Nokia 7500 Prism: milujme trojúhelníky
recenze

Nokia 7500 Prism: milujme trojúhelníky

1

RECENZE - Ostré hrany, trojúhelníkový vzor, celkově elegantní a extravagantní vzhled. Taková je Nokia 7500 Prism. Nezalíbí se každému, ale pod neobvyklou slupkou se skrývá kvalitní výbava. Dokonce se díky nové verzi uživatelského prostředí dočkáme několika velmi příjemných novinek. Jak 7500 Prism obstála v našem testu se dozvíte dále. 4x VIDEO

Je tomu pár let, co Nokia na trh vypouštěla vpravdě extravagantní telefony, které se posléze staly spíše prodejními propadáky. Finanční výsledky Nokie se poté zhoršily a výrobce si uvědomil, že uživatelé si stále žádají spíše klasičtěji vyhlížející modely a preferují dobrou ovladatelnost. Nastalo tak velmi úspěšné období, kdy Nokia s designem neexperimentovala a přinášela líbivé, ale přitom klasické telefony. Toto období stále trvá, ale současně je vidět, že designéři dostávají zase o něco více prostoru. Svědčí o tom i dvojice novinek z kolekce Prism – 7500 a 7900. Společným jmenovatelem je pro ně trojúhelníkový extravagantní motiv a přitom dobrá použitelnost. Pojďme se na nižší model z dvojice podívat podrobněji.

Technické parametry

Rozměry109 x 43,9 x 14.4 mm
Hmotnost82 gramů
SítěQuad-band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej 240 x 320 pixelů, TFT, 16 milionů barev, 31 x 41 mm
Paměť35 MB
microSD karty (512 MB v balení)
Operační systém ne / (vlastní UI Nokia Series 40 5th Edition)
Organizační funkceEmailový s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, opakovaný budík, kalkulačka, světový čas, webový prohlížeč, nová RSS čtečka, prohlížeč a editor Word a Excel, prohlížeč Powerpoint, PDF prohlížeč
Multimédia64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA), video přehrávač, FM stereo rádio, JAVA 2.0 s podporou 3D, Flash Lite
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200 px), LED dioda, vyvážení bílé, barevné efekty
natáčení videa v rozlišení 176 x 144 px rychlostí 15 snímků/s.
PřipojeníUSB 2.0 (konektor mini-USB), Bluetooth 2.0 (A2DP), GPRS (třídy 10), EDGE (třída 10)
Baterie a výdržLi-ion BL-4B 700 mAh
pohotovost max.: 280 hodin
max. doba hovoru: 165 minut
Cena a dostupnost8 000 Kč
září/říjen 2007

V krabici naleznete

  • český návod
  • stereo headset Nokia HS-47
  • cestovní nabíječku AC-3
  • Li-ion baterii BL-4B s kapacitou 700 mAh
  • paměťovou kartu microSD 512MB
  • poutko
  • vyměnitelné lišty (zelenou, růžovou, modrou)


V krabici nechybí poutko ani dvě výměnné lišty

Sony Ericsson W880i Plusy

  • extravagantní a elegantní vzhled
  • kvalitní, nevrzající konstrukce
  • přes netradiční tvar dobře ovladatelná alfanumerická klávesnice
  • QVGA displej s 16 miliony barev a kvalitním zobrazením
  • klasický konektor mini-USB a podpora Mass Storage
  • 512MB karta v balení spolu s telefonem
  • Bluetooth včetně podpory A2DP, přítomnost EDGE
  • HURÁ! - nový emailový klient s automatickým stahováním
  • Nový hudební přehrávač a FM rádio

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • velmi nepohodlný joystick
  • slot pro paměťovou kartou umístěn až pod baterií
  • natáčení videa pouze v rozlišení 176 x 144 bodů
  • chybí podpora sítě 3.generace
  • vestavěný webový prohlížeč je pomalý a nezvládá dobře plnohodnotné stránky
  • omezení velikosti odesílaného e-mailu

Pro koho je Nokia 7500 Prism?

  • Pro ty, co hledají stylový telefon zároveň s kvalitní funkční výbavou
  • Pro uživatele, kteří se rádi odlišují a hledají mírně extravagantní telefon
  • Pro zájemce o model 7900, kteří ale nepotřebují podporu 3G

Design, konstrukce – nové trojúhelníky módního světa

Stylová, zvláštní a extravagantní, ale na druhou stranu nijak přehnaně. Nokia 7500 Prism je zkrátka jiná a nemusí se zalíbit každému. I přes její do jisté míry extravagantní vzhled však neprovokuje a ani na obchodním jednání neurazí. Zaujme zvláštní půdorys telefonu s hranatou spodní částí. Všechny hrany telefonu jsou ale mírně zaobleny, takže se 7500 nedrží nepohodlně. Telefon bude prodáván v černé nebo bílé barvě.

Rozměry 109 x 43,9 x 14.4 mm jsou v kombinaci s nízkou hmotností 82 gramů příjemné a telefon si bez problémů najde místo v každé kapse i kabelce. Celé tělo je plastové a jeho zpracování je kvalitní, Nikde nic nevrže ani při silnějším promačkání a tak to má být. Všechny díly také dobře lícují, zde si 7500 Prism zaslouží pochvalu.


Nokia 7500 Prism je zkrátka jiná, extravagantní a přitom stále elegantní

K dnešním stylovým telefonům patří lesklé povrchy. I když se Nokia naštěstí značně krotila, je přední strana přesto poměrně lesklá. To platí jak o ploše kolem displeje, tak o klávesnici. V průběhu používání tak budete muset telefon průběžně leštit a čistit, jinak se vám jeho povrch promění v nepěknou daktyloskopickou sbírku.


Držení přes hrany je trochu neobvyklé, ale ne nepohodlné. Vadí pouze lehké povrch, které jsou nepraktické

Na přední straně si nelze nevšimnout zvláštně uspořádanou klávesnici, jejíž tlačítka mají přísně trojúhelníkový tvar. Opravdu zajímavý nápad designérů, který si budete v prvních dnech stále prohlížet. Předem prozradím, že i když je klávesnice tvarově zvláštní, píše se na ní vcelku dobře. Přední plocha telefonu není rovná, po stranách se nepatrně láme a svažuje směrem k bokům. Tyto nepatrné hrany se táhnou i na krycím sklíčku displeje, kde pod určitým úhlem trochu ruší čtení informací. Po pár dnech si ale zvyknete a už je nebudete vnímat.

Boky telefonu jsou naopak zcela klasické. Černý matný plast je ozvláštněn pouze stříbrnou a barevnou lištou. Ta je po vybalení z krabice modrá, ale lze ji snadno vyměnit za růžovou nebo zelenou. Dvě výměnné lišty dostanete totiž v krabici spolu s telefonem a telefon tak lze aspoň částečně přizpůsobit například barvě vašeho oblečení. Na trhu časem budou k dostání i další barevné lišty. Pokud se podíváme na ovládací prvky na pravé straně, nalezneme zde pohodlná tlačítka pro regulaci hlasitosti a také spoušť fotoaparátu.


Boky telefonu zdobí barevná výměnná lišta. S telefonem dostanete další dvě

Spodní strana částečně potěší, ale částečně také zklame. Kromě klasické zdířky pro nabíječku zde nalezneme 2,5mm Jack pro připojení sluchátek. Škoda, že Nokia nepoužila klasický 3,5 mm, na který nyní musíte koupit redukci když budete chtít připojit vlastní sluchátka. Potěšující je naopak standardní mini-USB port na pravé hraně, skrze který lze telefon připojit k počítači. Nokia 7500 Prism se ale přes mini-USB nezvládne nabíjet.


Standardní mini-USB port na spodní straně potěší. Nabíjet skrze něj však stále nelze

Zadní strana je snad ještě zajímavější, než ta přední. Celá je pokryta lesklými i matnými trojúhelníky a kosočtverci, do kterých jsou elegantně zakomponovány všechny prvky. Nalezneme zde čočku 2 Mpx fotoaparátu se stříbrnou obrubou, která se ale velmi rychle poškrábe. Do trojúhelníku je vtipně zakomponován také modul s LED diodou a výstup hlasitého reproduktou a logo výrobce.


Zadní strana taktéž nese originální trojúhelníkový vzor

Také zámek pevného zadního krytu představuje trojúhelník. Po jeho stisknutí je nutné kryt doslova vypáčit ze svého uchycení, což může zvláště u dam skončit zlomeným nehtem. Pokud měníte často SIM karty, poohlédněte se po jiném telefonu. Pod krytem a baterií je bohužel umístěna i paměťová karta microSD, jejíž výměna je tak značně nepohodlná. Přitom stačilo udělat dvířka na boku, jako u ostatních telefonů.

Baterie a výdrž – malá baterie zamrzí

Pod zadním krytem nalezneme Li-ion baterii BL-4B s kapacitou pouze 700 mAh. To není mnoho a vše napovídá, že 7500 Prism rekordy ve výdrži trhat nebude. Velký QVGA displej a datové přenosy v případě automatické kontroly emailů baterii rychle vyčerpají a při průměrném používání se lze dostat pouze na necelé dva dny bez vypínání na noc. Já jsem telefon nabíjel spíš preventivně každý večer, protože druhý celý druhý den by při mém používání již nevydržel. Záchranou je hlavně absence podpory sítí 3.generace, které baterii vyčerpávají ještě více.


Zamrzí menší baterie a paměťová karta až pod ní. Konstrukce je však prvotřídní, ani zadní kryt nevrže

Klávesnice – jak se stiskneš trojúhelníku?

Při pohledu na klávesnici jsem k psaní textů přistupoval s obavami. Ze zkušenosti vím, že designové kreace na klávesnici se většinou nevyplácí. Inženýry Nokie však musím pochválit. S výtvorem designérů se popasovali na výbornou a ovladatelnost klávesnice zvláštním rozložením téměř neutrpěla. Klávesy jsou tam, kde byste je čekali, jen jsou zkosené. I první SMS jsem napsal bez zaváhání, čemuž dopomohla také kvalita tlačítek. Jejich stisk je příjemně měkký, s dobrou odezvou a ideálním odporem i zdvihem. Alfanumerická klávesnice tak v testu obstála. Podsvícení je bílé, rovnoměrné a dostatečné.


Klávesnice je zvláštní a... lesklá. Přesto jsou tlačítka pohodlná a psaní nebude činit problémy

Bez problémů se ovládají také kontextová tlačítka pod displejem, která jsou umístěna nezvykle u kraje. Kritika ale bude padat na značně nepovedený joystick. Je vyroben z lesklého plastu, je velmi kluzký, tuhý a bez problémů lze vykonat jen směr dolů. Pro volbu ostatních směrů se musíte hodně snažit, aby vám prst po tuhém a kluzkém joysticku neuklouzl. Od stupňovitých hran budete mít navíc při delším ovládání nepříjemně otlačený prst. Ani za dva týdny používání jsem si na něj nezvykl. Nokii se joystick v 7500 Prism vůbec nepovedl a je největším negativem celého přístroje. Při příchozí zprávě nebo zmeškaném hovoru bliká efektně bílým světlem okolí joysticku.


Kritiku si zaslouží joystick: je kluzký, tuhý a jeho hrany tlačí do prstu


Podsvětlení je kvalitní, jen joystick se utápí ve tmě. Jeho okolí bliká pouze při zmeškaném hovoru či nové zprávě

Zvuk - Prismiáda

Svou kvalitou nás reproduktor na zadní straně telefonu potěšil. Je dostatečně hlasitý a přitom poskytuje kvalitní zvuk s náznakem basové složky i při nejvyšší hlasitosti. Vyzvánění byste rozhodně neměli přeslechnout ani na rušné pražské ulici.


Reproduktor na zadní straně a sluchátko na přední

K telefonu je přibalen klasický jednoduchý headset HS-47 s konektorem 2,5 mm Jack a tlačítkem pro přijetí hovoru. Kvalita dodávaného headsetu je průměrná a nenáročnému posluchači MP3 skladeb nebo FM rádia postačí. Sluchátka slouží pro rádio jako anténa, je proto nutné je mít připojená. Pokud budete chtít připojit svá vlastní sluchátka, musíte si dokoupit adaptér s 2,5 mm na 3,5 mm Jack. Díky A2DP profilu lze hudbu poslouchat také stereo přes Bluetooth.

Displej – i zde máme trojúhelníky

Displej nebudu hanit, nemám, co bych mu vytknul. Jedná se o TFT zobrazovač s dobrým rozlišením 240 x 320 bodů a schopností zobrazit až 16 milionů barev. Možná mohl být o něco větší, úhlopříčka 2 palce někomu může připadat málo.


Displeji není kvalitativně co vytknout. Mohl být však větší

Jas ani kontrast displeje není možno nastavit. Potěšující je ale dobrá čitelnost i na slunci. Při čtení informací z displeje občas vadí hrany a zkosené plochy na krycím sklíčku displeje, které hází odlesky. Při běžném pohledu na displej to však nevadí a za pár dní si na nezvyklé sklíčko zvyknete.

Prostředí a ovládání – nová generace se představuje!

Nokia 7500 Prism je prvním telefonem na trhu, který přináší novou verzi uživatelského prostředí Series 40. Již pátá generace je na první pohled velmi podobná té předchozí. Změnilo se minum věcí, ale výrazně. Většinou jde o příjemné novinky, po kterých uživatelé již dlouho volali. V dalších kapitolách se novinkám budeme věnovat podrobněji, nyní uvádím přehled těch nejdůležitějších změn v případě Nokia 7500 Prism.


VIDEO: aktivní pohotovostní režim, hlavní menu, změna témat, další

  • nový emailový klient s automatickým stahováním a přílohami, který již není v Javě
  • jednotný editor pro psaní SMS i MMS zprávy (typ se mění automaticky i ručně)
  • obrázek a video volajícího jsou zobrazeny (téměř) na celou obrazovku
  • hudební přehrávač sjednocen s videopřehrávačem
  • množnost měnitelných skinů hudebního přehrávače
  • nové prostředí pro přehrávání videí na celé obrazovce na šířku bez popisků a s přetáčením
  • nová podoba FM rádia, možnost zapnout rádio i bez sluchátek
  • nový animovaný ekvalizér médií
  • u příchozích zpráv nebo zmeškaných hovorů se přímo v pohotovostním režimu zobrazuje i jméno odesílatele a obrázek
  • vylepšený webový prohlížeč, který však stále není nic moc a složitější stránky rozhodí
  • možnost vymazat všechna data najednou při obnovení nastavení


Možnosti nastavení aktivního pohotovostního režimu jsou skutečně široké. Tohle má Nokia zvládnuto skvěle

Start telefonu je velmi rychlý již 6 vteřin po zapnutí můžete vytočit číslo a telefonovat. Po zapnutí vás opět přivítá pohotovostní režim, který může být vyzdoben také flashovou animací. Zobrazit si můžete buď pouze tapetu, poté tapetu doplněnou o ikony směrů kurzorového kříže a nakonec známý aktivní pohotovostní režim. Je opět plně upravitelný, jednotlivé moduly lze posouvat, mazat, či přidávat jiné. Nechybí ani možnost vybrat si vlastní zástupce do pruhu odkazů. V záhlaví se neustále zobrazuje stav telefonu, ikonky funkcí, síla signálu a stav baterie, který však není příliš názorný. Obzvláště při vybité baterii. Piktogram je totiž stále zelený a i těsně před vybitím má baterie kousek výplně. To může být pro některé uživatele matoucí.


Pokud aktivní režim nechcete, můžete jej vypnout a zobrazit tapetu s/bez ikonek. Přítomno je i rychlé menu Jdi na

Kromě pruhu zástupců v aktivním pohotovostním režimu si zkratky k důležitým funkcím můžete nastavit i do menu „Jdi na“, skrývajícího se standardně pod levou klávesou. Ideálně tak téměř nemusíte spouštět hlavní menu a možnosti personalizace jsou v tomto směru u Nokií dovedeny k dokonalosti. Po nastavené době se načte jeden ze spořičů displeje, následovaný vypnutím podsvětlení a zobrazení data a hodin, doplněné o ikonky zmeškaných či nových událostí. Digitální hodiny jsou však velmi malé. Při příchozí zprávě nebo zmeškaném hovoru bliká efektně bílým světlem okolí joysticku.


Čtyři možné podoby hlavního menu | další úroveň menu má také obrázky

Hlavní menu již důvěrně známe, lze jej zobrazit ve čtyřech možných režimech. Klasický seznam 11 položek, matice menších ikonek v rozložení 3 x 4, matice velkých ikonek s popisy v rozložení 3 x 3 nebo praktický, leč pomalejší režim záložek. Ikonky jsou v režimu tabulek pěkně animované. Pohyb po menu telefonu je průměrně rychlý. Telefon nijak nezdržuje, ale při otevírání menu nebo podsložek si vždy vteřinku počkáte. Zmínit musím také přítomnost položek kopírovat/vyjmout/vložit v kontextových menu, díky kterým lze pracovat s textem a přenášet jej mezi různými funkcemi telefonu. Mobil si můžete přizpůsobit obrazu svému pomocí témat. V přístroji nalezneme 12 stylových témat s různými vzory a barvami, které vhodně doplňují mírně extravagantní vzhled telefonu. Samozřejmě si však můžete aktivovat i standardní téma Nokia. Samozřejmě si lze z internetu stáhnout nová témata.


Takto vypadá všech 12 barevných témat, které se v telefonu nacházejí. Další lze stáhnout

Telefonní seznam a telefonování – tisícovka v GSM sítích

Nokia 7500 Prism je kvadrální GSM telefon, který si bohužel nerozumí s modernějšími sítěmi 3.generace. To dokáže až vyšší model 7900 Prism, který je funkčně jinak téměř shodný s touto novinkou. Telefonní seznam nedoznal oproti předchozí generaci uživatelského prostředí žádných změn, kapacita činí 1000 vícepoložkových záznamů. Kontakty mají oddělené jméno a příjmení, nenastává tak problém v synchronizaci. Kontakty v telefonu lze také abecedně seřadit buď podle jména nebo příjmení. Pohledů na telefonní seznam je opravdu mnoho, navíc si lze vždy vybrat mezi různými velikostmi písma. Vyhledávání probíhá postupným psaním a lze zobrazit paměť SIM karty i telefonu současně. Ke každému jménu lze přiřadit až 6 typů čísel, adresu PTT, webové, emailové a poštovní adresy, přezdívky, narozeniny, pracovní zařazení, poznámky, vyzváněcí tón, obrázek či video. Každé jméno může mít až 16 přiřazených informací. Samozřejmostí jsou skupiny volajících, kterých lze vytvořit neomezený počet a následně podle nich filtrovat hovory.


Mnoho možností, jak zobrazit seznam kontaktů | detail kontaktu

K dispozici je i hlasové vytáčení, u něhož není nutné předem nahrávat jména, protože je systém automaticky rozpoznává a musím říct, že celkem úspěšně. Na příchozí hovor lze upozornit jak vyzváněcím tónem a obrázkem (ukáže se na celý displej), tak videoklipem, nikoli však flashovou animací. Video se pak v případě příchozího hovoru zobrazí přes půl displeje a jeho zvuk se použije jako vyzváněcí tón. Ocenil bych ale chybějící možnost nahradit zvuk videa standardním vyzváněcím tónem. Telefon kromě 64-hlasého polyfonního vyzvánění zvládá i MP3, AAC , WAV i WMA vyzvánění. Nově se v případě zmeškaného hovoru ukáže kromě zprávy o zmeškaném hovoru také číslo, jméno a obrázek volajícího. Nokia 7500 prism má ve výbavě také Push-to-talk, které promění mobil ve vysílačku. To u nás však umožňuje pouze operátor O2, a uživatelům jiných operátorů tak bude tato speciální funkce k ničemu.


Úprava kontaktu | možnost přida video | volání | příchozí hovor se ohlásí obrázkem | zmeškaný hovor s novými informacemi


VIDEO: telefonní seznam, volání, zprávy

Zprávy – hurá, nový e-mailový klient

Zde se odehrálo nejvíce změn oproti předchozí verzi uživatelského prostředí. Všechny změny se nám líbí a značně zjednodušují práci se zprávami. Pokud chcete napsat novou zprávu, dostanete se do jednotného editoru SMS a MMS zpráv. Typ zprávy se poté mění podle obsahu. Telefon po vložení videa nebo obrázků změní typ zprávy automaticky na MMS. Typ lze ale změnit i ručně a zamezit tak nechtěným změnám. Editor je podobný předchůdcům, pouze v dolní části přibyl pruh s ikonkami pro vložení multimediálního obsahu (obrázků videí, zvuků, vizitek apod.).


Zprávy si prošly výraznou rekonstrukcí | jednotný editor pro SMS i MMS zprávy | nové možnosti při posílání zprávy

Veškeré informace včetně příjemce i textu se opět vyplňují na jediném displeji. Zvolit lze mezi třemi velikostmi písma. Pochválit musím také kvalitní slovník T9, který sice píše s diakritikou, ale podle nastavení ji může před odesíláním ořezat. U přidávání příjemce je možné vybírat také ze seznamu nejčastěji používaných kontaktů, což je rovněž velice užitečné. Nově si lze přednastavit nejčastěji používaný kontakt (přítelkyně, rodič, kamarád), který se při výběru příjemců zobrazí na prvním místě a opět posílání zpráv urychlí.


Čtení SMS zprávy | psaní emailu | do emailu je možné vložit bohužel pouze přílohy o celkové velikosti max. 594 kB

Paměť pro SMS zprávy je omezena pouze kapacitou vnitřní paměti telefonu, na paměťovou kartu však zprávy ukládat nelze. Maximální velikost odesílaných MMS zpráv je 300 kB. Vložit do nich lze obrázky, video, zvuk, vizitky i záznamy z kalendáře. Zvláštním typem zpráv je Zvuková zpráva, což je jednoduchá MMS obsahující pouze zvuk. Dále zde pak nalezneme další speciální typ zprávy - Zpráva na displej, což je SMS, která se příjemci rovnou zobrazí na displeji. V různých místech menu (včetně zpráv) nalezneme odkaz na aplikaci Yahoo! Go. Po spuštění se dostaneme do několika obrazovek s možností personalizace. Necyhbí předpověď počasí, sportovní, ekonomické a všeobecné zprávy nebo třeba album Flickr.


Emailové schránky jsou přímo v menu zpráv | práce s emaily je konečně rychlá a pohodlná | samozřejmostí je podpora příloh (chybí však čtečka office dokumentů)

Milým překvapením a konečným zadostiučiněním je nový emailový klient. Ten již není ve formě JAVA aplikace a je poměrně kvalitní. Správným nastavením vás provede přehledný průvodce. Poté je možné psát nové e-mailové zprávy přímo z nabídky „napsat novou zprávu“. Editor je jednoduchý, ale dovoluje vložit i přílohy. Bohužel je zde limit pro velikost odesílané zprávy, a to 594 kB. Větší přílohy telefon odmítne vložit. Přímo v menu zpráv lze vytvořit až 5 různých emailových schránek, přičemž jsou podporovány protokoly POP3 i IMAP4. Pro každou schránku zvlášť lze nastavit automatickou aktualizaci (pro POP3 je minimální interval 30 minut, pro IMAP4 je to 5 minut). V záhlaví se při aktualizaci na pozadí začne animovat ikonka a při nových emailech se v záhlaví objeví ikonka nového emailu. Telefon nové emaily oznámí i hlášením stejně, jako příchozí zprávy. Načítat lze samozřejmě pouze záhlaví, i text nebo celý email i s přílohami. V emailech není problém s diakritikou a podporováno je i uložení příloh. Emailový klient je nyní i v „hloupých“ Nokiích doveden téměř k dokonalosti a práce s ním je pohodlná a rychlá.


Možnosti automatického načítání emailů | Aplikace Yahoo! Go

Organizační funkce – stylová manažerka

V organizačních funkcích se kromě dvou maličkostí nezměnilo nic. Ostatně ani není příliš co měnit, organizační funkce jsou kvalitní. Výbava je shodná například s Nokií 6233. Do kalendáře lze uložit až 900 záznamů, k dispozici je měsíční, týdenní i denní grafický přehled. Zadat lze pět typů poznámek: Jednání, Volat, Narozeniny, Poznámka a Upomínka. Samozřejmostí je opakování událostí a upozornění na ně. Narozeniny v kalendáři bohužel nejsou propojeny s kontakty a automaticky se neaktualizují.


Kvalitní kalendář a úkolovník

Nadcházející události se zobrazují v aktivním pohotovostním režimu, v kterém lze pohodlně procházet také jednotlivými dny. Bezproblémová je synchronizace s počítačem, stejně tak i v případě úkolů a poznámek. Budík lze nastavit jednorázově, nebo jako opakovaný na zvolené dny. Budit vás kromě standardního tónu může jakýkoli hudební soubor nebo FM rádio. Nastavit se dá i doba odložení buzení.


Poznámky | Nová kvalitní kalkulačka s věděckými funkcemi i praktickým kalkulátorem půjček

Nechybí stopky ani odpočítávací měřič. V nabídce nalezneme novou kalkulačku s pokročilými funkcemi, jejíž součástí je i kalkulátor půjček (úroková míra, splátky) a věděcká kalkulačka (tangens, počítání v radiánech apod.)V aplikacích dále nalezneme světový čas, převodník jednotek a převodník konfekčních velikostí, který se nejedné ženě i muži může při nákupu hodit. Zajímavou utilitkou je aplikace Nokia Widsets, která zobrazuje uživatelem nastavený obsah. Různé hry, RSS kanály nebo předpověď počasí lze přidávat a spravovat skrze PC, po zadání správných údajů. Stále však chybí paměť na kódy. S nostalgií vzpomínám na aplikaci peněženka ze starých Nokií. Maximální délka nahrávky diktafonu je 60 minut a nahrávat lze i na paměťovou kartu.


Převodník jednotek | převodník konfekčních velikostí | světový čas | katalog Nokia pro stahování nových JAVA aplikací

Datové funkce – snaha byla, ale datový telefon to není

Pokud se podíváme na webový prohlížeč, je vidět snaha a mírné zlepšení co se načítání plnohodnotných stránek týče. Většina větších stránek už se jakž takž na displej poskládá, ale stále to není ideální a formátování stránky není mnohde dodrženo. Načítání navíc trvá velmi dlouho a pohyb po stránce je značně pomalý. Česká diakritika ale prohlížeči nedělá problémy. Pokud si ani na telefonu občas neodpustíte internet, doporučuji stáhnout šikovnou JAVA aplikaci Opera Mini, se kterou lze surfovat mnohem pohodlněji, než s vestavěným prohlížečem. Ten stačí pouze na jednoduché xHTML stránky a WAP.


Nový webový prohlížeč: snaha byla, ale raději nainstalujte Operu Mini

Pro připojení slouží GPRS (třída 10) a EDGE (třída 10), podpora sítí 3.generace zcela chybí. Přes Bluetooth lze připojit telefon k počítači a použít jej poté jako modem pro přístup k internetu. Milovníci „drátového“ spojení mohou využít připojení USB 2.0 kabelu, který však není součástí prodejního balení. Potěší ale standardní mini-USB konektor, díky čemuž můžete použít pro připojení telefonu k počítači například standardní kabel od digitálního fotoaparátu. Po připojení kabelu se telefon dotáže, zda-li chcete použít standardní režim pro práci s PC suite, Ukládání dat (klasické Mass Storage, ale pouze pro paměťovou kartu), anebo Tisk a média, kdy se Nokia 7500 Prism připojí jako hudební přehrávač a rozumí si například s Windows Media Playerem.


Bluetooth | aktualizace teleofnu přes síť

Hudební funkce – nová hudba, nové rádio

Velké změny se udály také v hudebních aplikacích. Jedná se ale spíše o vzhledové vylepšení, než změnu funkčnosti. Samozřejmostí u hudebního přehrávače je roztřídění skladeb dle ID3 tagů. Sklady lze prohlížet podle interpreta, alba a žánru (zmizel skladatel). Přehrávač si také vytváří vlastní seznamy skladeb nejčastěji hraných či posledně přidaných skladeb. Samozřejmostí je možnost vytvořit si vlastní seznamy skladeb nebo je přenést z počítače pomocí aplikace v Nokia PC Suite. Oblíbené skladby si v průběhu přehrávání můžete přidávat do stejnojmenného seznamu. Pohyb po knihovně skladeb je okamžitý, při žádné operaci není nutné čekat, a to chválíme. Problémem není ani zaplněná 2GB paměťová karta.


Nový hudební přehrávač | ekvalizér | možnost skinů Po výběru písní se přesuneme již do prostředí přehrávač s novou grafikou. Novinkou je možnost vybrat si z pěti zcela odlišných skinů, které vypadají elegantně. Nová témata pro přehrávač však nahrát nelze. V prostředí přehrávače se přehledně zobrazují všechny informace o skladbě včetně obrázku, pokud je k skladbě přiřazen. Po vzoru Sony Ericssonů se pohybem joysticku nahorů a dolů zobrazí rovnou menu přehrávače nebo přehrávaný seznam skladeb. Pohybem doprava a doleva lze přecházet na další skladby nebo hranou píseň přetáčet. Přehrávač samozřejmě umí hrát i na pozadí.


Různé podoby hudebního přehrávače, některé i s animacemi (viz video)

Pokud máte zapnutý aktivní pohotovostní režim, zobrazí se název právě přehrávané skladby v hudebním modulu a lze v něm přeskočit i na předchozí nebo další skladbu- Hudební přednes je skrze dodávaná sluchátka dobrý, pro nenáročný poslech stačí. Chybí hlavně basy Pro připojení vlastních sluchátek je nutné využít redukci z 2,5 mm Jack na klasický 3,5 mm Jack. Díky A2DP profilu lze hudbu poslouchat také stereo přes Bluetooth . Hudební výbavu doplňuje FM rádio, které je také v novém hávu. Na rozdíl od hudebního přehrávače si ale nelze volit téma a bohužel také RDS stále chybí. Pro poslech rádia je potřeba pochopitelně připojit sluchátka.


FM rádio je pouze jednoduché, opět mu chybí RDS | Diktafon umí zaznamenat najednou až hodinu


VIDEO: Hudba, multimédia, hry

Další multimédia – nový přehrávač videa

Největší výhodou novinky je přítomnost slotu pro paměťové karty microSD. Velmi příjemné je, že Nokia k telefonu rovnou přibalila kartu o velikosti 512 MB, což je na stylový telefon v této cenové kategorii dobrá hodnota. O tom, že budete paměťovou kartu skutečně potřebovat, svědčí i široká paleta multimediálních a zábavných funkcí. Všechny soubory jsou spravovány v Galerii, nabízející několik druhů pohledů a možností třídění. Lze vytvářet libovolný počet složek, do kterých lze soubory třídit. Fotografiemi se můžete kochat prohlížením na šířku na celém displeji nebo je lze také přímo z telefonu tisknout nebo upravovat v editoru.


Různé pohledy na Galerii | lze ji libovolně složkovat a upravovat k obrazu svému | paměti je dostatek

Za zmínku stojí nový videopřehrávač, který je sjednocen s tím hudebním. Přímo v menu hudby tak máte odkaz i na všechna videa, které telefon v pamětích nalezl. Přehrávač videa přebírá nastavené téma z toho hudebního, jedná se totiž o stejnou aplikaci. Velmi potěšující je možnost přehrávat videa na šířku na celém displeji, přičemž sldování konečně neruší otravné popisky. Videa lze navíc přetáčet. Videa jsou přehrávána za sebou stejně, jako například hudba. I video může hrát na pozadí, což ale nemá valný smysl. Bohužel při pozastavení videa a vyskočení z přehrávače je při návratu nutné pustit video od začátku. Jinak se ale jedná o velký pokrok kupředu a Nokii 7500 lze použít i pro nenáročné sledování seriálů či filmů.


Prohlížení a úprava obrázků | nový videopřehrávač je součástí hudebního přehrávače, ze kterého přebírá vzhled


Konečně přehrávání na celé obrazovce (ovládací panel po pár vteřinách mizí)

V nabídce nechybí ani několik JAVA her. Již klasikou je třetí pokračování hada s 3D grafikou. Ve finských telefonech se pomalu usazuje také hudební kvíz a pexeso s názvem Music Guess, ve kterém si cvičíte názvy skladeb v pamětích vašeho telefonu. Zajímvou novinkou je stavění města City Bloxx, které kombinuje arkádové prvky při stavění domů se strategií při organizaci rozrůstajícího se městečka. Nokie si již tradičně poradí také s animacemi a hrami formátu Flash Lite. V paměti nalezneme populární Sudoku právě ve flushi. Nové JAVA a flash hry lze pochopitelně nahrát z internetu, počítače nebo jednoduše posláním skrze Bluetooth.


Předinstalované hry a aplikace Widsets

Fotoaparát – dvakrát na stojáka

Na zadní straně je do trojúhelníkového vzoru vkusně zakomponována i čočka fotoaparátu. Není boužel nijak chráněna a její stříbrný ozdobný okraj se velmi rychle poškrábe. Samotný fotoaparát disponuje rozlišením 2 megapixely, asistuje mu LED dioda ale chybí automatické zaostřování. Fotoaparát lze spustit nejrychleji tlačítkem na pravém boku, které ale posléze neslouží jako spoušť. S Nokií 7500 Prism se totiž fotí na výšku a stejnou orientaci mají bohužel i vyfocené fotografie. Možnosti nastavení jsou standardní. Nechybí vyvážení bílé, barevné efekty, samospoušť ani přepínání režimu blesku. Ten je docela silný a dokáže pomoci za zhoršených světelných podmínek, například v klubech a dalších nočních akcích.


Fotoaparát: pouze na momentky a jako nouzovka

Fotografie mají průměrně 250 kB a je na nich znát komprese. Ta je vidět na slévání barev, což je obzvláště patrné na obličejích lidí nebo zelených plochách a stromech. Snímky tímto pro Nokii typickým nedostatkem opravdu trpí. Nepříjemná je rovněž vysoká hladina šumu, která se objevuje už při zatažené obloze. V interiéru nebo na nočních fotkách je pak šum opravdu výrazný a snímek ruší. LED dioda na nočních fotografiích sice pomůže, ale šum je přesto nepatřičný. Z předchozích negativ je jasné, že digitální fotoaparát Nokia 7500 Prism nenahradí a bude sloužit jenom pro občasné zachycení momentky. Zklamáním je rovněž video, které novinka natáčí pouze v rozlišení 176 x 144 bodů, a to je dnes už málo.

VIDEO (3GP, 312kB, 176 x 144 px)

Zhodnocení – milujme trojúhelníky

Nokia 7500 Prism je velmi zajímavý telefon po stránce designu, který je jeho nejsilnější zbraní. Novinka osloví uživatele hledající stylový a do jisté míry extravagantní telefon, ale stále s běžným ovládáním a klasické konstrukce. Pokud si však odmyslíme trojúhelníky a netradiční lomený profil těla telefonu, nalezneme klasickou Nokii. Pátá generace uživatelského prostředí vylepšila několik neduhů, přičemž nejvýraznějšími změnami jsou nový emailový klient, nová grafika hudebních aplikací a pár dalších maličkostí. Jinak je ale vše při starém a výbavou se 7500 Prism podobá například modelu 6300. Zamrzí především velmi tuhý joystick, stále nedostatečný webový prohlížeč a podprůměrný fotoaparát. Testovaná novinka však má sestru s názvem 7900 Prism, která přinese navíc OLED displej, podporu UMTS a klasickou čtyřsměrnou klávesu místo joysticku.

nokia-7500-prism
Klady
  • elegantní vzhled
  • kvalitní konstrukce
  • přes netradiční tvar dobře ovladatelná alfanumerická klávesnice. QVGA
  • 512MB karta v balení
  • konektor mini-USB a podpora Mass Storage
  • nový emailový klient s automatickým stahováním
  • Nový hudební přehrávač a FM rádio
Zápory
  • velmi nepohodlný joystick
  • slot pro paměťovou kartou umístěn až pod baterií
  • natáčení videa pouze v rozlišení 176 x 144 bodů
  • chybí 3G
  • omezení velikosti odesílaného e-mailu
Diskuze ke článku
Me.low.ssh
jen jsem se chtel zeptat jestli červená varianta bude běžně v prodeji nebo ji má J.Lo v klipu "na zakázku":-) http://www.youtube.com/watch?v=NPSuYxVrXD0

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze