Nokia již není ztrátová, prodává více telefonů a Lumiím se daří

39

Se svými finančními výsledky se dnes vytasila také Nokia, u které analytici předpovídali propad tržeb. To se sice víceméně potvrdilo, avšak mnohem důležitější je, že Nokia již není ve ztrátě a navíc se ji podařilo zastavit propad prodejů mobilních telefonů. Zlepšující prodeje stabilně vykazuje také řada Lumia.

Nokia logo

Nokii se dlouhodobě nijak výrazně nedařilo. Přijala mnohá úsporná opatření, rozprodala svůj majetek a zapracovala na svých vlajkových modelech. Výsledky nelehké práce se začínají rýsovat. Za právě uplynulé třetí čtvrtletí činí čistý zisk 118 miliónů eur, přitom ještě v minulém čtvrtletí šlo o ztrátu 115 miliónů eur. Před rokem se výrobce potácel dokonce ve ztrátě 564 miliónů eur. Oproti tomu poklesly tržby na aktuálních 5,66 miliard eur z 7,2 miliard eur za stejné období v loňském roce. Mezičtvrtletní srovnání je takřka shodné.

Zajímají nás také prodeje telefonů. Celkově jich Nokia za třetí čtvrtletí prodala 64,6 miliónů, což je o 3,5 miliónů více než ve čtvrtletím minulém. Naproti tomu ještě loni dokázala prodat 82,9 miliónů telefonů. Nokii jistě těší, že se nadále daří telefonům řady Lumia. Za uplynulé tři měsíce se jich prodalo 8,8 miliónů, což je o 1,2 miliónů více než ve druhém kvartálu. Poslední číslo směřuje na dotykové modely řady Asha. Těch Nokia prodala 5,9 miliónů.

K dalšímu vylepšení by Nokii mohly pomoci podzimní novinky

Nokii se doufejme podařilo stabilizovat situaci a blížící se vánoční trh dává dobré naděje. V prodeji totiž budou klíčové novinky jako tabletofon Lumia 1520 nebo tablet Lumia 2520. V první polovině roku 2014 by pak měl být uskutečněn prodej mobilní divize Nokie Microsoftu za 5,4 miliardy eur. Obchod však zatím nebyl schválen příslušnými regulačními úřady a celý proces tak ještě potrvá mnoho měsíců.

Zdroje: results.nokia, engadget.com

Diskuze ke článku
Jirkaone
Kluci z Mobilenet: Stále více mám pocit, že jedině vy jste schopní a kompetentní rychle a bez příkras zpracovávat články z mobilního světa. Oproti vaší starší konkurentce MManii jste novinářsky o level výš. Držím palce a pokračujte v dobré práci!
Vincenzo
Přeji hodně štěstí ať se to jen a jen lepší ;-) :-)
Velda
Doufám, že si ten prodej představenstvo rozmyslí. Nokie by bylo škoda. Všichni víme, že Nokia se prodává, zejména proto, že je to Nokia. MS z toho nechá pouze Lumie a ta divize půjde pomalu do kytek. Asi jako lepší než kdyby je kupovalo třeba HP, ale nevím proč dělají drahoty. Když byla ve ztrátě NSN divize, tak to kryla divize zařízení, teď to byla naopak a teď už jsou zařízení zase v plusu. Proč to tak nenechat...?
Karel.1
No nevím, nejsem příznivce Nokií, Jsou celkem poruchové - z Vlastní Zkušenosti !!!...................Na druhé straně mají dost Pozitivních Vlastnosí a Funkcí...........Třeba že je vidět barevný display bez Podsvícení, taky umí posílat SMS na Display - tzv. Flasch SMS., používá Univerzální baterie Lion. a podobné drobnosti............To je ale záležitost Názorů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze