Nokia 5130 Xpress Music: za málo peněz, hodně muziky
recenze

Nokia 5130 Xpress Music: za málo peněz, hodně muziky

12

Nejlevnější zástupkyně řady XpressMusic nese označení 5130. I přes nízkou cenu si však nezadá se svými dražšími kolegyněmi. Láká na zajímavý design a pevnou konstrukci. Nezapomnělo se na 2 Mpx fotoaparát, 3,5 mm Jack, kvalitní displej a multimediální přehrávač. Jaká je nová Nokia? To vám prozradí dnešní recenze.


Nokia 5130 Xpress Music - oficiální fotografie

V prvním čtvrtletí letošního roku se na pulty českých obchodů dostala další Nokia řady Xpress Music. Rozšiřuje tak již nyní početnou rodinku, specializující se na hudební funkce. Z tohoto důvodu nemůže postrádat konektor 3,5 mm, hudební přehrávač, FM rádio s RDS a potěší i paměťová karta 1GB, kterou naleznete spolu s telefonem v základním balení. To ale není vše, čím se nová Nokia snaží zaujmout. V naší recenzi se můžete přesvědčit, že model 5130 nebude jen chudým příbuzným dražších zástupců řady Xpress Music.

Technické parametry

Rozměry 107,5 x 46,7 x 14,8 mm
Hmotnost88 gramů
Konstrukce klasická
SítěGSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
DisplejTFT, dotykový, rozlišení 240 x 320 px, 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,0"
Paměť 30 MB vnitřní + paměťové karty microSD (1GB v balení)
Otevřený operační systém ne / (prostředí Series 40 5th Edition)
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, diktafon, opakovaný budík, světový čas, synchronizace s PC
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora mp3 AAC, eAAC, eAAC+, MP3, Midi, WMA, WAMR, MXMF ), stereo FM rádio s RDS, 3,5 mm konektor Jack, přehrávač videa, JAVA 2.0, internetový prohlížeč Opera-mini, Flash Lite
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 px), až 4x digitální zoom, scény, vyvážené bílé, efekty, nahrávání videa (176 x 144 px, 15 snímků/s)
Datové funkce USB 2.0 (microUSB konektor, Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP), GPRS (multi-slot třídy 32), EDGE (multi-slot třídy 32)
Baterie a výdržLi-Ion 1170 mAh
Doba hovoru: 360 minut
Pohotovostní doba: 288 hodin
Cena a dostupnost 2795 Kč
1. čtvrtletí 2009

V krabici naleznete

  • mobilní telefon
  • uživatelskou příručku (CZ/SK)
  • baterii BL-5C
  • nabíječku AC-3E
  • Hand-free HS-125
  • USB datový kabel
  • paměťovou kartu microSD 1GB

Design a konstrukce: krásná a bytelná

Telefon nabídne velmi příjemné rozměry 108 x 47 x 15 milimetrů. Nejedná se tedy o žádnou žiletku, ale o to lépe se nová Nokia drží. Do ruky vám tak padne doslova jako ulitá, k čemuž přispívají i zaoblené hrany a hmotnost 88g. Celý telefon je samozřejmě vyroben z plastu, ale nepříjemných vrzajících zvuků se obávat nemusíte.

Vše k sobě na milimetr přesně lícuje. Zadní kryt se navíc odsouvá celý, což přispělo k jeho bytelnosti. Na svém místě drží možná až příliš pevně. Je zapotřebí vynaložit trochu většího úsilí k jeho sejmutí. Ale vzhledem k tomu, že se slot pro paměťovou kartu nalézá zboku, nebudete jej odsouvat často. Zadní kryt v sobě ukrývá kromě otvoru pro digitální fotoaparát také zajímavé zdobení, které se ve své spodní části zvýrazňuje a ukrývá reproduktor. Malým překvapením je i barva zadního krytu. V oficiálních zprávách se můžete dočíst, že telefon kombinuje červenou (modrou) barvu s černou. V našem testovaném kusu však měl zadní kryt mnohem blíže k barvě fialové. Někomu by se tak mohlo zdát, že kryt k telefonu ne zcela patří. Patrná je rychlá náchylnost k poškrábání zadního krytu. S tím se ovšem u lesklého povrchu na zadní straně musí počítat.


Hlavní dojem ovšem dělá přední strana - a ta se navýsost povedla. Tmavě černá klávesnice přímo navazující na displej nebo čtyřsměrný ovladač vyvedený v leskle červeném zbarvení a decentně oživující černou plochu. Po celém obvodu navíc obíhá elegantní chromovaný pruh. Působí velmi efektně, ovšem také na něm nejvíce ulpívají otisky prstů.

V prostorách vedle displeje je onen chromovaný povrch poset drobounkými tečkami. Na první pohled by u někoho mohl tento prvek evokovat přítomnost dvou reproduktorů. Bohužel se v těchto místech žádné reproduktory nenacházejí. K čemu tedy perforace slouží, ptáte se? Víceméně se jedná o designové zpestření. Jen na levé straně se ukrývají tři oranžové diody, které svým rozsvícením imitují hudební tlačítka. Ta se samozřejmě nachází těsně vedle, na levém boku přístroje. Oranžové diody navíc mohou blikat do rytmu právě puštěné skladby. Při chvilkovém pozorování sice zjistíte, že se do rytmu příliš netrefují, ale je to příjemná funkce navíc.

Levý bok tak skrývá trojice rozměrných tlačítek, pomocí nichž můžete ovládat hudební přehrávač. Stejně velké klávesy, ovšem jen dvě, se nacházejí na druhé straně a slouží k regulaci hlasitosti. Nad nimi se na pravé straně nachází ještě zdířka pro paměťovou kartu. Spodní strana je naprosto prázdná. Doby, kdy se na ní shromažďovaly veškeré konektory, jsou zřejmě již pryč. Všechny se nyní nachází na opačné, horní straně, která obsahuje 3,5 mm Jack pro připojení sluchátek, konektor pro nabíječku i microUSB konektor, který je navíc chráněn krytkou.

Baterie a výdrž: Nadprůměrná kapacita, průměrná výdrž

Li-Ion akumulátor se samozřejmě nachází pod zadním krytem. Jeho sejmutí, jak jsem se již zmínil výše, nepatří k nejsnadnějším. Baterie se pyšní nadprůměrnou kapacitou 1020 mAh. Výrobcem udávaných hodnot (viz. Tabulka s parametry výše) však dosahují i telefony s mnohem nižší kapacitou baterie. Praxe však ukázala, že ani Nokia 5130 Xpress Music nijak nevybočuje za zaběhlého standardu. Při běžné zátěži - občasný poslech hudby, poslání několika textových zpráv, pár minutových hovorů a pořízení několika málo snímků jsme se dostali na dva až tři dny na jedno nabití.

Klávesnice: Lesklý plast

Všechny klávesy jsou vyvedeny v černé barvě a použit byl lesklý past. Na něm většinou dost snadno ulpívají otisky prstů. U nové Nokie to ale není až tak hrozné. Nebude tedy třeba klávesy každou chvíli čistit. Pochválit musím výrobce za hlavní čtyřsměrný ovladač s potvrzovacím středem. Ovládá se od první chvíle naprosto perfektně a v žádném případě nehrozí překlepy. Dále tu zbývají ještě čtyři klávesy, které jsou vždy spojeny v jednu dvoj-klávesu. I přes toto řešení se s nimi pracuje dobře.


O něco méně spokojeni zřejmě budete s blokem alfanumerickýh kláves. Zbylo na ně poměrně málo místa. Výhodu budou mít ti, kteří mají menší prsty. Problémy jsem měl nejvíce s klávesou číslo 2, která je těsně vedle čtyřsměrného ovladače a palec se ke dvojce dostane o něco hůře. Klávesy jsou o něco tužší, ale pokud si na to zvyknete, oceníte na druhou stranu výbornou odezvu. Celkově tak lze i přes méně pohodlné umístění klávesy 2 telefon psavcům doporučit.

Zvuk: Slušný průměr

U hudebně zaměřeného telefonu se poněkud více hledí na kvalitní zvukový výstup. Reproduktor se nachází ve spodní části zadního krytu. Osobně to nevidím jako zcela nejideálnější řešení. Pokud telefon položíte "na záda", dojde k razantnímu utlumení reproduktoru. Jeho kvalita reprodukce spadá do slušného průměru. Nová Nokie hraje rozhodně lépe než některé její kolegyně a na frak dává i některým walkmanům od Sony Ericssonu. Spokojeni budete i s dostatečnou hlasitostí. Nicméně bych však uvítal nižší úroveň minimální hlasitosti, než jakou Nokia nabízí na první stupeň. V tichém pokoji, kde hodláte mít hudbu jen jako kulisu, hraje telefon stále příliš nahlas.

K přístroji jsou přibalena i klasická špuntová sluchátka, která ovšem nedosahují nijak oslnivé kvality. Díky konektoru 3,5 mm však není problém připojit si vlastní sluchátka. Leč ani poté nezískáte úplně ideální reprodukci hudby. Chybí zejména basová složka. Situaci nezachrání ani vestavěný ekvalizér s možností jednotlivá pásma nastavit.

Displej: Osvědčená klasika

U displeje žádná novinka. Opět je velký dva palce a nabídne QVGA rozlišení. Nejnižší cenová kategorie, do níž Nokia spadá, se musí spokojit s 262 tisíce barvami. Ačkoliv i nová Nokia samozřejmě nabídne aktivní zobrazovací technologii, s čitelností na přímém slunci to není žádná sláva. U tohoto nového typu chybí možnost jakkoli regulovat intenzitu podsvětlení. To zamrzí zejména v noci, kdy displej září až příliš.

V telefonu mimo jiného naleznete pět velmi zdařilých motivů, pomocí nichž si během několika sekund přizpůsobíte pracovní prostředí obrazu svému. Samozřejmě si jich do můžete nahrát mnohem více.

Hlavní menu, ovládání: Téměř beze změn

Nokia 5130 Xpress Music běží na platformě S40 páté edice, která je vylepšena o Feature Pack 1. Slovo vylepšení je ale trochu zavádějící. Nokia z nepochopitelných důvodů z telefonu odstranila aktivní pohotovostní režim. Navíc neexistuje de facto žádný způsob, jak jej nahradit. Na hlavní obrazovku si tak lze umístit pouze čtveřici zkratek, které máte aktuálně přiřazené na čtyřsměrný ovladač. Nic dalšího se na hlavní obrazovce nezměnilo. Hodiny tak naleznete v levém rohu a vše ostatní se téměř tísní na opačné straně. Jako trochu nepraktické se jeví mizení ikonky informující o vypnutém vyzvánění. Jakmile vstoupíte do menu, ikonka zmizí. Přitom by tam klidně mohla zůstat.

Hlavní menu je tradičně maticové (3x4) a všechny ikonky se pěkně animují. Animované mohou být také přechody mezi jednotlivými položkami. Animace lze v nastavení vypnout, čímž trochu zrychlíte pohyb v menu. Pokud jste zvyklí na nějaký model Nokie, v celém menu se zorientujete během chvilky. Potěší, že zůstala zachována funkce kopírovat/vyjmout/vložit. Díky ní můžete pracovat s textem a přenášet jej např. z textových zpráv do telefonního seznamu.

Fotoaparát: jen do počtu

U mobilu s cenou pod tři tisíce nelze očekávat příliš kvalitní fotoaparát. U modelu 5130 se budete muset spokojit s rozlišením 2Mpx. Čekat nelze ani autofocus, a chybí i jakákoliv forma přisvětlení. Každá fotografie ukousne v průměru 300kB z paměti. Nicméně i za naprosto ideálních venkovních podmínek trpí fotky výraznou neostrostí a šumem. S telefonem můžete fotografovat i na šířku, pokud tuto možnost zvolíte. Chybí však postranní tlačítko a tak musíte i v horizontální poloze fotit pomocí středového tlačítka.



Výsledné fotografie trpí značným šumem. Naprosto nemožné, je díky absenci autfocusu focení textu

Mnohem horší, než kvalita snímků, je však doba ukládání. Zní to až skoro neuvěřitelně, ale Nokia 5130 ukládá snímek 15 vteřin!!! Pokud změníte úložiště na paměťovou kartu, potrvá ukládání zhruba 8-10 vteřin. Můžete tak zapomenout na nějaké pohotové pořizování snímků. Při fotografování jinak lze využít funkce vyvážení bílé, nechybí samospoušť ani sbírka několika efektů. Můžete také natáčet video sekvence. Ovšem jen ve velmi nízkém rozlišení (174x144), které je využitelné sotva na displeji mobilního telefonu.

Zkušební VIDEO (3GP, 176 x 144 px, 984kb)

Zábava: hudební přehrávač, rádio a hry

Hudební Nokie Series 40 ve většině případů disponují pamětí 30MB - ani novinka není výjimkou. Rozšířit ji můžete paměťovými kartami microSD nebo microSDHC, přičemž „gigovou“ kartu naleznete v balení. I když Nokia deklaruje fungování pouze s paměťovými kartami do maximální kapacity 2GB, nám v telefonu bez problémů fungovala i 8 GB microSDHC karta Nokia. Hudební přehrávač zastává v tomto telefonu jednu z nejdůležitějších rolí. Přehraje několik různých hudebních formátů a jednoduchým způsobem lze změnit jeho barevné provedení. Samozřejmost je přehrávání hudby na pozadí a zobrazení obrázku alba.Již výše jsem se zmínil o vestavěném ekvalizéru. Není tak problém si vše upravit dle svého.

Hudebnímu přehrávači sekunduje FM rádio. Stanice je možné si ukládat a díky funkci RDS se nemusíte vypisovat s názvy. O další zábavu se starají java hry. V telefonu najdete bohužel jen tři. Ryze odpočinková je hra Bounce Tales a pro zastánce klasiky se v telefonu nachází přepracovaný Had. Trojice uzavírá dnes již prehistorická 3D Rally. Naštěstí si můžete do telefonu nahrát spoustu vlastních aplikací. Je tak jen škoda, že Nokia 5130 nepodporuje multi-tasking. Spustíte-li si např. ICQ, nemůžete s telefonem už nic jiného dělat.

Telefonování a telefonní seznam: uspokojí každého

Funkce související s telefonováním a telefonním seznamem jsou v Nokiích víceméně stále stejné. Proto se jim budeme věnovat jen zběžně. Uložit lze až 1000 vícepoložkových kontaktů. V nastavení si můžeme zvolit používanou paměť, typ zobrazení (normální seznam jmen, jméno a číslo, jméno a obraz), přednost jména či příjmení v zobrazení a velikost písma. Kontakty lze přesunout či kopírovat z telefonu na SIM kartu a obráceně. Ke kontaktu si můžete přidat emailovou adresu, obrázek, video, tón, webovou adresu, firmu, pracovní zařazení, formální jméno, přezdívku, poštovní adresu, identifikování uživatele, narozeniny, poznámku a obraz. Nechybí skupiny kontaktů, vyzváněcí profily, hlasové vytáčení či zrychlená volba vytáčení, kdy si přiřadíte k tlačítkům numerické klávesnice 2-9 často používané kontakty.

Zprávy: známý editor a spolehlivý slovník T9

Do Nokie 5130 Xpress Music si uložíte až několik tisíc textových zpráv. Nabízí totiž sdílenou paměť. Editor je shodný pro SMS i MMS. Je tedy přehledný. K dispozici je samozřejmě slovník T9, který píše s diakritikou. Celkovou délku zprávy však nezkracuje. Před odesláním všechny háčky a čárky pěkně ořeže. Pakliže se rozhodnete psát delší zprávy, telefon vás v levém rohu informuje o zbývajících znacích a počtu SMS, na něž se naspaný text rozdělí. Uživatelé s horším zrakem zajisté ocení možnost nastavit si ve třech krocích velikost písma ve zprávách. Přičemž písmena mohou být vážně obrovská. Praktickou funkcí je i informace o doručení odeslaných zpráv. Při vložení obrázku, zvuku, videa či jiného souboru se zpráva automaticky změní na MMS. Velikost výsledné multimediální zprávy je omezena na 600kB. Počítat můžete také s jednoduchým e-mailovým klientem.


Velikost textu lze nastavovat ve třech úrovních.

Organizační a datové funkce: vše důležité nabídne

Nokia 5130 Xpress Music přináší kalendář s denním, týdenním a měsíčním zobrazením. V položce Organizér se dále nachází opakovaný budík, úkolovník, poznámky, kalkulačka, minutka (odpočet času) a stopky. U budíku je kromě opakování možné nastavit libovolný tón pro buzení. Využít lze i FM rádia s připojenými sluchátky. Maximální délka poznámky je 3000 znaků a při psaní lze použít slovník T9. Propracována je kalkulačka. Nabízí tři různé modifikace: standardní, vědecká a kalkulačka půjček. V telefonu také nechybí diktafon, omezen hodinou záznamu.


K prohlížení interetu dobře poslouží Opera Mini 4.1.

Velice slušně je telefon vybaven po stránce softwarové výbavy. Ve Sbírce najdeme velmi praktické aplikace, mezi které bezpochyby patří Světový čas, Převodník či Google mapy. Co jsem v tomto typu Nokie naopak celkem postrádal, byla tradičně paměť kódů.

Na internet se s novou Nokií připojíte pomocí technologií GPRS či EDGE (u obou ve třídě 32). Pohodné prohlížení stránek zajistí přeinstalovaná Opera Mini ve verzi 4.1. U takto levného telefonu se nekoná podpora 3G sítí. Videohovory tak pro vás s typem mobilu zůstanou nepřístupné. Pro bezdrátový přenos dat je k dispozici Bluetooth a to včetně profilu A2DP pro poslech hudby. Nechybí ani datový USB kabel, který ovšem připojený telefon přes PC nenabíjí.

Nokia 5130 Xpress Music: vzhled, konstrukce, prostředí

Zhodnocení: za malý peníz hodně muziky

Nová Nokia rozšiřuje početnou rodinku modelů patřících do řady Xpress Music: na potenciální zákazníky útočí především velmi příznivou cenou, která se v současnosti již dostala pod hranici tří tisíc korun. Za tuto cenu dostanete velmi dobře vybavený mobilní telefon se zaměřením na hudbu, který navíc nabídne povedený design a ukázkovou kvalitu konstrukčního zpracování. Snad nejvíce na tomto typu zamrzí absence aktivního pohotovostního režimu a opravdu velmi slabý vestavěný digitální fotoaparát. Pokud se bez aktivního pohotovostního režimu obejdete a nechybí vám absence podpory 3G, koupí této Nokie chybu rozhodně neuděláte.

Porovnání Nokie 5130 s dalšími modely řady Xpress Music:



Nokia 5130 Xpress Music a její starší kolegyně hudební 5310 a symbianová 5320.
nokia-5130-xpressmusic
Klady
  • povedený design
  • kvalitní dílenské zpracování
  • hudební tlačítka a 3,5 mm jack
  • bohaté základní balení
  • nízká cena
Zápory
  • slabý fotoaparát
  • nekvalitní dodávaná sluchátka
  • chybí aktivní pohotovostní režim
  • absence multi-taskingu (možnost minimalizovat java aplikace)
Diskuze ke článku
Marie
můžete mi vysvětlit, co je to aktivní pohotovostní režim? Dočetla jsem se, že tomuto telefonu chybí. Tak nevím, co si pod tím mám představit.Potřebuji telefon na dlouhá volání,s GPRS,Bluetooth, velkým telefoním seznamem a jednoduchým ovládáním.Rozhoduji se mezi Nok.5130 a 2600.Můžete mi doporučit? Děkuji za odpověď.M.V.
Marie
můžete mi vysvětlit, co je to aktivní pohotovostní režim? Dočetla jsem se, že tomuto telefonu chybí. Tak nevím, co si pod tím mám představit.Potřebuji telefon na dlouhá volání,s GPRS,Bluetooth, velkým telefoním seznamem a jednoduchým ovládáním.Rozhoduji se mezi Nok.5130 a 2600.Můžete mi doporučit? Děkuji za odpověď.M.V.
Marie
můžete mi vysvětlit, co je to aktivní pohotovostní režim? Dočetla jsem se, že tomuto telefonu chybí. Tak nevím, co si pod tím mám představit.Potřebuji telefon na dlouhá volání,s GPRS,Bluetooth, velkým telefoním seznamem a jednoduchým ovládáním.Rozhoduji se mezi Nok.5130 a 2600.Můžete mi doporučit? Děkuji za odpověď.M.V.
Michal Pavlíček
Aktivní pohotovostní režim má většina Nokií S40 - na halvním displeji můžete vidět nejaktuálnější záznamy z kalendáře, poznámky, a pomocí ikon rychle vstupovat k rlzným apliakcím či nastavením. V každém případě se jedná o velmi šikovnou funkci, která mi v této Nokii chyběla.

Z vámi vybraných Nokií bych určitě doporučil model 5130. Oproti 2600 nabídne hlavně mnohem kvalitnější displej a s tim spojenou pohodlněšjí práci. Pro vyšší model mluví také podpora paměťových karet a rychlejší GPRS s EDGE.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze