Nokia 6070: tak pravil klasik
recenze

Nokia 6070: tak pravil klasik

8

Nokia 6070 je typickým modelem nižší střední třídy, která je v současné době nejžádanější kategorií telefonů. Nabídne barevný displej, JAVA hry a MP3 vyzvánění. Potěší také FM rádio a také všechny organizační funkce. Kvůli nižší ceně se však budeme muset smířit s některými omezeními. Jaká je nová Nokia s klasickým designem a výbavou?

V segmentu nižší střední třídy (tedy 3-4 tisíce Kč) se v současné době odehrávají tuhé boje. Není se co divit, protože telefony této v této cenové hladině jsou nejčastěji prodávanými vůbec. Kupují je jak studenti, kterým vyhovuje už celkem slušná nabídka funkcí za poměrně nízkou cenu, tak uživatelé, kteří nepotřebují přístroj za mnoho tisíc, protože by jeho funkce nevyužili. Potřebují volat, psát zprávy, použít organizér a WAP, občas vyfotit momentku nebo si zahrát hru. Přesně takovým je určena Nokia 6070, která zvládá vše výše jmenované. Jedná se o nástupce modelů 6030 a 6020. Oproti nim se celá výbava dočkala vylepšení, ne však nijak výrazného.

Co se nám líbí: Dobré konstrukční zpracování, velký displej, výborná klávesnice, podpora Push-to-talk i EDGE, MP3 vyzvánění, FM rádio

Co se nepovedlo: pasivní displej s velmi pomalým překreslováním, pomalé reakce telefonu, pouze 3,2 MB paměti, v balení pouze bondovka na jedno ucho, fotoaparát s VGA rozlišením a nízkou kvalitou

Technické parametry

Rozměry105 x 44 x 19 mm
Hmotnost88 gramů
SítěTri- band GSM 900 / 1800 / 1900
Vnější displej monochromatický, 101 × 80
Displej pasivní CSTN, 128 × 160 , 65 tisíc barev
Paměť3,2 MB
Organizační funkcekalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, synchronizace s PC, synchronizace se serverem,
Multimédia24-ti hlasá polyfonie, reálné tóny, MP3 vyzvánění, FM rádio (stereo), obrázky, videosekvence, JAVA 2.0
Fotoaparát VGA (640 x 480 px) , video (128 x 96 px)
Datové funkce USB kabel, infraport, GPRS (třída 10), EDGE (třída 6), Push-to-talk
Baterie a výdržLi-ion 760 mAh
pohotovost max.: 300 hodin
max. doba hovoru: 180 minut
Cena a dostupnost3 600 Kč
od srpna 2006

Design a konstrukce – klasika zabírá

Nokia 6070 je mobil klasické konstrukce, klasických tvarů a designu. Finové se vydali osvědčenou konzervativní cestou a vyhnuli se experimentům, což je jedině dobře. Design telefonu dostával od mého okolí veskrze pozitivní hodnocení. Výrazně zaoblené hrany a vkusně použité stříbrné prvky umí divy…


Nokia 6070 působí klasicky, solidně a ničím neprovokuje - synonymum slovu konzervativní

Rozměry telefonu 105 x 44 x 19 mm zapadají do průměru. Telefon není příliš velký, za kolibříka jej ale také považovat nelze. Naopak potěší poměrně nízká hmotnost 88 gramů. Díky oblým tvarům se telefon dobře drží v ruce. Přední stříbrná strana je tvořena z větší části rozměrnou klávesnicí s dominantní stříbrnou čtyřsměrnou klávesou v horní části. Malým prolisem pokračují kontextové klávesy plynule až do části s displejem Nad ním je pouze stříbrná mřížka reproduktoru. Přední stranu obkružuje podle berevné varianty buď černá nebo modrá lišta. My jsme měli zapůjčenou usedlejší černo-stříbrnou variantu.

Nokia 6070
Telefon má rozměry akorát do ruky --- také zadní straně vládnou opatrné, ale elegatní linky

Designově čisté boky telefonu jsou ve skutečnosti tvořeny mírným prolisem. Na pravé straně ruší čisté linky pouze infraport a nenápadný výstup reproduktoru. Na straně pravé pak se nacházejí klasická tlačítka pro regulaci hlasitosti. Velké a dobře přístupné vypínací tlačítko se nachází tradičně na vrchu. Konektor Pop-port sloužící pro připojení příslušenství se spolu s malým nabíjecím konektorem usídlil, jak jinak, úplně vespod. Nokia k telefonu bohužel již nepřibalila redukci na starou nabíječku se širším konektorem.

Čistý a elegantní design vládne i na zadní straně přístroje. Plastový kryt protíná v horní třetině kovový proužek s optikou VGA fotoaparátu a zrcátkem pro autoportréty. Po sejmutí celého zadního krytu se dostaneme k baterii s kapacitou 760 mAh. Ač se to může zdát málo, dokáže telefon při průměrném používání udržet v provozu zhruba po 2-3 dny. Celá konstrukce telefonu je příkladně pevná, ani při silném promačkání nevydá plastová konstrukce žádný zvuk. To si zaslouží velkou pochvalu.

Displej – hlemýždí pasivita

Již z nadpisu kapitoly je patrné, že displej příliš chválit nebudu. Oproti modelům 6020 a 6030 si sice polepšil v rozlišení, které nyní činí běžných 128 x 160 bodů (oproti 128 x 128 u předchůdců), ale do vínku dostal pasivní technologii zobrazení. Uznání si zaslouží za sytost barev a čitelnost na slunci. Oba parametry jsou v kategorii pasivních displejů nadprůměrné. Displej však naprosto pohořel, a to co se rychlosti překreslování týče. I mezi pasivními displeji se jedná o podprůměr a při procházení menu se nevyhnete duchům v podobě minule zobrazených položek. Displej zobrazí 65 tisíc barevných odstínů.


Displej ve tmě nepůsobí špatně, na přímém slunci se však plně projeví pasivní technologie

Klávesnice – Třikrát bravo

Naopak plastová klávesnice s velmi velkými tlačítky si pochvalu rozhodně zaslouží. Na klávesnici se výborně píše, alfanumerické klávesy mají ideální rozestupy, velikost i odezvu. Totéž platí o nadprůměrně velkých funkčních klávesách, s jejichž stiskem nebudou mít problém ani uživatelé s opravdu velkými prsty. Potvrzovací tlačítko obkružuje stříbrná čtyřsměrná klávesa, pro kterou plastí táž pozitiva jako pro zbytek klávesnice. Tlačítka pro regulaci hlasitosti na levém boku mají dobrou velikost, jsou však až moc tuhá a špatně se tisknou.


Velmi pohodlná klávesnice s velkými tlačítky má také kvalitní podsvětlení

Hlavní menu, ovládání – souboj želvy s hlemýžďem

Nokia model 6070 osadila druhou verzí svého uživatelského prostředí Series 40 známého ze starších telefonů výrobce. Nové prostředí a aktivní pohotovostní režim nabízející 3.verze se tak nekoná. Pro zapnutí telefonu je proto nutná SIM karta. Po úvodní animaci a nezvykle dlouhém zavádění pohotovostního režimu se nám zobrazí důvěrně známé prostředí s ikonami a hodinami v záhlaví. Tapeta může být i animovaná, flash ani video však tato verze uživatelského prostředí ještě nezvládne. Pokud použijete tmavou tapetu, lze si zvolit barvu písma pohotovostního režimu, čímž zůstanou všechny informace čitelné.


V Nokii 6070 vládne Series 40 2.generace -- pohotovostní režim, hlavní menu ve formě matice a seznamu

Všechny směry navigační klávesy, stejně tak jako levá a pravá funkční klávesa, jsou uživatelsky nastavitelné. Standardně je ale levé klávese přiřazen vstup do uživatelského menu a stiskem pravé se otevře menu telefonního seznamu. Klávesou dolů se zobrazí seznam kontaků, směr vlevo vyvolá novou SMS zprávu, stiskem pravé klávesy se zapne kalendář a pohybem nahoru se pak aktivuje fotoaparát. Do menu se vstupuje stiskem potvrzovací klávesy. Už při prvním stisku kterékoli klávesy zjistíme, že je Nokia 6070 velmi pomalá. Všechny volby provádí se zpožděním a samotné menu se zapíná téměř dvě vteřiny. Jedná se o jeden z nejpomalejších telefonů současnosti, zvláště pokud si nastavíte jiné než standardní bílé téma, s kterým je telefon přeci jen o něco svižnější. Hlavní menu může být buď ve formě seznamu nebo matice 3 x 3 ikony. V menu je 11 položek, tudíž při zobrazení ve formě matice zůstanou dvě položky na další stránce. Ostatní úrovně menu jsou textové s malými ikonkami usnadňujícími orientaci.


Dvojice dalších předinstalovaných barevných schémat

Telefonní seznam a telefonování – 500 jmen postaru

Není nic těžšího, než poněkolikáté psát o tom samém. V případě Nokií Series 40 mám pocit, jako bych to dělal snad stokrát. Telefonní seznam dovoluje uložit až 500 vícepoložkových záznamů. Ke každému z nich lze uložit až 5 čísel a 5 poznámek, emailů, adres atd. Jak je již dobrým zvykem, nechybí možnost přiřadit obrázek, nebo kontakt zařadit do jedné z vytvořených skupin volajících, kterých může být neomezené množství. Skupinám lze poté přiřadit vyzváněcí melodii, nebo lze podle nich filtrovat u jednotlivých profilů hovory. Telefonní seznam dokáže zobrazit paměť telefonu a SIM karty nejednou a také umí vyhledávat postupným psaním písmen. Vzhledem k tomu, že se jedná o starší, 2.generaci Series 40, nelze si zadávat a synchronizovat oddělené jméno a příjmení. Na příchozí hovory upozorní hlasité vyzváněcí melodie, které mohou být 24-hlasé nebo ve formátu MP3. Hlasité handsfree rovněž nechybí. Potěší možnost hlasového vytáčení a ovládání.


Telefonní seznam a hovor

Zprávy – jak je dobrým mobilním zvykem

Mezi zprávami se také žádná revoluce nekoná. Kromě klasických SMS a MMS se v menu nachází i možnost vytvořit Bleskovou zprávu, která se příjemci rovnou zobrazí na displeji a vybraným slovům můžete nastavit i efekt blikání. Tento typ zprávy však podporují pouze novější Nokie, takže je potřeba si předem zjistit, jaký telefon to vlastně příjemce má. Při psaní SMS a MMS pomáhá český slovník T9, který píše s diakritikou, ale neořezává zprávy. MMS mohou být i vícestránkové, maximální velikost odesílané zprávy je však stanovena na 100 kB. Pro zprávy si můžete nastavit libovolné vlastní upozornění.


Nabídka zpráv -- Editor SMS -- editor MMS -- emailový klient

Emailový klient je opět ve formě JAVA aplikace, s čímž souvisí nemožnost stahování zpráv na pozadí a pomalejší práce s klientem. Pracuje s účty typu POP3 a IMAP 4, pro odesílání používá standardní protokol SMTP. Klient dokáže pracovat i s přílohami do velikosti 100 kB, tudíž lze najednou odeslat i tři fotografie z vestavěného fotoaparátu. Kromě obrázků a videosekvencí si však klient s jinými soubory neporadí.

Organizační funkce – naplánuje do puntíku

I přes nízkou cenu nabídne kompletní organizační výbavu tak, jak ji známe z vyšších modelů. Chybí snad jen praktická peněženka s pamětí na kódy, kterou se Nokia z nějakého důvodu rozhodla do nových telefonů nedávat. Nechybí kalendář s měsíčním i týdenním náhledem a možností zapsat 5 různých typů poznámek, včetně narozenin. Podoba kalendáře se nezměnila od dob 6610 a popravdě není příliš co vylepšovat. Úkolovník také přežil beze změny, nabízí zapsání úkolů s různou prioritou, nastavitelnou dobu splnění a možnost upozornění. Vše lze synchronizovat s počítačem, a to buď místně přes kabel či infraport, nebo se vzdáleným serverem.


Kalendář s měsíčním, týdenním a denním náhledem -- možné události -- převodník jednotek -- světový čas

Budík byl též dotažen k dokonalosti. Je opakovaný, vzbudí vás i MP3 melodií nebo rádiem a pokud se vám ještě nebude chtít vstávat, lze buzení odložit o uživatelem nastavitelný čas. V menu Organizér dále nalezneme jednoduchou kalkulačku i s převodníkem měn, stopky a odpočítávací měřič. V sekci Média nechybí ani diktafon, který dokáže najednou nahrát maximálně 5 minut. Nokia 6070 má předinstalovány také dvě dobře známé aplikace (Převodník II a Světový čas) v novém grafickém kabátku.

Datové funkce – rychlejší, levnější

Jak je u finského výrobce dobrým zvykem, nechybí ani u modelu 6070 EDGE. Vzhledem k nižší ceně se však setkáváme pouze s třídou 6. Kromě GPRS třídy 10 se lze v síti O2 připojit také pomocí obstarožního vytáčeného HSCSD. Díky konektoru Pop-port a přítomnosti infraportu lze telefon použít i jako modem. Vestavěný prohlížeč si poradí i s jednoduchými xHTML stránkami. Složitější internetové stránky mu však dělají problémy a jejich zobrazování je pomalé a pohyb po nich těžkopádný. Infraport může sloužit také k posílání vizitek, záznamů v kalendáři i multimédií. Vzhledem k ceně jen málo přesahující 3 tisíce korun lze Nokii 6070 považovat za datově velmi dobře vybavený telefon. Chybí snad jen Bluetooth, jež si pomalu razí cestu i do telefonů nejlevnější cenové kategorie.


Z datových funkcí má 6070 pouze infraport a GPRS

Zábava a multimédia – mono znamená stereo

Co se týče multimediálních funkcí v kategorii levných telefonů se sice Nokia polepšila, vzhledem ke konkurenčnímu Sony Ericssonu však stále zaostává, a to zejména v oblasti paměti. Zatímco Sony Ericsson svému levnému modelu K310i nadělil přes 20 MB paměti, uživatelé Nokie 6070 se budou muset spokojit jen se 3 MB paměti. Po vybalení z krabice však máte kvůli předinstalovaným aplikacím a multimédiím pouze 1,5 MB. Ačkoli tedy 6070 podporuje MP3 soubory, do paměti si nahrajete maximálně jeden a ještě velmi ořezaný. Obrázky, témata, videosekvence a zvuky lze spravovat v Galerii, kde si lze vytvářet vlastní složky a soubory mezi nimi libovolně přesouvat. Kvůli malé paměti si ale v telefonu sbírku fotogafií asi nevytvoříte. K dispozici jsou tři možnosti zobrazení galerie a čtyři možnosti seřazení souborů (podle názvu, data, formátu a velikosti). Stejné možnosti máte také v nabídce aplikací.


Galerie s několika možnými náhledy -- Golf 2D -- klasický had

Nokia si pro model 6070 připravila trojici celkem povedených her. Arkádová Canal Control dává hráči za úkol rychle sestavit co nejdelší potrubí pro zisk bodů a postupu do dalšího kola. Druhou hru v podobě legendárního hada snad ani nemusím představovat. Náplň třetí hry je poměrně hned jasná z jejího názvu – Golf Tour. Nejedná se však o 3D verzi jakou známe z telefonů vyšších cenových tříd, ale o původní 2D verzi. Multimediální možnosti uzavírá stereofonní FM rádio, které dokáže hrát na pozadí, a vy tak můžete s telefonem při poslechu hudby dále pracovat. Uložit lze až 20 stanic, pro jejich poslech však musíte připojit dodávaná sluchátka. Háček však je v tom, že Nokia zcela nepochopitelně k modelu 6070 přibalila pouze bondovku, tedy headset s jedním sluchátkem a mikrofonem na kabelu. Paradoxní tak je, že ačkoliv rádio hraje stereo, vy jej můžete poslouchat pouze mono s jedním sluchátkem. Pro lepší poslech nezbývá nic jiného, než investovat do klasického headsetu.


Hra Canal Control -- diktafon -- FM rádio

Fotoaparát – už zase to VGA

Fotoaparát bohužel nepřináší žádné překvapení. Má pouze VGA rozlišení, tudíž snímá fotografie s maximálními rozměry 640 x 480 bodů. Stejně mizerné jsou i možnosti nastavení fotoaparátu, který kromě nočního a sekvenčního režimu neumí nic jiného. S Nokií 6070 lze prováděť i snímání potají, protože lze všechny zvuky fotoaparátu vypnout. Výsledné fotografie se hodí pouze pro MMS a jsou dle očekávání nevalné kvality. Mezi fotoaparáty s tímto rozlišením se však přesto jedná o nadprůměrný výsledek.


Prostředí fotoaparátu

Telefon umí natáčet také videosekvence v rozlišení 128 x 96 bodů a formátu 3gp. Kvůli nízkému rozlišení a kvalitě je taktéž nelze doporučit pro nic jiného než MMS.


Fotografie z vestavěného VGA fotoaparátu

video (3GP, 49 kB)

Zhodnocení – nejlevnější manažer, levný bavič

Hlavně konzervativně laděné uživatele zaujme telefon nižší střední třídy Nokia 6070. Není problém ji použít jako pracovní telefon pro méně náročné manažery, protože nabízí propracované funkce pro volání, zprávy a organizaci času. Surfování na internetu navíc usnadní EDGE třídy 6. I když se Nokia zlepšila, její telefony této kategorie stále nenabízejí příliš mnoho multimediálního vyžití. S obyčejným VGA fotoaparátem a FM rádiem s přibaleným jedním sluchátkem na sebe pozornost nestrhne. Situaci zachraňuje pouze podpora JAVA aplikací a her, kterým v rozletu pro změnu brání malá paměť. Nokia 6070 se prodává za příjemnou cenu kolem 3 500 Kč, je však znát, že se Finové snažili šetřit. Ne vždy však na správném místě, jak dokazuje pasivní displej a pomalý procesor telefonu.

nokia-6070
Klady
  • Dobré konstrukční zpracování
  • velký displej
  • výborná klávesnice
  • podpora Push-to-talk i EDGE
  • MP3 vyzvánění
  • FM rádio
Zápory
  • pasivní displej s velmi pomalým překreslováním
  • pomalé reakce telefonu
  • pouze 3
  • 2 MB paměti
  • v balení pouze bondovka na jedno ucho
  • fotoaparát s VGA rozlišením a nízkou kvalitou
Diskuze ke článku
Karel
Telefon vč. baterky jsem převážil a skutečná hmotnost je 92 gramů.
katka
tento tel je vazne super,vim co rikam.
Luboš
Zdary, mám Nokii 6070 a chtěl jsem se zeptat, jestli telefon podporuje 3D hry. Díky
Václav Zaiml
Václav Zaiml
Myslím, že nepodporuje, a i kdyby podporoval, je to kvůli pomalému procesoru sebevražda, vím, co říkám.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze