Nokia E51: recenze manažerského manekýna
recenze

Nokia E51: recenze manažerského manekýna

13

Přímý nástupce pracovního modelu E50 je hezčí, šikovnější a opět o něco chytřejší. Novinka je určena všem, kteří potřebují kvalitní organizační a datovou výbavu, praktické pracovní funkce, a to vše v kompaktním, elegantním balení. Přečtěte si, jak Nokia E51 uspěla v našem testu. VIDEO

Je tomu přesně rok, co jsme testovali nejlevnější model E50 manažerské řady E-Series. Nyní se k nám dostává jeho přímý nástupce E51, který již ve výbavě nedělá kompromisy, opravuje některé chybky předchůdce a vyhlíží mnohem elegantněji a dospěleji. Vedle kvalitní datové a organizační výbavy nabídne E51 i poměrně kvalitní multimediální funkce. Finové si neodpustili hudební přehrávač, fotoaparát, ani FM rádio. Dvojice posledně jmenovaných funkcí přitom nevzbuzuje u mnoha zaměstnavatelů u nás právě nadšení.


Nokia E51: oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 114.8 x 46 x 12 mm c
Hmotnost 100 gramů
SítěQuad-band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + Dual-band 3G UMTS 850 / 2100 Mhz
Displej 240 x 320 pixelů, TFT, 16 milionů barev, úhlopříčka 2 palce
Paměť132 MB
slot pro microSD karty (v balení není karta)
83 MB RAM (48 MB volných po startu)
Operační systém ano, Symbian 9.2 Series 60 3rd Edition Feature Pack 1
Organizační funkceEmailový klient s automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, převodník jednotek, světový čas, pokročilý webový prohlížeč, RSS čtečka, prohlížeč Word, Excel a Powerpoint, PDF prohlížeč, Push-To-Talk
Multimédia72-hlasá polyfonie, Hudební přehrávač (MP3, WMA, AAC, eAAC, WAV), FM stereo rádio s funkcí Visual radio, JAVA 2.0 s podporou 3D, N-Gage hry, Symbian S60 9.2, video přehrávač Real Player
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200 px), 4 x zoom
natáčení videa v QVGA rozlišení (320 x 240 px, MPEG4).
PřipojeníUSB 2.0 skrze mini-USB (Mass Storage), Bluetooth 2.0, infraport
GPRS (třídy 11), EDGE (třídy 11), UMTS (384 kbps), HSDPA (až 3,6 Mbps), Wi-Fi (802.11 b/g), UPnP
Push-To-Talk
Baterie a výdržBP-6MT, Li-pol 1050 mAh
pohotovost max.: 312 hodin (GSM/UMTS)
max. doba hovoru: 235 minut (GSM/UMTS)
Cena a dostupnost9 000 Kč včetně DPH
prosinec 2007

V krabici naleznete

  • malou cestovní nabíječku AC-5E
  • stereo headset HS-47 s peckovými sluchátky a dálkovým ovladačem
  • Li-pol baterii s kapacitou 1050 mAh
  • USB kabel (mini-USB – USB)
  • hadřík na leštění kovových částí telefonu
  • český návod
  • CD se softwarem Nokia PC Suite

Sony Ericsson W880i Plusy

  • telefon dobře padne do ruky
  • kvalitní konstrukce, kovový rám
  • pohodlná a ergonomická klávesnice, množství tlačítek pro rychlý přístup
  • kvalitní QVGA displej s dobrou čitelností na slunci
  • výborná datová výbava včetně EDGE, HSDPA a Wi-FI
  • velká vnitřní paměť, velká RAM paměť
  • silná LED dioda upozorňující na nové události
  • kvalitní upravitelný aktivní pohotovostní režim
  • také multimediální výbava včetně 2 Mpx fotoaparátu, FM rádia a hudebního přehrávače
  • N-Gage hry, Nokia Music Store

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • na lesklých kovových částech se snadno zachycují otisky prstů
  • displej mohl mít větší uhlopříčku
  • příliš tuhé gumové klávesy na boku
  • dokumenty Word, Excel a PowerPoint nelze upravovat

Pro koho je Nokia E51?

  • Pro ty, co hledají kvalitní pracovní telefon v kompaktním balení
  • Pro manažery, kteří potřebují být neustále ve spojení s okolím pomocí emailu, webu apod.
  • Pro všechny, kdo hledají levnější, ale kvalitní smartphone s důrazem na organizaci času, práci a data.



VIDEO: Nokia E51 ze všech stran: design, konstrukce, displej

Design, konstrukce – lesklý manažer

Klasicky a přitom elegantně vyhlížející telefon, který nijak neprovokuje a sází na osvědčené tvary. Přesně tak má vypadat manažerský přístroj, který je ergonomický a zároveň bude dobře reprezentovat svého majitele. Půdorysné rozměry jsou větší, než by se mohlo z obrázků zdát. Také z rozměrů 114.8 x 46 x 12 mm je patrné, že telefon je vcelku dlouhý. Vše ale zachraňuje velmi malá tloušťka pouhých 12 milimetrů, která je u chytrého telefonu ojedinělá.

Hmotnost telefonu s baterií činí 100 gramů, což je vzhledem k výbavě a přítomnosti kovových částí dobrá hodnota. Z nerezové oceli je zhotovena obruba kolem přední strany a také celý kryt baterie. Na těchto částech extrémně snadno ulpívají otisky prstů a mastnota. Po každém hovoru a použití je třeba telefon otřít a vyleštit. Dobře poslouží přibalený hadřík. Lesklé plochy se tak postupně dostávají i do třídy telefonů, kde by měla být praktičnost na prvním místě. Uvidíme, jak se to manažerům bude zamlouvat. Já osobně ale neustálé leštění a čištění telefonu bytostně nesnáším.

Otisky prstů se zachytávají také na černé ploše kolem displeje. Klávesnice je naštěstí již matná a předesílám, že velmi pohodlná. Na bocích telefonu nalezneme kromě infraportu také několik gumových tlačítek. Ta jsou však poměrně tuhá a nevypadá, že by časem povolovala. Na pravé straně konkrétně nalezneme tlačítka pro ovládání hlasitosti, mezi kterými se krčí klávesa pro hlasové ovládání nebo ztlumení mikrofonu během hovoru. Levou stranu pak vedle infraportu okupuje tlačítko pro rychlé spuštění nahrávání diktafonu. Na vršku přístroje pak nalezneme vypínací tlačítko, které sloužící i ke změně profilu. Naneštěstí je opravdu tuhé a pro jeho stisk je nutné zatlačit silně správným směrem.


Na lesklých kovových částech bohužel lehce ulpívají otisky prstů

Pohled na spodní stranu vám infarkt nezpůsobí, Nokia zde vzorně umístila standardní mini-USB port i malý nabíjecí konektor. Zamrzí pouze 2,5 mm Jack pro připojení sluchátek. Mnohem raději bychom zde viděli klasický 3,5 mm konektor. Zadní stranu z větší části pokrývá ocelový kryt baterie se zajímavým lesklým gravírovaným povrchem, který však přitahuje otisky prstů jako magnet. Dobrou zprávou je, že kryt na svém místě drží jako přibitý. Po jeho snadném odsunutí získáme přístup mimo jiné i ke slotu pro microSD kartu. Ten však po vybalení z krabice zeje prázdnotou, Nokia k E51 kartu totiž nepřibalila.

Na zadní straně nalezneme ještě 2 Mpx fotoaparát, u kterého chybí krytka i přisvětlovací dioda. Jsme však v třídě pracovních telefonů, kde je fotoaparát opravdu okrajovou záležitostí a Nokii proto nic nevytýkáme. Nad fotoaparátem pak pod nenápadným průchodem sídlí reproduktor telefonu.


Také kdyt baterie na zadní straně je lesklý. Pokrývá jej gravírovaný vzor

Celá konstrukce Nokie E51 je prvotřídní, telefon nikde nevrže ani při velmi silném promačkání. Finové si zaslouží pochvalu a manažeři nebudou za pár týdnů nadávat na vrzající kryty.

Baterie a výdrž – mezistanice

Sejmutí zadního krytu je snadné, stačí jej odsunout směrem dolů. Nachází se pod ním Li-pol baterie typu BP-6MT, která disponuje kapacitou 1050 mAh. Rovnou musím říct, že jsem očekával lepší výdrž. Při mém běžném používání v síti 3G v pracovní dny vydržela E51 zhruba den a půl. Běžné používání v mém případě znamená přihlášení do 3G sítě, pravidelná kontrola, psaní a stahování emailů, zhruba 20 minut prohlížení webu, 30 minut poslechu hudby nebo rádia, zhruba 5 SMS zpráv a 15 minut hovorů.

Pokud však ještě fotíte a natáčíte video nebo používáte Wi-Fi, noste nabíječku stále s sebou. Pracovní telefony by si zasloužil určitě lepší výdrž. Jestliže ale nepatříte k datově aktivním uživatelům a s telefonem převážně jen voláte a píšete SMS zprávy, lze se dostat v síti GSM na 3-4 dny.

Klávesnice – domeček a ti druzí

Nokia E51 je prvním chytrým telefonem výrobce, který přináší jiné piktogramy některých funkčních kláves. Tradiční znak pro vstup do menu byl nahrazen domečkem, klávesu C pak vystřídal piktogram Backspace (ten známe již z modelu E90). Funkce kláves však zůstaly nezměněny, střídání stráží postihlo jen piktogramy na nich. Jak je u E-Series zvykem, nalezneme ve funkčním bloku i několik praktických klávesových zkratek. U E51 jsou tři a dají se pro ně nastavit libovolné funkce. Nastavit lze vždy funkci pro krátký i dlouhý stisk. Celkem tak můžete mít ihned dostupných 6 funkcí. Za tento krok Nokii chválíme. Všechny klávesy jsou dostatečně velké, velmi kvalitní a snadno ovladatelné.

Výtky nelze mít ani k alfanumerické klávesnici. Tlačítka jsou dostatečně velká, a i když mají o něco tužší stisk, než je obvyklé, rychlému a pohodlnému psaní textů to nebrání. Dostatečně silné bílé podsvícení je regulováno světelným čidlem. Přes den je proto vypnuté a neplýtvá tak drahocennou energií z baterie.

Zvuk - falešné 3D?

Reproduktor je umístěn na zadní straně a i když je jenom jeden, nalezneme v telefonu záhadně funkci 3-D tóny. Až na ozvěny zvuku nemají efekty žádný účinek. Reproduktor je sám o sobě celkem kvalitní, a i když není žádný řvoun, je hlasitost vyzvánění dostatečná.


Reproduktor je umístně u fotoaparátu na zadní straně

K telefonu je přibalen standardní headset HS-47, který nalezneme i u jiných telefonů. Na jednoduchém dálkovém ovladači nehledejte redukci na 3,5 mm Jack. Sluchátka hrají poměrně dobře, ale stačí jen pro méně náročné posluchače. Připojit lze i Bluetooth sluchátka díky přítomnosti stereo Bluetooth profilu A2DP.

Displej – kvalitní, ale malé QVGA + LED dioda

Displeji nemám po technické stránce co vytknout. Rozlišení 240 x 320 bodů, TFT technologie a 16 milionů barev - to jsou hodnoty, které nejsou nijak nové. Zamrzí jen úhlopříčka pouze 2 palce. Pracovní telefon by si zasloužil větší displej. Místa kolem stávajícího displeje je mnoho a minimálně 2,2 palcový displej by se sem pohodlně vešel. Jas displeje lze volit manuálně, ale je upravován i světelným čidlem. Snad se v blízké době dočkáme u Nokie pokroku v oblasti displejů. Již se těším na první Nokii N-Series s VGA displejem, bohužel se jí v tomto roce dle vyjádření výrobce nedočkáme. Pochvalu si zaslouží silná bílá LED dioda, umístěná nad displejem vedle sluchátka. Silným blikáním upozorní na zmeškané či nové události, přičemž si můžete nastavit, na co vše bude dioda upozorňovat.


Podsvětlení displeje reguluje světelné čidlo u sluchátka

Prostředí a ovládání – E-Series tak, jak ji známe

Pracovní Nokia E51 je teprve druhým telefonem řady E-Series, který nabídne inovované funkce a prostředí díky přítomnosti Feature Pack 1 v operačním systémem Symbian S60 3rd edition. Start systému je poměrně svižný, po přehrání úvodní animace se zobrazí již důvěrně známý aktivní pohotovostní režim. Ten má klasické složení s pruhem šesti nastavitelných zástupců aplikací, událostmi v kalendáři, úkoly a hledáním Wi-Fi sítí. V případě hrajícího rádia nebo hudebního přehrávače se jejich informační pruhy také objeví.


Široké možnosti nastavení aktivního pohotovostního režimu - to je deviza Nokií E-Series

Silnou zbraní Nokií E-series oproti kolegům například z N-Series je možnost detailního nastavení takzvaných zásuvných modulů aktivního pohotovostního režimu. Zvolit lze navíc zobrazování pruhu s posledními emaily či zprávami, nepřijatými hovory, službami SIM nebo internetovou telefonií. I když lze najednou aktivovat až všech třináct zásuvných modulů, zobrazí se jich vzhledem k velikosti a rozlišení telefonu méně. Velmi šikovné je například nechat si zobrazovat v aktivním pohotovostním režimu dva poslední emaily z nastavené schránky, nadcházející události v kalendáři a úkoly. Vše je přehledně na očích. Nastavitelné jsou pochopitelně funkce funkčních kláves i zástupci v pruhu odkazů. Hlavní menu, do kterého se vstupuje klávesou s domečkem, má uspořádání 3x4 ikony, zobrazit si jej můžete rovněž ve zřídka používané formě seznamu. Samozřejmostí je přesun položek a vytváření nových složek. Nokia E51 je opravdu velmi svižný telefon a rozhodně se zařadí po bok těch nejrychlejších symbianových přístrojů. Prodlevy při prvním spouštění jednotlivých aplikací jsou tradičně o málo delší. Když jsou však podsložky a aplikace již spuštěné a načtené v paměti, je pohyb po menu prakticky okamžitý.


Aktivní pohotovostní režim lze i vypnout | možnosti zobrazení hlavního menu

Když jsem se tu zmínil o paměti, určitě vás zajímají její hodnoty. Tak tedy integrovaná paměť telefonu pro ukládání dat má kapacitu 132 MB. Paměťovou kartu formátu microSD vložit lze, ale v balení spolu s telefonem ji nehledejte, je třeba ji dokoupit. Paměť RAM má velikost 83MB, přičemž po startu je volných něco málo přes 40MB. Není to již tak marnotratně vysoká hodnota, jako například u modelů N82 nebo N95 8GB, ale pohodlně stačí na současné spuštění desítek aplikací. Není problém mít spuštěn webový prohlížeč, navigaci, hudební přehrávač, zprávy a dalších 20 aplikací.


Další barevná témata

Velmi praktické jsou dedikované klávesy pro spuštění kontaktů, kalendáře a zpráv. Nastavit lze u nich navíc chování krátkého a dlouhého stisku. Praktické je například dlouhým stiskem tlačítka pro kontakty otevřít rovnou zadávání nového kontaktu, nebo dlouhým stiskem klávesy pro kalendář zadat rovnou novou schůzku. Klávesy lze přiřadit prakticky jakékoliv aplikaci a nejste tedy omezeni jen těmi, ke kterým vedla tlačítka původně. Škoda jen, že nastavené aplikace nezůstávají stále v paměti. To by pak bylo jejich vyvolání opravdu okamžité.


Nastavení dvojfunkčních kláves a LED diodky

Pokud se vám například na Nokii E60 líbila funkce pro otočení displeje, zde ji nenajdete. Displej lze otočit pouze u vybraných aplikací, například ve webovém prohlížeči. Pro otočení displeje i v menu a dalších aplikacích budete muset sáhnout po prográmcích třetích stran, které lze doinstalovat. Kromě hlasového ovládání jednotlivých klíčových funkcí se v telefonu nachází již tradičně také praktická aplikace s názvem „Hlasová pomoc“. Jejím spuštěním se zobrazí zjednodušená nabídka telefonu s nejdůležitějšími funkcemi pro volání, správu telefonního seznamu, protokolu hovorů apod. Každou položku v menu telefon česky nahlas přečte, a to včetně vytáčení čísla, nebo kontextových nabídek. Základní funkce tak lze ovládat v podstatě poslepu, bez dívání se na displej. To se může hodit nejenom v autě.


Nastavení hlasového syntezitárou, který může číst zprávy | údaje o volné RAM | přehledný tutorial

Telefonní seznam a telefonování: správný manažer

Nokia E51 se v této disciplíně prakticky neliší od ostatních chytrých kolegů a my můžeme vytýkat jen maličkosti. Velmi užitečné je speciální tlačítko ve funkčním bloku kláves, které vás okamžitě přenese do telefonního seznamu. Ten využívá sdílené paměti telefonu (132MB), jmen tak lze uložit desítky tisíc. Ke každému kontaktu lze zadat až 45 typů položek, jejichž počet je opět omezen pouze volnou sdílenou pamětí. Nechybí ani takové speciality, jako „telefon asistenta“, „děti“, „manželka“ a další. Popisky jednotlivých detailů lze navíc upravovat a vytvořit si tak z telefonního seznamu dokonale přehledný celek. U Nokií je synchronizace s počítačem i serverem vždy bezchybná, a nejinak je tomu i zde, synchronizovat lze snadno všechny kontakty a jejich detaily.


Telefonní seznam je výborný, kapacita omezená jen volnou pamětí. Co víc si jen přát?

Vyhledávání v seznamu probíhá podle více písmen a je velice rychlé a pohotové. Mobil vám dá na výběr mezi řazením podle příjmení nebo jména. Ke každému kontaktu lze přidat obrázek, nikoliv však video. Při příchozím hovoru se obrázek zobrazí jen v dolním rohu. Pokud chcete mít zobrazen obrázek volajícího na celém displeji, budete muset doinstalovat příslušnou aplikaci. Samozřejmostí jsou skupiny volajících. V telefonech E-Series se navíc nachází jejich značně vylepšená varianta s názvem Týmy. Nová E51 je kvadrátním GSM telefonem, který si poradí s frekvencemi 850 , 900, 1800 a 1900 Mhz. Vzít si ji tak můžete i do zámoří. Kromě toho vládne také podporou sítě 3.generace UMTS na frekvenci 2100 Mhz. Tu u nás ocení pouze zákazníci O2 a zároveň obyvatelé Prahy a Brna. Nechybí ani okrajová funkce Push-to-talk, která promění mobil ve vysílačku. Tuto funkci však podporuje opět jen operátor O2.


Hlasový hovor | videohovor a jeho možnosti | zrychlená volba | pokročilé skupiny volajících s názvem Týmy

Díky podpoře sítí 3. generace a si můžete i u nás v síti O2 dopřát videohovory. Bohužel chybí přední kamerka, tudíž se musíte s hovory „z očí do očí“ rozloučit. Druhý účastník videohovoru uvidí obraz ze zadního fotoaparátu telefonu. Prostředí videohovoru je v duchu ostatních smartphonů. Měnit lze plynulost, kontrast i další parametry. V nabídce telefonu nechybí hlasové ovládání a vytáčení. Telefon hlas rozpoznává automaticky, není potřeba jej nic učit. Celý hlasový systém je velmi přizpůsobivý a na různé hlasy reagoval vždy téměř bezchybně. Problémy má občas jen v rušnějším prostředí. Telefon nabídne upravitelné vyzváněcí profily a nechybí ani offline režim, který se hodí nejen v letadle.


Unikátní funkce Nokií E-Series - aplikace hlasová pomoc. Šikovná funkce, která se hodí nejenom v autě

Zprávy: vše, co se sluší a patří

V oblasti zpráv sice je co vytýkat, ale není to nic vážného. Její klávesnice je kvalitní, ale pro náruživé pisálky se hodí spíše jiné modely E-Series s QWERTZ klávesnicí (například Nokie E61i nebo E90). Výbava zahrnuje všechny typy zpráv. Nabízí přehledné uživatelské prostředí, přičemž editor zpráv SMS, MMS i emailů je graficky sjednocen a psaní všech typů zpráv i práce s nimi je okamžitá. Rychlému psaní napomáhá slovník T9, který však píše do SMS s diakritikou a před odesláním ji neořeže. Slovník však má v paměti i verze slov bez diakritiky, na které se lze několika kliknutími přepnout. Po pár týdnech učení pak telefon přednostně nabízí tyto častěji používané tvary. MMS zprávu lze naplnit v podstatě libovolným obsahem, její velikost však nesmí překročit 300 kB. K dispozici jsou i opravdu pokročilé možnosti vytváření prezentace s fotografickým pozadím a několika obrázky a dalšími objekty na jedné stránce. Ne každý telefon však poté takovou prezentaci dokáže otevřít a proto doporučuji využívat spíše základního editoru.


Nabídka zpráv | psaní a možnosti SMS | vytváření standardní MMS

Co se nevejde do MMS nebo SMS, vyřeší se emailem. Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i upozorňování a automatická aktualizace v minimálním intervalu 5 minut (u POP3 je to 30 minut). Automatickou kontrolu a stahování nových zpráv lze poměrně detailně nastavit, nechybí možnost zakázání kontroly v zahraničí. Najednou lze automaticky aktualizovat dva účty, u dalších už toto telefon nepovolí. To je trochu omezující a některé pracovně vytížené uživatele s více schránkami toto může limitovat.


Vytváření pokročilé MMS prezentace | zvuková zpráva

Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem. Na vyžádání lze stahovat přílohy a také s nimi v telefonu dále pracovat, v nabídce totiž nechybí čtečka Office (Word, Excel, PowerPoint) nebo PDF dokumentů. Telefon si poradí i se ZIP soubory. Odesílané a přijímané e-mailové zprávy mohou mít libovolnou velikost. Díky podpoře sítí 3.generace a Wi-Fi je práce i s velkými emaily včetně příloh příjemně rychlá. Dá se také nastavit ukládání zpráv na paměťovou kartu, pak je ale práce zvláště s emaily o mnoho pomalejší. Samozřejmostí je podpora emailových řešení, jako například Intellisync Wireless Email 8.1 či Mail for Exchange 1.5. Zajímavou funkcí je také možnost hlasového předčítání zpráv, což se hodí nejenom v autě. Bohužel však není k dispozici český hlas, takže funkci využijete většinou jen pro čtení


Psaní a čtení emailu | samozřejmostí jsou HTML maily, které se zobrazují bezchybně

Organizační funkce: aktivní poznámky ani Mapy nechybí

Bez okolků mohu prohlásit, že Nokia E51 splnila očekávání a jako pracovní nástroj slouží velmi dobře. Ostatně funkce jsou shodné s ostatními smartphony E-Series od Nokie. Nechybí propracovaný kalendář s měsíčním, týdenním i denním náhledem, možností zadat opakované i vícedenní události. V nové verzi operačního systému jsou do rozhraní kalendáře šikovně zakomponovány i úkoly. Díky aktivnímu pohotovostnímu režimu máte přehled o všech nadcházejících událostech i úkolech. Synchronizace je opět zcela bez problémů, a to jak s Outlookem, tak se serverem.


Prohlížení událostí a jejich zadávání do kalendáře

Novinkou, kterou jsme poprvé viděli u Nokie E90 Communicator, jsou nové multimediální poznámky, které kromě textu dovolují vložit obrázky, videoklipy a další soubory. Nevýhodou je, že se tyto poznámky nesynchronizují s Outlookem. Pro ten účel musíte použít standardní textové poznámky, které se ve výbavě E90 nacházejí také.


Klasické poznámky | Multimediální aktivní poznámky | pomocí hledání lze nalézt opravdu vše | standardní správce souborů

Díky Feature Pack 1 lze ve výbavě nalézt také kvalitní opakované budíky se světovým časem nebo neomezený diktafon, který nahrává až do vyčerpání paměti. Další organizační výbavu tvoří kalkulačka a šikovný konvertor jednotek. Velmi praktická je aplikace pro hledání, která zadaný výraz vyhledá ve všech položkách telefonu, včetně kontaktů, emailů a dokumentů nebo na webu. Aplikace se ostatně zobrazuje také jako modul v aktivním pohotovostním režimu. po stažení příslušené aplikace zdarma ze sekce Stáhnout! Spíše zajímavostí je čtečka čárových kódů, která ale v České republice téměř nenajde využít. Spíše bychom ocenili čtečku vizitek, kterou nabízí například Sony Ericsson.


Kalkulačka | převodník jednotek | hodiny s opakovanými budíky a světovým časem


Práce se zip soubory, office dokumenty a PDF soubory

V telefonu nalezneme také velmi užitečnou aplikaci Mapy, sloužící pro navigaci nebo jen prosté vyhledávání adres, objektů a míst zájmu. K dispozici jsou mapy celého světa, které lze nahrát z počítače, nebo se stahují přes síť přímo do telefonu. K dokonalosti schází jen integrované GPS, aplikace tedy hledá GPS moduly v okolí přes Bluetooth. Pokud externí modul máte, může E51 posloužit i jako plnohodnotný navigátor do auta. Limitující je jen nepříliš velký displej, na kterém zobrazené informace nejsou příliš velké. V režimu navigace nechybí nic důležitého, samozřejmostí je 3D náhled, informace o rychlosti a čase a hlasové pokyny v češtině.


Praktická aplikace World Mate je pro uživatele E51 v této základní verzi zdarma

Na vyzkoušení si můžete aktivovat 3 denní zkušební provoz. Poté je ale třeba licenci na hlasovou navigaci zakoupit, přičemž se volí z oblasti a délky trvání licence. Například 7mi denní licence pro navigaci ve Východní Evropě (součástí je i ČR) vás přijde na 6.49 €, roční pak pro stejnou oblast na 59.99€. V telefonu jsou kromě aplikace Mapy nahrány také jednoduché navigační pomůcky, které se mohou hodit například pro Geocaching. Pomocí aplikace GPS data lze rychle zjisti nadmořskou výšku, rychlost a polohu nebo jednoduše pomocí šipky a dalších údajů najít cíl. Tím může být například zájmový bod, uložený v aplikaci Mapy. Databáze vašich bodů je propojená a pracovat s nimi mohou obě aplikace.


Vestavená navigace Nokia Maps je kvalitní. Mapy české republiky jsou velmi dobré

Datové funkce: kvalitní data základem

Kvalitní datové funkce jsou základem pracovního telefonu. V tomto ohledu si E51 oblíbíte, protože ji neschází prakticky nic. Potěší standardní mini-USB port, pomocí kterého lze skrze dodávaný kabel připojit telefon k počítači. Po připojení se přístroj dotáže na režim (PC Suite, přenos dat). V režimu přenos dat je paměťová karta přístupná jako další disk v počítači. I v tomto režimu je telefon stále přihlášen do sítě a není offline - chválíme. Na závěr malé upozornění. Pokud si ukládáte zprávy na paměťovou kartu a máte zapnuté automatické stahování emailů, nelze režim přenosu dat aktivovat. Interní paměť mobilu o velikosti 132 MB bohužel jako další disk v počítači přístupná není. Další možnosti připojení je Bluetooth 2.0 a dokonce také infraport, který se v pracovních telefonech stále drží zuby nehty.


Kompletní výbava - Ič port, USB kabeli, Bluetooth a Wi-Fi

Co se síťových datových funkcí týče, je na tom Nokia E51 tak, jak se na telefon této kategorie sluší a patří. Přítomno je kvarteto v podobě GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA, které je doplněno o Wi-Fi. Sítě Wi-Fi může telefon vyhledávat automaticky na pozadí ve stanoveném intervalu a v aktivním pohotovostním režimu pak ty nalezené zobrazovat. Počítejte ale s tím, že práce s Wi-Fi velmi rychle vyčerpává baterii.


Internetový prohlížeč je téměř dokonalý, stránky vykresluje bezchybně

Chytré Nokie vždy chválíme za webový prohlížeč, který je mezi mobilními telefony vůbec ten nejkvalitnější. Špičkové vykreslování stránek, které vypadají stejně, jako na počítači a svižný běh jsou největšími přednostmi tohoto prohlížeče. Nechybí podpora Javascriptu a Flash lite. Pohyb po stránce probíhá pomocí malé myši, k dispozici je též náhled, díky němuž se lze rychle na rozsáhlých stránkách orientovat. Praktické je také kontextové menu, které se objeví po podržení výběru. Zobrazí se několik užitečných ikonek pro ovládání prohlížeče. Inovací je rovněž rychlé hledání textu ve stránce, které funguje prvotřídně. Nechybí ani animovaná historie navštívených stránek. Užitečnou změnou je také automatické vyplňování formulářů a pokročilé možnosti zabezpečení možnost uložit si celou stránku pro pozdější offline prohlížení. V prohlížeči lze též otočit displej do režimu naležato.


Webový prohlížeč umožňuje změnit orientaci displeje

Z ostatní Nokií S60 s FP1 již známe RSS čtečku, která sice automaticky aktualizuje kanály v nastaveném intervalu, ale na nové zprávy bohužel neupozorní ani ikonkou, ani pruhem v aktivním pohotovostním režimu. Pokud chcete zjistit novinky, musíte manuálně vždy vstoupit do příslušné nabídky. Škoda. Její ovládání a funkce jsou přitom velmi dobré a její používání je pohodlné. Do další verze by ale mohli vývojáři přidat možnost označit všechny zprávy kanálu jako přečtené, nyní je potřeba jednu po druhé projít.


RSS čtečka je sice fajn, ale nové zprávy je nutno vždy kontrolovat vstupem do webového prohlížeče

Multimédia a hudba: po práci MP3 i rádio

Nokia se po určité mezidobí rozhodla opět vybavovat pracovní telefony všemi multimediálními funkcemi. Obzvláště přítomnost rádia a fotoaparátu může být pro některé zaměstnavatele problémem. Rádio lze za poplatek u specializované firmy zablokovat, s fotoaparátem to však jde hůře. Záleží tedy na zaměstnavateli, zda-li přítomnost těchto funkcí „překousne“ nebo do firmy pořídí starší Nokie E-series bez těchto novinek.


Galerie je pouze základní. Multimediální dodatky a animace ve stylu N-series nečekejte

Pro obrázky, videa a hudbu má E51 připravených 132 MB vnitřní paměť, přičemž další multimédia lze ukládat na dokoupitelnou microSD kartu, kterou je možné za chodu vyměnit. Oproti telefonům N-Series se zde musíme spokojit s obyčejnou galerií bez karuselu, animací a pokročilých funkcí. Obrázky, videa a hudba se zobrazují klasicky v seznamech pod sebou. Obrázky lze prohlížet i na celou obrazovku, ale snímky se bohužel nepřetočí. Zamrzí rovněž nepřítomnost editoru obrázků ani videosekvencí, i když ostatní telefony finské stáje toto nabízejí. Díky Real Playeru lze sledovat videa přes celý displej, pro sledování .avi filmů pak není problém doinstalovat například SmartMovie. V Galerii se nachází také sekce pro animace a hry Flash Lite, které lze použít i jako spořiče obrazovky.


Hudební přehrávač a FM rádio

Hudební přehrávač je shodný s tím, který jsme poprvé viděli u modelu E90. Funkce jsou veskrze podobné, jako u modelů N-Series, ale možností je méně. Samozřejmostí je rozdělení skladeb dle ID3 tagů, telefon po nahrání nových skladeb nabídne i jejich zaindexování. Prostředí přehrávače dobře využívá prostoru, je přehledné. Na rozdíl od modelů N-Series se v nabídce ale nenalézá možnost ručního přiřazení obrázku k albu, což je škoda. U většiny skladeb vám tak bude strašit výchozí grafické znázornění alba. Nechybí pěti-pásmový grafický ekvalizér (opět horší oproti N-Series) s ruční volbou, ale z nabídky oproti novým Nokiím N-Series zmizely vizualizace v průběhu přehrávání. Uživatele pracovních telefonů to však opravdu tížit nemusí. Hudební přehrávač dokáže samozřejmě hrát na pozadí a díky velké operační paměti se nemusíte obávat, že by se například při procházení webu vypínal. K poslechu lze použít dodávaný headset s 2,5 mm konektorem, nebo díky přítomnosti A2DP Bluetooth profilu i bezdrátová sluchátka.


V nabídce stáhnout nalezneme také dvě povedené 3D hry zdarma

Z hudebních funkcí nalezneme v menu ještě stereo FM rádio. To je velmi jednoduché, pro nenáročný občasný poslech cestou z práce však plně dostačuje. Při prvním spuštění telefon nabídne stažení seznamu stanic pro vaše oblasti (např. Praha), což je malá náhrada za opět chybějící RDS. Uložit do paměti lze až 40 stanic. Pro poslech rádia je potřeba mít připojena sluchátka. O kvalitě sluchátek se podrobně dočtete v příslušné kapitolce o zvuku. V telefonu nejsou nainstalovány žádné hry, skrze nabídku „stáhnout“ však lze zdarma stáhnout plnou verzi povedených 3D závodů Global Race, které jsme mohli obdivovat už na E90. Ke stažení je rovněž graficky výborně zpracovaná 3D hra GlobalCricket. Symbian hry jsou dokonale plynulé, a to samé platí také o JAVA 2.0 hrách. Dobrý výkon potvrzují také vysoké výsledky testovaných benchmarků.

Fotoaparát: jsem pouze doplňkem

Ačkoli Nokia delší dobu razila teorii, že do manažerských telefonů fotoaparáty nepatří, nyní zřejmě mění názor. Všechny nové přístroje E-series fotoaparát mají. I když může pro některé firmy představovat problém, většina uživatelů bude tento krok hodnotit pozitivně. Čas od času je potřeba něco pohotově zachytit a telefon je vždy po ruce. Nokii E51 osadili Finové 2 Mpx snímačem a k dispozici jsou jen ty základní funkce. Chybí autofocus, LED dioda i pokročilejší možnosti nastavení. Čočka na zadní straně navíc není nijak chráněna, časem ji tak poznamenají škrábance a nečistoty.


Focení není silnou stránkou Nokie E51. Také prostředí fotoaparátu je osekané a jednoduché

Fotoaparát nemá na těle telefonu zvláštní klávesu, spouštět jej tak musíte skrze menu nebí zástupce v aktivním pohotovostním režimu. S telefonem se fotí dnes téměř netradičně na výšku, prostředí fotoaparátu je ještě ze staré školy. Pohybem kurzorem do stran se sice ukáže rychlé menu, které však obsahuje volby jen pro noční režim, sekvenci a přepnutí do videa. Ostatní volby je nutné lovit v menu, klávesové zkratky se nekonají. K dispozici je až 20 násobný digitální zoom, ale každý ví, že je to v praxi nepoužitelná funkce. Funkce završuje vyvážení bílé a barevné efekty.


Ukázkové fotografie: fotoaparát poslouží pouze jako nouzový zachytávač momentek - kvalita je špatná

Snímání fotografií probíhá velmi svižně, ukládání do paměti také. Fotografie z Nokie E51 nejsou podle očekávání žádnou slávou. Snímky ruší všudypřítomný šum a trpí také na slévání barev a kompresi. Za zhoršených světelných podmínek jsou navíc snímky do zelena. I přes tyto znaky musím E51 pochválit za dobrou ostrost fotografií, ze kterých se detaily ztrácejí jen kvůli špatnému postprocessingu. Podle očekávání špatně dopadlo makro. Pro focení blízkých předmětů a textů je telefon nepoužitelný. Pro opravdu nenáročné občasné focení momentek však E51 poslouží dobře. Fotografie do rodinného alba se však s tímto telefonem pořizovat nedají.

UKÁZKOVÉ VIDEO ZDE (MP4, 735 KB, 320 x 240 px)

Videem Nokia E51 také neohromí, ale alespoň rozlišení spadá do průměru. Videa lze natáčet v maximálním rozlišení 320 x 240 bodů a formátu MP4. Video je poměrně ostré, ale výsledný dojem kazí nízká snímková frekvence a občasné chvilkové zaseknutí. Také videokamera tak bude pouze doplňkovou funkcí.

Zhodnocení: pro práci se hodí

Nokia E51 je důstojným a povedeným nástupcem modelu E50, který byl pro mnoho lidí až příliš funkčně „osekaným“ kompromisem. Nová E51 přináší vše, co je ve třídě pracovních telefonů žádoucí, nezapomíná tak na rychlá data skrze HSDPA ani WI-Fi. Velmi praktické jsou nastavitelné zkratkové klávesy, díky kterým je používání základních organizačních funkcí velmi rychlé a snadné. Pochvalu si zaslouží i intenzivní LED dioda, která vás vždy upozorní na novou či zmeškanou událost. V neposlední řadě musím zmínit výbornou stabilitu systému a celkovou rychlost. Ti, co využijí telefon i k zábavě, potěší přítomnost hudebního přehrávače, rádia i možnosti nahrát náročné 3D hry. Zamrzí naopak kvalita fotoaparátu. Pokud je tedy pro vás focení a natáčení videa něčím víc, než jen občasnou snahou zachycení zajímavé situace, zřejmě byste se měli poohlédnout po jiném telefonu. Nokia E51 je však primárně pracovním telefonem a jako takový bude sloužit většinou. V této disciplíně si zaslouží výtku pouze absence editoru office dokumentů a horší výdrž baterie při využívání datových funkcí. Jinak je E51 ideálním telefonem pro ty, co chtějí elegantní klasický smartphone bez dotykového displeje a QWERTY klávesnice.

nokia-e51
Klady
  • telefon dobře padne do ruky
  • kvalitní konstrukce
  • kovový rám
  • pohodlná a ergonomická klávesnice
  • kvalitní QVGA displej s dobrou čitelností na slunci
  • výborná datová výbava včetně EDGE
  • HSDPA a Wi-FI
  • velká vnitřní paměť
  • velká RAM paměť
  • silná LED dioda upozorňující na nové události
  • také multimediální výbava včetně 2 Mpx fotoaparátu
  • FM rádia a hudebního přehrávače
Zápory
  • na lesklých kovových částech se snadno zachycují otisky prstů
  • displej mohl mít větší uhlopříčku
  • příliš tuhé gumové klávesy na boku
  • dokumenty Word
  • Excel a PowerPoint nelze upravovat
Diskuze ke článku
Krysto
Pokud je mi znamo, tak E51 nema CIF kameru na predni strane - jak to uvadite v tabulce..
Dj
Chtěl bych se zeptat jaktože po aktualizaci firmware není v telefonu čeština? je to normální? není nikde v nastavení jazyku... Nevíte jak jí tam dát? díky
Marki
Mám v úmyslu si tento telefon koupit jako běžný uživatel, ale obávám se, že nebudu moci využít všechny možnosti, které tento telefon, protože je spíše pro manažery, nabízí. Je nějaký mobil (pokud možno Nokia), který je cenově na stejné "vlně" a třeba s lepším fotoaparátem? ( Nokia N73 mě již napadla, avšak to neni dobrá volba,dle mého názoru, nebo´t uživatele co znám a vlastní ji, si stěžují že je moc pomalá).. Předem díky
Marki
Tak nakonec se stala E51 vítězem a já si ji slavnostně zakoupila. Je to krásný placatý telefon, který (ač má symbian) je velmi rychlý, krásně spolupracuje a nemohu si na něj (zatím) vůbec stěžovat. Fotoaparát bohatě stačí, fotky jsou dostačující a video taktéž. Jedinou nevýáhodou je, že se snadno "zapatlá", ale tak to je, dle mého názoru, zcela zanedbatelné. Všem přeji krásný den =o)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze