Nokia 5310 XpressMusic: hudební placička
recenze

Nokia 5310 XpressMusic: hudební placička

127

Vzrušující vzhled, tenká jak břitva a stvořena pro hudbu, taková je Nokia 5310 XpressMusic. Ve výbavě nechybí 2 Mpx fotoaparát, kvalitní hudební přehrávač a jako bonus i paměťová karta o kapacitě 2GB. Hudba vás bude s tímto novým telefonem provázet na každém kroku. VIDEO

V prosinci vtrhla na náš trh a ihned způsobila poprask. O čem je řeč? Nokia 5310 XpressMusic, tenká, hudebně nadanná kráska. Nemá sice tolik funkcí, jako její dražší kolegyně 5610 XpressMusic, ale i tak bude zdatně konkurovat v prodeji. Nabídne propracovaný hudební přehrávač, FM rádio s RDS a možnost poslechu se sluchátky mající klasický 3,5 mm Jack. Jestli je to od Nokie dobrý tah, vyrábět již několikátý model jakoby ve dvou různých variantách, posuďte z naší následující recenze.


Nokia 5310 XpressMusic na oficiálních fotografiích

Než se dostaneme k samotné recenzi, můžete si letmo ověřit v následující tabulce, zda tu či onu danou funkci mobil nabízí.

Technické parametry - Nokia 5310 XpressMusic

Rozměry103,8 x 44,7 x 9,9 mm
Hmotnost70,2 gramů
SítěQuad-band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz
Hlavní displej 240 x 320 pixelů, aktivní TFT, 16 milionů barev, 2 palce (31,5 mm x 41,5 mm)
Paměť30 MB vnitřní paměť
paměťové karty microSD (2GB v balení)
Organizační funkceE-mailový klient s přílohami (formáty .jpg, .3gpp, .mp3, .ppt, .doc, .xls, .pdf.), kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, stopky, odpočítávací měřič, převodník jednotek, xHTML prohlížeč
Multimédia64-hlasá polyfonie, Hudební přehrávač s rozdělením skladeb dle ID3 tagů (MP3, MP4, AAC, eAAc+, and WMA), speciální hudební tlačítka, FM rádio, JAVA 2.0, video přehrávač
Aplikace a hry Native email, Converter II, Calculator II, World Clock II, Download!, Opera mini (browser), Yahoo Go!, Nokia Visual radio, Nokia Sensor, MyNokia, Music Guess, Snake III, Citybloxx, Create your own wallpaper, Widset installer , Nokia Mobile Search.
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200)
video 176 x 144 bodů (MP4)
PřipojeníUSB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 2.0 (EDR, A2DP)
GPRS (třída 12), EDGE (třída 12), UMTS (až 384 kb/s)
Baterie a výdržLi-Ion 860 mAh
pohotovost max.: 300 hodin
max. doba hovoru: 325 minut
Cena a dostupnost7 990 Kč (u operátorů nižší)
prosinec 2007

V krabici s přístrojem naleznete:

  • návod
  • nabíječku
  • Li-Ion baterii s kapacitou 860 mAh
  • CD se softwarem Nokia PC Suite
  • headset
  • USB datový kabel

plus Plusy

  • výtečné rozměry
  • kompaktní pevná konstrukce
  • kvalitní klávesnice
  • datové přenosy typu GPRS a EDGE
  • dobře vybavený hudební přehrávač
  • QVGA displej s 16 miliony barev
  • 3,5mm jack přímo na telefonu
  • 2GB microSD karta v balení

minus Mínusy

  • příliš vysoká cena
  • nelze dobíjet přes USB kabel
  • podprůměrný fotoaparát
  • chybí podpora 3G
  • občasná pomalá odezva telefonu
  • sklíčko fotoaparátu se lehce poškrábe

Pro koho je Nokia 5310 XpressMusic

  • Pro příznivce hudebních telefonů řady XpressMusic
  • Především pro mladší generaci, která touží po něčem nevšedním
  • Sedne lidem, co potřebují tenký elegantní mobil s řadou funkcí

Design a konstrukce: placička do kapsy

Nokia vsadila v případě modelu 5310 XpressMusic na velmi tenkou konstrukci, která je jako šitá do rukou a kapes, přičemž zabírá minimum místa. Přičteme-li ke kvalitní konstrukci také propracovaný hudební přehrávač, dostáváme opravdového pomocníka do jakýchkoliv situací.


Tenká elegantní konstrukce padne do ruky

Telefon oplývá rozměry 103,8 x 44,7 x 9,9 mm, což je na hudebně laděný model velice slušné. Na těle se přitom ukrývá kromě jiných tlačítek i 3,5 mm Jack pro připojení libovolných vlastních sluchátek, což uvítá zajisté značná část kupujících. Tělo telefonu je vyrobeno z plastu, který se jeví dosti bytelný, díly na sobě perfektně lícují. Nevrže ani zadní kryt při jeho pomačkávání.

Existují dvě různé barevné kombinace, a to červeno-černá a modro-černá. My jsme obdrželi k testování první zmíněnou verzi, která s červenými pruhy po stranách displeje působí úchvatně. Nyní se přesuňme k popisu jednotlivých stran telefonu, kde se které tlačítko nachází.

Přední strana nabízí displej, jenž není umístěn o nějaký ten milimetr níž. Může tak docházet snadněji k nechtěnému odření. Po levé straně od displeje najdeme tři tlačítka, kterými se ovládá hudební přehrávač. Toto řešení velmi vítáme, poněvadž né každý má sluchátka s dálkovým ovládáním. Takto můžete kdykoliv ovládat přehrávač, aniž byste se v něm nacházeli. Tlačítková část odráží světlo stejně dobře jako displej a přilehlé okolí. Okraje telefonu jsou mírně zkosené, čímž završují přední povedenou část telefonu.

Boky telefonu toho mnoho nenabízejí. Najdeme tu pouze tlačítka pro ovládání hlasitosti, která jsou umístěna na pravém boku. Levý bok ukrývá ve své horní části jen nabíjecí zdířku, které by spíše slušelo místo na dolní straně telefonu. Nejlépe je na tom horní strana telefonu, která je osazena datovým konektorem microUSB (který ovšem neumožňuje nabíjení telefonu), 3,5 mm konektorem pro připojení sluchátek a tlačítkem pro zapnutí/vypnutí telefonu.

Zadní strana je téměř jednolitá. Kryt zasahuje od spodu telefonu až po fotoaparát umístěný kus od horního okraje. Při dotyku nikterak nevrže ani se neviklá. Nemusíte proto mít obavy, že by docházelo k samovolnému otvírání. Slot pro paměťové karty naleznete až po odejmutí krytu, je umístěn v těsné blízkosti slotu pro kartu SIM. Pro odejmutí SIM karty je však potřeba nejdříve sejmout baterii, která uvolní zarážku bránící kartě v pohybu ze slotu.

Celkově musíme konstrukci telefonu hodnotit jako velice povedenou, nejenže je tenká, ale dobře padne do ruky, nikterak neklouže a nabízí zdařile zakomponovaná tlačítka, která budete na jiných modelech jen těžko hledat. Zamrzí snad jen nemožnost odejmout SIM kartu bez vypnutí telefonu. Kdyby byla zarážka vyřešena jiných způsobem než takovým, že jí drží právě baterie telefonu.

Baterie a výdrž: dlouhé hodiny zábavy

Chcete-li se dostat k baterii, je potřeba sejmout zadní kryt, což lze provést velmi jednoduše posuvným pohybem krytu směrem ke spodní hraně telefonu. Baterie je typu Li-Ion s kapacitou 860 mAh. Pro představu s ní můžete mít mobil 300 hodin v pohotovostním režimu nebo volat nepřetržitě až 325 minut. S hudebním přehrávačem budete moci poslouchat přibližně 15 hodin. Telefon jsme podrobili značné zátěži v podobě poslechu hudby, zachycování momentek fotoaparátem, psaní sms a volání. Bez obtíží nám vydržel dva dny, při třetím vyžadoval nabití.

Klávesnice: mírně vystouplé hrbolky

Funkční klávesy pod displejem jsou vyrobeny z lesklého černého plastu, takže na nich snadno ulpívá mastnota a otisky prstů. Funkční klávesy i tlačítka se zeleným a červeným telefonkem jsou však neobyčejně velká, až obrovská. Jejich ovládání nebude činit problém ani člověku s opravdu velkými prsty. Neobvykle působí kurzorová klávesa, na které nalezneme pouze piktogram pro přehrávání/pauzu. Nenechte se však mýlit, čtyři směry jsou zachovány. Pro volbu směru je však potřeba stisknout klávesu více u krajů, aby nedošlo omylem k potvrzení. Zvyknout se dá však velice rychle, během několika minut.

Tlačítka alfanumerické klávesnice již zdaleka tak velká nejsou. Pohodlné psaní je však díky jejich kvalitě zaručeno. Klávesy mají sice nižší zdvih, ale poskytují dobrou odezvu a celkové pohodlí. Při psaní na vrchní řadě kláves nevadí vysunutá displejová část, což bývá někdy u sliderů problém. Bílé podsvětlení kláves není nijak silné, ale plně dostačuje.

Zvuk: líbivý se line tón

Hudebně nadaný telefon musí mít zajisté i kvalitní reproduktor, aby bylo možno hlasité produkce hudby nebo hlasitého odposlechu při volání. Ten se u modelu 5310 nachází v dolní části pod zadním krytem. Zvuk z něj znějící je na dobré úrovni, samozřejmě nemůžeme srovnávat s obyčejnými reproduktory. Je ale vidět snaha výrobce vylepšit i tuto dříve méně zdárnou stránku telefonů. Pokud máte chvíle nudy a chcete si je zpestřit poslechem hudby bez sluchátek, pak reproduktor rozhodně nezklame.

K telefonu jsou přibalena i klasická pecková sluchátka AD-56, která patří do nové řady headsetu. Vyznačují se výraznějšími basami a zvuk je čistý i při naladění do vyšších frekvencí. Inu pokrok kupředu byl třeba a Nokia si to uvědomila. Zejména 3,5 mm Jack na těle telefonu je toho jednoznačným důkazem, jakým směrem by se měly správné hudební telefony ubírat. Snad i konkurence nebude dál spát na vavřínu a přispěchá se stejným řešením konektoru.

Displej: rozzáří Vaše oči

Displej používá Nokia stále stejný, není třeba se nějak přehnaně rozepisovat. Rozlišení 240 x 320 bodů, 16 milionů barev, úhlopříčka 2,2 palce a rozměry 31,5 x 41,5 mm. Samozřejmostí je TFT technologie, díky níž je displej dobře čitelný i na přímém slunci. Jas je upravován světelným čidlem, ale změny nejsou příliš výrazné - jedná se pouze o mírné korekce.

Samozřejmostí zůstává manuální nastavení jasu a kontrastu displeje. Taktéž schémata lze libovolně měnit třeba podle Vaší nálady. Na výběr jsou tři přímo v telefonu, další seženete na webových stránkách výrobce. Aktivní pohotovostní režim pomalu ale jistě z telefonů mizí, hodiny proto neuvidíte dříve, než jakýmkoliv tlačítkem aktivujete displej. Tento tah vede sice k prodloužení pohotovostního stavu telefonu, je však mrzuté kdykoliv při potřebě vědět čas jej aktivovat. Na druhou stranu jej lze vypnout v nastavení telefonu, čemuž dáte jistě zavděk. Např. novější Sony Ericssony možnost vypnutí bohužel nemají.

Hlavní menu, ovládání: přehlednost a jednoduchost

Poznámka: následující text je s mírnými úpravami převzat z recenze Nokia 5610 XpressMusic, která nabízí totožné prostředí a velmi podobné funkce.

Nokia 5310 XpressMusic je dalším telefonem na trhu, který přináší novou verzi uživatelského prostředí Series 40. Nová verze prostředí přináší příjemné novinky, po nichž uživatelé volali již dlouho. Pojďme si zopakovat, co jiného nová generace přináší oproti starší verzi.



VIDEO: ukázka menu a ovládání (poznámka: na videu se nachází sesterská Nokia 5610 XpressMusic, která má však zcela shodné menu

  • nový emailový klient s automatickým stahováním a přílohami, který již není v Javě
  • jednotný editor pro psaní SMS i MMS zprávy (typ se mění automaticky i ručně)
  • hudební přehrávač sjednocen s videopřehrávačem
  • množnost měnitelných skinů hudebního přehrávače
  • nové prostředí pro přehrávání videí na celé obrazovce na šířku bez popisků a s přetáčením
  • nová podoba FM rádia, RDS, možnost měnit vzhled rádia
  • nový animovaný ekvalizér médií
  • u příchozích zpráv nebo zmeškaných hovorů se přímo v pohotovostním režimu zobrazuje i jméno odesílatele a obrázek
  • vylepšený webový prohlížeč, který však stále není nic moc a rozhodí zobrazení složitějších stránek
  • vylepšené možnosti rozpoznávání hlasu – učící mód
  • možnost zálohy a obnovy všech nastavení a dat na paměťovou kartu, synchronizace údajů s jiným telefonem Nokia

Po zapnutí vás opět přivítá pohotovostní režim, který může být vyzdoben také flash animací. Zobrazit si můžete buď jen tapetu, poté tapetu doplněnou o ikony směrů kurzorového kříže a nakonec známý aktivní pohotovostní režim. Ten v klasických telefonech umí pouze Nokia - a za to jí patří pochvala. Je opět plně upravitelný, jednotlivé moduly lze posouvat, mazat, či přidávat jiné. Nechybí ani možnost vybrat si vlastní zástupce do pruhu odkazů. V záhlaví se neustále zobrazuje stav telefonu, ikonky funkcí, síla signálu a stav baterie, který však není příliš názorný, obzvláště při vybité baterii. Piktogram je totiž stále zelený a i těsně před vybitím má baterie kousek výplně. To může být pro některé uživatele matoucí.

Kromě pruhu zástupců v aktivním pohotovostním režimu si zkratky k důležitým funkcím můžete nastavit i do menu „Jdi na“, skrývajícího se standardně pod levou klávesou. Ideálně tak téměř nemusíte spouštět hlavní menu a možnosti personalizace jsou v tomto směru u Nokie dovedeny k dokonalosti. Po nastavené době se načte jeden ze spořičů displeje, což mohou být digitální nebo analogové hodiny, animace, obrázky nebo video. Po časové prodlevě se aktivuje standardní, dobře viditelný spořič s digitálními hodinami. Displej se po chvíli zcela vypne, aby šetřil baterii. Pokud ale nechcete, lze toto chování vypnout.

Hlavní menu již důvěrně známe, lze jej zobrazit ve čtyřech možných režimech. Klasický seznam 11 položek, matice menších ikonek v rozložení 3 x 4, matice velkých ikonek s popisy v rozložení 3 x 3 nebo praktický, leč pomalejší režim záložek. Ikonky jsou v režimu tabulek pěkně animované, lze je libovolně přeskládat, a menu si tak upravit k obrazu svému. Zmínit musím také přítomnost položek kopírovat/vyjmout/vložit v kontextových menu, díky nimž lze pracovat s textem a přenášet jej mezi různými funkcemi telefonu. Mobil si můžete přizpůsobit obrazu svému pomocí témat. V přístroji nalezneme několik povedených témat s hudebními vzory, většinou v černo- červené kombinaci doplňující vzhled telefonu. Oproti modelu 6500 Slide je sice 5310 XpressMusic díky novějšímu firmwaru rychlejší, přesto se stále nejedná o nijak rychlý telefon a na mnoha místech je potřeba si chvilku počkat (typický pohyb v menu, práce s multimédii apod.)

Fotoaparát: slabina modelu 5310

Bývá bohužel zvykem, že telefony více zaměřeny na hudbu, mají menší újmu v oblasti fotoaparátu. Nokia 5310 XpressMusic toto pravidlo nijak nevyvrací. Setkáváme se s 2 Mpx fotoaparátem, postrádajícím autofocus i krytku čočky, taktéž přisvětlovací diodu bychom zde hledali marně. Nepříjemností se jeví i jeho umístění, které je několik milimetrů nad povrch zadního krytu, proto lehce dochází k zašpinění a poškrábání.

Do fotoaparátu se dostanete buďto přímo v aktivním pohotovostním režimu, kde je připravena ikonka, nebo v menu telefonu. Zapnutí trvá zhruba 2 sekundy. Nechybí výběr mezi fotografováním a natáčením videa, reakce jsou občas při nastavování až nepřiměřeně dlouhé. Fotografie budou sloužit opravdu jen jako momentky, díru do světa by tyto fotky rozhodně neudělaly. Po vyfocení nastává prodleva okolo 5 sekund, po které se fotografie ukládá. Je záhadou, proč tak dlouho, když se její velikost pohybuje pod 100 kB! Video pořídíte v rozlišení 176 x 144 bodů, čímž se Nokia zahnala tak trochu zpět o pár měsíců. Přeci jenom jsme zvyklí na lepší rozlišení od tohoto výrobce.

Zkušební fotografie:

Přehrávač hudby: hraje v rytmu XpressMusic

Nokia 5310 XpressMusic je stvořena především pro hudbu, o čemž přesvědčí propracovaný hudební přehrávač, který si zajisté oblíbíte. Nejenže si poradí s několika hudebními formáty, ale zvládne zobrazit i obal cd, pokud takovou informaci píseň obsahuje, či nechá změnit svůj barevný styl na jiný z nabízejících.

Současné mobilní přehrávače se až na výjimky velice podobají, proto nečekejte nějaký odklon od zavedeného stylu. Tvořit lze playlisty skladeb nahraných do mobilu, následně při poslechu nastavovat režim přehrávání, měnit hudební styly v ekvalizéru nebo upravovat vzhled přehrávače. Těžko bychom hledali něco k vytknutí.

Telefon nabízí taktéž FM rádiu s funkcí RDS, které se pyšní přepracovaným prostředím, které může díky RDS konečně konkurovat i ostatním značkám nabízejícím tuto funkci řadu měsíců, možná i let. Jak jsme již konstatovali v sekci Zvuk, telefon má zabudovaný chvályhodně hrající reproduktor, se kterým bude poslech rádia rovnocennou náhražkou za sluchátka. O přibalených sluchátkách jsme se zmínili ve stejné sekci.

Telefonování a telefonní seznam: dlouhá výdrž výhodou

Nokia 5310 XpressMusic je Quad-band GSM telefon - přihlásí se tedy do všech čtyřech GSM pásem. Poradí si také se dvěma pásmy sítě 3. generace UMTS, díky čemuž si užijete rychlá data. Telefonní seznam nedoznal oproti předchozí generaci uživatelského prostředí žádných změn, kapacita činí skvělých 2000 vícepoložkových záznamů. Pryč jsou doby, kdy měly manažerské Nokie nepochopitelně místo jen pro 500 jmen. Kontakty v telefonu je možno abecedně seřadit buď podle jména, nebo příjmení. Vybrat si lze ze tří pohledů na telefonní seznam a navíc si zvolit i z různých velikostí písma. Ideální zobrazení si tak najde téměř každý. Vyhledávání probíhá postupným psaním a lze zobrazit paměť SIM karty i telefonu současně. Ke každému jménu se dá přiřadit až 6 typů čísel, adresu PTT, webové, emailové a poštovní adresy, přezdívky, narozeniny, pracovní zařazení, poznámky, vyzváněcí tón, obrázek či video. Každé jméno může mít maximálně 16 přiřazených informací. Samozřejmostí jsou skupiny volajících, kterých lze vytvořit neomezený počet a následně podle nich filtrovat hovory.

K dispozici je i hlasové vytáčení, u něhož není nutné předem nahrávat jména a povely. Systém hlas automaticky úspěšně rozpoznává. Pokud by vám telefon přesto nerozuměl (např. kvůli vadě řeči), dá se v menu spustit učení výslovnosti a během několika minut naučit telefon vaši výslovnost. Režim učení telefon nabídne i při prvním pokusu o hlasové vytáčení. Na příchozí hovor lze upozornit jak vyzváněcím tónem a obrázkem (ukáže se na celý displej), tak videoklipem, nikoli však flashovou animací. Video se pak v případě příchozího hovoru zobrazí přes půl displeje a jeho zvuk se použije jako vyzváněcí tón. Bohužel ale chybí možnost nahradit zvuk videa jiným hudebním souborem. Telefon kromě 64-hlasého polyfonního vyzvánění zvládá i MP3, AAC , WAV i WMA vyzvánění. Nově se v případě zmeškaného hovoru ukáže kromě zprávy o zmeškaném hovoru také číslo, jméno a obrázek volajícího. Frekvence však mohla být větší. Nokia 5310 XpressMusic má ve výbavě také Push-to-talk, které promění mobil ve vysílačku. To u nás však umožňuje pouze operátor O2, a uživatelům jiných operátorů tak bude tato speciální funkce k ničemu.

Zprávy: zavedený styl netřeba měnit

Pokud chcete napsat novou zprávu, dostanete se do jednotného editoru SMS a MMS zpráv. Telefon po vložení videa nebo obrázků změní typ zprávy automaticky na MMS. Typ je možno změnit i ručně, a zamezit tak nechtěným změnám. Editor je podobný předchůdcům, pouze v dolní části přibyl pruh s ikonkami pro vložení multimediálního obsahu (obrázků videí, zvuků, vizitek apod.). Zvolit lze mezi třemi velikostmi písma, přičemž největší font je vskutku obrovský. Pochválit musím také kvalitní slovník T9. Ten ve výchozím nastavení píše s diakritikou, ale v nastavení lze zapnout její ořezávání. Ve finále tak Nokia zprávy nezkracuje. U přidávání příjemce je možné vybírat také ze seznamu nejčastěji používaných kontaktů, což je rovněž velice užitečné. Nově si lze přednastavit jeden nejčastěji používaný kontakt, který se při výběru příjemců zobrazí na prvním místě a opět posílání zpráv urychlí.

Paměť pro SMS zprávy je omezena pouze kapacitou vnitřní paměti telefonu, na paměťovou kartu však zprávy ukládat nejde. Maximální velikost odesílaných MMS zpráv je klasicky 300 kB. Dají se do nich vkládat obrázky, video, zvuk, vizitky i záznamy z kalendáře. Zvláštním typem zpráv je Zvuková zpráva, což je jednoduchá MMS obsahující pouze zvuk. Dále zde nalezneme další speciální typ zprávy - Zpráva na displej, což je SMS, která se příjemci rovnou zobrazí na displeji. V různých místech menu (včetně zpráv) objevíme odkaz na aplikaci Yahoo! Go. Po spuštění se dostaneme do několika obrazovek s možností personalizace. Nechybí předpověď počasí, sportovní, ekonomické a všeobecné zprávy.

Milým překvapením je nový e-mailový klient. Správným nastavením Vás provede přehledný průvodce. Editor e-mailů je jednoduchý, ale dovoluje vložit i přílohy. Bohužel je zde trochu nepochopitelně limit pro velikost odesílané zprávy, a to maximálně 594 kB. Přímo v menu zpráv lze vytvořit až 5 různých emailových schránek, přičemž jsou podporovány protokoly POP3 i IMAP4. Pro každou schránku zvlášť lze nastavit automatickou aktualizaci (pro POP3 je minimální interval 30 minut, pro IMAP4 je to 5 minut). V záhlaví se při aktualizaci na pozadí začne animovat ikonka a při nových emailech je telefon oznámí i hlášením stejně jako příchozí zprávy. Vybrat si lze samozřejmě z několika režimů načítání: pouze záhlaví, záhlaví a text nebo celý email i s přílohami. V emailech není problém s diakritikou a podporováno je i uložení příloh. Telefon má ojediněle problém s kódováním v předmětu zprávy, jinak je vše v pořádku. Emailový klient je nyní i v „hloupých“ Nokiích doveden téměř k dokonalosti a práce s ním je pohodlná a rychlá.

Datové funkce: videohovor neuskutečníte

Pokud se podíváme na webový prohlížeč, je vidět snaha o mírné zlepšení ve zpracování plnohodnotných stránek. Většina velkých stránek už se jak takž na displej poskládá, ale stále to není ideální a formátování stránky není dodrženo téměř nikdy. Načítání navíc trvá velmi dlouho a pohyb po stránce je opravdu pomalý. Česká diakritika mu ale nedělá problémy. Pokud si ani na telefonu občas neodpustíte internet, doporučuji stáhnout šikovnou Java aplikaci Opera Mini, s níž lze surfovat mnohem pohodlněji, než s vestavěným prohlížečem. Ten stačí jen na jednoduché xHTML stránky a WAP.

Pro připojení slouží GPRS, EDGE (oboje třídy 12), nebo mnohem rychlejší UMTS. Chybí snad jen HSDPA, kterým Nokia vybavuje jen chytré telefony s operačním systémem Symbian. Přes Bluetooth lze připojit telefon k počítači a použít jej poté jako modem pro přístup k internetu. Milovníci „drátového“ spojení mohou využít připojení skrze dodávaný USB 2.0 kabel. Nokia přesedlala na nový typ konektoru microUSB, který se postupně stane standardem u spotřební elektroniky. Po připojení kabelu se telefon dotáže, zda chcete použít standardní režim pro práci s PC suite nebo Tisk a média; telefon se tak připojí jako hudební přehrávač a rozumí si například s Windows Media Playerem. K dispozici je také mód Ukládání dat, kdy se paměťová karta přihlásí jako nový disk (klasické Mass Storage). I v tomto režimu je telefon přihlášen do sítě a lze na něj volat. Zamrzí jen, že přes USB kabel telefon nelze nabíjet.

Oproti vybavenějšímu modelu 5610 XpressMusic, který nabízí výsuvnou konstrukci, však marně hledáme kamerku na přední straně telefonu pro uskutečňování videohovorů. Pravdou ale zůstává, že zavolat bychom si mohli stejně jen ve třech městech, kde 3G již funguje. A to je v roce 2007 opravdu žalostné. Stačí se podívat k našim kolegům na Slovensko, kde mohou využívat videohovorů v každém větším městě nad několik tisíc obyvatel.

Organizační funkce: dostatek pro volný čas

V oblasti organizačních funkcí je Nokia 5310 XpressMusic zcela shodná s Nokií 5310 XpressMusic a Nokií 6500 Slide. Do kalendáře uložíte až 900 záznamů, k dispozici je měsíční, týdenní i denní grafický přehled. Zadat lze pět typů poznámek: Jednání, Volat, Narozeniny, Poznámka a Upomínka. Samozřejmostí je opakování událostí a upozornění na ně. Narozeniny v kalendáři bohužel nejsou propojeny s kontakty a automaticky se neukazují.

Nadcházející události se zobrazují v aktivním pohotovostním režimu, v kterém se pohodlně prochází také jednotlivými dny. Bezproblémová je synchronizace s počítačem, stejně tak i v případě úkolů a poznámek. Budík lze nastavit jednorázově, nebo jako opakovaný na zvolené dny. Budit vás kromě standardního tónu může jakýkoli hudební soubor nebo rádio. Nastavit se dá i doba odložení buzení. Nechybí stopky ani odpočítávací měřič. V nabídce nalezneme novou kalkulačku s pokročilými funkcemi, jejíž součástí je i kalkulátor půjček (úroková míra, splátky) a vědecká kalkulačka (odmocnina,tangens, počítání v radiánech apod.). V aplikacích dále nalezneme program pro hledání, světový čas, převodník jednotek nebo Operu Mini. Různé hry, RSS kanály nebo předpověď počasí lze přidávat a spravovat skrze PC. Po zadání správných údajů se pak stejný obsah objeví i v aplikaci po připojení k internetu. V nabídce stále chybí paměť na kódy. Maximální délka nahrávky diktafonu je 60 minut a nahrávat se dá taktéž i na paměťovou kartu.

Zhodnocení:

Nový přírůstek řady XpressMusic zajisté najde velkou řadu příznivců, kteří si jej pořídí. Cena je stanovena těsně pod úroveň 8 tisíc korun, což ale není až tak zanedbatelná částka, vzhledem k tomu, že telefon nabízí alespoň co se fotoaparátu týče horší průměr a chybí kamerka pro videohovory. Naproti tomu tenká konstrukce 9,9 mm nabízí klasický 3,5 mm Jack pro sluchátka, microUSB konektor a displej s 16 miliony barev. Hudební přehrávač spolu s FM rádiem podporující funkci RDS zaručí nekonečné hodiny poslechu hudby. Kdo chce mít stylový hudební telefon, pak si Nokii 5310 XpressMusic rozhodně pořídí.

Fotogalerie: XpressMusic v zimní přírodě

nokia-5310-xpressmusic
Klady
  • výtečné rozměry
  • kompaktní pevná konstrukce
  • kvalitní klávesnice
  • datové přenosy typu GPRS a EDGE
  • dobře vybavený hudební přehrávač
  • QVGA displej s 16 miliony barev
  • 3
  • 5mm jack přímo na telefonu
  • 2GB microSD karta v balení
Zápory
  • příliš vysoká cena
  • nelze dobíjet přes UBS kabel
  • podprůměrný fotoaparát
  • chybí podpora 3G
  • občasná pomalá odezva telefonu
  • sklíčko fotoaparátu se lehce poškrábe
Diskuze ke článku
MobileMajk
Asi překlep..viď?
Tomsula
A jak je to s videem ? Hudbu jste celkem hezky rozebrali, ale o videu jste jen zminili, ze se dá otočit na celý displej. Ale o titulkách už tu nic není ;)
Tomasso
Měl bych dotaz ??? dokáže 5310 nechat běžet java aplikaci na pozadí ? myslím tím třeba Icq JIMM apod., nebo se aplikace přerušují ? díky za odpověď
Martin Pultzner
Dobrý den,

Nokia 5310 XpressMusic nedokáže aplikace minimalizovat a nechat běžet na pozadí. Vždy může běžet jen jedna aplikace a pokud chcete s telefonem dělat něco jiného, je nutné aplikaci vypnout. Tímto neduhem trpí všechny Nokie řady Series 40.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze