Nokia N97: jednooký král
recenze

Nokia N97: jednooký král

28

Finská vlajková loď pro tento rok přináší velký dotykový displej, QWERTY klávesnici a bohatou výbavu, čítající 32 GB paměť, 5 Mpx fotoaparát nebo GPS. V tvrdé konkurenci ale vyniknou některé nedostatky, kterých se mohla N97 vyvarovat. Jaká očekávaná novinka je a jak se v reálu používá? Verdikt se dozvíte v naší recenzi.

Nokia N97 je dlouho očekávanou odpovědí Nokie na vzrůstající počet konkurenčních mobilů s dotykovým displejem. Při pohledu do technických specifikací vypadá N97 takřka jako ideální telefon, kterému nic podstatného neschází a takový iPhone sráží na kolena. Realita je však vždy jiná a i N97 má nedostatky, ať už více, či méně skryté. Pojďme odhalit, jak se vlajkové lodi popluje ve vodách dotykových telefonů.

Nokii N97 můžete zakoupit ve značkovém internetovém obchodě Nokia.


Oficiální fotografie - Nokia N97

Technické parametry

Rozměry 117,2 x 55,3 x 15,9 mm
Hmotnost 150 gramů
Konstrukce klasická s boční výsuvnou QWERTY klávesnicí
Barevné provedení černé, bílé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 1900 / 2100 MHz
Displej dotykový - rezistentní, typu TFT, rozlišení 640 x 360 px, 16 milionů barev, úhlopříčka 3,5", poměr stran 16:9
Procesor a paměť procesor ARM 11 - 434 MHz
32GB vnitřní paměti + paměťové karty microSD (až 16GB microSDHC)
128 MB RAM - přibližně 40MB volné RAM po startu
Otevřený operační systém ano, Symbian Series 60 5th Edition
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, diktafon, synchronizace s PC, převodník, prohlížeč Word, Excel a Powerpoint, PDF prohlížeč, Zip, RSS čtečka, Push-To-Talk
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, AAC, eAAC, eAAC+ a WMA), ekvalizér, rozšíření sterea, FM rádio s RDS, podcasty přehrávač videa (RealPlayer) (MPEG-4, H.264), stereo reproduktory s 3D efekty, hry N-Gage, Nokia Music Store, podpora uploadu fotografií na flickr, Ovi, Vox, 3,5 mm Jack konektor pro připojení sluchátek, JAVA 2.1, Flash Lite 3.0, Flash videa v prohlížeči, internetový prohlížeč Safari, akcelerometr
Fotoaparát 5 Mpx (2584 x 1938 px), optika Carl Zeiss, autofocus, 2x LED dioda, digitální zoom, nahrávání VGA videa (640 x 480 px, 30 snímků/s, MPEG4)
přední VGA kamerka pro videohovory
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, digitální kompas, navigační software Nokia Mapy 3.0, mapy společnosti Navteq / Ovi Maps, prohlížení tras, 3D pohledy, hlasová navigace, průvodce měst, denní nebo noční pohled
Datové funkce HS-USB 2.0 (až 50 Mb/s), microUSB konektor typu B, Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (download až 3,6 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g) s podporou UPnP, TV-out (PAL/NTSC)
Baterie a výdrž Li-Ion 1 500 mAh (BP-4L)
Doba hovoru: až 400 min (GSM), 320 min (UMTS), pohotovostní režim: až 430 hod (GSM), až 400 hod (UMTS), přehrávání hudby (Offline): až 37 hod, přehrávání videa (Offline): až 4,5 hod
Cena a dostupnost 15 tisíc Kč
již v prodeji

V krabici naleznete

  • Baterie BP-4L
  • Cestovní nabíječka AC-10
  • USB kabel CA-101
  • stereo headset AD-54 s peckovými sluchátky HS-45, dálkovým ovladačem a redukcí na 3,5 mm Jack
  • Adaptér k nabíječce CA-146
  • Čisticí ubrousek
  • CD s Ovi Suite, návody

Pro koho je Nokia N97?

  • Pro technoidy, kteří chtějí jen to nejlepší na trhu
  • Pro ty, co chtějí telefon s největší pamětí
  • Pro všechny, kteří hledají dotykovou alternativu ke komunikátorům s Windows Mobile
  • Pro ty, kterým nestačí omezené dotykové telefony s uzavřeným systémem

Design, konstrukce – konstrukce skvělá, design dle chuti

Na design Nokie N97 slýchávám dosti protichůdné reakce. Mnoha lidem se líbí, některým trochu neuspořádané umístění prvků na přední straně nesedí. Já osobně považuji design N97 za mírně nadprůměrný, ale mezi vysloveně pěkné telefony bych ji nezařadil. To nic nemění na tom, že o Nokii N97 je v současnosti v obchodech zájem.


V bílé to Nokii N97 opravdu sluší - vyhýbá se tuctovému černému vzhledu

V průběhu mého asi 15 minutového pobytu v značkovém obchodě Nokia se 80 % lidí přišlo informovat o této novince a dva si ji rovněž koupili, a to nejen muži. V prodeji jsou dvě verze. Zatímco ženy volí téměř bezvýhradně bílou variantu, u mužů je to půl na půl s černou verzí.


Nokia N97 je pořádný kus telefonu, který váží 150 gramů

Rozměry nové Nokie N97 jsou 117,2 x 55,3 x 15,9 mm, což se může zdát hodně, ale v reálu je N97 téměř stejně velká, jako například N82. Pokud ji položíme vedle iPhonu zjistíme, že je půdorysně menší (hlavně výrazně užší), ale o notný kus tlustší, což je pochopitelně způsobeno přítomnosti QWERTY klávesnice. V disciplíně hmotnosti působí 150 gramů jako vysoké číslo, ale v průběhu používání jsem to nikdy nevnímal jako negativum a ani kapse není překvapivě příliš cítit.

Díky oblým hranám, podlouhlému tvaru a solidní hmotnosti padne Nokia N97 skvěle do ruky, a to jak v zavřeném, tak i v rozloženém stavu. Konstrukce je dokonalá, nikde v žádném případě nic nevrže a vše perfektně sedí a lícuje. Problém není ani se zadním krytem. Přední straně jednoznačně dominuje velký dotykový displej, kolem něhož nalezneme plastovou plochu. Ta je sice lesklá, ale s ulpívajícími otisky problém není. Ty lze pozorovat pouze na okrasné kovové obrubě, ale jen v minimální míře. Na přední straně stojí za povšimnutí zajímavě vyvedený nápis výrobce, který je umístěn v rozšíření kovové obruby.


Nechybí 3,5 mm Jack, posuvný zámek displeje a stereo reproduktory

Zadní strana, kterou tvoří matný kryt baterie, je designově velmi chudá a nezajímavá. Jediným prvkem je posuvná krytka modulu fotoaparátu. Zadní kryt je nutno ze svého uložení vyloupnout, načež získáme přístup ke slotu pro paměťovou kartu, do kterého lze zasunout microSD paměťovku a rozšířit tak obří 32 GB paměť. Boky telefonu neobsahují nijak mnoho prvků. Pravá strana nese tradičně tlačítka pro regulaci hlasitosti a spoušť fotoaparátu, na levé straně pak nalezneme stereo reproduktory, microUSB konektor, jež slouží i pro nabíjení a posuvný zámek kláves, který je ideálně umístěn a ovládá se naprosto perfektně. Horní stranu pak okupuje 3,5 mm jack pro připojení sluchátek a také vypínací tlačítko


5 Mpx fotoaparát na zadní straně je poměrně nenápadný

Čím ale Nokia N97 zaujme nejvíce? Samozřejmě možností odklopit displej a odkrýt tak QWERTY klávesnici. Stačí zatlačit na levou stranu a displej se úhledně odklopí vzhůru. Zatlačíte-li málo, je nutné displej skoro do horní úvratě dotlačit. Odměnou ale bude sametový a tichý chod. Zatlačíte-li v počátku více, vystřelí displej okamžitě a odklopí se ve zlomku vteřiny. Také zavírání je možné provádět pomalu, či rychle, což oceníte zejména v tichém prostředí. Při pomalém zavírání displej pomalu, jemně a bezhlučně dosedne na díl s klávesnicí. Zde bych chtělvyzdvihnout zpracování mechanismu, které je jedním slovem perfektní. Žádné tření plastů o sebe, vše je jemné, bezhlučné, sametové. Konstrukci tedy Nokia zvládla opravdu na výbornou. Při porovnání s vysouváním například HTC Touch Pro 2 jde opravdu o nebe a dudy.


Rozložená Nokia N97 vypadá možná nejlépe

Po vyklopení displeje je v prostoru mezi horním a dolním dílem přístroje vidět plochý vodič, spojující obě části telefonu. Je však dobře chráněn zadní lištou a při běžném používání by se mu nic nemělo stát. Ochranná lišta však vypadá také velmi dobře a designéři na ni vtipně umístili výčet nejdůležitějších prvků výbavy. Po vyklopení tak při pohledu zezadu každý ví, s čím má tu čest. Aretace displeje je možná pouze v jedné poloze a úhel naklopení displeje není možné měnit. V drtivé většině případů je však úhel ideální a málokdy jsem cítil potřebu jej upravit.


Na zadní liště nalezneme po vyklopení výčet výbavy - velmi originální

Otevřená Nokia N97 vyhlíží velmi dobře. Zejména v bílé variantě vypadá jako designově povedený minipočítač, za kterým se mnoho lidí i otočí. Troufám si tvrdit, že v otevřeném stavu to nové vlajkové lodi sluší i víc, než v zavřeném.

Baterie a výdrž – dobrý výsledek

Jako překvapivě dobrou lze označit výdrž baterie Nokie N97. Vzhledem k výbavě jsem čekal určitě horší výsledek. Jeden den jsem N97 podrobil zátěžovému testu mého pracovního dne a od 7:00 až do večera baterie vydržela, byť s jednou čárkou. V průběhu dne byl telefon pochopitelně přihlášen do UMTS sítě a hodně jsem využíval datové přenosy. V průběhu dne jsem načetl desítky webových stránek, používal půl hodiny telefon jako modem, celý den automatiky stahoval emaily, měl s přestávkami puštěné IM+ i Skype a zhruba půl hodiny jsem využíval i navigaci s GPS. Samozřejmostí je pak zhruba 20 minut hovoru, asi 10 SMS zpráv a zhruba 20 minut poslechu FM rádia a hudebního přehrávače. Nokia N97 tak i při hojném využívání všech funkcí vydrží překvapivě dlouho. Mnoho špičkově vybavených telefonů trpí krátkou výdrží baterie a jsem rád, že N97 se k mobilům s tímto neduhem nezařadí.

Ještě nyní si vzpomínám, jak před dvěma lety po podobné modelové testovací zátěži "umřela" tehdy špičková Nokia N95 kolem 14. hodiny odpolední. Výdrž baterie u N97 je tedy pro mě velmi příjemným překvapením a s dalšími aktualizacemi firmwaru by se mohla ještě zlepšovat.

Nokia N97 se nabíjí skrze microUSB konektor, umístěný na levé straně telefonu. V případě nabíjení, které trvá zhruba 2 hodiny, u konektoru svítí bílá dioda. Nokia N97 se nabíjí i po připojení USB kabelem k počítači.

QWERTY klávesnice – tři řady kompromisem

Ačkoliv se Nokia N97 ovládá primárně přes dotykový displej, mnohdy se bude hodit i QWERTY klávesnice. Pro psaní delších textů je vždy pohodlnější zvolit hardwarovou klávesnici, než znaky vyťukávat na displeji. Vzhledem ke konstrukci a rozměrům telefonu ale na QWERTY klávesnici nezbylo příliš místa a ve srovnání například s komunikátorem E90 nebo E75 je o notný kus menší. Zatímco velikost tlačítek jakž takž dostačuje, nezvyklé je uspořádání pouze do tří řad. Mezerník se tak musel přestěhovat na pravou stranu a chce to chvíli zvyku, než si na uspořádání zvyknete. České uživatele zamrzí nutnost stisku funkční klávesy při zadávání českých znaků. Nepraktická je také absence některých často používaných znaků (otazník, závorky, pomlčka) na klávesnici. Tyto znaky jsou dostupné přes tabulku po stisknutí tlačítka symbolů (sym), a to je dost pomalé a často protivné.


Klávesnice má bohužel pouze 3 řady kláves a zvláště české uživatele nepotěší

Jak jsem již předeslal, s velikostí tlačítek klávesnice problém není. I když nejsou nijak velká, mačkají se díky větším rozestupům mezi nimi dobře. Spíše mi vadil jejich nízký zdvih a méně výrazná odezva. Tlačítka jsou stručně řečeno až moc měkká. Trvá tedy o chvíli déle, než se na klávesnici naučíte rychle psát. I tak se ale vlivem měkkosti kláves nevyhnete občasným překlepům. Ani po měsíčním testování například nedokážu na N97 napsat SMSku bez překlepů. Klávesnici tak nehodnotím negativně, ale ani nijak pozitivně. Rozhodně mohla být zpracována lépe. Malou výtku budu mít i k jejímu podsvětlení, které není nijak silné a například za soumraku se vlivem kombinace okolního světla, bílých kláves a bílého poosvětlení stanou popisky kláves téměř nečitelnými.

Velmi pozitivně hodnotím kurzorový kříž a velkou potvrzovací klávesu na levé straně klávesnice. Ta se hodí v mnoha aplikacích, které nejsou uzpůsobeny pro dotykové ovládání (typicky JAVA aplikace) a samozřejmě u her (N-Gage). Díky tomu má Nokia N97 to nejlepší z obou světů ovládání a je jen na vás, zda budete vše ovládat přes kurzorový kříž, nebo dáte přednost dotykovému displeji.


Pod displejem nalezneme i senzorová tlačítka...

Do sekce klávesnice můžeme zařadit i trojici tlačítek pod displejem. To nejvýraznější slouží pro vstup do menu a je hardwarové. Přechod od dotyků na displeji k nutnosti klasického stisku tlačítka působí nezvykle. Okolí kolem něho při provozu telefonu světelně „dýchá“ a případně oznamuje zmeškané či nové události (lze nastavit). Dvojice dotykových tlačítek pro ovládání hovorů je na tom s citlivostí stejně jako displej, je tedy potřeba poctivý stisk. Na jemný dotyk alá iPhone vám N97 reagovat nebude. Občas však tlačítka vůbec nezaznamenaly dotyk, což je zejména při ovládání hovoru nepříjemné. Tlačítka pro regulaci hlasitosti, spoušť fotoaparátu i vypínací klávesa odvádějí svou práci perfektně a nelze k nim mít žádné výhrady.

Zvuk – to přeci není N-Series…

Nokia N97 disponuje stereo reproduktory umístěnými na levém boku. V případě otevřeného telefonu tak směřují k vám. Musím říct, že zvukový projev z vestavěných stereoreproduktorů byl pro mě opravdu zklamáním. Zvuku chybí zejména basy a obecně se jedná o takový nemastný, neslaný, skřehotavý projev. Lépe hraje spoustu i mnohem levnějších telefonů. Konkrétně Nokia 5800 XpressMusic hraje taktéž mnohem lépe. Od vlajkového telefonu takových rozměrů bych čekal zvuk kvalitativně o několik tříd lepší.


Stereo reproduktory bohužel zklamaly - nehrají nijak kvalitně

K přístroji je přibalen headset AD-54 s dálkovým ovládáním a klasickými peckovými sluchátky typu HS-45. Sluchátka jsou relativně kvalitní a uspokojí většinu průměrných posluchačů. Díky přítomnosti redukce na 3,5 mm na dálkovém ovládání si však můžete připojit svá vlastní sluchátka. Potěší také množství ovládacích prvků na dálkovém ovladači, díky čemuž lze ovládat veškeré hudební funkce pouze přes něj. Plusem je jistě také klasický 3,5 mm Jack přímo na těle telefonu. Bluetooth A2DP profil zase slibuje připojení stereo Bluetooth sluchátek. Skrze ně ale není možno poslouchat FM rádio, pro které slouží drátový headset jako anténa.


Sluchátka jsou průměrná, ale díky 3,5 mm Jacku na telefonu i dálkovém ovládání lze připojit svá vlastní

Displej – jemný, ale rezistentní

Nokia N97 je teprve druhým moderním telefonem výrobce s dotykovým displejem, pokud nepočítáme tablety a dřívější dotykové pokusy. Velký dotykový displej s úhlopříčkou 3,5 palce má rozlišení 360 x 640 bodů a zobrazí až 16 milionů barev. Reakce na dotyk je řešena rezistentní technologií, která v disciplíně citlivosti na dotyk a pohodlnosti ovládání zaostává za modernějšími kapacitními displeji, které používá například LG Arena nebo Apple iPhone. Oproti Nokii 5800 XpressMusic se však citlivost na dotyk zlepšila a N97 reaguje velmi spolehlivě a přesně. Dotyk však musí být vždy poctivý. Na ledabylé lehké poklepávání, které známe z kapacitních displejů, Nokia N97 nereaguje.


Displej je velký, kvalitní a jemný - bohužel však rezistentní a na dotyk tak reaguje hůře, než například iPhone nebo Arena

Displej je sám o sobě kvalitní. Ve srovnání s iPhonem je jemnější a barvy jsou živější, jas je však nižší. Čitelnost na přímém slunci je i přes resistentní technologii průměrně dobrá, ale občas se kvůli dotykové vrstvě setkáte s odlesky a ne tak ostrým obrazem. Při použití N97 jako navigace v autě je na displeji vidět takřka za všech okolností vše podstatné, i když k dokonalosti má čitelnost displeje daleko. Jas i dobu podsvětlení lze nastavit, přičemž jas je regulován i automaticky světelným čidlem.

Displej se odemyká posuvným zámkem na levém boku telefonu, což považuji za velmi dobré a rychlé řešení. Displej lze nechat automaticky zamykat po určité době, případně se může (i na dotaz) zamykat po zasunutí klávesnice. Displej se vypne i v případě, že se hlava přiblíží k senzoru, typicky při hovoru. Nehrozí tak, že si tváří nechtěně hovor ukončíte. Telefon při každém stisknutí na displej zavibruje a dává tak zpětnou odezvu. Tato vlastnost se občas hodí, ale pokud vás bude obtěžovat, lze ji vypnout, případně nastavit nižší intenzitu. Displej se při natočení telefonu automaticky překlopí do pozice na šířku. Překlopení trvá včetně animace asi 3 vteřiny.

Prostředí a ovládání – dotýkejte se widgetů

Nokia N97 běží na stejném systému, jako její levnější dotyková kolegyně 5800 XpressMusic, tedy Symbian S60 5th Edition. Oproti ní jsme se dočkali několika spíše malých změn. Zásadní novinkou jsou ale widgety na domovské obrazovce, o kterých bude řeč dále. Předešlu, že jsme N97 testovali s nejnovější verzí firmwaru 11.0.021. Zapnutí systému je poměrně rychlé, trvá zhruba 15 vteřin. Telefon si chvilku ještě chroustá, ale po pár vteřinách již lze N97 naplno používat.


Widgety - šikovné, ale škoda, že jich nemůže být více

Po startu vás přivítá nový pohotovostní režim s widgety. Tento režim je jediným možným zobrazením a nelze jej vypnout. Widgety jsou šikovné boxíky s aktualizovanými off-line, či on-line informacemi. Nechybí facebook widget, seznam nadcházejících schůzek, výpis emailů a další funkce. Výpis všech standardních widgetů naleznete níže.


Samozřejmě to jde i na šířku

Seznam dostupných widgetů

  • AccuWeather - on-line aktualizovaná předpověď počasí - funguje velmi dobře
    Nokia N97Nokia N97Nokia N97Nokia N97
  • Amazon - widget provázaný se stejnojmenným on-line obchodem
  • AP News
  • Bloomberg
  • Email
  • Facebook
  • FM vysílač
  • Hi5
  • Hudební přehrávač - lze přes něj vstoupit do hudební knihovny a při přehrávání ovládat hudbu
  • RSS čtečka - možnosti jako widget nastavit zobrazování RSS kanálu, jehož aktualizace je nastavena v prohlížeči. Každý widget zobrazuje jeden kanál
  • Nej kontakty - Celkem lze mít 2 widgety, dohromady s 8 ikonkami pro rychlé volání vybraných kontaktů
  • Share online
  • Slideshow - fotografie Reuters
  • Zástupce - Celkem lze mít 2 widgety, dohromady s 8 ikonkami pro rychlý přístup k vybraným funkcím.

Widgety si můžete libovolně přeskládat, nebo nechat některá pole volná. Po klepnutí na widget se otevře příslušná aplikace. Tažením prstu ze strany na stranu lze všechny widgety skrýt a na tapetě nechat pouze čas, datum a profil. V případě, že cestujete do zahraničí, lze widgety nastavit do off-line modu a ty se tak nebudou aktualizovat. Widgety jsou zajímavé, praktické a dobře použitelné.


Bílý a modrý motiv


Luxusně vyhlížející černé téma

Vše šlo ale udělat ještě lépe. On-line widgety čas od času hlásí chyby, neaktualizují se tak, jak by měly, či případně zlobí jejich „velké aplikace“. Widgetů lze rovněž zobrazit pouze 5 a na další již nezbývá místo. To šlo jednoduše vyřešit dalšími zobrazeními, mezi nimiž by šlo přecházet tažením prstu ze strany na stranu. Bylo by možné tak mít pracovní a volnočasový pohled, případně displej plný výpisů RSS kanálů nebo emailových schránek. Hodila by se též možnost změny velikosti jednotlivých widgetů, což také možné není. V případě výpisu kalendáře či emailu bych rád viděl více než 2 nebo 3 události. Doufejme, že se podobných možností dočkáme v jedné z aktualizací firmwaru.


Přeskládání ikonek není problémem | nastavení displeje i čidel

Hlavní menu telefonu může mít klasickou maticovou podobu, nebo zobrazení v podobě seznamu. Ikonky se neanimují a lze je přeskládat, vytvářet složky a aplikace přesouvat mezi sebou. Na výběr je ze tří témat – černého, bílého a modrého. Na internetu však lze i pro nový dotykový Symbian najít stovky dalších témat. Nokia N97 nabízí jakési základní animace, jako například vyjíždění nabídek a podobně, ale není to žádná velká paráda a s klidem je možno je vypnout. Horní část displeje se stavovými ikonkami je aktivní a lze na ni klepnout. Díky tomu se dá například rychle vypnout Bluetooth, Wi-Fi nebo si přečíst novou zprávu.



Je libo displej na šířku - pro Nokii to kdekoliv v menu není problém

Dotykový Symbian S60 není na používání zdaleka tak intuitivní a pohodlný jako nová dotyková prostředí Apple iPhone, LG S Class, HTC Touch Flo, či Samsung Touch Wizz. Mnohdy je ke stejné věci potřeba více kliknutí a ne všechny elementy jsou na pohodlné dotykové ovládání připraveny. K plnému pohodlí například není vyřešeno vybírání a kopírování textů, které ne vždy funguje tak, jak má. Na druhou stranu je k dispozici širší škála voleb a nastavení, než u jiných dotykových systémů (nepočítám-li například Windows Mobile). Ovládání je tak sice poměrně pohodlné, ale mnohdy zbytečně zdlouhavé. Příští verze prostředí by tak rozhodně mohla být intuitivnější.


Tři možnosti zadávání textu - alfanumerická klávesnice, rozpoznávání ručně psaných znaků nebo plnohodnotná QWERTY klávesnice

Zadávání textu je možné přes displej dvěma způsoby. Tím prvním je klasická alfanumerické klávesnice, které asistuje i slovník T9. Takovéto psaní je pohodlné a díky velikosti kláves a dobrým odezvám displeje i velmi rychlé. Druhým, spíše nouzovým způsobem, je zadávání znaků pomocí rozpoznávání psaných znaků. Pokud si však zvyknete na hardwarovou QWERTY klávesnici, je vždy nejrychlejší ji vysunout a text napsat na ni.

Jak je to s rychlostí Nokie N97? Procesor ARM11 s frekvenci 434 MHz slibuje svižnější běh, než v případě 5800 XpressMusic, která byla místy opravdu nepříjemně pomalá. Nokia N97 také není žádným rychlíkem, ale přesto je znatelně rychlejší, než právě 5800 XpressMusic. Ve srovnání s novými Nokiemi bez dotykového displeje (například N86 8MP) je však určitě pomalejší. Na druhou stranu ale při běžném procházení nabídkami nijak nezdržuje a odezvy jsou vcelku přijatelné. Zpomalení nastává při více spuštěných aplikacích najednou na pozadí, ale také to není nijak výrazné.

Nokia N97 je chytrým telefonem, který zvládá běh více aplikací najednou. Po spuštění však je volné pouze kolem 40 MB RAM paměti, která často nestačí. Při běžném provozu je možno mít spuštěných 10-15 běžných aplikací současně. V případě souběžného spuštění například emailu, navigace, webu, hudby a obrázků však přístroj ostatní aplikace většinou zavře. Většinou to "schytají" jako první ty aplikace, které běží na pozadí delší dobu (typicky minimalizované komunikační aplikace – Skype, ICQ apod.). Čas od času tak zjistíte, že aplikace, které jste před půl hodinkou spouštěli, už neběží. Občas se navíc telefon rozhodne udělat velkou čistku a pro jistotu ukončí vše, kromě aktivní aplikace. Doufám, že s novou verzí firmwaru přijde i více volné RAM paměti a rovněž lepší správa spuštěných aplikací. Takto totiž nelze N97 naplno využívat, a to je škoda.

Fotoaparát: fotí překvapivě hezky, až na tu noční mlhu

Nokia N97 fotoaparátem bohužel nijak nepřekvapí. 5 Mpx rozlišení, 2 LED diody a nahrávání VGA videa je v této třídě již průměrným standardem. Vlajkový model by si určitě zasloužil vyšší rozlišení, lepší optiku, xenonový blesk nebo HD video. Pojďme se tedy podívat, co N97 s tím, co do vínku dostala, dokáže.

Fotoaparát lze aktivovat posunutím zadní krytky nebo přidržením bočního tlačítka pro fotografování. Aplikace je podobná, jako u Nokie 5800 Xpress Music. K dispozici jsou standardní nastavení, včetně kompenzace expozice, barevného tónu, vyvážení bílé a kontrastu. Sekvenční snímání sice nechybí, ale postrádáme panorama. K fotografiím lze přiřadit automaticky GPS data a zapnout automatické otáčení.

Mezi starým a aktuálním firmwarem se odehrál velký skok v kvalitě fotografií (je to vidět i na přiložených fotografiích, kde některé jsou pořízeny se starým, a některé již s novým firmwarem – poznáte rozdíl?). S novým firmwarem jsou fotografie opravdu kvalitní. Za dobrých světelných podmínek jsou ostré, netrpí šumem ani viditelnou kompresí a mají velmi hezkou barevnost. Fotky z N97 jsou jednoduše povedené. Problém je za zhoršených světelných podmínek, kdy nastupují LED diody. Nejenom že jsou pouze průměrně silné, ale jejich světlo se odráží od rámečku fotoaparátu a na snímcích tak většinou naleznete „mlhu“ v levé části. Problém způsobují při svém plném výkonu, tedy při focení na vzdálenost zhruba metru a půl a více. Jedná se o výrazný konstrukční nedostatek, který kazí noční fotky, a zřejmě s ním nelze nic udělat.


S novým firmwarem fotí Nokia N97 v exteriéru velmi pěkně


Snímky interiéru jsou s novým firmwarem (snímek vpravo) taktéž ucházející


Večerní fotky? Bez blesku překvapivě povedené - nízká hladina šumu na mobil překvapí


Ukázka intenzit LED diod - při vyšším výkonu se jejich svit odráží od konstrukce telefonu a produkuje nepěknou mlhu v levé části snímku


Další příklad nepěkné "mlhy" při použití LED diod


Makro telefon umí dobře

Snímat lze též video v rozlišení VGA (640 x 480 px). V menu sice naleznete i volbu pro natáčení širokoúhlého videa, ale bohužel se jedná jen o ořezané VGA video, jehož výsledné rozlišení je 640 x 420 bodů. Video lze přisvětlit LED diodami, případně použít několik základních efektů. Jeho kvalita je standardní. Především na displeji telefonu ale vypadá video velmi dobře.

ZKUŠEBNÍ VIDEO 1 (MP4, 5MB)
ZKUŠEBNÍ VIDEO 2 (MP4, 7MB)
ZKUŠEBNÍ VIDEO 3 (MP4, 27MB)

Hudební funkce: desítky gigabajtů hudby bez problému

V hudební oblasti těží Nokia N97 ze své obrovské 32 GB paměti, kterou lze dále rozšířit paměťovými kartami microSD. V telefonu tak lze mít bez problému téměř 50GB hudby. Veškeré hudební funkce jsou nově sjednoceny v jedné nabídce, odkud lze spustit hudební přehrávač, FM rádio nebo vstoupit do hudebního obchodu. Užitečnou funkcí je i FM vysílač. Přehrávač hudby je po funkční stránce stejný, jako u ostatních Nokií N-Series nebo modelu 5800 XpressMusic. Samozřejmostí je rozdělení skladeb podle ID3 tagů, nebo možnost vytvářet si seznamy skladeb, a to i v průběhu přehrávání. Přímo do menu přehrávače se přestěhovaly také podcasty.


Nabídka hudby a menu hudebního přehrávače s knihovnou a přehráváním

Po výběru skladeb se spustí přehrávání. Prostředí je intuitivní a poskytuje všechny potřebné informace. Nechybí velký obrázek alba. Pokud není zobrazen, můžete jej skladbě přiřadit výběrem obrázku z Galerie. Tato praktická možnost se opravdu hodí a mnoha konkurenčním hudebním telefonům chybí. Samozřejmostí je grafický ekvalizér s manuální volbou a možnosti korekce zvuku. Stejné ovládací funkce se nacházejí na dálkovém ovladači sluchátek. Ten potěší nejen množstvím tlačítek, ale také 3,5 mm konektorem. Svá vlastní sluchátka si však můžete zapojit nejen do dálkového ovladače, ale také do telefonu, který 3,5 mm konektorem disponuje taktéž. Připojit lze i Bluetooth sluchátka vzhledem přítomnosti A2DP stereo Bluetooth profilu.


Nechybí ekvalizér a další nastavení zvuku | podcasty

V nabídce telefonu nalezneme odkaz na hudební obchod Nokia Music Store, který však v České republice stále nefunguje a je zastoupen e-shopem i-legalne.cz, na kterém lze hudbu nakupovat. V menu hudby nechybí ani sekce podcastů, mezi kterými nalezneme zprávy, sport, rozhovory, zajímavosti nebo třeba výuku angličtiny. V seznamu je také několik českých adresářů. Stahovat lze z nich například podcasty Českého rozhlasu. Samozřejmostí je také přítomnost klasického FM rádia, které disponuje funkcí RDS. Rádio umí hrát na pozadí a pro jeho fungování musí být zapojena sluchátka, která slouží jako anténa. Příjem i kvalita zvuku jsou průměrné. Díky FM vysílači tak lze hudbu a další zvuky z telefonu poslouchat bez drátů například v autě. Stačí vysílač v Nokii a autorádio naladit na stejnou frekvenci a je to.


Na Nokia Music Store si bohužel z České republiky nenakoupíte - použít je nutno ilegalne.cz

Multimédia a hry: N-Gage, Ovi Store, velká paměť a Symbian

Nokia N97 je opravdu multimediálním zařízením, což dokazuje zejména obrovskou vestavěnou pamětí o velikosti 32 GB, kterou si můžete o dalších 16 GB rozšířit pomocí microSD karty. Díky otevřenému operačnímu systému Symbian a podpoře Javy lze nahrát nepřeberné množství aplikací a her. Nově je k dispozici i Ovi store, odkud lze aplikace rovněž stahovat a nakupovat. Nabídka na Ovi Store je však poměrně chudá a rozrůstá se jen pomalu. Nechybí ani populární N-Gage, aplikace pro prohlížení videí, sdílení multimédií na Flickr, Vox či Ovi a podobně. Pojďme se postupně podívat, co vše N97 v oblasti multimédií dokáže.


Prohlížení obrázků | Video klient

Určitě si často budete chtít prohlížet vyfocené obrázky a natočená videa. K tomu slouží aplikace Fotografie, která umí snímky a videa řadit i podle měsíce pořízení a dovoluje řazení do alb nebo přidělení visaček (tagů). Samotné fotografie lze na celém displeji posouvat typickým iphoneovským způsobem. Načítání i reakce jsou velmi rychlé a fotografie vypadají na displeji velmi pěkně. To samé platí i o videích, jejichž spouštění i přehrávání je okamžité a bezproblémové. Video lze pochopitelně též přetáčet. Potrpíte-li si na sledování avi filmů, lze stáhnout některý z přehrávačů a vychutnávat si pak vaše oblíbené seriály na širokoúhlém displeji. K dispozici je i beta verze 3D prohlížeče fotografií, který je sice pomalejší, ale také velmi zajímavý. Stáhnout jej lze z Nokia Beta Labs.


Prohlížení fotografií na celém displeji

Trochu degradováno bylo videocentrum, které jsem v minulých Nokiích se Symbianem používal zejména pro stahování krátkých zpravodajských klipů Reuters, nebo zábavných videí z Youtube či jiných zdrojů. Nyní je aplikace naneštěstí propojena s Ovi Store a video podcasty již téměř nelze najít. Adresy však můžete zadat ručně.


Sdílení fotografií | Beta nové aplikace pro 3D prohlížení snímků - vypadá i používá se to zajímavě


YouTube klient

Nokia nemá v základu žádné předinstalované hry. Tedy vlastně má, jednu - Guitar Rock Tour, ale ta je téměř nehratelná. Mnohem užitečnější je přítomnost N-Gage klienta. Stahovat a nakupovat tak lze desítky zajímavých her.


Jediná předinstalovaná hra - Guitar Rock Tour

Vzhledem k tomu, že N97 má širokoúhlý displej, jsou během hraní po stranách černé pruhy. Též některé aplikace by mohly graficky vypadat lépe. Celkově však lze implementaci N-Gage hodnotit jako povedenou a určitě se jedná o příjemné rozšíření funkcí. Ani na cestách se tak s Nokií N97 nudit nebudete. Také díky dobré výdrži baterie si multimédií užijete do sytosti.


N-Gage klient je sice trochu syrový, ale díky němu lze na N97 hrát mnoho kvalitních her

Integrované GPS a navigace: navigace jedna báseň

Ve výbavě finského vlajkového modelu pochopitelně nechybí GPS v jeho asistované verzi. Pochválit lze velmi rychlé nalezení polohy a následnou přesnost. Zejména při jízdě v lese však občas signál ztrácela. Navigaci obstarají osvědčené Ovi Maps, které dovolují určovat pozici a zobrazovat mapy zdarma. Do telefonu si přes GPRS/EDGE/UMTS/WI-FI nebo z počítače můžete zdarma nahrát mapy celého světa, včetně bodů zájmů (restaurace, banky, památky, hotely apod.). Pokud se dostanete na místo, kde telefonu chybí mapy či informace, stahuje si je přes internet, což ale lze zakázat.


Navigační aplikace s několika různými pohledy na mapu

Pokud se chystáte do zahraničí a nemáte datový roamingový balíček , doporučuji nahrát mapy předem z počítače. Česká republika je zmapovaná velmi kvalitně, mapy totiž dodává firma TeleAtlas. Nechybí možnost plánovat trasy, které lze poté zobrazit ve 3D nebo nočním režimu. Samozřejmostí je hledání adresy, bodu zájmu nebo spuštění průvodce daným městem. Díky velkému displeji poslouží Nokia N97 dobře i jako plnohodnotná navigace do auta. V režimu navigace nechybí nic důležitého. Samozřejmostí je 3D náhled a hlasové navádění v češtině. Díky FM vysílači lze pokyny z navigace společně s hudbou z telefonu poslouchat i skrze autorádio. Textové nformace o rychlosti a zbývající vzdálenosti a čase by mohly být větší. Při řízení na ně v současné podobě těžko uvidíte. Po zakoupení je zdarma aktivována 90-ti denní navigační licence pro střední Evropu. V případě, že chcete navigaci využívat v jiném regionu nebo po uplynutí této doby, lze poté zakoupit další licence přímo z telefonu.


Další navigační funkce: průvodce městy a zájmovými body | druhá navigační aplikace | digitální kompas

V N97 jsou kromě aplikace Mapy nahrány také jednoduché navigační pomůcky, které se mohou hodit například pro Geocaching. Pomocí aplikace GPS data lze rychle zjistit nadmořskou výšku, rychlost a polohu nebo jednoduše pomocí šipky a dalších údajů najít cíl. Tím může být například zájmový bod, uložený v aplikaci Mapy. Databáze bodů je propojená a pracovat s nimi mohou obě aplikace. Díky otevřenému operačnímu systému není problém nahrát navigační aplikaci jiného výrobce (například TomTom, Route66 apod.)

Telefonní seznam a telefonování: vyberte si pár oblíbenců

Funkce volání a telefonního seznamu jsou takřka identické s ostatními modely Nokie bez dotykového displeje. Vše je perfektně zpracováno a k funkcím nelze mít výhrad. Nokia N97 je kvadrátním GSM telefonem, který si můžete vzít i do zámoří. Kromě toho pochopitelně zvládá i sítě 3. generace UMTS na frekvenci 2100 Mhz. Telefonní seznam využívá sdílené paměti telefonu, jmen tak lze uložit desítky tisíc. Ke každému kontaktu lze zadat až 45 typů položek, jejichž počet je opět omezen pouze volnou sdílenou pamětí. Nechybí ani takové speciality, jako „telefon asistenta“, „děti“, „manželka“ a další. Popisky jednotlivých detailů lze navíc upravovat a vytvořit si tak z telefonního seznamu dokonale přehledný celek. Ke každému kontaktu se dá rovněž přiřadit obrázek a vyzváněcí melodii. Nechybí ani skupiny volajících.


Telefonní seznam je v duchu dalších Symbianových Nokií

Vyhledávat lze pomocí více písmen, ale není to příliš rychlé. Pro písmena z druhé poloviny abecedy je vždy nutné se překliknout o pohled dále, což zdržuje. Alespoň se však nedostupná písmena filtrují a dále ve vyhledávání nepřekáží. Možná kvůli méně pohodlnému vyhledávání se u N97 setkáváme s novou funkcí oblíbených kontaktů. Ty se pak objeví na začátku seznamu a máte je ihned po ruce. U Nokií je synchronizace s počítačem i serverem vždy bezchybná, a nejinak je tomu i zde.

Díky podpoře sítí 3.generace a druhé kamerce si můžete dopřát videohovory. Prostředí je v duchu ostatních smartphonů. Měnit lze plynulost, kontrast i další parametry. V nabídce telefonu nechybí hlasové ovládání a vytáčení. N97 hlas rozpoznává automaticky, není potřeba jej nic učit. Celý hlasový systém je velmi přizpůsobivý a na různé hlasy reagoval vždy téměř bezchybně. Problémy má občas jen v rušnějším prostředí. Přístroj nabídne upravitelné vyzváněcí profily a nechybí ani offline režim, který se hodí nejen v letadle.

Zprávy: Emaily to chce vylepšit

Nokia N97 nabídne v této oblasti standardní funkce. Editor SMS a MMS zpráv je jednotný a dle obsahu se typ zprávy automaticky mění. Telefon vám dovolí naplnit MMS zprávu opravdu velkým množstvím dat, takže je potřeba buď zapnout v nastavení omezení na 300 kB, nebo si hlídat kompatibilitu se sítí a příjemcovým telefonem sám. Pokud k psaní používáte klávesnici na obrazovce a slovník T9, píše telefon s diakritikou. Lze však nastavit její ořezávání před odesláním, díky čemuž nebudete ochuzeni ani o jeden znak z těch 160. Rychlejší a pohodlnější je však psát na QWERTY klávesnici, kde však kvůli pouhým 3 řadám asi diakritiku příliš využívat nebudete.


Psaní SMS zprávy - na 3 způsoby

Pokud pracujete s emaily, můžete využít jak standardní klient, který je od nepaměti součástí aplikace zpráv, nebo nový Nokia Messaging, který je nově přizpůsoben i pro dotykové ovládání. Zatímco na ostatních symbianových Nokiích si nový klient nemohu vynachválit, jeho dotyková varianta mi moc k srdci nepřirostla. Její rychlost není nijak vysoká, ale to by se dalo přežít. Horší je nemožnost zobrazit email v HTML formátu, což někdy docela vadí. V režimu na výšku není též vidět ikonka synchronizace, a vy tak nevíte, co aplikace právě dělá.


Emailový klient Nokia Messaging je bohužel oproti dalším Symbianovým Nokiím osekán. Doufejme, že brzy přijde aktualizace Problémem také je, že se nové emaily v případě minimalizované aplikace graficky nijak neohlásí. U ostatních Nokií svítí v záhlaví ikonka zavináče, zde však chybí. Jedinou možností, jak se o nových emailech dozvědět je neustále otevírání aplikace, nebo obětování jedné cenné pozice pro widget emailu, kde se zobrazí poslední (pouze) dva emaily. Věřím, že tyto neduhy budou v další verzi aplikace opraveny. Jinak je však aplikace stejně dobrá, jako na nedotykových sourozencích. Díky push synchronizaci chodí do Nokie N97 emaily všech schránek stejně rychle, jako do Blackberry. Nechybí práce s přílohami a díky synchronizaci se serverem Nokie lze přeposílat velké emaily s přílohami dál bez nutnosti stahování.

Organizační funkce: dotykový kalendář a nový QuickOffice

Všechny organizační schopnosti podělila Nokia N97 po nedotykových předchůdcích. Nechybí propracovaný kalendář s měsíčním, týdenním i denním náhledem, integrovanými úkoly a možností zadat opakované i vícedenní události. Dotyková verze kalendáře se celkem povedla, i když přepínání mezi měsíci není zcela intuitivní. O nadcházejících událostech i úkolech může telefon informovat pomocí widgetu na domovské obrazovce. Zobrazení je však bohužel omezeno jen na 2-3 události, což někdy opravdu nestačí. Synchronizace je opět zcela bez problémů, a to jak s Outlookem, tak se serverem.


Kalendář | menu organizačních funkcí | hodiny | světový čas

S Nokií N97 se neztratíte ani v čase, protože pochopitelně nechybí opakované budíky se světovým časem nebo neomezený diktafon, který nahrává až do vyčerpání paměti. Další organizační výbavu tvoří kalkulačka a šikovný konvertor jednotek. Užitečný je i slovník, do něhož lze z webu Nokie stáhnout zdarma desítky jazyků. Aktivní však mohou být najednou jen tři. Pokud chcete přidat jiný, je nutné jeden z původních vymazat. Prohlížení dokumentů Word, Excel a PowerPoint zajistí QuickOffice, ve kterém lze přikoupit i licenci pro editaci souborů. Potěší podpora i nových formátů Office 2007.


Převodní jednotek | kalkulačky (základní a stažená z Ovi Store) | slovník | QuickOffice

Radost udělá aplikace pro práci se ZIP soubory, zklamáním je naopak pouze trial verze PDF prohlížeče, jež po 3 dnech požaduje zakoupení licence. Bohužel stále chybí stopky nebo odpočítávací měřič. Ty však lze spolu s dalšími aplikacemi stáhnout z nepřeberné nabídky na internetu, nebo z omezenější zásoby aplikací na novém Ovi Store.


Takto vypadá ovládání JAVA aplikací - na displeji se objeví virtuální klávesy


Ovi Store: zdroj aplikací a personalizace

Datové funkce: na web kvalitně a rychle bez obav

Tatam jsou časy mini-USB, Nokia N97 již holduje konektoru microUSB, který je společný i pro nabíječku. Po připojení k počítači se tak N97 nabíjí, což nelze vypnout. Po připojení se přístroj dotáže na režim (PC Suite, přenos dat, tisk obrázků, přehrávač médií). V režimu přenos dat je interní 32 GB paměť a případně i vložená paměťová karta přístupná jako další disk v počítači. I když je telefon v tomto režimu, je stále přihlášen do sítě a není offline. Interní paměť mobilu o velikosti 73 MB takto bohužel jako další disk v počítači přístupná není. Další možnosti připojení je Bluetooth 2.0, archaický infraport zcela chybí.


Webový prohlížeč je kvalitní, ale například iPhone má lepší

Co se síťových datových funkcí týče, zde si zaslouží N97 pouze malou výtku, která ale české uživatele trápit nemusí. Podporováno je totiž HSDPA „jen“ o rychlosti maximálně 3,6 Mb/s a HSUPA chybí úplně. V české kotlině však poslední jmenované není přítomno vůbec a rychlost HSDPA zatím dostačuje. Přítomno je také duo GPRS a EDGE (multislot třídy 32), jež poslouží v oblastech bez 3G signálu, kterých je u nás bohužel zatím mnoho. Nechybí Wi-Fi - to můžete díky nově zpracovanému nastavení přístupových bodů preferovat před síťovými datovými přednosy. Díky funkci UPnP lze v telefonu prohlížet multimediální obsah počítačů a dalších UPnP zařízení.


Webový prohlížeč v režimu na šířku

Na velkém displeji se rád roztahuje osvědčený nokiácký webový prohlížeč, který musíme pochválit za kvalitu vykreslování stránek a rychlost načítání. Uživatele bez datového paušálu však nepotěší datová náročnost. Oproti iPhonu navíc schází například podpora práce s více záložkami, možné je otevírat pouze nové pop-up okna. Nechybí podpora Javascriptu a Flash lite. Na přehrávání YouTube videí vložených do stránek však zapomeňte, přehrávání funguje pouze na mobilním portálu Youtube. Po stránce lze jezdi prstem, nebo pomocí navigační klávesy. Při paměťově náročnějších stránkách se však po načtení občas posouvání na 1-2 vteřiny zasekne, ale poté je již pohyb po stránce plynulý. Nechybí ani animovaná historie navštívených stránek. Užitečnou změnou je také automatické vyplňování formulářů. Celkově tak lze surfovat velmi pohodlně, ale prostor pro zlepšení zde rozhodně je. Překvapivě dobře poslouží i Opera Mini, která je na dotykové ovládání již přizpůsobena, nebo nový a zajímavě vyhlížející prohlížeč Digia.

Z ostatních Nokií S60 známe již RSS čtečku, která se v nové verzi Symbianu přestěhovala z hlavního menu prohlížeče do jiné úrovně, takže je potřeba více kliknutí, než se k RSS kanálům dostanete. RSS se aktualizují v zadaném intervalu a pokud jste dychtiví po novinkách, jistě vás potěší možnost zobrazování nejnovějších RSS zpráv z vybraného kanálu ve widgetu v pohotovostním režimu.

Zhodnocení: opravdu jednooký král

Nokia N97 je opravdu přístrojem té nejvyšší třídy, který nabízí dotykový displej a špičkovou výbavu v kvalitně zpracovaném obalu s výsuvnou QWERTY klávesnicí. Díky obrovské paměti lze mít v mobilu téměř 50 GB dat, což žádný jiný mobil nenabídne. Díky velkému dotykovému displeji je navigace i surfování po internetu radostí. Díky Symbianu není problémem multitasking, široká personalizace telefonu a instalace nových aplikací. Widgety zase nabídnou možnost mít novinky z burzy, světových agentur, RSS zpráv, Facebooku či emailu neustále na očích. Kvalitní 5 Mpx fotoaparát a VGA video zase dovolí zachytit vzácné životní okamžiky. N-Gage pak zajistí zábavu i na dlouhých cestách, zatímco kompletní datová a organizační výbava uspokojí i náročné manažery. Baterie s dostatečnou kapacitou přitom všem zajistí rozumnou výdrž i při využívání všech datových a multimediálních funkcí.

Nokia se tak zdá být ideálním zařízením, které nabídne vše. V průběhu používání jsem však narazil téměř u každé funkce na malá „ale“, která výsledný dojem z telefonu kazí. Displej je pouze rezistentní a v kombinaci s dotykovou verzí Symbianu je ovládání méně intuitivní a pohodlné, než na některých dalších dotykových mobilech. Fotoaparát postrádá xenonový blesk a jeho LED diody nelze naplno využít. Zamrzí též málo volné RAM paměti, znemožňující dlouhodobý běh většího počtu náročných aplikací zároveň. Míst pro widgety by mohlo být více, internetový prohlížeč mohl být plynulejší a zvládat přehrávání YouTube videí, emailový klient nezvládá HTML a mnoho dalšího.

I přes tyto nedostatky je však Nokia N97 špičkovým telefonem, který lze rozhodně doporučit každému, kdo si potrpí na maximální funkční výbavu. Jen ji schází taková ta „iphoneovská ladnost a snadnost používání“.

nokia-n97
Klady
  • kvalitní konstrukce
  • špičkově zpracované vysouvání
  • velký dotykový displej
  • QWERTY klávesnice
  • obrovská 32GB paměť s možností rozšíření až na 48GB
  • otevřený operační systém Symbian s možností multitaskingu a rozšíření
  • šikovné widgety
  • baterie s dobrou výdrží
  • kvalitní 5 Mpx fotoaparát a VGA video
  • plnohodnotná GPS navigace
  • N-Gage
  • kvalitní hudební funkce
  • pohodlný internetový prohlížeč
  • kompletní datová výbava včetně HSDPA a Wi-Fi
Zápory
  • QWERTY klávesnice má pouze 3 řady kláves
  • pouze rezistentní dotykový displej
  • občas trochu krkolomné dotykové ovládání
  • procesor mohl být rychlejší
  • málo RAM paměti pro současný běh více aplikací
  • fotoaparátu chybí xenonový blesk
  • nepoužitelné LED diody fotoaparátu při jejich vyšším výkonupomalé HSDP
  • nedotažená emailová aplikace Nokia Messaging
  • málo místa na widgety, které občas nefungují
Diskuze ke článku
samsungu800
dobrý den
má samsung u600 a u800 stejný konektor?(na sluchátka/nabíječku)
Vlastík
No měl by mít je to stejná řada
L.K
Konektory na nabiječku/sluchatka bohuzel stejné nejsou. Muj tata ma U600 a ja U800...takze odpoved primo od zdroje :)
Cam
Zdravim koupila jsem si nokiu N97 v Anglii a chybi mi v telefonu skype.stahnout mi nejde..co s tim?mam jai tam kde jsem ho koupila?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze