Nokia 6124 classic: povedený manažer od Vodafonu
recenze

Nokia 6124 classic: povedený manažer od Vodafonu

21

Nokia 6124 classic je telefon s operačním systémem Symbian 9.2 Series 60 3rd Edition, Feature Pack 1, který vyniká svým osobitým vzhledem, matně i leskle střiženým povrchem, 2 Mpx fotoaparátem, podporou formátů Office, hudebním přehrávačem i dobrou výdrží. Je ideálním společníkem na práci, nebo zábavu? To napoví naše recenze modelu 6124 classic prodávaného pouze u Vodafonu.

Nokia 6124 classic je model klasické konstrukce, který Nokia vyrábí pro operátora Vodafone. Jedná se o chytrý telefon s operačním systémem Symbian 9.2 Series 60 3rd Edition, Feature Pack 1, který nese TFT displej s rozlišením QVGA (240 x 320 px), schopností zobrazit až 16 milionů barev a úhlopříčkou 2 palce. K dispozici je pouze jedna barevná varianta, a to černá. Pro práci je tento model ideálním společníkem. Díky podpoře čtení a úpravy formátů Office se z něj stává téměř nepostradatelný kolega. Za cenu pod hranicí 5 tisíc korun (k 1. červenci 2008) je to docela rozumný kousek na práci i zábavu. Nyní si ale pojďte přečíst recenzi, která vyplynula z dvoutýdenního testování modelu 6124 classic, který nám zapůjčil Vodafone.

Technické parametry

Rozměry 105 x 46 x 15 mm
Hmotnost 89 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení černé
Sítě Quad-band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + Dual-band UMTS 850 / 2100 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení 240 x 320 px, 16 milionů barev, úhlopříčka 2 palce
aktivní pohotovostní režim
Paměť 35 MB vnitřní
64 MB RAM, 128 MB ROM
slot pro paměťové karty microSD (až do velikosti 8GB)
Operační systém Symbian 9.2 Series 60 3rd Edition, Feature Pack 1
Organizační funkce e-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, synchronizace s PC
Multimédia 64-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač (podpora formátů MP3, M4A, eAAC+, a WMA), FM rádio, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, JAVA 2.0 s podporou 3D, webový prohlížeč
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 pixelů), LED dioda, 4x digitální zoom, scény, vyvážené bílé, efekty
nahrávání videa v rozlišení 320 x 240 px
přední VGA kamerka pro videohovory
Datové funkce USB 2.0, Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třída 11), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 7,2 Mb/s)
Baterie a výdrž Li-Ion 890 mAh (typ BL-5B)
Hovor: až 3,1 hodiny
Pohotovostní režim: až 230 hodin
Cena a dostupnost 4 977 Kč (k 1. červenci 2008)
2. čtvrtletí 2008

V krabici s přístrojem naleznete:

  • návod
  • nabíječku
  • Li-Ion baterii s kapacitou 890 mAh (BL-5B)
  • CD se softwarem
  • headset HS-47
  • USB datový kabel

Pro koho je Nokia 6124 classic?

  • pro lidi shánějící telefon na práci a občas i zábavu
  • pro ty, co potřebují telefon s operačním systémem za rozumnou cenu

Design a konstrukce: kompaktní kvádřík

Nokia 6124 classic se u nás objevuje speciálně jen u operátora Vodafone, od kterého jsme ji obdrželi k otestování. Při prvním kontaktu působila velice příjemným dojmem. Povedený vzhled a překvapivě nízká hmotnost při držení v ruce zaručovaly už dopředu pozitivní hodnocení, co se zevnějšku týká. V balení s telefonem jsme nalezli nabíječku, USB kabel, sluchátka, návod a CD se softwarem.

Přední strana telefonu dominuje stříbrným lemováním zaoblených hran, které přechází v téměř jednolitou oblast displeje a klávesnice. Operátor přidal pod displej své logo s názvem, které je také ve stříbrné barvě. Horní okraj telefonu si rezervovala kamerka na videohovory. Tu u nás z již známých důvodů podpory 3G jen ve třech městech příliš nevyužijete. Něžné pohlaví ji více využije coby zrcadlo při úpravě vlasů nebo líčení.

Začněme pravým bokem telefonu, na kterém spatřujeme tlačítko fotoaparátu a dvojtlačítko hlasitosti. Povrch je z plastu a je matný. Přední kryt přiléhá k bočnímu dokonale, totéž platí i o krytu zadním. Levý bok nese ve své spodní části otevírací dvířka, ve kterých se nalézá slot pro paměťové karty microSD. Horní část boční hraný skrývá reproduktor. Ten je tu poněkud nelogicky umístěn, při hraní zvuk nepůsobí rozhodně jako stereo.

Spodní hrana nese trojici konektorů, a to minium, nabíjecí zdířku a 2,5 mm Jack pro připojení sluchátek přibalených s telefonem v balení. Plast, který kryje mezery mezi konektory, se nám trochu začal odlepovat, nicméně se jednalo nejspíše o malou vadu jednotlivého kusu. Na řadě je ještě horní hrana, která je v případě modelu 6124 classic bohatší jen o tlačítko zapnutí/vypnutí přístroje, se kterým lze v telefonu také nastavit aktuální používaný profil.

Zadní strana telefonu je rozdělena na část krytu, který lze vysunout směrem k dolní hraně, a ten pevně přidělaný, v jehož otvorech se nachází zabudovaná LED dioda a fotoaparát. Povrch je také matný, navíc opatřený logem operátora. Celkově jsme se vzhledem telefonu spokojeni, kryty působí kompaktním dojmem, nijak nevržou při silnějším stlačení.

Baterie a výdrž: dělejte psí kusy, času dost

S telefonem je dodávána Li-Ion baterie o kapacitě 890 mAh (typ BL-5B). Tu nalezneme po odkrytí zadního krytu telefonu, který odebereme posuvným pohybem k dolní hraně. Baterie sedí pevně, není třeba starostí o špatný kontakt. Uspokojeni jsme z celkové výdrže baterie. Při klasickém využívání, což v našem případě bylo vyřizování několika hovorů denně, odesílání sms, brouzdání na webu, čtení RSS zpráv a také fotografování, nám přístroj vydrž v průměru dva až tři dny bez nabíjení. Samozřejmě záleží především na konkrétním uživateli, jak moc bude telefon vytěžovat. Při zapnutém hudebním přehrávači tato doba prudce klesne. Výrobce udává v pohotovostním režimu výdrž až 230 hodin, při volání 3,1 hodiny.

Klávesnice: jednolitě s výstupkem

Povedená je bez námitek klávesnice. Bezproblémové psaní na oblasti sestávající z dvanácti tlačítek, jimž sou přidělena čísla a znaky, je nutné pochválit. Tlačítka kontextová nejsou také nijak vyvýšena nad úroveň ostatních, pouze jediné ano. Vstup do menu telefonu uskutečníte levým prostředním tlačítkem mezi ovládacími, které je mírné nakloněné a vyvýšené. Co se týče podsvícení klávesnice, je naprosto přiměřené, dostačující.

Zvuk: vyšší hlasitost Nokia nerada

Zvuk se k nám z útrob telefonu dostává pouze jedním otvorem na levém boku telefonu. Při nižších a středních hodnotách hlasitosti vydává zvuky nikterak nezkreslené, při hlasitosti téměř na maximum už je slyšet mírné chrčení a zkreslení. Pro běžný poslech však nemáme výhrady. Raději ale dáváme přednost klasickým sluchátkům, která jsou s telefonem dodávána. Mají označení HS-47 a jsou zakončena 2,5 mm Jackem.

Displej: chvála ze všech stran

Nokia 6124 classic je obdařena displejem o úhlopříčce 2 palce, který má rozlišení QVGA (240 x 320 px) a zobrazuje 16 milionů barev. Je zapuštěn opravdu jen nepatrně pod úroveň krytu, k poškrábání by tedy nemělo docházet. Vzhledem k zařazení telefonu je i úhlopříčka celkem pochopitelná. Na práci by sice byl větší přínosem, tento použitý naprosto vyhovuje. Nyní se podíváme na nastavení displeje. Upravovat lze hodnotu jasu, velikost použitého písma, prodlevu osvětlení a spoření energie. Trochu horší je čitelnost displeje na slunci. Občas si budete připadat naprosto bezmocní, a to i při nejvyšší hodnotě jasu.

Hlavní menu, ovládání: Symbian vás naučí

Vstup do hlavního menu telefonu je přiřazen prostřednímu levému tlačítku v bloku funkčních tlačítek. To je poněkud nadsazené, jako jediné mezi všemi tlačítky telefonu. Zobrazení menu lze měnit dle nabízených variant: tabulka, seznam, podkova, tvar V. Orientaci zvládnete s bravurou, pokud jste hrdými vlastníky Nokia. Ti ostatní budou mít sem tam problém, kde se co nachází. Samozřejmostí je přesun položek a vytváření složek nových. Telefon si poradí s více spuštěnými aplikacemi naráz, jen nám občas při zapínání kecálka Jimm trochu usnul na vavřínech a bylo jej nutné zapnout úplně celý znovu.

Stáhněte si schémata, kterými model 6124 classic disponuje:

Blue, Blue, Original, Velvet

Fotoaparát: k práci lepší netřeba

Telefon disponuje 2 Mpx fotoaparátem, který postrádá autofocus. Lehce se i přes mírné zapuštění pod povrch krytu zašpiní, jelikož mu chybí krytka. Pochvalme ale přisvětlovací LED diodu, která má dostatečné silný osvit, čímž i při malé viditelnosti dokáže pořizovat kvalitní snímky. Možnost zaostření, které modelu schází, je však patrná z každé fotografie. Běžnému uživateli bude tento fotoaparát zřejmě uspokojivým společníkem. Nějaká momentka sem tam se hodí, a tu model zvládne.

Zkušební fotografie a video:

Zkušební video (MP4, 1 278 KB, 320 x 240 bodů)

Přehrávač hudby: starý známý beze změn

Hudební přehrávač je shodný s tím, který jsme poprvé viděli u modelu E90. Funkce jsou veskrze podobné, jako u modelů N-Series, ale možností je méně. Samozřejmostí je rozdělení skladeb dle ID3 tagů, telefon po nahrání nových skladeb nabídne i jejich zaindexování. Prostředí přehrávače dobře využívá prostoru, je přehledné. Na rozdíl od modelů N-Series se v nabídce ale nenalézá možnost ručního přiřazení obrázku k albu, což je škoda. U většiny skladeb vám tak bude strašit výchozí grafické znázornění alba.

Nechybí pěti-pásmový grafický ekvalizér (opět horší oproti N-Series) s ruční volbou, ale z nabídky oproti novým Nokiím N-Series zmizely vizualizace v průběhu přehrávání. Uživatele pracovních telefonů to však opravdu tížit nemusí. Hudební přehrávač dokáže samozřejmě hrát na pozadí a díky operační paměti se nemusíte obávat, že by se například při procházení webu vypínal. K poslechu lze použít dodávaný headset s 2,5 mm konektorem, nebo díky přítomnosti A2DP Bluetooth profilu i bezdrátová sluchátka.

Telefonování a telefonní seznam: když najdu, volám snadno

Telefonní seznam využívá sdílené paměti telefonu (35MB), jmen tak lze uložit tisíce. Ke každému kontaktu lze zadat až 45 typů položek, jejichž počet je opět omezen pouze volnou sdílenou pamětí. Nechybí ani takové speciality, jako „telefon asistenta“, „děti“, „manželka“ a další. Popisky jednotlivých detailů lze navíc upravovat a vytvořit si tak z telefonního seznamu dokonale přehledný celek. U Nokií je synchronizace s počítačem i serverem vždy bezchybná, a nejinak je tomu i zde, synchronizovat lze snadno všechny kontakty a jejich detaily.

Vyhledávání v seznamu probíhá podle více písmen a je velice rychlé a pohotové. Mobil vám dá na výběr mezi řazením podle příjmení nebo jména. Ke každému kontaktu lze přidat obrázek, nikoliv však video. Při příchozím hovoru se obrázek zobrazí jen v dolním rohu. Pokud chcete mít zobrazen obrázek volajícího na celém displeji, budete muset doinstalovat příslušnou aplikaci. Samozřejmostí jsou skupiny volajících. Díky podpoře sítí 3. generace si můžete i u nás v síti O2 dopřát videohovory. Prostředí videohovoru je v duchu ostatních smartphonů. Měnit lze plynulost, kontrast i další parametry. V nabídce telefonu nechybí hlasové ovládání a vytáčení. Telefon hlas rozpoznává automaticky, není potřeba jej nic učit. Celý hlasový systém je velmi přizpůsobivý a na různé hlasy reagoval vždy téměř bezchybně. Problémy má občas jen v rušnějším prostředí. Telefon nabídne upravitelné vyzváněcí profily a nechybí ani offline režim, který se hodí nejen v letadle.

Zprávy: zaběhlý systém na věky

V oblasti zpráv sice je co vytýkat, ale není to nic vážného. Výbava zahrnuje všechny typy zpráv. Nabízí přehledné uživatelské prostředí, přičemž editor zpráv SMS, MMS i emailů je graficky sjednocen a psaní všech typů zpráv i práce s nimi je okamžitá. Rychlému psaní napomáhá slovník T9, který však píše do SMS s diakritikou a před odesláním ji neořeže. Slovník však má v paměti i verze slov bez diakritiky, na které se lze několika kliknutími přepnout. Po pár týdnech učení pak telefon přednostně nabízí tyto častěji používané tvary. MMS zprávu lze naplnit v podstatě libovolným obsahem, její velikost však nesmí překročit 300 kB. K dispozici jsou i opravdu pokročilé možnosti vytváření prezentace s fotografickým pozadím a několika obrázky a dalšími objekty na jedné stránce. Ne každý telefon však poté takovou prezentaci dokáže otevřít a proto doporučuji využívat spíše základního editoru.

Co se nevejde do MMS nebo SMS, vyřeší se emailem. Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i upozorňování a automatická aktualizace v minimálním intervalu 5 minut (u POP3 je to 30 minut). Automatickou kontrolu a stahování nových zpráv lze poměrně detailně nastavit, nechybí možnost zakázání kontroly v zahraničí. Najednou lze automaticky aktualizovat dva účty, u dalších už toto telefon nepovolí. To je trochu omezující a některé pracovně vytížené uživatele s více schránkami toto může limitovat.

Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem. Na vyžádání lze stahovat přílohy a také s nimi v telefonu dále pracovat, v nabídce totiž nechybí čtečka Office (Word, Excel, PowerPoint) nebo PDF dokumentů. Telefon si poradí i se ZIP soubory. Odesílané a přijímané e-mailové zprávy mohou mít libovolnou velikost. Díky podpoře sítí 3.generace a je práce i s velkými emaily včetně příloh příjemně rychlá. Dá se také nastavit ukládání zpráv na paměťovou kartu, pak je ale práce zvláště s emaily o mnoho pomalejší. Samozřejmostí je podpora emailových řešení, jako například Intellisync Wireless Email 8.1 či Mail for Exchange 1.5. Zajímavou funkcí je také možnost hlasového předčítání zpráv, což se hodí nejenom v autě. Bohužel však není k dispozici český hlas, takže funkci využijete většinou jen pro čtení

Datové funkce: 3G rozhodně přínosem

Kvalitní datové funkce jsou základem pracovního telefonu. V tomto ohledu si 6124 classic oblíbíte, protože ji neschází prakticky nic. Potěší standardní mini-USB port, pomocí kterého lze skrze dodávaný kabel připojit telefon k počítači. Po připojení se přístroj dotáže na režim (PC Suite, přenos dat). V režimu přenos dat je paměťová karta přístupná jako další disk v počítači. I v tomto režimu je telefon stále přihlášen do sítě a není offline - chválíme. Na závěr malé upozornění. Pokud si ukládáte zprávy na paměťovou kartu a máte zapnuté automatické stahování emailů, nelze režim přenosu dat aktivovat. Interní paměť mobilu o velikosti 35 MB bohužel jako další disk v počítači přístupná není. Další možnosti připojení je Bluetooth 2.0 a dokonce také infraport, který se v pracovních telefonech stále drží zuby nehty.

Co se síťových datových funkcí týče, je na tom model 6124 classic tak, jak se na telefon této kategorie sluší a patří. Přítomno je kvarteto v podobě GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA. Chytré Nokie vždy chválíme za webový prohlížeč, který je mezi mobilními telefony vůbec ten nejkvalitnější. Špičkové vykreslování stránek, které vypadají stejně, jako na počítači a svižný běh jsou největšími přednostmi tohoto prohlížeče. Nechybí podpora Javascriptu a Flash lite. Pohyb po stránce probíhá pomocí malé myši, k dispozici je též náhled, díky němuž se lze rychle na rozsáhlých stránkách orientovat. Praktické je také kontextové menu, které se objeví po podržení výběru. Zobrazí se několik užitečných ikonek pro ovládání prohlížeče. Inovací je rovněž rychlé hledání textu ve stránce, které funguje prvotřídně. Nechybí ani animovaná historie navštívených stránek. Užitečnou změnou je také automatické vyplňování formulářů a pokročilé možnosti zabezpečení možnost uložit si celou stránku pro pozdější offline prohlížení. V prohlížeči lze též otočit displej do režimu naležato.

Z ostatních Nokií S60 s Feature Packem 1 již známe RSS čtečku, která sice automaticky aktualizuje kanály v nastaveném intervalu, ale na nové zprávy bohužel neupozorní ani ikonkou, ani pruhem v aktivním pohotovostním režimu. Pokud chcete zjistit novinky, musíte manuálně vždy vstoupit do příslušné nabídky. Škoda. Její ovládání a funkce jsou přitom velmi dobré a její používání je pohodlné. Do další verze by ale mohli vývojáři přidat možnost označit všechny zprávy kanálu jako přečtené, nyní je potřeba jednu po druhé projít.

Organizační funkce: formáty Office ano, stopky ne

V pořádném telefonu určeném pro práci nechybí propracovaný kalendář s měsíčním, týdenním i denním náhledem, možností zadat opakované i vícedenní události. V nové verzi operačního systému jsou do rozhraní kalendáře šikovně zakomponovány i úkoly. Díky aktivnímu pohotovostnímu režimu máte přehled o všech nadcházejících událostech i úkolech. Synchronizace je opět zcela bez problémů, a to jak s Outlookem, tak se serverem.

Díky Feature Pack 1 lze ve výbavě nalézt také kvalitní opakované budíky se světovým časem nebo neomezený diktafon, který nahrává až do vyčerpání paměti. Další organizační výbavu tvoří kalkulačka a šikovný konvertor jednotek. Velmi praktická je aplikace pro hledání, která zadaný výraz vyhledá ve všech položkách telefonu, včetně kontaktů, emailů a dokumentů nebo na webu. Aplikace se ostatně zobrazuje také jako modul v aktivním pohotovostním režimu. po stažení příslušené aplikace zdarma ze sekce Stáhnout!

V telefonu nalezneme také velmi užitečnou aplikaci Mapy, sloužící pro navigaci nebo jen prosté vyhledávání adres, objektů a míst zájmu. K dispozici jsou mapy celého světa, které lze nahrát z počítače, nebo se stahují přes síť přímo do telefonu. K dokonalosti schází jen integrované GPS, aplikace tedy hledá GPS moduly v okolí přes Bluetooth. Pokud externí modul máte, může model 6124 classic posloužit i jako plnohodnotný navigátor do auta. Limitující je jen nepříliš velký displej, na kterém zobrazené informace nejsou příliš velké. V režimu navigace nechybí nic důležitého, samozřejmostí je 3D náhled, informace o rychlosti a čase a hlasové pokyny v češtině.

Zhodnocení Nokia 6124 classic

Námi otestovaný telefon nabídl přesně to, co jsme od něj očekávali. Byl partnerem jak na práci, tak i zábavu. Uvítali jsme operační systém Symbian 9.2, který umožnil doinstalování několik aplikací vhodný na správu dat i her, se kterými jsme si zpříjemňovali volné chvíle. Zabudovaný 2 Mpx fotoaparát se hodil na pořízení občasných momentek i videí. Spokojenost vyplynula také z výdrže baterie, se kterou jsme nebyli nuceni hlídat neustále stav. Za cenu pod hranicí 5 tisíc korun se dá pořídit pouze u Vodafonu, a my koupi můžeme doporučit. V případě nejasností nebo otázek neváhejte využít diskuzi.

nokia-6124-classic
Klady
  • kompaktní zpracování;elegantní vzhled;kamerka na videohovory;Nokia Map
Zápory
  • 2 Mpx fotoaparát bez autofocusu;pomalejší odezva telefonu
Diskuze ke článku
Tomas STUGEL
Dobry den, chtel bych se zeptat zda NOKIA 6124 podporuje 4GB SDHC pametovou kartu, nebo pouze SD karty.
Dekuji predem.
svagi
Tak co jsem cetl tak se 4GB SDHC by nemel byt problem v nejake recenzi jsem cetl ze dotycny i sam vyzkousel :)
Klíma Jan
bere až 8GB takže pohoda...
Václav Říčný
DOBRÝ DEN,CHTĚL BYCH SE ZEPTAT JESTLI JE NORMÁLNÍ ŽE KDYŽ MÁM MOBIL V KAPSE A PUŠTĚNOU HUDBU DO SLUCHÁTEK K NĚMU DODANÝCH NEJDOU MI SKLADBY PŘEPÍNAT POMOCÍ TLAČÍTKA NA SLUCHÁTCÍCH MUSÍM MOBIL VYNDAT A PŘEPNOUT NA MOBILU.
DĚKUJI MOC ZA ODPOVĚD.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze