Nokia 6110 Navigator: Fin, který se neztratí
recenze

Nokia 6110 Navigator: Fin, který se neztratí

8

Chytrá novinka je nejlevnější Nokií s integrovaným GPS. Zaujme také kvalitním navigačním systémem Route 66. Potěší také ostatní funkce typu 3G, HSDPA, nového webového prohlížeče nebo RSS čtečky. Stane se oblíbenou odlehčenou verzí Nokie N95 nebo se setká s nezájmem? To prozradí naše dnešní recenze.

Jako jedni z prvních pro vás testujeme novou Nokii 6110 Navigator. Jedná se o první Nokii s integrovaným GPS a plnohodnotnou navigací včetně hlasového navádění. Pokud přivřeme oči, můžeme ji považovat za odlehčenou verzi top-modelu N95. Právě testované novince oproti ní chybí 5 Mpx fotoaparát, VGA video a Wi-Fi. Většina ostatních funkcí včetně HSDPA, Bluetooth 2.0 a nové verze operačního systému s Feature Pack 1 však nabízí i 6110 Navigator. Pokud byste tedy rádi telefone se Symbianem a navigací a nechce se vám platit 20 tisíc za N95, mohla by pro vás být tato navigační novinka zajímavá.

Poznámka: Tato recenze popisuje funkce Nokie 6110 Navigator jakožto telefonu. Navigačním funkcím se věnujeme ve zvláštním článku.

Technické parametry

Rozměry101 x 49 x 20 mm
Hmotnost125 gramů
SítěQuad band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + 3G UMTS 2100 MHz
Displej 240 x 320 pixelů, TFT, 16 milionů barev, 34 x 45 mm
Paměť36 MB
microSD karty (512 MB v balení)
50 MB RAM (20 MB volných po spuštění)
Operační systém Symbian 9.2 S60 3rd Edition Feature Pack 1
Organizační funkceEmailový klient s automatickým stahováním a přílohami, kalendář, úkolovník, poznámky, opakovaný budík, kalkulačka, převodník jednotek, světový čas, pokročilý webový prohlížeč, nová RSS čtečka, prohlížeč Word, Excel a Powerpoint, PDF prohlížeč, Zip manažer, Push-To-Talk
Multimédia72-hlasá polyfonie (3D stereo tóny), Hudební přehrávač (MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA), video přehrávač, FM stereo rádio s funkcí Visual, JAVA 2.0 s podporou 3D, Symbian S60 9.1
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200 px), 8 x zoom,
CIF kamera (352 x 288 px) na přední straně pro videohovory
natáčení videa v rozlišení 320 x 240 px rychlostí 15 snímků/s.
PřipojeníUSB 2.0 (Mass Storage, mini-USB), Bluetooth 2.0 (EDR, A2DP), GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (384 kbps), HSDPA (až 3,6 Mb/s)Push-To-Talk
Baterie a výdržLi-ion 900 mAh
pohotovost max.: 264 hodin (GSM i UMTS)
max. doba hovoru: 210 minut
Cena a dostupnost 13 700 Kč
červen 2007

V krabici naleznete

  • český návod
  • CD se softwarem PC Suite
  • DVD s navigačními mapami a doplňky pro Route 66
  • stereo headset s tlačítky pro příjetí hovoru, ovládání hlasitosti a konektorem 2,5 mm Jack
  • paměťovou kartu microSD s kapacitou 512 MB
  • USB 2.0 kabel (USB / mini-USB)
  • cestovní nabíječku AC-4E
  • Li-pol baterii BP-5M 900 mAh

Sony Ericsson W880i Plusy

  • poměrně kompaktní tělo
  • kvalitní zpracování konstrukce
  • integrované GPS a kvalitní navigace Route 66
  • nový Symbian s Feature Pack 1 – nové funkce (opakovaný budík, neomezený diktafon apod.)
  • rychlost a stabilita systému
  • vylepšený webový prohlížeč, nová RSS čtečka a další novinky
  • pohodlná klávesnice
  • 3G včetně HSDPA, Bluetooth 2.0
  • hlasité stereo reproduktory s kvalitním zvukem

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • pouze 2 Mpx fotoaparát bez autofocusu
  • pouze průměrná výdrž baterie
  • navigační systém používá mapy Navteq
  • pro navigaci malý displej
  • chybí Wi-Fi
  • málo RAM paměti

Pro koho je Nokia 6110 Navigator

  • Pro ty, co chtějí mobilní telefon s GPS pro občasnou navigaci v autě i pěší navádění
  • Pro uživatele hledající Symbianový telefon s rychlými daty HSDPA
  • Pro ty, kteří hledají odlehčenou variantu modelu N95 bez Wi-Fi a 5 Mpx fotoaparátu
  • Pro ty, co chtějí smartphone se Symbianem Feature Pack 1, ale nepotřebují N95


VIDEO: konstrukce a vzhled telefonu

Video ve vysoké kvalitě stahujte zde [37MB / avi(xvid,mp3)].

Design, konstrukce – mýdlenka se sametovým výsuvem

Jako vždy začněme designem. Již při oficiálním představení se mi 6110 Navigator (dále jen 6110) nijak zvlášť nelíbila a tento dojem přetrává i po dvoutýdenním testování. Blok funkčních kláves na mě působí jakoby smutně. Jedná se však o čistě subjektivní hodnocení a na design může mít řada z vás zcela opačný názor. Telefon je prodáván ve dvou barevných verzích. My jsme měli zapůjčenou bílo-stříbrnou variantu. Naše „applovská“ kombinace sněhobílého plastu a imitace broušeného kovu vypadá elegantně a vkusně.

Bílý plast je zcela hladký a je tak v kontrastu s drsnější plochou kolem displeje. 6110 velmi dobře padne do ruky, a to jak díky materiálům a tvaru, tak příznivým rozměrům 101 x 49 x 20 mm. Tyto hodnoty jsou velmi blízké klasickým telefonům, což je jedině dobře. Hmotnost je sice vyšší, 125 gramů přesto kapsu neutrhne. I když jsou kryty pouze plastové, působí 6110 hodnotně a nevrže ani při silném promačkání. Zadní kryt a díl displeje mají nepatrnou vůli, používání to však vůbec nevadí.

Na zadní straně telefonu nelze přehlédnout kovovou část s posuvnou krytkou fotoaparátu. Druhá kamerka pro videohovory se vyjímá na přední straně. Zpět ale na záda telefonu, kde si lze všimnout také velké perforované plochy. Pod ní se skrývá pár stereo reproduktorů, které jsou velmi hlasité a kvalitní.

Konektory jsou rozstrkané po všech bocích telefonu. Zdířku pro nabíječku nalezneme na horní hraně, ve společnosti 2,5 mm Jacku (škoda, že Nokia nepoužila 3,5 mm Jack jako u N-Series). Standardní konektor mini-USB naleznete za dvířky na levém boku. Pod nimi se nachází uživatelská klávesa a opět za dvířky skrytý slot pro paměťovou kartu microSD. Nemusíte se obávat, že byste do něj neměli po zakoupení telefonu co vložit.

Výrobce přibalil kartu s kapacitou 512 MB, přičemž zhruba 200 MB je volných pro uživatelská data (zbytek zabírá navigace Route 66 a mapy střední Evropy). Pravá strana telefonu pak poskytuje útočiště pouze kolébkové klávese pro regulaci hlasitosti a spoušti fotoaparátu.

Nokia 6110 Navigator je klasickým zástupcem vysouvacích telefonů, kterých Nokia nevyrábí zrovna málo. Za zpracování výsuvné konstrukce si výrobce zaslouží pochvalu. Stačí se lehce opřít palcem o spodní stranu části s displejem a pohybu zhruba od třetiny pomůže přiměřeně silná pružina. Vysouvání je velmi hladké, tiché a neprovázejí jej žádné pazvuky. Tak má vysouvání vypadat.

Po vysunutí se samozřejmě objeví klávesnice, která je klasicky koncipovaná a pohodlná. Na zadní straně displejové části lze po vysunutí zpozorovat výstupek, který je označen magickým třípísmenným GPS. Přesně zde má Nokia 6110 Navigator přijímač GPS. Pro kvalitní příjem však není nutné telefon vysouvat. Paradoxně jsme lepších výsledků dosahovali se zasunutým telefonem.

Baterie a výdrž – z Prahy do Vídně a dál

Pro přístup k baterii je potřeba sejmout celou zadní stranu telefonu. Pokud k baterii a SIM kartě nepřistupujete často, nebude obtížnější snímání krytu na obtíž. Li-pol baterie BP-5M má kapacitu 900 mAh, což je ještě o 50 mAh méně, než má N95. Vzhledem k menšímu displeji, absenci Wi-Fi a některých dalších funkcí ale není výdrž tak katastrofická, jako v případě N95. Při mém běžném denním používání (přihlášení do sítě 3G, každých 5 minut stahování emailů, aktualizace RSS, prohlížení webu, 10 minut hovoru) se lze dostat na výdrž od rána do večera. To není příliš dobrý výsledek a s 6110 byste se měli pohybovat v okolí nabíječky. Pokud používáte jen GSM síť a nebudete neustále datově připojeni, lze se dostat na dva dny s vypínáním na noc.

A jak si 6110 vede coby navigace? Náš test prokázal, že na jedno nabití dokáže navigovat něco málo přes 5 hodin. Telefon byl přihlášen do sítě GSM a odpojen od internetu. Výsledek je tedy lepší než v případě N95. Již dopředu mohu prozradit, že 6110 Navigator je v praxi při navigaci mnohem použitelnější než právě N95, a to jak při jízdě autem, tak při pěší turistice.

Klávesnice – pohodlná, ale kde je tužtička?

Nokia 6110 Navigator nabízí takřka prototyp ideální klávesnice. Blok funkčních kláves je dostatečně velký a všechny plastové klávesy jsou dostatečné rozměrné. Ideální je stisk, zdvih i odezva. Vytknout lze snad jen o něco vyšší hlasitost cvakání. Velmi dobře ovladatelná je také pětisměrná klávesa, jejíž potvrzovací střed je ideálně velký. Na první pohled zaujme speciální klávesa pro spuštění navigace. Naopak nám schází tužtička, kam se asi poděla?


Ve tmě nepůsobí prosvítání diod skrze bílý plast pěkně

Nenalézáme ji ani po otevření telefonu. Nokia 6110 Navigator je první z telefonů Nokie, u kterých se již tužtička nebude používat. Nemějte ale strach, její funkci pro kopírování a vkládání supluje klávesa s mřížkou, další funkce pak hvězdička. Také tlačítka alfanumerické klávesnice jsou velmi pohodlná. Jejich velikost je dostatečná, zdvih i odezva perfektní. Celý blok kláves ale mohl být umístěn o něco níže, občas jsem při psaní na horní řadě kláves totiž narážel prstem do vysunuté části s displejem. Ideálně velké jsou také boční klávesy, které se dobře tisknou. Klávesnice je podsvětlena bíle. Zklamalo nás ale prosvítání diod skrze bílý plast u funkčního bloku kláves, což působí levně a není hodno telefonu za 13 tisíc.

Zvuk - řvoucí stereo

Dvojice velkých výstupů napovídá, že by na tom 6110 nemusela být se zvukem tak špatně. Stereo reproduktory oplývají opravdu nadprůměrnou hlasitostí a kvalitou. I na nejvyšší hlasitost poskytují ucházející a poslouchatelný zvuk. Vyzvánění telefonu tak nemáte šanci přeslechnout. V nabídce telefonu si navíc můžete upravit vyzvánění pomocí 3D efektů s mnoha možnostmi nastavení (dozvuky, typ, rychlost, trajektorie zvuku). Stejně nastavení nabídla například Nokia N73. Namlsán kvalitou reproduktoru jsem byl trochu zklamán z kvality zvuku sluchátka při hovoru. Hlas není čístý a místy je trochu skřehotavý. V tomto ohledu se řadí 6110 pouze do průměru.

K 6110 Navigator Nokia přibalila také headset HS-42 s tlačítkem pro přijetí hovoru, regulací hlasitosti a konektorem 2,5 mm Jack. Klasická pecková sluchátka poskytují průměrnou kvalitu zvuku. Zatímco s Nokií N76 nepostrádala stejná sluchátka slušnou basovou složku, zde je zvuk poněkud plochý. Zřejmě za to může hardware v telefonu. Stejný pocit ze zvuku jsem měl totiž i po připojení Bluetooth stereo sluchátek. Nokia 6110 Navigator podporuje i A2DP stereo Bluetooth profil, takže si užijete i bezdrátového poslechu hudby.

Displeje – zpomal, nevidím

Použitý displej známe již z mnoha jiných modelů značky. Rozlišení 240 x 320 bodů, rozměry 34 x 45 bodů, 16 milionů barev a aktivní TFT technologie zaručují kvalitní podívanou. Pochválit musím kvalitní antireflexní povrch, díky čemuž lze vše na displeji přečíst i na ostrém slunečním světle. Podsvětlení displeje a klávesnice reguluje čidlo. Zatímco pro běžné používání je displej plně dostatečný, pro navigaci je příliš malý. Mapu i základní údaje lze při pohledu ze sedadla řidiče pohodlně číst. S ostatními údaji (vzdálenost, čas, rychlost, název ulice) je to ale již horší. Jednoúčelové navigace s několikanásobně většími displeji zde mají opravdu navrch. Opět se jedná o kompromis mezi rozměry těla telefonu a displeje.

Poznámka: Následující text je převzat z textu recenze Nokie N76, která používá stejnou verzi operačního systému a nabízí velmi podobné funkce. Text jsme samozřejmě Samozřejmě náležitě upravili a aktualizovali tak, aby odrážel vlastnosti, klady a zápory testovaného telefonu.

Hlavní menu, ovládání – hurá, Feature Pack 1

Nokia 6110 Navigator je po modelech N76 a N95 třetím telefonem s inovovaným uživatelským prostředím. Vylepšení má na svědomí takzvaný Feature Pack 1, který některé funkce vylepšil a odstranil několik odvěkých palčivých problémů Symbianu S60. V dalších kapitolách se novinkám budeme věnovat podrobněji, nyní uvádím přehled těch nejdůležitějších změn, které Feature Pack přináší.

  • Opakovaný budík, neomezený diktafon
  • Vylepšený webový prohlížeč, který zvládne i WAP stránky
  • Nová RSS čtečka s automatickou aktualizací
  • Nové typy položek v telefonním seznamu
  • Možnost obecné změny velikosti písma
  • Možnost vytvářet podsložky v menu
  • Nové možnosti zobrazení menu (podkova, V)
  • Piktogramy u ikonek spuštěných aplikací
  • Nově řešená nabídka nastavení, přizpůsobení a syntetizátoru
  • V režimu Mass Storage již není telefon off-line
  • Nový režim Panorama v aplikaci fotoaparátu


Pohotovostní režim | nastavení vysouvání a vlastní klávesy

Ještě než se pustím do popisu prostředí, musím zmínit hodnoty paměti. Vnitřní flash paměť má hodnotu 36 MB a s telefonem dále dostanete 512 MB paměťovou kartu. Uživateli je na ní přístupných necelých 250 MB, zbytek zabírá navigační systém Route 66 s mapami střední Evropy. Namlsán velkou RAM pamětí Nokie N76 jsem se těšil na stejný luxus i zde. Nokia 6110 Navigator však nabídne jen 50 MB RAM, přičemž po startu je volných 20 MB. Na běžné používání to bohatě stačí (současné prohlížení webu, poslech hudby, čtení zpráv). Jakmile ale spustíte navigaci, telefon si většinou je nucen paměť uvolnit a ostatní navigace ukončit. Opravdu nechápu, podle jakého klíče Nokia svým telefonům paměť naděluje. Top-model N95 ji má nejméně, hůře vybavená 6110 o něco více a stylovka N76 ji má na rozdávání. Upřímně nechápu.


Možnosti zobrazení hlavního menu zahrnují i dva animované pohledy

Start sytému trvá zhruba 20 vteřin. Poté se zobrazí již důvěrně známý aktivní pohotovostní režim. Poté se zobrazí již aktivní pohotovostní režim s novým fontem Feature Packu 1. Nechybí uživatelem upravitelný pruh zástupců a pod ním nadcházející události v kalendáři a nesplněné úkoly. V případě spuštěného hudebního přehrávače nebo FM rádia se zde objeví příslušný pruh navíc. Na pozadí se dá nastavit pouze statický obrázek. Vybrat si lze také mezi zobrazením analogových nebo digitálních hodin.


Vzhled menu lze měnit pomocí témat | další témata, zvuky a aplikace lze stáhnout skrze položku "Stáhnout"

Hlavní menu vypadá na první pohled stejně. Změnou v případě Feature Packu 1 (používaného také N76 a N95) jsou piktogramy u ikonek spuštěných funkcí a aplikací. Na první pohled tak vidíte, co máte na pozadí spuštěného. Pro přepínání mezi běžícími aplikacemi opět stačí podržet tlačítko menu a posléze vybrat z nabídky. Novinkou je také možnost volby mezi třemi velikostmi písma. Nastavení se dotkne podmenu, zpráv a všech dalších funkcí. Nikoliv však hlavního menu a pohotovostního režimu. Lidé s horším zrakem tak konečně nebudou muset instalovat aplikace třetích stran pro zvětšení písma. Kromě matice a málo používaného seznamu nabídne N76 také dvě nová zobrazené menu – „podkova“ a „tvar V“. Jedná se o 3D animovaná menu, kterým jsem zatím nepřišel na chuť. Pohyb v nabídce je s nimi pomalejší a nemám okamžitý přehled o aplikacích ve složce. Spíše se jedná o zajímavou frajeřinku. A nakonec dvojité hurá! Konečně lze vytvářet libovolný počet podsložek a třídit tak dle libosti vlastní aplikace mezi složkami. Konečně. U Nokie 6110 je toho hojně využíváno a již z výroby naleznete v menu několik podsložek. Vzhled celého menu lze jednoduše měnit pomocí témat. V paměti jsou připravena 4 vcelku povedená témata.

Telefonní seznam a telefonování – nově a stále neomezeně

Nokia 6110 Navigator je kvadrátním GSM telefonem, který si poradí s frekvencemi 850 , 900, 1800 a 1900 Mhz. Vzít si ji tak můžete i do zámoří. Kromě toho vládne také podporou sítě 3.generace UMTS na frekvenci 2100 Mhz. Tu u nás ocení pouze zákazníci O2 a zároveň obyvatelé Prahy a Brna. Aby bylo komu volat, je potřeba mít kvalitní telefonní seznam. Ten byl vždy silnou zbraní telefonů se Symbianem a Feature Pack 1 jej dále vylepšuje. Opět využívá sdílené paměti telefonu, ke každému jménu lze zadat až 45 typů položek - to je o deset víc než u Symbianu 9.1. Přibyly položky jako „telefon asistenta“, „děti“, „manželka“ a další originální novinky. Počet položek u kontaktu je opět omezen pouze volnou sdílenou pamětí. Popisky jednotlivých detailů lze navíc upravovat a vytvořit si tak z telefonního seznamu dokonale přehledný celek.


Seznam kontaktů | detail a úprava kontaktu (zadat lze neomezeně položek a detaiulů včetně úprav popisu) | Skupina volajících

Vyhledávání probíhá podle více písmen, je velice rychlé a telefon vyhledává jak ve jménu, tak v příjmení. - vše je nadmíru rychlé a pohotové. Pohled na telefonní seznam je pouze jeden, mobil vám však dá na výběr mezi řazením podle příjmení nebo jména. Přístroj nedokáže zobrazit seznam na SIM kartě a v telefonu současně. Ke každému kontaktu lze přidat obrázek, nikoliv však video ani flash animaci. Samozřejmostí jsou skupiny volajících. U telefonu v této cenové kategorii musí být synchronizace s počítačem i serverem bezchybná, což zde také platí.


Hovor a videohovor

Díky podpoře sítí 3.generace a druhé kamerce si můžete i u nás v síti O2 dopřát videohovory. Prostředí je v duchu ostatních smartphonů. Měnit lze plynulost, kontrast i další parametry. Hodit se může také možnost přepnout na hlavní kameru, kterou lze kvalitně ukázat okolí. Novinkou je schopnost okamžitého odeslání momentky. Telefon se automaticky naučí rozpoznávat jakékoli jméno ze seznamu a poté jej lze bez předchozího učení hlasově vytočit. Celý hlasový systém je velmi přizpůsobivý a na různé hlasy reagoval vždy téměř bezchybně. Na příchozí hovory umí Nokia 6110 Navigator upozornit kromě polyfonních melodií také hudbou ve formátu MP3, AAC nebo WMA.

Zprávy – hádej, kde jsem

V oblasti zpráv se událo zřejmě nejméně změn, stejně nebylo příliš co vylepšovat Výbava zahrnuje všechny typy zpráv (SMS, MMS , Email), jejichž psaní bude díky kvalitní klávesnici pohodlné a bezproblémové. Rychlému psaní napomáhá slovník T9, který však zaznamenává i do SMS s diakritikou a před odesláním ji neořeže. Slovník T9 však má v paměti i verze slov bez diakritiky, a tak lze relativně rychle již napsat i nezkrácenou zprávu pomocí slovníku T9. Ten navíc časem začne preferovaná slova nabízet jako první. Novinkou je inteligentní seznam posledně použitých speciálních znaků v menu editací. Samozřejmostí je možnost libovolné pasáže textu kopírovat, vyjímat a vkládat i ve zcela jiném textovém poli telefonu. Editor zpráv SMS, MMS i emailů je graficky sjednocen a psaní všech typů zpráv i práce s nimi je velmi svižná. MMS zprávu lze naplnit v podstatě libovolným obsahem, k dispozici je i mód průvodce a možnost vytvořit opravdu pokročilou prezentaci se speciálními funkcemi. Velikost zprávy však nesmí překročit 300 kB.


Nabídka zpráv | píšeme SMS | vytváříme MMS

Co se nevejde do MMS a SMS, vyřeší se emailem. Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i automatická aktualizace v minimálním intervalu 30 minut (u účtu s IMAP4 5 minut). Automatickou kontrolu a stahování nových zpráv lze poměrně detailně nastavit, nechybí možnost zakázání kontroly v zahraničí, stahování buď hlaviček nebo celých zpráv. Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem. Na vyžádání lze stahovat přílohy a také s nimi v telefonu dále pracovat. Pokud je email poslán v HTML formátu, lze jej takto otevřít i z přílohy. Odesílané a přijímané zprávy mohou mít libovolnou velikost. Díky podpoře sítí 3.generace je práce i s velkými emaily včetně příloh příjemně rychlá a telefon při práci se zprávami nijak nezdržuje. Dá se také nastavit ukládání zpráv na paměťovou kartu, pak je ale práce zvláště s emaily o mnoho pomalejší.


Práce s emaily

Organizační funkce – konečně opakovaný budík!

V minulých letech se po stránce organizačních funkcí ve smartphonech finské Nokie mnoho neudálo. Nedávno jsme byli svědky integrace úkolů do prostředí kalendáře, ale to bylo vše. Nyní opět nechybí propracovaný kalendář s měsíčním, týdenním i denním náhledem, možností zadat opakované i vícedenní události. Zadat lze 4 různé typy událostí, včetně úkolů. Díky aktivnímu pohotovostnímu režimu máte přehled o všech nadcházejících událostech i úkolech. Synchronizace je opět zcela bez problémů.


Kalednář je velmi dobře zpracován a nabízí široké možnosti

Na tomto místě se s železnou pravidelností v minulých recenzích Symbianových smartphonů nacházela kritika. Týkala se primitivního budíku, který nebyl opakovaný. To je však s příchodem Feature Packu 1 minulostí a tento nedostatek je již vyřešen. Ve zvláštní záložce hodin si nyní můžeme nastavit libovolné množství budíků. Každý může mít své jméno. Nastavit lze opakování denní, týdenní ve zvolený den nebo pouze v pracovní dny. Pro uživatele, kteří stávají každý den jinak, je současný budík ideální. Nechybí ani světový čas. Další organizační výbavou jsou poznámky, kalkulačka a šikovný konvertor jednotek. Novinkou je také diktafon, který konečně není omezen jednou minutou. Nyní můžete nahrávat až do zaplnění zvolené paměti. Dva největší neduhy jsou tak naštěstí odstraněny. Součástí výbavy je také prohlížeč Office dokumentů, antivirus F-secure a program pro práci se zip soubory.


Ukázkový opakovaný budík a světový čas | Kalkulačka je velmi jednoduchá | Převodník jednotek je kvalitní

Datové funkce – nový WEB, nová RSS, bez Wi-Fi

Nokii 6110 Navigator lze připojit k počítači skrze standardní mini-USB konektor. Po připojení se přístroj dotáže na režim (PC Suite, přenos dat, tisk obrázků, přehrávač médií). V režimu Mass Storage je paměťová karta přístupná jako další disk v počítačí, v tomto režimu lze také nahrávat nové mapy z dodávaného DVD. Novinkou je, že nyní již telefon v tomto režimu není offline, tudíž se vám kdokoliv dovolá. Interní paměť mobilu o velikosti 36 MB takto bohužel dostupná není. Další možnosti připojení je Bluetooth 2.0.


Webový prohlížeč lze označit za nejlepší v mobilních telefonech

Síťovou datovou výbavu lze považovat za kompletní. Kromě klasického GPRS a EDGE (oboje třídy 10) je k dispozici také připojení pomocí sítě 3.generace UMTS s maximální rychlostí stahování 384 kbps. Navíc je k dispozici rychlá nástavba HSDPA 2.generace s rychlostí až 3,6 Mb/s. Toto vylepšení však využijete pouze v Praze a Brně. Negativem je absence Wi-Fi, které by jistě zpříjemnilo (a zlevnilo) prohlížení internetu.


Náhled na stránku | vyhledávání textu na stránce | nová RSS čtečka

Velkou změnou prošel ve Feature Pack 1 také webový prohlížeč. Jádro zůstalo stejné, tudíž se opět setkáme se špičkovým vykreslováním i velmi složitých stránek. Nechybí podpora Javascriptu a flash lite. Pohyb po stránce probíhá pomocí malé myši, k dispozici je též náhled, díky němuž se lze rychle na rozsáhlých stránkách orientovat. Novinkou je kontextové menu, které se objeví po podržení výběru. Zobrazí se několik užitečných ikonek pro ovládání prohlížeče. Inovací je rovněž rychlé hledání textu ve stránce, které funguje prvotřídně. Nechybí ani animovaná historie navštívených stránek. Užitečnou změnou je také možnost uložit si celou stránku pro pozdější offline prohlížení, automatické vyplňování formulářů a pokročilé možnosti zabezpečení. V kontextovém menu nalezneme také možnost otočit displej do horizontálního zobrazení, jež je mnohdy pohodlnější.

Grafickou změnou je stahování ikonek stránky, které se poté objeví v seznamu vašich záložek. Zcela inovovaná je RSS čtečka, která nyní automaticky aktualizuje kanály v nastaveném intervalu. Prohlížení zpráv je velmi rychlé a pohodlné. Čtečka však bohužel nijak neindikuje nové RSS zprávy v pohotovostním režimu. Pokud chcete zjistit novinky, musíte manuálně stejně vstoupit do příslušné nabídky. Škoda.

Zábava a multimédia – není to N-Series

Zatímco až doposud se 6110 Navigator statečně tvářila jako telefon z N-Series, u multimédií tomu tak úplně není. Feature Pack 1 však i zde vylepšuje a dolaďuje multimediální vlastnosti předchůdců. Změny jsou sice kosmetické, ale vesměs žádoucí a příjemné. Pro obrázky, videa a hudbu má 6110 připravených 36 MB vnitřní paměti a dalších zhruba 250 MB na paměťové kartě, kterou je možné za chodu vyměnit za větší. Oproti telefonům N-Series se zde musíme spokojit s obyčejnou galerií bez animací a pokročilých funkcí. Obrázky, videa a hudba se zobrazují klasicky v seznamech pod sebou. Chybí možnost prezentace na šířku. Novinkou je možnost vytvářet nové složky v jednotlivých sekcích Galerie. V nabídce nalezneme také povedený editor obrázků a propracovaný editor videosekvencí. Díky Real Playeru lze sledovat videa přes celý displej na šířku, pro sledování .avi filmů není problém doinstalovat SmartMovie. V Galerii se nachází také sekce pro animace a hry Flash Lite, které lze použít i jako spořiče obrazovky.


Prohlížení obrázků a videí v Galerii

Hudební přehrávač s novým kabátkem se od N-Series odlišuje, jeho možnosti jsou také o něco chudší. Samozřejmostí je rozdělení skladeb dle ID3 tagů, telefon po nahrání nových skladeb nabídne jejich zaindexování. Prostředí přehrávače nyní lépe využívá prostoru a grafika je povedenější. Na rozdíl od N76 nebo N95 se v nabídce nenalézá možnost ručního přiřazení obrázku k albu, což je škoda. Nechybí grafický ekvalizér s ruční volbou, ale z nabídky oproti N76 a N95 zmizely vizualizace v průběhu přehrávání.


Prohlížení flashových animací | předinstalované hry Snake a chytlavé Marble

Z hudebních funkcí nalezneme v menu ještě FM rádio, které disponuje u nás nevyužitelnou funkcí Visual. Pro poslech rádia je potřeba mít připojena sluchátka. O kvalitě sluchátek se podrobně dočtete o několik desítek řádků výše, v příslušné kapitolce. Součástí výbavy je také čtveřice povedených her, a sice Snake 3D, arkádový a velmi chytlavý Marble, 3D Golf Tour a Highroller Casino, jejichž názvy mluví za vše. Měřením výkonu v Java aplikacích jsme dostávali poměrně slušné hodnoty. Díky kvalitní klávesnici tak není N6110 Navigator k zahození jako herní telefon.


Hudební přehrávač | FM rádio | Diktafon s délkou nahrávky 1 hodina

Fotoaparát – jen jako nouzovka

Fotoaparát patří k nejslabším článkům jinak velmi kvalitní funkční výbavy Nokie 6110 Navigator. Disponuje pouze 2 Mpx rozlišením, dokáže tedy vytvářet fotografie v rozlišení 1600 x 1200 bodů. Fotí se v režimu na šířku, jako spoušť slouží speciální tlačítko na boku. Fotoaparát lze rychle zapnout odsunutím krytky objektivu, který se nachází nezvykle hluboko pod krytem.


Nový režim Panorama | Nastavení videa

Prostředí fotoaparátu je jednoduché, na hony vzdálené interfacu vyšších modelů N-series. Červené indikátory informují o zbývajícím počtu snímků a zvolených režimech. Veškeré nastavování se zdlouhavě provádí skrze kontextové menu. K dispozici je ale poměrně dost možností včetně vyvážení bílé, barevného tónů, režimu sekvence nebo nočního režimu. Novinkou je režim Panorama, který je velmi originálně zpracován. Stačí pouze otáčet telefonem, který fotí a zároveň spojuje. Výsledný snímek má bohužel nedostatečné rozlišení (200 pixelů na výšku a až 1800 px na šířku).


Noční snímky s bleskem

Obrázky jsou poměrně ostré, i když lze pozorovat v některých místech zvláštní malé rozostření. Barvy vcelku odpovídají realitě, občas ale dochází k jejich slévání a pastelovém efektu. Nepřiměřenou kompresi i digitální šum si Navigator drží poměrně od těla. Za zhoršených podmínek pomůže průměrně silná LED dioda, s kterou se ale do snímku vloupe i vyšší míra šumu. Kvůli absenci autofocusu zapomeňte na makro, s focením dokumentům si ale v rozumné vzdálenosti ještě poradí. Dle hodnocení je jasné, že 6110 Navigator nebude patřit mezi prémiové fotomobily. Spíš poslouží k občasným momentkám a zachycení náhodných situací.


Panoramatický snímek

Poměrně dobře je na tom video, které 6110 Navigator natáčí v rozlišení 320 x 240 bodů rychlostí 15 snímků za vteřinu. Video je ostré, s ucházejícími barvami i ostatními parametry. Zamrzí ale sekání, čímž se na video nedá příliš pohodlně dívat. Jinak je ale potěšující, že se QVGA stává standardem. Telefonu za 13 tisíc by ale určitě slušelo i kvalitní VGA video.

Video 1 (MP4, 1,1MB)

Video 2 (MP4, 1,1MB)

Navigace

Nokia 6110 Navigator je první (a vzhledem ke koupi Gate 5 Nokií možná poslední) telefon finského výrobce s navigací Route 66. Pokud zakoupíte telefon v České republice, budou v telefonu nahrány mapy České republiky, Slovenska, Maďarska, Polska, Litvy, Lotyšska a Estonska. Další mapy lze nahrát z dodávaného DVD, stejně tak jako nová barevná schémata, městské průvodce a barevná schémata. Všechny tyto položky je ale nutno nejprve koupit a tím odemknout.

Navigaci lze spustit vyhrazeným tlačítkem vedle klávesy menu. Po úvodní animaci zacílí telefon na vaší pozici a dotáže se (lze vypnout), zda-li může použít A-GPS. Telefon odešle na server Nokie (2kb) pozici okolních vysílačů, což pomůže k rychlému určení polohy dříve, než telefon najde potřebné satelity. Studený i horký start probíhá rychle, 6110 Navigator nalézá satelity svižně a spolehlivě, a to i v městské zástavbě. V této disciplíně je mnohem lepší než pomalá a mnohdy problémová N95.

Mapy dodává společnost Navteq, která není pro středoevropský region ideální, do úrovně názvů všech ulic je patřičně zmapováno u nás jen 6 měst. Konkurenční TeleAtlas je na tom mnohem lépe. I s přítomnými mapami ale lze jezdit zcela bez problému, všechny silnice a samozřejmě hlavní tahy obsahuje. Všechna data jsou uložena na paměťové kartě, nic a nikdy není potřeba stahovat z internetu, což činí z 6110 Navigator ideálního společníka pro navigování v zahraničí.


Detailní přehled satelitů

Pochválit musím velmi rychlé reakce ve všech ohledech. Okamžité je vyhledávání adres i zájmových bodů i počítání trasy. Svižný je také posun po mapě a procházení nabídkami. Na rozdíl od Nokie N95 obsahuje 6110 Navigator kompletní navigační řešení včetně hlasového navádění a navigace. S telefonem jsem podnikl několik cest a vcelku jsem si jej pro navigaci oblíbil. Hlasové pokyny v češtině jsou zvučné a čisté, v autě také výborně srozumitelné. Problémem zůstává menší displej telefonu, z něhož není při vyšších rychlostech nebo při méně kvalitních cestách snadné číst menší údaje.


Menu

Navigaci se budeme věnovat v samostatném článku, toto bylo jen stručné nastínění možností 6110 Navigatoru. Navigace je mnohem rychlejší a celkově pohodlnější než u N95. Také citlivost GPS čipu je o řád lepší, než v případě N95 a E90. Nevýhodou a mínusem je absence map západní Evropy a zbytku světa, které je nutno dokoupit. 6110 Navigator není jistě určen profesionálním řidičům.V této oblasti ještě dlouho budou vládnout jednoúčelové navigace. Pro ty, kteří navigaci potřebují jen občas v autě, pěší turistice nebo nalezení hospůdky v Praze, však mohu telefon doporučit. Na mých cestách mi byl užitečným a spolehlivým pomocníkem.


Různé pohledy na navigaci

Zhodnocení – zajímavý jen s navigací

Pokud by 6110 neměla navigaci, jednalo by se v podstatě o obyčejný chytrý telefon, který by do vyšší třídy odeslala pouze přítomnost 3g, HSDPA a novinek u Feature Pack 1. I když je další výbava podobná modelům N-Series, jsou některé funkce trochu očesané. Je vidět, že Nokia chce uchovat jistou exkluzivitu N-Series a trochu uměle udržuje smartphony mimo tuto kategorii v patřičných mezích. Není to však nic výrazného a prakticky jedinou bolístkou je pouze 2 Mpx fotoaparát. Pokud však k funkcím připočítáme opravdu povedenou navigaci a GPS, stane se 6110 Navigator velmi zajímavým přístrojem. Pokud byste rádi telefon se Symbianem, spolehlivou navigací, rychlými daty a Feature Pack 1, a přitom nechcete kupovat drahý top-model N95, je pro vás 6110 Navigator zřejmě jedinou možností. Sony Ericsson prozatím spí a v jeho telefonech GPS nenalezneme, velkou konkurencí tak zůstávají pouze komunikátory s Windows Mobile. 6110 Navigator však těží z podobnosti klasickému mobilnímu telefonu a relativně prázdnému trhu v této kategorii. Bude se jí proto dařit? Tipujeme, že na tom nebude nejhůře.

nokia-6110-navigator
Klady
  • poměrně kompaktní tělo
  • integrované GPS a kvalitní navigace Route 66
  • Feature Pack 1 a nové funkce
  • rychlost a stabilita systému
  • 3G včetně HSDPA
  • Bluetooth 2.0
  • hlasité stereo reproduktory s kvalitním zvukem
Zápory
  • pouze 2 Mpx fotoaparát bez autofocusu
  • pouze průměrná výdrž baterie
  • navigační systém používá mapy Navteq
  • pro navigaci malý displej
  • chybí Wi-Fi
  • málo RAM paměti
Diskuze ke článku
H
... je na tom tedy konstrukce o dost lépe než u N95 krom toho, že má menší vůli ? To se myslím ale dalo u Nokie počítat. Díky za odpověď.
Dan
Moc pěkná recenze!!!
Standa
Nevi někdo cenu map rozšířeni zapadni evropy do 6110navigator.dekuji standa
RV
Trosku me prakvapila infromace ze mapy do urovne ulic jsou pouze u 6 mest. Vcera byl u mě kamarad a mel tento telefon sebou. Po zapnutí navigace mi to ukazla primo ulici kde bydlim. A to bydlim ve meste cca o 1500 obyvatelích......

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze