Nokia 5220 XpressMusic: hudba se zkosenou hranou
recenze

Nokia 5220 XpressMusic: hudba se zkosenou hranou

16

Otestovali jsme hudební Nokii 5220 XpressMusic s netradičně zkosenou spodní a horní hranou. Ve výbavě telefonu najdeme kvalitní hudební přehrávač, FM rádio s RDS, 2 Mpx fotoaparát, Bluetooth a EDGE. Příznivci hudby také zajisté ocení 3,5 mm konektor Jack na horním boku přístroje a v balení dodávanou 512 MB kartu microSD.

Nokia po dvou letech představila nástupce hudebního modelu 5200 XpressMusic. Společných věcí však mají oba telefony jen poskvornu. Designově se finský výrobce u novinky doslova vyřádil. Za zmínku stojí například zkosená spodní a horní hrana telefonu či vypouklý zadní kryt. Otázkou ale zůstává, zdali se zákazníkovi bude takto netradičně řešený mobilní telefon vůbec zamlouvat. Neodradí nakonec samotný design přístroje od koupě telefonu s jinak kvalitní funkční výbavou?


Nokia 5220 XpressMusic - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 108 x 43,5 x 10,5 mm
Hmotnost 78 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení červené, modré, zelené
Sítě GSM 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,0"
Paměť 30 MB vnitřní + paměťové karty microSD (až 2GB, v balení 512MB karta)
Otevřený operační systém ne / (prostředí Series 40)
Verze firmware 04.00
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, diktafon, opakovaný budík, světové hodiny, synchronizace s PC
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), stereo FM rádio s RDS, 3,5 mm konektor Jack, přehrávač videa (MPEG4), Macromedia Adobe Flash, JAVA 2.1, internetový prohlížeč Opera-mini, WidSety
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 px), až 4x digitální zoom, scény, vyvážené bílé, efekty, nahrávání videa (176 x 144 px, 30 snímků/s)
Datové funkce USB 2.0 (mini-USB konektor, Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS, EDGE (multi-slot třídy 31, stahovaní až 296 kb/s, odesílání až 118,4 kb/s)
Baterie a výdrž Li-Ion 1020 mAh
Doba hovoru: až 5,25 hod, pohotovostní režim: až 406 hod, přehrávání hudby: až 24 h
Cena a dostupnost 4 290 Kč (k 7. srpnu 2008)
srpen 2008

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • CD-ROM se softwarem PC Suite
  • mobilní telefon Nokia 5220 XpressMusic
  • nabíječku AC-3
  • paměťovou kartu microSD 512 MB
  • stereo headset HS-48
  • datový USB kabel CA-101 (USB 2.0)
  • šňůrku pro uchycení telefonu na zápěstí


Obsah balení s mobilním telefonem Nokia 5220 XpressMusic

Pro koho je Nokia 5220 XpressMusic?

  • pro lidi, kteří chtějí hudební přehrávač v mobilním telefonu za slušnou cenu
  • koupí si ho ti, jenž si oblíbí zkosenou spodní a horní hranu telefonu
  • pro všechny, kteří se touží od ostatních odlišovat něčím rozhodně neobvyklým

Pro koho naopak není Nokia 5220 XpressMusic?

  • pro lidi, kteří hodlají pořizovat kvalitní fotografie a video
  • nekoupí si ho ti, jenž chtějí využívat 3G pro videohovory či požadují Wi-Fi


Nokia 5220 XpressMusic se sluchátky ... s poutkem ... a zadní ohebný plastový kryt

Design a konstrukce: přijdete na chuť zkosené hraně?

Telefon na sebe upoutá svým zcela unikátním designem. Řeč je samozřejmě o spodní a horní hraně Nokie 5220 XpressMusic, která je netradičně zkosená. Někdo tento designérský prvek s povděkem přivítá, někdo naopak díky němu při výběru telefonu zvolí raději jiný model. Jde o čistě osobní záležitost. Zprvu jsem sice nad takto neobvykle řešenou konstrukcí kroutil hlavou, avšak po pár dnech jsem ji tak trochu přišel na chuť. Telefon je možné zakoupit ve třech barevných provedeních, a to: červeném, modrém a zeleném. My jsme testovali první zmíněnou variantu, která je pro hudební telefony řady XpressMusic od finského výrobce asi tou nejčastější.


Telefon ve srovnání s platební kartou zepředu a zezadu

Nokia 5220 XpressMusic nabízí kompaktní rozměry 108 x 43,5 x 10,5 milimetrů a hmotnost, do kapsy příjemných, 78 gramů. Přední strana telefonu je vyvedena v lesklém černém plastu, na kterém se bohužel zachycují velmi snadno a často otisky prstů či další nečistoty. Boky jsou z červeného matného plastu, takže zde již uchycení nečistot tolik nehrozí. Zadní strana je vyrobena z černého měkkého plastu, který je pokrytý pogumovanou vrstvou. Ani zde se neobjevují zas tak často otisky prstů, pouze pokud máte zpocené prsty. Co se týče konstrukčního zpracování, tak většina plastů na sebe prvotřídně lícuje. U testovaného vzorku jsme však objevili menší vůli u zadního krytu, který se například při psaní SMS mírně prohýbal.


Hudební Nokia 5220 XpressMusic v ruce

Na přední straně Nokie 5220 XpressMusic najdeme nad displejem název výrobce, zařazení telefonu mezi modely XpressMusic a reproduktor pro hovory. Pod displejem nechybí ovládací blok, alfanumerická klávesnice, mikrofon a poněkud větší dírka pro uchycení šňůrky na krk či poutka na ruku. Dírka je naskrz telefonu. Na pravém boku nalezneme tlačítka pro regulaci hlasitosti. Ty však není možné ovládat při zamčené klávesnici, což je všeobecně nedostatek Nokií. Pravý bok také disponuje slotem pro paměťové karty microSD, který je krytý tvrdým plastem. Levý bok skýtá 2 mm konektor pro připojení nabíječky a trojici tlačítek, sloužících pro jednoduché ovládání hudebního přehrávače, ať už se v telefonu nacházíte kdekoliv. Na zakulacené hraně levého boku a přední strany se pak nacházejí tři odpovídající podsvětlené ikonky k hudebnímu přehrávači.


Levý a pravý bok telefonu ... 3,5 mm konektor Jack na horním boku

Horní bok přináší tlačítko pro jednodušší odstranění krytu baterie, mini-USB konektor, který je krytý tvrdým plastem, a hlavně zabudovaný 3,5 milimetrový konektor Jack pro připojení vlastních sluchátek. Nyní se přesuneme na zadní stranu. Na té se objevuje velký nápis s názvem výrobce, objektiv fotoaparátu, pod ním LED dioda, která má na starost světelné efekty hudebního přehrávače, dále pak dírka pro uchycení šňůrky, nápis XpressMusic a dvojice stereo reproduktorů. Škoda, že je výrobce umístil takto nešikovně, ani ne jeden palec od sebe. Navíc když telefon držíte v rukou, tak se hudba rozráží a je tlumená o vaši ruku, což na kvalitě reprodukce rozhodně v žádném případě nepřidá.


Baterie a výdrž: Li-Ion 1020 mAh

Baterie u Nokie 5220 XpressMusic je typu Li-Ion s kapacitou nadprůměrných 1020 mAh. Podle oficiálních údajů výrobce by mělo být možné uskutečnit hovor až po dobu 325 minut. Telefon dále vydrží až 406 hodin v pohotovostním režimu či dokáže přehrávat hudbu až celý jeden den, tedy 24 hodin. V našem testu jsme přístroj museli nabíjet zhruba každé dva dny. Osobně jsem čekal mnohem lepší výsledky, jenže velkou zásluhu na nižší výdrži má nemožnost jakkoliv regulovat jas displeje. Světelné efekty v hudebním přehrávači také baterii ždímají, lze je však vypnout. Nabití baterie trvá zhruba 1,5 hodiny. Při téměř vybité baterii bohužel není možné spustit fotoaparát. Baterii lze vyjmout jednoduše, slot na SIM kartu se nachází vedle baterie. K výměně je nutné nejprve odklopit krytku slotu pro paměťové karty a i přes šikovné umístění musíme vyjmout baterii, která blokuje dřívějšího vysunutí SIM karty, například za běhu telefonu.


Zadní strana telefonu bez plastového krytu baterie

Ovládací blok a klávesnice: tlačítka pro psaní stvořená

Hlavním ovládacím prvkem se stala pětisměrné navigační klávesa, které sekunduje dvojice kontextových kláves a tlačítko pro přijmutí/ukončení hovoru. Pod ovládacím blokem najdeme klasickou alfanumerickou klávesnici ve složení 3x4 tlačítka. Všechna tlačítka mají dobrou odezvu, jejich stisk je jistý a po stisknutí je slyšet mírné cvaknutí. Otisky prstů se samozřejmě na plastových tlačítkách uchycují, nejsou však až tak viditelná jako na okolním lesklém povrchu. Podsvícení je dostatečné a rovnoměrné.


Alfanumerická klávesnice ve dne a v noci ... intenzitu podsvícení můžeme pochválit

Displej: kam se poděla regulace jasu?

Displej je aktivní, typu TFT, a nabízí standardní rozlišení QVGA (240 x 320 px), dokáže zobrazit až 262 tisíc barev a jeho úhlopříčka činí 2,0". Čitelnost na přímém slunci je velmi špatná. Zásadní chybou je absence regulace jasu displeje. V této souvislosti proto také zamrzí fakt, že Nokia 5220 XpressMusic nenabízí ani světelné čidlo, které by automaticky upravovalo úroveň podsvícení displeje, a tím nejen šetřila baterii, ale zlepšila čitelnost na slunci. V telefonu nechybí motivy, možnost umístit obrázek na pozadí, spořič displeje, hodiny v pohotovostním režimu, nastavení velikosti písma (u zpráv, kontaktů a webu) či barvy písma v pohotovostním režimu. Hodiny úsporného režimu telefon postrádá.


Aktivní pohotovostní režim a nastavení displeje

Prostředí telefonu, ovládání: klasické prostředí S40

Telefon přináší uživatelské prostředí Series 40. Po zapnutí vás přivítá pohotovostní režim. Zobrazit si můžete také jen samotnou tapetu. Vraťme se ale nazpátek k pohotovostnímu režimu. Ten je opět plně upravitelný, jednotlivé moduly lze posouvat, mazat, či přidávat jiné. Nechybí ani možnost vybrat si vlastní zástupce do pruhu odkazů. V záhlaví se neustále zobrazuje stav telefonu, ikonky funkcí, síla signálu a stav baterie, který však není příliš názorný, obzvláště při vybité baterii. Piktogram je totiž stále zelený a i těsně před vybitím má baterie kousek výplně. To může být pro některé uživatele matoucí.


Menu Nokie 5220 XpressMusic v matici 3x3 ikonky s popisky ... nastavení zkratek telefonu

Kromě pruhu zástupců v aktivním pohotovostním režimu si zkratky k důležitým funkcím můžete nastavit i do menu „Jdi na“, skrývajícího se standardně pod levou klávesou. Ideálně tak téměř nemusíte spouštět hlavní menu a možnosti personalizace jsou v tomto směru u Nokie dovedeny k dokonalosti. Po nastavené době se načte jeden ze spořičů displeje, což mohou být digitální nebo analogové hodiny, animace, obrázky nebo video. Po časové prodlevě se aktivuje standardní, dobře viditelný spořič s digitálními hodinami. Displej se po chvíli zcela vypne, aby šetřil baterii.


Prostředí telefonu s různými nabídkami

Hlavní menu lze zobrazit ve čtyřech možných režimech. Klasický seznam 10 položek, matice ikonek v rozložení 3 x 4, matice ikonek s popisy v rozložení 3 x 3 nebo praktický, leč pomalejší režim záložek. Ikonky jsou v režimu tabulek pěkně animované, lze je libovolně přeskládat, a menu si tak upravit k obrazu svému. Zmínit musím také přítomnost položek kopírovat/vyjmout/vložit v kontextových menu, díky nimž lze pracovat s textem a přenášet jej mezi různými funkcemi telefonu. Mobil si můžete přizpůsobit obrazu svému pomocí motivů. O zmeškaných událostech informuje indikační dioda na zadní straně vedle objektivu fotoaparátu nepřetržitým červeným svícením. V nastavení je možné tuto funkci vypnout. Klávesy se zamykají buď automaticky, což je možné zvolit v nastavení, nebo ručně po stisknutí středu navigační klávesy a následně hvězdičky. Odemknutí provedeme stejným způsobem.

Hudební přehrávač a FM rádio: zabavte se dosyta

Nokia 5220 XpressMusic disponuje kvalitním hudebním přehrávačem s podporou formátů MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA. Nechybí ani jednoduchý přehrávač videa s podporou MPEG4. Výrobce sice v balení dodává headset HS-48 s peckovými sluchátky, který ovšem kvalitou příliš neoplývá, a tak je rozhodně lepší volbou připojení vlastních sluchátek díky zabudovanému 3,5 mm konektoru Jack, který se nachází na horním boku přístroje. Vnitřní paměť o velikostí 30 MB je možné rozšířit paměťovými karty microSD. Výrobce udává maximální velikost podporované karty 2GB, ale například kolegům ze zahraničí fungovala i 8GB karta. V balení nalezneme kartu spíše se symbolickou velikostí 512 MB. Veškeré soubory se nachází ve správci souborů v nabídce aplikace.


Prostředí hudebního přehrávače v různých podobách

Hudební přehrávač přináší přehledné prostředí. V nabídce najdeme odkaz na poslední přehrávaný soubor, všechny skladby, seznamy skladeb (playlisty), videa a poté řazení obsahu podle ID3 tagů na jednotlivé interprety, alba a žánry. Po potvrzení se vždy daný obsah pouze rozbalí. Příliš nás nepotěšilo, že není možné vyhledávat soubory v seznamu pomocí postupného zadávání znaků. Pokud tak máte na kartě přes sto skladeb, raději se obrňte trpělivostí. V nastavení najdeme ekvalizér s přednastavenými módy: normální, pop, rock, jazz, klasika a dvě sady, které je možné ručně upravovat. Hudební přehrávač umí hrát minimalizovaný na pozadí a nechybí ani zobrazení obalu desky připojeného k mp3 souboru.


Nabídky hudby, kde jsou skladby řazené podle ID3 tagů ... prostředí FM rádia

Jako správný hudební telefon řady XpressMusic nemohou chybět postranní hudební tlačítka, která ovládají přehrávač, přesněji umožňují přeskočit na předchozí/následující skladbu či hudbu spustit/zastavit. Vedle těchto tlačítek, která jsou na levém boku, se na hraně s přední stranou nachází trojice odpovídajících červeně svítících ikonek. Pokud se během přehrávání nacházíte v přehrávači a máte zapnutou funkci hudební osvětlení, pak telefon předvádí zajímavé světelné efekty k právě přehrávané skladbě. Nakonec doplním, že si u přehrávače lze vybrat ze čtyř motivů (Standardní, Cubes, Dot matrix, Sound waves) a nechybí ani nastavení opakování skladeb (pouze jednu/všechny), náhodná skladba či možnost zapnutí rozšířeného sterea. K dispozici je samozřejmě i FM rádio s RDS.


Světelné efekty zařizuje trojice červených diod vedle tlačítek pro ovládání hudebního přehrávače

Fotoaparát: bez pokročilých funkcí

Nokia své hudební modely řady XpressMusic nevybavuje příliš kvalitními fotoaparáty. Recenzovaná Nokia 5220 XpressMusic sice umí pořídit fotografie v maximálním rozlišení 2 Mpx, avšak citelně postrádá autofocus, přisvětlovací LED diodu a jiné prvky. Objektiv je navíc vystouplý nad okolní povrch, a tak snadno hrozí jeho brzké poškrábání. Podívejme se ale na to, co telefon nabízí. Fotoaparát přináší až 4x digitální zoom, samospoušť, sekvenci snímků, efekty a vyvážené bílé. Prostředí je zprvu orientováno na výšku, ve volbách ho však lze přepnout do režimu na šířku. Zvuk spouště fotoaparátu je možné v nastavení trvale vypnout.

Zkušební fotografie – Nokia 5220 XpressMusic:


U snímků exteriéru je dobře vidět slévání barev a přesvětlení bílé


Absence autofocusu je především u makro režimu velkým handicapem

Kvalita zkušebních fotografií je podprůměrná. Snímky jsou především nezaostřené, na oko až zrnité. Zpozorovat lze i mírné slévání barev. U podání barev bych výrobce nepochválil za přepálení bílé, což je vidět například u mraků na obloze. Největším handicapem je rozhodně absence autofocusu, takže fotografie z třiceti a méně centimetrů jsou rozmazané. S telefonem lze nahrávat video pouze v nízkém rozlišení 176 x 144 px s rychlostí 30 snímků/s. Video se tedy hodí akorát tak do MMS zpráv.

Telefonování a telefonní seznam: až 1000 kontaktů

Telefonní seznam pojme až 1000 vícepoložkových kontaktů. V nastavení si můžeme zvolit používanou paměť (telefon, SIM karta, telefon a SIM), zobrazení (normální seznam jmen, jméno a číslo, jméno a obraz), zobrazení kontaktu (nejprve křestní jméno, nejprve příjmení) a velikost písma. Kontakty lze přesunout či kopírovat z telefonu na SIM kartu a obráceně. Na paměťovou kartu bohužel kontakty není možné kopírovat. Ke kontaktu si můžete přidat emailovou adresu, obrázek, video, tón, webovou adresu, firmu, pracovní zařazení, formální jméno, přezdívku, poštovní adresu, identifikování uživatele, narozeniny, poznámku a obraz. Nechybí skupiny kontaktů, vyzváněcí profily, hlasové vytáčení či zrychlená volba vytáčení, kdy si přiřadíte k tlačítkům numerické klávesnice 2-9 často používané kontakty.


Telefonní seznam, přidání detailů ke kontaktu, skupiny a další nastavení

Zprávy: slovník T9 nezkracuje a píše s diakritikou

Telefon má na zprávy přichystanou sdílenou vnitřní paměť. Uložit tisíce zpráv by tak neměl být žádný problém. Editor vytváření nové zprávy je přehledný. Nejprve zvolíte příjemce, kde si vyberete z kontaktů, skupin kontaktů, protokolu hovoru, poslední použitá čísla či oblíbené kontakty, které můžete neustále obměňovat podle potřeby. Přidat příjemce je tak velmi rychlé. Lze přidat i více příjemců najednou. V editoru nechybí jednoduché odpočítávání celkového počtu znaků (1000) a rozdělení částí do počtu zpráv. Při vložení obrázku, zvuku, videa či jiného souboru se zpráva automaticky změní na MMS. Maximální velikost multimediální zprávy je 600 KB. Během psaní je možné využívat slovníku T9, který píše s diakritikou a velikost zprávy nezkracuje, čili výsledná zpráva má původních 160 znaků. V nastavení nechybí zapnutí doručenky a telefon nepostrádá ani jednoduchého e-mailového klienta.


Prostředí editoru zpráv, odpočítávání z 1000 znaků a počet zpráv, do kterých bude text rozdělen

Organizační a datové funkce: zamrzí absence multitaskingu

Nokia 5220 XpressMusic přináší kalendář s denním, týdenním a měsíčním zobrazením, dále pak budík, úkolovník, poznámky, kalkulačku, odpočítávací měřič (časovač), stopky, diktafon a mapy. U budíku je možné nastavit opakování v určitých dnech týdne, tónem pro buzení pak může být jakýkoliv hudební soubor či FM rádio (je však nutné mít připojená sluchátka) a lze nastavit i prodlevu opětovného buzení. Poznámky je možné zobrazit v pohotovostním režimu. Maximální délka poznámky je 3000 znaků a při psaní lze použít slovník T9. Kalkulačka je ve třech modifikacích: standardní, vědecká a kalkulačka půjček. V telefonu také najdeme slovník, který si ovšem informace stahuje z internetu.


Kalendář s denním, týdením a měsíčním zobrazením ... kalkulačka

Nokia 5220 XpressMusic naopak postrádá převodník veličin, paměť kódů, RSS čtečku, prohlížeč Office dokumentů (Word, Excel) a především pak multitasking. Minimalizovat lze pouze hudební přehrávač či FM rádio. Telefon je nadmíru dobře vybaven JAVA aplikacemi a hry. Jde o novou verzi jazyku JAVA 2.1. Nejprve zmíním aplikace: Flickr, hledání, webový prohlížeč Opera Mini, Sensor, Stáhnout!, Světový čas, Tvůrce tapet, WidSets a Yahoo! Go. Hry v telefonu najdete tyto: City Bloxx, Guitar Rock Tour, Rally 3D a Snake III. Předinstalované jsou v Nokii 5220 XpressMusic také mapy. Po připojení Bluetooth GPS modulu a zakoupení licence je možné používat plánování tras, hlasovou navigaci atd.


Opakovaný budík, odpočítávací měřič a stopky

Z hlediska datových funkcí hudební model 5220 XpressMusic nepřináší podporu 3G, která by se hodila pro uskutečňování videohovorů. Datovou výbavu však alespoň částečně zachraňuje nástavba GPRS, tedy EDGE (multi-slot třídy 31, stahovaní až 296 kb/s, odesílání až 118,4 kb/s). Bezdrátově lze telefon propojit s okolím pomocí Bluetooth 2.0 (včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby). Nechybí ani datový USB kabel (mini-USB, USB 2.0), který ovšem připojený telefon přes PC nenabíjí.


Aplikace Mapy se bude jistě hodit po připojení externího GPS modulu

Zhodnocení: osloví vás zkosená hrana?

Nokia 5220 XpressMusic je designově netradiční telefon, kterému musíte nejprve přijít na chuť. Výbavou se může srovnávat například s nejtenčím modelem řady XpressMusic, Nokií 5310, která je opravdu velmi oblíbená. Hudební přehrávač a FM rádio s RDS v kombinaci se zabudovaným 3,5 mm konektorem Jack je zárukou pro nefalšované hudební zážitky. Otázkou však je, zdali se spíše nevyplatí pořídit si vyšší model 5310 XpressMusic za dnes již srovnatelnou cenu. Pokud toho jinak od hudebního telefonu očekáváte mnohem více, než nabízejí oba zmíněné modely, pak si rozhodně počkejte na model 5320 XpressMusic.

nokia-5220-xpressmusic
Klady
  • tenké provedení a nízká hmotnost
  • hudební přehrávač s ekvalizérem
  • světelné efekty u postranních hudebních tlačítek
  • indikátor zmeškaných událostí na zadní straně
  • FM rádio s RDS
  • 3,5 mm konektor Jack zabudovaný na horním boku přístroje
  • podpora EDGE
  • bohaté příslušenství součástí balení
Zápory
  • fotoaparátu chybí autofocus
  • nahrávání videa v nízkém rozlišení 176 x 144 px
  • podsvícení displeje není možné regulovat
  • chybí RSS čtečka, multitasking a prohlížeč Office dokumentů
  • dodávaný mini-USB kabel přes PC nenabíjí
Diskuze ke článku
pechta
Chtěl bych se zeptat jestli tahle nokia 5220 bude u nás k sehnání i v zeleném provedení. Děkuji za odpověď
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, dostupnost zeleného provedení Nokie 5220 XpressMusic pro ČR neznáme. Zkuste se obrátit na oficiální eshop http://obchod.nokia.cz.
Dave
Zdravim, můžu na tomto mobilu přehrávat video i napříč- na celou obrazovku? jaké všechny video formáty to přehraje? A utáhlo by to 4GB kartu od Kingstonu nebo Sandisku? Díky moc
krtecek
mobilní telefon nokia 5220 jsem si pořidil pred 2 tydnama a jsem nadmíru spokojen ma skvělý displej silny reproduktor ale my pubertaci kterí porat poslouchaji pisničky a hrají hry na mobilu zento mobil nestačí ja když hraju a posloucham tak mi tento mobil vydrží jen 2 dny a často se seká a nedavno my neslo dat ani vyzvanení to me nasralo a jeste se tam neake videa sekají ktere jsou ve formatu WMA a neake videa ve 3GP nejdou zvuk tak to je asi tak vse

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze