 hod (UMTS), přehrávání hudby (Offline): až 32 hod, přehrávání videa (Offline): až 210 minut
Cena a dostupnost 15 tisíc Kč
již v prodeji

V krabici naleznete

  • Baterie BL-4D
  • Cestovní nabíječka AC-10
  • USB kabel CA-101
  • stereo headset WH-701 dálkovým ovladačem a redukcí na 3,5 mm Jack
  • CD s Ovi Suite, návody

Sony Ericsson W880i Plusy

  • kvalitní nevrzající konstrukce, vylepšené vysouvání

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • displej mohl mít vyšší rozlišení

Pro koho je Nokia N97 mini?

  • Pro ty, co chtějí N97, ale chtějí menší rozměry i hmotnost
  • Pro ženy, které hledají špičkový multimediální mobil
  • Pro ty, co chtějí to nejlepší, co může Symbian nabídnout

Poznámka: pokud se chcete dozvědět o funkcích a vlastnostech Nokie N97 mini dozvědět více, přečtěte si recenzi Nokie N97. V této mini-recenzi se budeme věnovat zejména odlšnostem a základnímu popisu.


Srovnání velikostí: Nokia N97 v bílé a N97 mini v hnědé barvě


Srovnání velikostí: Nokia N97 v bílé a N97 mini v hnědé barvě


Nokia N97 mini je znatelně měnší - ale jen o pár milimetrů

Design, konstrukce – hezčí a kompaktnější

Jednoznačnou překážkou pro některé zájemce o N97 byla velikost. Je to zkrátka kus telefonu a ne každému vyhovuje mít neustále vyboulenou a obtěžkanou kapsu. N97 mini dostává svému označení a je opravdu o něco menší a lehčí, než originální N97, i když to není nijak velký rozdíl.


Design zůstal zachován, rozměry se nepatrně smrskly

Zatímco rozměry původní N97 činí 117,2 x 55,3 x 15,9 mm, N97 mini se může pochlubit hodnotami 113 x 52,5 x 14,2 mm. Příjemný rozdíl je zejména v tloušťce, která je papírově pouze o 1,7 mm menší, ale při uchopení je to opravdu znát. N97 mini celkově lépe padne do ruky a zejména pro ženy bude její používání výrazně pohodlnější. Zmínit a pochválit musím také o 12 gramů nižší hmotnost, která se zastavila na finálních 138 gramech.

Design se oproti N97 takřka nezměnil a laický uživatel verzi Mini od té původní na první pohled vůbec nerozezná. Poznávacím znakem může být barva, i když ne vždy. N97 mini se začala prodávat v hnědo-bronzové variantě, ale nyní se na trhu objevila též v bílé a černé. Přední strana kolem displeje je opět lesklá a nese pouze trojici tlačítek, přičemž klávesy pro započetí a ukončení hovoru jsou opět dotykové.


Tlačítka pod displejem jsou rozmístěna úhledněji a praktičtěji

Tlačítka jsou však pod displejem roztažena po celé šířce telefonu a jejich umístění je tak praktičtější, než u původní N97. Nad displejem se naopak nachází stejně uspořádané nezvyklé prvky v podobě sekundární kamerky a senzorů. Vkusné lesklé orámování dává tušit vyšší cenu přístroje.

Prvky na bocích telefonu jsou uspořádány navlas stejně, jako u N97. Proč také měnit osvědčené rozmístění, že? Na pravé straně tak nalezneme obligátní tlačítka pro regulaci hlasitosti a spoušť fotoaparátu, levý bok pak nese microUSB konektor, skrze který se telefon též nabíjí, který doplňuje praktický posuvný zámek.


Prvky na bocích telefonu jsou stejné, jako u N97. Nač měnit ověřené?

Zadní stranu zasáhly asi největší změny, zde nezůstal kámen na kameni. Místo velkého plastového krytu baterie se zde na odiv staví menší kryt z nerezové oceli v barvě telefonu. Fotoaparát bohužel přišel o posuvnou krytku, takže je nyní čočka nechána napospas škrábancům a prachu. Parametry fotoaparátu však zůstaly navzdory menším rozměrům telefonu zachovány.


Fotoaparát přišel o praktickou krytku, ale parametry zůstaly

Nokia N97 Mini na mě působí celistvějším a kvalitnějším dojmem. Díl s displejem vzorně a natěsno sedí na dílu s klávesnicí a není mezi nimi taková mezera. Také vůle jednotlivých dílů je menší. Celkové zpracování tedy dopadlo na výbornou a oceňuji zejména použití kovového krytu baterie, který oproti plastu z N97 působí mnohem hodnotněji.


To už jsme někde viděli... Ano, vyklápění je navlas stejné s Nokií N97

Horní díl Nokie N97 Mini se však dá, stejně jako její větší sourozenec, odklopit a zpřístupnit tak QWERTY klávesnici. Mechanismus vyklápění je navlas stejný, opět přeci není potřeba měnit osvědčené řešení, které se mimochodem opravdu povedlo a N97 má dle mého vyřešeno vyklápění tímto stylem snad nejlépe. Zase stačí jen zatlačit na levý bok horního dílu, který se posléze vyklopí šikmo vzhůru.


zadní lišta už nenese informace o působivé výbavě

Celkově se vyklápěcí mechanismus opět velmi povedl, jeho chod je jemný a hladký, dorazy příkladné. Ani po roce používání bych neměl obavu z nějaké nefunkčnosti v tomto směru. Zajímavé je, že úhel otevření je větší, než u N97, díky čemuž vypadá v otevřeném stavu N97 Mini výrazně „nižší“ a menší. Úhel naklopení však nelze opět měnit, musíte se spokojit s tím, co má N97 mini připraveno.

Pružina mechanismu je o něco silnější a je nutné zatlačit trochu více, ale posléze se displej o to rychleji vyklopí. Vodič mezi horním a dolním dílem telefonu opět vzadu chrání lišta, která však přišla o jednu originalitu. U N97 jsou zde vtipně vyjmenovány ty nejlepší prvky výbavy. Novinka Mini se však spokojí s prostým označením sama sebe a určením země, kde byla vyrobena. Takže další poznávací znamení a odlišnost navíc.

Baterie a výdrž – menší a přitom stejná

Nokia N97 mini dostala do vínku menší baterii, než její odrostlejší a starší kolegyně. Do menšího těla se již baterie s kapacitou 1500 mAh prostě nevešla, i když bychom byli rádi, kdyby ano. V útrobách pod kovovým krytem tak nalezneme 1200 mAh Li-Ion akumulátor, který slibuje o něco horší výkony, než větší baterie u N97.


Beterie je menší, ale N97 mini s ní vydrží téměř stejně, jako N97

Tyto předpoklady se v praxi potvrdily, i když to není takový rozdíl. Záchranou je menší displej, který „žere“ logicky méně energie. V reálu tak vydrží mini téměř to samé, jako její větší kolegyně, při intenzivním používání nepatrně méně. Rozdíly jsou však méně patrné, než by se mohlo z papírových údajů zdát.

QWERTY klávesnice – menší tvrďák bez kříže

Odvážný podnadpis se dá shrnout jednou větou. Klávesy jsou oproti stejně koncipované klávesnici u N97 o něco málo menší, tvrdší a vzhledem k menším rozměrům přišla mini o praktický kurzorový kříž na levé straně. To jsou tedy dva podstatné rozdíly, ale pojďme pěkně popořadě. N97 mini opět se opět (ne)může pochlubit pouze 3 řadou QWERTZ klávesnicí s malými tlačítky. Čeští uživatelé tak mohou s diakritikou psát pouze po stisku funkční klávesy. Kurzorový kříž s potvrzením nahrazují nyní vpravo malé šipky, které se ovládají samozřejmě o poznání hůře, ale určitě se hodí.


Tlačítka klávesnice jsou menší a tvrdší. Psaní je jiné, než na N97

Jak již bylo řečeno, jednotlivé klávesy jsou o něco málo menší a tužší, než v případě N97 a záleží na osobních preferencích, zda je to dobře, či špatně. Mně osobně se na klávesnici psalo hůře, než na N97. Díky dostatečným rozestupům však lze na tlačítkách i přes jejich malé rozměry vcelku rychle psát. Pozitivní je větší mezerník. Celkově vzato, pokud přecházíte například z komunikátoru E90 nebo pracovní E75ky, budete z klávesnice zklamáni.

Zvuk - hudba za jedna

Zvuk ze stereoreproduktorů lze hodnotit pouze jako průměrný. Kvalita přednesu byla u N97 často předmětem diskuzí a Nokii se objektivně reproduktory na N97 příliš nepovedly. U mini je to o něco lepší, protože zvuk není tak plechový a skřehotavý. Kvalita reprodukce však stále zaostává za konkurencí.

K telefonu je přibalen poměrně dobrý headset WH-701 se špuntovými sluchátky, které běžným uživatelům plně postačí. Navíc mají praktický ovladač a samozřejmě 3,5 mm konektor. Díky výstupu 3,5 mm Jack na těle telefonu lze připojit jakákoliv vlastní sluchátka, přičemž poslech by pak měl uspokojit i náročnější hudební milovníky.

Displej – menší a jemnější

Nokia N97 přinesla velký 3,5 palcový TFT displej s rozlišením 640 x 360 bodů, rezistivní (odporovou) dotykovou technologií a zobrazením 16 milionů barev. Jediné, co se v případě N97 mini změnilo, jsou rozměry displeje, který je nově pouze 3,2 palcový, což je stejně, jako například u modelu 5800 XpressMusic. Ve výsledku je tak displej jemnější a vše se stále dobře ovládá.

Smůlou endevadesátsedmičky je rezistentní displej, jehož citlivost na dotyk bohužel není taková, jako u kapacitní konkurence. To samé platí u N97 mini, jejíž ovládání taktéž není ani zdaleka tak pohodlné, jako u kapacitních telefonů. Subjektivně se mi však zdá, že mini reaguje na dotyk o něco málo lépe, než velká N97. Pohodlnosti ovládání pomáhá také nový firmware s kinetickým scrollováním a vylepšenými odezvami. Na etalon v kategorii rezistivních displejů – Nokii N900, však rozhodně nemá. Jas displeje je dostatečný, navíc automaticky regulovaný v závislosti na okolním osvětlení.

Prostředí a ovládání – jako přes kopírák

Psát další řádky znovu, či kopírovat již napsané nemá příliš smysl. Od tohoto bodu je Nokia N97 mini naprosto identická s Nokií N97. Má stejné funkce, schopnosti i neduhy. Jediným výrazným rozdílem je přítomnost „pouze“ 8GB integrované paměti oproti 32 GB v případě N97.


Widgety - šikovné, ale škoda, že jich nemůže být více

Pozitivem je přítomnost nového firmwaru již u prvních kusů a N97 mini se tak od začátku může chlubit kinetickým scrollováním, jaké mají i ostatní dotykoví konkurenti. Plusem jsou též rychlejší odezvy systému, lepší hospodaření s pamětí a další maličkosti.



Je libo displej na šířku - pro Nokii to kdekoliv v menu není problém

Zajímají vás veškeré funkce a schopnosti Nokie N97 mini? Pak si přečtěte recenzi Nokie N97 s totožnou výbavou.

Zhodnocení: menší, ale pro mnohé lepší

Nokia N97 mini je dle mého přesně to, co spoustu lidí hledalo. Schopnosti a konstrukci N97 v menším, kompaktnějším obalu. Mini nepřišla o nic z bohaté výbavy své větší a starší sestry. Jediným výraznějším rozdílem je pouze 8GB paměť oproti 32 GB. Tento rozdíl se však dá snadno setřít použitím velké paměťové karty. Další rozdíly, jako menší displej, klávesnice a baterie, už jsou ruku v ruce s celkově menší velikostí.

Ženám a uživatelům s menšíma rukama určitě doporučím kompaktnější N97 mini. Pokud bych se však měl já sám rozhodovat mezi N97 a N97 mini, volil bych starší a větší N97, a to z následujících důvodů. Například při navigaci, kterou používám, je větší displej vždy příjemnější. Baterie má taktéž nepatrně lepší výdrž, větší paměť je pro mě důležitá a v neposlední řadě se mi na starší N97 lépe píše, přičemž se mi často hodí i praktický kurzorový kříž. Překousnout bych však musel špatný zvukový výstup, o něco horší konstrukci a občasné zamrzání.

Je tedy pouze na vás, které vlastnosti obou telefonů považujete za klíčové. Rozhodujícím faktorem bude zřejmě pohodlí při psaní na QWERTY klávesnici. Někomu mohou vyhovovat tužší tlačítka u N97 mini, pro někoho může být zase klíčová větší velikost a rozestupy tlačítek u N97 a přítomnost praktického kurzorového kříže. V dalších aspektech se oba přístroje příliš neliší a rozhodující bude zřejmě právě velikost. Pokud vám na velikosti zas tak moc nezáleží, zřejmě vyhraje N97. Pokud s sebou ale chcete tahat pokud možno co nejmenší cihlu, volte N97 mini, která je po stránce výbavy takřka stejná, má lepší zvukový výstup a je celkově nepatrně vyladěnější. Má však horší baterii a menší paměť.

nokia-n97-mini
Klady
  • kvalitní konstrukce
  • povedené vyklápění
  • kompaktnější rozměry a nižší hmotnost
  • kvalitní displej
  • 8GB vnitřní paměti
  • slot pro paměťové karty
  • 5 Mpx fotoaparát s optikou Carl Zeiss
  • kompletní datová a multimediální výbava
  • GPS a navigace
Zápory
  • tužší klávesnice s menšími tlačítky
  • absence kurzorového kříže
  • výdrž baterie mohla být lepší
  • fotoaparátu chybí xenonový blesk
  • občas málo RAM paměti
  • místy nelogické a pomalé ovládání systému
Diskuze ke článku
Honza L.
Jak se zdá, tak konečně Nokia vyrobila něco pro náročného zákazníka. Dobré rozměry, výborná konstrukce(!), skvělá výbava. Škoda jen té třířádkové klávesnice. Co si myslíte, je N97 mini lepší volba než e72?
Ladislav
mam ho mesiac a uz dvakrat bol v oprave nokia? asi uz nikdy
Honza L.
to jste teda nepotěšil...
Nikola B.
díky za článek, přesně to jsem potřebovala :) dost jste mi pomohli :) myslím že vyhraje telefon na kterém se mi bude lépe psát :))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze