Nokia 7390: test fotoaparátu a kamery
recenze

Nokia 7390: test fotoaparátu a kamery

1

Ještě před podrobnou recenzí vám přinášíme samostatný test fotografických schopností nové Nokie 7390. Jako jediný Fin bez operačního systému si troufá na 3 Mpx rozlišení a automatické zaostřování. Vyrovná se současné špičce na trhu nebo zůstane jen stylovkou na okrasu? To vám prozradí dnešní test.

Nokia 7390 je, jak jsem již předeslal, prvním a jediným telefonem finského výrobce bez operačního systému, který se může pochlubit 3 Mpx rozlišením a automatickým zaostřováním. Trochu nečekaně se objevil v módním telefonu kolekce L’Amour. Po zběžném shlédnutí specifikace však není pochyb, že je tento fotoaparát na správném místě. Nokia 7390 je totiž nejlepším „hloupým“ telefonem finského výrobce vůbec. Svou výbavou zahanbí i modely 6233 nebo 6280.

Konkurence disponující 3 Mpx fotoaparátem a automatickým zaostřováním je poměrně silná. Jedná se jednak o chytré telefony z vlastní stáje N73, N93, N93i, Samsung D900, Benq-Siemens Sl91 a konečně etalon této kategorie – Sony Ericsson K800i. Vyrovná se zmíněným telefonům nebo je dokonce překoná? Předpoklady k tomu zcela jistě má..


Konkurenti: Nokia N73, N93, N93i, Samsung D900 a Sony Ericsson K800i

Technické parametry fotoaparátu

Efektivní rozlišení snímače 3,14 Mpx (2048 x 1536 px)
Další rozlišení fotografie1600 x 1200, 1280 x 960, 640 x 480, 320 x 240 px
Automatické zaostřováníano, bez přepínání makro režimu
Bleskano, LED dioda, (zapnuto, automaticky, vypnuto), nemožno použít jako svítilnu
Přisvícení při zaostřováníne
Digitální zoomano, plynulý, 8x
Optický zoomne
Možnost změny kvality snímku ano, 3 kroky
Vyvážení bíléautomatické, manuální formou čtyř přednastavení
Barevné efektyano (černobílé, sépie, negativ)
Noční režimano, pouze při vypnutém blesku
Videoano, 640 x 480 bodů (VGA), 3GP
nižší rozlišení a kvalita videaano, 3 stupně, 3 stupně
Možnost zoomu během natáčeníano

Konstrukce, aneb kde co je

Tento Fin je novým hráčem, na trhu se teprve zabydluje. Jedná se o nejvybavenější „hloupý“ telefon Nokie, patřící do módní L’Amour collection. Véčková konstrukce focení nikdy příliš nepřála, Nokia to však vyřešila poměrně šalamounsky. Čočka fotoaparátu se nachází na zadní straně části s klávesnicí a fotografuje se se zavřeným telefonem. Jako hledáček pak slouží vnější displej s rozlišením 160 x 128 bodů.

Dvoufázová spoušť je tam, kde byste jí čekali – při držení zavřeného telefonu na šířku na ni spočine pravý ukazováček. Vytknout lze nepřítomnost ochrany čočky a LED diody krytkou, vzhledem k nedostatečnému zapuštění se časem připravte na škrábance. Kromě již popsaného způsobu focení je možné fotografovat i v režimu na výšku, kdy si však snadno prstem zakryjete čočku a navíc jsou poté fotografie pořizovány v režimu na výšku

Prostředí fotoaparátu a ovládání funkcí

Fotoaparát lze nejrychleji v zavřeném stavu aktivovat stisknutím spouště na pravé straně, případně zvolit pomocí vnějších kláves příslušnou ikonku fotoaparátu. Ačkoli je displej malý, díky dobrému rozlišení nabízí vcelku dobrý přehled o snímaní scéně. Neustále informuje o zvoleném režimu fotoaparátu a blesku, rozlišení snímku (či videa) a počtu zbývajících snímků do zaplnění paměti.

Veškeré ovládání probíhá pomocí trojice kláves vedle displeje. Prostřední tlačítko slouží pro vstup do menu fotoaparátu, kde lze v podnabídkách nastavit kýžené chování fotoaparátu. K dispozici jsou efekty, noční režim, sekvence obrázků, časovač a režim blesku. Posledně jmenovaný lze rychle nastavit přímo z režimu fotoaparátu dolním tlačítkem.Ovládání pomocí trojice kláves je rychlé a překvapivě pohodlné, reakce telefonu jsou okamžité.

Fotit lze i pomocí velkého vnitřního QVGA displeje. Fotí se však na výšku a vzhledem k umístění čočky na druhém dílu telefonu je nutné pro přímé snímání scény telefon naklopit.V tomto režimu je k dispozici více informací, díky jemnému displeji máte i lepší přehled o snímané scéně. Nastavení opět probíhá přes kontextové menu, na klávesové zkratky bohužel zapomeňte. Zajímavostí je přítomnost menu vyvážení bílé, ačkoli na vnějším displeji toto chybí. Malá, ale nepříjemná chyba firmwaru.

Fotíme – rychlost, doba ukládání, další možnosti

Před kompozicí lze ještě využít digitální zoom, který však rozumný fotograf nepoužívá, pokud si chce snímky prohlížet na počítači. Pro vyfocení je nejprve nutné spoušť namáčknout a počkat, než telefon zaostří. Čas potřebný pro zaostření je srovnatelný například se Sony Ericssonem K800i, v měřených případech dosáhly oba telefony hodnoty 1,4 vteřiny. Pokud telefon správně zaostří, oznámí to graficky. Pro vyfocení snímku stačí spoušť domáčknout. Zpoždění je minimální, za dobrých světelných podmínek (focení monitoru se stopkami) byla Nokia rychlejší než Sony Ericsson – konkrétně 0,12 vteřiny.

Po vyfocení však trvá ukládání snímku celou věčnost – téměř 9 sekund. To je ostudné a pro pohotové focení více snímků za sebou se Nokia 7390 nehodí. Snad bude tato nepříjemná vlastnost v novějším firmwaru odstraněna. Jen podotýkám, že dlouhý čas ukládání jsme zaznamenali jak při používání paměti telefonu, tak paměťové karty jako úložišť. Po vyfocení se může snímek ukázat, u Nokie se lze navíc nastavit, na jak dlouhou dobu. Snímek lze ihned po vyfocení a uložení upravovat, přibližovat, přejmenovat, odeslat, případně připojit ke kontaktu.

Kvalita snímků

Nyní přejdeme k tomu nejdůležitějšímu, hodnocení kvality snímků. Snažili jsme se fotit v různých situacích a světelných podmínkách. Opět jsme si také zahráli na japonského turistu, který si při prohlídce našeho hlavního města musí vše svým telefonem zdokumentovat.

Exteriér za slunného dne


Slunečný den = ucházející kvalita. 7390 je však náchylná k přepalům světlých míst

Pokud se jedná o fotky pořizované za ideálních světelných podmínek, nevypadají snímky z Nokie 7390 špatně. Na první pohled nabízí slušnou ostrost po celé ploše snímku i živé a věrné barvy. Vadou na kráse je sklon k přepalům, nepotěší také digitální fragmenty na jednolitých plochách a tmavších místech. Při detailním zkoumání lze odhalit také výraznou chromatickou aberaci, patrnou zejména na větvích stromů v kontrastu s oblohou.

Exteriér při zatažené obloze


Když sluníčko zajde, objeví se digitální fragmenty na tmavších plochách a mírné zabarvení do fialova

Když zajde sluníčko, přidá Nokia 7390 trochu digitálního šumu a fialového nádechu. Pozorovat jej lze například na fialové dlažbě, která má daleko k šedému originálu. Již při těchto podmínkách začíná Nokia 7390 trochu ztrácet na konkurenci, nepěkně se dívá například na slévání detailů u stejnobarevných ploch. Na druhou stranu musíme Fina pochválit za dobrou míru ostrosti, poměrně nízkou hladinu celkového šumu a živé barvy.

Interiér

Nokia 7390 v interiéru příjemně překvapila, ale jen částečně. Zachovala si nízkou hladinu šumu, dobrou ostrost a živé barvy. Slabou stránkou všech finských telefonů je softwarové zpracování obrazu, jehož nedostatky se objeví hlavě při špatných světelných podmínkách. Na snímcích tak můžeme nalézt nepříjemné digitální fragmenty, sklony k pixelizaci a barevné kazy. I přes malý objektiv však Nokia 7390 produkuje v interiéru a v noci poměrně světlé a kvalitní snímky. Na konkurenci však ztrácí.


Interiér s umělým osvětlením --- osvětlení LED diodou Nokie 7390 --- bez osvětlení a LED diody

LED dioda, která pomáhá při zhoršených světelných podmínkách je poměrně silná a dokáže dostatečně osvětlit předměty do vzdálenosti 1,5 metru. Při focení ve tmě pouze za použití diody však výsledné snímky trpí velkým množstvím digitálních fragmentů a barevných chyb.

Makro

Díky automatickému zaostřování si můžeme dopřát také focení detailů a blízkých objektů. V nabídce však budete volbu pro makro-režim hledat marně, telefon totiž zaostřuje na blízké předměty automaticky. Makro je kvalitní, telefon spolehlivě zaostří již od vzdálenosti 12 centimetrů.

Video

Nokia 7390 je jedním z mála mobilních telefonů na našem trhu, které umí natáčet video v rozlišení VGA - tedy 640 x 480 bodů. Kvalitou je výsledek srovnatelný s modely 6233, 6280 a spol. Potěší rozlišením, plynulostí i dobrým podáním barev a detailů. Zarazila nás pouze nízká citlivost mikrofonu. Video natáčené na rušné ulici tak doprovází jen velmi slabý zvukový podkres, který je na hony vzdálen klasické hlučnosti ulice.

VIDEO (3,4 MB, 3gp)

Závěr

Ačkoli se jedná o nejlépe fotící Nokii bez operačního systému, na své stájové kolegy ani konkurenci zatím nemá. Pokud by však Finové zapracovali zejména na softwarovém zpracování fotografií, mohlo by se jednat o jeden z nejlepších fotomobilů současnosti.