Nokia N82: blýskavá vlajková loď
recenze

Nokia N82: blýskavá vlajková loď

21

Umí skvěle fotit, natáčí kvalitní video, nabídne N-Gage hry, kvalitní datové i organizační funkce a k tomu všemu ještě dobře vypadá. Novinkou je xenonový blesk pro kvalitní noční snímky a potěší také šikovný gravitační senzor. Pokud hledáte špičkově vybavený telefon a nechcete Nokii N95 8GB, nenechte si ujít recenzi této novinky. VIDEO

Nokia N82 je předurčena k osudu být další vlajkovou lodí finského výrobce. I když se to podle označení nemusí zdát, nabídne zcela shodnou výbavu, jakou se pyšní Nokia N95 8GB. Oproti ní chybí testované novince jen 8GB paměť, kterou však lze jednoduše nahradit paměťovou kartou se stejnou kapacitou. Nokia N82 se naopak může pochlubit kvalitnějšími fotografickými schopnostmi, přičemž potěší hlavně xenonový blesk, který používají Sony Ericssony Cyber-Shot a běžné fotoaparáty. Díky němu můžete s telefonem bezstarostně fotit například v interiérech, na party a dalších akcích, kde je špatné osvětlení. Podívejte se, co vše lesklá finská novinka dokáže.

TIP: přečtěte si podrobný srovnávací test fotoaparátů Nokie N82 a Sony Ericssonu K850i.


Nokia N82: oficiální fotografie stříbrné varianty

Technické parametry

Rozměry 112 x 50.2 x 17.3 mm
Hmotnost 114 gramů
SítěQuad-band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + 3G UMTS 2100 Mhz
Displej 240 x 320 pixelů, TFT, 16 milionů barev, úhlopříčka 2,4 palce
Paměť130 MB
slot pro microSD karty (v balení 2GB karta, podpora až 8GB microSDHC karet)
128 MB RAM (po spuštění 98 MB volných)
Operační systém ano, Symbian 9.2 Series 60 3rd Edition Feature Pack 1
Organizační funkceEmailový klient s automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, převodník jednotek, světový čas, pokročilý webový prohlížeč, RSS čtečka, prohlížeč Word, Excel a Powerpoint, PDF prohlížeč, Push-To-Talk, vestavěný GPS přijímač
Multimédia72-hlasá polyfonie, Hudební přehrávač (MP3, WMA, AAC, eAAC, WAV), FM stereo rádio s funkcí Visual radio, Nokia Music Store, JAVA 2.0 s podporou 3D, N-Gage hry, Symbian S60 9.2, video přehrávač Real Player, Nokia Lifeblog 2.0, podpora uploadu fotografií na Flickr a Vox, čtení elektronických knih, 3,5mm Jack pro připojení sluchátek, TV Out (kabel součástí balení)
Fotoaparát5 Mpx (2592 x 1944 px), 6 x zoom, optika Carl Zeiss, autofocus, xenonový blesk
CIF kamera (352 x 288 px) na přední straně pro videohovory
natáčení videa ve VGA rozlišení a DVD kvalitě (640 x 480 px, 30 snímků/s, MPEG4).
PřipojeníUSB 2.0 (Mass Storage), Bluetooth 2.0, infraport
GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (384 kbps), HSDPA (až 3,6 Mbps), Wi-Fi (802.11 b/g), UPnP
vestavěný GPS přijímač (mapy pro 100 zemí s 15 miliony body zájmu v balení), Push-To-Talk
Baterie a výdržLi-pol 1050 mAh
pohotovost max.: 225 hodin (GSM) / 210 hodin (UMTS)
max. doba hovoru: 260 minut (GSM), 190 minut (UMTS)
Cena a dostupnost16 500 Kč včetně DPH
prosinec 2007

V krabici naleznete

  • paměťovou kartu microSD 2GB
  • stereo headset HS-43 s peckovými sluchátky a dálkovým ovladačem
  • cestovní nabíječku
  • Li-pol baterii s kapacitou 1050 mAh
  • USB kabel (micro-USB – USB)
  • audiovizuální kabel (TV-out – video, zvuk L/R)
  • český návod
  • CD se softwarem Nokia PC Suite

  • Obsah krabice je bohatý, potěší hlavně 2GB karta a TV kabel

Sony Ericsson W880i Plusy

  • špičkový 5 Mpx fotoaparát s xenonovým bleskem a praktickou krytkou
  • nahrávání VGA videa
  • automatické otáčení zobrazení na displeji díky gravitačnímu senzoru
  • přítomnost 3,5 mm konektoru pro připojení sluchátek přímo na těle telefonu
  • kvalitní QVGA displej s dobrou čitelností na slunci
  • výborná datová výbava včetně EDGE, HSDPA a Wi-FI
  • vestavěný GPS přijímač a navigační aplikace
  • 2GB paměťová karta v balení, možnost vložit až 8GB kartu
  • kvalitní hudební funkce, výborný multimediální výbava
  • N-Gage hry, Nokia Music Store
  • TV kabel součástí příslušenství

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • lesklá přední strana se snadno ušpiní od otisků prstů
  • přiložený headset s méně kvalitními sluchátky
  • hodila by se stejná baterie, jako je v N95 8GB
  • automatické otáčení zobrazení nefunguje ve všech aplikacích
  • chybí klasická LED dioda například pro přisvícení videí

Pro koho je Nokia N82?

  • Pro technoidy a milovníky nejvybavenějších přístrojů.
  • Pro ty, co hledají alternativu k Nokii N95 (8GB) v klasickém balení.
  • Pro všechny, kdo hledají nejlepší fotomobil a zároveň si potrpí na natáčení kvalitního videa.



VIDEO: Nokia N82 ze všech stran: design, konstrukce, ovládání fotoaparátu, displej

Design, konstrukce – stříbrný přízrak

Neuběhl ani měsíc od představení a stříbrný lesklý kvádřík z oficiálních fotografií nyní leží na redakčním stole. Je to jeden z mála telefonů, který vypadá stejně jak na fotografiích, tak ve skutečnosti. Na design nechť si každý udělá názor sám. Lidem v mém okolí se N82 vesměs líbila, i když nevzbuzovala takové reakce, jak bych vzhledem k silně lesklému stříbrnému kytu očekával. Technický design a stříbrná barva je kombinace, která se může zamlouvat i konzervativně laděnému uživateli a N82 ostudu neudělá ani na obchodním jednání.


Leskne se všude, kam se podíváš. Stinnou stránkou je nutnost neustálého čištění a leštění

Kdo by myslel, že přední strana je kovová, budu ho muset zklamat. Jedná se o obyčejný lesklý plast, který však kov zdárně imituje. Na první dotek je ale vše jasné a plast se prozradí. Na přední straně ulpívají bohužel poměrně dost otisky prstů. Pokud chcete, aby vaše N82 vyhlížela stále reprezentativně, budete ji muset po každém použití přetřít a vyleštit. Škoda jen, že výrobce nepřibalil hadřík nebo pouzdro.


Kdo si myslel, že je přední strana kovová, je na omylu. Jedná se o obyčejný plast

Zpracování telefonu je i přes kompletní plastovou konstrukci na velmi dobré úrovni. Plasty nevržou a dobře lícují. Finové odvedli dobrou práci. Pokud budu hnidopich, měl bych ke konstrukci přeci jen malou výtku. Při pohledu kolmo seshora na přední stranu jsou u displeje vidět konstrukční západky boků telefonů do hlavní části. V těchto místech se dá bok telefonu trochu promáčknout. Rozměry Nokie N82 jsou 112 x 50.2 x 17.3 mm. Je tedy zhruba stejně velká jako N73, ale tenčí. Hmotnost je vzhledem k výbavě ucházející – v řeči čísel 114 gramů.

Zatímco o lesklé přední straně již řeč byla, nyní jsou na řadě boky telefonu. Levá strana hostí nový micro-USB port, takže veškeré staré kabely budou k ničemu. Následují dobře držící dvířka, kryjící slot pro microSD kartu a pod nimi nalezneme ještě nabíjecí konektor. Spodní strana je zcela prázdná. Při pohledu na vrchní stranu však každý zajásá, nachází se zde totiž klasický 3,5 mm Jack. Kromě dodávaných sluchátek, headsetu nebo AV kabelu tak lze připojit i svá vlastní sluchátka. Na horní straně nechybí ani vypínací tlačítko a očko na provlečení poutka.


Boky telefonů jsou posety ovládacími a dalšími prvky. Nechybí stereo reproduktory a slot pro kartu


micro USB konektor, slot pro microSD kartu a 3,5 mm Jack pro sluchátka

Na pravé straně pak nalezneme dvojici reproduktorů, díky kterým se lze těšit na stereo poslech a 3D efekty. Nechybí klávesy pro regulaci hlasitosti ani spoušť fotoaparátu. Vedle ní se nachází uživatelům chytrých Nokií N-Series dobře známé tlačítko pro zobrazení poslední fotografie nebo Galerie.


Lesklou zadní stranu pokrývá decentní ornament

Zadní strana je mnohem světlejší, než zbytek telefonu. Je vyrobena jakoby z průhledného plastu, pod kterým se nachází jednoduchý vzor, ozvláštňující jednolitou plochu. Dominantou zadní strany je bezesporu modul 5 Mpx fotoaparátu s posuvnou krytkou. I když jsem se bál, že se posuvný jezdec bude například při vyjímání z kapsy sám krytku otevírat, nestává se tak. Otevření čočky omylem je velmi zřídkavé. Za pozornost stojí také xenonový blesk, který Nokia u svého telefonu použila vůbec poprvé.

I když nelze mít ke konstrukci a prvkům Nokie N82 téměř žádné výhrady, nedokázal jsem se za dobu jejího používání zbavit jakéhosi plastového dojmu. Možná Nokia mohla přece jenom zainvestovat a vyrobit přední panel například z hliníku. Funkční výbava však trochu plastový dojem překonává.

Baterie a výdrž – mezistanice

Sejmutí zadního krytu je snadné, stačí jej odsunout směrem dolů. Nachází se pod ním Li-pol baterie typu BP-6MT, která disponuje 1050 mAh. Pokud budeme porovnávat, jedná se o hodnotu někde mezi tou, kterou nabídla původní Nokia N95 a nová N95 8GB. Také výdrž se pohybuje mezi těmito dvěma póli, blíže je však k novější N95 8GB, která vydrží déle. Při mém běžném používání v pracovní den vydržela N82 tak akorát do večera. Běžné používání v mém případě znamená přihlášení do 3G sítě, pravidelná kontrola a stahování emailů, zhruba 20 minut prohlížení webu, 30 minut poslechu hudby nebo rádia, pravidelné stahování video zpráv z Reuters a zhruba 5 SMS zpráv a 15 minut hovorů.

Pokud však ještě fotíte a natáčíte video nebo používáte Wi-Fi, noste nabíječku stále s sebou. K N82 Nokia přibalila malinkou nabíječku, kterou jsme mohli obdivovat již u původní N95 s doslova katastroficky krátkou výdrží. N82 je na tom tedy podstatně lépe, ale při plném provozu se připravte na nabíjení každý večer. Pokud na N82 přecházíte z N73, počítejte s nižší výdrží.

Klávesnice – ženy, ruce pryč

Nokia si v případě alfanumerické klávesnice zase udělala z uživatelů pokusné králíky. Zatímco mně nečinilo psaní na malých podlouhlých výstupcích žádné potíže, pro přítelkyni a další ženy s delšími nehty je používání těchto kláves opravdu nepohodlné. Klávesy však mají ideální zdvih a kladou přiměřený odpor. Psaní by mužům a ženám s krátkými nehty nemělo činit potíže.


Klávesnice asi nebude každému vyhohovat. Obzvláště ji budou proklínat lidé s delšími nehty

K bloku funkčních kláves nelze mít vážnějších výhrad. Pochválit musím především velké klávesy pro ukončení a přijetí hovoru. Komfortní je také ovládání levé kontextové klávesy a tlačítka pro vstup do menu. Výstupek pod pravou funkční klávesou však v prvních dnech bude trochu vadit a častokrát se mi stávalo, že jsem se místo stisku korekčního tlačítka dostal do multimediálního menu. Zvláště patrný je tento problém v režimu displeje na šířku. Navigační klávesa je pohodlná a ovládá se bez problémů. Při představení Nokia u N82 prezentovala, že navigační klávesa bude stejně jako u modelu N81 8GB citlivá na dotek a rotováním prstu bude možno procházet nabídky stejně, jako u iPodu nebo právě u N81 8GB. Proč se nakonec Nokia rozhodla tento prvek z výbavy vypustit nám není známo. Každopádně je to škoda. Navigace Galerií či hudebním přehrávači jemným rotováním se nám u N81 8GB velmi líbila.

Zvuk - stereo a 3D

Stereo reproduktory jsou umístěny na pravé straně telefonu. Zvuk je kvalitní, ale na trhu jsou i telefony s lepším podáním basů i výšek. Nechybí možnost 3D efektů u vyzváněcích tónů.


Oba reproduktory jsou umístěny na pravém boku telefonu.

K telefonu je přibalen headset HS-43, tedy bohužel nikoliv typ, který nalezneme u N95 8GB nebo N81. Chybí zde ovládání hudby a na dálkovém ovladači nenalezneme bohužel ani 3,5 mm Jack. Ten se ale naštěstí nachází přímo na těle telefonu. Připojení vlastních sluchátek tak nic nestojí v cestě. Poté však přijdete o mikrofon na headsetu a při hovoru je potřeba používat mikrofon na těle telefonu. Připojit lze i Bluetooth sluchátka díky přítomnosti A2DP stereo Bluetooth profilu.

Displej – kvalitní QVGA

Displeji nemám co bych vytkl. Jedná se o standardní zobrazovač, jaký Nokia použila již nesčetněkrát. Rozlišení 240 x 320 bodů, 16 milionů barev a úhlopříčka 2,4 palce a rozměry 37 x 50 mm - to jsou hodnoty, které nejsou nijak nové. Displej je tedy menší, než u Nokia N95 8GB, ale stále poskytuje dostatečnou plochu. Samozřejmostí je TFT technologie, díky níž je displej dobře čitelný i na přímém slunci. Jas displeje lze volit manuálně, ale je upravován i světelným čidlem. Snad se v blízké době dočkáme u Nokie pokroku v oblasti displejů. Již se těším na první Nokii N-Series s VGA displejem.

Prostředí a ovládání – gravitační senzor a velká RAM

Nokia N82 je vybavena operačním systémem Symbian S60 3rd edition. Nalezneme zde vylepšení Feature Pack 1, který nabízí např. modely N95, N76 a N82. Start systému je poměrně svižný, po přehrání úvodní animace se zobrazí již důvěrně známý aktivní pohotovostní režim. Ten má klasické složení s pruhem záložek, událostmi v kalendáři, úkoly a hledáním Wi-Fi sítí. Novinkou posledních telefonů je pruh pro rychlé hledání obsahu v telefonu nebo na webu. V případě hrajícího rádia nebo hudebního přehrávače se jejich informační pruhy také objeví.

Oproti telefonům E-series zamrzí nemožnost nastavit do pohotovostního režimu zobrazení emailů a dalších prvků. Nastavitelné jsou pochopitelně funkce funkčních kláves i zástupci v pruhu odkazů. Hlavní menu má uspořádání 3x4 ikony, zobrazit si jej můžete rovněž ve zřídka používané formě seznamu. Samozřejmostí je přesun položek a vytváření nových složek. Nokia N82 je svižný telefon a rozhodně se zařadí po bok těch nejrychlejších symbianových přístrojů. Prodlevy při prvním spouštění jednotlivých aplikací jsou tradičně o málo delší. Když jsou však již aplikace spuštěné, je pohyb po menu prakticky okamžitý.

Díky velké RAM paměti lze současně spustit prakticky vše, co v telefonu je. Po spuštění je volných bezmála 100 MB RAM. Není proto problém poslouchat hudbu, surfovat webem, používat navigaci, pracovat se zprávami a mít spuštěných dalších 30 aplikací. Hlášky o nedostatku paměti a samovolnému zavírání aplikací se tak opravdu nedočkáte.


Možnosti zobrazení hlavního menu

Zcela nové a přepracované je multimediální rychlé menu, které se zobrazí po stisku speciálního tlačítka pod pravou kontextovou klávesou. Zobrazení by mohlo být rychlejší, trvá necelé 2 vteřiny. Oproti pomalému multimediálnímu menu v původní N95 je to však krok kupředu. Menu se skládá z následujících 8 rotujících animovaných záložek s obrázky: Obrázky, Hudba, Videa, Hry N-Gage, Mapy, Internet a kontakty. Pořadí záložek lze měnit, ale nelze přidávat další nebo je ubírat. Na záložkách je mnoho praktických věcí. Nechybí například volby pro prezentaci obrázků, spuštění hudby a náhodné vybrání skladeb, poslední použité lokality v Mapách nebo upravitelný seznam nejčastěji používaných kontaktů. Ocenil bych ale přítomnost panelu s nastavitelnými zkratkami na libovolné aplikace. Vzhledem k neexistenci menu Jdi na by opravdu hodil.


Jednotlivé záložky nového rychlého menu v podobě animovaného karuselu

Zajímavostí Nokie N82 je gravitační senzor, který lze používat pro natočení displeje. Pokud natočíte telefon o 90 stupňů doleva, otočí se do režimu na šířku i displej (na otočení doprava či jiný směr telefon nereaguje, funguje pouze překlopení na levý bok). Praktické, užitečné a elegantní. Telefon zareaguje takřka okamžitě a také otočení displeje je velmi rychlé. Poněkud nepochopitelně však toto nefunguje všude a některé aplikace na natočení telefonu nereagují. Displej se neotočí například v pohotovostním režimu nebo aplikaci Video centrum. Značně otravné je ale hlavně přetočení displeje zpět do režimu na výšku při přepínání aplikací přidržením tlačítka menu. Po přepnutí do kýžené aplikace je poté nutné telefon opět překlopit. Snad tyto chyby odstraní nová verze firmwaru. Poté bude automatické otáčení díky gravitačnímu senzoru naprosto dokonalé.


Další barevná témata

Fotoaparát: porážíme Sony Ericssony

Fotoaparát Nokie N82 je jedním z nejsilnějších článků výbavy. 5 Mpx modul, automatické zaostřování, optika Carl Zeiss, xenonový blesk a VGA video – to jsou hodnoty, které řadí N82 na úplný vrchol dnešních fotomobilů. K dokonalosti chybí optický zoom nebo bílá LED dioda pro přisvícení při natáčení videa. Po odsunutí krytky se automaticky aktivuje fotoaparát a podsvětlí se tlačítka na boku. S Nokií se fotografuje klasicky na šířku a jako spoušť slouží speciální dvoufázové tlačítko na boku. Prostředí fotoaparátu je stejné, jako u jiných modelů N-Series. Nechybí možnosti pro vyvážení bílé, kompenzaci expozice, sekvenční snímání, barevné efekty, volbu citlivosti nebo přednastavené režimy pro fotografování v určitých podmínkách (krajina, makro, sport, noc). Přítomen je i uživatelsky definovatelný režim. Vybrat si lze i z jednotlivých režimů pro vestavěný xenonový blesk, nechybí například redukce červených očí. Menu je tvořené ikonkami na straně, po jejichž vybrání se zobrazí příslušné menu. Ovládání není špatné, ale například nabídka telefonů Cyber-shot je intuitivnější.

Nokia N82 je při focení poměrně svižná. S namáčknutím trvá ostření průměrně 1,3 vteřiny, posléze telefon zeleným rámečkem a ikonkou oznámí úspěšné zaostření a možnost domáčknutí spouště. Pokud však stisknete spoušť hned silně bez namáčknutí, fotoaparát neostří a scénu vyfotí již za 0,1 vteřiny. To je výborná vlastnost pro momentky, kdy můžete mít vyfocen snímek již 2,5 vteřiny po tom, co jste odsunuli krytku. Ostření ve tmě při osvitu červenou diodou trvá déle, v průměru 2,1 vteřiny. I ve tmě Nokia N82 ostří spolehlivě, pomáhá tomu hlavně velmi silná červená dioda s pruhováním, na které se telefon například na vzdálené stěně zaměří. Prodleva mezi stisknutím a následným vyfocením snímku je prakticky nulová. Snímek se na paměťovou kartu ukládá průměrně dlouho, asi 3,5 vteřiny. Další obrázek je možné pořídit asi 4,5 vteřiny po tom prvním.

A jak dopadla N82 v disciplíně kvality snímků? Výborně. Doba, kdy se nejlepší Nokie musely sklonit před nadvládou Cyber-shotů pomalu odeznívá. Ze srovnání s K850i vychází lépe Nokia N82. Nokia se zbavila špatného postprocessingu a fotky již tolik nehyzdí komprese. Výborné je podání barev, pochválit musíme také dobrou míru detailů a nízkou úroveň šumu. Výborné jsou také makrofotografie. Díky silnému xenonovému blesku si N82 dobře poradí i při focení ve tmě. Blesk spolehlivě osvětlí lidi nebo objekty až do vzdálenosti 5 metrů. Telefon intenzitu blesku citlivě reguluje a blízké objekty tak nejsou přesvětlené. Nokia N82 je vynikající a všestranný fotografický společník, který dobře poslouží při focení krajiny, památek nebo třeba prátel v nočním klubu. V současnosti se jedná o nejkvalitnější fotomobil na našem trhu bez optického zoomu. Ale i N82 má samozřejmě co dohánět a kompaktním fotoaparátům se nevyrovná. Rozdíl ale již není tak propastný a i z fotografií z N82 si lze udělat pěkné domácí album.

NOKIA N82 - VIDEO 1 (MP4, 9,5 MB, VGA)
NOKIA N82 - VIDEO 2 (MP4, 13,1 MB, VGA)

Nokia N82 samozřejmě umí nahrávat i video. Do režimu natáčení se lze jednoduše přepnout zvolením příslušné ikonky. Stejně jako ostatní elitní modely N-Series, i model N82 umí natáčet video ve VGA rozlišení (tedy 640 x 480 bodů) a snímkové frekvenci 30 snímků za vteřinu. Kvalita videa je mezi mobilními telefony jedna z nejlepších a i když nedosahuje například úrovně modelu N93i, jedná se o velmi dobrý záznam, který lze pohodlně sledovat na televizi i počítači. Video je však paměťově náročné, a proto se určitě bude hodit přiložená 2 GB karta. Pro náruživé fotografy, kameramany a posluchače hudby však doporučujeme zainventovat do 4GB nebo 8GB paměti.

Hudební funkce: sluchátka stále na uších

Přehrávač hudby je po funkční stránce stejný, jako u ostatních Nokií N-Series, v prostředí se ale pár změn událo. Po jeho zapnutí dostanete na výběr, zda-li se chcete přenést přímo do prostředí přehrávače, hudební knihovny nebo seznamu z webu stažených audio podcastů. Co se hudebního přehrávače týče, tak u něj je samozřejmostí rozdělení skladeb podle ID3 tagů, nebo možnost vytvářet si seznamy skladeb, a to i v průběhu přehrávání.


Hudební přehrávač je velmi kvalitní, připojit lze i vlastní sluchátka pro lepší poslech

Po výběru skladeb se spustí přehrávání. Prostředí je intuitivní a poskytuje všechny potřebné informace. V levém rohu se zobrazuje i obrázek alba, pokud je k písni přiřazen. Pokud není, můžete jej skladbě přiřadit výběrem obrázku z Galerie. Tato praktická možnost se opravdu hodí a mnoha konkurenčním hudebním telefonům chybí. Samozřejmostí je grafický ekvalizér s manuální volbou a možnosti korekce zvuku. V nabídce nalezneme také několik vizualizací, které se v průběhu přehrávání zobrazují na celém displeji. Vždy je však nutné je zdlouhavě zapínat a tak budou sloužit spíše jako „frajeřinka“. K telefonu jsou přibalena sluchátka průměrné kvality, na jejichž dálkovém ovladači bohužel není redukce na 3,5 mm Jack. Ten se ale naštěstí nachází přímo na těle telefonu. Připojení vlastních sluchátek tak nic nestojí v cestě. Poté však přijdete o mikrofon na headsetu a při hovoru je potřeba používat mikrofon na těle telefonu. Připojit lze i Bluetooth sluchátka dík přítomnosti A2DP stereo Bluetooth profilu.


Vizualizace a nový obchod s hudbou Nokia Music Store, kde lze přímo z telefonu nakupovat a stahovat hudbu

V nabídce telefonu nalezneme odkaz na hudební obchod Nokia Music Store. Přímo z telefonu lze kupovat a stahovat písně či celá alba. Interpretů je na výběr skutečně mnoho. Zajímavou funkcí je rovněž možnost stahování podcastů. Na výběr jsou tisíce souborů, mezi kterými nalezneme zprávy, sport, rozhovory, zajímavosti nebo třeba výuku angličtiny. V seznamu je také několik českých adresářů. Stahovat lze z nich například podcasty Českého rohlasu 4 – rádia Wave. Samozřejmostí je také přítomnost klasického FM rádia, které však stále není vybaveno funkcí RDS. Náplastí je ale možnost stáhnout z internetu seznam všech stanic v dané oblasti (například pro Prahu) skrze službu Visual Radio. Uložit do paměti lze až 40 stanic. Rádio umí hrát na pozadí a pro jeho fungování musí být zapojena sluchátka, která slouží jako anténa.


Stahování podcastů | nabídka je široká | klasické FM rádio bez RDS

Multimédia a hry: N-Gage ani TV-OUT nechybí

Hudbou samozřejmě multimediální schopnosti nové Nokie N82 nekončí. Nabídne po této stránce stejnou výbavu, jako například vlajková loď N95 8GB. K telefonu je sice přibalena „pouze“ 2GB microSD karta, ale bez problémů by měla fungovat i microSDHC karta s kapacitou 8GB. Vnitřní paměť má dostatečnou velikost 130 MB a postačí na ukládání zpráv a aplikací, které je třeba mít vždy po ruce. Soubory lze spravovat buď přes klasického správce souborů, nebo přes animovanou Galerii.


Galerie a prohlížení obrázků: zde se hodí gravitační senzor, díky kterému se displej sám otáčí

Obrázky a videa jsou sdruženy do jednoho animovaného karuselu, kterým lze rychle nebo pomalu klávesami procházet. Se soubory lze provádět vše, nač si jen vzpomenete. Pokud by vám náhodou něco chybělo, lze další funkce dík operačnímu systému doinstalovat. Nechybí prohlížení obrázků a videí na celém displeji, prezentace nebo editor. Vytvářet lze také alba a přímo z telefonu odesílat snímky a videa do blogu či na kompatibilní weby (Flickr, Vox apod.). Hlavně v Galerii jsem ocenil šikovný gravitační senzor. Telefon stačí překlopit a obrázky nebo videa se rázem ukazují v režimu na šířku. Pokud se rádi díváte na filmy ve formátu avi, stačí doinstalovat příslušnou aplikaci a cestou do práce či školy si užívat seriálů a filmů i s titulky.


Sdružování fotografií do alb | úprava snímků | vynikající aplikace Videocentrum | automatický deníček Lifeblog

Zajímavou a zároveň užitečnou funkcí je aplikace Videocentrum. Zde lze stahovat z mnoha zdrojů krátká videa, která se uloží v telefonu a lze je následně sledovat. Já osobně jsem vždy cestou domů stahoval vybrané klipy zpravodajství Reuters a vytvořil si tak své vlastní televizní noviny. Na výběr jsou také mimo jiné videa z You Tube. Pomocí aplikace Stáhnout! si můžete stahovat zdarma i za poplatek stovky aplikací a her od známých výrobců. Nokia do této sekce také přidává různé bonusové aplikace ke stažení zdarma, takže se určitě vyplatí tuto složku čas od času aktualizovat.


Skrze aplikaci Stáhnout lze doinstalovat desítky aplikací a her zdarma i za poplatek | známá 3D arkádová hra Sysem Rush | možnost on-line blogování

Zmínit se musím také o užitečném TV-Outu. Stačí zapojit přibalený kabel do telefonu a televize a na velké obrazovce můžete sledovat vše, co je na displeji. To se hodí, pokud chcete známým ukázat přímo z telefonu na televizi fotografie či videa. Nebo ve spojení s N-Gage lze N82 proměnit například v malou herní konzoli. Když jsem zmínil N-Gage, musíme to doťuknout. V menu se nachází přímo ikonka N-Gage, po jejímž zvolení lze hrát demoverze her nebo on-line přímo do telefonu stahovat nové demoverze nebo za poplatek plné hry. Portál N-Gage by měl být plnohodnotně spuštěn v nejbližších týdnech. Zatím se můžete zabavit dvojicí N-Gage demoverzí, známou variací hada a 3D arkádovou System Rush. Díky operačnímu systému lze doinstalovat další Symbian i JAVA hry. Rychlý procesor a integrovaný 3D čip zajistí, že budou i náročnější hry plynulé.


Prozatím jsou dostupné pouze 2 demoverze N-Gage her. Projekt nabírá zpoždění

Integrované GPS a navigace: stejné, a přitom lepší:

Že je Nokia N82 v podstatě klonem modelu N95 8GB v jiném balení dokazuje i přítomnost integrovaného GPS modulu. V telefonu nalezneme také standardní aplikaci Mapy, kterou má na svědomí firma Smart2Go. Jedná se o stejné řešení, jaké nalezneme u dalších Nokií s operačním systémem Symbian. Navigační čip je citlivý a satelity hledá svižně. V terénu si vedla N82 o malý kousek lépe, než N95 8GB. Pokud rychlost a citlivost srovnáme s původní N95 nebo E90, vyjde nám novinka jako neporovnatelně lepší.


Vestavená navigace Nokia Maps je kvalitní. Mapy české republiky jsou velmi dobré

Do telefonu si přes GPRS/EDGE/UMTS/WI-FI nebo z počítače můžete zdarma nahrát mapy celého světa, včetně bodů zájmů (restaurace, banky, památky, hotely apod,). Pokud se dostanete na místo, kde telefonu chybí mapy či informace, stahuje si je přes internet, což ale lze zakázat. Pokud se chystáte do zahraničí, doporučuji nahrát mapy předem z počítače. Česká republika je zmapovaná velmi kvalitně, mapy totiž dodává firma TeleAtlas. Nechybí možnost plánovat trasy, které lze poté zobrazit ve 3D nebo nočním režimu. Samozřejmostí je hledání adresy, bodu zájmu nebo spuštění průvodce daným městem.


Nechybí množství zájmových bodů | Samozřejmě si lze zvolit, které kategorie chcete zobrazovat

Nokia N82 může sloužit velmi dobře i jako plnohodnotná navigace do auta. V režimu navigace nechybí nic důležitého., samozřejmostí je 3D náhled, informace o rychlosti a čase a hlasové pokyny v češtině. Na vyzkoušení si můžete aktivovat 3 denní zkušební provoz. Poté je ale třeba licenci na hlasovou navigaci zakoupit, přičemž se volí z oblasti a délky trvání licence. Například 7mi denní licence pro navigaci ve Východní Evropě vás přijde na 6.49 €, 1letá pak pro stejnou oblast na 59.99€.


Takto vypadá na Nokii navigace v autě. Bohužel se za hlasovou navigaci platí

V telefonu jsou kromě aplikace Mapy nahrány také jednoduché navigační pomůcky, které se mohou hodit například pro Geocaching. Pomocí aplikace GPS data lze rychle zjisti nadmořskou výšku, rychlost a polohu nebo jednoduše pomocí šipky a dalších údajů najít cíl. Tím může být například zájmový bod, uložený v aplikaci Mapy. Databáze vašich bodů je propojená a pracovat s nimi mohou obě aplikace.


Kromě Nokia Maps se v nabídce nachází i další aplikace využívající GPS | ke stažení je i Nokia Sports Tracker

Telefonní seznam a telefonování: desetitisíce kontaktů bez problému

Nokia N82 je kvadrátním GSM telefonem, který si poradí s frekvencemi 850 , 900, 1800 a 1900 Mhz. Vzít si ji tak můžete i do zámoří. Kromě toho vládne také podporou sítě 3.generace UMTS na frekvenci 2100 Mhz. Tu u nás ocení pouze zákazníci O2 a zároveň obyvatelé Prahy a Brna. Aby bylo komu volat, je potřeba mít kvalitní telefonní seznam. Ten využívá sdílené paměti telefonu, jmen tak lze uložit desítky tisíc. Ke každému kontaktu lze zadat až 45 typů položek, jejichž počet je opět omezen pouze volnou sdílenou pamětí. Nechybí ani takové speciality, jako „telefon asistenta“, „děti“, „manželka“ a další. Popisky jednotlivých detailů lze navíc upravovat a vytvořit si tak z telefonního seznamu dokonale přehledný celek.

Vyhledávání probíhá podle více písmen a je velice rychlé a pohotové. Mobil vám dá na výběr mezi řazením podle příjmení nebo jména. Ke každému kontaktu lze přidat obrázek, nikoliv však video. Při příchozím hovoru se však obrázek zobrazí jen v dolním rohu. Pokud chcete mít zobrazen obrázek volajícího na celém displeji, budete muset doinstalovat příslušnou aplikaci. Samozřejmostí jsou skupiny volajících. U Nokií je synchronizace s počítačem i serverem vždy bezchybná, a nejinak je tomu i zde. Nokia N82 tak velmi dobře poslouží i jako pracovní telefon.


Prostředí hovoru a videohovoru

Díky podpoře sítí 3.generace a druhé kamerce si můžete i u nás v síti O2 dopřát videohovory. Prostředí je v duchu ostatních smartphonů. Měnit lze plynulost, kontrast i další parametry. V nabídce telefonu nechybí hlasové ovládání a vytáčení. Telefon hlas rozpoznává automaticky, není potřeba jej nic učit. Celý hlasový systém je velmi přizpůsobivý a na různé hlasy reagoval vždy téměř bezchybně. Problémy má občas jen v rušnějším prostředí. Telefon nabídne upravitelné vyzváněcí profily a nechybí ani offline režim, který se hodí nejen v letadle.


Profily a protokol hovoru

Zprávy: vše, co se sluší a patří

Co se zpráv týče, je N82 velmi dobře připravena. Výbava zahrnuje všechny typy zpráv. Nabízí přehledné uživatelské prostředí, přičemž editor zpráv SMS, MMS i emailů je graficky sjednocen a psaní všech typů zpráv i práce s nimi je okamžitá. Rychlému psaní napomáhá slovník T9, který však píše do SMS s diakritikou a před odesláním ji neořeže. Slovník však má v paměti i verze slov bez diakritiky, na které se lze několika kliknutími přepnout. Po pár týdnech učení pak telefon přednostně nabízí tyto častěji používané tvary. MMS zprávu lze naplnit v podstatě libovolným obsahem, její velikost však nesmí překročit 300 kB.


Psaní nové SMS, MMS a emailu

Co se nevejde do MMS nebo SMS, vyřeší se emailem. Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i upozorňování a automatická aktualizace v minimálním intervalu 5 minut (u POP3 je to 30 minut). Automatickou kontrolu a stahování nových zpráv lze poměrně detailně nastavit, nechybí možnost zakázání kontroly v zahraničí. Najednou lze automaticky aktualizovat dva účty, u dalších už toto telefon nepovolí. Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem. Na vyžádání lze stahovat přílohy a také s nimi v telefonu dále pracovat, v nabídce totiž nechybí čtečka Office nebo PDF dokumentů. Odesílané a přijímané zprávy mohou mít libovolnou velikost. Díky podpoře sítí 3.generace a Wi-Fi je práce i s velkými emaily včetně příloh příjemně rychlá.


Čtení HTML emailu a práce s přílohou ve formátu doc

Organizační funkce: plánujte, jak je libo

Bez okolků mohu prohlásit, že Nokia N82 splnila očekávání a jako pracovní nástroj slouží velmi dobře. Ostatně funkce jsou shodné s ostatními smartphony N-Series od Nokie. Nechybí propracovaný kalendář s měsíčním, týdenním i denním náhledem, možností zadat opakované i vícedenní události. V nové verzi operačního systému jsou do rozhraní kalendáře šikovně zakomponovány i úkoly. Díky aktivnímu pohotovostnímu režimu máte přehled o všech nadcházejících událostech i úkolech. Synchronizace je opět zcela bez problémů, a to jak s Outlookem, tak se serverem.


Kalendář se nezměnil a je stále kvalitní

Díky Feature Pack 1 lze ve výbavě nalézt také kvalitní opakované budíky se světovým časem nebo neomezený diktafon, který nahrává až do vyčerpání paměti. Další organizační výbavu tvoří kalkulačka a šikovný konvertor jednotek. Velmi praktická je aplikace pro hledání, která zadaný výraz vyhledá ve všech položkách telefonu, včetně kontaktů, emailů a dokumentů nebo na webu. Aplikace se ostatně zobrazuje také jako modul v aktivním pohotovostním režimu.


Nechybí hodiny, opakované budíky ani světový čas | kalkulačka | převodník | poznámky

Pro Nokii N82 není problém ani čtení Word, Excel, PowerPoint nebo PDF dokumentů. Poradí si i se ZIP soubory, které lze otevírat a vytvářet po stažení příslušené aplikace zdarma ze sekce Stáhnout! Spíše zajímavostí je čtečka čárových kódů, která ale v České republice téměř nenajde využít. Spíše bychom ocenili čtečku vizitek, kterou nabízí například Sony Ericsson.


čtečky PDF a Office dokumentů | čtečka čárových a QR kódů | hledání obsahu v telefonu

Datové funkce: sbohem mini-USB, vítej HSDPA a Wi-Fi

Při pohledu na levou stranu telefonu možná mnozí z vás zapláčou. Místo dlouho užívaného mini-USB portu zde nalezneme již novinku v podobě microUSB. Pokrok nelze zastavit a staré kabely tak zůstanou nevyužity. Příslušný kabel pro připojení k PC však naštěstí Nokia přibalila. Po připojení se přístroj dotáže na režim (PC Suite, přenos dat, tisk obrázků, přehrávač médií). V režimu přenos dat je paměťová karta přístupná jako další disk v počítači. I když je telefon v tomto režimu, je stále přihlášen do sítě a není offline- chválíme. Na závěr malé upozornění. Pokud si ukládáte zprávy na paměťovou kartu a máte zapnuté automatické stahování emailů, nelze režim přenosu dat aktivovat. Interní paměť mobilu o velikosti 36 MB takto bohužel jako další disk v počítači přístupná není. Další možnosti připojení je Bluetooth 2.0, archaický infraport zcela chybí.


Datové funkce zahrnují i Wi-Fi a možnost sdílení médií pomocí UPnP

Co se síťových datových funkcí týče, je na tom Nokia N82 tak, jak se na telefon této kategorie sluší a patří. Přítomno je kvarteto v podobě GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA, které je doplněno o Wi-Fi. Sítě Wi-Fi může telefon vyhledávat automaticky na pozadí ve stanoveném intervalu a v aktivním pohotovostním režimu pak ty nalezené zobrazovat. Počítejte ale s tím, že práce s Wi-Fi velmi rychle vyčerpává baterii.


Webový prohlížeč je špičkový

Chytré Nokie vždy chválíme za webový prohlížeč, který je mezi mobilními telefony nejkvalitnější. Špičkové vykreslování stránek, které vypadají stejně, jako na počítači a svižný běh jsou největšími přednostmi tohoto prohlížeče. Nechybí podpora Javascriptu a Flash lite. Pohyb po stránce probíhá pomocí malé myši, k dispozici je též náhled, díky němuž se lze rychle na rozsáhlých stránkách orientovat. Praktické je také kontextové menu, které se objeví po podržení výběru. Zobrazí se několik užitečných ikonek pro ovládání prohlížeče. Inovací je rovněž rychlé hledání textu ve stránce, které funguje prvotřídně. Nechybí ani animovaná historie navštívených stránek. Užitečnou změnou je také automatické vyplňování formulářů a pokročilé možnosti zabezpečení možnost uložit si celou stránku pro pozdější offline prohlížení. Také při prohlížení webu se hodí vestavěný gravitační senzor. Telefon stačí překlopit a orientace webové stránky se přizpůsobí.


RSS čtečka je sice fajn, ale nové zprávy je nutno vždy kontrolovat vstupem do webového prohlížeče

Z ostatní Nokií S62 s FP1 již známe RSS čtečku, která sice automaticky aktualizuje kanály v nastaveném intervalu, ale na nové zprávy bohužel neupozorní ani ikonkou, ani pruhem v aktivním pohotovostním režimu. Pokud chcete zjistit novinky, musíte manuálně stejně vstoupit do příslušné nabídky. Škoda. Její ovládání a funkce jsou přitom velmi dobré a její používání je pohodlné. Do další verze by ale mohli vývojáři přidat možnost označit všechny zprávy kanálu jako přečtené, nyní je potřeba jednu po druhé projít.

Zhodnocení: nová finská královna

Nokia N82 je všestranný, špičkově vybavený telefon, který nabízí prakticky vše, co může náročný uživatel požadovat. Během testu mě novinka zaujala dokonce více, než papírově i cenově výše posazený model N95 8GB. Oceňuji především skvělé fotografické schopnosti 5 Mpx fotoaparátu, kterému zdatně pomáhá užitečný xenonový blesk. S čistým svědomím lze N82 pasovat na pozici nejlepšího fotomobilu na našem trhu. Telefon dále potěší vestavěným gravitačním senzorem, vestavěným GPS přijímačem, HSDPA a Wi-Fi. Díky výborným organizačním a datovým funkcím uspokojí N82 pracovně vytížené uživatele, integrovaný 3D čip, N-Gage hry, kvalitní hudební funkce pak osloví zase všechny, kdo se rádi baví. Pokud si chcete udělat radost a toužíte po telefonu s výbavou bez kompromisů a rádi fotíte, je Nokia N82 dobrou volbou.

nokia-n82
Klady
  • špičkový 5 Mpx fotoaparát s xenonovým bleskem a praktickou krytkou
  • nahrávání VGA videa
  • gravitační senzor
  • 3
  • 5 mm konektor pro sluchátka
  • estavěný GPS přijímač a navigační aplikace
  • ýborná datová výbava včetně EDGE
  • HSDPA a Wi-FI
  • 2GB paměťová karta v balení
  • možnost vložit až 8GB kartu
  • N-Gage hry
  • Nokia Music Store
  • TV kabel součástí příslušenství
  • kvalitní hudební funkce
  • výborný multimediální výbava
Zápory
  • lesklá přední strana se snadno ušpiní od otisků prstů
  • automatické otáčení zobrazení nefunguje ve všech aplikacích
  • přiložený headset s méně kvalitními sluchátky
  • hodila by se stejná baterie
  • jako je v N95 8GB
  • chybí klasická LED dioda například pro přisvícení videí
Diskuze ke článku
Anonym
Zvláštní...12GB nebo dokonce i budoucí 32GB microSDHC už by N82 nezvládla? A ještě jedna věc: proč byste chtěli bílou LED pro přisvětlení videa, když jste v duelu N82 vs. K850i upřednostňovali silnější červenou?
Martin Pultzner
Dobrý den. Je velmi pravděpodobné, že s 12GB si N82 bez problémů poradí. V článku uvádíme pouze otestovanou kompatibilitu s 8GB kartou. Větší karty jsme otestovat nemohli, neboť se ještě neprodávají. Co se LED diody týče. Červená dioda se hodí jako pomůcka při ostření v noci, k ničemu jinému ji nelze využít. Pokud chcete při natáčení nočního videa například osvětlit objekty nebo lidi, máte s N82 smůlu. Proto by se hodila klasická bílá dioda, kterou by bylo možné scénu přisvítit.
Michal Šimáček
Cituji z vašeho článku: "Hlášky o nedostatku paměti a samovolnému zavírání aplikací se tak opravdu nedočkáte"

A přesto se takových hlášení dostává poměrně často, zvláště u aktivace a procházení nápovědou. Paměti je přitom dostatek, cca 80-90MB. Nový firmware 11.0.117 tento problém nevyřešil.
kartan
Už jsi snad těch 8Gb vypotřeboval?To bych rád věděl na co!Než je vypotřebuješ, budou dávno jiné telefony!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze