Nokia E66: manažerská perla budoucnosti
recenze

Nokia E66: manažerská perla budoucnosti

53

Přístroj s operačním systémem Symbian 9.2 Series 60 3rd Edition, 3,2 Mpx fotoaparátem, GPS, Wi-Fi, 2,4 palcovým QVGA displejem a podporou rychlých dat HSDPA. Ano, to je manažerská Nokie E66, která má hrdě nahradit již starší model E65. Zadaří se výrobci tento tah? Napoví vám naše otestování, se kterým jsme byli nadmíru spokojeni.

Více očekávaný telefon z řad manažerů v současnosti není. Nokia E66 by se ráda stala spolu s modelem E71, který se odlišuje téměř jen QWERTY klávesnicí, nejprodávanějším telefonem určeným do práce. Má dobře našlápnuto, výbava je totiž tak obsáhlá, že jen těžko hledáme nedostatky. Dobrým tahem se ukazuje použití operačního systému Symbian 9.2 Series 60 3rd Edition s Feature Packem 1, který je obohacen o nové menu a animace. Novější Pack 2 totiž nevykazoval tak svižné odezvy, jako starší varianta. Ostatně pročtěte si naši recenzi, ze které se dozvíte daleko více.


Oficiální fotografie - Nokia E66

Technické parametry

Rozměry107 x 49 x 13 mm
Hmotnost121 gramů
Konstrukcevýsuvná
Barevné provedeníšedé (Grey Steel), bílé (White Steel)
SítěGSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 850 / 1900 MHz
Displejaktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,4 palce
Paměť110 MB vnitřní + paměťové karty microSD (až 8GB, v balení 2GB karta)
Otevřený operační systémano, Symbian 9.2 Series 60 3rd Edition Feature Pack 1
Verze firmware100.07.78
Organizační funkcee-mailový klient, Mail for Exchange, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC
Multimédiapolyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), 2,5 mm konektor Jack, Visual Radio, přehrávač videa (podpora 3GP a MP4), JAVA 2.0, Flash Lite 3.0, Nokia Sports Tracker, Nokia Multiscanner, Windows Live, internetový prohlížeč Safari
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536 px), autofocus, LED dioda, až 4x digitální zoom, scény, vyvážené bílé, efekty
nahrávání QVGA videa (320 x 240 px, 15 snímků/s)
přední VGA kamerka pro videohovory
Navigace GPSvestavěný GPS přijímač, A-GPS, Nokia Mapy 2.0
tříměsíční navigace zdarma
Datové funkceUSB 2.0 (microUSB konektor), infraport (až 115 kb/s), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (multislot třídy 32, až 100 / 60 kb/s), EDGE (multislot třídy 32, až 296 / 177,6 kb/s), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (download až 3,6 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
Baterie a výdržBL-4U, Li-Ion 1000 mAh
Doba hovoru: až 7,5 hod (GSM), pohotovostní režim: 11 dní
Cena a dostupnost10 990 Kč s DPH (k 5. srpnu 2008)
červenec 2008

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • mobilní telefon
  • nabíječku
  • sluchátka
  • USB datový kabel
  • CD se softwarem
  • poutko
  • pouzdro
  • 2GB microSD karta


Obsah balení s mobilním telefonem E66

Pro koho je Nokia E66?

  • pro lidi, kterým se hodí navigace do auta (Mapy 2.0)
  • koupí si především manažeři, pro které je navržen
  • pro ty, co hledají telefon s rychlými daty i kvalitním fotoaparátem

Pro koho naopak není Nokia E66?

  • pro ty, co shánějí telefon na zábavu
  • nekoupí si ho rozhodně ti, co mají rádi telefon klasické konstrukce
  • není příliš odolný vůči náhlým vypadnutím z kapsy

Design a konstrukce: manažerova lesklá elegance

Do rukou se nám dostala snad nejočekávanější manažerská Nokia současnosti – E66. Dle označení je patrné, že půjde o nástupce velice oblíbené Nokie E65. V čem jsou hlavní přednosti nového pracovního telefonu a v čem naopak šlápl výrobce tzv. vedle? Nejdříve se podíváme na samotný vzhled telefonu a osazení porty.

Nokia E66 je telefon s rozměry 107 x 49 x 13 mm, který trochu nabral na váze, nynější hmotnost 121 gramů je celkem hodně. S telefonem si zavoláme v sítích GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz, videohovory uskutečníme díky UMTS 850 / 1900 MHz. V prodeji se objeví dvě barevné varianty, a to šedá (Grey Steel) a bílá (White Steel).

Konstrukce je výsuvná, vyřešená navýšenou dolní hranou, o kterou se vrchní posuvný díl zastaví. Mechanismus je výborný, stačí nepatrný posuv prstem a zlehka dojde k vysunutí. Přitom spolu vše dokonale lícuje, neviklá se. Zaoblené hrany dodávají přístroji vysloveně luxusní vzhled. Testovaná verze Grey Steel se nám od prvních okamžiků zalíbila také svým barevným pojetím.

Přední strana telefonu nese kromě 2,4“ displeje také VGA kamerku na videohovory (nad displejem), ale především velký počet tlačítek. Jak se budeme podrobněji zabývat v sekci klávesnice, uspořádání je totožné s dalším nepříliš starým modelem E51. Nad povrch nejvíce vylézá pětisměrné tlačítko, u něhož lze zapnout světelné „dýchání“. Záhadou nám ovšem zůstává, proč při nepřijatém hovoru nebo přijaté sms zprávě nedýchá intenzivněji. Zřejmě se jedná o chybu ve firmwaru, která by mohla být novější verzí odstraněna.

Na tlačítka bohatší pravý bok obsahuje dvojici tlačítek hlasitosti, mezi nimiž se nalézá třetí, určené pro hlasovou volbu. Dolní část boční hrany je tradičně osazena fotoaparátovou ploškou. Ještě níže spatřujeme prvek nový, a to úchopný mechanismus zadního krytu. Na každé boční straně je proti sobě jedna taková destička, jejíž společné zmáčknutí vede k odklopení zadního krytu.

Horní hrana má neustále rezervovanou tlačítko vypnutí/zapnutí přístroje, s nímž lze měnit i aktuálně používaný profil nebo třeba také vyjmutí paměťové karty. Málokdo totiž ví, že správně by se měla karta vyjmout až poté, co tuto funkci spustíte. Kdyby telefon zrovna s daty pracoval, ztratíte je. Spodek telefonu je osazen pouze zdířkou pro nabíječku, a to v samém levém okraji. Na vyvýšené dolní patce je zabudován mikrofon. Vedle nabíjecího portu se skrývá ještě otvor pro poutko, které je součást balení.

Pokud někdo z vás očekává na levém boku slot pro paměťové karty, mýlí se. Ten je skryt pod zadním krytem, avšak přístupný bez vyjmutí baterie. Levý bok nese v horní části 2,5 mm konektor pro připojení přibalených sluchátek, nebo svých vlastních (budete potřebovat redukci z 3,5 mm na 2,5 mm Jack). microUSB konektor uprostřed hrany je kryt odklopným krytem, který pevně drží a samovolně se neotevírá.

Zadní strana telefonu je vyřešena z hlediska použití materiálu stejně, jako tomu je u modelu E51. Lesklý kovový kryt baterie má stovky dírkování, nenese ovšem otvor pro čočku fotoaparátu. Fotoaparát se totiž nalézá v samém horním okraji telefonu, má rozlišení 3,2 Mpx a nechybí ani LED dioda. Naopak dolní levý okraj patří reproduktoru, který je trochu nevhodně umístěn. Při držení telefonu v ruce si jej budete skoro vždy zakrývat.

Baterie a výdrž: „tisícovka“ si vede skvěle

Pracovní zátěž si žádá kvalitní baterii, která něco vydrží. Výrobce vybalil model E66 typem baterie BL-4U, což je Li-Ion baterie o kapacitě 1000 mAh. Telefon obstál s výdrží dobře, pokud jsme vyřizovali hovory, psali zprávy a emaily. Tehdy se výdrž pohybovala mezi dvěma až třemi dny. Pokud jsme ovšem využívali často Wi-Fi nebo jsme se nechali unášet internetovým prohlížečem Safari, výdrž šla prudce dolů. Uváděné hodnoty maximální výdrže jsou až 7,5 hodiny hovoru a 260 hodin v pohotovostním režimu.

Ovládací blok a klávesnice: luxusní psaní a řada pracovních tlačítek

Nokia E66 je dalším z řady chytrých telefonů výrobce (po modelu E51), který přináší jiné piktogramy některých funkčních kláves. Tradiční znak pro vstup do menu byl nahrazen domečkem, klávesu C pak vystřídal piktogram Backspace (ten známe již z modelu E90). Funkce kláves však zůstaly nezměněny, střídání stráží postihlo jen piktogramy na nich. Jak je u E-Series zvykem, nalezneme ve funkčním bloku i několik praktických klávesových zkratek. U E51 jsou tři a dají se pro ně nastavit libovolné funkce. Nastavit lze vždy funkci pro krátký i dlouhý stisk. Celkem tak můžete mít ihned dostupných 6 funkcí. Za tento krok Nokii chválíme. Všechny klávesy jsou dostatečně velké, velmi kvalitní a snadno ovladatelné.

Klávesnice na spodní zasunuté části se velice podobá té z modelu E51. Má stejný tvar tlačítek, která jsou nepatrně nadzvednutá nad povrch. Psaní je bezproblémové, o čemž přesně sní každý manažer, aby mohl co nejrychleji a bezchybně napsat dlouhé poznámky, emaily, atd. Správný šmrnc chytá klávesnice i díky podsvícení, které je jednoduše skvělé. Nokia podobné telefony dělat umí, o čemž svědčí nejen enormní zájem.

Displej: na práci opravdu dostatečně velký

Nokia se poučila z modelu E51, který trpěl syndromem příliš malého displeje a svůj elitní manažerský model E66 vybavila velkým 2,4“ aktivním TFT displejem s rozlišením QVGA (240 x 320 px), který zobrazuje 16 milionů barev. Na práci je nyní připravena opravdu velká plocha. V nastavení můžeme měnit otočení displeje, který se buďto sám přetočí při otočení telefonu na levý bok, nebo jeho vypnutí. Světelné čidlo osvětluje displej dostatečně i při nižších hodnotách, na slunci je ovšem potřeba hodnotu jasu co nejvíce přidat.

Písmo můžeme nastavit buďto malé, normální, nebo velké. Mezi motivy si vybere každý, připraveny jsou čtyři (Grey Steel, Dark, Light, White Steel), další je možno stáhnout ze stránek výrobce nebo doinstalovat samostatně. Menu může být zobrazeno jako tabulka nebo seznam, na pozadí si každý snadno umístí oblíbený obrázek. V režimu spořiče energie je na výběr přehrávání zvoleného videa, animace nebo nic. Hodiny úsporného režimu jsou šikovně schované, lze je vyvolat přidržením horního směru pětisměrného tlačítka.

Prostředí telefonu, ovládání: pěkné animace, starý Feature Pack

Po představení telefonu se odehrávaly na diskuzích i fórech vzrušené debaty o použité verzi operačního systému Symbian S60. Nyní učiníme konec dohadům a oznamujeme, že Nokia E66 má starší Symbian S60 3rd Edition Feature Pack 1 (tedy nikoliv Feature Pack 2). Na druhou stranu je ale pravda, že E66 dostala do vínku některé vlastnosti právě novějšího Feature Pack 2. Nalezneme zde nové ikonky a hlavně příjemné a velmi dobře vypadající přechodové animace. Animace jsou trochu jiné, než v modelu N78 a dle mého názoru povedenější. Telefon je sice neporovnatelně svižnější, než N78, ale přesto si kvůli přechodovým animacím počkáte na vše o zlomek sekundy déle, než například u modelu N82. Ti, kdo potřebují s telefonem pracovat rychle, uvítají možnost animace vypnout. Poté je E66 opravdu velmi svižný telefon.

Hudební přehrávač, rádio a další zábava: hrdě se srovná s elitními modely

Nokia E66 má skvěle propracovaný přehrávač, kterému k dokonalosti mnoho nechybí. Kdybychom byli nenasytní, můžeme zmínit třeba chybějící podporu prolínání písní. V hudebním menu, na které narazíte nejdříve, máte několik možností, jak se zabavit. Můžete vybírat ze všech písní, vytvářet playlisty, či si pouštět písně dle stylu, skladatele či názvu. Poté se dostaneme do přehrávače, který je opravdu povedený. V levém horním rohu se Vám bude zobrazovat obal cd, ze kterého hraje Vámi zvolená píseň, pokud tedy tuto informaci píseň vlastní. Pod ním je vidět jednak doba, po kterou už daná píseň hraje, a taktéž čas do konce. Tato informace je celkem užitečná a v dřívějších přehrávačích znatelně chyběla. Samozřejmě je k dispozici název skladby a interpreta, ostatní informace o hrané písni zjistíte snadno v informacích.

Osobně dávám na vytváření playlistů, takže jsem tak činil i zde. V seznamu si lehce zaškrtnete přesně ty skladby, které chcete, a poté spustíte. Možnost náhodného hraní s nebo bez opakování je samozřejmostí, stejně tak i nastavení stylu. Zamrzí snad jen jedna věc, a tou je náhodné hraní. Člověk zvyklý z počítače, kde slova náhodně bez opakování znamenají, že se budou hrát všechny písně náhodně bez opakování, je trochu zklamán. Není to chyba pouze Nokií, ale osobně si představuji, že při tomto výběru mi nebude každá desátá píseň hrát ta, co už hrála dříve.

Ptáte se, jak je to s pamětí telefonu? K dispozici je vnitřních 110 MB a dále slot na paměťové karty microSD. S telefonem je dodávána hned 2GB karta, na kterou můžete uložit nejen velký počet tracků, ale i mapové podklady vícera států. Nokia umožňuje připojit přibalená sluchátka HS-47 díky 2,5 mm Jacku umístěném na levé boční hraně telefonu. Poslech hudby lze provádět i přes Bluetooth, který má zajištěnu podporu profilu A2DP pro stereo poslech s Bluetooth sluchátky. Jestliže Vám stačí poslech rádia, i to tu najdete. Visual Radio, které v závislosti na vybrané lokalitě (státu a kraji) uloží a pojmenuje dostupné stanice. RDS je však mnohem pohodlnější.

Fotoaparát: majitel firmy zapláče, zaměstnanec jásá

Nad očekávání dobře dopadl test fotoaparátu, kterým je model E66 osazen. Tělo telefonu se pyšní 3,2 Mpx fotoaparátem s autofocusem, 4x digitálním zoomem a přisvětlovací LED diodou, který se prostředím neliší od elitních modelů výrobce. Lze v něm nastavit režim snímání (automaticky, vlastní, makro, portrét, krajina, noc, noční portrét), režim LED diody (automaticky, vždy, potlačení červených očí, vypnout), dále samospoušť (vypnout, 2 sekundy, 10 sekund, 20 sekund), barevný tón (normální, sépie, černobílý, negativ), vyvážení bílé (automaticky, slunečno, žárovka, zářivka) a kompenzace expozice.

Režim videa dovoluje pořizovat až 60ti minutovou nahrávku v kvalitě QVGA (240 x 320 px) s 15 snímky za sekundu. Přední kamerka určená pro videohovory má rozlišení VGA s 15 snímky za sekundu. Nahrávky mají formát mp4 nebo 3gp. I zde je k dispozici až 4x digitální zoom a řada nastavení, zejména pak světelných podmínek a kvality nahrávání.

Zkušební video (MP4, 1 405 KB, 320 x 240 bodů)

Zkušební fotografie – Nokia E66:


Makro telefon fotit umí ...

Telefonování a telefonní seznam: přidejte si, co je libo

Nokia E66 je GSM telefonem pracujícím na frekvencích 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz, který si však poradí také s UMTS sítí na frekvenci 850 / 1900 Mhz. Aby bylo komu volat, je potřeba mít kvalitní telefonní seznam. Ten je již tradičně v duchu Symbianu propracovaný a využívá sdílenou paměť telefonu. Ke každému jménu lze zadat až 46 typů položek, jejichž množství je opět omezeno pouze volnou sdílenou pamětí. Popisky jednotlivých detailů lze navíc upravovat a vytvořit si tak z telefonního seznamu dokonale přehledný celek. Vyhledávání probíhá podle více písmen a je velice rychlé a pohotové. Mobil vám dá na výběr mezi řazením podle příjmení nebo jména. Ke každému kontaktu lze přidat obrázek, nikoliv však video. Samozřejmostí jsou skupiny volajících. U tak nadupaného telefonu musí být synchronizace s počítačem i serverem bezchybná, což zde také platí.

Díky podpoře sítí 3.generace a druhé kamerce nad displejem si můžete i u nás v síti O2 dopřát videohovory. Prostředí je v duchu ostatních manažerských telefonů. Měnit lze plynulost, kontrast i další parametry. Telefon se automaticky naučí rozpoznávat kterékoli jméno ze seznamu a poté jej lze bez předchozího učení hlasově vytočit. Celý hlasový systém je velmi přizpůsobivý a na různé hlasy reagoval vždy téměř bezchybně. Na příchozí hovory umí E66 upozornit samozřejmě také hudbou ve formátu MP3, AAC nebo WMA.

Zprávy: těžko bychom hledali výtky

Z hlediska zpráv je manažerská Nokia E66 velmi dobře připravena. Výbava zahrnuje všechny typy zpráv. Nabízí přehledné uživatelské prostředí, editor zpráv SMS, MMS i emailů je graficky sjednocen a psaní všech typů zpráv i práce s nimi je okamžitá. Rychlému psaní napomáhá slovník T9, který však píše i do SMS s diakritikou a před odesláním ji neořeže. MMS zprávu lze naplnit v podstatě libovolným obsahem, její velikost však nesmí překročit 300 kB.

Co se nevejde do MMS nebo SMS, vyřeší se emailem. Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i automatická aktualizace v minimálním intervalu 30 minut (u IMAP4 pouhých 5 minut). Automatickou kontrolu a stahování nových zpráv lze poměrně detailně nastavit, nechybí možnost zakázání kontroly v zahraničí. Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem. Na vyžádání lze stahovat přílohy a také s nimi v telefonu dále pracovat. Odesílané a přijímané zprávy mohou mít libovolnou velikost. Díky podpoře sítí 3.generace a Wi-Fi je práce i s velkými emaily včetně příloh příjemně rychlá.

GPS navigace: Mapy 2.0 s tříměsíční licencí v ceně

Nokia E66 nabízí integrovaný GPS přijímač. Podle toho, jak rychle někdy dokázal navázat spojení s družicemi, odhaduji, že výrobce použil stejný typ jako v případě telefonu 6210 Navigator. V telefonu se nachází předinstalovaná aplikace Nokia Mapy 2.0. Tu je možno spustit příslušnou ikonkou Mapy v menu telefonu. Prostředí navigační aplikace je přehledné. Dostupnost a sílu družicového signálu zobrazuje v pravém dolním rohu indikátor GPS. Jeden proužek označuje jednu družici. Jakmile přístroj získá z družicového signálu dostatek dat pro navázání spojení GPS, proužek zezelená. Aby přístroj mohl vypočítat souřadnice místa, na kterém se nacházíte, musí mít k dispozici signály alespoň od čtyř družic. Po dokončení původního výpočtu může postačit signál ze tří družic. Pro přiblížení nebo oddálení stačí stisknout hvězdičku nebo křížek.


Průběh načítání aplikace Nokia Mapy 2.0

V nastavení nechybí volba denního či nočního zobrazení mapy, úroveň maximálního využití paměti či soustava měr. V kategoriích si každý vybere přesně to, co by rád měl na mapě zobrazeno (atrakce, bankomaty, hotely, kemp, ...). Telefon nabízí A-GPS. Při prvním spuštění aplikace Nokia Mapy 2.0 se vás přístroj zeptá, zda-li mu dovolíte datové spojení. Tím můžete urychlit budoucí nalezení družic skrze síť operátora. Navigaci je možné používat i bez vložené SIM karty. Nechybí hlasové navádění. Mapy ČR jsou v prodejní verzi uložené na 2GB paměťové kartě, dodávané s telefonem. Aktualizace map jsou zahrnuté do prodejní ceny. Za příplatek si budou moci uživatelé přes aplikaci Nokia Mapy koupit od poskytovatelů prémiového obsahu multimediální průvodce městy a prostřednictvím aplikace Nokia Map Loader na stránce maps.nokia.com si budou moci zdarma stáhnout další mapy. S telefonem je dodávána licence na 3 měsíce bezplatného používání navigace.

Organizační a datové funkce: lehčí inovace, datový rychlík

Celková výbava zůstala podobná předchozímu modelu E65. V souvislosti s GPS samozřejmě přibyly navigační aplikace, potěší také kvalitní hudební přehrávač, podcasting, aplikace share online a rádio. Do výbavy přibyl rovněž slovník, do kterého si lze zdarma z webu Nokie stahovat jazyky (včetně češtiny) a možnost nechat si přeložená slova dokonce předčítat syntetizátorem. Novinkou je také český hlas pro čtení zpráv a dalších informací nebo možnost přistupovat z mobilu do podnikového intranetu.

Samozřejmostí jsou kvalitní organizační a kancelářské funkce. V této souvislosti je trochu nepochopitelné, že přeinstalovaný QuickOffice umí kancelářské dokumenty číst, nikoliv však upravovat nebo vytvářet nové. Pokud potřebujete dokumenty editovat, budete si muset stáhnout dodatečnou licenci za poplatek. Velmi užitečnou funkcí je automatické šifrování paměti telefonu i paměťové karty, což může zabránit úniku citlivých dat při odcizení telefonu.

Zcela nový je kalendář, který nyní dostal do vínku animace při přechodu na jednotlivé dny, náhledové podokno v dolní části měsíčního pohledu a vyskakující bubliny s popisky k jednotlivým událostem. Nově zpracovaný je taktéž týdenní pohled (rovněž s animacemi a bublinami) a novinkou je denní grafický pohled, který doplňuje textovou agendu na každý den. Nový kalendář je celkově mnohem lepší, než ten původní. Hlavně nový denní a týdenní grafický potěší novou filozofií a zobrazením více informací při zachování dostatečné přehlednosti. Vadí mi však celková pomalost kalendáře, způsobená zejména animacemi, které nelze vypnout. Na zobrazení příslušných informací u jednotlivých dnů v zápatí u měsíčního náhledu je nutno vždy přibližně vteřinu čekat, což v některých situacích zdržuje. Přechod mezi jednotlivými pohledy trvá také 1-2 vteřiny. Nová je i grafika při přidávání události, ale bohužel jsme se nedočkali nových funkcí. Zejména postrádám možnost zadání časového pásma události. Celkově se kalendář povedl, ale doufejme, že se s novými firmwary dočkáme také jeho zrychlení.

Další novinkou ve výbavě je funkce pro přepínání režimů. Stisknutím jednoho tlačítka (například zástupce v aktivním pohotovostním režimu) lze přepnout telefon z pracovního módu do domácího. Jedním klikem se změní motiv, tapeta a také zástupci a aplikace v aktivním pohotovostním režimu. Funkce je to praktická, ale zůstává mi záhadou, proč zde není možnost propojení s více funkcemi, zejména s profily. Mnoho lidí si nechává doma na pracovním telefonu filtrovat hovory nebo si mění profil či vyzvánění. Pokud by bylo možno měnit vše najednou jedním kliknutím, bylo by to ideální. I současný stav však znamená výrazný posun dopředu a zajímavou novinku.

Datová výbava je kompletní, čítá čtveřici GPRS (multislot třídy 32, až 100 / 60 kb/s), EDGE (multislot třídy 32, až 296 / 177,6 kb/s), UMTS (až 384 kb/s), i HSDPA (download až 3,6 Mb/s). Možnost připojit se na bezdrátové sítě díky Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g) uvítá každý, obzvlášť když většina větších měst nabízí připojení bezplatné na určitých místech. Připojení k počítači je možné přes USB 2.0 (microUSB konektor). Model třídy E nepostrádá ani infraport (až 115 kb/s), samozřejmostí je naopak Bluetooth 2.0 (včetně profilu A2DP). Internetovým prohlížečem je v případě Nokie Safari, který zobrazuje stránky na výbornou, navíc umožňuje uložení přihlašovacích údajů na vašich oblíbených stránkách, emailech, atd. Z dalších služeb zaujme Push To Talk, Internetové volání i Chat.

Zhodnocení: výborný manažerský telefon

Těžko bychom mohli závěrem říci něco jiného, než že výrobce za model E66 chválíme. Konstrukční zpracování je skvělé, jen tak se nevyviklá, obsáhlá výbava telefonu dává tušit, že nemusí být pouze na práci, ale i na osobní život. GPS navigace s tříměsíční licencí se bude určitě hodit, stejně jako 3,2 Mpx fotoaparát, hudební přehrávač, Visual rádio, 2GB karta v balení, Wi-Fi, i rychlá data HSDPA (až 3,6 Mbps). Součástí balení je také poutko a stylové pouzdro E-Series. Nokii E66 můžeme pouze doporučit, v případě jakýchkoliv dotazů neváhejte použít diskuzi pod článkem.

nokia-e66
Klady
  • kompaktní výsuvná konstrukce
  • přiměřená hmotnost
  • 3,2 Mpx fotoaparát s autofocusem
  • Nokia mapy 2.0
  • Symbian 9.2 Series 60 3rd Edition, vylepšený Feature Pack 1
  • 110 MB vnitřní paměti paměťové karty microSD (v balení 2GB)
  • 2,4“
  • QVGA displej
  • Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
  • UMTS, HSDPA
Zápory
  • pouze 2,5 mm audio konektor
  • menší citlivost 3G přijímače
  • otisky ulpívají na povrchu
Diskuze ke článku
ABIGAIL
jak neumiš ovládat zakladni funkce tak si kup pevnou linku
Tom
Michaela E66 nepochopila a zcela jistě nezvládla jeho funkce. Funkce E66 si přece může nastavit na každé tlačítko jak potřebuje a když jí i přesto nevyhovují Nokia aplikace, může doinstalovat jiné, lépe vyhovující. Dnes už jich je víc než dost. Michaelo, mám jednu starou N5110, ta by ti určitě padla. Má přesně co potřebuješ :-)
martin
super tel
bobista
Super telefonek maximalni spokojenost

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze