Nokia 6060 - s magickým okem na čele
recenze

Nokia 6060 - s magickým okem na čele

Ačkoli ještě před rokem Nokia tvrdila, že véčkové telefony nemají budoucnost, nyní se zdá, že svůj názor změnila. V dnešní recenzi se podíváme na druhý nejjednodušší model značky se stylovým designem, kvalitním vnitřním displejem a pohodlným ovládáním. Místo vnějšího displeje žhne do tmy červený pás LED diod

Design a Konstrukce – stříbrný elegán

Hned při prvním pohledu se vybaví slova typu elegantní, hezký nebo vyvážený. Prodává se ve dvou barevných kombinacích, černé a stříbrné, obě doplněny o chromované prvky po obrubě telefonu. Ty způsobují, že celý telefon vypadá mnohem dražší, než ve skutečnosti je. Nokia 6060 je opravdu elegantní telefon, který rozhodně na žádné společenské akci neudělá ostudu. Bude se asi líbit spíše ženám.

Telefon je menší, než je u véček Nokie obvyklé. Při rozměrech 85 × 44 × 24 milimetrů se vejde do každé kapsy. Musíme však připočítat ještě délku antény, která u tohoto modelu není integrovaná, což se dnes už příliš nenosí. 6060 je také vcelku lehký telefon, 93 gramů díru v kapse neudělá.

V zavřeném stavu nejvíce zaujmou stříbrné obruby na čelní a zadní straně telefonu. Nokia 6060 nemá vnější displej, ten je nahrazen velice originálně zpracovanou diodou na přední straně telefonu. Má úzký, podlouhlý tvar a červené krycí sklíčko. Při příchozím hovoru či zprávě magicky pulzuje jasným červeným světlem. Obzvláště ve tmě je to velice efektní.

V rozevřeném stavu se ukáže rozměrná klávesnice a displej, opět doplněné o všudypřítomné stříbrné prvky, s kterými kontrastuje matně černé zpracování celé vnitřní části. Kloub klade přiměřený odpor, rozevírání je pohodlné. Vždy od půlky cesty pohybu pružina pomůže. Celkově hodnotím konstrukci jako velice kvalitní, Nokia se jednoznačně polepšila. Ani při silnějším promačkání se vrzání plastů neozve.

Displej a klávesnice – pochvala na místě

Jak jste si již z fotografií jistě všimli, vnější displej chybí. Je to opravdu citelná slabina, konkurenti stejné cenové kategorie se již vnějšími displeji chlubí delší dobu. Místo displeje je použita červená stavová dioda, která při příchozích a zmeškaných událostech sytě pulzuje. Mohla by však pulzovat mnohem častěji, při příchozím hovoru či zprávě dvakrát dlouze zabliká a poté znovu s odstupem až 5 vteřin. Tyto „světelné efekty“ (jak jsou v menu nazývány) lze také trvale vypnout.

Vnitřní displej je poměrně kvalitní, disponuje rozlišením 128x160 bodů a zobrazí 65 tisíc barev. Při rozměrech 35 × 28 mm je jasné, že rastr již vidět je. Displej je však jasný, s živým podáním barev a je velice dobře vidět také na slunci.

Klávesnici musím opravdu pochválit. Alfanumerická i kontextová tlačítka se velice dobře tisknou, mají přiměřený zdvih a obzvláště kontextové klávesy a navigační čtyřsměrná klávesa s možností potvrzení mají nadprůměrné rozměry. Navíc je lze stisknout kdekoli na jejich velké ploše, což také přispívá rychlosti ovládání. Stejně jako u všech novějších Nokií Series 40, i zde je ovládání hovorů svěřeno tlačítkům se zeleným a červeným telefonkem. Poslední zmiňovaná klávesa navíc slouží i jako vypínač.Překvapením však bylo, že ji nelze použít pro změnu profilu, tak jak je tomu u všech Nokií od nepaměti. To je celkem škoda, je to velice praktická vlastnost mobilních telefonů z Finska.

Ovládání, menu – klasika od Nokie

Podoba menu a způsob ovládání se od dob prvních Nokií Series 40 příliš nezměnily, a to i přesto, že se v případě Nokie 6060 jedná již o 3.generaci této platformy, vše je v podstatě stejné. V pohotovostním režimu lze zobrazit tapetu, nebo sadu měnících se obrazů. Aby byly hodiny, popisky a název operátora na tapetě viditelné, lze zvolit jejich barvu. Levá klávesa slouží pro vstup do vlastního menu Jdi na, funkce pravé klávesy je uživatelsky definovatelná - vybírat lze z 18 možností. (např. kontakty, nová MMS, kalendář atd.). Stejně tak lze ze stejného seznamu vybrat funkce spouštěné čtyřmi směry kurzorové klávesy.


Podoba pohotovstního režimu s různými tapetami a barvami písma

Vstup do menu se uskuteční obligátně pomocí středové klávesy. Hlavní menu lze zobrazit ve formě 9 animovaných ikonek v matici, nebo jako seznam se třemi položkami na stránku. Další úrovně menu jsou textové , s malými ikonkami znázorňující zvolenou funkci. Než se ale menu zobrazí, musíte si dlouhé dvě vteřiny počkat. Dále v menu je telefon již docela rychlý, ale například při procházení galerií nebo Java aplikacemi se také dost loudá. Nokie byly vždy velice rychlé telefony a kromě výše zmíněných případů to lze s klidem říci i o Nokii 6060.


Dvě různé podoby hlavní nabídky: "mřížka" a "seznam"

Specifickou vlastností, která se u véček nevidí, je to, že při zavření telefonu se nic nepřeruší: po jeho otevření se octnete přesně tam, kde jste přestali. Dokonce ani přehrávaný zvuk, video a JAVA hra se nepozastaví. Menu lze upravit k obrazu svému pomocí témat a dále lze ještě nastavit jedno z osmi barevných schémat.


Prostředí si lze přizpůsobit tématy. - Ke každé položce je dostupná krátká nápověda.

Telefonní seznam, Zprávy – Ohraná písnička

Není nic těžšího, než poněkolikáté psát o tom samém. V případě Nokií Series 40 mám pocit, jako bych to dělal snad stokrát. Telefonní seznam dovoluje uložit až 500 vícepoložkových záznamů. Ke každému z nich lze uložit až 5 čísel a 5 poznámek, emailů, adres .atd. Jak je již dobrým zvykem, nechybí možnost přiřadit obrázek, nebo kontakt zařadit do jedné z vytvořených skupin volajících, kterých může být neomezené množství. Skupinám lze poté přiřadit vyzváněcí melodii, nebo lze podle nich filtrovat u jednotlivých profilů hovory. Telefonní seznam dokáže zobrazit paměť telefonu a SIM karty nejednou a také umí vyhledávat postupným psaním písmen. Na příchozí hovory upozorní kromě pulzující červené diody i hlasité vyzváněcí melodie, které mohou být i ve formátu MP3. Hlasité handsfree rovněž nechybí. Co ale telefon postrádá, jsou jakékoliv možnosti hlasového ovládání a vytáčení, stejně tak není přítomen diktafon pro nahrávání probíhajícího hovoru.

Mezi zprávami se také žádná revoluce nekoná. Kromě klasických SMS a MMS se v menu nachází i možnost vytvořit Bleskovou zprávu, která se příjemci rovnou zobrazí na displeji a vybraným slovům můžete nastavit i efekt blikání. Tento typ zprávy však podporují pouze novější Nokie, takže je potřeba si předem zjistit, jaký telefon to vlastně příjemce má. Při psaní SMS a MMS pomáhá český slovník T9, který píše s diakritikou, ale neořezává zprávy. MMS mohou být i vícestránkové, maximální velikost odesílané zprávy je však stanovena na 100kB. Pro zprávy si můžete nastavit libovolné vlastní upozornění.

Potěší přítomnost Emailového klienta, který v této kategorii není úplně běžný. Pracuje s účty typu POP3 a IMAP 4, pro odesílání používá standardní protokol SMTP. Klient dokáže pracovat i s přílohami, předinstalovaný obsah si ale - stejně jako přes MMS - nepošlete, protože je chráněn autorskými právy.

Organizační a datové funkce – zorganizuje vám život

Součástí výbavy jsou samozřejmě i organizační funkce, a to rovnou všechny, jaké si lze představit. Nechybí kalendář s měsíčním i týdenním náhledem a možností zapsat 5 různých typů poznámek, včetně narozenin. Podoba kalendáře se nezměnila od dob 6610 a popravdě není příliš co vylepšovat. Úkolovník také přežil beze změny, nabízí zapsání úkolů s různou prioritou, nastavitelnou dobu splnění a možnost upozornění.

Budík byl též dotažen k dokonalosti. Je opakovaný, vzbudí vás i MP3 melodií a pokud se vám ještě nebude chtít vstávat, lze buzení odložit o uživatelem nastavitelný čas. V menu Organizér dále nalezneme jednoduchou kalkulačku i s převodníkem měn, stopky a odpočítávací měřič. Co však chybí je Peněženka pro zapsání důvěrných informací a zmizel také diktafon. Mezi Javovými aplikacemi se nachází starý známý Converter pro převody fyzikálních veličin a novinka Expense manager, pro přehledné zaznamenávání a plánování vašich výdajů. Před lidmi prohlížející si váš nový telefon lze aplikaci uchránit aktivací hesla.

Vzhledem k ceně je jasné, že datové funkce nebude šálek kávy modelu 6060. A také že ne. Wapový prohlížeč dokáže zobrazit i jednoduché internetové stránky, přičemž pro připojení lze použít klasické vytáčené CSD (jeho rychlejší varianta HSCSD přítomna není), nebo GPRS, ovšem pouze třídy 6 (konfigurace 3/2). Jako hardwarový modem telefon použít nejde, protože ho ani není k počítači jak připojit. Nokia 6060 nenabídne ani infraport, dokonce ani systémový konektor. Ten sice jako takový přítomen je, ale použít ho může pouze servis, kabel k počítači pro normální uživatele se pro tento typ konektoru nevyrábí. Jediná možnost, jak tedy do telefonu dostat multimediální obsah, je přes drahý Wap.

Zábava a multimédia – Od každého trochu

V této kategorii toho Nokia 6060 mnoho nenabídne. Paměť telefonu má velikost 3MB, což je na jednu stranu málo, ale pokud si uvědomíme, že není přítomen fotoaparát a paměť tak lze zaplnit obrázky, melodiemi a hrami pouze z drahého Wapu, rázem je již velká dost. Pro organizaci multimediálních souborů je opět připravena přehledná Galerie s několika možnostmi náhledů, třídění, vytváření nových složek. Pro obrázky je připraven také jejich jednoduchý editor, vzhledem k absenci fotoaparátu to ale bude pouze málo využívaná funkce. V telefonu je nahrán tucet tapet, dvojnásobné množství melodií (16-hlasé MIDI a některé ve formátu MP3) a řada klipartů a rámečků pro úpravu fotografií. Překvapením je, že si Nokia 6060 vůbec nerozumí s videem.


Tři různé podoby zobrazení Galerie ---- Náhled na menu obrázků

U Java aplikací a her je nově přístupná možnost vytváření dalších vlastních složek a libovolné přesouvání aplikací mezi nimi. V telefonu jsou předinstalovány 4 poměrně chytlavé hry. Hra Canal Control je známé a zábavné stavění potrubí, Galaxy Balls je zvláštní variace na Tetris; Miki´s World je vcelku povedená a dlouhá hopsačka a Solitaire zná asi každý, netřeba jej představovat. Diky podpoře technologie Java ve verzi 2.0 je možné samozřejmě doinstalovat další hry.


Podoby zobrazení nabídky her a aplikací - Hra Canal Control - Galaxy Balls - Miky´s World - Solitaire

Zhodnocení, závěr – Levný elegán

Nokia 6060 je bezesporu zajímavý telefon, který za cenu kolem 4 tisíc nabízí kvalitní klávesnici a displej, dobrou paměť a organizační funkce. Na druhou stranu mu chybí vnější displej a nemá se jak spojit s počítačem a okolními přístroji, což dost snižuje možnost personalizace telefonu. Díky elegantnímu vzhledu a množství stříbrných prvků vypadá dražší, než ve skutečnosti je. Lidem v mém okolí (zejména ženám) se velice líbil. Své místo si určitě v nejedné kabelce nenáročné, ale stylové ženy najde.

nokia-6060
Klady
  • Kvalitní vnitřní displej
  • kvalitní klávesnice
  • elegantní vzhled
Zápory
  • Chybí vnější displej
  • chybí infraport i systémový konekor
  • pomalé GPRS
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze