Nokia E50: Koupím Symbian. Zn. levně
recenze

Nokia E50: Koupím Symbian. Zn. levně

7

Nokia E50 je, jak je již z nadpisu této recenze patrné, nejlevnější model Nokie řady E-series. Jeho cena je velmi příznivá, ovšem na druhou stranu postrádá některé z dnešních moderních technologií. Nic to však nemění na tom, že se tento kousek určitě vyplatí koupit nenáročnému manažerovi, neboť tento model má být pomyslným nástupcem 6310i. V následující recenzi se mu tedy podíváme na zoubek.

Když si zavzpomínáme na první Nokie řady Nseries, jistě nás hned napadne jako první Nokia N90, která nabízela jako vůbec první optiku fotoaparátu od renomovaného výrobce Carl Zeiss. S touto Nokií šel zároveň na trh další model, a to multimediální N70. Úspěch této řady byl veliký a další telefony hned následovaly. Finský výrobce se tedy rozhodl uvést na trh další řadu telefonů, a to Eseries. Jedná se primárně o manažerské přístroje s moderními technologiemi a Symbianem. Právě sem patří náš testovaný telefon. Ten ovšem oproti jeho dvěma kolegů E60 a E61 tyto moderní funkce postrádá. Jedná se tedy o jakýsi manažerský „low-end“. Jak si povede v našem testu si přečtete v následujících odstavcích.

Technické parametry

Rozměry113 x 43 x 15 mm
Hmotnost104 gramů
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej240 x 320 pixelů, TFT, 16 milionů barev
Paměť70 MB + paměťové karty mini-SD
Organizační funkceOrganizér, úkoly, poznámky, kalkulačka, prohlížeč dokumentů Word, Excel, Powerpoint
Multimédia64-hlasá polyfonie, MP3 přehrávač, video/audio streaming, JAVA 2.0, Symbian S60 3rd edition
Fotoaparát1,2 Mpx (1280 x 960 px), 6x digitální zoom, video 174 x 144 px
PřipojeníUSB 2.0, Bluetooth 2.0, infraport, GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), Push –to-talk
Udávaná výdržLi-Pol 1100 mAh, až 240 hodin pohotovost, až 300 minut hovoru

Vzhled, konstrukce – kovový elegán, který nevrže

Vzhled telefonu je opravdu velmi elegantní. Rozhodně se nejedná o nějaký designový výstřelek. Vzhled je jednoduchý, ovšem v jednoduchosti je síla a tady to platí dvojnásob. Barva přístroje je v kombinaci bílé, šedé a stříbrné. Nejvíce zde dominuje stříbrná, na zadní straně a na boku najdeme také kousek šedé a bílé jsou pouze dva okraje telefonu. Hlavní dominantou je rozhodně velký displej, který zabírá téměř dvě třetiny přední plochy, ale na klávesnici zbylo také dostatek místa.

Telefon je tedy poměrně dlouhý, ale zde je to jen ku prospěchu uživatele. Slot pro paměťové karty budete po boku ovšem hledat marně, skrývá se totiž pod zadním krytem baterie,přičemž karty lze vyměňovat za chodu. Rozměry přístroje činí 113 × 44 × 16 mm a váha o málo přesahuje sto gramů (104 g). Jak je již z nadpisu patrné, v konstrukčním zpracování od nás dostává Nokia E50 výbornou.

Jako materiál zde byl totiž použit kov a to je velmi znát. Pokud telefon vezmete do ruky, tak vás již zadní kryt, který je jako kov studenější, ihned upozorní, že máte tu čest s precizním manažerským telefonem. Dokonce když se pokusíte trochu přitlačit, nevyloudíte z něj ani jediné „vrznutí“. Z kovu je také vyveden rámeček kolem displeje, včetně prostoru s logem výrobce. Za konstrukci a design tedy může být telefon jedině pochválen.

Klávesnice, displej – opravdový zážitek

Co se týče klávesnice, zde také nelze mít příliš výhrad. Její klávesy jsou dostatečně velké, celkově mají „schůdkovitý“ charakter, tudíž se na ní velmi dobře píše. Rozložení je typicky symbianové, možná budete trochu jen postrádat tlačítko s ikonkou tužky – nemusíte se však bát, tato klávesa se nachází na boku spolu s postranním tlačítkem pro hlasové ovládání. Na druhém boku také najdete tlačítka pro ovládání hlasitosti. U klávesnice je také potřeba zmínit joystick. Ten je velmi kvalitní, je přiměřeně tuhý a nejeví známky toho, že by s ním mohly být v budoucnu nějaké problémy. Kolem joysticku je průsvitný plast, který je ve tmě podsvícen. Mimo jiné je pod ním také speciální dioda, která informuje o zmeškaných hovorech, nových zprávách a dalších událostech, ale o tom až později.


Posledni fotografuje zobrazuje LED indikaci nových události, která se nachází pod joystickem

Po klávesnici přijde opět chvála a budu chválit hodně – na pořadí je totiž displej. Ten má rozlišení 240 x 320 bodů a vzhledem jeho rozměrům v milimetrech (31 × 41 mm) se jedná o nádhernou podívanou – opravdu pastva pro oči. Displej mimo jiné zobrazí 262 tisíc barev, což sice není dnešní maximum, na kvalitě displeje to však nijak neubírá. Možná už je zbytečné zmiňovat, že se jedná o typ TFT, tudíž je aktivní a pro dnešní moderní mobily opět skoro samozřejmé.

Screenshoty s následujících odstavvů jsou vybrány z recenze Nokia E60. Děkuji za pochopení.

Hlavní menu, ovládání – prostě Symbian třetí generace

Tento mobilní telefon oživuje operační systém Symbian 9.1 S60 3rd Edition, stejně jako oživuje váš počítač většinou Microsoft Windows XP. Myslím, že je dnes už známo, co to operační systém je, jen chci pouze vyzdvihnout jeho velké výhody, které přináší. Do telefonu si tedy nainstalujete aplikace podle potřeby a sám systém je nadmíru schopný a nabídne velmi pokročilé funkce. Prostředí Symbianu je totožné jako u předchozích telefonu značky Nokia (např. Nokia E60, Nokia 3250), je tedy zbytečné ho popisovat pořád dokola. Operační systém je velice pohodlný na používání a odezva telefonu je povětšinou srovnatelná s mobily bez OS. V přístroji je také přítomna funkce „Hlasová pomoc“, která umožňuje provádět základní operace, jako je vytáčení čísla, prohlížení registru hovorů nebo hodin, bez nutnosti sledovat displej – mobil vám totiž vše v češtině předčítá.


Pohotovostní režim a hlavní menu

Začátečníka zvyklého na „normální“ mobily jistě zarazí trochu jiný systém nastavení a celkového ovládání, po velmi krátkém čase si na Symbian jistě zvykne a bude daleko více spokojen než u běžného mobilu. Zamrzí ovšem absence automatického zámku kláves, což považuji za základní funkci, kterou by telefon měl umět. Novou funkcí je „Text-to-Speech“ což je vlastně předčítání textů. Tato funkce však neobsahuje českou řeč, a tak je zatím celkem nepoužitelná. Hlasové vytáčení je v telefonu také přítomno, a to i bez nutnosti nahrávat vzorové příkazy. Také mě mile překvapilo upozornění na nové události blikáním LED diody pod joystickem. Toto upozornění je velmi účinné a člověk ihned vidí, jestli mu někdo volal nebo přišla zpráva. Tato indikace se dá buď zcela vypnout nebo nastavit, jak dlouho má dioda blikat.


Přepínání aktivních aplikací - Správce souborů - Aplikace Hlasová pomoc.

Telefonní seznam, telefonování – 3G nehledejte, není tu...

Do telefonního seznamu uložíte díky Symbianu opravdu mnoho záznamů, seznam totiž využívá sdílenou paměť telefonu, která činí úctyhodných 70 MB, takže s kontakty problém jistě nebude. K číslu lze přidat neomezeně dalších položek, mezi nimi samozřejmě nechybí ani obrázek volajícího nebo vlastní vyzvánění. Na video-hovory bohužel musíte zapomenout, neboť 3G v telefonu chybí, ovšem s ohledem na cenu to ani není reálné.

Během hovoru můžete normálně telefon používat, není tedy problém hovor nahrávat nebo klidně také pořizovat snímky vestavěným fotoaparátem. Jen nevím, proč je délka hlasového záznamu omezena pouze na jednu minutu - a tím pádem si od nás mobil vyslouží velké mínus, protože málokdo volá tak krátce. Lze také využít další funkci: při příchozím hovoru vám mobil řekne, kdo volá, ovšem podle mého názoru by to chtělo více počeštit, neboť tato „univerzální řeč“ není příliš rozpoznatelná.

Zprávy – Text-to-Speech bohužel není česky

Ano, jedinou výraznou funkcí ve zprávách je právě Text-to-Speech, neboť pro předčítání textových zpráv je primárně určena. Jak jsem již uváděl výše, výběr jazyků je omezen pouze na polštinu, a to s tím, že doinstalovat se dají další jazyky z PC. Čeština však mezi nimi není a bohužel není známo, jestli bude pro tento mobil v budoucnu k dispozici.

Paměť pro zprávy je stejně jako u telefonního seznamu sdílená, nemusíte se tedy bát o nedostatek místa. V telefonu je samozřejmě e-mailový klient, který zvládne všechny funkce kolem elektronické pošty. Ze začátku vás také uvítá praktický průvodce nastavením pošty, který zpřístupní e-mail i začátečníkovi. Jinak SMS a MMS editor je klasický, plně vyhovující a díky velkému displeji také velmi přehledný, neboť se na něm zobrazí téměř dvě SMS zprávy.

Organizační funkce – dobrým nástrojem pro manažera, chyby však má

Na organizační funkce se na manažerských postech klade hodně velký důraz a Nokia si je toho vědoma. Podle toho se také odvíjí výbava telefonu. Jako standardní aplikace jsou v paměti předehrány následující: Adobe PDF, QuickOffice (pouze prohlížení), Zip manager (práce se soubory .zip) a BizSW (dohrávání dalších aplikací přes web). Jinak je v telefonu přítomen převodník, kalkulačka s pokročilou matematikou, správce souborů, poznámkovník, služba zvaná „Týmy“ (práce s Push-to-Talk) a samozřejmě kalendář. U QuickOffice ale jistě zamrzí nemožnost editace Office dokumentů, kterou zde citelně postrádám.

Také jsem ve výčtu aplikací neuvedl zcela záměrně budík, jehož bych rád zkritizoval: stále není opakovaný a stále nedokáže budit ve zvolené dny. Budík se u Nokií kritizoval mnohokrát a zlepšení se nakonec dostavilo až po dlouhé době. Doufám, že v případě symbianových telefonů bude zlepšení rychlejší. Pokud ale budete nutně potřebovat opakovaný budík, není problém si jej doinstalovat. Kalendář dokáže samozřejmě zobrazovat události v měsíci, týdnu a dni.

Datové funkce – bez 3G a Wi-Fi, s IrDA, Bluetooth a EDGE

Tak by se možná dal stručně charakterizovat výbava telefonu datovými funkcemi. Absence 3G je však díky velmi nízké ceně pochopitelná a u Wi-Fi platí totéž. Pokud tyto funkce potřebujete, není problém si koupit lepší Nokii E60, která je obsahuje. Mile mě překvapila přítomnost IrDA, které se může ještě hodit. Pro rychlejší přenos je tu také Bluetooth standardu 2.0, což zajišťuje vyšší rychlost přenosu dat.

Samozřejmostí je také GPRS, které doplňuje EDGE (obě technologie třídy 10). Internetové stránky si prohlédnete pomocí výborného internetového prohlížeče, který zvládne přibližovat a oddalovat stránky dle libosti. Bohužel tento prohlížeč neumí procházet web s orientací displeje na šířku, což je veliká škoda – tato možnost činí surfování daleko pohodlnějším.

Zábava a multimédia – manažer rádio ani animovanou galerii nepotřebuje...

V tomto ohledu se asi tento mobil příliš nepředvede, jeho cílová skupina uživatelů je někde jinde. Přesto však nabídne základní funkce pro práci s multimédii. Osobně jsem nejvíce postrádal rádio, které by jistě nalákalo zákazníky i jiné než manažerské sféry. Nakonec i manažer si rád poslechne rádio, takže je celkem škoda, že tu není. Hudební soubory však telefon samozřejmě přehraje a spolu se slotem na paměťové karty si užijete hudby dosyta.

Bohužel však s telefonem nedostanete stereofonní sluchátka, v balení najdete jen bondovku pro jedno ucho. Pokud se rozhodnete procházet soubory v galerii, tak vás zklame, že to není řešeno pomocí animovaného přejíždění jako tomu je například u modelu N70. V Nokii E50 také chybí jakékoli předinstalované hry, tapety či témata. Tyto skutečnosti však nemohu přičítat telefonu příliš k tíži, neboť jeho zaměření je hodně daleko od teenagerovských mobilů a člověka s vysokým profesním postavením rozhodně nebude vzrušovat absence her rádia a animací.

Příslušenství – krabice, ve které najdete téměř vše

Pokud si tento telefon zakoupíte, jistě vás překvapí „sloní“ krabice, v níž byste rozhodně malý telefon nečekali. V balení ovšem najdete datový kabel, CD se softwarem, návod, záruční list a „drátovou“ bondovku na jedno ucho. Ve výčtu příslušenství jsem nezmínil paměťovou kartu a stereofonní sluchátka, které zde tím pádem chybějí. Škoda to sice je, ale potom by telefon musel stát o hodně více.

Fotoaparát – 1,22 Mpx ve velmi průměrné kvalitě

Tento telefon je vyráběn ve dvou variantách. První obsahuje fotoaparát, druhá nikoliv. My jsme fotoaparát v telefonu měli, přílišné nadšení jsme z něj ale neměli. Osobně bych řekl, že fotoaparát je totožný například s modelem Nokia 6131, neboť trpí stejnými neduhy. Fotografie jsou celkem rozmazané, ovšem to by se dalo ještě přežít. Horší je to s šumem fotografií, jež je mnohdy opravdu nesnesitelný a projevuje se i na fotkách, které byly pořizovány za denního světla. Maximální rozlišení fotoaparátu je 1280 x 960 pixelů, k dispozici jsou pouze dvě možnosti rozlišení. Takže fotky budou buď ve výše uvedených rozměrech nebo v 640 x 480 bodech, v jiném rozlišení fotit bohužel nelze. K použití je také noční režim a rovněž fotografie v sépiovém nebo v černobílém odstínu. Fotoaparát umožňuje též vyvážení bílé a dokáže fotit v negativu. Video pořídíte v maximálním rozlišení 176 x 144 pixelů a k dispozici je stejné nastavení jako u fotografování.

Testovací fotografie

Zhodnocení – je to skvělý telefon s minimem chyb

Pokud jste jen zahlédli podtitul tohoto odstavce, je vám jasné, že zde budu chválit. Možná jste se pro tento mobil rozhodli ještě dřív, než jste stačili tento doporučující odstavec .Myslím, že se ale příliš nedivíte, protože Nokia E50 je výborně vybavený telefon se Symbianem, který mimo jiné nabídne slušivý design a perfektní konstrukci. Jeho velikou výhodou je určitě cena, která se pohybuje kolem sedmi tisíc, a to si myslím, že je výborné. Tento přístroj bych rozhodně nedoporučoval jenom manažerům, určitě bude sedět také lidem, kteří se trochu orientují v technice a chtějí zakusit prostředí operačního systému. Samozřejmě, že tento mobil má také své chyby, ovšem ty se dají s klidem překousnout. Je jen na vás, zda se pro tento telefon rozhodnete a zda vás přesvědčila naše vesměs kladná recenze...

nokia-e50
Klady
  • nízká cena
  • perfektní konstrukční zpracování
  • diodová indikace zmeškaných hovorů a nových zpráv
  • Symbian
  • datový kabel v balení
  • výborný displej
Zápory
  • horší kvalita fotoaparátu
  • budík není opakovaný
  • nemožnost orientace displeje na šířku při procházení webem
  • předčítání zpráv není česky
Diskuze ke článku
pavel
nevím kde berete informace ale foták má 1.3Mpx a pamět je 70Mb
David Petr
David Petr
Informace bereme z rozlišení fotografíí. Toto rozlišení činí 1280 x 960 pixelů a po vynásobení těchto dvou čísel vyjde přibližne 1,2 milionu, což je tedy 1,2 Mpx. Chápu, že Vás možná matou oficiální specifikace, ale my vycházíme z našich testovaných fotografií. Tu hodnotu paměti však obhájit nemohu, neboť jsme telefon dávno odevzdali. Na stránách Nokie se dočtete 70MB, ale nemohu to potvrdit ani vyvrátit. Mám však takový dojem, že to těch 70MB bude. Omlouváme se tedy za mylný technický parametr. S pozdravem, David Petr
pilot
Dobrý den, píšete, že "Pokud ale budete nutně potřebovat opakovaný budík, není problém si jej doinstalovat." Poradíte mi, prosím, kde? Děkuji.
Libor
Dobrý den, prosím o radu jak zvětšit písmo, telefon je výborný ale když texty skoro nevidím je k nepotřebě, díky za odpověď

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze