Nokia koupila za 427 miliard korun Alcatel-Lucent

11

V dnešních ranních hodinách finská Nokia formou tiskové zprávy informovala o tom, že zakoupila síťového rivala – francouzsko-americkou společnost Alcatel-Lucent. Jedná se o největší akvizici v historii Nokie. Díky ní by se navíc společnost mohla stát největším dodavatelem síťových řešení pro mobilní sítě na světě.

V tiskové zprávě je dále uvedeno, že částka 427 miliard korun (15,6 miliardy euro) bude akcionářům Alcatelu-Lucent vyplacena formou akcií. Za každou akcii obdrží 0,55 akcie Nokie. Vzhledem k velikosti transakce by měli bývalí akcionáři francouzsko-americké společnosti držet cca třetinový podíl Nokie.

Nokia

Dle zprávy Bloomberg, která cituje IDC, by měl touto koupí vzniknout největší dodavatel infrastruktury pro mobilní přístroje, čímž by Nokia předběhla Ericsson i Huawei. Celá transakce by přitom měla být zcela oficiálně dokončena během první poloviny příštího roku. Agentura Reuters ale na druhou stranu tvrdí, že dle zprávy společnosti Bernstein Research, bude Nokia „až“ druhým největším dodavatelem zařízení pro mobilní sítě s 35% podílem. První by tak měl dle této zprávy zůstat i nadále Ericsson.

Sloučením nyní dají společnosti dohromady více než 40 tisíc zaměstnanců. Nokia je tak opět ve středu dění – před dvěma lety totiž prodala mobilní divizi Microsoftu za 148 miliard korun (cca 5,44 miliard euro). Jak se zdá, nyní se chce společnost zaměřit především na svůj hlavní business – síťová řešení pro mobilní sítě.

Zdroje: reuters.com, bloomberg.com

Diskuze ke článku
DNA
Preji Nokii v jeji nove fazi hodne stesti a uspechu! Live long and prosper! (Jak by rekl Mr Spock.)
Jab
Imho to už teď mohou výhodně "střelit" Microsoftu či jinému výrobci svou značku (tj. jméno) pro prodej mobilních zařízení. Lenovo, Asus, Alcatel, Huawei a další by za to asi i něco "vyplázli".
mental.disease
Za 5,44 mld.€ predali pred rokom mobilnú divíziu (evidentne výrazne pod cenu) A dnes kúpia Alcatel-Lucent za 15,6 mld. Človek by až neveril v akej sú dobrej kondícii.

A svoje meno nepredajú. Nokia je firma so 150 ročnou históriou. Že cez 20 rokov vyrábali MT ich až tak "nesere" idú si ďalej svoje..

Navyše v spolupráci s Foxconn môžu mobily od budúceho roka ponúkať znovu.
Velda
1.) NSN odkoupilo BTS divizi Motorola Solutions
2.) Nokia odkoupila podíl Siemensu v NSN
3.) NSN kupuje AL

Ale nevím teda koho koupí příště :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze