Nokia Asha 303: první dojmy z povedené Finky

13

Do redakce se nám dostala další Nokia běžící na platformě Series 40. Tentokrát je to Nokia Asha 303, zajímavý telefon kombinující plnohodnotnou QWERTY klávesnici a dotykový displej.

Nokia Asha 303 je v pořadí třetím telefonem běžícím na platformě Series 40, který v posledních týdnech testujeme. Jako první se nám do rukou dostala Nokia Asha 302, která zanechala spíše rozpačité dojmy (recenze). Po ní přišla levnější Nokia Asha 200, která naopak velmi příjemně překvapila. Za cenu pod 2 000 Kč nabídne velice zajímavé funkce a také pohodlnou klávesnici (recenze). Nyní zde máme nejdražší model z celé trojice, Nokii Asha 303. Jaký první dojem udělala?

Nokia Asha 303 – oficiální fotografie

Při prvním uchopení Nokie Asha 303 se ve mně trochu tloukly pozitivní a negativní pocity. Příjemný byl chladný kov na zádech přístroje a celkový pocit z kvality konstrukce. Design mne však rozhodně nenadchnul a působil na mne dost nesourodě. Zkrátka jako by někdo vzal dva naprosto odlišné telefony a přilepil je k sobě. Nokia Asha 303 rozhodně není žádný krasavec, ale po chvíli mi to přestalo tak vadit.

Nokia Asha 303 – videopohled

Samostatnou kapitolou je hybridní ovládání telefonu, i když ono tak hybridní vlastně není. Víceméně je to vlastně plně dotykový telefon, protože mu například chybí jakýkoli sekundární ovládací prvek - například navigační kříž nebo joystick. Jelikož však pod displejem kromě standardní QWERTY klávesnice naleznete také čtveřici funkčních kláves, často to evokuje nutkání hledat právě zde onu ovládací alternativu. Hlavně při seznamování z telefonem tak budete často trochu tápat, jakou akci vlastně chcete vykonat.

Tohoto "tápání" se zbavíte až po několika dnech. Poté si již zcela zvyknete na prostředí Series 40, které je speciálně upraveno právě pro dotykový displej. Ačkoli je displej poměrné malý, má pouze 2,6 palce úhlopříčně, systém se na něm ovládá vcelku pohodlně. Především jeho uložení na výšku, které je u telefonů podobné konstrukce velmi vzácné, činí prostředí trochu přehlednější, než je tomu například u modelu Asha 302.

Technické parametry Nokia Asha 303

Kompletní specifikace
Konstrukce116,5 × 55,7 × 13,9 mm, 97 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,6" (320 × 240 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (1 536 × 2 048), , video: 640 × 480 px, 15 FPS
ChipsetCPU: 1×1 GHz
Paměťvnitřní paměť: 170 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2012, 3 450 Kč

V čem telefon rozhodně stájovou kolegyní "třistadvojku" poráží je také klávesnice. Je pohodlnější a má jistější stisk. Stále však platí, že nejlepší klávesnici má z uvedených tří modelů paradoxně nejlevnšjší Asha 200. Jaké jsou další klady a zápory nového modelu Nokia Asha 303 se dozvíte v naší recenzi již brzy na mobilenet.cz.

Vaše dotazy k Nokii Asha 303 můžete pokládat v diskuzi pod článkem. Co vás zajímá? Co máme vyzkoušet?

Diskuze ke článku
Lipalok
Dobrý deň! Mohli by ste na tomto telefóne vyskúšať nový webový prehliadač pre Series 40?
after
1) jak fungují mapy, dají se nahrát na paměťovou kartu a projíždět bez aktivního internetového připojení?
2)vzhledem ke qwerty by mě zajímalo podrobnější představení emailového klienta
3) jak reaguje displej? někde jsem četl že je občas reaguje zpomaleně, nebo vůbec..
4)vydrží baterie při náročném používání alespoň dva dny?
5)jaký je hudební výstup, obsahuje telefon ekvalizér?
6)obsahuje světelné čidlo a funguje automatické regulace jasu spolehlivě?
7)dá se s tímhle rozlišením na tak velké ploše žít, nebo je ten rastr už opravdu moc hrubý?
8)má telefon opakovaný budík, abych si případně nastavil buzení jen v určité dny?
Petr Soukup
Asha 303 (a navíc hůře vypadající i asha 302) patří k nejlevnějším telefonům co obsahují kvalitní zabudovaný VoIP SIP klient, který umožňuje telefonování přes 3G nebo wifi internet.
V recenzi tato informace chybí tak bych to chtěl doplnit.
Volání přes internet zdarma nebo za nižší ceny je pro tento telefon rovnocenný způsob s běžným voláním přes gsm a to i co se týče kvality hovoru. Nastavení SIP klienta je na rozdíl od dražších modelů velmi jednoduché díky zabudovanému wizardu.
Myslím že díky tomu je volání přes internet z mobilu přístupné široké veřejnosti a nejen pár technicky nadaným a trpělivým jedincům.

Více informací jak volat s tímto telefonem přes internet:

http://www.odorik.cz/w/nokia_s40_wizard_odorik

a zde komentáře uživatelů.

http://forum.odorik.cz/viewtopic.php?f=14&t=599&start=10

Sám telefon používám a jsem po všech stránkách spokojen. Osobně mě chybí to, že nelze doinstalovat skype a nějaké mapy kdy by byly turistické značky. Na skype lze ale volat pře SIP.
Pétˇa
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, kdy byl mobilní telefon Nokia Asha 303 uveden na trh ?
Předem děkuji za odpověď.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze