Nokia 6210 Navigator: průvodce do kapsy
recenze

Nokia 6210 Navigator: průvodce do kapsy

33

Nokia 6210 Navigator k nám do redakce poprvé dorazila druhý týden v červenci. Tehdy se však jednalo o prototyp, který se mohl do finální verze ještě mírně změnit. Nyní po zhruba třech týdnech jsme pro vás již otestovali finální vzorek. Následující recenzi berte jako doplňující text k našim prvním dojmům, neboť se na telefonu mnoho změn neodehrálo.

Nokia 6210 Navigator je nástupcem výsuvného modelu 6110 Navigator. Největším lákadlem se tak opět stane plnohodnotná GPS navigace. Ve výbavě dále nalezneme 3,2 Mpx fotoaparát s autofocusem, FM rádio s RDS nebo akcelerometr pro automatické překlápění displeje.

TIP: Předem odkazuji na článek první dojmy z Nokie 6210 Navigator.


Nokia 6210 Navigator - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry103 x 49 x 14,9 mm
Hmotnost117 gramů
Konstrukce výsuvná
Barevné provedení černé, červené
SítěGSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displejaktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,4“
Paměť120 MB vnitřní + paměťové karty microSD (až 8GB, 1GB karta v balení)
Operační systémSymbian S60 3rd Edition, Feature Pack 2
Verze firmware03.08
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, 5 opakovaných budíků, synchronizace s PC, Push-to-Talk, prohlížeč Office dokumentů, čtečka RSS kanálů, flight-mód
Multimédia64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), stereo FM rádio, přehrávač videa (MPEG-4, H.263 a H.264), akcelerometr pro automatické překlápění displeje, JAVA 2.0, internetový prohlížeč Safari, 2,5 mm konektor Jack, Macromedia Flash player
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536 pixelů), autofocus, dvě LED diody, až 4x digitální zoom, scény, vyvážené bílé, panorama
nahrávání VGA videa (640 x 480 px) s 30 snímky/s
přední CIF (352 x 288 px) kamerka pro videohovory
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, Nokia Mapy 2.0, nahrávání map přes Nokia Map Loader, hlasové a vizuálního navádění „turn by turn“, zdarma licence navigace na 6 měsíců
Datové funkceUSB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třída 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 3,6 Mb/s)
BaterieLi-Ion 950 mAh
Doba hovoru: až 180 minut, pohotovostní režim: až 235 hodin
Cena a dostupnost 8 990 Kč (k 30. červenci 2008)
17. července 2008

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • CD-ROM s prezentací telefonu a softwarem PC Suite
  • mobilní telefon Nokia 6210 Navigator
  • nabíječku AC-8E
  • Li-Ion baterii 950 mAh
  • datový USB kabel (USB 2.0) CA-101
  • stereo headset HS-47 s peckovými sluchátky


Obsah balení s mobilním telefonem Nokia 6210 Navigator

Pro koho je Nokia 6210 Navigator?

  • pro lidi, kteří si chtějí pořídit mobilní telefon a GPS navigaci
  • koupí si ho ti, jenž si chtějí užívat multimédií dosyta
  • pro všechny, kteří potřebují telefon pro více činností než jen volání a psaní SMS

Pro koho naopak není Nokia 6210 Navigator?

  • pro lidi, kteří požadují od chytrého telefonu přítomnost Wi-Fi
  • pro ty, kteří by neradi telefon denně nabíjeli
  • nekoupí si ho ti, jenž hledají navigaci pro cykloturistiku

Video - Nokia 6210 Navigator naživo ze všech stran

Telefon s rozměry 103 x 49 x 14,9 milimetrů padne krásně do ruky. Trochu vyšší hmotnost, konkrétně 117 gramů, má na svědomí vestavěný elektromagnetický kompas. Kapsu vám však přístroj neutrhne. U finálního vzorku již můžeme posoudit konstrukční zpracování. Nokia 6210 Navigator se finskému výrobci opravdu povedla. Části ochranného plastu na sebe prvotřídně lícují. Výsuvný mechanismus je pevný, do horní úvratě nám vždy pomůže pružina zhruba v polovině vysunutí. Menší vůli směrem doleva jsme zaznamenali pouze ve spodní části přístroje. Výhrady bych měl také ke slotu paměťových karet. Pro vyjmutí microSD karty je někdy potřeba dost pevných nervů nebo mít po ruce pinzetu. K snazšímu vyjmutí je tak někdy i lepší nejprve odstranit zadní kryt. Celkově je ale provedení telefonu na velmi vysoké úrovni.


Telefon ve srovnání s platební kartou zepředu a zezadu

Komfortní ovládání zaručuje hlavní ovládací prvek, výrobcem pojmenovaný Navi, tedy čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem. V porovnání s prototypem jsem si všiml, že jsou všechny čtyři hrany mnohem více „ostřejší“, což jsem s povděkem přivítal. Ovládání totiž bylo ještě o kus lepší. Výrobce ale na druhou stranu u finálního vzorku nevylepšil výdrž telefonu, která byla u prototypu dosti mizerná. Li-Ion baterie 950 mAh nám nyní vystačila srovnatelnou dobu, tedy při běžné zátěži zhruba dva dny. Při použití navigace zhruba jednu hodinu denně, delšímu poslechu hudby, prohlížení internetu a uskutečnění několika hovorů jsme však museli telefon připojit k nabíječce každý den.


Nokia 6210 Navigator v ruce zepředu a zezadu

Práci s telefonem značně usnadňuje zabudovaný akcelerometr. Pokud při zapnutém snímači (zapnete v nastavení) otočíte přístroj na levý bok nebo nazpět do svislé polohy, obsah displeje se automaticky otočí zhruba do jedné vteřiny o 90°. Práce s telefonem je tak například při brouzdání na internetu mnohem pohodlnější. Prostým otáčením obsahu ale možnosti akcelerometru zdaleka nekončí. Pohybem lze ovládat také například budík či příchozí hovor. Pokud vás telefon začne budit, stačí jej pouze obrátit displejem směrem dolů, a tím se tak buzení oddálí. Při příchozím hovoru pak stačí taktéž telefon pouze otočit na stranu s displejem a tím docílit ztišení vyzvánění. Obě funkce fungovaly bezproblémově, jak u prototypu, tak i u prodejního kusu.


Vysunutý telefon v ruce z boků a ze shora

S akcelerometrem také spolupracuje první z trojice předinstalovaných her: Jelly Chase, Marble a Brain Champion. Hlavní postavou hry Jelly Chase je chobotnička, kterou ovládáte nakláněním telefonu do stran. Účelem hry je sesbírat potřebné body, jenž najdete po cestě, vyhnout se zlým bytostem a to vše navíc stihnout v daném časovém intervalu.


Aktivní pohotovostní režim ... správce otevřených aplikací ... a prostředí telefonu

Největším klenotem Nokie 6210 Navigator je jednoznačně GPS navigace. V našich prvních dojmech jsme toho již dost nastínili, nyní přidáme naše další poznatky. Prostředí aplikace Nokia Mapy (ve verzi 2.0) se po stisknutí tlačítka „Navigátor s indikátorem GPS“ načte zhruba do 3 vteřin. Poté začne blikat indikátor GPS, což znamená, že se přístroj snaží navázat spojení. Jakmile je spojení navázáno, svítí nepřetržitě. U prototypu se nám občas stalo, že jsme GPS ukončili a indikační dioda i nadále informovala o hledání dostupných satelitů. Ve finální verzi jsme již tento neduh ani jednou nezaznamenali.


Průběh načítání aplikace Nokia Mapy 2.0

Prostředí navigace znovu popisovat nebudeme. Podíváme se na zoubek tomu, jak si telefon vedl v terénu. Po spuštění navigace se vždy na mapě objeví vaše poslední pozice před ukončením aplikace či ztrátou signálu. Než telefon opět naváže signál, chvíli trvá. Jestliže v nastavení zatrhnete volbu asistované GPS (A-GPS), pak bude nalezení současné pozice mnohem rychlejší. Je však zapotřebí stahování dat, a tak počítejte s účtováním podle aktuálního ceníku vašeho operátora. Jedná se většinou o poplatek v řádu desítek haléřů. Nokia 6210 Navigator navázala signál s dostatečným počtem družic často zhruba do půl minuty. Někdy jsme museli čekat i několik minut, to jsme však neměli povolené asistované GPS. Na druhou stranu ale také telefon párkrát našel naši pozici do deseti vteřin, i když jsme se pohybovali mezi domy. Za to si výrobce jednoznačně zaslouží pochvalu.


V nastavení nechybí volba denního či nočního zobrazení mapy

Nokia 6210 Navigator přináší elektromagnetický kompas. Pokud jej budete chtít rychle využít, stačí pouze několikrát s telefonem v ruce pomyslně nakreslit položenou osmičku (nekonečno) dokud kompas na displeji nezezelená. Kompas díky akcelerometru zaznamenává změny směru a orientace, čímž usnadňuje sledování mapy během chůze. Když přístrojem otáčíte, mapa si automaticky zachovává orientaci. Využití kompasu v autě by naopak nemělo smysl. Co nás ale zarazilo, když jsme chtěli vyzkoušet navigaci při jízdě na kole, tak nebylo možné hlasově navigovat po cyklostezkách. Po volbě způsobu přepravy autem vždy telefon vypočítal trasu po silnicích. Při zvolení možnosti „pěšky“ naopak nebylo možné hlasově navigovat. Škoda, že výrobce také nepomyslel na náruživé cyklisty. Jinak k hlasovým pokynům během navádění bych měl jedinou výtku, a to zkomolenou větu: „s otočte do protisměru“ místo „otočte se do protisměru“. Od čistě ryzího navigačního telefonu bych také očekával, že nabídne navigaci doživotně zdarma. Bohužel se tak nestalo a s Nokií 6210 Navigator dostanete pouze půlroční licenci na navigaci, tedy pro výpočet trasy a hlasové pokyny.


Další nastavení vztahující se k GPS navigaci

Změny doznalo prostředí fotoaparátu. Podle mě se však jedná v porovnání s telefony Nseries o krok zpátky. Nejvýraznější změnou je to, že se již napravo nenachází užitečný panel nástrojů. Ten je nyní nutné nejprve spustit v nabídce volby. Naštěstí je možné alespoň rychlé nastavení LED diody, multishotu, jasu a kontrastu pomocí příslušných zkratek přidělených k numerickým klávesám 1, 4, 3 a 6. Vyvážení bílé, samospoušť, panorama a další nastavení je však zbytečně utopené v nabídce.

Zkušební fotografie – Nokia 6210 Navigator:


Ukázka exteriéru, kde si můžeme povšimnout mírného slévání barev


Interiér při špatných světelných podmínkách není až zas tak špatný ... a další ukázka exteriér

Ve srovnání finální verze telefonu s dříve testovaným prototypem jsou zkušební fotografie srovnatelné. I přes přítomnost autofocusu bohužel trpí snímky mírným sléváním barev a menší ostrostí. Podání barev je však věrohodné. Pokud budete fotit za dostatečného osvětlení, pak fotoaparát pro momentky rozhodně postačí. Telefon dále umí natáčet kvalitní video v maximálním rozlišení VGA (640 x 480 px) s rychlostí 30 snímků/s.

Zkušební video (MP4, 6 396 KB, 640 x 480 bodů)

V našich dřívějších prvních dojmech z telefonu jsme se nezmínili o telefonním seznamu a zprávách. Nyní vše napravíme. Nokia 6210 Navigator nabízí sdílenou vnitřní paměť na kontakty. Lze tedy uložit tisíce vícepoložkových kontaktů. Ke každému kontaktu můžeme přidělit kromě jména a příjmení také střední jméno, až 7 telefonních čísel a 3 čísla pro videohovory, dodatek, přezdívku, až 3 e-maily, pager, až 3 faxy, DTMF, Push to talk, SIP, sdílet video, společnost, oddělení, funkce, jméno asistenta, číslo asistenta, manžel/manželka, děti, až 3 webové adresy a až 3 adresy domu, narozeniny, výročí a poznámku. Škála detailů u každého kontaktu tak může být velmi rozmanitá. Nechybí ani přiřazení libovolného obrázku či vyzváněcího tónu.


Telefonní seznam, detail kontaktu a další nastavení

Kontakty jsou řazeny buď podle jména nebo příjmení. Zobrazit lze jakkoliv kombinovaně: kontakty v telefonu, na SIM kartě a čísla služby. V telefonním seznamu je samozřejmě možné vytvářet skupiny. Nechybí klasické vyzváněcí profily, mezi kterými je možné v pohotovostním režimu rychle přepínat stisknutím tlačítka pro ukončení hovoru. U Nokie 6210 Navigator také nalezneme ovládání hlasem (hlasové vytáčení). Stačí stisknout a přidržet pravou kontextovou klávesu.

Telefon nabízí sdílenou vnitřní paměť na veškeré zprávy a emaily. Prostředí vytváření nové zprávy je přehledné. V horní části přidáme příjemce, je možné přidat i více příjemců. Objevuje se zde také odpočítávání znaků do celé délky SMS zprávy. Po překročení 160 znaků se na počítadle objeví dvojka, tedy celkový počet zpráv, a odpočítávání znaků do další SMS začne znovu. Během psaní je možné používat prediktivní zadávání pomocí slovníku T9. Zprávy lze ukládat na paměťovou kartu. V nastavení nechybí zapnutí doručenky. Nokia 6210 Navigator nabízí vytváření multimediálních zpráv (MMS) o maximální velikosti 600 KB a dále e-mailového klienta. Také bych se rád ještě zmínil k FM rádiu, které sice nabízí funkci RDS, avšak pouze pro hledání alternativních frekvencí u stanic, nikoliv pro načtení názvu interpreta s skladby. Škoda.


Editor zpráv a různá nastavení pro SMS a MMS zprávy

Zhodnocení: průvodce do kapsy

Nokia 6210 Navigator na nás zapůsobila velmi dobrým dojmem. Bude se rozhodně jednat o jeden z nejzajímavějších letošních modelů finského výrobce. Od dříve testovaného prototypu se však finální verze telefonu o mnoho nezměnila. Proto se budu opakovat. Zalíbil se nám především akcelerometr s všestranným využitím, hudební přehrávač, datová výbava a hlavně pak GPS navigace. Na druhou stranu nám do oka nepadlo nové prostředí fotoaparátu a také nám citelně scházelo Wi-Fi. Pokud však tyto nedostatky dokážete překousnout, rozhodně se nad koupí tohoto telefonu zamyslete.

TIP: Nepřehlédněte naše první dojmy z Nokie 6210 Navigator a dozvíte se více o prostředí, hudebním přehrávači, GPS navigaci a dalších funkcích.

Fotogalerie - Nokia 6210 Navigator v přírodě:





nokia-6210-navigator
Klady
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • jasný QVGA displej
  • operační systém Symbian S60 3rd Edition s Feature Packem 2
  • propracovaný hudební přehrávač a FM rádio s RDS
  • 3,2 Mpx fotoaparát s autofocusem
  • GPS navigace s elektromagnetickým kompasem
  • akcelerometr s využitím pro ztišení vyzvánění a budíku
  • datová výbava zahrnující EDGE a HSDPA
Zápory
  • zdarma pouze půlroční licence na navigaci
  • citelná absence Wi-Fi
  • krátká výdrž baterie
Diskuze ke článku
Karel
Zdravim.
Mel bych dotaz. Nevedel by nekdo jak je to s licenci. Po pul roce zmizi jen hlasova navigace anebo nepujde navigovat vubec a zustanou jen mapy?
Predem dekuji za odpoved :)
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, po vypršení licence není možné používat navigaci, tedy včetně hlasové navigace. Telefon tedy pouze určí vaši polohu na mapě (pokud jsou mapové podklady k dispozici, ty jsou zdarma ke stažení), ale není možné plánovat trasu od do.
Luboš Srb
Luboš Srb
Oprava: plánovat trasu od - do je možné i bez licence.
Karel
Diky. Jste asi prvni kdo mi odpovedel...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze