Nokia 7900 Prism: duhové mámení
recenze

Nokia 7900 Prism: duhové mámení

1

Líbila se vám extravagantní Nokia 7500 Prism? Nyní se můžete seznámit s její vybavenější kolegyní. Opět se setkáváme s trojúhelníkovým vzorem, který však obaluje mnohem lépe vybavený telefon. Nechybí OLED displej, 3G nebo 1GB vnitřní paměť. Zaujme vás tato nevšední princezna, nebo zůstane neúspěšným pokusem? To prozradí naše další recenze. 2x VIDEO

Nokia se v poslední době opět odhodlává k experimentům. Poté, co dobyla zpět ztracené pozice klasickými telefony, začala opět na trh vypouštět i přístroje řekněme s méně všedním designem. Mezi ty rozhodně patří i dvojice 7500 Prism a 7900 Prism. Oba telefony jsou si na první pohled celkem podobné. Nechybí černé tělo s trojúhelníkovým vzorem, do kterého je zajímavě zakomponována i klávesnice či další prvky. Při pohledu na funkční výbavu je však hned jasné, který má navrch. Pokud vám tedy vadí nedostatečná výbava modelu 7500 Prism a nemůžete vystát nepovedený joystick, mohla by vás 7900 Prism zaujmout.


Nokia 7900 Prism: oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry112 x 45 x 11 mm
Hmotnost101 gramů
SítěQuad band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + Dual band 3G UMTS 850 / 2100 MHz
Displej 240 x 320 pixelů, OLED, 16 milionů barev, 2 palce, 34 x 45 mm
Paměť25 MB provozní paměť
1GB multimediální vnitřní paměť
Operační systém ne / (vlastní UI Nokia Series 40)
Organizační funkceEmailový s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, opakovaný budík, kalkulačka, světový čas, webový prohlížeč, nová RSS čtečka, prohlížeč a editor Word a Excel, prohlížeč Powerpoint, PDF prohlížeč
Multimédia64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA), video přehrávač, JAVA 2.0 s podporou 3D, Flash Lite
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200 px), LED dioda, vyvážení bílé, barevné efekty
natáčení videa v rozlišení 176 x 144 px rychlostí 15 snímků/s.
PřipojeníUSB 2.0 (konektor mini-USB), Bluetooth 2.0 (EDR, A2DP), GPRS (třídy 10), EDGE (třída 10), UMTS (až 384 kb/s)
Baterie a výdržLi-ion BL-6P 830 mAh
pohotovost max.: 300 hodin
max. doba hovoru: 180 minut
Cena a dostupnost10 000 Kč
prosinec 2007

V krabici naleznete

  • český návod
  • stereo headset Nokia HS-82
  • cestovní nabíječku AC-3
  • Li-ion baterii BL-6P s kapacitou 830 mAh
  • semišové pouzdro

Sony Ericsson W880i Plusy

  • extravagantní a elegantní vzhled
  • nevrzající konstrukce
  • zajímavé barevné efekty, výběr ze 49 barev
  • i přes netradiční tvar dobře ovladatelná alfanumerická klávesnice
  • QVGA OLED displej s 16 miliony barev a kvalitním zobrazením
  • Bluetooth včetně podpory A2DP, přítomnost 3G
  • 1GB paměť

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • chybí slot pro paměťovou kartu
  • natáčení videa pouze v rozlišení 176 x 144 bodů
  • kryt baterie se snadno odsouvá
  • vestavěný webový prohlížeč je pomalý a nezvládá plnohodnotné stránky
  • omezení velikosti odesílaného e-mailu
  • chybí FM rádio

Pro koho je Nokia 7900 Prism

  • Pro ty, co hledají stylový telefon, který je zároveň dobře použitelný
  • Pro uživatele, kteří se rádi odlišují a hledají mírně extravagantní telefon
  • Pro ty, kterým nevyhovoval levnější model 7500 Prism

VIDEO: Nokia 7900 ze všech stran


Design, konstrukce – zaujme smysly

Nokia 7900 Prism je jedním z telefonů, které si první týdny stále dokola prohlížíte. Přispívají k tomu ostře řezané hrany, trojúhelníkový motiv, zajímavé světelné efekty nebo novátorské zobrazení informací na OLED displeji. Ačkoliv se to z fotografií nemusí zdát, nabídne 7900 Prism poměrně malou tloušťku, pouze 11 milimetrů. Kompletní rozměry 112 x 45 x 11 mm zařadí novinku mezi průměrně velké telefony. V normě je vzhledem k výbavě také hmotnost, která činí 101 gramů.

Nyní dost čísel a pojďme se podívat, co vlastně máme v ruce. Černá barva, která telefon ovládá, je zároveň jedinou variantou, kterou lze koupit. Přední strana je lesklá, což znamená nutnost častého leštění. To ulehčí dodávané pouzdro, které při vložení udělá část této práce za vás. Pouzdro je celkem těsné a telefon se z něj nevyjímá příliš snadno. Hodilo by se nějaké poutko, jako například u pouzdra Nokie 8800 Arte. Přední černou stranu ozvláštňuje jen stylizované kurzorové tlačítko a trojúhelníkové klávesy. Zatímco funkční klávesy mají popisky viditelné, u alfanumerické klávesnice nejsou popisky v neaktivním stavu téměř vidět.

Na přední straně si nelze nevšimnout zvláštně uspořádané klávesnice, jejíž tlačítka mají přísně trojúhelníkový tvar. Opravdu zajímavý nápad designérů, který si budete v prvních dnech stále prohlížet. Předem prozradím, že i když je klávesnice tvarově zvláštní, píše se na ní velmi dobře. Přední plocha není rovná, po stranách se nepatrně láme a svažuje směrem k bokům. Tyto nepatrné hrany se táhnou i na krycím sklíčku displeje, kde pod určitým úhlem trochu ruší čtení informací. Po pár dnech si ale zvyknete a už je nebudete vnímat.

Zadní matnou stranu z větší části taktéž pokrývá trojúhelníkový vzor, do kterého jsou zakomponovány další prvky. V horní části se tak Nokia 7900 Prism pyšní nezvykle orámovanou čočkou 2 Mpx fotoaparátu a LED diodou. V podstatě celá zadní část je součástí jakési ulity, kterou je kryt baterie. Ten musím zkritizovat. Po pár týdnech používání totiž lze tento kryt velmi lehce odsunout. Probléme to je například při odpojování nabíječky z konektoru, umístěném na horní hraně Nokie. Pokud telefon standardně držíte a druhou rukou odpojujete tahem nabíječku, odsune se vám kryt baterie v ruce. Vždy je nutné ho zpět zasunout, čímž se stále více opotřebovávají kolejničky a nechtěné odsouvání je stále snazší.

Jak již bylo řečeno, na horní straně nalezneme konektor pro nabíjení. Slouží k tomu jednotný microUSB konektor, který využijeme pro připojení sluchátek, USB kabelu i nabíječky. Horní stranu tvoří lehce průhledný plast, pod kterým se nachází dvojice rozměrných LED pruhů ve tvaru C. Ty mohou zářit jednou z nastavených 49 barev a silným světlem upozorňovat na zmeškaný hovor či nové zprávy. Na lesklé spodní straně netypického tvaru žádné konektory nenajdeme, je zcela hladká. Slot pro microSD karty nehledejme, Nokia 7900 Prism jej nemá.

Baterie a výdrž – takový módní průměr

Pod zadním krytem nalezneme Li-Ion baterii BL-6P s kapacitou pouhých 830 mAh, což je zcela průměrná hodnota, zvláště když má telefon podporu sítě UMTS. Na druhou stranu, výdrž by měl pomoci prodloužit nový OLED displej, který je mnohem úspornější, než běžný TFT zobrazovač. Nokia 7900 Prism mi při intenzivnějším používání v síti 3G vydržela 2 dny bez vypínání na noc. V případě, že využíváte pouze 2,5G síť a datové přenosy se vás netýkají, můžete se dostat na zhruba 4 dny výdrže. Také zde musím zkritizovat příliš lehce se odsouvající zadní kryt, který mi v ruce zůstal pokaždé, kdy jsem vytahoval nabíječku z telefonu.

Klávesnice – 49 barev pro podsvětlení

Bezpochyby nejvíce na nervy mi při používání Nokie 7500 Prism šel nepohodlný joystick. Zde je nahrazen velmi pohodlnou čtyřsměrnou klávesou s potvrzovacím středem. Pohodlné jsou také kontextové klávesy pod displejem a tlačítka pro ukončení a přijetí hovoru.

Tlačítka alfanumerické klávesnice jsou trojúhelníková a dokonale černá. Nezvyklé jsou téměř neviditelné popisky kláves, které se rozzáří jednou z 49 barev při aktivaci klávesnice. Možnost nastavit si barvu podsvětlení klávesnice, která by odpovídala nastavenému schématu na displeji nebo vaší náladě, to je opravud originální vlastnost. Stejnou barvou pak svítí a blikajíc také LED diody na vršku telefonu. I když vypadají tlačítka neobvykle, lze si na jejich zvláštní uspořádání rychle zvyknout. Rychlému a pohodlnému psaní přispívá také kvalita tlačítek, která kladou ideální odpor a dobře se tisknou.


Výběr ze 49 barev osvětlení klávesnice

Zvuk - bez headsetu, ale s Bluetooth sluchátkem

Nokia 7900 Prism má ve svém příslušenství klasický drátový headset, konkrétně typ HS-82 s microUSB konektorem a dálkovým ovladačem s jedním tlačítkem. Headset je to maximálně jednoduchý a ani zvuk nijak neohromí. Vzhledem k přítomnosti pouze microUSB konektoru je navíc ztíženo připojení vlastních sluchátek. Nokia 7900 Prism však není hudebním telefonem, což dokazuje absence FM rádia a slotu pro paměťovou kartu. Naštěstí však nechybí Bluetooth A2DP profil, díky čemuž lze připojit svá vlastní bezdrátová sluchátka.

Reproduktor na zadní straně telefonu je poměrně kvalitní, ale známe i lepší. Nevyniká sice hlasitostí, ale potěší dobrým podáním zvuku a také přítomností basů.

Displej – tak se ukaž, OLED

Nokia 7900 Prism je prvním u nás prodávaným telefonem s plnohodnotným hlavním OLED displejem. Doposud byla tato technologie používána spíše pro malé vnější displeje véček. Nokia se však nyní rozhodla tuto technologii použít ve vší parádě na hlavním displeji. Disponuje úhlopříčkou 2 palce, rozlišením 240 x 320 bodů a schopností zobrazit až 16 milionů barev. Jaký je však rozdíl v zobrazování oproti TFT displejům?

Rozdíl je to opravdu markantní. Hned po zapnutí si lze všimnout velmi sytých barev a ohromujícího podání černé. I v noci je černá opravdu černou a při nastaveném tmavém schématu lze jen těžko rozeznat, kde končí černé pozadí plochy a kde začíná černý rámeček displeje. Pozornost si zaslouží také energetická úspornost. OLED displej má však v podání Nokie také slabiny, které by chtělo do budoucnosti odstranit. Barvy jsou totiž až příliš syté a rozhodně nejsou věrné. To poznáte při fotografování, prohlížení obrázků nebo surfování webem. Stránky Vodafonu například na OLED displeji Nokie 7900 Prism vypadají, jako by je někdo přejel růžovo-červeným zvýrazňovačem. Při focení tak nelze odhadnout, jak bude obrázek vypadat na počítači, protože barvy jsou zcela jiné.

Novinkou je možnost nastavit jas v pěti krocích. OLED displej sice papírově sliboval výtečnou čitelnost na slunci, ale ve finále jsem byl zklamán. Na přímém slunci si nevedl o nic lépe, než běžné TFT displeje a na čitelnosti mu nepřidala ani lesklá přední strana. Zajímavou vlastností OLED displeje je, že při příchozí zprávě je po čase zhasnutý a svítí na něm jen malinká obálka. To samé se děje při nepřijatém hovoru. Ve spojení s blikajícími diodami a dokonale černou barvou na displeji to vypadá vskutku efektně.

VIDEO: Ukázka světelných efektů

Prostředí a ovládání – 49 barev na výběr!

Poznámka: následující text je s mírnými úpravami převzat z recenze Nokie 7500 Prism, která nabízí totožné prostředí a velmi podobné funkce.

Nokia 5610 XpressMusic je dalším telefonem na trhu, který přináší novou verzi uživatelského prostředí Series 40. Poprvé jsme si mohli nové prostředí vyzkoušet v modelu 7500 Prism, následoval vysouvací model 6500 Slide nebo tenký 6500 Classic. Nová verze prostředí přináší vesměs příjemné novinky, po nichž uživatelé volali již dlouho. Pro přehled novinek doporučuji přečíst recenzi Nokie 7500 Prism. Nové prostředí přineslo například mnohem lepší emailový klient, nové prostředí hudebního přehrávače, nový přehrávač videa a novinky v psaní zpráv.


Možnosti nastavení aktivního pohotovostního režimu jsou skutečně široké. Tohle má Nokia zvládnuto skvěle

Start telefonu je obohacen o originální animaci, kdy telefonem projede světelná vlna v nastavené barvě. Nejdříve projede klávesnicí, poté displejem a nakonec bliknou horní diody. Po zapnutí vás opět přivítá pohotovostní režim, který může být vyzdoben také flashovou animací. Zobrazit si můžete buď pouze tapetu, poté tapetu doplněnou o ikony směrů kurzorového kříže a nakonec známý aktivní pohotovostní režim. Je opět plně upravitelný, jednotlivé moduly lze posouvat, mazat, či přidávat jiné. Nechybí ani možnost vybrat si vlastní zástupce do pruhu odkazů. V záhlaví se neustále zobrazuje stav telefonu, ikonky funkcí, síla signálu a stav baterie, který však není příliš názorný, obzvláště při vybité baterii. Piktogram je totiž stále zelený a i těsně před vybitím má baterie kousek výplně. To může být pro některé uživatele matoucí.


Pokud aktivní režim nechcete, můžete jej vypnout a zobrazit tapetu s/bez ikonek. Přítomno je i rychlé menu Jdi na

Kromě pruhu zástupců v aktivním pohotovostním režimu si zkratky k důležitým funkcím můžete nastavit i do menu „Jdi na“, skrývajícího se standardně pod levou klávesou. Ideálně tak téměř nemusíte spouštět hlavní menu a možnosti personalizace jsou v tomto směru u Nokií dovedeny k dokonalosti. Nokia 7900 Prism bohužel nemá šetřič displeje. Ten se vždy zcela vypne. Vyjímkou je příchozí zpráva či zmeškaný hovor, kdy na displeji doslova září malinký piktogram uprostřed černé plochy. Po čase však tato informace zmizí a na novou událost vás upozorňují silné pásy z LED diody na horní straně.


Čtyři možné podoby hlavního menu | další úroveň menu má také obrázky

Hlavní menu již důvěrně známe, lze jej zobrazit ve čtyřech možných režimech. Klasický seznam 11 položek, matice menších ikonek v rozložení 3 x 4, matice velkých ikonek s popisy v rozložení 3 x 3 nebo praktický, leč pomalejší režim záložek. Ikonky jsou v režimu tabulek pěkně animované. Pohyb po menu telefonu je průměrně rychlý. Telefon nijak nezdržuje, ale při otevírání menu nebo podsložek si vždy vteřinku počkáte. Zmínit musím také přítomnost položek kopírovat/vyjmout/vložit v kontextových menu, díky kterým lze pracovat s textem a přenášet jej mezi různými funkcemi telefonu. Mobil si můžete přizpůsobit obrazu svému pomocí témat. V přístroji jich nalezneme opravdu mnoho a většinou se mohou pochlubit elegantní grafikou. Originální je, že si lze k tématu nastavit barvu podsvícení klávesnice a LED diod. Celý telefon je tak sladěn do stejné barvy a zvláštně ve tmě je to velmi efektní. To se Nokii povedlo.


V paměti je množství barevných témat. Obzvláště efektní je ale možnost nastavit barvu LED diod a podsvícení klávesnice

Telefonní seznam a telefonování – módní UMTS

Nokia 7900 Prism je triální GSM telefon, který si poradí i s moderními sítěmi 3.generace UMTS. To je jeden z rozdílů, který odlišuje tento model od levnějšího trojúhelníkového sourozence 7500 Prism. Bohužel novinka nemá přední kamerku, na videohovory tak zapomeňte. Telefonní seznam nedoznal oproti předchozí generaci uživatelského prostředí žádných změn, kapacita činí 2000 vícepoložkových záznamů. Kontakty mají oddělené jméno a příjmení, nenastává tak problém v synchronizaci. Kontakty v telefonu lze také abecedně seřadit buď podle jména nebo příjmení.


Mnoho možností, jak zobrazit seznam kontaktů | detail kontaktu

Pohledů na telefonní seznam je opravdu mnoho, navíc si lze vždy vybrat mezi různými velikostmi písma. Vyhledávání probíhá postupným psaním a lze zobrazit paměť SIM karty i telefonu současně. Ke každému jménu lze přiřadit až 6 typů čísel, adresu PTT, webové, emailové a poštovní adresy, přezdívky, narozeniny, pracovní zařazení, poznámky, vyzváněcí tón, obrázek či video. Každé jméno může mít až 16 přiřazených informací. Samozřejmostí jsou skupiny volajících, kterých lze vytvořit neomezený počet a následně podle nich filtrovat hovory.


Úprava kontaktu | možnost přida video | volání | příchozí hovor se ohlásí obrázkem | zmeškaný hovor s novými informacemi

K dispozici je i hlasové vytáčení, u něhož není nutné předem nahrávat jména, protože je systém automaticky rozpoznává a musím říct, že celkem úspěšně. Na příchozí hovor lze upozornit jak vyzváněcím tónem a obrázkem (ukáže se na celý displej), tak videoklipem, nikoli však flashovou animací. Video se pak v případě příchozího hovoru zobrazí přes půl displeje a jeho zvuk se použije jako vyzváněcí tón. Ocenil bych ale chybějící možnost nahradit zvuk videa standardním vyzváněcím tónem. Telefon kromě 64-hlasého polyfonního vyzvánění zvládá i MP3, AAC, WAV i WMA vyzvánění. Nově se v případě zmeškaného hovoru ukáže kromě zprávy o zmeškaném hovoru také číslo, jméno a obrázek volajícího. Nokia 7900 Prism má ve výbavě také Push-to-talk, které promění mobil ve vysílačku. To u nás však umožňuje pouze operátor O2, uživatelům jiných operátorů tak bude tato speciální funkce k ničemu.

Zprávy – vše jak má být

V sekci zpráv jsme Nokie pravidelně kvůli některým neduhům kritizovali. Tomu je nyní konec, protože Finové většinu nedostatků v nové generaci uživatelského prostředí odstranili. Pokud chcete napsat novou zprávu, dostanete se do jednotného editoru SMS a MMS zpráv. Telefon po vložení videa nebo obrázků změní typ zprávy automaticky na MMS. Typ je možno změnit i ručně, a zamezit tak nechtěným změnám. Editor je podobný předchůdcům, pouze v dolní části přibyl pruh s ikonkami pro vložení multimediálního obsahu (obrázků videí, zvuků, vizitek apod.). Zvolit lze mezi třemi velikostmi písma, přičemž největší font je vskutku obrovský. Pochválit musím také kvalitní slovník T9. Ten ve výchozím nastavení píše s diakritikou, ale v nastavení lze zapnout její ořezávání. Ve finále tak Nokia zprávy nezkracuje. U přidávání příjemce je možné vybírat také ze seznamu nejčastěji používaných kontaktů, což je rovněž velice užitečné. Nově si lze přednastavit jeden nejčastěji používaný kontakt (přítelkyně, rodič, kamarád), který se při výběru příjemců zobrazí na prvním místě a opět posílání zpráv urychlí.


Zprávy si prošly výraznou rekonstrukcí | jednotný editor pro SMS i MMS zprávy | nové možnosti při posílání zprávy

Paměť pro SMS zprávy je omezena pouze kapacitou vnitřní paměti telefonu, na paměťovou kartu však zprávy ukládat nelze. Maximální velikost odesílaných MMS zpráv je 300 kB. Vložit do nich lze obrázky, video, zvuk, vizitky i záznamy z kalendáře. Zvláštním typem zpráv je Zvuková zpráva, což je jednoduchá MMS obsahující pouze zvuk. Dále zde pak nalezneme další speciální typ zprávy - Zpráva na displej, což je SMS, která se příjemci rovnou zobrazí na displeji. V různých místech menu (včetně zpráv) nalezneme odkaz na aplikaci Yahoo! Go. Po spuštění se dostaneme do několika obrazovek s možností personalizace. Nechybí předpověď počasí, sportovní, ekonomické a všeobecné zprávy nebo třeba album Flickr.


Čtení SMS zprávy | psaní emailu | do emailu je možné vložit bohužel pouze přílohy o celkové velikosti max. 594 kB

Milým překvapením a konečným zadostiučiněním je nový emailový klient. Ten již není ve formě JAVA aplikace a je poměrně kvalitní. Správným nastavením vás provede přehledný průvodce. Poté je možné psát nové e-mailové zprávy přímo z nabídky „napsat novou zprávu“. Editor je jednoduchý, ale dovoluje vložit přílohy. Bohužel je zde limit pro velikost odesílané zprávy, a to 594 kB. Větší přílohy telefon odmítne vložit. Přímo v menu zpráv lze vytvořit až 5 různých emailových schránek, přičemž jsou podporovány protokoly POP3 i IMAP4. Pro každou schránku zvlášť lze nastavit automatickou aktualizaci (pro POP3 je minimální interval 30 minut, pro IMAP4 je to 5 minut). V záhlaví se při aktualizaci na pozadí začne animovat ikonka a při nových emailech se v záhlaví objeví ikonka nového emailu a telefon nové emaily oznámí i hlášením stejně, jako příchozí zprávy Načítat lze samozřejmě pouze záhlaví, i text nebo celý email i s přílohami. V emailech není problém s diakritikou a podporováno je i uložení příloh. Emailový klient je nyní i v „hloupých“ Nokiích doveden téměř k dokonalosti a práce s ním je pohodlná a rychlá.


Emailové schránky jsou přímo v menu zpráv | práce s emaily je konečně rychlá a pohodlná | samozřejmostí je podpora příloh (chybí však čtečka office dokumentů)


Možnosti automatického načítání emailů | Aplikace Yahoo! Go

Organizační funkce – stylová manažerka

V organizačních funkcích se pro změnu kromě dvou maličkostí nezměnilo nic. Ostatně ani není příliš co měnit, organizační funkce jsou kvalitní. Výbava je shodná například s Nokií 6233. Do kalendáře lze uložit až 900 záznamů, k dispozici je měsíční, týdenní i denní grafický přehled. Zadat lze pět typů poznámek: Jednání, Volat, Narozeniny, Poznámka a Upomínka. Samozřejmostí je opakování událostí a upozornění na ně. Narozeniny v kalendáři bohužel nejsou propojeny s kontakty a automaticky se neukazují.


Kvalitní kalendář a úkolovník

Nadcházející události se zobrazují v aktivním pohotovostním režimu, v kterém lze pohodlně procházet také jednotlivými dny. Bezproblémová je synchronizace s počítačem, stejně tak i v případě úkolů a poznámek. Budík lze nastavit jednorázově, nebo jako opakovaný na zvolené dny. Budit vás kromě standardního tónu může jakýkoli hudební soubor nebo rádio. Nastavit se dá i doba odložení buzení. Nechybí stopky ani odpočítávací měřič. V nabídce nalezneme novou kalkulačku s pokročilými funkcemi, jejíž součástí je i kalkulátor půjček (úroková míra, splátky) a vědecká kalkulačka (tangens, počítání v radiánech apod.). V aplikacích však záhadně chybí klíčové aplikace. Dočkali jsme jen webového prohlížeče Opera Mini, který nahrazuje nešikovný vestavěný prohlížeč. Nechybí však diktafon, přičemž maximální délka nahrávky diktafonu je 60 minut.


Poznámky | Nová kvalitní kalkulačka s věděckými funkcemi i praktickým kalkulátorem půjček


Převodník jednotek | převodník konfekčních velikostí | světový čas | katalog Nokia pro stahování nových JAVA aplikací

Datové funkce – 3G a Opera Mini

Pokud se podíváme na webový prohlížeč, je vidět snaha a mírné zlepšení co se načítání plnohodnotných stránek týče. Většina větších stránek už se jakž takž na displej poskládá, ale stále to není ideální a formátování stránky není mnohde dodrženo. Načítání navíc trvá velmi dlouho a pohyb po stránce je velmi pomalý. Česká diakritika mu ale nedělá problémy. V prohlížeči však dochází ke značnému plýtvání místem, samotná oblast zobrazení stránky je mnohem menší, než by mohla být. Pokud si ani na telefonu občas neodpustíte internet, doporučuji stáhnout šikovnou JAVA aplikaci Opera Mini, se kterou lze surfovat mnohem pohodlněji, než s vestavěným prohlížečem. Ten stačí na jednoduché xHTML stránky a WAP.


Nový webový prohlížeč: snaha byla, ale raději nainstalujte Operu Mini

Datové funkce jsou velkou devizou Nokie 5610 XpressMusic. Pro připojení totiž slouží GPRS, EDGE, nebo mnohem rychlejší UMTS. Chybí snad jen HSDPA, kterým Nokia vybavuje jen chytré telefony s operačním systémem Symbian. Přes Bluetooth lze připojit telefon k počítači a použít jej poté jako modem pro přístup k internetu. Milovníci „drátového“ spojení mohou využít připojení skrze dodávaný USB 2.0 kabel. Nokia přesedlala na nový typ konektoru microUSB, který se postupně stane standardem u spotřební elektroniky. Po připojení kabelu se telefon dotáže, zda chcete použít standardní režim pro práci s PC suite nebo Tisk a média; telefon se tak připojí jako hudební přehrávač a rozumí si například s Windows Media Playerem. K dispozici je také mód Ukládání dat, kdy se 1GB paměť telefonu přihlásí jako nový disk (klasické Mass Storage). I v tomto režimu je telefon přihlášen do sítě a lze na něj volat. Díky jedinému konektoru lze telefon nabíjet i skrze USB kabel, což se mnohdy hodí.


Bluetooth | aktualizace teleofnu přes síť

Hudební funkce – 1GB paměti a bez rádia

Nokia 7900 Prism není zrovna hudební mobil. Chybí mu rádio a paměť nelze rozšířit paměťovými kartami. Pokud vám však telefon slouží pouze k občasnému nenáročnému poslechu vašeho oblíbeného alba, splní vám toto přání novinka beze zbytku. Samozřejmostí u hudebního přehrávače je roztřídění skladeb dle ID3 tagů. Sklady lze prohlížet podle interpreta, alba a žánru. Přehrávač si také vytváří vlastní seznamy skladeb nejčastěji hraných či posledně přidaných skladeb. Samozřejmostí je také možnost vytvořit si vlastní seznamy skladeb nebo je přenést z počítače pomocí aplikace v Nokia PC Suite. Oblíbené skladby si v průběhu přehrávání můžete přidávat do stejnojmenného seznamu. Pohyb po knihovně skladeb je okamžitý, při žádné operaci není nutné čekat, a to chválíme.


Nový hudební přehrávač | ekvalizér

Po výběru písní se přesuneme již do prostředí přehrávače s novou grafikou, opět s možností vybrat si ze dvou odlišných skinů. Nová témata pro přehrávač však nahrát nelze. V prostředí přehrávače se přehledně zobrazují všechny informace o skladbě včetně obrázku, pokud je ke skladbě přiřazen. Pohybem doprava a doleva lze přecházet na další skladby nebo hranou píseň přetáčet. Přehrávač samozřejmě umí hrát i na pozadí. Pokud máte zapnutý aktivní pohotovostní režim, zobrazí se název právě přehrávané skladby v hudebním modulu a lze v něm přeskočit i na předchozí nebo další skladbu. Hudební přednes je skrze dodávaná sluchátka průměrný, pro nenáročný poslech stačí. Chybí ale hlavně basy. Díky A2DP profilu lze hudbu poslouchat také stereo přes Bluetooth.


Dvě možné podoby hudebního přehrávače, diktafon

Další multimédia – nový přehrávač videa

Nokia 7900 Prism bohužel zklame nepřítomností slotu pro paměťové karty. Nahrazuje jej však vestavěnou 1GB pamětí, která bude většině uživatelů v cílové skupině bohatě stačit. Celá 1 GB paměť se může při připojení telefonu kabelem k počítači přihlásit jako nový disk. Telefon má ještě jednu paměť o velikosti 25 MB pro účely ukládání kontaktů, zpráv nebo příchozích souborů. Všechny soubory jsou spravovány v Galerii, nabízející několik druhů pohledů a možností třídění. Lze vytvářet libovolný počet složek, do kterých lze soubory třídit. Fotografiemi se můžete kochat prohlížením na šířku na celém displeji nebo je lze také přímo z telefonu tisknout nebo upravovat v editoru.


Místo paměťové karty je v telefonu 1GB interní paměť

Za zmínku stojí nový videopřehrávač, který je sjednocen s tím hudebním. Přímo v menu hudby tak máte odkaz i na všechna videa, které telefon v pamětích nalezl. Přehrávač videa přebírá nastavené téma z toho hudebního, jedná se totiž o stejnou aplikaci. Velmi potěšující je možnost přehrávat videa na šířku na celém displeji, přičemž sledování konečně neruší otravné popisky. Videa lze navíc přetáčet. Videa jsou přehrávána za sebou stejně, jako například hudba. I video může hrát na pozadí, což ale nemá valný smysl. Bohužel při pozastavení videa a vyskočení z přehrávače je při návratu nutné pustit video od začátku. Jinak se ale jedná o velký pokrok kupředu a Nokii 7900 lze použít i pro nenáročné sledování seriálů či filmů.


Prohlížení a úprava obrázků | nový videopřehrávač je součástí hudebního přehrávače, ze kterého přebírá vzhled


Pohodlné přehrávání videa na celé obrazovce (ovládací panel po pár vteřinách mizí)

V nabídce nechybí ani několik JAVA her. Již klasikou je třetí pokračování hada s 3D grafikou nebo další trojrozměrný golf. Ve finských telefonech se pomalu usazuje také hudební kvíz a pexeso s názvem Music Guess, ve kterém si cvičíte názvy skladeb v pamětích vašeho telefonu. Nokie si již tradičně poradí také s animacemi a hrami formátu Flash Lite. V paměti nalezneme populární Sudoku právě ve flashi. Nové JAVA a flash hry lze pochopitelně nahrát z internetu, počítače nebo jednoduše posláním skrze Bluetooth.


Předinstalované hry

Fotoaparát – 2 Mpx na výšku

Na zadní straně je do trojúhelníkového vzoru vkusně zakomponována i čočka fotoaparátu. Není bohužel nijak chráněna a její stříbrný ozdobný okraj se velmi rychle poškrábe. Samotný fotoaparát disponuje rozlišením 2 megapixely, asistuje mu LED dioda, ale chybí automatické zaostřování. Fotoaparát je nutné spustit v menu, tlačítko na boku telefonu nehledejme. S Nokií 7900 Prism se totiž fotí na výšku a stejnou orientaci mají bohužel i vyfocené fotografie. Možnosti nastavení jsou standardní. Nechybí vyvážení bílé, barevné efekty, samospoušť ani přepínání režimu blesku. Ten je docela silný a dokáže pomoci za zhoršených světelných podmínek, například v klubech a dalších nočních akcích.


Ukázkové fotografie

UKÁZKOVÉ VIDEO ZDE (3GP, 176 KB, 174 x 144 px)

Fotografie mají průměrně 250 kB a je na nich znát komprese. Snímky jsou ale mnohem kvalitnější, než v případě 7500 Prism. Výtka směřuje pouze k všudypřítomnému šumu na fotografiích. V interiéru nebo na nočních fotkách je pak šum opravdu výrazný a snímek ruší. LED dioda na nočních fotografiích sice pomůže, ale šum je přesto nepatřičný. Z předchozích negativ je jasné, že digitální fotoaparátx nová Nokia7900 Prism nenahradí a bude sloužit jenom pro občasné zachycení momentky. Zklamáním je rovněž video, které novinka natáčí pouze v rozlišení 174 x 144 bodů, a to je dnes už opravdu málo. Opět si zde musím rýpnout do podání barev OLED displeje. Zatímco ve skutečnosti má focený objekt jemně načervenalou barvu, na displeji se jeví jako křiklavě sytě rudý. Doufejme, že se Nokii podaří v další generaci OLED displejů tento neduh odstranit.

Zhodnocení – milujme trojúhelníky

Pokud bych se měl rozhodnout mezi Nokiemi 7500 Prism a 7900 Prism, volil bych určitě druhou zmíněnou. Potěší originálními barevnými efekty, pohodlnější klávesnicí, podporou 3G a kvalitnějším fotoaparátem. Zajímavě zní také přítomnost OLED displeje, který však kromě nižší spotřeby a jiného podání barev ničím nezaujme.Zklamáním je absence FM rádia a slotu pro paměťové karty. I když je konstrukce dokonale pevná, kryt baterie se velmi snadno odsouvá a často vám zůstane v ruce při odpojování nabíječky. Celkově se jedná o povedený extravagantní telefon, který může být dobrým dárkem pro nejednu ženu.

nokia-7900-prism
Klady
  • extravagantní a elegantní vzhled
  • nevrzající konstrukce
  • zajímavé barevné efekty
  • výběr ze 49 barev
  • i přes netradiční tvar dobře ovladatelná alfanumerická klávesnice
  • QVGA OLED displej s 16 miliony barev a kvalitním zobrazením
  • Bluetooth včetně podpory A2DP
  • přítomnost 3G
  • 1GB paměť
Zápory
  • chybí slot pro paměťovou kartu
  • natáčení videa pouze v rozlišení 176 x 144 bodů
  • kryt baterie se snadno odsouvá
  • chybí FM rádio
  • vestavěný webový prohlížeč je pomalý a nezvládá plnohodnotné stránky
  • omezení velikosti odesílaného e-mailu
Diskuze ke článku
Kalimka
Miluji tenhle telefon. Miluji tudle recenzi :D, tento telefon vlastním už pomalu rok ažádné problémy s ním nemám,ba naopak čím dál víc sem s ním HAPPY :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze