Nokia N80: geniální elegance na jeden den
recenze

Nokia N80: geniální elegance na jeden den

1

K testu jsme po dlouhém čekání dostali špičkovou Nokii N80, která je synonymem pro technicky vyspělý telefon. Až na malou vyjímku disponuje tím nejlepším, co lze od dnešního mobilního telefonu očekávat. Nokia N80 však kvůli tloušťce a vysoké ceně rozhodně nebude masovou záležitostí. Stane se i přes některé chyby vysoce ceněným telefonem pro technické fajnšmekry? To odhalí naše extrémně podrobná recenze.

Nokia N80 je skutečným synonymem pro technickou konvergenci. Až na pár vyjímek obsahuje veškeré současné možné technické vybavení ve stále ještě poměrně kompaktní podobě. Díky kompletní výbavě jsou možnosti jejího použití skutečně široké. Hodí se jak do kapsy zábavychtivého teenagera, tak do rukou manažera. V obou případech to však budou muset být lidé s tučnými konty v bankách. Nokia si za technologickou špičku nechá zaplatit více než 18 tisíc Kč. Cenou tak překonává jak veškeré N-series (hudební Nokia N91 se prodává za podobnou cenu) a E-series modely (E60, E61), tak komunikátory 9300i a 9500. Dražší je již pouze luxusní model 8800. Nokia N80 se tak zřejmě nestane masovým telefonem, který budeme vídat u řady lidí v tramvaji. Ti, kteří si vždy rádi kupují nejvybavenější telefony však určitě s koupí váhat nebudou…

Technické parametry

Rozměry96 × 50 × 26 mm
Hmotnost134 gramů
SítěGSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100 MHz (včetně videohovorů)
Displej 352 x 416 pixelů, TFT, 262 tisíc barev
Paměť47MB + mini-SD karty (128MB v prodejním balení)
Organizační funkceOrganizér, úkoly, poznámky, kalkulačka, převodník jednotek, světový čas, prohlížeč dokumentů Office a PDF, bezdrátové prezentace, bezdrátový tisk
Multimédia64-hlasá polyfonie, MP3 přehrávač, Stereo FM rádio s funkcí Visual Radio, JAVA 2.0, video přehrávač, videohovory
Fotoaparát3,15 Mpx (2 048 × 1 536 ), 20x zoom, video 352 x 288 px
PřipojeníUSB 2.0 (Mass Storage), infraport, Bluetooth 2.0, GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10, 3G (max. 384 kbps), Wi-Fi (b, g), UpnP, Push-to-talk
Udávaná výdržLi-ion 860 mAh, až 192 hodin pohotovost, až 180 minut hovoru
Cena a dostupnost18 000 Kč, dostupná od 05/2006

Design a konstrukce – po dlouhé době další vysouvák

Nokia N80 je tlustší cihlička s poměrně elegantním vzhledem. Tato krátká charakteristika by vám jistě nestačila, pojďme tedy design a tvary N80ky prozkoumat podrobněji. V zavřeném stavu má telefon vcelku kompaktní rozměry 96 × 50 × 26 mm, z nichž výrazně vyčnívá tloušťka telefonu. Ta obzvláště vynikne při pohledu na horní stranu, kde je přístroj nejtlustší. V kapse u kalhot vám se svými 26mm udělá bouli, nosit ji v kapse u košile opravdu nelze. Po vysunutí klávesnice se délka prodlouží na 125 mm. Hmotnost je rovněž z vyšších kruhů, 134 gramů je v kapse již značně cítit. Díky rozměrům a vyšší hmotnosti se však Nokia N80 dobře drží. Při používání máte rovněž sklon (stejně jako u hudební N91) N80ce rozměry a hmotnost pro její funkce a schopnosti rázem odpustit.

Ačkoli je telefon z kvalitně působícího plastu, pro přední stranu zvolili Finové tenký kov, který je elegantně vytvarován a vkusně kopíruje křivky telefonu i jeho prvky přední strany (fotoaparát, reproduktor). Na kovovém povrchu se trochu více zachytávají otisky prstů, není to však tak výrazné. V zavřeném stavu jsou na přední straně všechny důležité ovládací složky, včetně editační a korekční klávesy. Nad nimi se nachází rozměrný displej, kolem kterého ovšem volné místo ještě je a tudíž by mohl být dokonce i větší. Zatímco díl s displejem je stříbrný, spodní část s klávesnicí je již černá. Existuje také kompletně černá barevná varianta bez stříbrných prvků. Nokia N80 působí jako celek vskutku velmi elegantně a díky kovovým a stříbrným prvkům do jisté míry exkluzivně.

Zadní strana vyrobená z kvalitního černého plastu nenese žádné designové výstřelky. Zaujme pouze efektní velký objektiv 3mpx fotoaparátu, vedle něhož se nachází také přisvětlovací LED dioda. Protože fotoaparát nemá autofocus, je zde umístěn alespoň dobře fungující přepínač makro režimu. Kryt baterie nemá žádnou vůli, po jeho odsunutí se objeví malá baterie s úsměvnou kapacitou 860mAh. Skoro mi až přijde, že čím vybavenější telefon Nokia vyrobí, tím menší baterií jej osadí. Bez vyjímky tak budete nabíjet každý den, a to i v případě, když s telefonem téměř nic neděláte. A to nemluvím o plném vytížení v podobě zapnutého Wi-Fi, poslechu hudby a fotografování. V takovém případě se N80 odporoučí během několika hodin.

Kryt baterie plynule přechází v kryt slotu pro paměťové karty mini-SD. Dvířka slotu jsou z tvrdého plastu a připevněná. O poškození či ztrátu bych se proto nebál. Boky telefonu jsou až nezvykle prázdné, zamrzí absence tlačítek pro ovládání hlasitosti. Konektor Pop-port a malá zdířka pro nabíječku na spodní straně nepřekvapí. Na pravé straně pak nalezneme pouze spoušť fotoaparátu a v horní části výstup reproduktoru. Jeho kvalita a hlasitost spadají do průměru, na trhu jsou určitě i lepší kousky. Horní stranu telefonu okupuje dobře přístupné vypínací tlačítko, kterým se také dají měnit profily. Nad ním se nachází ještě infraport. Opět musím zmínit velkou tloušťku telefonu, která je patrná nejvíce právě při pohledu na horní stranu telefonu.

Nokia N80 je po legendárním modelu 7650 teprve druhým chytrým telefonem vysouvací konstrukce od finských jezer. Mechanismus vysouvání je precizní, s pohybem dolů ani nahoru vám však žádná pružina nepomůže. Vrchní díl tak musíte do horní a dolní úvratě poctivě dotlačit sami. Mechanismus však klade přiměřený odpor a není to nic obtěžujícího. Vysouvání pomocí pružiny je však nejenom efektnější, ale také mnohem pohodlnější. Nokia N80 navíc nemá výstupek, za který by se při vysouvání mohl opřít palec - tak, jak to má například Nokia 6280. Toto řešení trochu ubírá z nastolené exkluzivity a elegance. Po chvilce používání vám však nic z výše jmenovaného nevadí a horní díly posunujete tlakem na jeho hrany.

Displej a klávesnice – budete je milovat

Opravdu výborný je použitý displej. Jeho vysoké rozlišení 352 x 416 bodů jsme mohli obdivovat už u Nokie N90 a také E60. Poslední zmiňovaná však dokázala zobrazit až 16 milionů barev, kdežto displej použitý v N80 „pouze“ 262 tisíc barev. Rozdíl je však okem nerozpoznatelný. Po celou dobu používání si spíše budete užívat vynikající podání barev, okem téměř nerozlišitelné jednotlivé body a v neposlední řadě také dobrou čitelnost na slunci. Jas displeje je regulován díky světelnému čidlu nad displejem. V čidle je zároveň zabudovaná poměrně silná LED dioda, která při zapnutém telefonu (a vypnutém displeji) v asi 3 vteřinových intervalech modře bliká. Její smysl mi však zůstal utajen, protože bliká stále stejně rychle i při nepřijatém hovoru či nové zprávě.

Funkčí část kláves je absolutně bez výhrad, všechna tlačítka jsou dostatečně velká s přiměřeným odporem a zpětnou odezvou. Zpočátku se možná dočkáte pár překlepů kvůli citlivější pětisměrné klávese, za pár hodin si však lze dokonale zvyknout. Ve funkčním bloku kláves si lze všimnout novinky. Jedná se o užitečnou klávesu pro rychlé spuštění nastavených funkcí. Neméně kvalitní je i alfaumerická klávesnice, na jejíž tlačítka platí stejné superlativy. Nelze k nim mít výhrady. Dobře vyřešen je i přístup k horní řadě kláves, jež bývá u telefonů s vysouvací konstrukcí špatně dosažitelná kvůli překážejícímu hornímu dílu. Zde se nic takového nekoná, mezi horní řadou klávesy a odsunutým horním dílem je několikamilimetrová mezera. Podsvětlení obou bloků kláves je zajištěno průměrně silnými modrými diodami. Klávesnice a displej jsou bez debat ozdobou celé N80, jejich používání je přímo radostí.

Menu a ovládání – na tanečním parketu Symbianu

Nokia N80 je dalším zástupcem rozrůstající se nové verze operačního systému Symbian 9.1 S60 3rd edition. Na nedostatek aplikací si sice stěžovat stále lze, ale překompilované verze programů, her i grafických témat se objevují opravdu rychle a jejich počet narůstá. Základní výbavu v podobě správců souborů, paměti, zip manažera a aplikací pro cestování a volný čas lze pro nový systém sehnat již nyní. Startování systému trvá asi 20 vteřin, poté se už opět zobrazí starý známý aktivní pohotovostní režim. Nechybí zde nadcházející události v kalendáři, nesplněné úkoly a případně také informace o přehrávané skladbě a stanici FM rádia. Šestice zástupců nejčastěji používaných funkcí umístěná v horní části je nastavitelná, vybrat si lze z kterékoli aplikace a většiny funkcí telefonu. Dvojice kontextových kláves může mít také uživatelem nastavitelné funkce. Díky jemnému displeji je veškerá grafika pastvou pro oči. Zubaté hrany písma a nevyhlazené obrázky jsou Nokii N80 zcela cizí.

Klávesa pro vstup do hlavního menu (případně přepínání mezi aplikacemi) je hned pod funkčními klávesami a snadno dosažitelná. Hlavní menu má standardně 3x4 ikony, zobrazit si jej můžete také ve zřídka používané formě seznamu. Otočení nabídky na šířku, jak jsme to viděli u pracovní Nokie E60, zde možné není. Samozřejmostí je ale přesun položek a vytváření nových složek. Pohyb v menu je na smartphony celkem svižným Nokia E60 však je se stejným displejem rychlejší. Pokud by se vám nelíbilo základní barevné téma, které myslím není špatné, máte možnost si zvolit z trojice dalších. I pro nový Symbian 9.1 jsou na internetu ke stažení další témata, o barvičky tedy nouze nebude. I když je výbava telefonu bohatá, lze ji bezplatně (pouze za poplatek za datové přenosy) rozšířit pomocí aplikace Katalog - například o Zip manažer, prohlížeč dokumentů PDF, hry a také o zkušební (nebo plné) verze celé řady aplikací. Přes stejnou aplikaci lze přímo z telefonu nakupovat aplikace například ze Software Market.

Jedna z největších předností smartphonů – plnohodnotný multitasking samozřejmě nechybí. Nokia N80 má však hned po zapnutí pouze kolem 12MB operační paměti, což je z nepochopitelných důvodů méně než u všech současných Symbianových telefonů. Paměť stačí na současné otevření dostatečného počtu běžných aplikací typu zprávy, kalendář apod. Pokud si ovšem chcete dopřát poslech hudby ve chvíli, kdy si prohlížíte paměťově náročné webové stránky, se zlou se potážete. Telefon nemilosrdně hudební přehrávač a ostatní aplikace zavře, aby ušetřil paměť. To je dost nepříjemné a doufejme, že se správa paměti v dalších verzích firmwaru zlepší.

Novinkou je multimediální klávesa umístěná vedle tlačítka pro vstup do menu. Po jejím stisku se po krátké animaci (která však trochu zdržuje a nelze ji vypnout) zobrazí rozcestník k vámi nastaveným aplikacím. Pohybem dolů se multimediální klávesa konfiguruje. Dlouhým stiskem multimediální klávesy se může rovněž aktivovat přednastavená funkce. Toto řešení se nám líbí, k oblíbeným funkcím a aplikacím se takto lze dostat zase o něco rychleji a pohodlněji.

Telefonní seznam – co víc si přát?

Tradičně propracovaný seznam využívá sdílenou paměť telefonu, nebo paměťové karty. Ke každému jménu lze zadat až 40 různých položek, jejichž množství je opět omezeno pouze volnou sdílenou pamětí. Vyhledávání probíhá podle více písmen. Telefon se automaticky naučí rozpoznávat kterékoli jméno ze seznamu a poté jej lze bez učení hlasově vytočit. Celý hlasový systém je velmi přizpůsobivý a na různé hlasy reagoval vždy bezchybně. Nechybí Push-to-talk a díky sítím 3.generace také videohovory, které jsou díky přítomnosti přední kamerky plnohodnotné. Možnosti v rámci videohovoru jsou standardní, nechybí možnost přepnout na vnější kameru, nastavit statický obrázek, nebo zamezit odesílání videa druhé straně.

Součástí telefonního seznamu jsou také skupiny volajích, do kterých se lze rychle přepnout pohybem so strany. Vytvořit jich lze libovolé množství, přiřadit k nim vlastní vyzváněcí melodii apod. K synchronizaci s počítačem i serverem nelze mít připomínek, funguje bezchybně. Telefon kromě 64-hlasého polyfonního vyzvánění zvládá na hovory upozornit i hudbou ve formátu MP3, AAC a WAV. Reproduktor se svou kvalitou řadí k průměru. Jeho hlasitost je sice nadprůměrná, zvuk ale ničím nevybočuje z masy mobilních repráčků. Zejména kvalitnější basy a méně pisklavé vyšší frekvence by se určitě hodily. Zvuk při telefonování je však kvalitní, k němu nelze mít žádné výhrady.

Zprávy – krůček (spíše krok) k dokonalosti

Podoba nabídky zpráv se po léta bohudík a také bohužel nemění. Proč bohužel? Při psaní SMS zpráv se slovníkem T9 se totiž opět české znaky neořežou a délka zprávy se tak zkrátí na třetinu. Poměrně velký kaz na jinak dokonalé práci se zprávami. Editor zpráv SMS, MMS i emailů je graficky sjednocen, psaní všech typů zpráv i práce s nimi je rychlá. U Nokie E60, která má stejné rozlišení, byl pohled na seznamy zpráv podrobnější, písmo bylo totiž menší. Nokia N80 má však písmo opět standardní, je vidět, že nepatří do E-series a její přednosti jsou někde jinde. p>

Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i automatická aktualizace v minimálním intervalu 30 minut (u IMAP4 pouhých 5 minut). Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem. Na vyžádání lze stahovat přílohy a také s nimi samozřejmě v telefonu dále pracovat. Díky podpoře sítí 3.generace a Wi-fi je práce s emaily včetně příloh příjemně rychlá.

Organizační a datové funkce - WEB + 3G + Wi-Fi = prázdná baterie

Nokia je jak všestranným multimediálním, tak i organizačním nástrojem. Důkazem toho je kvalitní nabídka pro plánování času. Nechybí propracovaný kalendář s měsíčním, týdenním i denním náhledem a možností zadat opakované i vícedenní události. V nové verzi operačního systému jsou do rozhraní kalendáře šikovně zakomponovány i úkoly. Díky aktivnímu pohotovostnímu režimu máte přehled o nadcházejících událostech a úkolech. Synchronizace je opět zcela bez problémů. Hodiny sice ukazují čas i ve zvolených světových městech, opakovaný budík zde, stejně jako u jiných chytrých Nokií, chybí. Diktafon je opět omezen na nahrávání pouze po dobu jedné minuty. Ve výbavě také chybí stopky a odpočítávací měřič. Jistě namítnete, že se během několika minut dají příslušné aplikace nainstalovat; to je ale Nokia opravdu nemohla předinstalovat v základní výbavě? Další organizační výbavou jsou poznámky, kalkulačka a konvertor jednotek.

Jako skutečně kompletní můžeme zhodnotit datovou výbavu telefonu. Ze spojení na krátkou vzdálenost je zastoupen Bluetooth 2.0, se kterým jsme ale občas zaznamenali problémy. Telefon se v případě aktivního datového spojení s počítačem občas svévolně odpojil a poté nešel až do restartování připojit. Vypadá to ale na závadu pouze našeho vzorku, druhá dostupná N80 tyto problémy nevykazovala. Případné problémy se snadno dají vyřešit připojením přes Nokií často opomíjený infraport. USB připojení je možné buď ve standardním režimu, nebo v módu USB 2.0, kdy se paměťová karta nahlásí jako disková jednotka. Interní paměť telefonu o velikosti 50MB takto bohužel dostupná není. K dispozici je ještě jeden speciální režim připojení USB kabelem, a sice přehrávač médií, po jehož aktivování se telefon nahlásí jako hudební přehrávač a lze jej spravovat i speciálními hudebními aplikacemi.

Stejně bohatá je i nabídka síťových služeb. Kromě klasického GPRS a EDGE (oboje třídy 10) je k dispozici také připojení pomocí sítě 3.generace UMTS s maximální rychlostí stahování 384 kbps. Telefon v sítích 3.generace vykazoval stálé rychlosti. Pro vysokorychlostní připojení je však mnohem vhodnější Wi-Fi. Při spuštění aplikace vyžadující přístup k síti může telefon automaticky vyhledat dostupné sítě, nebo je lze nechat hledat v nastaveném intervalu na pozadí. Přímo v pohotovostním režimu se ukáže ikonka v případě dostupné sítě. To samozřejmě výrazně zvyšuje již tak vysokou spotřebu a baterie se může vybít během několika hodin! Citlivost na Wi-Fi signál je dobrá, be problému našel všechny silnější sítě v okolí. V případě zabezpečeného přístupu lze bez problémů zadat WEP klíč a pokračovat. Zajímavou novinkou však je přítomnost UpnP, díky němuž se Nokia N80 připojí k jiným Upnp zařízením ve vaší domácnosti (počítač s kompatibilní aplikací, multimediální centrum v obývacím pokoji apod.) a sdílí s ním zvolená multimédia. Aplikaci jsme vyzkoušeli a po drobných počátečních obtížích fungovala bez problémů. Domácí elektronika vybavená UpnP však stále zůstává spíše raritou a využití vidím (alespoň zatím) hlavně ve spojení s počítačem. Opět si musím postěžovat na Evropu, v Japonsku není problém domácí HDD přehrávače a Hi-Fi věže s Upnp koupit .

Od rychlých dat je to již pouze krok k webovému prohlížeči. O jeho kvalitách jsem se již zmiňoval v recenzi Nokie 3250 a E60. Prohlížeč v nové verzi Symbianu se - co do rychlosti a pohodlnosti - řadí na úplnou špičku prohlížečů, které můžeme v dnešních telefonech nalézt. Načítání a procházení plnohodnotných internetových stránek je naprosto plynulé, plně zachováno je veškeré formátování, podporován je i pokročilý Java Script (zobrazení a pohyb v mapě na serveru mapy.ct není problém) K procházení slouží joystickem ovládaná myš na displeji. Součástí prohlížeče je i RSS čtečka. Celý prohlížeč je však velkým žroutem baterie i paměti. Při prohlížení velkých webových stránek si telefon automaticky zavře některé nepoužívané aplikace v pozadí, aby ušetřil paměť. Pro současný poslech hudby a čtení novinek na našem serveru tak doporučujeme textovou verzi. V telefonu jsou dva webové prohlížeče. Ten druhý pojmenovaný „Služby“ je určen spíše pro wapování. Zajimavostí je, že se jedná o původní internetový prohloížeč použitý jako hlavní například u Nokie 6680/6681.

Zábava a multimédia – skoncujme s nudou

Hudební přehrávač je shodný s tím, který Nokia použila již u otáčecí hudební 3250. Nokia N80 si poradí s hudbou ve formátech MP3, AAC (včetně všech odnoží) i WMA. Skladby jsou roztříděny podle ID3 tagů, nechybí možnost vytvářet seznamy skladeb. Přehrávač si ale vytváří také vlastní seznamy například ze skladeb, které nejčastěji posloucháte, jež byly přidány jako poslední apod. Nepraktická je nutnost aktualizovat hudební knihovnu po nahrání nové hudby, přehrávač to za vás bohužel neudělá. Zvuk ve sluchátkách si lze upravit pomocí pětipásmového ekvalizéru. Když už jsme u těch sluchátek, pojďme si je popsat. Nepatří k nejvalitnějším, po zkušenostech s Nokií N91 a 3250 je to jednoznačně krok zpět. Pro nenáročný poslech stačí, kdo to ale s hudbou myslí vážně, měl by přemýšlet o použití svých vlastních sluchátek. To však také bude problém. K Nokii N80 je sice přibalena extra redukce na 3,5 mm Jack, jedná se však pouze o krátký kabel bez mikrofonu a ovládacích tlačítek. Plnohodnotná redukce se všemi zmiňovanými vlastnostmi stojí zhruba 300 Kč.

¨

Po výběru skladeb k přehrání se přesuneme do prostředí samotného přehrávače, které je sice designově pěkně zpracované, ale horní třetinu displeje bych raději viděl využitou informacemi o skladbě. Na to samé jsem si stěžoval již u Nokie 3250. Informace o názvu skladby, interpreta apod. jsou zbytečně malé a nacházejí se u dolního okraje. Během přehrávání je aktivní menu „právě hraje“, kde vidíte seznam skladeb v přehrávaném playlistu. Pokud během přehrávání stisknete červené tlačítko, přehrávání pokračuje na pozadí a během přechodu na další skladbu v záhlaví menu vypíše na malý okamžik její název. Zvuk lze upravit pomocí 5-ti pásmového ekvalizéru, 3D efekty chybí.

Z hudebních funkcí nesmíme zapomenout na stereo FM rádio s funkcí Visual Radio, kterou u nás ale nevyužijete. Mnohem praktičtější by byla podpora RDS. Uložit a pojmenovat si můžete až 20 stanic. Citlivost na signál je dobrá, žádné problémy s příjmem jsme nezaznamenali. V telefonu chybí hry, přítomen je však šikovný mobilní blog Nokia Lifeblog. u.

Obrázky, videa a další multimédia si lze prohlížet v Galerii. Obrázky a videa jsou seskupeny ve společné složce. Po vstupu do ní se displej otočí do režimu na šířku a v efektním karuselovém zobrazení lze obrázky a videosekvence procházet. Aktivovat je možné také režim prezetnace s nastavitelnou prodlevou mezi snímky, přechody a hudbou na pozadí. Přejmenovávat a jinak upravovat obrázky v tomto režimu nelze, k tomu je určena „spravovací“ složka „Všechny soubory“. Nechybí ani editor obrázků a velice zdařilý editor videosekvencí, který umožňuje nastavit různé přechody, efekty apod. Nokia N80 si poradí také s Flashovými animacemi a hrami. Samozřejmě je možné libovolně přesouvat soubory mezi pamětí telefonu a paměťovou kartou (to platí i pro JAVA aplikace a hry).

Fotoaparát – co dokážou 3 mega

Protože chybí krytka čočky fotoaparátu, jediná cesta, jak jej rychle aktivovat, je přidržení spouště na pravé straně. Displej se opět přeorientuje do zobrazení na šířku. V záhlaví pak vidíme zvolený režim, na pravé straně aktivované efekty a režimy, dole si pak můžeme všimnout kromě signálu a baterie také ukazatel zbývajícího počtu snímků. Díky nepřítomnosti autofocusu je focení poměrně rychlé a pohotové, snímek je vyfocen prakticky okamžitě po stisknutí spuště, dle našich měření asi půl vteřiny. Mnohem pomalejší je aktivace některého z barevných režimů, kompenzace expozice, nebo vyvážení bílé. Vše je nutné nastavit přes menu, neexistují žádné alfanumerické zkratky, což je určitě škoda. Ve zhoršených světelných podmínkách pomáhá LED dioda, která je však pouze průměrně svítivá. Výbojkový blesk v Sony Ericssonu K800i je několikanásobně silnější.

Snímky z Nokie N80 jsou bez váhání spolu s těmi ze Sony Ericssonu K800i v současné době nejlepší. Dobrá kresba fotografií, přirozené barvy a detaily jsou společným jmenovatelem všech fotografií. Maximální rozlišení snímků je 2048 x 1536 bodů, přičemž při normální kvalitě si každá fotografie ukousne zhruba 1MB paměti. Vzal jsem Nokii N80 s sebou na procházku historickou Prahou a zkusil vyfotit pár pamětihodností. Musím říct, že pro nenáročné focení památek a scenérií N80 bohatě dostačuje a dokáže nahradit základní kompaktní digitální fotoaparáty. Karta se však obrací za zhoršených světelných podmínek, kdy lze pozorovat výrazný šum a LED dioda příliš nepomáhá. Automatické zaostřování bohužel chybí, jakousi náhradou je však mechanický přepínač makro režimu, po jehož aktivaci lze fotit kvalitní fotografie ze vzdálenosti ideálně 15 cm.

K dispozici je i pokročilé sekvenční snímání s nastavitelným intervalem mezi jednotlivými snímky, několik scénických režimů, nastavení ostrosti, barevného tónu, jasu, kontrastu a vyvážení bílé. Možnosti nastavení jsou tedy poměrně bohaté, bohužel přístupné jen přes menu. Nokia N80 dokáže natáčet také videa, a to ve formátu MP4 nebo 3GP a rozlišení až 352 x 288. Inženýři však mohli zapracovat i na VGA rozlišení, „hloupé“ modely 6280 a 6233 z vlastní stáje jsou na tom lépe. Druhý fotoaparát na přední straně dokáže fotit v rozlišení 640 x 480 bodů, případně natáčet videosekvence

Ukázkové video

Příslušenství a PC Software– plná polní

Kromě USB 2.0 kabelu dostanete v krabici paměťovou kartu mini-SD s kapacitou 128 MB včetně redukce na standardní SD velikost. Dále v balení naleznete již zmiňovaná sluchátka, krátkou redukci na 3,5 mm Jack a v neposlední řadě také návod a CD se softwarem. Pro účely leštění kovových ploch a také displeje nechybí semišový hadřík.

Zhodnocení

Nokia N80 je opravdový multimediální telefon s kvalitním fotoaparátem, MP3 přehrávačem i FM rádiem. Navíc se může pochlubit plnou datovou výbavou včetně Wi-Fi a sítí 3.generace. Díky komletní nabídce organizačních funkcí výborně poslouží také manažerům. To vše v objemnějším, ale elegantním obalu vysouvací konstrukce. Celkově se chyby a mouchy hledají velmi těžko. Opravdovou masařkou však je (kromě ceny) baterie s nízkou kapacitou, kvůli které si potenciálu Nokie N80 přiliš dlouho bez nabíječky uživat nebudete.

nokia-n80
Klady
  • špičková multimediální a datová výbava
  • výborný displej a klávesnice
  • Wi-Fi
  • 3Mpx fotoaparát
  • UMTS a videohovory
  • Symbian
Zápory
  • větší tloušťka
  • vyšší hmotnost
  • baterie s malou kapacitou
  • fotoaparát bez autofocusu
Diskuze ke článku
Bari
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kde se daji sehnat nějaké programy pro N80. Třeba nějakej opakovanej budík, program na přehrávání avi souborů, ICQ na mobil a další programy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze