Nokia 6280: vysouváme v sítích 3G
recenze

Nokia 6280: vysouváme v sítích 3G

26

Nokia 6280 je v mnohém telefon bez kompromisů. Přináší vynikající displej, dvoumegapixelový fotoaparát a slušnou výbavu. Díky svému neutrálnímu vzhledu by se mohla stát nástupcem populární 6230i. Má na to i přes svou odlišnou vysouvací konstrukci? To se dozvíte v další z našich rozsáhlých recenzí.

V poslední době se Nokia k vysouvací konstrukci uchyluje čím dál častěji. Nedávno recenzovaná 6111 a dlouho očekávaný smartphone N80 jsou toho důkazem. Jedná se o logickou a dle mého názoru praktičtější alternativu k oblíbeným véčkům. U modelu 6280 nesahala konečně Nokia ke kompromisům a přináší na funkce opravdu bohatý model. Abyste věděli, co je vlastně zač, přinášíme vám krátký přehled technických údajů a informací.

Technické parametry

Rozměry100 × 46 × 21 mm
Hmotnost115 gramů
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 MHz, 3G UMTS 2100 MHz
Displej240 × 320 pixelů, TFT, 262 tisíc barev
Paměť6 MB + paměťové karty miniSD (64MB v balení)
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200), video VGA (640 x 480)
Multimédia64-hlasá polyfonie, MP3 přehrávač, FM rádio, JAVA 2.0, videostreaming, diktafon
PřipojeníUSB 2.0, Bluetooth, GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), 3G (384 kbps)
VýdržLi-Pol 970 mAh, až 250 hodin pohotovost, až 240 minut hovoru

Design a konstrukce – vratký vysouvací elegán

Elegantní černo-stříbrné (případně stříbro-černé) tělo telefonu o rozměrech 100 × 46 × 21 mm nikoho neudiví ani neurazí. Nokia vsadila na střídmé elegantní tvary, což se vyplácí. V zavřeném stavu je půdorysně zhruba stejně velká, jako telefony klasické konstrukce. Po vysunutí klávesnice si však připočítejte ještě dobré 4 centimetry navíc. Konstrukce je pevná, žádný z plastů ani pro silném promačkání nevrže.

Co si ale jednoznačně kritiku zaslouží, je vůle výsuvné části. Mezi horním dílem s displejem a dolním dílem s klávesnicí a fotoaparátem je v zavřeném stavu asi milimetrová mezera. Ta je „kámen úrazu“, protože při stisknutí funkčních kláves naráží horní díl do dolního, což je provázeno cvakáním. Po vysunutí se to sice zlepší, horní díl má však pro změnu znatelnou vůli v podélném směru. To vše trochu degraduje dobrý pocit z kvalitních plastů i zpracování. Černé plochy jsou matné, takže naštěstí nedochází k ulpívání otisků prstů.

Hmotnost telefonu je vyšší než je obvyklé, 115 gramů je na „hloupý“ telefon již celkem dost. V zavřeném stavu je vidět především velký displej a funkční klávesy. Ty od displeje odděluje podélný výstupek, určený pro zapření palce při vysouvání. Vlevo nad displejem se nachází kamerka pro videohovory: pro svou velikost vypadá téměř jako pouhé světelné čidlo. Zadní černé straně dominuje stříbrný rámeček sdružující čočku 2-Mpx fotoaparátu, zrcátko a LED diodu. Rámeček je vystouplý pouze nepatrně, telefon je tak na stole poměrně stabilní. Po odsunutí zadního dílu se objeví nový typ Li-Pol baterie, která má i přes své malé rozměry kapacitu 970 mAh. Pod ní je umístěna SIM karta.

Na bocích telefonu je také řada ovládacích prvků. Zatímco na levé straně nalezneme slot pro miniSD karty, reproduktor, infraport a tlačítko pro spuštění Push-to-talk, na straně pravé se usídlila kolébková klávesa pro regulaci hlasitosti a spoušť fotoaparátu. Vypínací tlačítko je již tradičně na vrchní straně.

Samotné vysouvání je pohodlné a plynulé, nikde nic nedrhne. Zhruba od poloviny vám vždy v otevírání a zavírání pomůže pružina. Kolejničky jsou kovové, takže by nemělo docházet k opotřebovávání. Nebýt celkové „rozhrkanosti“ horní části, kterou jsem popisoval v prvním odstavci, neměl bych ke konstrukci výtek. Korejská produkce je v tomto stále lepší.

Displej a klávesnice – kolik bodů máš, tolikrát jsi mobilem

Papírové parametry displeje vypadají velice dobře. Rozlišení 240 x 320 bodů a schopnost zobrazit 262 tisíc barev mluví za vše. Displej je skutečně velice kvalitní. Je dostatečně velký a stále velice jemný, barvy jsou syté a živé, pochválit musíme i dobrou čitelnost na přímém slunci. Již po deseti sekundách však displej zhasne, delší dobu nelze nastavit. Poté se zobrazí spořič displeje s datem a časem, který ovšem mohl být větší. Pro úsporu energie lze nastavit také úplné vypnutí displeje, označované jako Režim spánku.

Velké kontextové klávesy pod displejem je radost používat, stejně tak směrový kříž s potvrzovacím tlačítkem. Alfanumerická klávesnice, která se objeví po odsunutí horní části, je menší, než by mohla být. Přesto se na pohodlných pryžových klávesách píše dobře. Při používání horní řady kláves někdy trochu vadí odsunutý horní díl. Rovněž pohodlné jsou pryžové klávesy po obvodu telefonu. Výtku mám k vypínacímu tlačítku na vrchní straně telefonu, pomocí kterého se mění i profily a zamyká klávesnice. Je příliš tuhé a pro skutečný stisk je potřeba více síly. Na druhou stranu reaguje takřka při pouhém doteku. Po chvilce používání si na to však lze zvyknout.

Menu a ovládání – barevný rychlík

Nokia 6280 používá již 3.generaci uživatelského prostředí Series 40. Jak jsem již zmiňoval v recenzi Nokie 6111, přináší mnoho změn. Zatímco u ní jsem kvůli nízkému rozlišení nepřišel novému prostředí příliš na chuť, u modelu 6280 je tomu naopak a budu vesměs chválit. Po zapnutí nás přivítá pohotovostní obrazovka nově obohacená o tzv. Aktivní pohotovostní režim, zobrazující stejně jako v chytrých telefonech nadcházející události v kalendáři, vlastní poznámky a stav rádia i MP3 přehrávače. Navíc jsou v jeho horní části ikony pro rychlé spuštění několika funkcí. I když vypadá písmo již lépe než u Nokie 6111, stále je nepochopitelně zubaté, což nevypadá vůbec dobře. Po vstupu do aktivního pohotovostního režimu (podle volby dolní, nebo horní kurzorovou klávesou) se písmo vyhladí a pozadí zašedne pro lepší přehlednost. V tomto režimu lze jednoduše listovat jednotlivými dny kalendáře, přeházet mezi radiovými stanicemi, či MP3 skladbami. V dolní části si lze navíc zapsat poznámku, kterou budete mít neustále na očích. Aktivní pohotovostní režim je opravdu užitečný, je vidět, že se Nokia snaží své telefony přiblížit těm chytrým. Mohla by však zapracovat na grafickém provedení, které obzvláště v neaktivním stavu nevypadá nejlépe a kvalit smartphonů nedosahuje.


Způsoby zobrazení pohotovostního režimu

Pokud aktivnímu pohotovostnímu režimu nepřijdete na chuť, lze jej vypnout a zobrazit klasicky pouze tapetu, nebo také ještě ikony jednotlivých směrů kurzorového kříže. Barvu písma lze v pohotovostním režimu měnit, takže lze používat i tmavé tapety. Nastavit lze jak jednotlivé směry kurzorového kříže, tak pravou kontextovou klávesu. Levá klávesa vás zavede do vlastního menu Jdi na, kam si lze poskládat často používané funkce, aplikace a oblíbené internetové adresy pro rychlý přístup.


Nabídka "Jdi na", Způsoby zobrazení hlavního menu (záložky, seznam, tabulka a tabulka s popisky)

Hlavní menu lze zobrazit buď jako seznam položek, matici animovaných ikon 3x3, nebo 3x4. Přibyl však také nesmírně praktický způsob zobrazení pomocí záložek, který jsem pro jeho rychlost používal během testování. Položky v hlavním menu lze navíc libovolně přeskládat a na prvních pozicích si tak nechat nejvíce používané položky. Grafika menu je povedená, sterilní prostředí dřívějších Nokií je pryč. Dobrému pocitu z grafiky pomáhá i vysoké rozlišení displeje. Vyzdvihnout však musím také rychlost telefonu. Po určitém mezidobí, kdy jsme označovali finské Nokie spíše za průměrně rychlé telefony, navrací se pověstná rychlost z dob modelu 6230. Na nic vás nenechá čekat a odezva je výborná. Dokonce i při práci s obrázky ji nelze označit jako pomalou. Zajímavé však je, že při použití jiného tématu, než standardního (které je však graficky povedené), se rychlost v menu nepatrně sníží.


Témata změní podobu menu -- Změna velikosti písma --- změna pořadí položek v hl.menu

Telefonování a telefonní seznam – propracovaný, ale malý

Telefonní seznam se u Nokií již po dlouhá léta neměnil, v 3.generaci uživatelského prostředí přišly nepatrné změny. Kontakty již mají konečně oddělené jméno a příjmení, nenastává tak již problém v synchronizaci a jména v telefonu lze také abecedně zobrazit podle jména, nebo příjmení. Pohledů na telefonní seznam je opravdu mnoho, navíc si lze vždy vybrat mezi různými velikostmi písma. Vyhledávání probíhá postupným psaním a lze zobrazit paměť SIM karty i telefonu současně. Paměť telefonu je však nepochopitelně omezena na pouhých 500 jmen. To je dosti nepochopitelné, když všechny předchozí Nokie této třídy měli paměť sdílenou, nebo na 1000 jmen. Většině lidí to bude jistě stačit, mnoha manažerům a obchodníkům však určitě ne. Ke každému jménu lze přiřadit až 6 typů čísel, adresu PTT, webové a emailové adresy, poznámky, vyzváněcí tón, obrázek či video. Každé jméno může mít až 13 přiřazených informací. Samozřejmostí jsou skupiny volajících, kterých lze vytvořit neomezený počet.

K dispozici je i hlasové vytáčení, u kterého není nutné předem nahrávat jména, protože je systém automaticky rozpoznává a musím říct, že celkem úspěšně. Na příchozí hovor lze upozornit jak vyzváněcím tónem a obrázkem, tak videoklipem. Ten se pak v případě příchozího hovoru zobrazí v dolní polovině displeje a jeho zvuk se použije jako vyzváněcí tón. Zajímavá funkce, ale ocenil bych možnost nahradit zvuk videa standardním vyzváněcím tónem. Telefon kromě 64-hlasého polyfonního vyzvánění zvládá i MP3, AAC a WAV vyzvánění. Reproduktor telefonu je kvalitní, velice hlasitý a cizí mu (samozřejmě v rámci možností) nejsou ani basy. Vibrační vyzvánění je nadprůměrně silné, bohužel se při něm hlasitě rezonuje celé tělo telefonu, což mnohdy přehluší první tóny vyzvánění. V tichém prostředí tak s Nokií 6280 příliš diskrétní nebudete.

Nokia 6280 dokáže pracovat i v sítích 3.generace UMTS. Standardně má nastavený duální režim, ve kterém se - pokud není k dispozici síť 3G - přihlásí do standardní GSM sítě. V duálním režimu trvá hledání sítí o poznání déle než ostatním mobilům. Nokia 6280 se tak například v metru přihlásí do sítě, až když odjíždíte ze stanice. S podporou sítí 3.generace přichází spolu s vysokorychlostními datovými přenosy i videohovory. Ty lze uskutečňovat díky VGA kamerce nad displejem, která snímá video ve velmi dobré kvalitě, subjektivně lepší než u Nokie N70, nebo Sony Ericssonu K600i. V průběhu videohovoru mnoho funkcí k dispozici není, lze nastavit kontrast a snímkovou frekvenci příchozího videa, směřovat zvuk do reproduktoru a handsfree a zamezit odesílání videa. Přepnutí na hlavní kameru možné bohužel není. Kvalita zvuku v průběhu hovoru i videohovoru je velmi dobrá


Prostředí při videohovoru

Zprávy – nechceme email v Javě

I do zpráv zasáhly změny přicházející s 3.generací uživatelského prostředí. Texty zpráv, přílohy i příjemci se nyní vyplňují na jedné obrazovce do jednotlivých formulářů. I když toto řešení u modelu 6111 kvůli hrubému displeji nepůsobilo přehledně, Nokia 6280 zde opět vyhrává díky jemnému displeji a psaní zpráv je nyní opravdu komfortní a rychlé. Zvolit lze mezi třemi velikostmi písma. V průběhu psaní lze také změnit typ zprávy, například z textové na multimediální apod. Pochválit musím také kvalitní slovník T9, který sice píše s diakritikou, ale podle nastavení ji může před odesíláním ořezat. U přidávání příjemce je možné vybírat také ze seznamu nejčastěji používaných kontaktů, což je také velice užitečné. Do paměti telefonu se vejde 150 SMS zpráv, maximální velikost odesílaných MMS zpráv je 300 kB. Vložit do nich lze obrázky, video, zvuk, vizitky i záznamy z kalendáře. Zvláštním typem zpráv je Zvuková zpráva, což je jednoduchá MMS obsahující pouze zvuk, dále pak Blesková zpráva, ta se příjemci rovnou zobrazí na displeji a poslední specialitou je Pohlednice, která odešle obrázek k operátorovi, jenž jej vytiskne a doručí na zadanou poštovní adresu. Nutná je však podpora operátora a nám se zprávu nepodařilo odeslat. Nokia 6280 má ve výbavě také Push-to-talk, které promění mobil ve vysílačku.

Zklamáním je emailový klient opět ve formě Javové aplikace. Odkaz se nachází sice přímo v sekci zpráv, Java však s sebou přináší několik velkých omezení. Největší nevýhodou je nemožnost stahování nových zpráv na pozadí. Přílohy sice podporovány jsou, ale obrázek větší než zhruba 100 kB klient nezpracuje. Fotografie z vestavěného fotoaparátu tedy nelze z Nokie 6280 odeslat pomocí emailu. Třetí nevýhodou je obecná pomalost emailového klienta. Na vše je potřeba čekat, a to dost dlouho. Podporovány jsou protokoly POP3, IMAP4 a SMTP. Klient naštěstí zobrazuje správně českou diakritiku. Doufejme, že se Nokia v této oblasti brzy vzpamatuje, protože takto by práce s emaily v telefonech nejvyšší třídy vypadat neměla.

Organizační a datové funkce – trio v podobě GPRS, EDGE i UMTS

Pro organizaci času je Nokia 6280 vskutku dobře vybavená. Výbava je shodná například s Nokií 6230i. Do kalendáře lze uložit libovolné množství záznamů, k dispozici je měsíční, týdenní i denní grafický přehled. Kalendáři prospělo vyšší rozlišení displeje, protože v dolní části se navíc zobrazují události zvoleného dne. Zadat lze pět typů poznámek: Jednání, Volat, Narozeniny, Poznámka a Upomínka.

Nadcházející události se zobrazují v aktivním pohotovostním režimu, v kterém lze pohodlně také procházet jednotlivými dny. Bezproblémová je synchronizace s počítačem, stejně tak i v případě úkolů a poznámek. Budík lze nastavit jednorázově, nebo na zvolené dny. Budit vás kromě standardního tónu může jakýkoli hudební soubor a také rádio. Nastavit lze také dobu odložení buzení. Nechybí stopky, odpočítávací měřič ani kalkulačka, která je ve formě Java aplikace a nabízí i pokročilé funkce typu: tangens, procenta, operace s číslem pí a paměť na výpočty. V aplikacích dále nalezneme graficky povedený převodník fyzikálních veličin a světový čas. Paměť na kódy chybí. Maximální délka nahrávky diktafonu je 60 minut.

xHTML prohlížeč si kromě standardního WAPu poradí i s jednoduchými webovými stránkami, kterým zachovává i správné formátování. Česká diakritika mu také nedělá problémy. V prohlížeči však dochází ke značnému plýtvání místem, samotná oblast zobrazení stránky je mnohem menší, než by mohla být. Na plnohodnotné internetové stránky si Nokia 6280 i přes dobré rozlišení netroufá, objeví se vždy „rozhozené“. Pro připojení slouží GPRS (třída 10), EDGE (třída 10) a v případě pokrytí také 3G síť UMTS, která dovoluje stahování dat rychlostí až 384 Kb/s. Přes Bluetooth a infraport lze připojit Nokii 6280 k počítači a použít ji poté jako modem pro přístup k internetu. Milovníci „drátového“ spojení mohou využít připojení dodávaného USB 2.0 kabelu. Po připojení kabelu se telefon dotáže, zda-li chcete použít standardní režim, nebo přenos dat (Mass Storage). V druhém případě se paměťová karta telefonu objeví v počítači jako flash paměť a není nutné instalovat žádné ovladače.

Zábava a multimédia – paměťové karty se budou hodit

Multimédia nejsou Nokii 6280 vůbec cizí, díky podpoře paměťových karet formátu miniSD bude místa dostatek. K telefonu dostanete kartu s kapacitou 64MB, což zejména pro hudební soubory dostatečné není. Škoda jen, že vnitřní paměť telefonu má jen necelých 6MB, naštěstí se téměř vše dá přesunout na paměťovou kartu a mít tak dostatek místa pro případné příchozí soubory a zprávy. JAVA 2.0 s 3D technologií je již samozřejmostí. V paměti telefonu jsou nahrány 3 velmi podařené 3D hry jak po stránce grafické, tak co se týče hratelnosti. Golf Tour již snad nemusím představovat, plynulé Rally 3D také dokáže zabavit na několik hodin. Návrat zažívá populární had, který se zde objevuje v novém slušivém 3D kabátku a se spoustou nových možností, včetně multiplayeru přes Bluetooth. Další aplikace lze samozřejmě doinstalovat, využít lze i paměťovou kartu. Zamrzí nemožnost minimalizace aplikace, kterou například Sony Ericsson, nebo Motorola již delší dobu zvládají. Rychlost Javy je i přes velký displej velmi dobrá, pro informace o naměřených hodnotách využijte náš podrobný katalog mobilů.

Obrázky, videa a další multimédia lze spravovat v přehledné Galerii. Přibyla možnost horizontálního prohlížení na celém displeji, nechybí ani editor obrázků. K dispozici je několik možných zobrazení miniatur a řazení položek v galerii. Samozřejmě je možné libovolně přesouvat soubory mezi pamětí telefonu a paměťovou kartou (to platí i pro JAVA aplikace a hry).

Nokia 6280 má ve výbavě i stereo FM rádio s funkcí Visual Radio. Neumí sice RDS, ale nabízí 20 míst pro uložení nalezených stanic. MP3 přehrávač najde díky paměťovým kartám uplatnění, nechybí grafický ekvalizér a funkce Rozšíření strerea, která znatelně zlepšuje dojem ve sluchátkách. Ty jsou mimochodem zcela nové (typ HS-23) a zatímco v minulosti byla dodávana k telefonům Nokia sluchátka dosti průměrná, o těchto lze říct, že jsou kvalitní. Hlasitost je dostatečná, stejně tak basová složka a celkové prokreslení zvuku. Sluchátka slouží jako anténa pro FM rádio a lze pomocí nich regulovat hlasitost i přepínat skladby a stanice. Ucházející zvuk má také vestavěný reproduktor.

Fotoaparát – něco tomu stále chybí

Fotoaparát s rozlišením 2 Mpx se ovládá v režimu na šířku, prst pravého ukazováčku přesně dosedne na spoušť na pravém boku. Maximální rozlišení činí 1600 x 1200 bodů. Zvolit si lze mezi čtyřmi nižšími rozlišeními a třemi kvalitami snímku. 6-ti násobný plynulý digitální zoom pracuje formou výřezů. K dispozici je noční režim a také rychlá sekvence tří obrázků za sebou. Ty se pak uloží do zvláštní složky. Při fotografování v nepříznivých podmínkách navíc pomáhá silná LED dioda. Co však chybí, je jakákoli možnost kompenzace expozice a vyvážení bílé. I když se na zadní straně tkví nápis 2 MEGAPIXEL, na ostatní telefony se stejným rozlišením kvalitou ztrácí. Fotky jsou sice ostré a barvy v normě, obzvláště na větších jednobarevných plochách se ale objevují barevné digitální fragmenty a šum. Znatelná je také komprese, která nezmizí ani při nejvyšší kvalitě. Kvůli absenci autofocusu i jakéhokoli přepínače jsou makro fotografie nepoužitelné a velice nekvalitní. Fotografie mají velikost kolem 300 kB. V nejvyšší zvolené kvalitě, která se však znatelně nepromítne do výsledného výstupu, mají kolem 600 kB.

Pochvalu si naopak zaslouží videosekvence, jejichž maximální rozlišení je až 640 x 480 bodů. Taková videa jsou již poměrně náročná na paměť a 6 sekund zabírá v nejvyšší kvalitě více než 1MB paměti. Kvalita videí je velmi dobrá, snímková frekvence je i u nejvyššího rozlišení ještě poměrně vysoká (odhadem kolem 18 fps). Procesor telefonu ale zřejmě při nejvyšším rozlišení nedokáže zpracovat všechny body snímku videa najednou a například rychle jedoucí automobily jsou nepatrně šikmé. Pokud se ale na scéně nepohybuje nic rychlého, je vše v pořádku.

Video (3GP, 3,15 MB)

Závěr a hodnocení

Nokia 6280 je jedním z nejlepších telefonů současnosti, nabízí všechny moderní funkce, brilantní displej, podporu sítí 3.generace a v neposlední řadě nové uživatelské prostředí. Je velice dobrou alternativou k oblíbenému modelu 6230i, nebo budoucí 6233. Výsuvná konstrukce si získává čím dál tím více příznivců a Nokia se je proto snaží zaujmout. I přes několik nepochopitelných a snadno odstranitelných nedostatků by se jí to mohlo povést.

nokia-6280
Klady
  • výborný displej
  • podpora 3G
  • rychlost v menu
  • plné organizační
  • datové i multimediální funkce
  • paměťové karty
Zápory
  • emailový klient v Javě
  • znatelná vůle výsuvného mechanismu
  • horší kvalita 2Mpx fotografií
Diskuze ke článku
Radek
Nevíte prosím s jakoum maximální kapacitou paměťové karty dokáže telefon pracovat?
Martin Pultzner
Kapacita by neměla být omezena, neměl by proto být problém používat 2GB mini-SD kartu (což je dnes maximum). Nokia zaručuje funkčnost 1GB karet. Samozřejmě ne vždy si karta od určitého výrobce s telefonem rozumí a občas se stane že ji telefon nenačte. Před koupí proto doporučujeme funkčnost vyzkoušet. Příjemný den
vlastník nokie 6280
je až neuvěřitelné jaký designově pěkný a vybavený mobil 6280 je,avšak varujte se stahování jakýchkoliv dat přez usb kabel skončí to po krátkém rozímání spadnutím softwaru, i při verzi 3.70, a 3.72 je to neuvěřitelné ale proč tedy nokia nedodává místo kabelu kvalitní msi, tímto degraduje telefon na velmi poruchový a nestabilní neuvěřitelně to s tímhle odflákli.
spokojený majitel
Když jsem dnes rozšrouboval N6280, byl jsem příjemně překvapen: Nokia nepoužila u vysouvacího mechanizmu plasty ale kov. Oba vnitřní (horní a spodní) na sebe přiléhající díly jsou kovové stejně jako kolejničky. Vůle je tedy podle mého názoru způsobena pro pohyb nutnou vůlí mezi kolejničkami a kovovým "jezdcem" a nesnižuje to tak dlouhodobou pevnost telefonu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze