Nokia 6720 classic: klasika s výbornou výbavou
recenze

Nokia 6720 classic: klasika s výbornou výbavou

3

Hledáte klasicky vypadající smartphone mající kvalitní konstrukci a výbavu na úrovni? Pokud ano, neměla by vaší pozornosti uniknout nová Nokia 6720 Classic. Nabídne pohodlnou klávesnici, operační systém Symbian, vestavěný přijímač GPS, 3G s nadstavbou HSDPA a nechybí ani TV-Out pro prohlížení fotografií v televizi.

V posledních letech začala finská Nokia produkovat některé své modely s přídomkem Classic. Takové telefony se většinou vyznačují uhlazeným designem bez jakýchkoliv módních výstřelků. Telefony vypadají přesně tak, jak si přejí konzervativní uživatelé. Stejně je na tom i výbava, která přináší vesměs časem prověřené a cílovou skupinou žádané funkce. Jednoznačně lze ze strany Nokie hovořit o skvělé taktice, což dokazují i prodejní úspěchy modelů "řady" Classic. Vzpomeňme například na model 6120 Classic či 6220 Classic. A právě druhá jmenovaná Nokia 6220 Classic se dočkala nástupce, který je dnes recenzován.

Nokii 6720 classic můžete zakoupit ve značkovém internetovém obchodě Nokia


Oficiální fotografie - Nokia 6720 Classic

Novinka si od svého předchůdce zachovává příjemné rozměry, oválné tvary i funkční výbavu. Jen tu a tam něco vylepší a přidá. Bude to ale stačit? Nejen to se dozvíte v naší recenzi.

Technické parametry

Rozměry 110 x 45 x 14 mm
Hmotnost110 gramů
Konstrukce klasická
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,2"
Paměť 45 MB vnitřní + paměťové karty microSD (až 8GB, v balení 1GB karta)
Otevřený operační systém Symbian 9.3 Series 60 3rd Edition, Feature Pack 2
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, Gimlet 2.0 email, čtečka RSS kanálů
Multimédia 64-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač, FM rádio s RDS, přehrávač videa, Java 2.0 s podporou 3D, N-Gage 2.0, webový prohlížeč Safari, 3,5 mm Jack, Flash Lite 3.0, TV-out
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 pixelů), autofocus, 2x LED dioda, 4x digitální zoom nahrávání VGA videa (640 x 480 px, 15 snímků/s) nebo QVGA videa (320 x 240 px, 30 snímků/s), přední CIF (384 x 320 pixelů) kamerka pro videohovory
Navigace GPSvestavěný GPS přijímač, A-GPS, Nokia Mapy 3.0, elektromagnetický kompas
Datové funkceUSB 2.0 (miniUSB konektor, Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP) GPRS, EDGE, HSPA (HSDPA s downloadem až 10,2 Mb/s, HSUPA s uploadem až 2 Mb/s)
Baterie a výdržLi-Pol 1050 mAh
Doba hovoru: 510 minut
Pohotovostní doba: 500 hodin
Cena a dostupnost 6843 Kč
3. čtvrtletí 2009

V krabici naleznete

  • mobilní telefon
  • uživatelskou příručku (CZ/SK)
  • baterii
  • nabíječku
  • stereo sluchtáka
  • USB datový kabel
  • paměťovou kartu microSD 1GB
  • CD se softwarem

Design a konstrukce: konkurence může jen závidět

Design Nokie 6720 Classic sází na neutrální notu. V námi testované šedé variantě sice vyloženě nenadchne, ale co ztrácí na barevném odstínu, dohání konstrukcí. Ta je v prvé řadě ukázkově pevná. Telefon můžete promačkávat sebesilněji a stejně se neozve jediné zavrzání. Celkové pevnosti dopomáhá i zadní kryt, který je kovový. To ostatně vytušíte již při prvním uchopení této Nokie. Celková hmotnost 110 gramů už znatelná je a dá vzpomenout na časy černobílých, těžkých mobilů. Nicméně vzhledem k výbavě a použitým materiálům, lze tuto mírnou nadváhu jistě odpustit.

Velmi zajímavě telefon vypadá při pohledu z boku. Ve své spodní části je totiž mírně prohnutý směrem vzhůru. Díky této zvláštnosti se telefon mnohem lépe drží a pohodlněji ovládá. Kromě prohnutí si na bocích povšimnete dvojice reproduktorů, každého na jedné straně. Levý bok dále poskytl útočiště slotu pro paměťové karty a konektoru microUSB. Na pravé straně se nacházejí vedle sebe dvě tlačítka regulující hlasitost. Konečně jsou dostatečně velká a mírně vystupují nad okolí. Nakonec nemůže chybět ani dvou polohová, pochromovaná spoušť fotoaparátu. Spodní strana je už tradičním domovem pro 3,5 mm jack a konektor pro nabíječku, který je dokonce osvětlen.

Zhruba jednu polovinu přední strany si ukousl displej. Nad ním objevíte krom nezbytného loga výrobce i kameru pro videohovory, světelné čidlo regulující intenzitu podsvětlení a malý reproduktor pro hovory. Celou spodní část si pro sebe rezervovala klávesnice. Všechna tlačítka se nacházejí těsně vedle sebe a mezeru nenajdete ani mezi blokem funkčních a alfanumerických kláves. Veškerá tlačítka kopírují barevné provedení telefonu, jen čtyřsměrný ovladač je stejně jako spoušť fotoaparátu efektně pochromován.

Baterie a výdrž: silnější, tudíž delší

Nokia svůj nový chytrý model osadila Li-Ion baterií s větší kapacitou, konkrétně 1050 mAh. Dle papírových hodnot výrobce slibuje výdrž na jedno nabití až 500 hodin. V praxi samozřejmě této hodnoty ani zdaleka nedosáhnete, nicméně i tak budete s výdrží spokojeni. Při průměrném používání v síti 2G a s omezeným používáním datových funkcí budete nabíječku potřebovat zhruba jednou za 4 dny. Perný pracovní den s hovory, emaily, neustále on-line v síti 3G však novinka také ustojí.

Klávesnice: spíše pro menší prsty

Jak už jsem se zmínil výše, všechny klávesy kopíruje barevný odstín celého telefonu. Což je výhodou, protože většina kláves má lesklý povrch. V šedé variantě proto nejsou vidět otisky prstů. Povrchovou výjimku tvoří klávesy Menu, C a potvrzovací střed. Ty jsou již klasicky matné. Ke klávese Menu a C se ale ještě hned vrátím. Tyto dvě tlačítka se totiž pyšní nelichotivým titulem nejmenší na těle telefonu, což rozhodně nepřispívá k pohodlnému ovládání. Reputaci ovšem bleskově spraví čtyřsměrné tlačítko s potvrzovacím středem. Je dostatečně velké a práce s ním je pohodlná a jistá.

V podstatě to jisté bych mohl zopakovat o alfanumerické části. Jisté problémy budou mít jen uživatelé s většími prsty. I přesto že si klávesnice vzala maximum možného místa, jsou číslicová tlačítka trochu menší, než by bylo ideální. Nejhůře samozřejmě dopadla poslední řada.

Zvuk: ve dvou se to lépe hraje

Nemalým lákadlem je bezpochyby dvojice reproduktorů. Nejsou sice rozmístěny ideálně, nicméně i tak svou práci odvádějí poctivě. Průměrně velkou místnost dokáží hravě ozvučit. V nabídce nastavení se vyplatí všemožně podpořit basovou složku. Má to slyšitelný vliv i při reprodukci pomocí repráčků. Překvapeni budete, srovnáte-li kvalitu zvukového výstupu z Nokie 6720 Classic a nějakého hudebního telefonu. Častokrát dnes recenzovaná Nokia vyjde z boje vítězně.

V balení spolu s telefonem naleznete i sluchátka. Ty používejte jen a pouze jako hands-free pro volání. K poslechu hudby jsou absolutně nevyhovující. Chybí jim výšky i hloubky a co hůř, hrají neuvěřitelně potichu. Investice do nových sluchátek je tedy v případě poslechu hudby takřka nutností. Díky přítomnosti 3,5 mm Jacku není problém připojit svá vlastní, kvalitní sluchátka.

Displej: výborná čitelnost

Model 6720 Classic spadá do střední třídy a dle toho také dostala displej. Na ploše 2,2 palců nabídne více než dostatečné QVGA rozlišení a zobrazí škálu 16 miliónů barev. Počítat samozřejmě můžete s aktivní zobrazovací technologií a velmi dobrou čitelností i při slunečním světle. Jako většina nových telefonů i tento disponuje čidlem, které reguluje intenzitu podsvětlení. Tu můžete ještě sami trochu ovlivnit změnou patřičného nastavení.

Dnes již samozřejmostí jsou různá témata, pomocí kterých telefon v okamžiku přizpůsobíte obrazu svému. V základu jich nová Nokia nabídne 5, nicméně pravděpodobně nejlepší je to, které barevně ladí s telefonem.

Hlavní menu, ovládání, GPS: starý, známý, devítkový Symbian

Pokud jste se za poslední dva roky setkali s nějakou novou "chytrou" Nokií, budete se i v modelu 6720 Classic cítit jako ryba ve vodě. Nachází se v něm operační systém Symbian S60 ve verzi 9.3. To vše samozřejmě doplňuje Feature Pack 2. Velkou, a mezi uživateli jistě vítanou novinkou, je nový procesor o taktu 600 Mhz. Telefon je tak ve všech ohledech mnohem rychlejší než starší symbianové modely. Pohotovostní obrazovku si můžete přizpůsobit vašim požadavkům. Volnost nabízí zejména aktivní pohotovostní režim, který vám bude každodenním pomocníkem. Hlavní menu je opět klasické a při základním zobrazení uvidíte matici 12 ikon. Nastavit si můžete i méně obvyklá uspořádání, ovšem po chvilce se zřejmě vrátíte zpět k časem prověřené matici. Počet i uspořádání jednotlivých ikon můžete měnit a není problém mít přímo v hlavním menu vstup do nějaké důležité aplikace.


Hlavní obrazovka s různými tématy

Jelikož je nová Nokia vybavena GPS, najdete přímo v hlavním menu vstup do aplikace Mapy. Od Nokie dostanete nejnovější verzi této aplikace s časově omezenou licencí. K dispozici jsou podrobné mapy, klasické, satelitní, či 3D zobrazení a ke spokojenému používání přispěje kromě české lokalizace navigace i intuitivní ovládání. GPS funguje víceméně spolehlivě jen v uzavřených prostorech ji chvíli trvá, než určí vaší aktuální polohu. Je také lepší využívat při navigování i připojení k internetu.

Fotoaparát: průměrný 5Mpx

Už i do střední třídy dávno doputovaly na mobilní poměry kvalitní fotoaparáty. Ani Nokia 6720 Classic není výjimkou a pyšní se rovnou optikou Carl Zeiss (tudíž autofocusem) a rozlišením celých 5 megapixelů. Při pořizování snímků za snížené viditelnosti vám přijde vhod dvojice vysoce svítivých diod. Výsledné fotky nejsou sice vůbec špatné, nicméně od 5Mpx fotomobilu bych čekal přeci jen více. Na některých fotografiích je jasně patrný šum a to i za dostatečných světelných podmínek. Naopak bez připomínek hodnotím focení s makrem. Fotografovat můžete opravdu velmi zblízka a výsledný snímek bude i přesto pěkně ostrý. U takového fotoaparátu už také zamrzí absence jakékoliv krytky. Malou útěchou může být fakt, že samotná čočka je mírně zapuštěna.

S Nokií 6720 Classic můžete kromě fotografií pořizovat i kvalitní videozáznamy, které se nebudete stydět přehrát na televizi či stolním PC. Maximální rozlišení je totiž 640x480, tedy VGA. Bohužel, i když je při natáčení přítomna možnost zoomu, raději ho nevyužívejte. Telefon se při každém přiblížení na půl sekundy zasekne a výsledné video pak nevypadá moc pěkně. Ostatně o tom se můžete přesvědčit ze zde přiložených ukázek. Vaše výtvory pořízené fotoaparátem je taktéž možné prohlížet na klasickém televizoru. Je nutné jen dokoupit potřebné kabely, které v základním balení nenaleznete.



Ukázky fotografií. Na jedničku si fotoaparát poradí s makrem.

Ukázka videozáznamu uvnitř - 640x480

Ukázka videozáznami venku - 640x480

Zábava: nechybí ani platforma N-gage 2.0

I když se až doposud zdálo, že nová Nokia je konzervativní telefon, který je pokud, tak zaměřen spíše na práci, nyní zjistíte, že i zábava je jeho silnou stránkou. Základ tvoří starý známý hudební přehrávač, který kromě mnoha možností třídění, nabídne i rozsáhlé nastavení. Ekvalizér, zvláštní zvýraznění basů i vyvážení sterea. Přehrávač videa obstará další starý známý - Real Player. Není však problém si doinstalovat nějaký vlastní a lepší přehrávač. Své oblíbené písničky můžete ukládat do vnitřní paměti, která ovšem činí pouze 45MB. Investice do paměťové karty tak bude nutná. Nezmění to zřejmě ani fakt, že od výrobce jednu kartu dostanete, protože ta má kapacitu pouhý 1GB. Žádné novinky nečekejte ani u FM rádia. Nabídne funkci RDS a několik stanic si můžete uložit do paměti.

O další porci zábavy se starají hry. Klasické java hry najdete v telefonu jen dvě a jsou dosti obyčejné. Čím však tato Nokia překvapí, je podpora her nové generace, a to díky platformě N-Gage 2.0. V paměti sice naleznete tři hry, nicméně jedná se pouze o demo verze. U symbianového telefonu snad ani není třeba připomínat, že podporuje multi-tasking, tedy běh více aplikací najednou.

Telefonování a telefonní seznam: dobré věci netřeba měnit

Nová Nokia 6720 Classic je kvadrálním GSM telefonem, který si rozumí s frekvencemi 850, 900, 1800 a 1900 MHz. Kromě toho zvládne také podporou sítí třetí generace na frekvencích 900, 1900 a 2100 MHz. Telefonní seznam zůstává v symbianových Nokiích v podstatě stále stejný. Ke každému kontaktu lze zadat až 45 typů položek, jejichž počet je opět omezen pouze volnou sdílenou pamětí. Vyhledávání probíhá podle více písmen a je díky rychlému procesoru pohotové. Mobil vám dá na výběr mezi řazením podle příjmení nebo jména. U Nokií je synchronizace s počítačem i serverem vždy bezchybná, a nejinak je tomu i zde. Svému účelu dobře poslouží aplikace Nokia PC Suite. V nabídce telefonu nechybí hlasové ovládání a vytáčení. Rozpoznání hlasu je také více než spolehlivé. Problémy mohou nastat jen ve velmi hlučném prostředí. Nokia 6720 Classic dále nabízí upravitelné vyzváněcí profily, mezi kterými nechybí ani offline režim, který se hodí zejména v letadle. Tichý režim lze rychle aktivovat v pohotovostním režimu podržením klávesy s hvězdičkou.

Zprávy: vše nač si vzpomenete

Zprávy můžete vytvářet trojího druhu: klasickou textovku, zvukovou zprávu či e-mail. Za editor zpráv finského výrobce chválíme. Je přehledný, v horní části vidíte vámi vybrané příjemce, nechybí odpočítávání znaků již od prvního zadaného znaku či počet zpráv, do kterých bude SMS případně MMS před odesláním rozdělena. Po přidání multimediálního obsahu se automaticky změní SMS zpráva na MMS zprávu o maximální velikosti 300 KB. Velikost písma se dá měnit ve třech krocích. Užitečnou pomůckou může pro někoho být možnost hlasového přečtení SMS zprávy.

V nastavení nechybí možnost vypnutí či zapnutí doručenky, povolení příjmu CB zpráv a v neposlední řadě výběr vlastní melodie, která vám nově příchozí zprávu ohlásí. Telefon také umí nahlas přečíst přijaté zprávy. Kromě jazyka a hlasu lze nastavit také například rychlost či hlasitost čtení. Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i upozorňování a automatická aktualizace. Problém nepředstavují ani přílohy, které lze na vyžádání stáhnout. Pohodlně si je v telefonu otevřete. Nechybí totiž praktické aplikace QucikOffice, Adobe Reader a mobilní variace programu pro rozbalování ZIP souborů. Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem.

Organizační funkce: dokonalost sama

Organizační funkce měly symbianové Nokie skvěle zpracovány již od pradávna. Černou ovci nebude představovat ani model 6720 Classic. Kalendář nabízí měsíční, týdenní i denní náhled, dále pak možnost zadat opakované i vícedenní události. Chybět nemohou ani úkoly. Díky aktivnímu pohotovostnímu režimu máte přehled o všech nadcházejících událostech i úkolech. Ve výbavě lze nalézt také kvalitní budík s opakováním v určitých dnech týdne. Dále v nabídce organizačních funkcí naleznete praktický světový čas, diktafon omezený dostupnou pamětí a jednoduchou kalkulačku. Pro Nokii 6720 Classic není problém ani čtení Word, Excel, PowerPoint nebo PDF dokumentů díky nové verzi Quickoffice. Prohlížení dokumentů je zdarma, pokud si však v této aplikaci chcete vytvořit nový dokument či editovat stávající, pak si musíte zakoupit licenci. Jak už jsem se zmínil v minulém odstavci, při práci vás nezaskočí ani zabalené soubory s koncovkou ZIP.

Datové funkce: chybí Wi-Fi

Nokia 6720 Classic disponuje téměř kompletní datovou výbavou. K dispozici je kvarteto služeb v podobě GPRS, EDGE (obojí ve třídě 12), UMTS a HSDPA s rychlostí download až 10,2 Mb/s. V našich končinách si však užijete zhruba jen třetinovou rychlost. Vadu na kráse datové výbavě dělá jen absence bezdrátového připojení prostřednictvím Wi-Fi. V mobilním telefonu s operačním systémem a cenou převyšující 7 tisíc korun by Wi-Fi již chybět nemělo. V telefonu dále nechybí Bluetooth 2.0 včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby a v základním balení dostanete i USB kabel.

Zhodnocení: konkurence je obrovská

Víceméně všechny symbianové Nokie nabídnou shodnou základní výbavu. Liší se vždy jen v několika málo funkcích, ovšem v dosti zásadních. Tomu modelu chybí W-Fi, ten má horší fotoaparát a támhleten je špatně konstrukčně zpracován. Velmi těžké to bude mít i dnes recenzovaná Nokia 6720 Classic. Nabídne sice ukázkově kvalitní konstrukci, pohodlné ovládání i dostatečně kvalitní fotoaparát, ale postrádá dnes již tolik oblíbené W-Fi. A právě bezdrátové připojení k internetu nabídne nejeden model přímo z vlastní stáje. V úvodu článku jsem se zmínil o tom, že Nokia 6720 Classic je nástupcem doprodávajícího se modelu 6220 Classic. Pokud však tyto dva telefony postavíte vedle sebe, zjistíte, že novinka nabídne navíc skoro jen rychlejší procesor a stereo reproduktory. Cenový rozdíl mezi oběma modely činí v současnosti více než 2000 Kč. Předpokládáme proto, že novější model bude brzy zlevňovat.

nokia-6720-classic
Klady
  • kvalitní konstrukce
  • bohatá organizační a datová výbava (rychlé HSDPA s HSUPA)
  • 5 Mpx fotoaparát s autofocusem, 2x LED diodou a nahráváním VGA videa
  • velmi dobře čitelný displej
  • stereo reproduktory, TV-Out
Zápory
  • chybí Wi-Fi
  • čočka fotoaparátu není nijak chráněna
  • jen 1GB karta v základním balení
  • minimum inovací oproti modelu 6220 Classic
Diskuze ke článku
pino
zvláštní disajn - skoro jako u všech Nokií
JohnyAsbest
má vůbec Nokia zájem o trh ? kdy začně konečně dělat - nejen vybavené - ale i designově vyvedené modely ? Po dlouhou dobu co ji sleduji, tak asi tyto patří k mobilnímu skvostu (funkčně i designově):
5310, 8600 Luna, N78, N86 white, N97 white, a nově i ve Vodafonu prodávaná 6730 classic white.
Michal
Dobrý den, rozhoduji mezi koupi N78 a 6270 a chtěl bych se zeptat na rychlost foceni - u N78 se mi libi, ze jde tlacitko pri foceni zcela zamacknout a fotak vyfoti bez ostreni - coz se nekdy hodi... V recenzi k N78 bylo psano, ze vyfoceni fotky od otevreni krytu jde zvladnout za 2,1s.

Dale by me zajimalo jakou rychlosti se nacita galeri a proglizi fotky...

Diky
Michal H.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze