Nokia E61: zaměstnaný prstokladem
recenze

Nokia E61: zaměstnaný prstokladem

2

Nokia E61 je ryze pracovní telefon bez zbytečných okras. Koncepčně je shodný s americkými komunikátory Blackberry. Disponuje plnohodnotnou QWERTY klávesnicí, rozměrným displejem, 3G, Wi-Fi a operačním systémem Symbian Series 60 3rd Edition. Podívejte se, jak mu jde práce od ruky.

Nokia E61 tak trochu boří zažité standardy v rámci finské Nokie. „Obyčejné“ chytré telefony měly vždy tradiční alfanumerickou klávesnici, kdežto komunikátory Series 80 s otevírací konstrukcí měly plnohodnotnou a rozměrnou QWERTY klávesnici. Model E61 nabízí kombinaci obou řešení, navíc v relativně skladném balení. Jak již písmenko v názvu telefonu naznačuje, zařízení se řadí do pracovní E-Series, z čehož plynou značně „osekané“ multimediální funkce. Ve výbavě skutečně nehledejme fotoaparát nebo rádio. Prim na druhou stranu hrají položky jako Wi-Fi, 3G, IP telefonie, výborná práce se emaily a PIM aplikacemi. Z toho nám vychází, že Nokia E61 není žádná hračička. Díky Symbianu si však lze telefon přetvořit k obrazu svému a po práci může nabídnout i slušnou porci zábavy.

Co se nám líbí: Plnohodnotná QWERTY klávesnice s českými znaky, kvalitní konstrukce, malá tloušťka, baterie s velkou kapacitou, rozměrný displej, výborná datová konektivita, pohodlná práce s emaily a PIM aplikacemi, výborný webový prohlížeč, rychlé reakce

Co se nepovedlo: Neobvyklé proporce a rozměry, vyšší hmotnost, displej na šířku je pro některé aplikace problémem, chybí opakovaný budík, stopky a kvalitní diktafon

Technické parametry - Nokia E61

Rozměry117 × 70 × 14 mm
Hmotnost144 gramů
SítěQuad-band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 + UMTS 2100 MHz
Displej aktivní TFT, 320 x 240 bodů , 16 milionů barev
Paměť73 MB
Operační systémSymbian 9.1 Series 60 3rd Edition
Organizační funkceemailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, převodník jednotek, synchronizace s PC, synchronizace se serverem, editor Word, Excel, Powerpoint, čtečka PDF dokumentů, hlasové ovládání, hlasová pomoc, GPS software,
Multimédia48-ti hlasá polyfonie, reálné tóny, MP3 přehrávač, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, editor obrázků, JAVA 2.0, Symbian Series 60 3rd Edition
Fotoaparát -
Datové funkce USB 2.0 (podpora Mass Storage), infraport, Bluetooth, GPRS (třída 11), EDGE (třída 11) UMTS (384 kbps)
Baterie a výdržLi-ion 1500 mAh
pohotovost max.: 265 hodin
max. doba hovoru: 420 minut
Cena a dostupnost11 000 Kč
od července 2006

Design a konstrukce – umíme to jako Blackberry

Jak již bylo řečeno, E61 se svou koncepcí podobá zařízením Blackberry. Poměrně velké rozměry (117 × 70 × 14 mm) jsou kompenzovány tloušťkou 14 milimetrů, přičemž v směrem k dolní části se telefon ještě zužuje. Proporce telefonu jsou však nezvyklé a manipulace s ním nebude pro nového uživatele příliš jistá. Prsty totiž musí obsáhnout tělo o daleko větší šířce, než u obyčejných telefonů. Rovněž telefonování s „plácačkou“ u ucha chce chvíli zvyku. Údaj v podobě 144 gramů by sice mohl být nižší, nicméně při uchopení telefonu do rukou vás vyšší hmotnost nepřekvapí a vzhledem k rozměrům telefonu vám přijde adekvátní. K nošení v kapse u kalhot se E61 příliš nehodí, kvůli větším rozměrům a hmotnosti se spíše usídlí ve vnitřní kapse saka nebo v kufříku.


Široká, plochá, stříbrná - to je pracovní Nokia E61

Vyšší hmotnost je způsobena především použitím kovu, ze kterého je vyroben nejenom rám telefonu, ale také například kryt baterie. Kovová konstrukce zaručuje absolutní pevnost a eliminuje nelibé vrzání a jiné pazvuky. Nejinak tomu je i u Nokie E61, která si za konstrukční zpracování zaslouží pochvalu. Hodnocení designu nechám v případě tohoto telefonu netradiční konstrukce na vás. Někomu se tento způsob skloubení QWERTY klávesnice a velkého displeje může líbit, někomu ne. Elegantní a střízlivý stříbrný háv spolu s jednoduchými křivkami však zalíbení se pomáhá.


Nokia E61 má příjemnou tloušťku pouze 14 milimetrů

Na přední straně strhává pozornost hlavně plnohodnotná QWERTY klávesnice, doplněná o ovládací klávesy a joystick pod displejem. Ten je navíc umístěn netradičně na šířku a může se pochlubit nadprůměrnými rozměry. V oblasti nad displejem je tělo telefonu nejtlustší. Na přední straně se zde nachází vypínací tlačítko a na druhé straně od sluchátka pak bílá LED dioda, upozorňující na zmeškané události a nové zprávy. Kovový kryt svým zakulacením přechází na horní stranu telefonu, která je nepatrtně zkosena a oproštěna od všech ovládacích prvků.


Srovnání Nokie E61 s dalšími objekty

Těch je naopak celkem dost na levém boku přístroje. Tlačítka pro ovládání hlasitosti jsou přesně tam, kde mají být a jsou dobře ovladatelná. Pod nimi je tlačítko diktafonu, díky kterému němuž lze nahrát pohotově hlasovou poznámku. Nápad chvályhodný, provedení trochu nešťastné. Pro stisk je totiž zapotřebí velmi malé síly, díky čemuž jsem tlačítko při manipulaci s komunikátorem několikrát denně omylem stiskl. Jednou za čas jsem tak musel moje nechtěné vteřinové záznamy vymazat. Výstup reproduktoru je rovněž na levé straně. Může se pochlubit celkem kvalitním zvukem, který je však při nejvyšší hlasitosti mírně zkreslený.


Baterie s velkou kapacitou i paměťová karta se skrývají pod zadním kovovým krytem

Do spodní strany je trochu nevzhledně zabudován plastový modul sdružující Pop-port konektor, mikrofon, infraport a malou zdířku pro nabíječku. V krabici je však k telefonu přiložena naštěstí také redukce, takže nemusíte vyhazovat své staré nabíječky.


Detaily

Co však obměnit budete muset, to je paměťová karta. Opět jiný formát, u Nokie E61 konkrétně miniSD. Nokia ve svých telefonech používá 4 různé formáty. Pro uživatele je přechod od staršího přístroje, ke kterému si koupil kartu s velkou kapacitou. o to těžší. Pro výměnu paměťové karty musíte u Nokie E61 sejmout zadní kryt, ale velká baterie může zůstat na svém místě. Li-ion baterie má dokonce větší kapacitu (1500 mAh), než komunikátory 9300i/9500. Zatímco Nokia E60 mi při standarním pracovním vytížení vydržela zhruba jeden den, Nokii E61 můžete při stejném provozu nabíjet obden. U pracovního telefonu je tento fakt velmi potěšující;, škoda jen, že baterii s touto kapacitou nemohou mít z prostorových důvodů i přístroje N-Series.

Displej – široký a bystrozraký

Rozměrově je displej největší, který jaký mohou chytré telefony Series 60 nabídnout. Větší displej nabízí pouze komunikátory 9300i/9500 a také multimediální zařízení 7710. Mezi klasickými smartphony se však pro hodnoty 57 × 48 mm bude těžko hledat konkurence. Na tak velkou plochu je rozlišení 320 x 240 adekvátní. Rozhodně nemohu displej označit jako hrubý, ale nálepku jemný si také nezaslouží. Jednotlivé body zkrátka vidět jsou, není to ale nic strašného. Rozlišení 416 x 352 bodů, které používá například Nokia N80, by mu slušelo více.


Displej je velmi velký a kvalitní --- rozlišení 320 x 240 však pro tak velkou plochu není nejjemnější

Displej je orientován na šířku, což je mezi klasickým chytrými telefony také ojedinělé. Toto zobrazení je však pro čtení a psaní textů nebo procházení webových stránek mnohem přirozenější. Díky napdrůměrným rozměrům je navíc i nejmenší font dobře čitelný. Displej je umístěn hned pod krycím sklíčkem, nízko pod povrchem. Také díky tomu je jeho čitelnost na slunci výborná a nelze k ní mít námitek. Displeji navíc asistuje bílá LED dioda, upozorňující na zmeškané události nebo nové zprávy.

Klávesnice – QWERTY jí sluší. A vám?

Bezpochyby nejzajímavějším a zároveň odlišujícím prvkem je plnohodnotná QWERTY klávesnice. Konstruktéři nevymýšleli žádné psí kusy (jako například v případě Sony Ericssonu M600i) a každé písmenko tak má poctivě svou vlastní klávesu. Z počátku jsem k tak titěrným tlačítkům přistupoval s despektem a v rychlé psaní jsem nevěřil. Tuhé pryžové klávesy jsou samy o sobě kvalitní, mají sice měkčí, ale jistý stisk.


QWERTY klávesnice této konstrukce je v tomto segmentu ojedinělá

Z počátku jsem si byl v psaní opravdu nejistý, hledal jsem umístění znamének a speciálních znaků. Na umístění českých znaků s diakritikou v různých částech klávesnice, které jsou přístupné po stisku klávesy v levém dolním roku, jsem si také nemohl zvyknout. Po pár dnech jde však psaní rychle od ruky a po týdnu psaní není problémem pohodlné a rychlé napsání emailu. Pro napsání čísla, znaku s diakritikou a některých speciálních znaků je potřeba předchozí stisk klávesy v levém dolním rohu. Její stisk dvakrát po sobě aktivuje tento mód trvale. Pokud například při přidávání události do kalendáře vyplňujete pole data nebo času, telefon automaticky přepne na číselný vstup. Zdaleka nejpohodlnější a nejrychlejší je psát oběma rukama, pro klasické ovládání telefonu a občasnému zadání textu však není problém používání pouze jedné ruky. Psaní na přístroji položeném na stole naopak příliš pohodlné není.

Pochvalu si zaslouží velmi velké funkční klávesy. Kolem joysticku jsou pak soustředěny klávesa pro vstup do menu a na druhé straně klávesa pro vstup do předvolené emailové schránky, případně menu zpráv. Samotný joystick si ale pochvalu nezaslouží. Má značnou vůli, kluzký plastový povrch a navíc poměrně ostré hrany. Po delším používání jsem měl vysloveně otlačený palec a další používání bylo velmi nepříjemné. Je to opravdu škoda, joystick tak sráží jinak excelentní ovládací možnosti. Celá klávesnice je podsvětlena modře, přičemž intenzitu podsvětlení displeje a klávesnice řídí světelné čidlo. Za slunného dne tak vypne zbytečné podsvětlení klávesnice a naopak na maximum zvýší jas displeje pro co nejlepší čitelnost.

Hlavní menu, ovládání – rychlý Symbian na šířku

Nokia E61 se řadí mezi chytré telefony s operačním systémem Symbian Series 60, a to s novou verzí 3rd Edition. Pomalu se dostáváme do období, kdy si přestáváme stěžovat ne na kompatibilitu starých aplikací s novým systémem, a již pouze chválíme. Po zapnutí se tradičně zobrazí aktivní pohotovostní režim. Plocha bohužel není využita úplně celá, pod hodinami je mnoho volného místa, kam se jednotlivé moduly režimu mohly roztáhnout. Jinak však nabízí sedm plně nastavitelných zástupců v horní části displeje, nadcházející události v kalendáři i nesplněné úkoly. Specialitkou Nokií E-Series je schopnost přímo v pohotovostním režimu zobrazit nejnovější zprávy z nastavené schránky.


Pohotovostní režim -- výběr typu zprávy z pohotovostního režimu -- multitasking

Klávesa pro vstup do hlavního menu (případně přepínání mezi aplikacemi) je prakticky umístěna hned vedle joysticku. Hlavní menu má uspořádání 4x3 ikony, zobrazit si jej můžete také ve zřídka používané formě seznamu. Samozřejmostí je přesun položek a vytváření nových složek. Pohyb v menu je na smartphony opravdu velmi svižný, subjektivně rychlejší než například na multimediální kolegyní N80, nebo 3250 a srovnatelný s pracovním kolegou E60. V telefonu je nahráno pouze jedno barevné schéma, které to je však přehledné a celkem povedené. Pro novou verzi OS však další témata ke stažení zatím příliš nejsou. I když je výbava telefonu bohatá, lze ji bezplatně (pouze za poplatek za datové přenosy) rozšířit pomocí aplikace Katalog například o Zip manažer, prohlížeč dokumentů PDF, hry a také o zkušební verze celé řady aplikací. Nokia E61 se může pochlubit velkou operační pamětí, díky čemuž není problém mít zároveň zapnutý internetový prohlížeč, zprávy, kalendář, telefonní seznam a další aplikace. Takto má multitasking vypadat a Nokia si za to zaslouž í veliké plus.


Menu jako mřížka a seznam --- výuka práce s telefonem

Kromě hlasového ovládání jednotlivých klíčových funkcí se v telefonu nachází také praktická aplikace s názvem „Hlasová pomoc“ . Jejím spuštěním se zobrazí zjednodušená nabídka telefonu s nejdůležitějšími fukcemi pro volání, správu telefonního seznamu, protokolu hovorů apod. Každou položku v menu telefon nahlas přečte, a to včetně vytáčení čísla, nebo kontextových nabídek. Základní funkce tak lze ovládat v podstatě poslepu, bez dívání se na displej. To se může hodit nejenom v autě.

Telefonní seznam a telefonování – zapíšu si vás všechny

Tradičně propracovaný seznam využívá sdílenou paměť telefonu, ke každému jménu lze zadat až 40 různých položek, jejichž množství je opět omezeno pouze volnou sdílenou pamětí. Vyhledávání probíhá podle více písmen. Telefon se automaticky naučí rozpoznávat kterékoli jméno ze seznamu a poté jej lze bez přechchozího učení hlasově vytočit. Celý hlasový systém je velmi přizpůsobivý a na různé hlasy reagoval vždy bezchybně. Nechybí Push-to-talk a díky sítím 3.generace také videohovory, které jsou ale kvůli absenci kamerky nad displejem pouze jednostranné. Uvidíte video druhého účastníka, kterýjenž od vás bude na oplátku přijímat pouze přednastavený statický obrázek. U manažerského telefonu musí být synchronizace s počítačem i serverem bezchybná, což zde také platí.


Seznam jmen v telefonním seznamu -- detaily kontaktu

Telefon kromě 48-hlasého polyfonního vyzvánění zvládá na hovory upozornit i hudbou ve formátu MP3, AAC a WAV. Reproduktor se svou kvalitou řadí k nadprůměru, překvapí zejména kvalitními basy a výbornou hlasitostí. Zvuk při telefonování je stejně tak kvalitní, nelze k němu mít žádné výhrady.


Přidávání detailu -- hovor -- videohovor (bez odesílaného obrazu kvůli absenci kamerky)

Zprávy – jako ryba ve vodě

Psaní textů je to, co Nokia E61 opravdu umí. Nabízí k tomu také přehledné uživatelské prostředí. Editor zpráv SMS, MMS i emailů je graficky sjednocen, psaní všech typů zpráv i práce s nimi je rychlá. Díky QWERTY klávesnici si již nemusíte dělat starosti se slovníkem T9, který píše i do SMS s diakritikou a před odesláním ji neořeže. Nyní při psaní SMS můžete klidně psát rychle cesky a vzápětí napsat dlouhý email hezky česky. Díky vyššímu rozlišení displeje se také seznam zpráv v jednotlivých složkách zpodrobnil. Na jednu obrazovku se tak vejde až 10 zpráv s více detaily, což práci také urychlí. p>


Psaní SMS -- MMS -- seznam přijatých emailů je díky displeji na šířku podrobnější

Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i automatická aktualizace v minimálním intervalu 30 minut (u IMAP4 pouhých 5 minut). Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem. Na vyžádání lze stahovat přílohy a také s nimi samozřejmě v telefonu dále pracovat. Díky podpoře sítí 3.generace a Wi-fi je práce s emaily včetně příloh příjemně rychlá.


Nabídka zpráv -- přílohy emailu (šedivé jsou prozatím nenačtené¨)

Organizační funkce – naplánuje do puntíku

Nyní se dostáváme k jádru pudla, tedy k tomu nejdůležitějšímu, co dělá manažerský telefon manažerským. Bez okolků mohu prohlásit, že Nokia E61 splnila očekávání a jako pracovní nástroj slouží velmi dobře. Nechybí propracovaný kalendář s měsíčním, týdenním i denním náhledem, možností zadat opakované i vícedenní události. V nové verzi operačního systému jsou do rozhraní kalendáře šikovně zakomponovány i úkoly. Díky aktivnímu pohotovostnímu režimu máte přehled o všech nadcházejících událostech i úkolech. Synchronizace je opět zcela bez problémů.

Hodiny sice ukazují čas i ve zvolených světových městech, opakovaný budík zde, stejně jako u jiných chytrých Nokií, chybí. Diktafon je opět omezen na nahrávání pouze po dobu jedné minuty. Ve výbavě také chybí stopky a odpočítávací měřič. Jistě namítnete, že se během několika minut dají příslušné aplikace nainstalovat; to je ale Nokia opravdu nemohla předinstalovat v základní výbavě? Další organizační výbavou jsou poznámky, kalkulačka a konvertor jednotek.


úkoly -- kalkulačka -- konvertor

Datové funkce – WEB + 3G + Wi-Fi = manažerova láska

Jako skutečně kompletní můžeme zhodnotit datovou výbavu telefonu. Ze spojení na krátkou vzdálenost je zastoupen Bluetooth 2.0 a dokonce i Nokií často opomíjený infraport. USB připojení je možné buď ve standardním režimu, nebo v módu USB 2.0, kdy se paměťová karta nahlásí jako disková jednotka. Interní paměť telefonu o velikosti 73 MB takto bohužel dostupná není. K dispozici je ještě jeden speciální režim připojení USB kabelem, a sice IP passtrough. Tento mód můžete použít k procházení webu nebo ke vzdálené synchronizaci stejně jako jakýkoli jiný přístupový bod k internetu, pokud není k dispozici jiná síť (například Wi-Fi, 3G a podobně).


Nabídka připojení --- vyhledávání Wi-Fi sítí

Stejně bohatá je i nabídka síťových služeb. Kromě klasického GPRS a EDGE (oboje dokonce třídy 11) je k dispozici také připojení pomocí sítě 3.generace UMTS s maximální rychlostí stahování 384 kbps. Pro vysokorychlostní připojení je však mnohem vhodnější Wi-Fi. Při spuštění aplikace vyžadující přístup k síti může telefon automaticky vyhledat dostupné sítě, nebo je můžete nechat hledat v nastaveném intervalu na pozadí. Přímo v pohotovostním režimu se ukáže ikonka v případě dostupné sítě. To samozřejmě výrazně zvyšuje spotřebu baterie, a tak vřele doporučuji hledání Wi-Fi sítí na pozadí vypnout. I když je pochopitelné, že citlivost na Wi-Fi signál nebude taková, jako u notebooků, mile mě překvapila. Telefon našel vždy všechny silné sítě a i při hledání těch slabších byl vcelku úspěšný. V případě zabezpečeného přístupu lze bez problémů zadat WEP klíč a pokračovat.


Špičkový internetový prohlížeč

Od rychlých dat je to již pouzeuž jen krok k webovému prohlížeči. O jeho kvalitách jsem se již zmiňoval v přechozích recenzích chytrých Nokií, proto jsem se rozhodl část textu použít i zde. Prohlížeč v nové verzi Symbianu se - co do rychlosti a pohodlnosti - řadí na úplnou špičku prohlížečů, které můžeme v dnešních telefonech nalézt. Prohlížeč s označením S60 OSS Browser využívá technologie prohlížečů Safari (také se prohlížeč na webu tak identifikuje) a linuxového Konqueroru. Prohlížeč řeší všechny problémy mobilního surfování ke vší spokojenosti. Je opravdu rychlý. Načítání a procházení plnohodnotných internetových stránek je také naprosto plynulé. K procházení slouží joystickem ovládaná myš na displeji. Při srolování k některému z okrajů se stránka začne plynule posouvat, přitom se v rohu objeví malý náhled napovídající, kde na stránce se uživatel nachází. Efektně a prakticky je řešena historie otevřených stránek při stisknutí klávesy zpět. Zobrazí se karusel poskládaný z náhledů navštívených stránek. Stačí vybrat ten správný a kliknout. Díky jemnému displeji je prohlížení i plnohodnotných stránek pohodlné, na jednu obrazovku se bez rollování vejde vždy velká část stránky. Při připojení přes 3G nebo Wi-Fi jsou reakce rychlé a telefon si stránky poskládá velmi rychle, na nic nemusíte čekat (jako například u komunikátorů 9300/9500). Součástí prohlížeče je i RSS čtečka. Celý prohlížeč je však velkým žroutem baterie i paměti. Při prohlížení velkých webových stránek telefon automaticky zavře některé nepoužívané aplikace v pozadí, aby ušetřil paměť. Přijímat emaily, poslouchat hudební přehrávač a surfovat na webu zároveň však bez problémů lze. Kromě webového prohlížeče je v telefonu přítomen i wapový prohlížeč, který jež není ničím jiným, než starým původním webovým prohlížečem ze starších smartphonů.


RSS čtečka je součástí prohlížeč, není ale příliše uživatelsky přívětivá

Kancelářské a speciální funkce – specialitky pro práci

Speciální kapitolou jsou kancelářské funkce. Zatímco většina telefonů končí u prohlížeče office, případně PDF dokumentů, Nokia E61 jde dál. Kromě toho nabízí práci se zip soubory, bezdrátový tisk, bezdrátovou prezentaci, export displeje přes Bluetooth a také jednoduché aplikace spolupracující s připojeným GPS modulem. Nejedná se sice o navigaci s mapovými podklady, z bodu A do bodu B, ale podle zadaných souřadnic dovést dokáže. Navíc ukazuje délku cesty, je možné si přidávat oblíbené body využitelné v pozdější navigaci apod.


Kancelářská nabídka -- Editor dokumentu Word

Kapitolou samou pro sebe je editor dokumentů aplikací Word (.doc), Excel (.xls) a Power Point (.ppt). V telefonu lze samozřejmě i vytvářet nové soubory výše zmíněných přípon. Nejvíce použitelný je editor Word dokumentů, který bezchybně zobrazuje většinu stránek i s jednoduchou grafikou, tabulkami a hypertextovými odkazy. Se stejnými položkami lze v editorou také pracovat a přidávat je. Lze měnit styl, řez i barvu písma a pozadí. Podporovány jsou také hlavičky, které lze rovněž editovat. K dsipozici je i přímo volba pro tisk, nechybí ani celkový náhled na dokument. V editoru jsem také díky QWERTY klávesnici napsal část recenze.

Naopak editor Excel dokumentů bude sloužit spíše pouze jako prohlížeč, maximálně k drobným kontrolám a úpravám tabulek. Správně se zobrazily všechny tabulky, které jsme testovali, a to včetně grafů, vzorců apod. Složitou tabulku o velikosti 2 MB s cenami telefonů T-Mobilu s mnoha stránkami, množstvím grafiky ale telefon otevíral téměř minutu, nakonce však korektně a úspěšně. Táž editace není příliš komfortní. Editor samotný poskytuje překvapivě mnohohodně možností, včetně tvorby grafů, vzorců, změny velikosti buněk, ukotvení příček a dalších funkcí. Bohužel se vše ovládá přes kontextové menu, včetně obyčejné počáteční editace hodnot v řádku.


Editor Excel a PowerPoint

Editor prezentací Powerpoint je naopak celkem intuitivní. Prostředí při vytváření nové prezentace je velice podobné tomu, které jaké známe ze stolních počítačů. Nechybí možnost vkládat tvary, tabulky, komentáře a samozřejmě text. Na druhou stranu chybí schází možnost přidávat mezi snímky přechody a práce s barvami je také velmi omezená. Opět ale platí, že jednoduchou prezentaci poměrně pohodlně vytvoříte.

Zábava a multimédia – manažeři na ně nemají nárok??

Ačkoli bývá tato kapitola u ostatních smartphonů jedna z nejdelších, u modelu E61 to bude přesně naopak. Veškeré multimediální vyžití spočívá v hudebním přehrávači a Galerii souborů. Těm ještě sekunduje přehrávač flash souborů. Již zmíněný hudební přehrávač je podobný tomu, který byl použit v Nokii 3250. Skladby mohou být rozděleny podle ID3tagů, přímo v telefonu lze vytvářet seznamy skladeb, nechybí ani ekvalizér. Oproti již zmíněné hudební 3250ce zmizely zvukové efekty, jinak je vše při starém. K E61ce dostanete v krabici přibaleno pouze handsfree s jedním sluchátkem. Fotoaparát je Nokii E61 cizí, nenajdeme jej ani na zadní, ani na přední straně. Několikrát jsem při zajímavé situaci instinktivně sáhnul do kapsy pro telefon, až poté jsme si uvědomil, že nemám čím fotit. Nokia ale snad ví, co dělá, a nepochybuji, že mnoho lidí považuje fotoaparát za opravdu zbytečnou funkci navíc. Mnoho firem navíc nepovoluje svým zaměstnancům telefony s fotoaparátem, čímž se jejich dnešní možnost výběru zužuje na low-endy. Právě E-Series je určena nejen zaměstnancům těchto firem, kteří tak dostanou vynikající smartphone, aleavšak bez fotoaparátu.


Prohlížeč obrázků

Obrázky, videa a další multimédia lze spravovat v Galerii. Vnitřní paměť telefonu má, jak jsem již zmínil, hodnotu 73 MB, přičemž ji není problém rozšířit o paměťové karty miniSD. Musíme zmínit, že - ačkoli si manažeři zřejmě na zábavu nepotrpí -, v telefonu se přesto nachází jedna Symbian hra, a to sice graficky zdařilý Golf. Díky podpoře Javy 2.0 a Symbianu lze samozřejmě další hry a aplikace dohrát. Výkonnostní testy rychlosti Javy dopadly i přes displej s vyšším rozlišením velmi dobře.


Hudební přehrávač -- přehrávání v pohotovostním režimu -- Diktafon nahraje pouze 1 minutu

Zhodnocení – pouze pro pracovní nasazení

Nokia E61 je ryze pracovní telefon, na nic jiného si nehraje a nikoho jiného, než prací zaměstnané lidi neosloví. Cílová skupina (manažeři, lidé pracující v terénu) si ji však nutně musí oblíbit. Díky velké baterii vydrží E61 dvakrát déle, než ostatní smartphony a QWERTY klávesnice pomůže k mnohem rychlejšímu psaní textů. Už tyto dvě vlastnosti samy o sobě jsou velkou výhodou, E61 k tomu ještě přidává napdrůměrně velký a kvalitní displej a rychlá data v podobě 3G a Wi-Fi. Operační systém Symbian navíc zajistí dostatečný přísun nových aplikací, případně her. Ty zůstanou spolu s hudebním přehrávačem jedinými zábavnými funkcemi telefonu. Komu tedy nevadí absence fotoaparátu a dalších multimediálních funkcí a zároveň ho oslovila bohatá datová a organizační výbava, není nad čím přemýšlet. Škoda jen té hmotnosti a napdrůměrných rozměrů..

nokia-e61
Klady
  • Plnohodnotná QWERTY klávesnice s českými znaky
  • kvalitní konstrukce
  • malá tloušťka
  • baterie s velkou kapacitou
  • výborný webový prohlížeč
  • rychlé reakce
Zápory
  • Neobvyklé proporce a rozměry
  • vyšší hmotnost
  • displej na šířku je pro některé aplikace problémem
  • chybí opakovaný budík
  • stopky a kvalitní diktafon
Diskuze ke článku
kryštof
dobrý den tuto nokii jsem si pořídil hlavně kvůli qwerty klávesnici, jenomže jsem nespokojený s displejem má sice 16,7mil. barev, 320x240 rozliš ale na tak velký displej je mizerná jemnost doufám, že příští, podobný model bude mít daleko jemnější displej a aspoň 1,3MP fotoaparát. škoda že předešlý model nemá qwerty klávesnici býval bych si pořídil jej(nokiu E60)
Leoš
Dobrý den. Četl jsem v recenzi, že díky kvalitní T9 byla napsaná recenze v e61. Vlastním nokii e61i, ale tuto funkci jsem nikde nenašel. Máte někdo s tímto zkušenost? Je v článku překlep nebo tomu je tak? Díky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze