Nokia C3-01: zrodila se krasavice
recenze

Nokia C3-01: zrodila se krasavice

43

Finská Nokia rozšiřuje svou rodinku telefonů Touch and Type. Po lehce extravagantním modelu X3-02 se do prodeje dostává klasičtější, avšak velmi elegantně vypadající sestřička, která nabízí velmi podobnou výbavu. Nechybí tedy HSDPA, Wi-Fi či 5 megapixelový fotoaparát.

Nokia C3-01 - oficiální fotografie

Nová Nokia C3-01 opět přináší kombinaci dotykového ovládání a klasické alfanumerické klávesnice, která na rozdíl od modelu X3-02 nabízí již zcela standardní rozložení kláves. Další silnou zbraní je vydařený design, který zaujme snad každého ve vašem okolí. Navíc díky velmi dobré funkční výbavě Nokia posiluje svou pozici mezi telefony do ceny 5000Kč. Novince totiž neschází podpora rychlých dat, bezdrátového Wi-Fi připojení či schopný fotoaparát. Vadou na kráse tak je jen použití prostředí S40, která uživatele stále trochu omezuje.

Technické parametry Nokia C3-01 Touch and Type

Kompletní specifikace
Konstrukce111 × 47,5 × 11 mm, 100 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, video: 640 × 480 px, 15 FPS
Chipset
PaměťRAM: 64 MB, vnitřní paměť: 55 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40 6th Edition
Akumulátor1 050 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostleden 2011, 4 490 Kč

Komentovaný videopohled

Design a konstrukce: kovová kráska

Nokia C3-01 se směle zařadí mezi nejhezčí modely finského výrobce. Svým designem se může zalíbit uživatelům klasických telefonů, kterými jsou například modely 6300, 6303 či 6700 Classic. Uhlazené tvary, kovově chladný materiál a ukázkově pevná konstrukce. Takovými superlativy se v dané cenové kategorii nemůže chlubit každý výrobce. Na první pohled je vidět, že jde o poctivý kus telefonu, který jednak něco vydrží, ale bude vás i patřičně reprezentovat.

Rozměry telefonu činí 111 x 47,5 x 11 milimetrů. Celkově je tedy C3-01 v každém směru o nějaký ten milimetr větší, než X3-02. To však vůbec nevadí, neboť jde stále o velmi pěkné hodnoty. Díky zaobleným „zádům“ telefon pěkně padne do ruky. Navýšila se taktéž hmotnost a zastavila se na rovných 100 gramech. Samo o sobě to není moc. Horší je špatné rozložení hmotnosti. Pokud telefon uchopíte tak, abyste pohodlně obsloužili klávesnici, bude mít telefon tendenci přepadávat dopředu. Displejová část je výrazně těžší.

Přední stranu si takřka rovnocenně rozdělil displej a klávesnice. Velice pěkně působí podlouhlé tlačítko se sluchátky, které výrobce pochromoval. Klávesnice využívá maximálně svůj prostor a třeba mikrofon se tentokrát musel přesunout k tlačítku sedm. Nad displejem se nachází nezbytné logo výrobce a reproduktor pro telefonní hovory. Pokud byste hledali další klávesy, vězte, že se všechny vešly na pravý bok. Odshora je to kolébková klávesa regulující hlasitost, tlačítko k uzamknutí displeje a spoušť fotoaparátu.

Pospolu drží i konektory, které okupují horní hranu. Nechybí klasický dobíjecí konektor od Nokie, microUSB a 3,5 mm jack konektor. Levý bok i spodní hrana jsou zcela prázdné. Téměř celou zadní stranu zabírá kovový kryt baterie. Na něm opět nechybí logo výrobce či celý název telefonu. V horním rohu se pak krčí čočka fotoaparátu, které dělá společnost LED dioda. Na opačné straně nesmím opomenout hlasitý reproduktor.

Baterie a výdrž: 4 dny s vámi

Nokia osadila model C3-01 Li-Ion akumulátorem s kapacitou 1050 mAh. To se vcelku pozitivně podepsalo na výdrži. Při běžném používání, kdy uskutečníte několik kratších hovorů, pošlete pár textových zpráv a třeba si něco vyfotíte, se výdrž vyšplhá ke čtyřem dnům. Zhruba o jeden den ji prodloužíte vypnutím sítí 3G. Naopak budete-li neustále připojeni k Wi-Fi nebo na internetu v sítích 3G, výdrž logicky klesne. Nabíjení je možné jak pomocí klasické nabíječky, tak prostřednictvím dodávaného USB kabelu.

Zvuk: nepřeslechnete ji

Mile vás překvapí hlasitý reproduktor. Jednak hraje poměrně obstojně, ale hlavně velmi nahlas. Nemusíte se tedy vůbec bát, že byste například neslyšeli vyzvánění na rušné ulici. Velmi pěkně pouští Nokia C3-01 hudbu i do sluchátek. Díky propracovanému ekvalizéru si není problém vyladit zvuk do nejmenšího detailu. Ve výsledku se pak jedná o kvalitní poslech, kterému nechybí ani hloubky.

Klávesnice: velkorysý prostor

Na rozdíl od modelu X3-02 dostala novinka klasické rozložení klávesnice ve stylu 3x4 tlačítka. Také zmizela praktická tlačítka, kterými bylo možné rychle vstoupit do hudebního přehrávače a textových zpráv. Důvodem není nedostatek místa, ale spíše design. Sluchátka jsou totiž spojena efektní chromovou linkou, na kterou by se vešlo více tlačítek. Naštěstí toto místo Nokia využila alespoň pro informační diodu, která se nyní skrývá právě mezi dvěma tlačítky s telefonkem.

Samotný blok alfanumerické klávesnice se rozkládá na opravdu velkém prostoru. Jednotlivá tlačítka jsou sice hned vedle sebe, bez větší mezery, nicméně alespoň řady jsou odděleny vystupující přepážkou. Psaní je relativně pohodlné a vyhovovat bude zejména osobám s většími prsty a také těm, kteří nepíší extrémně rychle. Ideální není však úplně stisk, klávesy kladou možná až příliš velký odpor. Po chvilce cviku si lze ale snadno zvyknout. Velice efektně působí modré podsvětlení alfanumerické části.

Displej: příště větší, prosím

Displej trochu paradoxně neprošel zásadními změnami. Opět jde o typ TFT s rozlišením 240 × 320, které na ploše 2,4 palce poskytuje slušnou jemnost. Jedinou změnou je právě malý nárůst velikosti. Tu si vyžádal dotykový displej. Ovšem ruku na srdce, 2,4 palce je přesto málo a Nokia by nějakou tu desetinku palce ještě mohla příště přidat. Jako dotykovou technologii Nokia zvolila rezistivní typ. Jde sice o starší technologii, nicméně ovládání je pohodlné a zároveň je možné displej obsluhovat nehty či v rukavicích. S citlivostí kapacitních displejů pochopitelně ale srovnávat nelze. Poměrně slušné jsou pozorovací úhly. Srovnání s dražšími modely ale nesnesou.

Prostředí: dotyková S40

Čekali jste s příchodem dotykového ovládání nějaké zásadní proměny známého prostředí? V tom případě budete po přečtení následujících odstavců zřejmě zklamáni. Změnit se muselo skoro jen uzamknutí a odemknutí klávesnice, které je řešeno tlačítkem na boku telefonu. Malými změnami prošla i pohotovostní obrazovka, která jakoby trošku kopírovala kolegyně se Symbianem. Na plochu si tak můžete umístit widgety a libovolně je, stejně jako dříve u S40, přesouvat. V horní části displeje nadále zůstávají ikonky informující o stavu baterie, signálu, či zmeškaných událostech. Na opačné straně jsou pak tři pole. Prostřední slouží pro vstup do menu a krajní lze libovolně přednastavit. Tlačítko Jdi na doznalo v dotykové verzi S40 výrazné zěmny. Po jeho stisku se vyroluje menu s devíti ikonkami, které lze libovolně navolit. Rychle se tudíž dostanete k oblíbeným funkcím.

Pohotovostní obrazovku lze obsadit libovolnými widgety

Hlavní menu je klasicky maticové. Máte ale možnost si jej přepnout do režimu seznamu. Vše je naprosto shodné s ostatními modely na platformě S40, které jsou aktuálně v prodeji. Nemusíte se tudíž obávat, že byste v menu nemohli nějakou volbu najít. Osoby s horším zrakem ocení nastavení velikosti písma v každé části telefonu zvlášť. Při zvolení největšího fontu jsou písmena opravdu obrovská. I přesto, že je C3-01 vybavena dotykovým displejem, stále fungují číselné zkratky při procházení menu. Ovládání pomocí prstů je ale také pohodlné a nezdržuje. Zásluhu na tom má i přítomné kinetické scrolování.

Hlavní menu může mít dvě podoby

Bez diskuze největším problémem, který je této platformě vytýkán už roky, je absence multitaskingu. Jinými slovy nemáte možnost nechat na pozadí spuštěnou aplikaci. To zamrzí zejména v případě, kdy Nokia ve velkém propaguje provázanost se sociálními sítěmi. Ty jsou sdruženy v aplikaci Komunity. Ale jak již jistě tušíte, jakmile z aplikace odejdete, ukončí se. Na pohotovostní obrazovce sice můžete mít panel s Facebookem, ten se však aktualizuje jen nepravidelně (i přes správné nastavení aktualizace v intervalech) a nemůžete být stále online. Nemluvě o dalších aplikacích, které budete muset vždy ukončit.

Telefonní seznam: modernizace

Telefonní seznam prošel spíše kosmetickými úpravami, které jdou ruku v ruce s dotykovým ovládáním. Díky němu musí každá položka zabírat tolik místa, aby se do ní bylo možné strefit prsty. Do seznamu jinak uložíte až 1000 vícepoložkových kontaktů, ke kterým můžete přiřazovat různá čísla, adresy a vše, nač jste zvyklí. Přidat lze i melodii či obrázek. U obrázku nebo fotografie jsem však narazil na malý problém. Vybraná fotografie se při příchozím volání sice zobrazí téměř přes celý displej, je ale trochu zdeformovaná.

Ke každému kontaktu lze přiřadit obrázek

Zprávy: SMS, e-mail, sociální sítě

V oblasti textových zpráv již tradičně nacházíme výborný standard. Při psaní textové zprávy se zobrazuje odpočítávání od 160-ti znaků. Od majitelů telefonů s operačním systémem lze často slyšet nářky na absenci animovaných ikon – smajlíků. Tato „hloupá“ novinka nám je naštěstí nabídne. Paměť na přijaté zprávy je sdílená a není tak problém uchovat stovky zpráv dle vlastní libosti. Zprávy MMS s poměrně pochopitelným vytvářením rovněž nechybí a vy tak své fotografické i jiné výtvory můžete posílat přátelům.

Do dřevních dob se Nokia vrací e-mailovým klientem. Ten je nutné totiž vždy manuálně otevřít a ručně se navíc přihlásit k jednotlivým účtům. O automatickém stahování zpráv a upozorňování na ně si tak můžete nechat jen zdát. To, že vám přišel e-mail, nijak nezjistíte a vždy si to musíte pracně ručně ověřit. Pozitivní je snadné nastavení pro velké e-mailové providery (gmail, Live, Yahoo) i vlastní e-mail a podpora příloh s kompresí na serveru. Tím ale chvála končí a následují výtky. Chybí podpora HTML emailů a vše trvá neuvěřitelně dlouho. Pro občasné stažené jednoduché textové pošty samozřejmě tento klient dostačuje, ale nic víc očekávat nelze.

Sociální sítě Nokia sdružuje pod aplikací Komunity. Po jejím spuštění máte možnost se přihlásit ke svému Twitter či Facebook účtu. Využitelnost však velmi pokulhává, a to kvůli absenci multi-taskingu. Záhadným způsobem se nám však Facebook, v případě umístění na pohotovostní obrazovku, občas aktualizoval, a to i v případě, že spuštěn nebyl. Podmínkou však je správné nastavené automatické aktualizace v aplikaci. Aktualizace však byla nepravidelná a nefungovala spolehlivě. Samotná aplikace taktéž není z nejpřívětšivějších a dost možná využijete internetovou podobu Facebooku.

Organizační funkce: nic nového

Po stránce organizace času se také nic nového neudálo. Opět byly jen funkce uzpůsobeny dotykovému ovládání. Kalendář tak nově zabírá celou plochu displeje. Dále nechybí propracovaná kalkulačka, poznámky, opakovaný budík či stopky s minutkou. V aplikacích poté objevíte ještě převodník jednotek a světový čas. Oželet tentokrát budete muset oblíbené Mapy.

Fotoaparát: LED a spoušť

Integrovaný fotoaparát nabízí papírově velice slušných 5 megapixelů. Bohužel chybí automatické ostření, avšak dostalo se na praktickou LED diodu, kterou lze navíc používat i jako praktickou svítilnu. Fotografovat lze v režimu na šířku i na výšku. Potěší přítomnost hardwarové spouště. Pro vylepšení kvality je připraveno několik scénických režimů. Bohužel nemají zásadnější dopad na kvalitu fotografií. Při fotografování venku jsou snímku vcelku slušné. I když i tak je na nich patrný digitální šum. Relativně zdařilé je barevné podání. Využít můžete i plynulý digitální zoom, nicméně kvalita jde velmi rychle dolů.

Ukázkové fotografie


Zaznamenávat lze i video v rozlišení 640 x 480. To samo o sobě vypadá moc pěkně, jenže jen do chvíle, kdy zjistíte, že snímková frekvence je pouhých 15 snímků za vteřinu. Plynulejších záznamů docílíte jen v případě snížení rozlišení. V každém případě ale budete zklamání z velmi nekvalitního záznamu zvuku.

Videoukázka - 640 x 480 px, 15 FPS (8,62 MB, 3gp)

Videoukázka - 320 x 240 px, 30 FPS (2,19 MB, 3gp)

Multimédia: hudbu i 3D hry

Výbava je opět totožná ostatními modely, jen došlo ke grafickým úpravám. Hudebnímu přehrávači tedy nechybí typické třídění alb, skladeb, interpretů či žánrů. Zvládá hrát na pozadí a nechybí mu ani nastavitelný ekvalizér. Díky speciální klávese máte možnost kdekoliv přeskočit na další skladbu nebo přehrávání jednoduše zastavit. Grafickou proměnou prošlo i FM rádio, nepostrádající RDS.

Z vnitřní paměti telefonu lze pro aplikace a další soubory využít zhruba 55MB. To opravdu není mnoho a jelikož Nokia nepřibalila žádnou kartu, investici se zřejmě nevyhnete. A co prohlížení fotografií? Díky použitému prostředí Series 40 asi víte, co si pro nás Nokia X3-02 nachystala. Hlavním rozcestníkem do světa zábavy jsou v hlavním menu ikonky Fotografie a Aplikace. Ve fotogalerii vás čeká možnost zobrazení všech fotografií v jednom seznamu s hezkým zobrazením a pohodlným procházením. Jen ty reakce by mohly být svižnější. Potěší možnost obrázky upravovat. Pro lepší orientaci lze zobrazit fotografie na časové ose nebo si řadit vaše výtvory do alb. Samozřejmě lze prohlížet veškeré soubory v paměti telefonu a na paměťové kartě pomocí standardního prohlížeče souborů, který se nachází pod položkou Galerie v sekci Aplikace.

V základu naleznete několik her nevalných kvalit. Nic vám však nebrání si spousty her doinstalovat. Nokia C3-01 potěší velmi slušným výkonem a i poměrně náročné 3D hry na ni běží plynule.

Datové funkce: zpátky k Nokiáckému prohlížeči

Zatímco v poslední době jsme se u Nokií na platformě S40 setkávali pouze s prohlížečem Opera Mini, nyní Nokia vsází na vlastní. Bohužel je třeba říci, že Opera je stále mnohem lepší volbou. Nejvíce zamrzí nemožnost prohlížet stránky v horizontálním módu. Nijak zvlášť vestavený prohlížeč nevyniká ani v rychlosti posouvání po stránce a načítání náročnějších stránek. Zřejmě si toho ovšem byla vědoma i sama Nokia a mezi předinstalované aplikace přidala i Operu Mini.

Nokia C3-01 překvapí velmi dobrou datovou výbavou. Spolehnout se můžete na HSDPA i HSUPA a nechybí ani Wi-Fi pro bezdrátové připojení k internetu. Samozřejmostí je i Bluetooth.

Zhodnocení: zaděláno na bestseller?

Pokud byl model X3-02 průkopníkem kombinovaného ovládání u Nokií, tak novinka vše přivádí téměř k dokonalosti. Dotykový displej zůstal zachován, ale klávesnice se vrátila ke starým zvyklostem. Psaní je také díky dostatečné velikost kláves pohodlné. Na vysoké úrovní byla ponechána taktéž výbava, ve které můžete čekat jak rychlé datové přenosy, tak Wi-Fi.

Troufám si tvrdit, že se Nokia C3-01 stane velmi úspěšnou a má velké ambice, aby nahradila dosluhující modely 6300 a 6303. Nabízí totiž podobný, léty prověřený a oblíbený design. Stejně tak vítané je kovové zpracování. Pokud hledáte kvalitní mobilní telefon bez otevřeného operačního systému, zařaďte si model C3-01 mezi své favority.

Nokia C3-01 Touch and Type můžete objednat na značkovém e-shopu Nokia

nokia-c3-01-touch-and-type
Klady
  • rychlá data a Wi-Fi
  • 5 Mpx fotoaparát s LED diodou
  • velký font písma v menu a zprávách
  • velká a pohodlná klávesnice
  • kvalitní dílenské zpracování
  • zdařilý design
Zápory
  • fotoaparátu chybí autofocus
  • pomalejší prostředí
  • chybí multi-tasking
Diskuze ke článku
Radovan Dell
Vypadá pěkně, ale ten rezistivní display to podle mě sráží dolů. Telefon s rezistivním displayem bych si v dnešní době levných kapacitních modelů nekoupil.
Cejpatka
Připadá mi to jako kočkopes, či spíše prasopes. Vyznavači klasického ovládání tlačítky jsou zde nuceni používat nekvalitní rezistentní dotykový displej a těm, co by upřednostnili dotyk zase zbytečně zabírají místo tlačítka, díky kterým je pak displej příliš malý.
Vlastimil
Pěkná recenze. Nokia dělá jedině dobře že už vyrábí telefony v Madarsku. :)
Honza
Někdo si asi přijde na svě, ale můj názor je stejný jako Cejpatky, a to že to buď sráží displayem, nebo těmi tlačítky. Kdo chce klasickej mobil, tak si koupí třeba 6300-6303 což jsou vyvedený telefony s kvalitní kosntrukcí. Kdo chce dotykovej telefon tak si koupí za tuhle cenu něco mnohem lepčího. Aby tohle nokia prodávala za necelejch 5k je holej nesmysl. Mizernej displej, a projistotu tam nedávali vůbec nějakej ot. op. systém. Nevím co to Nokia poslední dobou zkouší, začíná to N8, pokračuje to přes tyhle Cčkový řady..nechápu kam tím míří. I to, že Autofocus dává pouze do "high-endů". AF je už dnes standar u fotoaparátů. Na co mi je 8mpx fotoaparát když nemá AF-tudíž fotky stojí za nic. Nějakým Fullfocusem to už vůbec nezachrání...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze