Nokia 7390:  schopná véčková orchidej
recenze

Nokia 7390: schopná véčková orchidej

2

Otestovali jsme pro vás v současnosti nejvybavenější Nokii bez operačního systému. Ačkoli patří do květinové módní kolekce L’Amour, osloví také náročné uživatele. Ve výbavě totiž nechybí 3 Mpx fotoaparát s automatickým zaostřováním, podpora sítí 3.generace, videohovory, dvojice kvalitní displejů nebo hudební funkce. Osloví květinový Fin i vás? (6x VIDEO)

Nokia 7390 patří do trojice nejnovějších telefonů z módní kolekce L’Amour. Stejně jako kolegové 7373, 7380 nebo 7360 nabídne i ona ornamenty, květinová témata a módní visačku. Přesto je něčím jiná. Zatímco ostatní stylovky jsou zajímavé spíše svým vzhledem a výbava, ač není vůbec špatná, ničím nepřekvapí, Nokia 7390 nabídne k zajímavému vzhledu i špičkovou funkční výbavu. Ta ji dokonce posadila na pomyslný trůn nejvybavenějších „hloupých“ telefonů finské Nokie. Lepší výbavu mají již pouze chytré telefony. Jak se Nokii povedlo zkombinovat výbavu a styl, vám řekneme v dnešní recenzi


Nokia 7390 na oficiálních fotografiích

Co se nám líbí: Stylový a elegantní vzhled, velmi kvalitní konstrukce, kvalitní vnitřní QVGA displej, kvalitní vnější displej, možnost telefon ovládat i zavřený, slot pro paměťové karty, 3 Mpx fotoaparát s autofocusem a LED diodou, natáčení VGA videa, nový hudební přehrávač s podporou rozdělení podle ID3-tagů, FM rádio, kvalitní stereo reproduktory, 3G včetně videohovorů, Bluetooth s A2DP, mini-USB konektor

Co se nepovedlo:Pro přístup k paměťové kartě nutno sejmout kryt baterie, pomalejší reakce v menu, místo 3,5 mm Jacku pouze 2,5 mm konektor, s telefonem není dodáván USB kabel

Technické parametry

Rozměry 90 × 47 × 19 mm
Hmotnost115 gramů
Barevné kombinace bronzová , růžová, chromově černá
SítěTri-band GSM 900 / 1800 / 1900 Mhz + 3G UMTS 2100 Mhz
Vnitřní displej aktivní TFT, 240 x 320 bodů , 16 milionů barev
Vnější displej aktivní TFT, 128 x 160 bodů , 262 tisíc barev
Paměť30 MB + microSD karty (128 MB v balení)
Operační systém-
Organizační funkceadresář pro 1000 vícepoložkových záznamů, SMS, MMS. emailový klient s přílohami ve formě JAVA aplikace, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka s pokročilými funkcemi, časovač, stopky, opakovaný budík, převodník jednotek, světový čas synchronizace s PC, synchronizace se serverem,
Multimédia72-hlasá polyfonie, 3D stereo reproduktory, reálné tóny, hudební přehrávač (MP3, AAC, eAAC, eAAC+, WMA) s podporou rozdělení podle ID3 tagů, FM rádio s funkcí Visual, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, editor obrázků, JAVA 2.0 s podporou 3D, Flash, Videohovory
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 px), autofocus, LED dioda, noční režim, grafické efekty, vyvážení bílé
video 3GP (640 x 480 )bodů
VGA kamerka nad vnitřním displejem pouze pro účely videohovorů
Datové funkce2,5 mm konektor pro sluchátka, mini USB 2.0 (podpora Mass Storage a tisku), infraport, Bluetooth 2.0 (stereo zvuk A2DP, EDR), GPRS (třída 11), EDGE (třída 11), 3G UMTS (
Baterie a výdržLi-pol 970 mAh
pohotovost max.: 240 hodin (GSM)
max. doba hovoru: 210 minut (GSM)
Cena a dostupnost10 000 Kč
od prosince 2006

V krabici naleznete

  • Český návod
  • CD se softwarem PC Suite
  • Headset (typ HS-60) s 2,5 mm konektorem, mikrofonem a tlačítkem pro přijetí hovoru na dálkovém ovládání
  • Nabíječku
  • 128 MB paměťovou kartu formátu microSD
  • adaptér z microSD na standardní SD kartu

Design a konstrukce – rozvíjej se poupátko

Mám před sebou Nokii 7390 a nebýt ornamentů na přední straně a visačky naboku, ani bych neřekl, že se jedná o stylový telefon. Z celé L’Amour kolekce má nejusedlejší design, který však rozhodně nelze označit za nudný. Nokia 7390 se bude prodávat ve dvou provedeních – dalo by se říct v pánském a v dámském. Černo-hnědou variantu (Bronz Black) jsme měli zapůjčenou pro náš test, ještě je však dostupná také bílo-růžová barevná kombinace Powder Pink.

V zavřeném stavu se Nokia 7390 pochlubí průměrnými rozměry 90 × 47 × 19 mm a již mírně nadprůměrnou hmotností 115 gramů. Subjektivně se však zdá celkem lehká a díky průměrným rozměrům ji lze pohodlně nosit v kapse.

Přední strana z černého plastu by působila poněkud nudně, pokud by ji nerozjasnil hnědý díl s ornamenty a displejem. Pod ním se nachází trojice tlačítek, pomáhající ovládání telefonu i v zavřeném stavu – o tom však až dále. Naopak hnědou barvu nese celá zadní část, která je ozvláštněn velmi věrnou a příjemnou imitací kůže. Posledním prvkem je čočka fotoaparátu, doplněná o LED diodu, ve stříbrném rámečku. Čočka však není příliš zapuštěná a hrozí jí škrábance, stejně jako rámečku okolo.

Téměř celá zadní strana je odnímatelná. Pod krytem se kromě slotu pro paměťové karty microSD (128 MB karta v balení) nachází samozřejmě baterie. Ta je typu Li-pol a disponuje slušnou kapacitou 970 mAh. V sítích 3.generace si tak Nokia 7390 troufne na dva dny běžného provozu, v sítích GSM o necelý den více. Zadní kryt vůbec nevrže a má pouze zanedbatelnou vůli. Celá konstrukce zavřeného telefonu je dokonale pevná, ani při velmi silném promačkání nevydá žádný zvuk. Jedná se o jeden z nejlépe zpracovaných telefonů na trhu.

Boky telefonu nesou stříbrnou lištu, do níž je zasazeno nečekané množství ovládacích prvků a konektorů. Začněme na levé straně, na které nechybí ani módní visačka, jakou nalezneme u oděvů. Tím je dávána najevo příslušnost k módní kolekci L’Amour. Ve stříbrné liště na levé straně se nachází okénko infraportu, vypínací tlačítko a nabíjecí zdířka. Levá strana pak nese spoušť fotoaparátu a tlačítka pro regulaci hlasitosti/zoomu při focení.Zatímco dolní plocha je prázdná, na horní nalezneme 2,5 mm konektor pro sluchátka a také standardní konektor mini-USB pro připojení k počítači. V rohu se ještě tísní očko na provlečení poutka.

Otevření telefonu lze pohodlně provést také jednou rukou, a to díky dostatečnému vybrání mezi díly a taktéž díky malému odporu pružiny. Rozevření je hladké a kultivované, doprovázet jej dle nastavení může dokonce krátká melodie. Vnitřek telefonu je opět vyveden ve shodné trojici barev. Zaujme stříbrný rámeček s ornamenty okolo velkého QVGA displeje. Nad ním objevíme i čočku pro videohovory, světelné čidlo a reproduktor. Na druhém díle se rozprostírá rozměrná klávesnice, která se tváří velmi pohodlně. Pod ní se nachází druhý reproduktor s nápadnou stříbrnou mřížkou.

Také v otevřeném stavu je Nokia 7390 velmi pevná, dojem však trochu kazí kloub s velkou vůlí. Mírným zatlačením není problém díl s displejem posunout až do přímého úhlu. Přitom se ozývají tlumené vrzavé zvuky, které jsou například při stisknutí telefonu během hovoru rušivé. Celkově lze však hodnotit model 7390 jako konstrukčně velmi zdařilý, s prvotřídním zpracováním.

Subjektivní hodnocení designu nechám na každém z vás, fotografie mnoho napoví. V mém okolí jsem se setkával s veskrze pozitivními reakcemi, a to obzvláště od něžnější části populace. Ani mužům však nebyl vzhled cizí a Nokii 7390 lze i přes módní nádech označit za uni-sex telefon. Rozhodující tak bude barva. Bronze black pasuje mužům, Powder pink bezpochyby ženám.

Klávesnice – ornamenty s dobrým stiskem

K alfamumerické klávesnici nelze mít výhrad. Všechny klávesy jsou dostatečně rozměrné, oddělené a dobře ovladatelné. Jejich stisk je sice nižší a odezva tlumenější, pohodlnému používání to vůbec nevadí. Již po vybalení z krabice není problém napsat bez překlepu zprávu. Bílé podsvětlení kláves je ovládáno světelným čidlem. Ve dne se pro úsporu baterie i LED diod podsvětlení vypíná.

Pochvalu si zaslouží také boční tlačítka, která jsou dostatečně velká a nabízí pohodlný stisk. Trochu nezvykle zde máme také trojici funkčních kláves pod vnějším displejem, sloužící pro ovládání funkcí při zavřeném telefonu. Jednoduché plastové výstupky plní svůj účel výborně, jejich stisk je pohodlný a jistý.

Zvuk – 3x kvalitní stereo

Nokia 7390 je jedním ze stále se rozšiřujícího počtu telefonů se stereo reproduktory. Zatímco reproduktor nad displejem, slouží také jako sluchátko (má na starosti spíše výšky), dolní reproduktor pod klávesnicí je naladěn více basově. Výsledkem je překvapivě kvalitní zvuk nepostrádající basy ani kvalitní výšky dokonce není zkreslený ani na nejvyšší hlasitost. Ta není nijak nízká. Nokii 7390 tak můžeme zařadit mezi telefony s nejkvalitnějším zvukem na trhu.

Dodávaný headset má 2,5 mm konektor a dálkové ovládání pouze s tlačítkem pro přijetí hovoru. Sluchátka jsou klasické pecky, které však poskytují nadprůměrně dobrý zvuk. Jsou o řád kvalitnější, než sluchátka dodávaná například k hudebním modelům 5300/5200. Vzhledem k podpoře A2DP je možné k Nokii 7390 připojit také stereofonní Bluetooth sluchátka a poslouchat hudbu bezdrátově.

Displeje – dvakrát současná špička

Nokia 7390 je po modelu 6131 druhým véčkem výrobce, které nabídne oba displeje velmi dobré kvality. Zajímavostí je, že oba displeje sdílí podsvětlení. Pokud svítí jeden, svítí i druhý stejně intenzivně. Začněme klasicky tím vnitřním, jehož jas je navíc regulován světelným čidlem. Při slunečném dnu se jas zvýší na maximum a vypne podsvícení klávesnice, ve tmě je postup opačný. Zde si trochu postěžuji, večer je jas displeje možná příliš nízký a pro pohodlné prohlížení fotografií nestačí. Displej je ale jinak špičkový, s věrným podáním barev a dobrou čitelností na slunci. Rozlišení 240 x 320 bodů, aktivní TFT technologie a 16 milionů barev jsou údaje, které si kritiku určitě nezaslouží.

Stejně jako u modelu 6131, i zde má vnější displej neobvykle vysoké rozlišení, a sice 128 x 160 bodů. To je rozlišení hlavního displeje mnohých dnešních telefonů nižší střední třídy. Displej je díky malé úhlopříčce velmi jemný a poskytuje veškeré potřebné informace. Zobrazí 262 tisíc barev a je taktéž aktivní, díky čemuž je dobře čitelný na přímém slunci. I vnější displej si tak rozhodně zaslouží pochvalu.

Prostředí vnějšího displeje a jeho ovládání

Novinkou, kterou Nokia ještě u žádného svého telefonu nepoužila, je ovládání základních funkcí véčka za pomocí vnějšího displeje a pod ním umístěných tlačítek. Proto jsme se rozhodli vám tuto novotu představit podobněji.

Co se základních informací týče, k dispozici je vše podstatné – tedy čas, datum, stav baterie i signálu a ikonky zapnutých funkcí. Nejzajímavější je ale pruh ikonek v dolní části displeje. Pomocí pravého a levého tlačítka se pruhem pohybujete, což je doprovázeno plynulou animací. Stiskem středního tlačítka vybranou funkci spustíte. K dispozici je hudební přehrávač, rádio, fotoaparát a zamknutí kláves. Co se hudebních položek týče, k dispozici jsou pouze základní operace typu přetáčení, přechod na další skladbu (stanici), pauza apod. Ovládání funkcí v hudebním přehrávači a rádiu opět probíhá pomocí animovaného pruhu ikonek.


VIDEO: prostředí vnějšího displeje, ovládání funkcí na vnějším displeji

Nejvíce možností skýtá fotoaparát, kdy lze pomocí tří kláves poměrně pohodlně nastavit veškeré jeho funkce. V režimu fotoaparátu se displej přetočí na šířku. Každé ze tří tlačítek má svou funkci, tím středním se zobrazí kontextové menu. Tím lze jednoduše procházet pomocí horního a dolního tlačítka, středním se potvrzuje. Díky přítomnosti kláves se dá bez otevírání vyřešit zobrazení některých kontextových menu, například potvrdit/odmítnou příjem souborů apod.

Zprávy však pomocí vnějšího displeje číst nelze, k tomu je vždy potřeba telefon otevřít. Pokud máte na vnitřním displeji zapnuté určité podmenu nastavení, či Java aplikaci, na vnějším displeji se při pokusu spustit například hudební přehrávač zobrazí výzva k zavření aplikace s potvrzením. Poněkud lituji tohoto omezení, mohlo by se jednat o příjemný (i když omezenější) multitasking. Možná v další verzi Series 40…

Hlavní menu, ovládání – úspěšné představení trochu jinak

Co se podoby menu i funkcí týče, nenajdete zde nic, co by již nebylo popsáno v minulých recenzích. Nokia 7390 totiž používá známé uživatelské prostředí Series 40, konkrétně ve třetí edici a s drobnými vylepšeními, se kterými přišla Nokia 5300. Mezi ty malé změny patří například nový hudební přehrávač, přehlednější grafika a vylepšené nastavení aktivního pohotovostního režimu. Pokud si chcete o chování a novinkách prostředí přečíst podrobněji, odkazuji na recenzi Nokie 5300. Následující text je převzat z recenze módní kolegyně - Nokie 7373. Údaje a další drobnosti jsou však samozřejmě aktualizovány.


Aktivní pohotovostní režim | pohyb v něm | široké možnosti nastavení modulů a odkazů v pruhu zkratek

Nokii 7390 je možné používat i bez vložené SIM karty, stejně tak jako zvládne offline mód s vypnutou radiovou částí, nazvaný přiléhavě „letadlo“. Po zapnutí se zobrazí důvěrně známý pohotovostní režim. Pozadí může být vyzdobeno tapetou, animovaným obrázkem nebo flashovou animací. Připravená schémata jsou povedená, většinou žlutá nebo hnědá a nechybí v nich květinové vzory a ornamenty. V telefonu je takových grafických témat připraveno rovnou 10. Stejné téma se použije také pro vnější displej, součástí může být rovněž přehrání animace a znělky při otevření/zavření telefonu.


Pohotovostní režim s ikonami směrů kurzorového kříže... | ... a bez nich | Flashová animace v podobě hodinového stroje ukazujího skutečný čas | další téma

Kromě prázdného pohotovostního režimu s tapetou, hodinami a stavem signálu si lze nechat uprostřed zobrazit také ikony směrů navigační klávesy. Neustále tak máte na očích, který směr spustí jakou funkci. Nejzajímavější je ovšem aktivní pohotovostní režim, jež je stále mezi obyčejnými telefony unikátní. Nokia si za něj zaslouží pochvalu, je opravdu užitečný a v Nokii 7390 velmi dobře zpracovaný. Písmo je vyhlazené a dobře čitelné. Aktivní pohotovostní režim se skládá ze čtyř modulů, jejichž obsah si můžete sami upravit, jednotlivé moduly lze také přesouvat nebo nastavit jako prázdné. Nechybí zobrazení nadcházejících událostí kalendáře, stavu hudebního přehrávače i rádia. Není postrádán ani modul s vlastní poznámkou. Užitečný je také pruh zástupců v horní části, do kterého si můžete poskládat všechny často využívané funkce. V kombinaci s menu Jdi na a nastavitelnými směry navigační klávesy ani nemusíte zavítat do hlavního menu, vše je pěkně po ruce na pohotovostním displeji. Nastavit lze podobně chování telefonu po zavření. Pro někoho je praktické tímto vše ukončit, někomu vyhovuje najít menu po otevření telefonu tak, jak jej opustil. Přesně toto lze dle přání uživatele nastavit.


Čtyři možná uspořádání hlavního menu | Přesun položek menu

Pokud se však přece jenom rozhodnete hlavní menu navštívit, můžete si jeho zobrazení nastavit podle svého gusta. Na výběr jsou čtyři možná uspořádání: Seznam, tabulka s 3 x 3 velkými animovanými ikonami a popisky, tabulka s 4 x 3 animovanými ikonami a záložky. Posledně jmenovaný režim je jednoznačně nejpraktičtější, při jeho nastavení je ale telefon při horizontálním pohybu nabídkou trochu línější.


Další grafická témata

Ve srovnání například s modely 5300 a 7373 je testovaná módní 7390 celkově o něco pomalejší. Není vysloveně pomalá, prodlev při procházení menu si však nelze nevšimnout. Pokud jsem spěchal a chtěl jsem například ve zprávách rychle něco najít, zmíněné prodlevy mi poměrně vadily. Celkově je ale ovládání Nokie 7390 poměrně jednoduché, vytknout lze pouze někdy zbytečně zastrčené nastavení některých funkcí, jenže vše má svůj systém. Vylepšit by ale chtělo nastavení datových funkcí, které zamotá hlavu i zkušenému uživateli a raději doporučuji nechat si ze stránek výrobce poslat konfigurační SMS zprávu.

Telefonní seznam a telefonování – opět 1000

Nokia 7390 překvapí podporou sítí. Kromě GSM sítí (900 / 1800 / 1900 Mhz) zvládá také sítě 3.generace UMTS včetně obousměrné videotelefonie. Jedná se tak o první Nokii bez operačního systému s druhou kamerkou pro videohovory. Telefonní seznam nedoznal žádných změn, jeho kapacita však byla oproti dřívějším finským telefonům zdvojnásobena. Nyní lze konečně uložit opět standardních 1000 jmen. Dočasné extempóre Finů, kdy jejich telefony měly pouze kapacitu 500 jmen, je tak u konce. Kontakty mají oddělené jméno a příjmení, nenastává už problém v synchronizaci. Kontakty v telefonu lze také abecedně zobrazit podle jména nebo příjmení.


VIDEO: telefonní seznam, úprava kontaktů, volání

Pohledů na telefonní seznam je opravdu mnoho, navíc si lze vždy vybrat mezi různými velikostmi písma. Vyhledávání probíhá postupným psaním a lze zobrazit paměť SIM karty i telefonu současně. Ke každému jménu lze přiřadit až 6 typů čísel, adresu PTT, webové, emailové a poštovní adresy, poznámky, vyzváněcí tón, obrázek či video. Každé jméno může mít až 16 přiřazených informací. Samozřejmostí jsou skupiny volajících, kterých lze vytvořit neomezený počet. Podle nich lze následně mimo jiné filtrovat hovory.


Různé možnosti zobrazení kontaktů | hovor | spravování skupin volajících

K dispozici je i hlasové vytáčení, u něhož není nutné předem nahrávat jména, protože je systém automaticky rozpoznává. Nutno dodat, že je rozpoznávání hlasu velmi kvalitní a není závislé na barvě ani síle hlasu. V případě, že si telefon vydaným povelem není jistý, zobrazí nabídku s výběrem podobných příkazů, kde lze zvolit ten správný. V telefonu jsou rovněž automaticky nahrány příkazy k některým funkcím.. Na příchozí hovor lze upozornit jak vyzváněcím tónem a obrázkem přes celý displej, tak videoklipem, nikoli však flashovou animací. Video se pak v případě příchozího hovoru zobrazí v dolní polovině displeje a jeho zvuk se použije jako vyzváněcí tón. Zajímavá funkce, ale ocenil bych možnost nahradit zvuk videa standardním vyzváněcím tónem, ne vždy je zvuk z videa žádoucí a mnohdy není dostatečně silný ani kvalitní. Telefon kromě 64-hlasého polyfonního vyzvánění zvládá i MP3, AAC , WAV i WMA vyzvánění.


Detaily kontaktů | Video jako vyzváněcí tón | Profily

Nokia 7390 dokáže pracovat také v sítích 3.generace UMTS. Standardně má nastavený duální režim, ve kterém se - pokud není k dispozici síť 3G - přihlásí do standardní GSM sítě. S podporou sítí 3.generace přichází spolu s vysokorychlostními datovými přenosy i videohovory. Díky přední kamerce si můžete do sytosti užívat obousměrných videohovorů. Malou pihou na kráse je však nemožnost odesílat video z druhého fotoaparátu na zadní straně.


Videohovory s Nokií 7390

Zprávy – MMS plus, emaily tak tak

Editor zpráv je shodný s ostatními Finy, veškeré informace včetně příjemce i textu se vyplňují na jediném displeji postupně ve formulářích (či bublinách, chcete-li). Zvolit lze mezi třemi velikostmi písma. V průběhu psaní je možné také změnit typ zprávy, například z textové na multimediální apod. Pochválit musím též kvalitní slovník T9, který sice píše s diakritikou, ale podle nastavení ji může před odesíláním ořezat. U přidávání příjemce je možné vybírat také ze seznamu nejčastěji používaných kontaktů či protokolu hovorů, což je rovněž velice užitečné.


VIDEO: Psaní SMS, MMS, práce s emaily

Paměť pro SMS i MMS zprávy je omezena pouze kapacitou vnitřní paměti telefonu o velikosti 30 MB, na paměťovou kartu však zprávy ukládat nelze. Maximální velikost odesílaných MMS zpráv je 300 kB. Vložit do nich lze obrázky, video, zvuk, vizitky i záznamy z kalendáře.


Nabídka zpráv | píšeme novou zprávu | nejmenší písmo | střední písmo | největší písmo

Novinkou je zpráva typu Multimediální plus, která umožňuje vkládat obrázky s plným rozlišením, motivy, odkazy streamování a dokonce také telefonem nepodporovaný obsah, například dokumenty Word, Excel apod. Zvláštním typem zpráv je Zvuková zpráva, což je jednoduchá MMS obsahující pouze zvuk, dále pak Blesková zpráva, ta se příjemci rovnou zobrazí na displeji. Nechybí ani funkce Push-to-talk. Ta promění mobil ve vysílačku s okamžitým hovorem a komunikací přes GSM síť. U nás však funkci podporuje pouze O2 a je málo využívána.


MMS editor a Emailový klient opět bohužel jako JAVA aplikace

Zklamáním je emailový klient opět ve formě Java aplikace. Oproti dřívějším Nokiím však prošel další omlazovací kůrou a je zase o něco více použitelný. Stále však zůstává pouhou Java aplikací se všemi jejími neduhy. Odkaz se sice nachází přímo v sekci zpráv, nejzávažnější nevýhodou je ovšem nemožnost kontroly nových zpráv na pozadí. Vždy tak musíte aplikaci manuálně otevřít a zprávy stáhnout. Naštěstí jsou už plně podporovány přílohy, které nyní mohou být jakkoliv velké. To je spolu s novým prostředím největší změna na rozdíl od dřívějším klientům. Zůstává bohužel obecná pomalost emailového klienta, a ačkoli i zde je znát určitý posun, konkurence je již dál. Podporovány jsou protokoly POP3, IMAP4 a SMTP. Klient naštěstí zobrazuje správně českou diakritiku. Doufejme, že se Nokia v této oblasti brzy vzpamatuje, protože konkurence nabízí mnohem pohodlnější práci s elektronickou poštou. Podle posledně představených telefonů se však bohužel neblýská na lepší časy.

Organizační funkce – květiny sekretářkou

Pro organizaci času je Nokia 7390 vybavena stejně dobře, jako manažerské telefony z vlastní stáje. Výbava je shodná například s Nokií 6233. Do kalendáře lze uložit libovolné množství záznamů, k dispozici je měsíční, týdenní i denní grafický přehled. Kalendáři prospělo vyšší rozlišení displeje, protože v dolní části se navíc zobrazují události zvoleného dne.


VIDEO: Kalendář, přidávání poznámky, úkoly, kalkulačka, stopky, aplikace

Zadat lze pět typů poznámek: Jednání, Volat, Narozeniny, Poznámka a Upomínka. Zajímavou novinkou je změna pozadí kalendáře podle zvoleného měsíce (zimní, letní, jarní téma apod.), pouze ovšem u některých témat.Nadcházející události v kalendáři se zobrazují v aktivním pohotovostním režimu, ve kterém lze pohodlně procházet také jednotlivými dny. Bezproblémová je synchronizace s počítačem, stejně tak i v případě úkolů a poznámek.


Kalendář a přidávání nové schůzky

Budík lze nastavit jednorázově, nebo na zvolené dny. Kromě standardního tónu vás může budit jakýkoli hudební soubor anebo rádio. Nastavit se dá i doba odložení buzení. Nechybí stopky, odpočítávací měřič ani kalkulačka, která je ve formě Java aplikace a nabízí i pokročilé funkce typu: tangens, procenta, operace s číslem pí a paměť na výpočty. V aplikacích dále nalezneme graficky povedený převodník fyzikálních veličin a světový čas s přehledem o čtyřech nastavitelných městech, navíc s pěkně znázorněným svitem slunce. Chybí však paměť na kódy a hesla, která by se mnohdy hodila. Maximální délka nahrávky diktafonu je 60 minut, nahrávat lze samozřejmě také probíhající hovor.


Nabídka dalších organizačních funkcí | kalkulačka s pokročilými funkcemi | světový čas | praktický převodník konfekčních velikostí | stopky

Datové funkce – šup sem s Operou Mini

Vestavěný internetový prohlížeč si kromě standardního WAPu poradí i s jednoduchými webovými stránkami, kterým zachovává i správné formátování. Česká diakritika mu též nedělá problémy. V prohlížeči však dochází ke značnému plýtvání místem. Samotná oblast zobrazení stránky je tak mnohem menší, než by mohla být. Na plnohodnotné internetové stránky si Nokia 7390 i přes dobré rozlišení netroufá, objeví se vždy značně „rozhozené“ a jejich načítání je také velmi zdlouhavé. To se ostatně můžete přesvědčit i v následujícím videu. Pro prohlížení webových stránek tak doporučuji stáhnout javovou Operu Mini.

Pro připojení k internetu je módní Nokia velmi dobře vybavena. Nechybí GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), ani podpora sítí 3.generace UMTS. Přes Bluetooth nebo infraport lze připojit Nokii 7390 k počítači a použít ji poté jako modem pro přístup k internetu. V krabici nenaleznete kabel pro připojení k počítači. Vhledem k přítomnosti standardního mini-USB konektoru však můžete použít například kabel od vašeho digitálního fotoaparátu.


Vestavěný prohlížeč má s běžnými internetovými stránkami problémy | načítání trvá dlouho a obsah je rozhozený

Nokia se rozloučila s vlastním konektorem a vyšla vstříc uživatelům s masově používáným mini-USB konektorem. Za to si zaslouží určitě pochvalu. Po připojení kabelu se vás telefon dotáže, zda chcete použít standardní režim pro práci s PC suite, Ukládání dat (Mass Storage, ale pouze pro paměťovou kartu), anebo Tisk a média, kdy se Nokia 7390 připojí jako hudební přehrávač a rozumí si například s Windows Media Playerem, případně s tiskárnou vybavenou Pict Bridge.

Zábava a multimédia – L’Amour nebo Xpress Music?

Ač se to z povahy telefonu nemusí zdát, Nokia 7390 je téměř ideální pro multimediální používání. Díky QVGA displeji vypadají fotografie a videosekvence velmi dobře, z hudebních telefonů Xpress Music navíc Nokia 7390 podědila kvalitní hudební přehrávač i FM rádio. Pro multimédia je připraveno 30 MB vnitřní paměti, doplněnou o 128 MB microSD kartu, kterou je možné vyměnit za chodu telefonu. Po její výměně však novou kartu telefon nenačte a je potřeba mobil stejně restartovat.


VIDEO: Hudební přehrávač, FM rádio, Galerie, práce s obrázky, hry

Nový hudební přehrávač dokáže třídit skladby podle ID3 tagů (interpret, album, žánr, skladatel). Telefon navíc automaticky vytváří seznamy nejhranějších skladeb, vytvářet lze i vlastní seznamy. V novém grafickém kabátku je i prostředí samotného přehrávače, které jsme mohli vidět například u hudebních telefonů 5200 a 5300. Nechybí grafický ekvalizér, díky podpoře A2DP lze hudbu přehrávat stereo na bezdrátových Bluetooth sluchátkách (není součástí dodávky). FM rádio je již léta stejné, nechybí možnost automatického ladění, RDS si však stále do výbavy cestu nenašlo. Hudební přehrávač i rádio dokážou hrát na pozadí, bohužel se však přehrávání vypíná při spuštění webového prohlížeče. U Java aplikací se však toto omezení nekoná a Operu Mini tak lze používat i za doprovodu vašich oblíbených skladeb.


Nový hudební přehrávač s tříděním podle ID3 tagů je kvalitní

Další multimediální výbava je zcela shodná s ostatními telefony z finských dílen. Nechybí přehledná galerie s několika možnými pohledy, prezentací obrázků na celý displej a také editor fotografií. Novinkou je možnost přetáčet videa, která lze pouštět i na celém displeji na šířku. Pro sledování filmů se však 7390 nehodí, v průběhu celého přehrávání jsou zobrazeny rušivé popisky kláves, jež nelze skrýt. Na vnějším displeji videa přehrávat nelze (kromě právě natočených fotoaparátem).


Galerii lze zobrazit třemi možnými způsoby, nejpraktičtější je ale první z nich Možnost vytvářet složky v Galerii a třídit do nich libovolně soubory je dnes již samozřejmostí. Vnitřní paměť o velikosti 30 MB sice není málo, pro multimédia však bude nutné používat paměťové karty microSD. Výrobce přibalil kartu s kapacitou 128 MB, telefon podporuje karty až do velikosti 2 GB.


Flashová hra Sudoku a zajímavý hudební kvíz v Javě

Nokia 7390 samozřejmě disponuje technologií JAVA včetně podpory 3D zobrazení. Mezi přeinstalovanými hrami nechybí již klasické Rally 3D a Snake III, zábavnou aplikací je také hudební kvíz, v němž přiřazujete správné názvy úryvkům skladeb, uložených na paměťové kartě. Za vysoké skóre je odměnou pexeso s podobnou tématikou. Novinkou je hra s všeříkajícím názvem HighrollerCasino.


Další předinstalované hry

Co se aplikací týče, opět zde nalezneme užitečný převodník jednotek, světový čas a zajímavý Sensor, který skrze Bluetooth vyhledává telefony Nokia v okolí a umožňuje výměnu profilů, fotografií nebo chat přes Bluetooth. Nokia 7390 zvládá také animace formátu Flash, tím pádem také hry. V paměti je přeinstalována flashová hra Sudoku, která dokáže na dlouhou dobu zabavit.

Fotoaparát - 3 Mpx s autofocusem si necháme líbit

Recenzi fotoaparátu Nokie 7390 jsme věnovali samostatný článek, podrobili jsme jej také srovnávacímu testu se Sony Ericssonem K800i. Nokia 7390 totiž disponuje nejlepším fotoaparátem mezi finskými telefony bez operačního systému.

Velký test fotoaparátu Nokie 7390 zde

Zatímco chytrých telefonů se Symbianem, které mají 3 Mpx fotoaparát a automatické zaostřování, je v nabídce hned několik, mezi „hloupými“ telefony je model 7390 jediný.


Slunečný den = ucházející kvalita. 7390 je však náchylná k přepalům světlých míst

Interiér


Interiér s umělým osvětlením --- osvětlení LED diodou Nokie 7390 --- bez osvětlení a LED diody

Velký test fotoaparátu Nokie 7390 zde

Kromě kvalitních fotografií v 3 Mpx rozlišení zvládne Nokia 7390 natáčet také kvalitní VGA video. Pokud se chcete o schopnostech a výsledcích fotoaparátu dozvědět více, přečtěte si jeho recenzi.

VIDEO (3,4 MB, 3gp)

Velký test fotoaparátu Nokie 7390 zde

Zhodnocení – - modní high-end zaujme mnohé

Nokia 7390 z módní L’Amour kolekce je nejvybavenějším telefonem bez operačního systému v nabídce výrobce. K elegantnímu vzhledu přidává špičkovou výbavu, dvojici kvalitních displejů a výborný fotoaparát. Lidé hledající styl a zároveň špičkovou výbavu Nokii 7390 ocení. Některým uživatelům však mohou vadit módní příkrasy. Jak ale známe Nokii, nebude dlouho trvat a představeno bude dvojče s klasickým vzhledem.

nokia-7390
Klady
  • Stylový a elegantní vzhled
  • velmi kvalitní konstrukce
  • kvalitní vnitřní QVGA displej
  • kvalitní vnější displej
  • možnost telefon ovládat i zavřený
  • slot pro paměťové karty
  • 3 Mpx fotoaparát s autofocusem a LED diodou
  • natáčení VGA videa
  • nový hudební přehrávač s podporou rozdělení podle ID3-tagů
  • FM rádio
  • kvalitní stereo reproduktory
  • 3G včetně videohovorů
  • Bluetooth s A2DP
  • mini-USB konektor
Zápory
  • Pro přístup k paměťové kartě nutno sejmout kryt baterie
  • pomalejší reakce v menu
  • místo 3
  • 5 mm Jacku pouze 2
  • 5 mm konektor
  • s telefonem není dodáván USB kabel
Diskuze ke článku
Katerina
Dobrý den, ráda bych se zeptala, kde jste našli tu flashovou animaci v podobě hodinového stroje? Ať v tomto mobilu pátrám jak pátrám, nikde jsem ji nenašla... Případně, kde bych ji mohla stáhnout? Jaký druh motivu je na tomto obrázku s flashem použit? Moc děkuji za odpověď.
Martin Pultzner
Flashové animace se nacházejí na paměťové kartě ve složce grafika (ikonkou je stylizované písmeno f v modrém kruhu). Bohužel ne ve všech kusech se nachází stejný multimediální obsah. Pokud tam hodinový stroj nemáte, zkuste navštívit jeden z odkazů pro stažení v Galerii médií a možná jej bude možné stáhnout z wapu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze