Nokia C5: osvědčená klasika

2

Finská Nokia dnes světu představila svoji novou řadu mobilních telefonů a spolu s ní i prvního zástupce. Tím se stal model C5, který míří především na konzervativněji laděné uživatele. Přináší ověřený operační systém Symbian, klasický design, ale nechybí ani aGPS či provázanost se sociálními sítěmi.


Nokia C5 - oficiální fotografie

Byť by se mnohým mohlo zdát, že nástup dotykových telefonů ty nedotykové vytlačí z trhu, můžeme si být jisti, že tomu tak rozhodně nebude. Dotykové ovládání nevyhovuje každému a to si moc dobře uvědomují i výrobci. Důkazem budiž představení Nokie C5. Finský výrobce tím také zavedl zcela novou řadu. I když na jednu stranu to vypadá, že v řadě „Cé“ se budeme setkávat s modely, které doposud dostávaly přídomek Classic. Novinka pro toto tvrzení může být jasným důkazem. Vsází na uhlazený design, vyvarující se módním výstřelkům. Rozměry 112 x 42 x 12,3 mm a hmotnost 89 gramů dozajista koncové uživatele potěší. Chválíme především malou tloušťku. Přední stranu si zhruba stejným dílem rozdělila klávesnice a displej. Ten na ploše 2,2“ disponuje QVGA rozlišením a paletou 16 miliónů barev. Vzhledem k velikosti displeje a silné baterii vydrží „Cé pětka“ na přijmu až 670 hodin.


Nokia C5 - oficiální fotografie

Již v úvodu jsme avizovali přítomnost operačního systému Symbian. V Nokii C5 byl použit ve své třetí edici. Základ je tedy podobný jako např. u modelů N95 či E52. Došlo však k jistým kosmetickým proměnám například na pohotovostní obrazovce. Interní paměť zastavila na hodnotě 50 MB a bude rozšířitelná paměťovými kartami do kapacity 16GB. 2GB bude přibalena společně s telefonem. Příjemným překvapením je přítomnost aGPS. Díky aplikaci Ovi Maps 3.0 si tak uživatele budou moci užívat plnohodnotné navigace zcela zdarma. Vestavěný fotoaparát pořídí snímky v maximálním rozlišení 3,2 Mpx. Postrádá autofocus, ale naopak mu nechybí přisvětlovací LED dioda.

Na těle nové Nokie se nachází i dvojice standardních konektorů. Datový microUSB a 3,5 mm jack konektor, který přenese i video na obrazovku vaší televize. Potěší i dvojice reproduktorů zajišťující stereo zvuk. Důraz byl kladen i na sociální sítě a snadný přístup k nim bude možný přímo z hlavní obrazovky. Datová výbava je na velice slušné úrovni. K výtečné známce schází jen Wi-Fi. Nokia C5 by se na české trhu měla objevit již v průběhu příštího měsíce. Cena by se měla pohybovat okolo 4500Kč.

Technické parametry

Rozměry112 x 46 x 12,3 mm
Hmotnost89,3 gramů
Konstrukce klasická
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej aktivní TFT, 240x320 pixelů, 16 mil. barev, úhlopříčka 2,2"
Procesor? MHz
Paměť?MB RAM, 50 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 16GB, v balení 2GB karta)
Otevřený operační systém Symbian S60 3rd Edition
Organizační funkce Budík, kalkulačka, kalendář, poznámky, úkoly, e-mailový klient, prohlížeče dokumentů, internetový prohlížeč t, A-GPS, Google Maps, čtečka RSS kanálů
Multimédia polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, AAC, eAAC, eAAC+ a WMA), ekvalizér, rozšíření sterea, FM rádio s RDS, podcasty přehrávač videa, JAVA 2.1, internetový prohlížeč
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 pixelů), fullfocus, LED dioda přisvětlující scénu, nahrávání videa (640 x 480 px, 15 fps)
Navigace GPS integrovaná A-GPS, Ovi Mpas 3.0
Datové funkceUSB 2.0, Bluetooth 2.0 (profil A2DP) GPRS, EDGE, 3G, HSPA (HSDPA + HSUPA), TV-Out
Baterie a výdrž 1050 mAh
Doba hovoru: 720 minut
Pohotovostní doba: 630hodin (GSM), 670 hodin (UMTS)
Cena a dostupnost cca 4500 Kč
duben 2010
Diskuze ke článku
JohnyAsbest
před třemi roky možná, ale nyní ? kdy je poptávka po něčem jiném ? Nokia quo vadis ?
Aleen
Dobrý den,
mám jednu nejasnost ohledně fotoaparátu. Na oficiálních stránkách Nokie jsem našla u tohoto telefonu o fotoaparátu tento popis:
Zachycujte život na cestách pomocí 5megapixelového fotoaparátu s automatickým ostřením a dvojitým bleskem LED.
Odkaz na tyto stránky je zde: http://www.nokia.cz/produkty/telefony/nokia-c5-00/funkce#videos
Můžete mi to prosím ujasnit? Jak je to tedy s tím foťákem? Díky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze