Nokia Lumia 920: nejlepší Windows Phone všech dob?

Nokia dnes v New Yorku představuje své klíčové novinky z oblasti smartphonů s novou verzí operačního systému Windows Phone 8. Vlajkovou lodí je Nokia Lumia 920. Přináší špičkové funkce včetně 4,5" displeje s jemným rozlišením, 8 Mpx fotoaparátu PureView či bezdrátového nabíjení. Je toho ale mnohem víc.

Tip: přečtěte si také článek - Nokia Lumia 920 a 820 s Windows Phone 8 na živých fotografiích

Mnoho z vás se jistě ptalo, s čím Nokia přijde jako s odpovědí na Samsung, který na konci srpna na veletrhu IFA 2012 v Berlíně představil model ATIV S. Nokia totiž, jakožto dvorní partner Microsoftu při spolupráci na vývoji smartphonů s Windows Phone musí vždy vyvíjet snahu reprezentovat dostatečnou zásobou dobře vybavených přístrojů s tímto systémem "na palubě". Korejci Finům se svým ATIVem S pořádně zavařili. Jedná se totiž o opravdu velice všestranně vybavený model té nejvyšší třídy, kterému nechybí nic od HD displeje, přes výkonný procesor až po povedené designové provedení. A jaká je tedy odpověď Nokie? Lumia 920!

Nové "okenní" rozlišení

Nokia Lumia 920 přichází s designem, který se dle očekávání plně drží rodové linie první generace Lumií. S trochou nadsázky se v podstatě dá říct, že "devětsetdvacítka" je jen dalším zvětšením modelů Lumia 800 a 900. Opět nechybí tradičně zaoblené krycí sklíčko displeje a boční hrany, a také zcela rovná horní a spodní hrana. Zůstávají taktéž kapacitní ovládací tlačítka pod displejem, jejichž rozložení je pořád stejné jako u předchozích modelů. Poněkud jiné je pouze prostřední tlačítko, které je již vyvedeno v souladu s novou generací Windows. Kompletní rozměry činí 130 na výšku, 70,8 na šířku a 10,7 milimetrů v pase. Hmotnost je i na dnešní poměry docela vysoká, a to rovných 180 gramů.

Nokia Lumia 920

Vraťme se k již zmiňovanému displeji. Nokia u vlajkové Lumie sice vsadila na tradiční LCD panel namísto modernějšího AMOLEDu, naštěstí jej ale obohatila o technologii IPS a ClearBlack. Rozlišení se ustálilo na zajímavé hodnotě 1280×768 pixelů, a to při úhlopříčce 4,5 palce. Výrobce jej marketingově označuje jako PureMotion HD+ a údajně nabídne i lepší snímkovací frekvenci. Uvidíme, jestli bude mít nepatrně větší příděl pixelů na šířku viditelně pozitivní vliv na celkové zobrazení. Displej navíc nabídne automatickou regulaci jasu, kontrastu i saturace barev dle okolních podmínek. Co ale naopak doslova hmatatelné bude je možnost ovládat displej pomocí nehtů a dokonce i v rukavicích. Ženy, které se rády parádí a hlavně vůbec všichni lidé v zimě, toto určitě ocení.

Rychlá jako blesk

Pokud už jste někdy měli v ruce jakýkoliv telefon, běžící na Windows Phone, můžete potvrdit, že jeho rychlost byla v 99% případů opravdu obdivuhodná. To bylo způsobeno hlavně tím, že Microsoft všem výrobcům přísně nalinkoval hardwarové specifikace, kterých se musí držet. Díky tomu mohl systém opravdu do detailu jednoduše odladit.

O výkonu samozřejmě z velké části rozhoduje procesor. Lumia 920 by měla být opravdu špičkově rychlým přístrojem. Obsahuje totiž moderní 28nm Snapdragon S4 v jeho dvoujádrové variantě s taktovací frekvencí 1,5 GHz na každé jádro. Samozřejmě je přítomný i grafický akcelerátor Adreno 225. Navíc Nokia nezapomněla ani na štědrý příděl operační paměti RAM, konkrétně celý 1 GB. O počet spuštěných aplikací se tak nebudete nikdy muset obzvlášť starat.

Když už jsme u paměti, musíme zmínit i paměť pro ukládání rozličných, multimediálních uživatelských souborů. Vnitřní má celých 32 GB, což je určitě příjemná hodnota. Bohužel se již ale nedostalo na slot pro paměťové karty, což je určitě například pro uživatele hojně sledující filmy docela zklamání. Například Nokia 820 slot pro paměťové karty má.

Špičkový fotograf s mnoha dovednostmi

Určitě si pamatujete na letošní ročník mobilního kongresu v Barceloně v podání Nokie. Finský výrobce zde představil naprosto model 808 PureView se 41 Mpx fotoaparátem, který měl implementovanou stejnojmennou technologii, která znamenala po letech opravdu pořádný revoluční skok na poli fotomobilů. Nokia tehdy prohlašovala, že 808 rozhodně není posledním přístrojem s fotoaparátem obohaceným o PureView, a můžeme se proto letos těšit na další podobné přístroje.

O technologii PureView

Tím je právě i Lumia 920. Ta sice nejspíše díky mnohem menší optice a snímacímu čipu nebude fotit tak profesionálně, jako právě 808, i tak by se ale mělo jednat o jeden z vrcholných fotomobilů. Její 8,7 Mpx fotoaparát využívá pokročilou technologii plovoucí čočky a stabilizace obrazu. K tomu je navíc schopný dle vyjádření Nokie pojmout bez použití blesku díky světelnému objektivu a velkému čipu až pětkrát víc světla než konkurence, díky čemuž umožňuje zachytit ostré, jasné obrázky a video v interiéru i ve tmě. Ještě doplňme, že video 920 natáčí v rozlišení Full HD (1080p) s frameratem 30 fps.

Z hlediska fotoaparátu bude určitě velmi zajímavá i aplikace Městské info Nokia (v originále Nokia City Lens). S její pomocí stačí namířit fotoaparát na ulici a přes snímanou scénu se zobrazí informace o restauracích, obchodech, hotelích i budovách, a usnadní se tak uživatelům objevování jejich okolí. Jedná se tedy o tzv. rozšířenou realitu, která je dostupná také v Nokia Mapách. Díky tomu lze snadno přepínat mezi zobrazením map a zobrazením rozšířené reality a snáze se zorientovat v okolí.

Windows Phone 8 na scéně

Naprosto podle očekávání Nokia Lumi 920 obsahuje nový operační systém Windows Phone 8. Ten nabízí hned několik zajímavých inovací. Jen krátce zmiňme například větší možnosti personalizace pohotovostní obrazovky, která může být nově lépe přizpůsobena. K dispozici jsou nové animované živé dlaždice ve více velikostech s informacemi o věcech, na kterých uživateli nejvíce záleží. Vše je navíc samozřejmě zobrazeno v reálném čase.

V nových mobilních Windows nechybí ani prohlížeč Internet Explorer 10. Tato nová verze nabízí rychlejší a bezpečnější surfování než její starší obdoby, a přichází také s nabídkou nových funkcí. Díky kancelářské sadě Microsoft Office, nově přímo integrované v operačním systému je Windows Phone 8 také snadnou cestou, jak řešit různé pracovní úkoly doslova kdekoliv. Změn v nové verzi mobilního OS od Microsoftu je samozřejmě mnohem více. Jejich přehledný seznam najdete ve článku, který pro vás již brzy také připravujeme.

Bezdrátové nabíjení na scéně

Novinkou je také bezdrátové nabíjení integrované 2000 mAh baterie. Stačí telefon položit na speciální podložku a nabíjí se – bez nutnosti připojovat nepohodlně nabíječku. Nokia navíc představila síť partnerů, kteří bezdrátové nabíjení přinesou. V kavárně tak položíte telefon na stoleček a zatímco pijete kávu, nabije se vám, bez potřeby zapojování kabelů. Partnerem bude například také Fat Boy nebo aerolinky Virgin Atlantic.

Nokia Lumia 920 bude dostupná ve žluté, červené, šedivé, bílé a černé barvě, a to ve dvou variantách s LTE a HSPA+. Jejich nasazení se samozřejmě bude lišit podle jednotlivých trhů. U nás v české republice se samozřejmě díky absenci komerčního provozu rychlých LTE dat bude prodávat druhá jmenovaná varianta s vylepšeným 3G.

Přesná cena a datum uvedení na trh budou představeny před samotnými dodávkami v jednotlivých zemích. Jinými slovy prodej nezačne alespoň na menších trzích, jejichž je ČR nepochybně také součástí, nijak moc brzo. Vlajkovou loď Nokie tedy můžeme na pultech tuzemských obchodů pravděpodobně očekávat až někdy v předvánočním období.

Tip: přečtěte si také naše druhé preview - Nokia Lumia 820 oficiálně: střední třída s Windows Phone 8

Technické parametry Nokia Lumia 920

Kompletní specifikace
Konstrukce130 × 70,8 × 10,7 mm, 185 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 280 × 768 px)
Fotoaparát8,7 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:47 hodin
Dostupnostbřezen 2013,
Diskuze ke článku
Fre ddy
Opravit - Bohužel, Samsung ATIV není kovový, ale plastový. Taky jsem naletěl.. Samsung opět "nezklamal"
Kozaa
Jasne telefon bude schopen porizovat ostre a jasne fotky v seru i ve tme. Co to maj za kouzelnou technologii ktera trumfne i zrcadlovky? I ty maji nekdy v seru problem a to i se svetelnejsima objektivama a mnohem vetsim cipem s neporovnatelne mensi hustotou pixelu :-)
bsb
Jej nokia ma najtasi telefon na svete vau klobuk dole
Džono
To je to kladivo na Samsung ATIV S?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze