Nokia 6210 Navigator: první dojmy
recenze

Nokia 6210 Navigator: první dojmy

1

Nokia 6210 Navigator je nástupcem přes rok starého modelu 6110 Navigator. Největším lákadlem se tedy opět stane plnohodnotná GPS navigace. Ve výbavě dále nalezneme hudební přehrávač, FM rádio s RDS, 3,2 Mpx fotoaparát s autofocusem, HSDPA nebo akcelerometr pro automatické překlápění displeje. Zajímá vás, jak se povedl nástupce?

Nokia představila výsuvný model 6210 Navigator společně s modely N78, N96 a 6220 classic začátkem února na kongresu MWC v Barceloně. Už tehdy bylo ze slov finského výrobce patrné, že Nokia přikládá navigaci v mobilu opravdu velkou váhu. Model 6210 Navigator dokonce vybavila, jako svůj vůbec první mobilní GPS přístroj, integrovaným kompasem pro snazší orientaci při chůzi. V telefonu také nechybí již předinstalované nové Nokia Mapy 2.0, jejichž součástí je i hlasové a vizuální navádění „turn by turn“.

Jelikož jsme testovali teprve prototyp telefonu s nefinální verzí firmwaru, tak nemusí být vlastnosti telefonu a chování jednotlivých funkcí konečné a od budoucího sériově vyráběného telefonu se tak mohou odlišovat.

TIP: Přečtěte si také naše preview Nokia 6210 Navigator.


Nokia 6210 Navigator - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry103 x 49 x 14,9 mm
Hmotnost117 gramů
Konstrukce výsuvná
Barevné provedení černé, červené
SítěGSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displejaktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,4“
Paměť120 MB vnitřní + paměťové karty microSD (až 8GB, 1GB karta v balení)
Operační systémSymbian S60 3rd Edition, Feature Pack 2
Verze firmware03.06
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, 5 opakovaných budíků, synchronizace s PC, Push-to-Talk, prohlížeč Office dokumentů, čtečka RSS kanálů, flight-mód
Multimédia64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), stereo FM rádio, přehrávač videa (MPEG-4, H.263 a H.264), akcelerometr pro automatické překlápění displeje, JAVA 2.0, internetový prohlížeč Safari, 2,5 mm konektor Jack, Macromedia Flash player
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536 pixelů), autofocus, dvě LED diody, až 4x digitální zoom, scény, vyvážené bílé, panorama
nahrávání VGA videa (640 x 480 px) s 30 snímky/s
přední CIF (352 x 288 px) kamerka pro videohovory
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, Nokia Mapy 2.0, nahrávání map přes Nokia Map Loader, hlasové a vizuálního navádění „turn by turn“, zdarma licence navigace na 6 měsíců
Datové funkceUSB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třída 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 3,6 Mb/s)
BaterieLi-Ion 950 mAh
Cena a dostupnost 8 990 Kč včetně DPH
14. července 2008

Design a konstrukce: propracovaný vysouvák

Po designové stránce se Nokia 6210 Navigator výrobci opravdu povedla. Přední strana telefonu je, až na trojici tlačítek, lesklá. Otiskům prstů a jiným nežádoucím nečistotám se tak z největší pravděpodobnosti nevyhnete. Na bocích „nového navigátoru“ zaujme matný stříbrný plast, který je dokonalou imitací kovu. Od výsuvného telefonu s hmotností 117 gramů bychom to obzvlášť nečekali. Dodejme ještě samotné rozměry přístroje - 103 x 49 x 14,9 milimetrů. Především za tloušťku Nokie 6210 Navigator si Finové zaslouží pochvalu.

Stejně jako u dřívějších prototypů by nemělo ani tentokrát žádný smysl hodnotit konstrukční zpracování testovaného prototypu Nokie 6210 Navigator. Předem však prozradím, že jsme byli víceméně spokojeni. Telefon je krytý z převážné části tvrdým plastem. Na zadní straně v okolí objektivu je pro oči pohledný stříbrný proužek, který je zhotoven, společně s černou výplní a názvem výrobce, z hliníku. Ještě dodám, že u výsuvného mechanismu nám do horní úvratě či zpět vždy pomůže silná pružina. Při vysouvání se mi ze začátku párkrát stalo, že jsem nechtěně stiskl tlačítko pro spuštění GPS navigace. Po pár dnech jsem si však zvykl a podobný problém již naštěstí nenastal.

Nyní si trochu přiblížíme rozmístění jednotlivých prvků na telefonu. Začneme jako obvykle přední stranou. Displej je dokonale zarovnán s okolním povrchem, hrozí tak jeho poškození, pokud telefon položíte displejem směrem dolů. V horní části nad displejem se objevuje snímač světla, který automaticky upravuje úroveň podsvícení displeje, dále zde pak nalezneme CIF kamerku pro videohovory, název výrobce a nad ním malý otvor s reproduktorem. Pod displejem se telefon pyšní názvem „Navigator“ a nechybí klasický ovládací blok.

Na pravém boku se usadila dvoufázová spoušť fotoaparátu a dvojice tlačítek pro regulaci hlasitosti, která však bohužel stále nelze ovládat pro přepínání skladeb, pokud je aktivovaný zámek klávesnice. Levý bok skrývá konektor microUSB a slot pro paměťové karty microSD. Oba prvky jsou prvotřídně kryté plastem. Menší výhrady bych však měl ke slotu paměťových karet. Pro vyjmutí karty je někdy potřeba dost pevných nervů nebo mít po ruce pinzetu. K snazšímu vyjmutí je tak lepší odstranit nejprve zadní kryt. To však ne každý přivítá s povděkem.


Na spodním boku nenalezneme, kromě dírky pro uchycení šňůrky a mikrofonu, nic. Jak 2 mm, tak i 2,5 mm konektor Jack se přestěhovaly na horní bok. Tlačítko pro vypnutí/zapnutí přístroje netradičně chybí. Přestěhovalo se na ovládací blok k tlačítku pro ukončení hovoru. V pohotovostním režimu dobře poslouží pro přepínání profilů, vyjmutí paměťové karty, vypnutí či zamknutí telefonu. Na zadní straně Nokie 6210 Navigator najdeme objektiv 3,2 Mpx fotoaparátu, zapuštěný několik milimetrů pod okolní povrch, dále pak dvojici přisvětlovacích LED diod a mono reproduktor. Kvalita reprodukce osamotněného reproduktoru však byla na vyšší úrovni než v podání multimediální Nokie N95 8GB, která disponuje dvojicí stereo reproduktorů. Také maximální hlasitost byla u Nokie 6210 Navigator o něco vyšší než u modelu N95 8GB.

Video - Nokia 6210 Navigator naživo ze všech stran

Baterie a výdrž: Li-Ion pouhých 950 mAh

Nokia 6210 Navigator v sobě skrývá baterii typu Li-Ion s kapacitou 950 mAh. Totožnou baterii nabízí například Nokia N95. Při porovnání výbavy obou telefonů se tak zdá, že se z největší pravděpodobnosti bude bohužel opakovat jeden z problémů, tedy výdrž. Ještě když k tomu připočteme, že je Nokia 6210 Navigator určena především pro navigaci na cestách, pak nemůžeme být v žádném případě spokojeni. Během našeho testování nám telefon vydržel při běžné zátěži zhruba dva dny. Pokud jsme však přístroj používali k delšímu poslechu hudby, prohlížení internetu, volání a především pak k navigování, nebyl problém vyždímat baterii za necelý den. Důležité je však také zmínit, že šlo pouze o prototyp. Finální produkt by už na tom měl být o něco lépe. Uvidíme.

Klávesnice, ovládání, podsvícení: intuitivně a rychle

Telefon jakožto mnoho dalších sliderů nabízí komfortní ovládání. Hlavním ovládacím tlačítkem se stala čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem. Té asistuje dvojice kontextových tlačítek, klávesa pro vstup do menu (a po stisknutí a přidržení také pro otevření multitaskingu), mazací klávesa „c“, dvojice tlačítek pro přijmutí/ukončení hovoru a tlačítko „Navigátor s indikátorem GPS“ (jak jej přímo nazývá výrobce), kterým lze rychle spustit GPS navigaci. Po vysunutí se objeví také numerická klávesnice. Její povrch je lesklý, takže se můžete s hadříkem připravit na občasné čištění od nečistot. Tlačítka nijak nevystupují, jejich stisk je jistý a po stisknutí na sebe upozorní mírným cvaknutím.

Podsvícení klávesnice i ovládacího bloku je rovnoměrné s dostatečnou intenzitou. V nastavení jsme také našli volbu pro zapnutí stavového světla. Pokud tuto volbu aktivujete, tak se začne ovládací tlačítko ve 20-ti vteřinovém intervalu rozsvěcet a zhasínat poté, co se telefon přepne do úsporného režimu. Stejnou možnost přinášela také dříve testovaná Nokia N78, u které však tato funkce byla pojmenována jako dýchání. Pokud si říkáte, k čemu by mohla taková funkce být, pak vězte, že se jistě pár lidí najde, kteří ji využijí. Telefon blikáním totiž dává najevo, že stále „žije“ a za druhé, pokud vám přijde zpráva či máte zmeškaný hovor, pak se kolečko rozsvítí dvakrát rychle za sebou.

Displej a prostředí telefonu: Feature Pack 2 tentokrát bez animací

Displej typu TFT nabídne rozlišení QVGA a dokáže zobrazit až 16 milionů barev. Jeho úhlopříčka činí pro pěší navigaci dostačujících 2,4“. V autě už ale bude úhlopříčka trochu limitující. Čitelnost displeje na přímém slunci není ani tentokrát ideální. Alespoň trochu pomůže nastavení úrovně jasu na maximální hodnotu. Nokia 6210 Navigator přináší operační systém Symbian S60 3rd Edition s Feature Packem 2, který se teprve zabydluje v chytrých telefonech finského výrobce. Pohledné animace, se kterými jsme se seznámili u Nokie N78, se tentokrát bohužel neobjevily. Pravda, někteří čtenáři si dříve stěžovali na pomalé reakce modelu N78, a to právě díky zmíněným animacím při přechodech, takže možná z těchto důvodů je vývojáři u Nokie 6210 Navigator vypustili. Nejlepší možností by však bylo, kdyby si mohl každý v telefonu sám vybrat, zda-li animace nechá zapnuté nebo si je raději vypne.

Telefon nabízí aktivní pohotovostní režim. V nastavení si můžeme vybrat, jestli zvolíme motiv režimu základní, vodorovná čára nebo svislá čára. Klávesové zkratky pro levou a pravou výběrovou klávesu je možné libovolně měnit, stejně tak jako šestici ikonek v aktivním pohotovostním režimu. Na základní obrazovce samozřejmě nechybí záznamy z kalendáře, například tedy poznámky, schůze, úkoly či výročí. Potěší také šikovné vyhledávání na internetu či veškerého obsahu v telefonu. Menu lze zobrazit v podobě tabulky (3x4 zobrazené ikony), seznamu, podkovy či tvaru V. Nechybí volba motivu, tapety, spořiče obrazovky či velikosti písma.

Velkým tahákem je ale bezesporu zabudovaný akcelerometr. Pokud při zapnutém snímači (zapnete v nastavení) otočíte přístroj na levý bok nebo nazpět do svislé polohy, obsah displeje se automaticky otočí o 90°. Práce s telefonem je tak například při brouzdání na internetu mnohem pohodlnější. Všechny aplikace však otáčení obsahu nepodporují. Jako příklad mohu uvést navigační aplikaci Nokia Mapy. Prostým otáčením obsahu ale možnosti akcelerometru zdaleka nekončí. Pohybem lze ovládat také například budík či příchozí hovor. Pokud vás telefon začne budit, stačí jej pouze obrátit displejem směrem dolů, a tím se tak buzení oddálí. Při příchozím hovoru pak stačí taktéž telefon pouze otočit na stranu s displejem a tím ztišíte vyzvánění.

Multimédia: od hudebního přehrávače po FM rádio

I přesto, že se Nokia 6210 Navigator neřadí mezi telefony Nseries, můžeme ji s klidným vědomím označit za multimediální telefon. Pro veškerý obsah je připravena vnitřní paměť o velikosti 120 MB. Tu lze dále rozšířit paměťovými kartami microSD až o 8GB. Podle informací by se v balení měla objevit 1GB karta. V telefonu nechybí galerie či klasický správce souborů. Co se mi velmi zalíbilo, vypuštění dříve oblíbené „tužtičky“ pro snadnou práci s textem mělo u finského výrobce přeci jen své opodstatnění. Na novém navigátoru je tato funkce přiřazena ke křížku. Například ve zprávách (i při psaní textu), galerii či ve správci souborů tak lze snadno označit soubory a poté je například zkopírovat, vyjmout či vložit.


Prostředí hudebního přehrávače...|...nastavení...|...ekvalizér

V telefonu najdeme kvalitní hudební přehrávač, který umí třídit skladby podle ID3 tagů. V menu „hudba“ je tak obsah tříděn na interprety, alba, žánry, všechny skladby, ale i například podle skladatelů. Nechybí seznamy skladeb či vysílání podcast. V jednotlivých nabídkách je možné vyhledávat obsah postupným zadáváním textu. Díky akcelerometru se také může přehrávač přizpůsobit do režimu na šířku displeje. V prostředí přehrávané skladby najdeme obrázek alba (pokud je k souboru předem přiřazen) nebo také pořadí přehrávané skladby a celkový počet všech skladeb.


Hudební přehrávač v režimu na šířku displeje

V nastavení pak nechybí ekvalizér (výchozí nastavení, zvýrazněné basy, klasika, jazz, pop, rock) s volbou ručního nastavení, možnost náhodného přehrávání skladeb či opakování jedné nebo všech skladeb. Nokia 6210 Navigator také nabízí nastavení zvuku, respektive stereováhy, fyziologické korekce či aktivace rozšířeného sterea. Během přehrávání si také můžete zvolit vizualizaci. Komu nevystačí hudební přehrávač, může zkusit FM rádio v podobě Visual Radia. Těšit se můžete na RDS. Rádio samozřejmě umí hrát minimalizované na pozadí. V telefonu se také nacházela trojice her: Marble, Jelly Chase a Brain Champion.


FM rádio umí hrát na pozadí a nabízí funkci RDS

GPS navigace: pro rychlé navigování jak stvořený

Nokia 6210 Navigator nabízí integrovaný GPS přijímač. Výrobce ale bohužel neudává, jaký čip použil. Podle toho, jak rychle někdy dokázal navázat spojení s družicemi, odhaduji, že výrobce použil ještě citlivější modul než u předchůdce, modelu 6110 Navigator. V telefonu se nachází předinstalovaná aplikace Nokia Mapy 2.0. Tu je možné rychle spustit tlačítkem „Navigátor s indikátorem GPS“. Indikátor GPS bliká vždy, když se přístroj snaží navázat spojení. Od okamžiku, kdy je spojení navázáno, svítí nepřetržitě. Po následném ukončení aplikace Nokia Mapy 2.0 indikátor několikrát rychle zabliká. Občas se nám však stalo, že jsme GPS ukončili a indikační dioda i nadále informovala o hledání družic. Snad to byl jen neduh testovaného prototypu.


Průběh načítání aplikace Nokia Mapy 2.0

Prostředí navigační aplikace je přehledné. Dostupnost a sílu družicového signálu zobrazuje v pravém dolním rohu indikátor GPS. Jeden proužek označuje jednu družici. Jakmile přístroj získá z družicového signálu dostatek dat pro navázání spojení GPS, proužek zezelená. Aby přístroj mohl vypočítat souřadnice místa, na kterém se nacházíte, musí mít k dispozici signály alespoň od čtyř družic. Po dokončení původního výpočtu může postačit signál ze tří družic. Pro přiblížení nebo oddálení stačí stisknout hvězdičku nebo křížek.


V nastavení nechybí volba denního či nočního zobrazení mapy

Telefon nabízí A-GPS. Při prvním spuštění aplikace Nokia Mapy 2.0 se vás tak přístroj zeptá, zda-li mu dovolíte datové spojení. Tím můžete urychlit budoucí nalezení družic skrze síť operátora. Novinkou je pak vestavěný kompas, který díky akcelerometru zaznamenává změny směru a orientace, čímž usnadňuje sledování mapy během chůze. Když přístrojem otáčíte, mapa si automaticky zachovává orientaci.


Další nastavení vztahující se k GPS navigaci

Navigaci je možné používat i bez vložené SIM karty. Nechybí hlasové navádění. Mapy ČR budou v prodejní verzi uložené na 1GB paměťové kartě, dodávané s telefonem. Aktualizace map jsou zahrnuté do prodejní ceny. Za příplatek si budou moci uživatelé přes aplikaci Nokia Mapy koupit od poskytovatelů prémiového obsahu multimediální průvodce městy a prostřednictvím aplikace Nokia Map Loader na stránce maps.nokia.com si budou moci zdarma stáhnout další mapy. Podle předběžných informací by měla být s telefonem dodávána licence na 6 měsíců bezplatného používání navigace.

Fotoaparát: 3,2 Mpx a nové prostředí

Nejprve trochu k rekapitulaci. Nokia 6210 Navigator disponuje fotoaparátem s rozlišením 3,2 Mpx, autofocusem a dvojitou LED diodou. V nastavení najdeme režim šero, sekvenci snímků, panorama, samospoušť (10, 20 nebo 30 sekund) či volbu jasu, kontrastu, barevného tónu (normální, sépie, černá a bílá, negativ) a vyvážení bílé. Škoda, že chybí funkce geotagging. Telefon přináší nové prostředí, podle mě se však jedná v porovnání s telefony Nseries o krok zpátky. Nejvýraznější změnou je to, že se již napravo nenachází užitečný panel nástrojů. Ten je nyní nutné nejprve spustit v nabídce volby.


Co se týče kvality pořízených fotografií, tak zatím by bylo předčasné je hodnotit. Za příznivých světelných podmínek však byla kvalita snímků na vysoké úrovni již u prototypu. Jen dodám, že telefon umí natáčet video v maximálním rozlišení VGA (640 x 480 px) s rychlostí 30 snímků/s.

Zkušební fotografie - Nokia 6210 Navigator

  • Pozor: Fotografie byly pořízeny prototypem telefonu s nefinální verzí firmware. Finální snímky z Nokie 6210 Navigator se tak mohou nepatrně lišit.



Zkušební video (MP4, 5 664 KB, 640 x 480 bodů)

Organizační a datové funkce: schází nám jen Wi-Fi

Telefon nabízí kalendář s denním, týdenním a měsíčním zobrazení, dále jednoduchou kalkulačku, opakovaný budík (který je možné odložit pouhým otočením přístroje na displej), poznámky, slovník (u prototypu byla nainstalována pouze Angličtina, další jazyky lze stáhnout), převodník, diktafon, Zip, Adobe PDF a kvalitní prohlížeč Office dokumentů Quickoffice. Někdo si jistě také oblíbí funkci poslechu zpráv. V manuálu jsem se také dočetl, že je možné odesílat MMS zprávy o velikosti až 600 KB (oproti dnešním 300 KB). Datové služby jsou téměř kompletní, ve složení GPRS, EDGE, 3G a HSDPA. Nechybí Bluetooth 2.0 či USB 2.0. U Bluetooh je možné blokovat nežádoucí přístroje. Citelně nám však chybělo Wi-Fi.

Zhodnocení: průvodce do kapsy

Nokia 6210 Navigator je rozhodně jeden z nejzajímavějších letošních modelů finského výrobce. Rozměrově i výbavou se telefon povedl. Zalíbil se nám především akcelerometr s všestranným využitím, kvalitní 3,2 Mpx fotoaparát, datová výbava a hlavně také GPS navigace. Na druhou stranu nám však do oka nepadlo nové prostředí fotoaparátu a také jsme kvitovali absenci Wi-Fi. Pokud ale tyto nedostatky dokážete překousnout, rozhodně si na telefon počkejte.

TIP: Stáhněte si k telefonu český manuál (PDF, 1 294 KB).