Nokia 8800 Sirocco: zářivý lesk široko daleko
recenze

Nokia 8800 Sirocco: zářivý lesk široko daleko

2

Exkluzivita, vytříbený design, lesk, vysoká cena. To je stručná charakteristika v současnosti nejdražšího telefonu z dílen finské Nokie. Tento stylový luxus může být váš za 26 tisíc korun. Při poctivém leštění vám bude odměnou pohled na lesklý povrch a umělecké křivky inspirované pouští a větry v ní vanoucími. 7x VIDEO

Přesně před rokem a půl jsme pro vás otestovali předchůdce v podobě modelu 8800, ze kterého si nynější Sirocco vzalo číselné označení symbolizující luxus. Oproti dva roky starému modelu toho nepřináší novinka mnoho nového, ba co víc, jedná se o pouze o převlečeného předchůdce s několika málo změnami. Slovíčko pouze je ale zavádějící. Nový design ve spojení s osvědčenou konstrukcí, materiály a tvarem opět dokonale vyjádří osobnost majitele. Položení tohoto telefonu na stůl při obchodním jednání řekne vše. Jako všechny drahé parády však má i Nokia 8800 Sirocco několik háčků, z nichž některé mohou být pro uživatele poněkud otravné. Přečtěte si recenzi nejdražšího sériově vyráběného telefonu současnosti, doplněnou o množství obrázků a videosekvencí.


Nokia 8800 Sirocco edition

Co se nám líbí:Velmi exkluzivní vzhled s unikátním designem, kvalitní originální vysouvací konstrukce, bohaté příslušenství, jemný displej, vzhledově dobře zpracované uživatelské prostředí, 128 MB vnitřní paměti, 2 Mpx fotoaparát, celkově kvalitní funkční výbava

Co se nepovedlo: Nepraktický povrch, který je nutno neustále leštit, vyšší hmotnost, méně pohodlná klávesnice, menší displej, baterie s malou kapacitou, chybí paměťové karty, pomalé GPRS a EDGE, obecná pomalost telefonu

Technické parametry

Rozměry 107 × 45 × 17 mm
Hmotnost138 gramů
SítěQuad-band GSM 900 / 1800 / 1900
Displej aktivní TFT, 208 x 208 bodů , 262 tisíc barev
Paměť128 MB
Operační systém-
Organizační funkceadresář pro 1000 vícepoložkových záznamů, SMS, MMS. emailový klient s přílohami, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, synchronizace s PC, synchronizace se serverem
Multimédia64 hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač (MP3, AAC, eAAC, eAAC+), FM rádio s funkcí Visual, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, editor obrázků, JAVA 2.0 s podporou 3D, Flash
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 px), noční režim, grafické efekty, vyvážení bílé
video 176 x 144 bodů,
Datové funkce Bluetooth 2.0 (stereo zvuk A2DP), GPRS (třída 8), EDGE (třída 8)
Baterie a výdržLi-ion 600 mAh
pohotovost max.: 240 hodin
max. doba hovoru: 180 minut
Cena a dostupnost26 000 Kč
od prosince 2006

Rozdíly oproti předchozí Nokii 8800:

  • odlišný design přední a zadní části
  • odlišná klávesnice
  • lesklý povrch, který se velmi snadno upatlá
  • exkluzivní pouštní a přírodní motivy, vyzvánění a tóny složil skladatel Brian Eno
  • zvětšená paměť na 128 MB
  • 2 Mpx fotoaparát
  • Novější uživatelské prostředí Series 40 3rd edition


Elegantní krabice | Součástí příslušenství je také stojánek s možností nabíjení telefonu i 2.baterie

Ve stylové krabici naleznete

  • Český návod
  • Prospekty, lifestyle průvodce a obrázky
  • CD se softwarem PC Suite
  • Bluetooth sluchátko BH-801
  • Bondovku s jedním sluchátkem HS-15
  • Kožené leštící pouzdro
  • Jelenici pro leštění povrchu
  • Nabíječku
  • Nabíjecí stojánek se světelnými efekty
  • Druhou Li-ion baterii s kapacitou 600 mAh (typ BP-6X)
  • Poutko


Pouzdro | Bluetooth sluchátko | stojánek

Design a konstrukce – designový skvost či umatlaný šmudla?

Již při prvním vybalení z krabice a letmém seznámení nabudete pocit, že držíte něco výjimečného. Hmotnost 138 gramů v kombinaci s tělem ze studené nerezové oceli již sama o sobě evokuje luxus. Nokia tvrdí, že se designéři Nokie 8800 Sirocco inspirovali v přírodních pouštních motivech, odkud vzešlo i jméno tohoto telefonu. Sirocco je název silného větru vznikajícího nad Saharou a postupujícího až do Středomoří. Jemné křivky krytu z nerezové oceli tak napodobují písečné duny. Novinka je charakteristická svými prolisy na přední i zadní straně, které však ve skutečnosti vůbec nejsou tak výrazné jako na oficiálních fotografiích.

Rozměrově telefon nevyniká (107 × 45 × 17 mm), o to markantnější je jeho vysoká hmotnost (138 gramů), způsobená, jak již bylo řečeno, konstrukcí a kryty z nerezové oceli. V zavřeném stavu je tento materiál téměř jediným viditelným na přední straně telefonu. Sekunduje mu pouze safírové sklíčko displeje, odolné proti poškrábání a několik chromových doplňků. Mezi nimi je také proužek pod displejem, na jehož okrajích jsou dobře maskované kontextové klávesy. Telefon je dokonale pevný, konstrukce špičková. Koneckonců, od telefonů této kategorie se to očekává.

Zadní stranu také z větší části pokrývá nerezová ocel s „pouštním“ prolisem. Nad ním se nachází malý díl z kvalitního plastu, pod nímž je umístěna integrovaná anténa. Zadní kryt z nerezové oceli je kvalitně zajištěn pomocí zámků na bocích, po jejichž lehkém stisku je kryt možno odsunout dolů. Kromě několika výrazných šroubů překvapí velmi malá baterie s kapacitou pouze 600 mAh. Díky tomu bude nutné telefon při intenzivnějším používání dobíjet v podstatě každý den. Neuspokojivý je také ukazatel nabití baterie. Od rána až do večera ukazuje plný stav baterie, načež za několik málo minut spadne až na jeden dílek a za několik minut se telefon vybije úplně. Nokia však přibalila také druhou baterii, která bude uživatelům sloužit jako železná rezerva na delších cestách bez nabíječky.

V souvislosti s bateriemi odkazuji na poslední odstavec, ve kterém se mimo jiné dočtete o nabíjecím stojánku, schopném kromě telefonu nabíjet současně navíc druhou baterii. Po zacvaknutí krytu baterie se můžeme opět vydat na prozkoumávání telefonu. Ve spodní části zklame absence datového konektoru, nalezneme zde pouze nabíjecí zdířku a 2,5 mm Jack pro připojení bondovky. Levý a pravý bok neobsahují žádní ovládací prvky (kromě zámků baterie), nevýhodou je absence kláves pro ovládání hlasitosti. Vrchní strana pak hostí dobře přístupné vypínací tlačítko a reproduktor. Z něj se libě linou klavírní a kytarové tóny, které pro tento telefon speciálně složil skladatel Brian Eno. Hůře však na tom je s podáním populární hudby, kterou zkresluje a vyluzuje plošší zvuk.

Doposud jsme chválili, nelze si nevšimnout otisků prstů, které na těle telefonu náš průzkum zanechal. Po několika dotecích je telefon neskutečně umatlaný, rozmáznuté otisky prstů jsou všude. Na nerezové oceli, chromových prvcích i sklíčku displeje. Prostě všude. V tomto směru se jedná zřejmě o nejhorší současný telefon. LG Chocolate nebo Sony Ericsson Z610i působí jako daktyloskopičtí žabaři. Pokud si tedy nechcete ve společnosti utrhnout s designovým skvostem s upatlaným povrchem ostudu, máme pro vás pouze dvě řešení. Telefon můžete používat buď pouze v saténových rukavicích anebo leštit, leštit, leštit, kdykoli k tomu je příležitost. K tomu účelu výrobce přibalil hnědou jelenici. Od nečistot v kapse telefon zase do jisté míry ochrání dodávané kožené pouzdro.

Přežili jsme šok z otisků prstů a nyní je čas najít klávesnici. Ta se objeví po vysunutí horní části, která vyjede z ocelového obalu. Nokia 8800 Sirocco by mohla být klidně telefonem klasické konstrukce, a to se stejnými rozměry. Displej i klávesnice jsou totiž umístěny na stejném díle, druhý prvek je však originálně schován a pro psaní je třeba jej z ocelového „obalu“ vysunout. Nokia tvrdí, že vysouvací mechanismus s kuličkovými ložisky pochází od výrobce brzd špičkových sportovních automobilů. Nevíme, co je na tom pravdy, nicméně vysouvání je velmi kvalitní, možná nejlepší mezi současnými telefony. Kovová konstrukce i uložení dokonale pevné, vysouvání komfortní. V tišším prostředí však může být nežádoucí hlasitý zvuk při zasunutí. Proto jsem pohyb, podporovaný poněkud silnou pružinu, často brzdil.

Po vysunutí se kromě klávesnice, o které bude řeč v příslušné kapitole, objeví také čočka fotoaparátu na zadní straně. Její umístění se oproti původnímu modelu 8800 nezměnilo, zvýšeno však bylo rozlišení čipu na 2 megapixely. Kolem čočky se opět nachází kovová plocha, naneštěstí však matná. Ale i tak jsou na ní vidět otisky prstů. Tím jsme prohlídku vzhledu nejdražšího telefonu současnosti, zdá se, ukončili. Následují kapitoly o displeji a klávesnici. Ještě před tím bych ale chtěl připomenout, že Nokia 8800 Sirocco nemá slot pro paměťové karty, jak tvrdí některé konkurenční servery.

Klávesnice – plastová kaskáda

Nejzajímavějším prvkem celé klávesnice jsou bezesporu kontextové klávesy, umístěné v kovovém pruhu pod displejem. Jsou to zároveň jediné ovládací prvky (kromě vypínacího tlačítka), které zůstanou po zasunutí viditelné. Bohužel jsou ale v zavřeném stavu nefunkční, telefon na jejich stisky nijak nereaguje. To je opravdu škoda, nyní nelze ani základní úkony provádět v zasunutém stavu a pro každou volbu je nutné telefon vysunout.

Po vysunutí se objeví černá alfanumerická klávesnice doplněná o některé ovládací prvky. Rozměrově je stejná jako u předchůdce, tvarem se však liší. Opravdu velmi velké jsou nyní klávesy pro ovládání hovorů, naopak až na minimum se zmenšily kurzorové klávesy. Jejich stisk bude činit osobám s většími prsty problémy, u ostatních vyžaduje pohodlné ovládání chvilku cviku. Okraje pětisměrné klávesy, tvořící právě kurzorovou klávesu, téměř nevystupují nad plochu velkého a komfortního potvrzovacího tlačítka. Hlavně zpočátku se mi proto stávalo, že místo směru doprava jsem volbu středovým tlačítkem potvrdil.

Lidé s většími prsty vyskočí z kůže hlavně při pokusu napsat text na alfanumerické klávesnici. Klávesy jsou malé, natlačené u sebe a lze je v jejich uložení vychylovat do všech stran. Stisku spodní řady kláves navíc vadí ocelový kryt pod nimi, mezeru se proto časem naučíte mačkat více shora. Ani jedna z věcí jistému psaní nepomáhá, já sám jsem se bez překlepů naučil psát asi až po týdnu testování. Ani ženám s dlouhými nehty se na klávesnici nepsalo příliš dobře. Samotné klávesy jsou přitom vyrobeny z kvalitního plastu a jejich měkký stisk je doprovázen dobrou odezvou.

Displej – reinkarnace 6230i

Při pohledu na displej se vrátíme v čase o dva roky, konkrétně do doby představení modelu 6230i. U něj jsme poprvé viděli displej s rozměry 30 x 30 mm a rozlišením 208 x 208 bodů. Stejný displej poté Nokia použila u svého luxusního modelu 8800, a tak se logicky nachází i u testované inovované verze Sirocco.

Displej je i z dnešního pohledu velmi jemný, s kvalitním zobrazením barev. Handicapem jsou jeho podprůměrné rozměry, které vídáme spíše u low-endových telefonů. Displej však Nokii 8800 Sirocco sluší a při vhodném tématu dobře doplňuje vzhled telefonu. Pokud však Nokia plánuje uvést zcela nový luxusní telefon, jedním z hlavních vylepšení by mělo být zvětšení displeje.

Hlavní menu, ovládání – luxusní karavana v půli cesty

Při zkoumání uživatelského prostředí jsme dlouho přemýšleli, zda-li se jedná o Series 40 druhé generace. Tu používala původní 8800 nebo již třetí generace a nalezneme ji v dnešních Nokiích. A výsledek? Nokia 8800 Sirocco se zastavila někde v půli cesty. Z nové verze si přinesla nové „bublinové“ vyplňování údajů, automatický hlasový systém, nový telefonní seznam, nové možnost ve správě multimédií, zpráv, použití témat a focení. Na druhou stranu však některé prvky 3.generace Series 40 postrádá. Pohotovostní režim má klasický vzhled a chybí také aktivní pohotovostní režim. Menu přišlo o animace, obrázky nelze prohlížet na celém displeji, video není možné přetáčet a podobně.


Pohotovostní režim | Uživatelská nabídka Jdi na | Dvě podoby zobrazení hlavního menu

Po zapnutí vás přivítá pohotovostní režim, který může být vyzdoben také flashovou animací. Pohotovostní režim svým vzhledem připomene klasické starší Nokie s proužky stavu signálu a baterie na bocích a ikonkami v záhlaví. Nokia 8800 neumožňuje zapnout aktivní pohotovostní režim nebo grafické znázorněný směrů kurzorového kříže. Ty však lze nastavit na kteroukoli funkci, nechybí ani praktické uživatelské menu „Jdi na“, které si lze uspořádat a doplňovat dle libosti. Nechybí možnost do něj vkládat i odkazy přímo na spuštění určité Java aplikace.


Přesun položky menu | Výběr tématu

Hlavní menu si lze zobrazit buď jako matici 3 x 3 položek nebo jako klasický seznam velkých ikon, které jsem poté z nostalgie používal. Grafika ikon je vydařená, jejich stříbrno-zlaté barvy doplňují vzhled telefonu a připomínají jeho cenu. Ikony však bohužel nejsou animované a Nokia zřejmě věděla proč. Nokia 8800 Sirocco je totiž poměrně pomalý telefon, po každé volbě položky v hlavním menu trvá telefonu poněkud déle zobrazení podmenu. Není to nějak katastrofální, Sirocco je však pomalejší než drtivá většina dnešních telefonů. Občas navíc zlobí grafické rozhraní a tu a tam se nenačte určitá ikonka či pozadí. Některé procedury trvají opravdu dlouho. Například zobrazení složky Obrázky v Galerii, ve které jsme měli pouze deset 2 Mpx obrázků, trvalo přes 5 sekund. To je neomluvitelné.


Podoba menu s dalšími tématy

Menu lze ozvláštnit jedním z 13 témat, jež jsou v telefonu nahrána. Všechna jsou graficky velmi povedená a dokreslují exkluzivitu telefonu. V paměti jsou také flashové spořiče obrazovky, které ale lze použít i jako tapetu. Jak již bylo řečeno, pokud je telefon zavřený, nelze jej kromě změny profilu nijak ovládat. Pro všechny úkony je potřeba Nokii vysunout. Opravdu nepříjemné ale je, že zasunutím se vše ukončí, včetně Java aplikací a datových spojení. Pokud používáte telefon jako modem, není možné jej zasunout a strčit do kapsy. Vše by se ukončilo. To je poněkud nedořešené a snad bude tato záležitost upravena budoucím firmwarem. Kvůli absenci datového konektoru si své Sirocco neaktualizujete doma pomocí Software Updater, je nutné zajít do nejbližšího servisu.

Telefonní seznam a telefonování – 1000 za 30 tisíc

Nokia 8800 Sirocco nepřekvapí podporou sítí. Oproti předchůdci si nepolepšila v oblasti sítí 3.generace, které opět nepodporuje. Samozřejmostí je přítomnost třech GSM sítí (tedy 900 / 1800 / 1900 Mhz). Telefonní seznam je shodný s ostatními novými Nokiemi, potěší kapacita pro 1000 vícepoložkových záznamů. Kontakty mají oddělené jméno a příjmení, nenastává tak již problém v synchronizaci a jména v telefonu lze také abecedně zobrazit podle jména nebo příjmení.

Pohledů na telefonní seznam je opravdu mnoho, navíc si lze vždy vybrat mezi různými velikostmi písma. Vyhledávání probíhá postupným psaním a lze zobrazit paměť SIM karty i telefonu současně. Ke každému jménu lze přiřadit až 6 typů čísel, adresu PTT, webové, emailové a poštovní adresy, poznámky, vyzváněcí tón, obrázek či video. Každé jméno může mít až 16 přiřazených informací. Opět si postěžuji na obecnou pomalost telefonu, úprava a následné ukládání kontaktu trvá vskutku nehorázně dlouho. Samozřejmostí jsou skupiny volajících, kterých lze vytvořit neomezený počet.

K dispozici je i hlasové vytáčení, u kterého není nutné předem nahrávat jména, protože je systém automaticky rozpoznává, a musím říct, že celkem úspěšně. Na příchozí hovor lze upozornit jak vyzváněcím tónem a obrázkem, tak videoklipem, nikoli však flashovou animací. Video se pak v případě příchozího hovoru zobrazí v dolní polovině displeje a jeho zvuk se použije jako vyzváněcí tón. Zajímavá funkce, ale ocenil bych možnost nahradit zvuk videa standardním vyzváněcím tónem. Telefon kromě 64-hlasého polyfonního vyzvánění zvládá i MP3, AAC , WAV vyzvánění.

Zprávy – pomalu, ale kvalitně

Editor zpráv je shodný s ostatními Finy, veškeré informace včetně příjemce i textu se vyplňují na jediném displeji v bublinách. Na čtvercovém displeji to ale není příliš pohodlné a přehledné, k tomu všemu se přidává lenost telefonu. Zvolit lze mezi třemi velikostmi písma. V průběhu psaní lze také změnit typ zprávy, například z textové na multimediální apod. Pochválit musím kvalitní slovník T9, který sice píše s diakritikou, ale podle nastavení ji může před odesíláním ořezat. Trochu nepříjemné ale je, že z výroby telefon háčky a čárky neořezává a hluboko v menu je nutné toto přednastavit. U přidávání příjemce je možné vybírat také ze seznamu nejčastěji používaných kontaktů, případně otevřít protokol volání, což je také velice užitečné.


Nabídka zpráv | píšeme novou zprávu | nejmenší písmo | střední písmo

Paměť pro SMS zprávy je omezena pouze kapacitou vnitřní paměti telefonu. Maximální velikost odesílaných MMS zpráv je 300 kB. Lze do nich vložit obrázky, video, zvuk, vizitky i záznamy z kalendáře. Líbil se nám intuitivní a graficky povedený editor. Zvláštním typem zpráv je Zvuková zpráva, což je jednoduchá MMS obsahující pouze zvuk.


Největší písmo | smajlíci | editor MMS zprávy

Zklamáním je emailový klient opět ve formě Javové aplikace. Oproti dřívějším Nokiím však prošel další omlazovací kůrou a je zase o něco více použitelný. Stále však zůstává pouhou Java aplikací se všemi jejími neduhy. Odkaz se sice nachází přímo v sekci zpráv, největší nevýhodou je ovšem nemožnost kontroly nových zpráv na pozadí. Vždy tak musíte aplikaci manuálně otevřít a zprávy stáhnout. Při stahování zpráv je Nokia 8800 Sirocco neskutečně pomalá, stáhnout deset emailů je záležitostí na několik minut. Stejné peripetie zažijete při mazání zpráv. Nepochopitelně nelze vymazat celou složku najednou, vždy je třeba označit všechny zprávy na jedné stránce, počkat několik minut na vymazání a poté pokračovat. Naštěstí jsou už plně podporovány přílohy, které nyní mohou být jakkoliv velké. To je spolu s novým prostředím největší změna oproti dřívějším klientům. Podporovány jsou protokoly POP3, IMAP4 a SMTP. Klient naštěstí zobrazuje správně českou diakritiku. Doufejme, že se Nokia v této oblasti brzy vzpamatuje, protože konkurence nabízí mnohem pohodlnější práci s elektronickou poštou.


Emailový klient | přijaté zprávy | psaní emailu s přílohou

Organizační funkce – finské první housle

Pro organizaci času je Nokia 8800 Sirocco vybavena stejně dobře, jako manažerské telefony z vlastní stáje. Výbava je shodná například s Nokií 6233, což je etalon své třídy. Do kalendáře lze uložit libovolné množství záznamů, k dispozici je měsíční, týdenní i denní grafický přehled. Zadat lze pět typů poznámek: Jednání, Volat, Narozeniny, Poznámka a Upomínka. Při vstupu do kalendáře občas „haprovalo“ grafické rozhraní a nenačetl se šedivý podklad kalendáře.

Trochu nám chyběl aktivní pohotovostní režim s pohledem na nadcházející schůzky, u Nokií jsme si na něj zvykli. Bezproblémová je synchronizace s počítačem, stejně tak i v případě úkolů a poznámek. Budík lze nastavit jednorázově, nebo na zvolené dny. Budit vás kromě standardního tónu může jakýkoli hudební soubor a nebo rádio. Nastavit se dá také dobu odložení buzení. Nechybí stopky, odpočítávací měřič ani jednoduchá kalkulačka. V aplikacích nalezneme převodník fyzikálních veličin se slušivým zlatým kabátkem, speciálně ušitým pro 8800 Sirocco. Graficky povedený a užitečný je také světový čas. Mobil nepostrádá ani diktafon, který pojme najednou až 60 minut nahrávky.


Zadávání nové schůzky | opakovaný budík | světový čas i převodník jednotek jsou v nové grafice

Datové funkce – modrý zub vše zachrání

Prohlížeč si kromě WAPu poradí i s jednoduchými webovými stránkami, kterým zachovává i správné formátování. Česká diakritika mu rovněž nedělá problémy. V prohlížeči však dochází ke značnému plýtvání místem, samotná oblast zobrazení stránky je mnohem menší, než by mohla být. Na plnohodnotné internetové stránky si Nokia 8800 Sirocco netroufá, objeví se vždy značně „rozhozené“ a jejich načítání je také velmi zdlouhavé. Mnohdy se internetové stránky nenačtou vůbec kvůli datové náročnosti. S Nokií 8800 Sirocco tak doporučujeme spíše prohlížet wapové a jednoduché webové stránky, jako je textová verze našeho magazínu.

Oproti předchůdci se bohužel nezměnila rychlost datových přenosů. GPRS i EDGE jsou pouze třídy 8, což mnohdy poněkud zdržuje. Jak již bylo řečeno, podpora sítí 3.generace zcela chybí. S okolím lze Sirocco spojit jedině přes Bluetooth. Infraport i datový konektor totiž chybí.

Zábava a multimédia – víc paměti, víc zábavy

Jednou z nejmarkantnějších změn vzhledem k předchůdci je zvětšení paměti. Pro multimédia je tak nyní přichystáno rovných 128 MB, což lze při troše dobré vůle použít i na krátkodobý poslech dvou hudebních alb. Hudební přehrávač vychází ze starších sourozenců, nezvládá rozdělení podle ID3 tagů. Podporuje však seznamy skladeb, náhodné i opakované přehrávání a neabsentuje ani ekvalizér. Kamenem úrazu je však dodané příslušenství. S Nokií 8800 Sirocco totiž dostanete pouze bondovku pro jedno ucho, a to druhé má smůlu. Zkusili jsme připojit stereo sluchátka z Nokie 5300, která má stejný konektor a telefon je ani neidentifikoval. Jedinou možností je tak investovat buď do kompatibilních sluchátek nebo Bluetooth stereo headsetu. Díky podpoře A2DP je to pro Nokii 8800 Sirocco zřejmě nejlepší řešení.


Galerie

Pro poslech FM rádia je však nutné mít připojena drátová sluchátka, která slouží zároveň jako anténa. Rádio je opět standardní, uložit a pojmenovat lze 20 stanic, k dispozici je automatické i ruční ladění. Zamrzí absence RDS, kterému Nokia z nějakého důvodu nepřišla na chuť.


Při prohlížení a přibližování obrázků se občas ukáže u nevídaná chybová hláška - nedostatek paměti

Všechna multimédia jsou schraňována v Galerii s možností vytvářet vlastní složky, přesouvat mezi nimi soubory a libovolně je třídit. Při práci s multimédii a obzvlášť s obrázky je Sirocco opravdu pomalé, načtení displeje s náhledy trvá několik vteřin zdánlivé nečinnosti!! Největším překvapením však pro nás byla hláška „nedostatek paměti“, která se tu a tam objevila při snaze přiblížit 2 Mpx fotografii z fotoaparátu. U chytrého telefonu nic překvapivého, ale u „hloupého“ přístroje, navíc za velmi vysokou cenu, to je opravdu nevídané. Obrázky ani videa nelze prohlížet na celý displej, videosekvence bohužel nelze ani přetáčet.


Hudební přehrávač | ekvalizér | FM rádio

Nokia 8800 Sirocco samozřejmě disponuje technologií JAVA včetně podpory 3D zobrazení. Předinstalováno je několik her, včetně 3D verze populárního hada. K luxusnímu telefonu nepochybně patří šachy a golf, potěší také Solitaire. Nokia 5300 zvládá také animace formátu Flash, které lze použít jako pozadí či spořiče obrazovky. Několik takových je v Galerii i nahráno.


Předinstalované hry

Fotoaparát – 2Mpx zlepšením

Vestavěný fotoaparát na zadní straně disponuje maximálním rozlišením 2 megapixely, jedná se tedy o citelné zlepšení oproti předchůdci. V číslech vyjádřeno, Sirocco snímá fotografie v rozlišení 1600 x 1200 bodů, předchůdce zvládal pouze 800 x 600. Fotoaparát lze nejrychleji aktivovat z pohotovostního režimu stiskem klávesy nahoru. Focení probíhá v režimu na výšku, jako spoušť slouží střed kurzorového kříže. Prostředí je identické s předchůdcem nebo například Nokíí 6230i. Přibyla možnost využít digitální efekty a také vyvážení bílé. Samospoušť, noční režim a rychlé snímání více obrázků za sebou také nechybí.

Fotografie jsou poměrně ostré po celé své ploše, zvláště v noci však trpí nadměrným šumem. Na druhou stranu i v noci musíme pochválit Nokii 8800 Sirocco za dobrou ostrost a smysluplné fotografie lze vyfotit i bez blesku. Zklamáním však byl podivný zelený nádech některých fotografií a dosti unylé barvy. Nokia 8800 Sirocco se nehodí na focení textu, chybí totiž autofocusu nebo alespoň přepínač makra. Do režimu videa se lze rychle přepnout horizontálním směrem pětisměrné klávesy.

Video je ovšem pouze v rozlišení 176 x 144, navíc s výraznou pixelizací obrazu. Kvalitou stačí maximálně na poslání v multimediální zprávě. Zde Nokia 8800 Sirocco poněkud zklamala, obzvlášť když kolegové z vlastní stáje dokážou natáčet již kvalitní VGA video (6280, 6233). Celkově byl fotoaparát výrazně vylepšen a za dobrých světelných podmínek lze vytvořit ucházející fotografie. Tragédií jsou však nepříznivé světelné podmínky, absence LED diody a špatná makrofotografie.

Video (176 x 144, 3gp, 70 kB)

Zhodnocení – pro ty, co hledají luxus a styl

Nokia 8800 Sirocoo zůstane stranou zájmu technologických nadšenců. I přes svou vysokou cenu by jí nemohli odpustit celou řadu věcí, pomalým menu počínaje a absencí paměťových karet konče. O technologickou dokonalost se však Sirocco nesnaží, ostatně jako žádný luxusní telefon. Osloví zákazníky, hledající osobitý telefon, u kterého si mohou být jisti, že ho na ulici potkají velmi, velmi zřídka. Velmi povedený design do značné míry tvořen elegantním lesklým povrchem s prolisy zaujme na první pohled. Budoucí majitelé se však o telefon budou muset dobře starat a zbavovat jej leštěním otisků prstů. Luxusní Nokia 8800 Sirocco není pro každého. Pro ty, kteří vyhledávají luxus a styl a nevadí jim vyšší cena, je Sirocco ideální.

nokia-8800-sirocco
Klady
  • Velmi exkluzivní vzhled s unikátním designem
  • kvalitní originální vysouvací konstrukce
  • bohaté příslušenství
  • jemný displej
  • vzhledově dobře zpracované uživatelské prostředí
  • 128 MB vnitřní paměti
  • 2 Mpx fotoaparát
  • celkově kvalitní funkční výbava
Zápory
  • Nepraktický povrch
  • který je nutno neustále leštit
  • vyšší hmotnost
  • méně pohodlná klávesnice
  • menší displej
  • baterie s malou kapacitou
  • chybí paměťové karty
  • pomalé GPRS a EDGE
  • obecná pomalost telefonu
Diskuze ke článku
Vinhkieuxuan
Dobry den jisem vietnamsi ,potrebuju zeptam mas te ten telefonu nokia 8800 novy
Vinhkieuxuan
Dobry den jisem vietnamsi ,potrebuju zeptam mas te ten telefonu nokia 8800 novy

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze