Nokia N81 8GB: Excelentní přístroj s N-Gage
recenze

Nokia N81 8GB: Excelentní přístroj s N-Gage

4

Vysouvací smartphone přináší vnitřní flash paměť o kapacitě 8 GB, Wi-Fi, lesklý elegantní design a nové multimediální funkce. Aplikace Nokia Maps spolu s externím modulem poté zajistí i funkce GPS a vytvoří tak z tohoto telefonu opravdový multimediální přístroj. Opomenout nesmíme ani hry N-Gage.

Když Nokia poprvé zveřejnila informace a fotografie modelu N81 8GB, vyvolalo to ohromný ohlas. Telefon s tak velkou vnitřní pamětí totiž doposud žádný výrobce telefonů v naší zemi nenabídl. Pokud k tomu připočteme možnost hraní her N-Gage, využívání map od Nokie a báječný hudební přehrávač, dostanete opravdu komfortní telefon, který Vám bude závidět nespočet lidí.


Oficiální fotografie Nokie N81 8GB

Technické parametry - Nokia N81 8GB

Rozměry102 x 50 x 17.9 mm
Hmotnost140 gramů
SítěGSM 850 /900 / 1800 / 1900 MHz + 3G UMTS 2100 Mhz
Displejrozlišení 240 x 320 pixelů, TFT, úhlopříčka 2,4 palce, 16 milionů barev
Paměť8GB vnitřní flash paměť
Operační systém Symbian Series 9.2 60 3rd Edition Feature Pack 1
Organizační funkceEmailový klient s automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, převodník jednotek, světový čas, pokročilý webový prohlížeč, RSS čtečka, prohlížeč Word, Excel a Powerpoint, PDF prohlížeč, Push-To-Talk
Multimédia72-hlasá polyfonie, MP3 přehrávač se speciálními tlačítky, FM stereo rádio s funkcí Visual, Nokia Music Store, JAVA 2.0 s podporou 3D, N-Gage hry, Symbian S60 9.2, video přehrávač Real Player, Nokia Lifeblog 2.0, podpora uploadu fotografií na flickr, čtení elektronických knih, 3,5mm Jack pro připojení klasických sluchátek
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200 px), 20 x zoom, LED dioda
CIF kamera (352 x 288 px) na přední straně pro videohovory
natáčení videa s rozlišením 240 x 320 px
PřipojeníUSB 2.0 (Mass Storage), Bluetooth 2.0, GPRS (třídy 11), EDGE (třídy 11), UMTS (384 kbps), Wi-Fi (802.11 b/g), UPnP, Push-To-Talk
Baterie a výdržLi-Ion 1050 mAh
pohotovost max.: 408 hodin
max. doba hovoru: 240 minut (GSM), 180 minut (UMTS)
Cena a dostupnost15 500 Kč (N81) / 18 000 Kč (N81 8GB)
listopad 2007

V krabici s přístrojem naleznete:

  • návod
  • nabíječku
  • Li-Ion baterii s kapacitou 1050 mAh
  • CD se softwarem Nokia PC Suite + další programy
  • headset
  • USB datový kabel
  • CD Maroon 5 - It Won't Be Soon Before Long uložené v paměti telefonu

plus Plusy

  • Symbian S60 3rd Edition Feature Pack 1
  • UMTS a videohovory
  • vnitřní flash paměť 8 GB
  • USB s podporou Mass Storage
  • propracované menu
  • funkce Navi wheel
  • Wi-Fi (802.11 b/g)
  • Nokia Maps
  • podpora her N-Gage
  • 3,5mm jack přímo na telefonu
  • sluchátka s dálkovým ovládáním
  • fotoaparát s diodovým bleskem
  • stereo reproduktory na bočních stranách telefonu
  • dobrá výdrž

minus Mínusy

  • poměrně vysoká hmotnost (140 gramů)
  • fotoaparát bez autofocusu
  • na krytu ulpívají otisky prstů
  • slovník T9 píše s diakritikou
  • pouze demo verze her N-Gage
  • mírně viklavý výsuvný horní díl

Pro koho je Nokia N81 8GB?

  • pro teenagery, kteří si nenechají ujít skvělý herní telefon
  • pro majetné lidi toužící po telefonu nabízejícím mnoho funkcí
  • pro hudební nadšence potřebující dostatečnou úložnou paměť

Design a konstrukce: funkcemi nabitý vysouvák

Do rukou se nám dostala černo-stříbrná varianta telefonu Nokia N81 8GB, která vypadá vskutku honosně. Má výsuvnou konstrukci, díky které se uvolnilo potřebné místo pro velký displej s úhlopříčkou 2,4 palce. Celkově by se dalo s nadhledem tvrdit, že jde o velmi dobře povedenou cihličku nabitou funkcemi, která však s rozměry 102 x 50 x 17.9 mm a hmotností 140 gramů spíše zabírá nadbytečné místo.

Výsuvná konstrukce je vyrobena poměrně kvalitně, telefon se po pár dnech nerozviklá, jako tomu bylo u jiných modelů. Sice nelze zaručit stoprocentní soudržnost, ale je třeba výrobce pochválit, konstrukce je opravdu pevná a není třeba se o ni bát. Horší už je to s použitými plasty, které místy vržou a ulpívají na nich velmi znatelně otisky prstů. Telefon celkově působí jako jedna velká odrazová plocha, kterou budete muset často otírat a leštit.

Z boků je nejzajímavější bez debat horní hrana telefonu, na kterém tkví hned několik prvků, o kterých se více rozepíšeme. V prvé řadě je to 3,5 mm Jack pro sluchátka. Odpadá tudíž povinnost používat pouze sluchátka dodávaná výrobcem, ale můžete bez jakýchkoliv problémů připojit libovolná vlastní. Tento krok je více než žádaný a Nokia rozhodně neprohloupila. Dalším prvkem horní strany telefonu je posuvný zámek, který usnadňuje zamykání telefonu při jakékoliv činnosti, ať už v hudebním přehrávači nebo kdekoliv jinde. Nechybí ani vypínací tlačítko, které je však kvůli hlubšímu uložení hůře dostupné.

Levý bok telefonu patří ovládání hlasitosti a fotoaparátu. Najdeme zde jeden z dvojice reproduktorů, tlačítka pro přidávání a ubírání hlasitosti, a také tlačítko pro pořizování snímků fotoaparátem. Celá plocha kromě horní výsuvné a dolní části je obarvena do stříbrna a krásně ladí s černou barvou umístěnou na přední a zadní straně.

Pravý bok je o hodně chudší než ten levý. Nenajdeme na něm ani jedno tlačítko, pouze reproduktor, který spolu se svým levým protějškem vytváří dokonalý prostorový zvuk. Oblý spodní roh pak obsahuje provrtaný otvor pro poutko, na kterém můžete telefon nosit.

Spodek telefonu obsahuje klasicky nabíjecí zdířku, datový konektor microUSB (přes který ale nelze nabíjet) a mikrofon. Propojitelnost s počítačem je velmi snadná a zaručuje velice rychlé datové přenosy. Telefon se Vás vždy při připojení táže, jestli chcete, aby se choval jako externí harddisk, nebo neutrálně s možností využívat všech výhod programu PC Suite dodávaném na CD spolu s mobilem.

Zadní kryt telefonu je jednodílný a rozprostírá se na celé ploše vyjma fotoaparátu a přisvětlovací diody. Při nutnosti výměny SIM karty nebo baterie jej musíte celý odstranit. Nebude Vám to činit větší potíže. Baterie typu Li-ion o kapacitě 1050 mAh vám udrží mobil naživu v plné zátěži více než den (bereme současné používání hudebního přehrávače, navigace a internetového prohlížeče). Při klasickém využívání počítejte s několika dny výdrže. Nabíjecí doba se pohybuje v rozmezí 1,5 – 2hod. Pod baterií je šikovně zašoupnutá sim karta, kterou lze pohodlně kdykoliv vyndat.

Klávesnice: psaní na jedničku

Materiálem použitým na klávesnici je stejně jako na zbytku telefonu plast, který má celkem dobré pevnostní vlastnosti, avšak jsou na něm znatelné otisky prstů. Je to dáno tím, že je použita černá barva a lesklá plocha. Na druhou stranu je dobře vyřešeno rozmístění alfanumerických kláves, takže psaní je velice pohodlné a nečiní sebemenší potíže. Klávesnice je při nečinnosti kryta horní výsuvnou částí, která jí chrání jak od poškození, tak od nečistot.

Tlačítka jsou podsvícena bílou barvou, což je standardní u tohoto výrobce, a jsou čitelná za každých světelných podmínek. Pod displejem se nachází velký počet funčních kláves, z nichž atypické jsou červené a zelené, umístěné po stranách. Ovládání telefonu zajišťují funkční klávesy, z nichž největší rozruch způsobilo pětisměrné tlačítko mající novou funkci Navi Wheel, díky které se lze nabídkami pohybovat podobně, jako v případě Apple iPodu. Více o tomto ovládání v další kapitole.

Kolem navigační klávesy jsou rozmístěny ještě další 4 hudební tlačítka (ty usnadňují ovládání hudby, ať už se nacházíme kdekoliv v menu) a multimediální klávesa. To je na takovou plochu přílišný počet a Nokia si za uspořádání zaslouží tvrdou kritiku. Sice se snažila tlačítka od sebe oddálit co nejvíce, ale není to nic platné. Při používání dochází snadno k překlepům a mnohdy si nechtěně tlačítkem Play pustíte hudbu. Ta začne hrát i v tichém režimu a v určitých situacích (v knihovně, divadle nebo při výuce) to může znamenat problém. Všechna tlačítka jsou navíc poměrně tuhá a při jejich používání telefon nepříjemně vrže. Při ovládání to chce zpočátku notnou dávku pozornosti a pohotové prsty při řešení napáchaných škod. Časem se dá zvyknout, ale ovládání nikdy nebude tak komfortní, jako u jiných telefonů. Inu, ne nadarmo se říká - méně je někdy více.

Navi Wheel: o krok blíž k dotykovému ovládání

Tento nový prvek, který Nokia zavádí prozatím jen v mobilech N81 a N82, zaslouží opravdu pochvalu. Stačí rotovat prstem po navigační klávese a v daném směru se buďto listuje v některých menu telefonu, nebo se posouvá kurzor v nabídkách. Zklamáním je ovšem nefunkčnost ve všech případech, kdy by se tato schopnost hodila. Snad se výrobce zamyslí a v některém novém firmwaru povolí tuto funkci v celém menu. Prvotně je tato funkce vypnutá, ale lze ji v nastavení telefonu zapnout. Nokia tak dává zákazníkům na výběr, zda-li po tomto způsobu procházení v menu sáhnou či nikoliv.

Displej: to je panečku pokoukáníčko

Nokia N81 8 GB disponuje velice kvalitním aktivním TFT displejem, na kterém je radost pracovat. Už při vyslovení velikosti úhlopříčky 2,4 palce je člověku jasné, že se nejedná o nic malého. Samozřejmě to přináší svá pro i proti, ale u tohoto telefonu zdá se vítězí kladné dojmy. Jako u ostatních novějších telefonů elitní řady Nseries je použito displeje zobrazujícího 16 milionů barev a rozlišení 240 x 320 pixelů. Vyjádřeno rozměrově jde o plochu 37 x 50 mm, na které budete moci směle dovádět.

Trochu odlišné je celkové zakomponování displeje na telefonu. Ten totiž není zapuštěn, proto bude zcela jistě docházet k neúmyslnému poškozování. Tady musíme vyzdvihnout přítomnost ochranné samolepky, která se ani trošku po celou dobu testování neodlepila a nebyla téměř ani pozorovatelná. Pro ty, kteří si svůj telefon hýčkají, dobrá zpráva, že se jim mobil nadbytečně neponičí již po pár dnech.

Horní část displeje je vyřešena velmi dobře, plynule totiž přechází přes kamerku na videohovory a rozlévá se přes okraj telefonu. Tímto způsobem jsou zakončeny i obě boční strany displeje. Dolní část je zřetelně oddělena pod názvem výrobce od funkčních kláves asi milimetrovou rýhou, která však nabírá množství nečistot.

Čitelnost displeje splnila naše očekávání, protože i na přímém slunečním záření jsme bez problémů dokázali s mobilem pracovat. Samozřejmostí je nastavení jasu, který však při vyšších hodnotách zkracuje pohotovostní dobu přístroje. Nastavit lze i velikost písma či dobu, po kterou bude displej svítit. Dá se říci, že displej se vývojářům opravdu povedl a bude chloubou tohoto nejen herního telefonu.

Hlavní menu, ovládání: Ve finských stopách

Nokia N81 8GB je vybavena operačním systémem Symbian S60 3rd edition. Nalezneme zde vylepšení Feature Pack 1, který nabízí např. modely N95, N76 a N82. Start systému trvá tradičně poněkud déle, poté se ale zobrazí již důvěrně známý aktivní pohotovostní režim. Ten má klasické složení s pruhem záložek, událostmi v kalendáři, úkoly a hledáním Wi-Fi sítí. V případě hrajícího rádia nebo hudebního přehrávače se jejich informační pruhy také objeví.

Oproti telefonům E-series zamrzí nemožnost nastavit do pohotovostního režimu zobrazení emailů a dalších prvků. Nechybí multimediální klávesa, po jejímž stisku se zobrazí uživatelem upravitelné vlastní menu. Nastavitelné jsou pochopitelně funkce funkčních kláves i zástupci v pruhu odkazů.

Hlavní menu má uspořádání 3x4 ikony, zobrazit si jej můžete rovněž ve zřídka používané formě seznamu. Samozřejmostí je přesun položek a vytváření nových složek. Odezvy jsou přiměřené, rozhodně se však nejedná o rychlíka. Pokud po zapnutí spouštíte menu či jednotlivé aplikace, chvilku si počkáte.

Fotoaparát: krok opačným směrem

O fotoaparátu se dá říct, že je to snad jediná slabina modelu N81. V době, kdy má Nokia k dispozici 5 Mpx modul nacházející se jak v modelu N95, tak i N82, je přeci jenom trochu škoda, že do tohoto telefonu zabudovala pouze 2 Mpx. Chybí navíc automatické zaostřování, čímž je kvalita fotek předem odsouzena k ryze průměrným. Chybí také krytka nebo jiná forma ochrany čočky fotoaparátu. Přisvětlovací dioda, která je umístěna v těsné blízkosti fotoaparátu, už moc zázraků z fotografiemi neudělá. Použít ji můžete jako světlo, je velmi silná a nahradí bez problémů ruční svítilnu. K tomu ovšem bude potřeba aplikace.

Prostředí fotoaparátu zůstává nezměněné, možné je nastavit různé efekty, rámečky, nechybí samospoušť ani vyvážení barev. Použít lze až 20x digitální zoom. Přiložené zkušební fotografie dokumentují, jak dobře nebo špatně si telefon N81 v disciplíně focení vede. Jestliže sháníte telefon, který bude i dobře fotit, pak se raději tomuto vyhněte.

Nutno je zmínit také CIF kamerku na videohovory, s rozlišením 352 x 288 px, která je umístěna v pravém horním rohu vrchní části telefonu. V České republice si však videohovorů stále moc neužijete, kromě tří měst zůstane kamerka němá a nevyužitá. Doufejme do budoucna ve zlepšení. Hlavním fotoaparátem můžete samozřejmě pořizovat video, které má však rozlišení průměrných 320 x 240 pixelů. Škoda, že Nokia neumožnila záznam VGA videa jako u mnoha svých modelů. Podprůměrný fotoaparát a pouze průměrné video tak jsou spolu s klávesnicí největšími slabinami Nokie N81.

Zkušební fotografie

Přehrávač hudby: Nokia Walkman vs. Sony Ericsson Walkman?

Na přehrávač hudby jsem se opravdu hodně těšil. Byla možná přímá konfrontace s přehrávačem Walkman od Sony Ericssonu a musím říci, že oba výrobci se ubírají dosti podobným směrem, což dokládá i hodně podobné prostředí, o kterém se samozřejmě dále zmíním.

Pokud někdo čekal, že Nokia vypustí do světa další průměrný přehrávač hudby, tak sem zmýlil. N81 8GB má skvěle propracovaný přehrávač, kterému k dokonalosti mnoho nechybí. Kdybychom byli nenasytní, můžeme zmínit třeba chybějící podporu prolínání písní či možnosti poslechu internetových rádií skrze stream. Jinak je ale vše takřka dokonalé.

V hudebním menu, na které narazíte nejdříve, máte několik možností, jak se zabavit. Můžete vybírat ze všech písní, vytvářet playlisty, či si pouštět písně dle stylu, skladatele či názvu. Poté se dostaneme do přehrávače, který je opravdu povedený. V levém horním rohu se Vám bude zobrazovat obal cd, ze kterého hraje Vámi zvolená píseň, pokud tedy tuto informaci píseň vlastní. Pod ním je vidět jednak doba, po kterou už daná píseň hraje, a taktéž čas do konce. Tato informace je celkem užitečná a v dřívějších přehrávačích znatelně chyběla. Samozřejmě je k dispozici název skladby a interpreta, ostatní informace o hrané písni zjistíte snadno v informacích.

Osobně dávám na vytváření playlistů, takže jsem tak činil i zde. V seznamu si lehce zaškrtnete přesně ty skladby, které chcete, a poté spustíte. Možnost náhodného hraní s nebo bez opakování je samozřejmostí, stejně tak i nastavení stylu. Zamrzí snad jen jedna věc, a tou je náhodné hraní. Člověk zvyklý z počítače, kde slova náhodně bez opakování znamenají, že se budou hrát všechny písně náhodně bez opakování, je trochu zklamán. Není to chyba pouze Nokií, ale osobně si představuji, že při tomto výběru mi nebude každá pátá píseň hrát ta, co už hrála dříve.

Ptáte se, jak je to s pamětí telefonu? Již z názvu je patrné, že na nedostatek místa si rozhodně stěžovat nebudete. K dispozici je celých 8 GB, do kterých se Vám vejde přibližně 1600 písní v kvalitě 192 kbps a formátu MP3. Slot na paměťové karty zde už nehledejte, ten najdete v druhé variantě Nokie N81, která naopak nemá vnitřní 8GB flash paměť.

Nokia nadchne modelem N81 8GB také možností připojovat ihned libovolná sluchátka díky 3,5 mm Jacku umístěném na vrchní straně telefonu. Poslech hudby lze provádět i přes bluetooth, který má zajištěnu podporu profilu A2DP pro stereo poslech s bluetooth sluchátky. Jestliže Vám stačí poslech rádia, i to tu najdete. Bohužel však chybí funkce RDS, kterou Nokia už do pár dřívějších modelů zavedla. . Určitou náhradou je Visual Radio, které v závislosti na vybrané lokalitě (státu a kraji) uloží a pojmenuje dostupné stanice. RDS je však mnohem pohodlnější. Proč jej Nokia ignoruje opravdu nechápu.

Internet Radio: novinková záležitost, kterou jsme ihned otestovali

Tato aplikace, kterou je nutno si do mobilu nejdříve nainstalovat, v sobě skrývá možnost poslechu velkého množství internetových rádií přes stream. Po takové službě volali uživatelé již delší dobu. Sice několik takových aplikací existovalo, ale tahle je mnohem propracovanější a přímo od Nokie.

Telefonní seznam a telefonování: dokážete vyplnit tolik údajů?

Nokia N81 8GB je GSM telefonem pracujícím na frekvencích 850/900/1800/1900 Mhz, který si však poradí také s UMTS sítí na frekvenci 2100 Mhz. Aby bylo komu volat, je potřeba mít kvalitní telefonní seznam. Ten je již tradičně v duchu Symbianu propracovaný a využívá sdílenou paměť telefonu. Ke každému jménu lze zadat až 46 typů položek, jejichž množství je opět omezeno pouze volnou sdílenou pamětí. Popisky jednotlivých detailů lze navíc upravovat a vytvořit si tak z telefonního seznamu dokonale přehledný celek.

Vyhledávání probíhá podle více písmen a je velice rychlé a pohotové. Mobil vám dá na výběr mezi řazením podle příjmení nebo jména. Ke každému kontaktu lze přidat obrázek, nikoliv však video. Samozřejmostí jsou skupiny volajících. U tak nadupaného telefonu musí být synchronizace s počítačem i serverem bezchybná, což zde také platí.

Díky podpoře sítí 3.generace a druhé kamerce si můžete i u nás v síti O2 dopřát videohovory. Prostředí je v duchu ostatních smartphonů. Měnit lze plynulost, kontrast i další parametry. Telefon se automaticky naučí rozpoznávat kterékoli jméno ze seznamu a poté jej lze bez předchozího učení hlasově vytočit. Celý hlasový systém je velmi přizpůsobivý a na různé hlasy reagoval vždy téměř bezchybně. Na příchozí hovory umí Nokia N81 upozornit samozřejmě také hudbou ve formátu MP3, AAC nebo WMA.

Zprávy: děkuji, víc nepotřebuji

Co se zpráv týče, je N81 8GB velmi dobře připravena. Výbava zahrnuje všechny typy zpráv. Nabízí přehledné uživatelské prostředí, editor zpráv SMS, MMS i emailů je graficky sjednocen a psaní všech typů zpráv i práce s nimi je okamžitá. Rychlému psaní napomáhá slovník T9, který však píše i do SMS s diakritikou a před odesláním ji neořeže. MMS zprávu lze naplnit v podstatě libovolným obsahem, její velikost však nesmí překročit 300 kB.

Co se nevejde do MMS nebo SMS, vyřeší se emailem. Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i automatická aktualizace v minimálním intervalu 30 minut (u IMAP4 pouhých 5 minut). Automatickou kontrolu a stahování nových zpráv lze poměrně detailně nastavit, nechybí možnost zakázání kontroly v zahraničí. Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem. Na vyžádání lze stahovat přílohy a také s nimi v telefonu dále pracovat. Odesílané a přijímané zprávy mohou mít libovolnou velikost. Díky podpoře sítí 3.generace a Wi-Fi je práce i s velkými emaily včetně příloh příjemně rychlá.

GPS – Nokia Mapy:

Mobilní telefon N81 8GB nabízí kromě herního vyžití také možnost využívat GPS navigaci v podobě map Nokia. Vyzkoušeli jsme ji spolu s externím GPS modulem LD-4W. V prvé řadě se musí mapy stáhnout přes aplikaci, která se Vám nainstaluje při instalaci PC Suite. Mapy se mohou stahovat také skrze GPRS/EDGE nebo 3G přímo za provozu. Mapy ČR mají přibližně 40 MB a poskytl je server Tele Atlas. Pokud tyto body splníte, nic nebrání spuštění aplikace v mobilu.

Nejdříve si zkontrolujme, jak je to se satelity. Tímto tahem se nám okamžitě spáruje mobil s GPS modulem a nalezne dostupné satelity. Poté stačí zadat prosbu o nalezení aktuální pozice a po pár desítkách sekund vidíme místo, kde se nalézáme. Vše funguje přijatelně rychle, zejména pak procházka městem mezi budovami nečiní tomuto modulu sebemenší problém a naviguje nás bez jediného zaváhání.

Navigace ma celou řadu nastavení, ať už se jedná o 2D či 3D zobrazení, barvu map, přibližování, oddalování nebo různé kategorie (hotel,restaurace,kultura,atd.), které chcete na mapě vidět. K cestování na předem určené místo využijete navigování. Stačí zadat místo, kam se chystáte, a navigace Vás tam dovede pomocí směrových ukazatelů.

Rozhodně důležitým faktorem je fakt, že mapy jsou tu nabízeny bez jakéhokoliv placení za licenci atd. Stačí opravdu vybrat požadovaný stát na internetových stránkách Nokie, stáhnout si mapy státu, nahrát do mobilu a využívat. Podmíněno je to snad jen koupí externího modulu, který Vás přijde na pár tisíc navíc k ceně telefonu. Získáte za to kvalitní navigaci, kterou budete moci kdykoliv aktualizovat.

Pokud zatoužíte využívat Mapy k opravdovému navigování s přesným ukazováním polohy včetně rychlosti jízdy, doby cestování a ujeté trasy, pak bude nutné přeci jenom licenci získat. Přímo z telefonu si lze licenci pro navigaci zakoupit. Pro vyzkoušení vám však telefon nabídne třídenní neplacenou verzi, která nám umožnila porovnat, jak si navigace stojí oproti konkurenci, kterou byla navigace TomTom s nejnovějšími mapami ČR. Musíme konstatovat, že odlišností bylo minimum a obě navigace ukazovaly naprosto totožné údaje co se rychlosti jízdy týče, kilometráže nebo údajů o tom kdy a kam odbočit. Samozřejmostí je i hlasová navigace.

N-Gage – mobilní zábava:

Nokia N81 8GB je telefon uzpůsobený k hraní her, a to zejména hracími klávesami, které jsou umístěny nad displejem a jsou v neaktivním stavu téměř nezpozorovatelné. Jsou totiž funkční pouze při hraní, jinak zůstávají nepodsvíceny. Nyní si pojďme ukázat, jak takové hraní na modelu N81 vypadá.

Po spuštění na nás čeká nabídka, ve které můžeme zvolit buďto hraní předinstalovaných demo her, nebo zkusit stáhnout nějakou novou hru. Vyzkoušeli jsme funkčnost již připravených her. Je vidět, že Nokia si dala na této části hodně záležet a výsledkem je kvalitně propracovaný herní systém. Hry běží po spuštění bez jakýchkoliv problémů, displej s úhlopříčkou 2,4 palce dodává opravdu nevšední zážitek z hraní. Nabízíme několik „ochutnávek“, jak hraní vypadá.

Bohužel jsme byli zklamáni hrou FIFA 2007, která měla omezený počet spuštění, o čemž nás telefon předem nevaroval. Z té tedy fotky nepřinášíme. Co je ovšem podstatnější, je hratelnost, a ta je vskutku povedená. Chvílemi si člověk ani neuvědomuje, že hraje fotbalový zápas na mobilním telefonu, jak je vše tak totožné s počítačovou verzí. Přinášíme Vám proto náhled alespoň do hry Space Impact.

Hledali jsme pro Vás možné alternativy her, které je možné taktéž stáhnout a nainstalovat do Nokie N81. Seznam je celkem obsáhlý a každý si určitě vybere tu svou oblíbenou „gamesu“, kterou bude moci hrát ve dne v noci kdekoliv se mu zachce.

Organizační funkce: plánujte, jak je libo

Bez okolků mohu prohlásit, že Nokia N81 8GB splnila očekávání a jako pracovní nástroj slouží velmi dobře. Nechybí propracovaný kalendář s měsíčním, týdenním i denním náhledem, možností zadat opakované i vícedenní události. V nové verzi operačního systému jsou do rozhraní kalendáře šikovně zakomponovány i úkoly. Díky aktivnímu pohotovostnímu režimu máte přehled o všech nadcházejících událostech i úkolech. Synchronizace je opět zcela bez problémů.

Díky Feature Pack 1 lze ve výbavě nalézt také kvalitní opakované budíky se světovým časem nebo neomezený diktafon, který nahrává až do vyčerpání paměti. Další organizační výbavu tvoří kalkulačka a šikovný konvertor jednotek.Velmi praktická je aplikace pro hledání, která zadaný výraz vyhledá ve všech položkách telefonu, včetně kontaktů, emailů a dokumentů.

Změnou k lepšímu je i nainstalovaný Adobe PDF neboli PDF Reader v mobilní podobě. Ten funguje naprosto skvěle a poslouží jako vhodný nástroj pro práci se soubory mající příponu pdf. Možností je soubor libovolně zvětšovat nebo zmenšovat a posouvat se na libovolnou stránku.

Wi-Fi: v dosahu za každé situace

Dobrým tahem shledáváme i přítomnost Wi-Fi pro možnost bezdrátového připojení přes WLAN. Připojení provedete velmi snadno hned na základní obrazovce a po pár sekundách už můžete brouzdat internetem na nainstalovaném prohlížeči Safari. Samozřejmostí je možnost nastavení domovské stránky, oblíbených položek, uspořádání, velikosti.

Zhodnocení: nová herní chlouba s všestranným využitím

Mobilní telefon Nokia N81 8GB je všestranně využitelný přístroj, který ocení lidé na práci i zábavu. Propracovaný hudební přehrávač vytváří spolu s obří interní pamětí nevšední zážitek z poslechu hudby. Nokia Mapy spolu s externím GPS modulem zas dopřejí sledovat, kde se právě nacházíte, nebo se nechat navigovat. Systém je vysoce spolehlivý, což sme vyzkoušeli spolu s klasickou navigací TomTom. Ukazované hodnoty se v drtivé většině případů nelišily. Pro milovníky fotografování je zabudován poněkud horší fotoaparát, se kterým vyfotíte nanejvýš pár momentek, ale na kvalitnější fotografie můžete zapomenout. Platforma N-Gage nabízí velké množství her, které je však nutno stáhnout webu a počítejte proto s nemalými částkami. Jestliže máte chuť na opravdu nabušený telefon, pak si stačí připravit částku okolo 15 tisíc korun a tento telefon může být Váš. Dražší je samozřejmě typ s 8GB vestavěnou pamětí, pro ostatní nabízí Nokia variantu se slotem na paměťové karty microSD. Někomu nemusí vyhovovat větší rozměry a hmostnost telefonu, stejně tak i velký počet funkčních kláves pod displejem, které chtějí zvyk.

Fotogalerie: Nokia N81 8GB v přírodě

nokia-n81-8gb
Klady
  • Symbian S60 3rd Edition Feature Pack 1
  • UMTS a videohovory
  • vnitřní flash paměť 8 GB
  • USB s podporou Mass Storage
  • propracované menu
  • funkce Navi wheel
  • Wi-Fi (802.11 b/g)
  • Nokia Maps
  • podpora her N-Gage
  • 3,5 mm jack přímo na telefonu
  • sluchátka s dálkovým ovládáním
  • fotoaparát s diodovým bleskem
  • stereo reproduktory na bočních stranách telefonu
  • dobrá výdrž
Zápory
  • poměrně vysoká hmotnost (140 gramů)
  • fotoaparát bez autofocusu
  • na krytu ulpívají otisky prstů
  • slovník T9 píše s diakritikou
  • pouze demo verze her N-Gage
  • mírně viklavý výsuvný horní díl
Diskuze ke článku
Davidman
Mohl by mi někdo poradit jestli si mám vybrat Nokii N81 8Gb nebo Nokii 5610 máte s těmito mobily skušenosti.
Jindřich Srb
Jindřich Srb
Dobrý den, to je opravdu těžké takhle posuzovat, zalezi na co mobil prvotne potrebujete. Pokud chcete kvalitni displej, navic GPS navigaci a N-Gage hry, vyber N81 je jasny, navic s obri poameti 8GB. Model 5610 je skvely k poslechu hudby i na praci, ale nenabizi GPS ani velkou vnitrni pamet. Proctete si obe nase recenze telefonu a rozhodnete se spravne.
maruš
Já řeším uplně stejnou věc - GPS nepotřebuji, zato chci velký displej, a operační systém je v mnoha věcech výhodnější, ale lepší foťák má 5610 ... takže se pak stejně nakonec rozhodnu pro ten který se mi líbí víc
Maruš
A ještě jsem se chtěla vlastně zeptat, jestli půjde u této nokie přehrát firmwere, tak že se zvýší kvalita fotoaparátu? Někde jsem četla, že by to mělo jít, tak jak to je ve skutečnosti a kolik by to stálo? Děkuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze