Nokia 8600 Luna: do třetice klenot finské stáje
recenze

Nokia 8600 Luna: do třetice klenot finské stáje

4

Měli jsme tu čest otestovat jeden z nejdražších a nejluxusnějších mobilních telefonů současnosti. Jedná se o model 8600 Luna od finské Nokie. Je opravdovým mobilním šperkem nebo přinesl zklamání? To vám prozradí náš dnešní test. ( VIDEO )

Už jsou to přibližně 2 roky, kdy byl na trh vypuštěn jeden z prvních průkopníků nové luxusní řady s označením 8800. Ten navazoval na předchozí luxusní Nokie, které si za uplynulé roky mnoho lidí pro exkluzivní vzhled oblíbilo. Ocelová Nokia 8800 se odlišovala od nástupce 8800 Sirocco především menší váhou a menší pamětí. Více znatelných změn nenastalo. Nyní přichází na pulty prodejen další luxusní telefon, Nokia 8600 Luna. Nejde sice o přímého následovníka předchozích bratrů, ale jde o zcela novou linii. Telefon se však po funkční stránce oproti Nokii 8800 a 8800 Sirocco téměř neliší. Přesto si k němu najde cestu asi více lidí.

TIP: Přečtěte si i naší podrobnou recenzi předchozí Nokie 8800 Sirocco.


Nokie 8600 Luna - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 107 x 45 x 15,9 mm
Hmotnost 140 gramů
Konstrukce výsuvná
Barevné provedení černé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,0"
Paměť 128 MB vnitřní (slot pro karty schází)
Operační systém ne / (UI Series 40, 3rd Edition, Feature Pack 1)
Verze firmware V 03.52 (24-05-07)
Organizační funkce e-mailový klient s přílohami, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, stopky, odpočítávací měřič, převodník jednotek, xHTML prohlížeč, SMS, MMS (až 600 KB), flight mód
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora AAC, AAC+, eAAC+, MP3, MIDI, AMR, a WMA), FM rádio, video přehrávač (podporuje formáty a kodeky H.263, H.264, MPEG-4, a 3GPP), JAVA 2.0, 3D stereo reproduktory
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 px), až 4x digitální zoom, nahrávání QCIF videa (176 x 144 bodů) ve formátu 3GP s 30 snímky/s
Datové funkce USB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 2.0 (profil A2DP), GPRS (třída 10), EDGE (třída 10)
Baterie a výdrž v testovaném kusu Li-Ion 900 mAh (jinak se udává 950 mAh)
pohotovost max.: 240 hodin
doba hovoru max.: 220 minut
Cena a dostupnost 22 000 Kč
červenec 2007

Rozdíly Nokie 8600 Luna oproti předchozí Nokii 8800 a hlavní znaky:

  • odlišný přední kryt (kryje jen alfanumerickou klávesnici)
  • lesklý povrch, který se velmi snadno upatlá
  • zvětšená vnitřní paměť na 128 MB
  • 2 Mpx fotoaparát
  • větší displej s vyšším rozlišením a 16,7 miliony barev
  • vyšší hmotnost telefonu
  • delší výdrž
  • novější uživatelské prostředí Series 40 3rd Edition

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • prospekty a brožurku s příběhem (průvodce Nokie 8600 Luna)
  • nabíječku AC-6
  • baterii BP-5M s kapacitou 900 mAh
  • CD se softwarem PC Suite (verze 6.83)
  • headset HS-47
  • redukci AD-55 na Jack 2,5 mm
  • jelenici na vyleštění telefonu
  • datový USB kabel CA-101 (USB 2.0)
  • kožené pouzdro
  • stříbrné poutko

Pro koho je luxusní Nokia 8600 Luna?

  • pro ty, co hledají luxusní a velmi stylový telefon u kterého jde spíše o vzhled než-li o funkce
  • pro lidi, kteří se chtějí odlišovat a mít jistotu, že podobný mobil v okolí jen tak neuvidí
  • pro „závisláky“ na vytříbeném designu, už samotný název 8600 Luna vlévá do žil nádech magična

Design a konstrukce: luxus v podání Nokie

Exkluzivita, kov a sklo. Stačí říci jen tyto tři slova a hned by se vám mohlo vybavit něco obzvlášť výjimečného. Já sám jsem nabyl přesně takový dojem již při prvním vybalení z krabice a letmém seznámení. To ale není zdaleka vše, co zajímavého tato novinka skrývá a odhaluje. Zaujme i tělem z antikorozní oceli spolu s kouřovým sklem, které překrývá numerickou klávesnici. Pulzující světlo vycházející z klávesnice pak dodá telefonu vskutku nádech magična.

Klasická konstrukce telefonu s rozměry 107 x 45 x 15,9 milimetrů překvapí i vysouvacím flipem z kouřového skla, který tak chrání v zavřeném stavu celou numerickou klávesnici od vnějších vlivů. Oproti Nokii 8800 Sirocco již ale nekryje také ovládací blok, a tak lze telefon používat i v zavřeném stavu. Hmotnost 140 gramů je v kapse celkem znát, ale každý si po pár dnech zvykne a nebude mu to poté vůbec vadit. Na druhou stranu, takto těžký telefon ze studené nerezové oceli spíše evokuje samotný luxus a výjimečnost.

Přední část telefonu zahrnuje QVGA displej (s názvem výrobcem „NOKIA“ nad ním), reproduktor pro hovory, pod displejem tradičně ovládací blok kláves (5-ti směrné ovládací tlačítko, 2 kontextové klávesy, tlačítka pro přijmout/odmítnout hovor), numerickou klávesnici, výstupek oceli pod displejem pro snadné vysouvání/zasouvání krytu klávesnice a samozřejmě kryt klávesnice z kouřového skla. Celý telefon je dokonale pevný, konstrukce na špičkové úrovni. Koneckonců, od telefonů této cenové kategorie se to očekává.

V zavřeném stavu je hned na první pohled viditelný chromový doplněk, taková linie, která prochází okolo displeje a pokračuje až pod ovládací blok. Přední část je pokryta tmavě černým kouřovým sklem odolném vůči poškrábání. Na tomto povrchu se však velmi rychle uchytí jakékoliv otisky prstů a nezbude vám nic jiného než leštit, leštit a leštit. Tedy jen pokud si nechcete utrhnout ostudu na veřejnosti s upatlaným mobilem.

Na pravém boku se uchytil jeden ze stereo reproduktorů a konektor microUSB. Škoda jen, že konektor není alespoň na levém boku telefonu, pro praváky je totiž těžké držet mobil kolem připojeného kabelu. Horní část již dále nenabídne klasické tlačítko pro vypnout/zapnout telefon. Přesídlilo na pozici tlačítka pro ukončení hovoru, které je potřeba podržet déle než 3 s. Na horní části tak nalezneme pouze otvor pro uchycení poutka (stříbrné poutko v balení). Levý bok zahrnuje druhý ze stereo reproduktorů, dvojici tlačítek pro ovládání hlasitosti a nově i tlačítko pro odkrytí zadního krytu z nerezové oceli, které chrání baterii. Na spodní části pak nalezneme jen mikrofon.

Na zadní části, v zavřeném stavu, si můžeme všimnout neobvykle jen jména výrobce. Pokud ovšem telefon otevřeme, objeví se čočka dvoumegapixelového fotoaparátu, kterému ale bohužel nesekunduje blesk, ani zrcátko pro autoportréty. Je tu jen všude okolo povrch z nerezové oceli, který se bleskurychle po dotyku prstů upatlá.

Pokud chceme nahlédnout do útrob této Nokie 8600 Luna, nejprve tak musíme stlačit postranní tlačítko pro otevření krytu baterie. Telefon musí být vysunutý, v zavřeném stavu bychom toho nedocílili. Když už se prokoušeme až sem, vybafne na nás baterie s kapacitou 950 mAh. Pohotovostní doba se udává 240 hodin, doba hovoru až 220 minut. Námi testovaný kus byl v provozu se standardním zatížením, nebo-li 1 hodinu denně spuštěné rádio, poté i 1-2 hodiny hudební přehrávač a běžné psaní několika sms a uskutečnění několika hovorů za den. Dostali jsme se tak na hodnotu výdrže přibližně 2-3 dny, podle daného zatížení. Telefon jsme na noc nevypínali.

Následné nabíjení proběhlo úspěšně po 1 hodině, poté na sebe začal telefon upozorňovat, abychom odpojili nabíječku ze zásuvky. Abych ale neodbočil z cesty, dále ještě v útrobách telefonu nalezneme samozřejmě slot pro SIM kartu. Mohu jen potvrdit, že jsme zde nenarazili na žádný problém. Karta se pohodlně vyjímá i zandává.


VIDEO: Testovaná Nokia 8600 Luna - konstrukce a design
(TIP: Klepněte na ikonku v pravém dolním rohu pro přehrávání na celé obrazovce)

Výsuvný mechanismus je po stránce zpracování velmi kvalitní, jeho kovová konstrukce je dokonale pevná. V tišším prostředí však může být nežádoucí hlasitý zvuk při zasunutí. Proto jsem pohyb, podporovaný poněkud silnou pružinu, často brzdil. Zajímavým prvkem je i chromový pás, který se táhne okolo celého telefonu na bocích, podobně jako je tomu na přední straně telefonu. Dodává tak přístroji jistou jedinečnost spolu s krytem z kouřového skla, pod kterým se rozsvěcí a zhasíná numerická klávesnice.

Klávesnice: podsvícení připomíná měsíc ve svitu Luny

Klávesnice Nokie 8600 Luna je jedna z nejpozoruhodnějších věcí na celém telefonu. V zavřeném stavu se totiž přesně po 1 minutě začne rozsvěcet a zhasínat a je tak vidět skrz (jinak neprůhledné) kouřové sklo. Vyvolá to tak ve vás velmi zajímavý pocit, jako by bylo i možné klávesnici ovládat dotykově zvenku. Nenechte se však zmýlit, jde jen o líbivý efekt, který tak připomíná měsíc ve svitu Luny.

Výrobci použili kvalitní a osvědčené materiály, do ničeho nevšedního se naštěstí nepouštěli. Mohu tak na rovinu tuto numerickou klávesnici označit za perfektně provedenou. Problém nastane jen u mužů s většími prsty, neboť spodní řadu numerické klávesnice kvůli blízkosti krytu nelze s jistotou ovládat, kryt prostě brání palci ve stisknutí klávesy. Naopak libovat si budou ženy. Pochválit musím povrch jednotlivých kláves, nikde se neuchytí ani jeden otisk prstu. Horší už to bude s prachem, časem bude všechen v krytu nebo schovaný pod numerickou klávesnicí. Lze ale použít pomůcky a telefon vyčistit.

Podsvícení je u tohoto modelu na dobré úrovni, ve všech místech je rovnoměrné. Pokud necháte mobil 1 minutu v klidu, začne telefon klávesnici podsvícet a zhasínat přibližně v intervalu 5 sekund. Je ale možné tuto funkci vypnout na stálo, případně snížit dobu trvání (5 min, 30 min, vždy zapnuto, vždy vypnuto). Dodám, že telefonu je jedno, zda-li je vysunutý nebo zasunutý.

Displej: chlouba tohoto klenotu z finské stáje

Na displej předchozích dvou modelů Nokie 8800 a 8800 Sirocco si stěžovalo mnoho lidí. Rozlišení 208 x 208 bodů bylo nedostatečné a displej byl celkově malý. Nokia tedy vyhověla a přispěchala s vylepšeným displejem, který je nyní standardní QVGA, tedy s rozlišením 240 x 320 bodů. Úhlopříčka je také zvětšena na rovné 2 palce (50,8 mm). Jde samozřejmě o aktivní displej typu TFT a s podporou zobrazení až 16,7 milionů barev.

Z dnešního pohledu je displej velmi jemný, s kvalitním zobrazením všech barev. Není mu moc co vytknout. Čitelnost na slunci je také na velmi vysoké úrovni, vše jak má být. Zamrzí jen fakt, že si nelze nastavit jas a kontrast displeje podle své chuti. Nastavit si ale na druhou stranu můžete pohotovostní režim, aby jste měli vždy všechno z telefonu po ruce. Jako spořič displeje máte možnost si zapnout obrázek, sadu obrázků, videoklip, fotografii, analogové hodiny a nebo digitální hodiny. Nastavit lze i prodlevu (dobu, po které se zapne spořič) s minimální hodnotou 5 sekund.

Režim spánku vám dokáže přes noc ušetřit nemalé množství energie z vaší baterie. Je ale na vás, zda-li tuto funkci zapnete nebo vypnete. Světelný indikátor je již zmíněná funkce, kdy telefon začne klávesnici podsvícet a zhasínat po 5-ti sekundách. Škoda jen, že nelze tuto funkci zapnout tak, aby se spustila okamžitě po zamknutí telefonu. Nastavit si ale můžete i velikost písma u zpráv, kontaktů a u webu (malé, normální, velké). K dispozici máte samozřejmě na výběr z několika témat (AuroraHue.nth je však s celým telefonem již od začátku spjata, na výběr jsou i téma s názvem Feathered.nth, Grey.nth a Marble.nth). Hodiny si můžete zapnout digitální, analogové a nebo je zcela úplně skrýt.

Hlavní menu, ovládání: rychle a jednoduše

Hlavním ovládacím prvkem se v tomto modelu stalo tradiční 5-ti směrné pohodlné ovládací tlačítko. Na všechny čtyři směry této klávesy je dále možné přidat libovolnou zkratku (např. aktivovat fotoaparát, kontakty, kalendář, hudební přehrávač, aj.). Nastavit si svoji položku můžeme stejně i u pravé a levé výběrové klávesy. Oproti Nokiím 8800 a 8800 Sirocco je možné ovládat telefon i bez použití vysunutí, neboť kouřové sklo kryje pouze numerickou klávesnici. Podsvícení celého ovládacího bloku je standardní, není mu co vytknout. Klávesnici můžeme zamknout dvěma způsoby. Buď klasickým stisknutím uprostřed 5-ti směrné ovládací klávesy a následném stisknutí hvězdičky, nebo zasunutím telefonu a následném potvrzení „zamknout“. Podobně se i odemyká klávesnice.


Nokia 8600 Luna nabídne uživatelské prostředí Series 40. Oproti předchozí 8800 Sirocco se pyšní aktivním pohotovostním režimem, animovanými ikonami a velmi vydařenou grafikou. Výrazný rozdíl také nastal v rychlosti reakce telefonu. Zatímco předchozímu modelu trvalo otevřít složku s deseti 2 Mpx fotografiemi přes 5 sekund, Luna se konečně oprostila od tohoto prokletí, a tak vše šlape jak má být, odezvy telefonu jsou velmi rychlé.

Fotoaparát: u luxusu stále jen 2 Mpx

Když jsme se před půl rokem dočkali vylepšení na Nokii 8800 Sirocco oproti Nokii 8800 v podobě rozlišení fotoaparátu na rovné 2 Mpx, leckdo si myslel, že finský výrobce půjde dál a v Nokii 8600 Luna bude ještě větší rozlišení. Bohužel i Luna nabídne „pouze“ fotoaparát s 2 Mpx (1600 x 1200 px) a 4x digitálním zoomem. Na autofocus, přisvětlovací LED diody, stabilizátor obrazu a makro režim se bohužel zase zapomnělo. Zlepšit náladu může pouze noční režim, samospoušť, sekvence obrázků, různé efekty, vyvážení bílé. Lze si i zvolit dobu náhledu obrázku po vyfocení (bez náhledu; 3, 5, 10 sekund nebo ručně) nebo velikost obrázku (1600 x 1200, 1280 x 1024, 800 x 600, 640 x 480 a 320 x 240 px).

Pro aktivaci/ukončení fotoaparátu poslouží tlačítko například ve vaší zkratce nebo v menu. Pokud v režimu fotoaparátu telefon zasunete, zobrazí se vám hláška „kamera připravena“ a máte na výběr buď odejít a nebo pokračovat dále. Jestliže minutu necháte fotoaparát aktivní a nebudete nic dělat, v zájmu úspory energie se po minutě sám ukončí a zeptá se, zda-li chcete pokračovat nebo ne.


Fotoaparát se načte přibližně za 1 sekundu, poté se nám zobrazí dané prostředí tohoto fotoaparátu. Telefon se drží v rukou horizontálně jako veškeré známé digitální fotoaparáty. Fotky se pořizují pomocí potvrzovacího středu ovládacího tlačítka. Doba uložení odpovídá asi 3 sekundám. Pro momentky hlavně venku na slunci proto postačí. Zamrzí snad jen zakulacené hrany telefonu, díky kterým je nad vaše síly postavit Lunu bez nějaké pomoci na bok a použít tak samospoušť. Telefon umí také nahrávat video, ovšem pouze v chabém rozlišení 176 x 144 px (QCIF) a formátu 3gp.

Zkušební fotografie - Nokia 8600 Luna:


Krajina se celkem povedla...fotky nejsou ani moc rozmazány


...i tyto fotky jsou zdařilé...


...makro režim je však pro Lunu velká neznámá...


...bez nočního režimu jste ztraceni, i s ním jsou však fotky "do zelena"...ukázka samospouště...


...na závěr různé efekty...

V místnostech jsou fotografie bez jakéhokoliv přisvětlení doslova tragédií. Podání pořízených barev dokonce ani neodpovídá těm skutečným, všechny fotografie z různých místností jsou celé do zelena. Jedná se zřejmě pouze o špatný firmware (V 03.52), který dodává při focení dané fotce nádech zelena. O stejnou situaci ale šlo i u fotomobilu Nokie N95, která měla naopak fotky zbarvené do fialova, pozdější firmware ale vše napravil. Uvidíme, zda-li tomu tak bude i u luxusní Nokie 8600 Luna.

K dispozici jsou i tři videa natočená testovanou Nokií 8600 Luna. Postupně zachycují "klidné okolí Malše v ČB, rušnou ulici a soutok Vltavy s Malší v ČB".

VIDEO 1 (3GP, 472 KB, 176 x 144 bodů)
VIDEO 2 (3GP, 494 KB, 176 x 144 bodů)
VIDEO 3 (3GP, 295 KB, 176 x 144 bodů)

Přehrávač hudby, videa: Kapacita 128 MB vnitřní paměti musí stačit

Změna ve velikosti vnitřní paměti telefonu bohužel nenastala. Pro poslech hudby a veškerou zábavu v telefonu tak bude muset stačit „pouze“ 128 MB vnitřní paměti, kterou už ale není dále možné rozšířit o paměťové karty. Na potřebný slot se totiž také zapomnělo. I tak se ale nebudete nudit.

Nokia 8600 Luna překvapí hned 3D stereo reproduktory z obou boků telefonu. Kvalita 64-hlasé polyfonie není sice moc potěšující, ale pokud budete používat maximálně střední hlasitost, zvuk bude čistý. Naopak při vyšší hlasitosti už reproduktory nezvládají a rezonují. Telefon nabízí i tzv.funkci rozšířené stereo. Hudební přehrávač s rozdělením skladeb dle ID3 tagů podporuje formáty AAC, AAC+, eAAC+, MP3, MIDI, AMR, a WMA. V nastavení je možné změnit ekvalizér (normální, pop, rock, jazz, klasika a 2 sady pro vlastní tvorbu), zapnout náhodný výběr skladeb, opakovat skladby nebo změnit zdroj hudby (hudební složka, přijaté soubory, aj.). Písně se také mezi sebou mírně prolínají, nečekáte než začne hrát další. K přetáčení musíte zvolit dané tlačítko a poté jej přidržet. Skladba poposkočí vždy asi po 5-7 sekundách dopředu či dozadu.

Telefon podporuje i tzv. A2DP profil s možností připojit Bluetooth stereo sluchátka. V balení ovšem naleznete pouze klasická stereo sluchátka HS-47 s Jackem 2,5 mm. Musíte tak ještě připojit redukci z microUSB na Jack 2,5 mm. Jestli vlastníte sluchátka s Jackem 3,5 mm, pak si budete muset ještě pořídit redukci z 2,5 mm na 3,5 mm. Bohužel, pokud jakákoliv sluchátka připojíte k telefonu a spustíte hudbu ze složky média, hudba hraje do reproduktorů místo do sluchátek. Jediná možnost je spustit skladby s hudebního přehrávače. Problém by ale mohl být, stejně jako u fotoaparátu, vyřešen novým firmwarem.

Hudební přehrávač jde samozřejmě minimalizovat na pozadí, poté vidíte i název skladby nebo stanici rádia na pozadí. Nokia 8600 není nějaký hudební telefon, a tak ani nenabídne obal desky, který je vždy připojený k mp3 souboru, stejně jako neumí vytvořit playlisty. Zároveň nemá ani nějaké lepší řazení skladeb podle např.: nejčastěji přehrané, alba, interpreti, žánry, skladatelé, aj. Všechny písně jsou dohromady v jediné složce.

Exkluzivní vyzváněcí tóny, tóny výstrahy, spořiče displeje ani motivy bohužel nejdou odesílat, můžete však většinu z nich smazat. Video přehrávač podporuje formáty a kodeky H.263, H.264, MPEG-4, a 3GPP. Dále v telefonu nalezneme i FM rádio (bez RDS, i když konkurenční servery tvrdí s RDS), ve kterém lze uložit až 20 stanic. Pro poslech FM rádia je však nutné mít připojena drátová sluchátka, která slouží zároveň i jako anténa. K dispozici je automatické i ruční ladění. Můžete zapnout i mono/stereo výstup, zvuk přepnout do reproduktoru nebo zvolit si rovnou frekvenci, na kterou ihned „přeskočíte“. Nokia 8600 Luna dokáže i vypnout telefonní část (např. v letadle, jde o tzv. flight mode).

Telefonování a telefonní seznam: vyčerpávající možnosti na dosah ruky

Telefonní seznam skýtá prostor až pro 500 jmen. Zavoláte si ve všech čtyřech sítích (GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz). Telefonní seznam je velmi podobný ostatním Nokiím. Ke každému kontaktu si kromě jména s příjmením můžete přidat až 5 telefonních čísel, obrázek, e-mail, video, speciální tón, webovou adresu, údaj o firmě, pracovní zařazení, přezdívku, poštovní adresu, identifikaci uživatele, narozeniny a poznámku. Pokud máte rádi rychlou volbu vytáčení, lze si nastavit na tlačítkách klávesnice 2-9 vždy jedno telefonní číslo. Poté stačí chvíli podržet danou klávesu a ihned začnete s hovorem danému člověku. Od věci není ani hlasové vytáčení, u kterého není nutné předem nahrávat jména, protože je systém automaticky rozpoznává.

V nastavení kontaktů je výběr pro zobrazení jména (nejprve křestní jméno/příjmení), velikost písma, zobrazení kontaktů (normální seznam jmen, jméno a číslo, jméno a obraz), používaná paměť (telefon a SIM, jen SIM, jen telefon), zařazení jmen do skupin volajících. Klasické vyzváněcí profily jsou v Nokii 8600 Luna stejné, jako snad u všech Nokií. K dispozici je profil normální, tichý, jednání, venku, letadlo, můj styl 1 a můj styl 2. Každý si je však může upravit k obrazu svému. Kvůli absenci samostatného tlačítka pro vypnutí/zapnutí telefonu je ztížené rychlé přepínání těchto profilů. Lze je ale i dostat do odkazu „Jdi na“, takže nejde o žádný nedostatek.

Zprávy: nic nového pod sluncem

Luxusní Nokia 8600 Luna si samozřejmě rozumí s podporou SMS, MMS i E-mailovým klientem. Při psaní sms lze využít prediktivního vkládání textu, slovníku T9, použít smajlíka nebo sms poslat více příjemcům najednou. Počet řádků při psaní sms odpovídá číslu 9. Upozornění na došlou textovku pak může být i ve formátu MP3. Paměť na zprávy je přímo úměrná s celkovou pamětí telefonu, která činí 128 MB. Nemusíte se tak bát, že byste neměli zrovna kam uložit vaše zprávy.

Maximální velikost MMS zprávy je 300 KB. Výpisy doručených zpráv je možné zapnout jak u SMS, tak i u MMS. E-mailový klient je v podobě javové aplikace a nabízí nejen jednoduché nastavení. Nokia 8600 Luna má připravené i nastavení pro služby hlavních provozovatelů jako jsou Gmail, Seznam a Atlas. Telefon samozřejmě podporuje protokoly POP3, IMAP4 a SMTP. Tento klient podporuje i odesílání e-mailů s přílohami.

Datové funkce, synchronizace: na 3G se opět zapomnělo

Telefon je klasicky vybaven pouze datovými přenosy GPRS (třídy 10) a EDGE (třídy 10). Na 3G se zase zapomnělo stejně tak jako u předešlých 8800 a 8800 Sirocco. U takto drahého telefonu absence podpory sítí 3.generace celkem zamrzí. Výbava však u luxusních telefonů není nikdy to hlavní, absence 3G tudíž zřejmě nebude překážkou koupě. Nechybí však potřebný Bluetooth 2.0 (EDR, A2DP), u kterého lze nastavit klasicky název telefonu, spárovat přístroje a u viditelnosti si můžeme nastavit nejen trvalou viditelnost, ale i dočasnou (po dobu 2 min) nebo telefon zcela skrýt před jinými zařízeními. Dále pro propojení Luny s PC poslouží USB kabel CA-101 (s microUSB konektorem). Infraport je již přežitek miulých let, a tak se s ním už ani v tomto modelu nesetkáme.

Organizační funkce: jako manažerský telefon

Pro organizaci času by se tato Nokia 8600 Luna dala klidně srovnávat s ostatními manažerskými telefony nejen finského výrobce. Budík lze nastavit jednorázově, nebo i na vámi zvolené dny v týdnu. Budit vás kromě standardního tónu může jakýkoli hudební soubor a nebo rádio. Nastavit se dá také doba odložení buzení (5, 10, 15, 30, 60 min, ale i vámi zvolená). Nechybí stopky, odpočítávací měřič, vyspělejší kalkulačka, poznámky (až 3000 znaků), úkoly a samozřejmě přehledný kalendář (měsíční, týdenní a denní).

V aplikacích nalezneme převodník fyzikálních veličin již ve verzi II. Graficky povedený a užitečný je také světový čas nebo aplikace Presenter. Mobil nepostrádá ani záznam zvuku, nebo-li diktafon (až 5 minut záznamu). V telefonu jsme našli dále předem nainstalované JAVA (s MIDP 2.0) hry Golf Tour, Highroller Casino, Soccer 3D a Sudoku.swf. K dispozici je i xHTML wapový prohlížeč. Bohužel o něm nemohu říci, že by byl zrovna kvalitní. Stránky jsou po načtení rozhozené, navíc samotné načtení stránky trvá déle, než je obvyklé. Proto doporučuji kouknout se spíše po lepším prohlížeči. Poslouží např. Opera mini.

Paměť kódů, jako je např. v Sony Ericssonech, zde ani nehledejme, nic bychom nenašli. Pokud budeme chtít upravit obrázek nebo fotografii přímo v telefonu, poslouží jednoduchý editor obrazů. Můžeme v něm vložit do daného obrázku text, rám, klipart, obrázek nebo obrázek oříznout. K dispozici je i otevření obrázků postupně za sebou (po 5-ti sekundách), lze je zvětšit/zmenšit, zobrazit na celý displej, atd. Bohužel Nokia 8600 Luna nepodporuje dokumenty word (.doc) a excel (.xls).

Zhodnocení: do třetice nový klenot z finské stáje

Nokia je vlastně jediným významným producentem mobilů v takto vysoké cenové kategorii, pokud tedy nebudeme počítat Vertu jako dalšího výrobce, ale jako samostatnou divizi finské Nokie. Jedná se tedy o jeden z nejdražších sériově vyráběných telefonů současnosti spolu s modelem 8800 Sirocco. Ten se již nějakou tu dobu prodává, a tak se stane největším konkurentem právě pro Nokii 8600 Luna, i když pochází přímo z vlastních řad. Výbavou však Luna svého brášku v ledačem předčí, a tak se domnívám, že je lepším řešením sáhnout právě po této novince. Zůstane však stranou zájmu technologických nadšenců stejně jako předešlé Nokie 8800 a 8800 Sirocco. I když stojí přes 20 tisíc korun, malé i velké nedostatky se i zde najdou. O prvotřídní výbavu se však Luna nesnaží, ostatně jako žádný luxusní telefon. Osloví především zákazníky hledající osobitý, luxusní telefon, u kterého si mohou být jisti, že ho na ulici potkají velmi, velmi zřídka. Exkluzivita, kov a sklo jistě zapůsobí na každého.

nokia-8600-luna
Klady
  • luxusní telefon pevné konstrukce z jedinečných materiálů;zvýšená rychl
Zápory
  • povrch se rychle upatlá;u takto drahého citelně chybí 3G a videohovor
Diskuze ke článku
fanda
zajimalo by me, zda budete taky testovat i htc touch? dik za odpoved.
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, test novinky HTC Touch chystáme na příští týden, podrobnosti naleznete již brzy na našich stránkách.
AN
měsíc ve svitu luny... to jsou mi výrazy... Ale jinak fajn recenze, dík :-)
JohnyAsbest
Vypadá skutečně hezky, je to mobil tak pro dívání se na něj. Ale jinak mohu všem říci, že v Německu jej již prodávají za cca 600 Euro, v přepočtu už ani ne za 17 tisíc kaček. Hlavně, že naše Nokia to prodává oficiálně za 22 tisíc. Za tuto cenu absolutně neprodejné. Co na to řeknou v Nokii CZ k jejich cenové politice ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze