Nokia N900: linuxové monstrum s potenciálem
recenze

Nokia N900: linuxové monstrum s potenciálem

4

Velká rozměry, schopnostmi i potenciálem - taková je nová Nokia N900. Přináší špičkovou výbavu v čele s velkým dotykovým displejem a QWERTY klávesnicí, zajímavou platformou Maemo 5, rychlým procesorem nebo 32GB pamětí. I když se o ní tolik nemluví, je lepší než Nokia N97. Novinka však má také své mouchy. Jaká tedy N900 ve skutečnosti je? (3x HD video)

Nokia N900 navazuje na předchozí zařízení řady Nxxx. Počínaje modelem N770, přes N800 až po N810 se jednalo o internetové tablety, které postrádaly standardní telefonní funkce a jejich rozměry byly klasickým mobilním telefonům poněkud vzdáleny. Byly určeny zejména pro webové brouzdání, využívání VoIP telefonie nebo sociálních sítí. S příchodem modelu N900 se situace radikálně mění. Novinka je kompaktnější, obsahuje telefonní modul a představuje v podstatě zajímavou alternativu k Nokii N97 se Symbianem. N900 se tak nebojíme pasovat za krále současné produkce Nokie. Jaká nová N900 je? To prozradí naše dnešní podrobná recenze.

Technické parametry

Rozměry 110,9 x 59,8 x 18 mm
Hmotnost181 gramů
Konstrukce výsuvná
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej aktivní, typu TFT, dotykový, rezistivní, rozlišení WVGA (800 x 480 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 3,5"
Paměť 32GB vnitřní + paměťové karty microSD (až 16GB)
Otevřený operační systém Maemo 5(Linux)
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, prohlížeč PDF, čtečka RSS kanálů
Multimédia hudební přehrávač (wav, .mp3, .AAC, .eAAC, .wma, .m4a), video přehrávač (mp4, .avi, .wmv, .3gp; codecs: H.264, MPEG-4, Xvid, WMV, H.263), FM rádio, 3,5 mm Jack, Adobe Flash 9.4, TV-out
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 pixelů), autofocus, 2x LED dioda, 3x digitální zoom nahrávání WVGA videa (848 x 480 px, 25 snímků/s)
Navigace GPSvestavěný GPS přijímač, A-GPS, Ovi Maps
Datové funkceUSB 2.0 (miniUSB konektor, Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP) GPRS, EDGE, HSPA (HSDPA s downloadem až 10,2 Mb/s, HSUPA s uploadem až 2 Mb/s), Wi-Fi
Baterie a výdržLi-Ion 1320 mAh
Doba hovoru: ? minut
Pohotovostní doba: ? hodin
Cena a dostupnost cca 15 000 Kč
již v prodeji 2009

V krabici naleznete

  • český návod
  • stereo headset AD-54 se špuntovými sluchátky HS-45, dálkovým ovladačem a redukcí na 3,5 mm Jack
  • cestovní nabíječku
  • Li-ion baterii s kapacitou 1320 mAh
  • USB kabel (micro-USB – USB)
  • audiovizuální kabel (TV-out – video, zvuk L/R)
  • čistící hadřík

Pro koho je Nokia N900?

  • Pro technoidy, kteří chtějí jen to nejlepší na trhu.
  • Pro ty, kteří chtějí absolutně nejlepší telefon pro surfování na webu a on-line funkce
  • Pro všechny, kteří nedělají kompromisy v datové a multimediální výbavě
  • Pro zaryté linuxáře
  • Pro ty, co hledají lepší alternativu k N97 a nevadí jim několik menších nedostaktů

Design, konstrukce – těžký černý obdélníček

Pojďme černý obdélníček vyjmout z krabice a podrobněji jej prozkoumat. Nemá cenu si nic namlouvat, kořeny původu Nokie N900 jsou jasné. Vychází z internetových tabletů, které nebyly právě nejmenšími zařízeními. N900 se však vměstnala už do celkem použitelných rozměrů. Je sice větší a těžší, než například N97, ale rozdíl je to spíše papírový, v reálu není tak velký. Oficiální rozměry činí 110,9 x 59,8 x 18 mm, u modulu s fotoaparátem činí tloušťka dokonce až 19,55 mm. Pokud chceme porovnávat, N97 disponuje hodnotami 117,2 x 55,3 x 15,9 mm. Znatelný rozdíl je především v tloušťce, 18 milimetrů už vám kapsu vyboulí.


Velký černý kvádřík a nic víc - to je design Nokie N900

V průběhu používání mi nevadila ani tak větší tloušťka, ale zejména vyšší hmotnost. 181 gramů už je opravdu hodně a telefon budete výrazně cítit. Nicméně v kapse u kalhot se nosit dá a vzhledem k výbavě a schopnostem jsem telefonu větší rozměry a hmotnost po čase odpustil. Telefon i přes, nebo právě kvůli, výše řečenému padne dobře do ruky a zejména technoidi jistě ocení možnost cítit v ruce pořádný kus elektroniky. Doufejme však, že u budoucího telefonu se systémem Maemo půjde Nokia cestou razantní diety.


Porovnání s platební kartou napovídá, že se díváme na pořádný kus telefonu

A design? Nokia N900 se svým černým, strohým, technicistním vzhledem cílí jasně na technoidy, kteří nepotřebují blýskavé zrcadlové povrchy a lesknoucí se lišty. Jak jeden z mých přátel poznamenal, telefon svým vzezřením trochu připomíná navigace a musím mu dát za pravdu. Na stole ležící N900 opravdu navenek nedává najevo, co uvnitř dřímá. Pochvalu si zaslouží kvalitní a celistvá konstrukce, což se na druhou stranu od takto drahého telefonu očekává.


Vyklápěcí stojánek se hodí například při sledování filmů nebo fotografií

Přední stranu neruší žádné ovládací prvky a zcela unikátně se zde nachází jen velký 3,5" displej. Neznám žádné jiné zařízení na trhu, které by postrádalo jakákoliv hardwarové tlačítka na kolem displeje. Kolem displeje se nachází černá lesklá plocha, na které sice ulpívají otisky prstů, ale nejsou nijak výrazně vidět. Přední stranu ozvlášťnuje jen logo výrobce a vlevo od displeje (máme li telefon položený na šířku) čočka sekundárního fotoaparátu, senzory světla a blízkosti a několikabarevná LED dioda.

Zadní strana taktéž není nijak zajímavá a má bohužel poměrně plastový vzhled. Černou plochu kromě obligátního loga výrobce ozvlášťnuje jen modul fotoaparátu s posuvnou krytkou. Okolo se rozkládá praktický stojánek, který telefonu po vyklopení poskytuje stabilní oporu a umožňuje například pohodlné sledování seriálů. Máme-li telefon našířku, nalezneme na levé i pravé straně reproduktory, a na horní hraně pak vypínací tlačítko, klávesy pro regulaci hlasitosti nebo spoušť fotoaparátu. I když je to zcela zbytečné, zabudoval výrobce do těla i stylus, který lze vysunout z pravého dolního rohu. U něj si pak hoví 3,5 mm Jack pro sluchátka a také praktický posuvný zámek displeje. Pokud zmíním ještě micro-USB port na levé straně, je výčet ovládacích a funkčních prvků kompletní.

Ale počkat, Nokia N900 přeci disponuje vysouvací QWERTY klávesnicí. Jak se k ní dostat? Stačí displej odsunout vzhůru, což musíme vykonat poctivě, žádná pružina zde totiž nepomáhá. V krajních polohách se displej jistě zaaretuje. Vysouvací mechanismus je kvalitní a nemám k němu žádné výhrady. Na rozdíl od Nokie N97 zůstávají oba díly rovnoběžně, žádné naklápění se nekoná, což je trochu škoda. Při daných rozměrech zamrzí pouhé tři řady kláves. To se displej nemohl odsunout trochu více a poskytnou tak místo dalším praktickým řadám? A jak se na klávesnici píše? To prozradíme v příslušné kapitole níže.

Baterie a výdrž – katastrofa

Dostáváme se k nejslabšímu místu telefonu a rovněž k pasáži recenze, kde budu velmi kritický. Baterie, ke které se dá snadno dostat vyloupnutím zadního krytu, má kapacitu 1320 mAh a vzhledem k rozměrům telefonu působí opravdu jako drobeček. Vždyť N97 nebo E90 dostaly baterie o kapacitě 1500 mAh, která by se k N900 hodila určitě více. Říkal jsem si ale, že Nokia ví, co dělá.

Omyl, neví. Výdrž Nokie N900 je opravdu špatná. 1320 mAh je vzhledem k velkému displeji, výkonnému procesoru a bohaté výbavě opravdu málo a bohužel se mi několikrát po sobě stalo, že jsem musel telefon nabíjet už zhruba po 8 hodinách. I když se občas podíváte na email, internet, zavoláte si nebo pošlete pár zpráv, dílky z baterie ubývají až absurdně rychle. Při mé běžné intenzitě používání v průběhu pracovního dne nemá N900 šanci vydržet ani do večera. Pokud tedy hodláte využít veškerý potenciál, doporučuji zakoupit druhou baterii, externí zdroj, případně nabíjet telefon z počítače přes USB.

Pokud nenastavím IM stav na on-line, nechám email aktualizovat pouze jednou za hodinu a nenechávám puštěných více procesorově náročných aplkací a všeobecně používám telefon jen zlehka, je N900 schopná vydržet od rána do pozdního večera. Přes noc však budete nabíjet bez výjimky vždy. Pokud nepoužíváte datové funkce (k čemu si pak pořizovat takové zařízení? ) a nacházíte se v oblasti bez 3G, vydrží N900 určitě déle.

QWERTY klávesnice – pohodlne, ale bez hacku

I když se dá na displeji psát celkem pohodlně, QWERTY klávesnice je neocenitelným pomocníkem při psaní textů a zároveň výhodou oproti některým konkurenčním dotykovým telefonům. Nokia si však v poslední době oblíbila třířadé klávesnice a právě s takovou se setkáváme i zde. Fakt, že se na tak velký telefon mohla klidně vejít pětiřadá, nechme již stranou.

Pokud klávesnici srovnáme s N97, vyjde nám N900 vítězně. Tlačítka jsou větší, mají vyšší zdvih, jsou více vyboulená a i když mezi nimi nejsou mezery, píše se na klávesnici lépe a rychleji. Kvůli absenci rozestupů mezi tlačítky se však zpočátku nevyhnete častějším překlepům.

Zvuk - hudba za jedna

Zvuk ze stereoreproduktorů lze hodnototit jako lehce nadprůměrný. Naštěstí se neopakuje debakl, jako v případě N97, a linuxová novinka disponuje celkem kvalitním výstupem, kterému nechybí basy. Vytknul bych snad jen průměrnou maximální hlasitost. N900 rozhodně žádný velký řvoun není.

K telefonu je přibalen kvalitní headset WH-205 se špuntovými sluchátky, které běžným uživatelům plně postačí. Navíc mají jednu velmi praktickou vlastnost. Jejich kabel nelze zamotat a k použití jsou připravena takřka hned, bez potřeby otravného rozmotávání. Nokii N900 však asi budou používat spíše náročnější uživatelé, které potěší přítomnost 3,5 mm Jack konektoru. Připojení vlastních obrovských sluchátek pro ten pravý hudební zážitek tak nebude problém. Opravdu ale zamrzí absence jakéhokoliv ekvalizéru, kterým by šel zvukový výstup upravit.

Displej – jemný a citlivý

Displej v Nokii N900 je bez debat tím nejlepším z produkce Nokie. V žádném jiném telefonu výrobce jsme se nemohli setkat s takto jemným a kvalitním zobrazením. Uhlopříčka 3,5 palce je stejná, jako například u Nokie N97 nebo Apple iPhone. Oproti oběma však na dané ploše nalezneme mnohem více pixelů a displej je tak jemnější. Nokia N900 má rozlišení 800 x 480 bodů, zatímco iPhone se se svými 480 x 320 pixely krčí vzadu a jeho displej vypadá ve srovnání s N900 opravdu jako struhadlo. Zbývá dodat zobrazení až 16 milionů barev a aktivní technologii TFT a máme kompletní obrázek. Nokia sice opět použila odporovou (rezistentní) dotykovou technologii, ale v N900 je dovedena takřka k dokonalosti a ovládání je velmi pohodlné.


Displej je velký, kvalitní a jemný - bohužel však rezistentní

Kapacitní displeje mají výhodu zejména při tažení prstem po displeji a možností ovládat vše jen velmi lehkým dotykem. Ovládání N900 je však skoro stejně pohodlné a na rozdíl od kapacitních displejů ji můžete ovládat v zimě například v rukavicích či použít jakýkoliv předmět pro klepání na displej. Displej je zároveň devizou a handicapem nové Nokie, protože je zejména velkým žroutem baterie. Pokud chcete, aby vám N900 vydržela co nejdéle, je zde možnost regulovat jas v pěti krocích. Jinak si telefon jas mění sám podle okolního osvětlení.

Prostředí a ovládání – Maemo 5 - vítej

Nokia N900 je postavena, stejně jako její předchůdci, na jádru GNU/Linuxu. Zde se setkáváme již s pátou verzí operačního systému Maemo, které je založené na známé linuxové distribuci Debian a uživatelském prostředí Hildon od Nokie. Vše je zcela nové a pokud si myslíte, že vám předchozí používání některé Nokie dává výhodu, jste na omylu. Maemo 5 je zkrátka něco zcela jiného a zároveň si dovolím říct, skvělého. Málokterý mobilní operační systém se ovládá s takovou samozřejmou jednoduchostí a zároveň nabízí takový obrovský potenciál. V omezeném měřítku lze komfort používání srovnat s etalonem v tomto ohledu - iPhonem, ve srovnání s kterým však N900 nabízí samozřejmě podstatně více.


Pohotovostní režim s widgety | výběr pozadí


Výběr widgetu | praktický ovládací panel, vždy přístupný přes horní lištu | správa stavu on-line

Pojďme si však systém podrobně představit. Spouštění je překvapivě rychlé a již za 15 sekund je N900 plně připravena k práci. Ještě než začnu s popisem prostředí, musím zmínit jednu zvláštnost. N900 se totiž ovládá výhradně v režimu na šířku. „Na stojáka“ lze zobrazit pouze aplikaci pro telefonování, případně některé externí aplikace. Při jízdě v dopravních prostředcích nebo za chůze by bylo mnohem praktičtější ovládat telefon na výšku. Na používání N900 musíte navíc mít takřka vždy připravené obě ruce, což není vždy možné. Když jsem se občas pokoušel krkolomně vyřizovat emaily jednou rukou, stojíc v přeplněné tramvaji, v duchu jsem si opakoval známé „it’s not a bug, it’s a feature. Ale nezoufejte. Proslýchá se, že v nové verzi firmwaru už půjdou veškeré aplikace používat na výšku. Otázkou ale je, kdy se firmwaru dočkáme…


Hlavní menu | obecné nastavení a přizpůsobení zobrazení

Maemo 5 nabízí tři základní pohledy – plochu, menu a seznam spuštěných aplikacís. Mezi těmito pohledy se přepíná takřka vždy viditelným tlačítkem v levém horním rohu. V ideálním případě, kdy si dáte zástupce používáných aplikací na plochu a máte jich zároveň několik spuštěných, do hlavního menu ani chodit nemusíte. K dispozici máte hned 4 plochy, mezi kterými se lze posouvat tažením prstu. Kamkoliv (nikoliv pouze do předpřipravených chlívečků) si můžete umístit widgety, zástupce aplikací, kontakty nebo webové záložky. Mezi widgety nechybí například Facebook, počasí, RSS čtečka, rychlý náhled na GPS polohu na mapě, kalendář, výpis nejnovějších zpráv světové agentury, přičemž množství dalších lze již nyní stáhnout. Práce s plochami je perfektní a vše je zpracováno opravdu výborně. V další verzi firmwaru by dokonce mělo být možné zobrazit ještě více ploch.


Bez debat nejlepší multitasking mezi mobilními telefony

Díky velké RAM paměti (256MB + 720MB ve SWAPU) se N900 chlubí špičkovým multitaskingem. V mobilních telefonech nemá konkurenci a je vyřešen bravurně. V samostatném pohledu se zobrazí malé náhledy spuštěných aplikací s živým obsahem. V okénku tak vidíte přehrávat video, webovou stránku nebo hru. Díky rychlému procesoru ARM Cortex A8 taktovaném na frekvenci 600 MHz a grafickému čipu je vše i při současném běhu 28 (!!) aplikací plynulé a v jednotlivých aplikacích není znát žádné zpomalení. V zobrazení multitaskingu už samozřejmě zpomalení je znát, ale stále lze vše velmi pohodlně používat. Aplikace lze navíc jednoduše zavřít křížkem v rohu. V přehledu spuštěných aplikací se navíc zobrazují i nové zprávy, zmeškané hovory či události. V multitaskingu tak N900 opravdu nemá konkurenci.

Hlavní menu je velmi jednoduché a zobrazuje hlavní aplikace a pod položkou „Více“ pak všechny ostatní doinstalované aplikace. Zamrzí trochu nemožnost jakékoliv úpravy. Ikonky nelze přesouvat ani složkovat. To jediné, co lze v hlavním menu s ikonkami udělat, je totiž pouhý klik.

Ovládání všech aplikací je velm pohodlné, veškeré ovládací prvky jsou perfektně přizpůsobeny ovládání prsty a díky rychlému procesoru a grafickému čipu je vše i přes pěkné efekty a bohatou grafiku velmi svižné a na nic není potřeba čekat. To je u podobných zařízení spíše vyjímkou a Nokii velmi chválíme. Ve většině aplikací je viditelná horní lišta s hodinami a ikonkami. Na tuto lištu lze kliknout a získat tak praktický přístup k často používaným fukcím, jako například přepnutí profilu, zapnutí a nastavení internetu či Bluetooth nebo nastavení on-line stavu. V případě aktualizací či upozornění se zde rovněž objeví okénko.

Systém je velmi stabilní a v průběhu testování se mi stalo prakticky jen jednou nebo dvakrát, že jsem musel telefon restartovat natvrdo vyjmutím baterie. Pokud náhodou přestane nějaká aplikace odpovídat (což se občas stává, zejména při síťových aplikacích, které čekají na přísun dat) lze je stisknutím příslušné volby po stisku vypínacího tlačítka ukončit.

Fotoaparát: slušný průměr

Nokia se rozhodla neúčasnit se v případě N900 honby za megapixely a použila „pouze“ 5 Mpx snímač. Ke kvalitnějším fotografiím pomáhá optika Carl Zeiss s automatickým zaostřováním, které za zhoršených světelných podmínek asistuje dvojice průměrně svítivých LED diod. Bohužel se nejedná o vysoce svítivé diody, které známe z N86, a proto možná již tušíte, že focení ve tmě nebude disciplínou, za kterou si N900 zaslouží pochvalu.

Fotografie za dobrých světelných podmínek lze označit jako ucházející. Potěší dobré podání barev a na mobil velmi dobrá úroveň detailů. Zklame naopak viditelná komprese a šum, jehož intenzita se stupňuje za zhoršených světelných podmínek. Jakmile je N900 nucena použít LED diodu, jsou fotky velmi špatné, celkově ploché a s velkým množstvím šumu. V hospodě nebo na večerní party tak toho s Nokií N900 moc nevyfotíte. Opravdu škoda, že Nokia nepoužila xenonový blesk. Do tak velkého přístroje by jistě již nebyl problém jej zabudovat.


Aplikace fotoaparátu je velmi jednoduchá a i když je dobře ovladatelná, chybí mnoho nastavení

Prostředí fotoaparátu je jednoduché a příliš mnoho možností nečekejte. Na výběr je mezi automatickým a 4 dalšími režimy včetně makra. Dále nechybí nastavení vyvážení bílé, expozice a ISO. Tím ale možnosti nastavení končí, pak už zbývá jen mačkat dvoupolohovou spoušť. Ovládání je intuitivní a jednoduché, vše je pěkně po ruce. Určitě by se ale hodily širší možnosti nastavení. Potěší možnost geottagingu, čili přiřazení informací o poloze ke každému snímku. Nokia N900 také umí automaticky přiřazovat snímkům do EXIFU některé další informace, například autora fotografie.

Testovací fotografie


Zhoršené světelné podmínky


Fotografie s bleskem ve tmě


Makro s bleskem

Snímat lze pochopitelně i video, a to ve slušném rozišení 848 × 480. Kvalita však není nijak ohromující, spíše naopak. Pro zachycení momentek a puštění na displeji telefonu to však dostačuje. Na HD televizi se však na videozáznamy z telefonu raději nedívejte.

Hudební funkce: stovky alb s sebou

Jako člen multimediální řady N-Series si N900 pochopitelně velmi dobře poradí s hudbou. Předpoklady na to má více než dobré. Disponuje 32GB vnitnří pamětí s možností rozšíření, kvalitními špuntovými sluchátky a 3,5 mm Jack výstupem. Podívejme se, co dokáže s hudbou vykouzlit Maemo.


Multimediální rozcestník připomíná Sony Ericsson Aino

Centrem multimédií je univerzální Přehrávač médií s graficky povedeným a přehledným rozcestníkem k hudbě, videu a internetovému rádiu. Hudbu lze řadit podle alb, interpretů žánrů nebo seznamů stop. Pokud máte k albu přiřazen obrázek, vždy se zobrazí. I při zaplněné paměti je procházení hudební knihovnou svižné, což se cení. Samotný přehrávač je tatkéž graficky povedený a velmi jednoduchý. Dominantní postavení má obrázek alba (pokud je přiřazen), vedle kterého se zobrazují další informace. Při poklepání na obrázek alba se vedle něj zobrazí také seznam přehrávaných skladeb. Samozřejmostí je náhodné přehrávání nebo opakování skladeb. Praktické a hezké…


Hudební knihovna je přehledná a rychlá

Zaskočí a zamrzí ale absence jakéhokoliv ekvalizéru či dalšího nastavení. Pokud vám tedy nevyhovuje úroveň basů, máte smůlu. Pokud si nedoinstalujete jiný přehrávač, zvuk nevyladíte. Naštěstí je však zvukový výstup velmi dobrý a popravdě jsem neměl potřebu jej nijak přenastavovat ani u vlastních ani u dodávaných sluchátek.


Přehrávač hudby je přehledný, jednoduchý, ale chybí mnoho nastavení

Zarazí také absence FM rádia, které je nahrazeno tím internetovým. Kromě předpřipravených stanic, lze zadat i nové, což bude potřeba, protože české zcela chybí. Následné přehrávání je celkem uspokojivé. Naštěstí však lze doinstalovat i FM rádio – ano, čtete správně. Stačí stáhnout jednoduchý prográmek z webu Maemo Select nebo katalogů stahování a lze poslouchat rádio i klasicky pomocí sluchátek jako antény. Zvuk sice občas hapruje, ale s novými verzemi programu je to lepší a lepší. Nokia N900 má ve výbavě také FM vysílač. Veškeré zvuky telefonu, zejména pak z hudebního přehrávače, tak mohou putovat například do audio soustavy v autě.


FM rádio se ve výbavě nenachází, ale paradoxně jej lze doinstalovat, protože hardware je přítomen | internetové rádio

Video a obrázky: DivX a sdílení bez problémů

Přehrávač médií si poradí velmi dobře též s videem. Videopřehrávač je opět jednoduchý, ale nadmíru účelný a šikovný. Videa v paměti telefonu umí řadit dle kategorie, takže se vám nepomíchají filmy a videa natočená telefonem. Druhou možností řazení je dle data, přičemž v tomto režimu se zobrazují i miniatury videí.


Potěší bezproblémové přehrávání avi filmů

Velmi dobrou zprávou je, že N900 přehraje bez problémů a sekání i DivX a Xvid videa. Těžkou hlavu nemá ani z videí v rozlišení 720p, které se taktéž přehrávají takřa vždy plynule. Videa se spouští pěkně přes celý displej a problémem není ani jejich posuv. Přímo z telefonu je dokonce možné videa sdílet například na Facebooku. Videopřehrávač si však neporadí s titulky. Pokud jsou pro vás důležité, není problém si opět stáhnout některý z programů k dispozici.


Prohlížeč obrázků je rovněž perfektní

Obrázky mají svou vlastní aplikaci, která je takřka bez chybičky. Představuje takřka dokonalý nástroj k organizaci a prohlížení obrázků a fotografií. Nechybí široké možnosti filtrování a prohlížení podle data nebo třídění podle tagů, které lze libovolně přidávat nebo upravovat. Samozřejmostí je možnost sdílení obrázků přes email, Bluetooth, Ovi, Flickr, Facebook nebo další zaregistrované služby. Zajímavá je též možnost dodatečně přiřadit informace o pozici GPS.

Pochvalu si N900 zaslouží za rychlé reakce a vykreslování obrázků v galerii. Ani při stovkách fotografií trvá načítání náhledů jen zlomky vteřin a prohlížení na celém displeji je taktéž velmi pohodlné. Hodí se i možnost puštění jednoduché prezentace. Pokud vyklopíte stojánek a telefon s prezentací položíte na stůl, můžete celkem pohodlně svému okolí ukázat výběr fotografií z dovolené. Že se jich do 32GB paměti vejde hodně…. V editoru fotografií lze obrázky i otáčet nebo ořezávat. Možnosti přidávání efektů jsme se však nedočkali.

Aplikace a hry: stahovat lze již stovky programů

Nokia N900 jako správný chytrý telefon uživatele neomezuje pouze na základní výbavu. Vzhledem k linuxovému operačnímu systému je jasné, že se kromě oficiálních programů dočkáme spoustu uživatelských programů, úprav, tweaků, pluginů nebo her. Po vybalení z krabice moc dalších aplikací pod položkou menu „Více“ nenalezneme. Vzhledem ke zcela novému operačnímu systému Maemo ještě příliš mnoho aplikací dostupných není, ale není to tak zlé, jak by se mohlo zdát.


Aplikace a jejich správce

Pro Nokii N900 sice je dostupný Ovi Store, ale začínající uživatel zde nalezne pouze pár aplikací, původně pocházejících z webu Maemo Select, odkud lze stáhnout zhruba 30 užitečných aplikací, včetně FM rádia, úžasné graficky zpracované 3D hry Bounce nebo balíku kancelářských aplikací.


Stahování z oficiálních stránek Maemo Select

Jak jsou ale uživatelé Linuxu z počítačů zvyklí, stahovat lze i přímo z nastavených katalogů (repozitářů). Stejné aplikace, jako z webu Maemo Select lze stáhnout přímo ve správci aplikací. Navíc lze nastavit další 2 neveřejné repozitáře, naplněné po okraj desítkami aplikací v betaverzích, mezi kterými lze najít opravdu zajímavé kousky. I přes zcela čerstvý operační systém tak je dostupných snad více aplikací, než přes Ovi Store například pro N97. Dostupný je například přehrávač videa, zvládající i titulky, aplikace na geocaching, pokročilé kreslící nástroje, nebo jen obyčejné stopky.


Graficky nádherné Bounce Evolutions

Integrované GPS a související aplikace: zatím bohužel bez navigace

Ve výbavě linuxové novinky nechybí ani GPS, pochopitelně v asistované verzi. Přijímač GPS je umístěn na horní hraně telefonu (při držení na šířku). Citlivost je nadprůměrná, ale nemohu rozhodně říct, že by N900 chytala signál bůhví jak zázračně. V porovnání s Nokií N97 však chytá signál o něco málo lépe. Přesné GPS byste však zatím v N900 stejně příliš často nevyužili. Proč?

Nokia N900 totiž postrádá navigaci. V její výbavě sice nalezneme Ovi Mapy, bohužel ale osekané. Pro tuto novinku se totiž celá aplikace musela vytvořit znovu a vývojáři patrně prozatím nestihli integrovat navigační funkce. Zatím tedy lze vyhledávat a prohledávat místa či adresy nebo prohlížet mapy v několika módech. Mapy si telefon stahuje z internetu, Map Loader si prozatím s N900 nepovídá. Nechybí ani 3D náhledy budov nebo satelitní zobrazení. Aplikace umí také plánovat trasy, do kterých lze přidávat různé body, ale ve výsledku si můžete pouze trasu prohlédnout, případně se navigovat ručně. Hlasová či grafická navigace, ať už pro motoristy či pěší, k dispozici totiž není. Již v průběhu zimy by však měla být dostupná nová, plnohodnotná verze Ovi Map pro Nokii N900 i s navigačními funkcemi. S navigační aplikací jistě přijdou i další výrobci.

Trochu zamrzí, že N900 v základní výbavě neobsahuje například kompas nebo další aplikace, které by využívaly GPS. Již teď jsou ale pro geocaching a další činnosti dostupné ke stažení finální nebo beta verze programů.

Telefonní seznam a telefonování: volání skypem bez problémů

Zatímco u ostatních telefonů je část ohledně telefonování pouze omíláním tisíckrát řečeného, u Nokie N900 toto nehrozí. Telefonování je spíše takovou doplňkovou funkcí, kterou N900 jakoby mimochodem také zvládá. To však neznamená, že by byly funkce s telefonováním související nějak očesané, spíše naopak. Potěší například integrace skypu a dalších technologií. Jen připomenu, že při procházení telefonním seznamem nebo telefonování je možno držet N900 i na výšku, přičemž se obraz automaticky překlopí. Nyní však popořadě. Základem je pochopitelně telefonní seznam s přehledným zobrazením, pohodlným hledáním podle více písmen a ovládáním.

V seznamu se mohou zobrazovat telefonní kontakty společně s kontakty z on-line služeb, jako je Skype, Gtalk, Jabber, SIP a další. Ke kontaktu si můžete přiřadit nespočet detailů a fotografii. Potěší také funkce pro sloučení kontaktů, čímž odpadá nutnost ručního přepisování čísel a detailů v případě dvojitých záznamů jmen v situaci, kdy máte v seznamu standardní a Skype kontakt.


Telefonní seznam je také propojen s IM aplikacemi

Volání probíhá standardně ke vší spokojenosti. Před vytočením lze dokonce zvolit, zda se hovor provede přes celulární síť, nebo například skrze Skype přes Wi-Fi. Přímo z telefonního seznamu tak lze volat nejen svým Skype kontaktům zadarmo, bez nutnosti instalace další aplikace. N900ce však několik funkcí kolem telefonování také schází. Zamrzí absence skupin volajících, nemožnost přiřadit zvonění jednotlivým skupinám a hlavně v autě bude chybět hlasové vytčení. Zásadní nedostatek je absence vyzváněcích profilů. Dostupné jsou pouze dva – normální a tichý, které lze základně upravit, ale žádné další vytvořit nelze. Zklame ještě dalších několik maličkostí, které se snad časem novým firmwarem do telefonu dostanou.

Zprávy: bez MMS a e-maily to chce vylepšit

Sekce zpráv pro mě byla v rámci softwaru N900 asi největším zklamáním. Začněme však pozitivy. Aplikace zpráv je sjednocena pro SMS i IM zprávy. Z jednoho místa tak lze psát jak klasické SMSky, tak například Skype nebo Jabber zprávy. Poslední konverzace se vám pak ukazují v jednom seznamu bez ohledu na to, jakou technologii jste použili. Je to velmi praktické a návykové. Když vidíte, že je uživatel on-line, nač mu psát SMSku, když mohu zadarmo poslat ze stejného místa IM zprávu? Editor SMS je jednoduchý, ale velmi přehledný a povedený. Nechybí odpočítávání znaků ani vkládání smajlíků. Na klávesnici se píše dobře a datlování textu je tak otázkou okamžiku. Ještě se na chvíli vrátím k IM zprávám. To, zda se ostatním ukazujete jako on-line lze nastavit v horní liště. Zobrazovat lze také vaši polohu, kterou telefon získává z GPS.

Nyní zmíním velmi podstatné a nepochopitelné negativum. Nokia N900 postrádá MMS zprávy. To, co bylo vytýkáno první generaci iPhonu, opakuje i Nokia u své linuxové novinky a nikdo nechápe proč. Doufejme jen, že se MMSek dočkáme s novou verzí firmwaru. Trošku zklamáním byl i emailový klient, který si sice poradí s POP3 i IMAP4 účty, Nokia Messagingem, přílohami i krásným zobrazením HTML emailů, ale nepovedlo se mi příliš vyzkoumat logiku stahování emailů. Standardně se stahnou hlavičky všech zpráv v dané složce, a poté na vyžádání samotný email nebo příloha.

Někdy ale N900 obnovuje kompletně znovu hlavičky zpráv, zapomene ty stažené a tak stále dokola. Internetové připojení tak jede naplno a baterie se vyčerpává. Například v metru je pak práce s emailem utrpení. Napíšete email a chcete se vrátit do složky přijatých zpráv, kterou se však N900 rozhodla znovu načíst a kvůli absenci internetového připojení se až do zastavení ve stanici nepodíváte ani na hlavičky emailů a musíte čekat. Doufejme, že toto se s další verzí firmwaru také změní. Samozřejmostí je stahování emailů v intervalech a perfektní notifikace v pohotovostním režimu.

Organizační funkce: skvělý kalendář, ale co tak kancelář

Za organizační funkce musím N900 opravdu pochválit. Velkým kladem je špičkový kalendář, který nejenže přináší opravdu graficky vymakané prostředí s měsíčním, týdenním i denním náhledem, ale také možnost vytvořit si několik kalendářů, které se poté odlišují barvou. Součástí výbavy jsou i úkoly, poznámky, světový čas nebo opakované budíky, kterých je možno nastavit snad neomezeně. Naopak marně budeme ve výbavě hledat například stopky, které lze ale za několik okamžiků stáhnout z repozitářů.

Neomluvitelná je absence prohlížeče a editoru kancelářských souborů. Stáhnout si lze pouze trial verzi, která po 30 dnech žádá zakoupení. Je však jistě jen otázkou času, než se pro N900 objeví i bezplatné balíky kancelářských prohlížečů. Naštěstí PDF prohlížeč nechybí, navíc velmi povedený.

Internet a datové funkce: císařem mezi králi

V této oblasti Nokia N900 převyšuje všechny ostatní mobilní telefony na trhu. Nabídne kompletní výbavu, ve které nechybí Wi-Fi (802.11b/g) včetně UPnP a dále pak GPRS, EDGE a 3G, včetně technologií HSDPA pro rychlé stahování (až do 10,2 Mb/s) a HSUPA pro rychlejší uploď (až do 2 Mb/s). Tyto rychlosti sice v českých sítích prozatím nevyužijeme, ale je dobré vědět, že až se jednou dostane Česká republika ze současného 3G pravěku, je N900 připravena. Síťové datové funkce se dají velmi dobře spravovat a podrobně nastavit priority. Venku tak N900 může používat 3G síť, přičemž po příchodu domů či do práce automaticky přepne na uložené Wi-Fi sítě.

Musím podotknout, že pokud si kupujete N900, rovnou si pořiďte datový paušál. Bez něj je N900 pouze těžkým kusem elektroniky. S okolím se pak Linuxová novinka spojí i přes Bluetooth, USB kabel a nechybí ji také archaický infraport, který však systém k ničemu nevyužívá. Potěší funkce UPnP, díky které se v multimediální aplikaci zobrazí všechny zařízení s touto funkcí v síti a vy si tak můžete například přehrát obsah z televize či počítače na displeji N900.


Webový prohlížeč je bezkonkurenční

Čím ale Nokia N900 naprosto deklasuje konkurenci a kosí telefony i z vlastní finské stáje, je internetový prohlížeč. Je postaven na Firefoxu a bez debat se jedná o nejlepší prohlížeč v mobilním telefonu. Velmi rychle a plynule zobrazí plnohodnotně všechny internetové stránky. Díky plnohodnotné podpoře Flashe 9.4 zobrazí zcela správně i obsah, který na jiných telefonech chybí. Přímo na stránce si můžete pochopitelně pustit i YouTube videa. Velké rozlišení displeje k pohodlnému prohlížení také výrazně napomáhá. Díky 800 pixelům na šířku lze bez nutnosti posouvání zobrazit převážnou většinu stránek. Posouvání po stránce je naprosto plynulé a dostatečně svižné. Pochválit musím také praktické umístění všech ovládacích prvků..Díky perfektnímu multitaskingu lze mít pohodlně otevřeno množství oken bez známky zpomalení. Ostatně vše kolem prohlížení webu můžete shlédnout na videu níže. To, že se jedná v podstatě o Firefox, dosvědčuje i navlas stejný správce doplňků, do kterého lze stáhnout například blokaci reklam a další prvky. Prohlížeč se zkrátka povedl a pokud hledáte telefon primárně pro mobilní surfování na webu, N900 by měla být kandidátem číslo jedna.

S prohlížečem souvisí i dobře zpracovaná črtečka RSS zpráv. K odběru aktualit se lze přihlásit přímo při prohlížení stránky, nebo manuálně v aplikaci. RSS zprávy lze následně prohlížet buď aplikaci, která je mimochodem opět perfektní nebo se mohou zobrazovat ve widgetu na jedné z domovských obrazovek.


RSS čtečka je také povedená

Zhodnocení: vylepšit, doladit a bude ideální – až na tu baterii

Nokia N900 je bezpochyby jedním z nejvíce převratných zařízení výrobce v poslední době. Přináší skvělý a robustní systém Maemo s nepřekonatelným multitaskingem a integrací on-line funkcí, špičkovým webovým prohlížečem, multimediálními i kancelářskými funkcemi. Samotný přístroj pak lze pochválit za dobré zpracování, kvalitní klávesnici, slušný fotoaparát a naprosto kompletní datovou výbavu. Bohužel je ale v mnoha směrech vidět nedotaženostm kterou však snad odstraní další verze firmwaru. Proč lze N900 používat jen na šířku? Proč chybí MMS, profily, skupiny volajících, ekvalizér v hudebním přehrávači, navigace v Ovi Maps a další desítky maličkostí, které jsou v dnešních telefonech samozřejmostí a se kterými by byla N900 softwarově takřka dokonalá. Pořádnou kritiku si zaslouží také katastrofická výdrž baterie, kterou je nutno dobíjet i dvakrát denně. Někomu nesednou také nadprůměrné rozměry a vysoká hmotnost.

Jak je vidět, Nokia N900 má hodně ale. Na druhou stranu to není mainstreamový telefon, ale zařízení určené pro geeky, fajnšmekry a technoidy. Je to první vlašťovka z doufejme dlouhé řady Maemo 5 zařízení a musím říct, že se Nokii start i přes zmíněné nedostatky více než povedl. Teď už jen nezbývá než čekat na první pořádný update firmwaru, který odstraní nejpalčivější nedostatky.

Nokii N900 můžete zakoupit ve značkovém obchod.nokia.cz

Klady
  • špičkový displej s vysokým rozlišením
  • velká 32GB paměť s možností rozšíření
  • výborná datová výbava
  • kompletní multimediální výbava včetně přehrávání avi vide9
  • GPS
  • výborný systém Maemo 5 s perfektním multitaskingem a ovládáním
  • dobře zpracované organizační funkce
  • integrace IM do telefonu
  • možnost volat skrze Skype přímo z telefonního seznamu
  • pohodlná QWERTY klávesnice
  • 5Mpx fotoaparát
Zápory
  • velké rozměry a vysoká hmotnost
  • velmi špatná výdrž baterie
  • pouze 3 řady QWERTY klávesnice
  • používání pouze v režimu na šířku
  • chybí MMS
  • chybí hlasová a grafická GPS navigace
  • chybí vyzváněcí profily
  • zatím špatná spolupráce s Nokia PC Suite na počítači
  • zatím málo aplikací
Diskuze ke článku
obluda zelená
"Neznám žádné jiné zařízení na trhu, které by postrádalo jakákoliv hardwarové tlačítka na kolem displeje."
Ale ano, existuje i jiné - SE Aino.
Fanda
Napadlo mě. Udělali byste třeba krátkou recenzi o N900 dnes? A zda by to šlo i jiných telefonech typu Omnia HD, Xperia X10 apod.
Danny Moorhohn
I po letech tahle kráska neztrácí... Ba naopak, spousta chyb je vyřešená a spousta doplňku připravených na využívaní... Místo toho aby ji ostatní telefony po roce smetly ze stolu tak se naopak stále drží a já s ní dokážu smést plno nových mobilu ze stolu... Samozřejmě když opomenete třebas foťák... HW už se nezlepší, ale i tak mi fotí o něco líp než na začátku... Bezkonkurenčně má největší potenciál pro úpravy, což ji drží stále mezi špičkami mobilních telefonů... Ještě jsem nedokázal najít konkurenta kterýho bych nedokázal aspoň v něčem zesměšnit touhle dva roky starou N900... Navíc, výrobci se už neobtěžujou dávat do svých strojů plný multitasking... V tomhle směru se tý nokii nevyrovná nic, ani iPhone 4...
Martin
Uvažuji o koupi telefonu a uvažoval jsem o Nokii N900 jak jsem si přečetl recenzi začal jsem pochybovat a když jsem zjistil že se skoro nedá sehnat tak jsem to vzdal, ale celkem se mi líbil jen ty mms že tam nejsou a další ale jinak pro mě pěkný design.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze