Nokia 5000: tenká, elegantní a levná lvice
recenze

Nokia 5000: tenká, elegantní a levná lvice

23

Elegantní design, tenká konstrukce, velmi nízká hmotnost, FM rádio nebo QVGA displej. To jsou některá z lákadel levné finské novinky s označením 5000. Zalíbí se jak školákům, tak méně náročným uživatelům, kteří se obejdou bez slotu pro paměťové karty nebo kvalitnějšího fotoaparátu. Více napoví samotná recenze.

Nokia inovuje řadu svých levných telefonů o atraktivně a elegantně vypadající model 5000. Ten by měl kromě designu a kulatého označení zaujmout též poměrně kvalitním displejem nebo FM rádiem. Bude mu to však stačit? Oproti některým konkurentům totiž postrádá hlavně slot pro paměťové karty, což může mnoho zájemců odradit. Pojďme se podívat, jak finská novinka obstála v našem testu.


Oficiální fotografie - Nokia 5000

Technické parametry

Rozměry106 x 46 x 11,1 mm
Hmotnost74 gramů
Konstrukceklasická
Barevné provedení zelené (Cyber Green), modré (Neon Blue), fialové (Perfect Purple)
SítěGSM 900 / 1800 MHz
Displejaktivní, TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 65 tisíc barev, úhlopříčka 2 palce
Paměť12 MB vnitřní
Otevřený operační systémne / (prostředí Series 40)
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, převodník jednotek, synchronizace s PC, MMS, SMS
Multimédia24-hlasá polyfonie, reálné tóny, jednoduchý hudební přehrávač, FM rádio, přehrávač videosekvencí, JAVA 2.0
Fotoaparát1,3 Mpx (1280 x 1024 px), scény, vyvážené bílé, efekty
nahrávání videa (128 x 96 px) a formátu 3GP
Datové funkceBluetooth 2.0
GPRS (třída 10), EDGE (třída 6)
Baterie a výdržLi-Ion 700 mAh
Doba hovoru: max. 4 hodiny 45 minut
Pohotovostní režim: max. 336 hodin
Cena a dostupnost 2 500 Kč (k 15. červenci 2008)
červenec 2008

V krabici naleznete

  • telefon
  • český návod
  • headset
  • cestovní nabíječku AC-3
  • Li-ion baterii s kapacitou 700 mAh

Pro koho je Nokia 5000?

  • Pro školáky, hledající dobře vypadající a moderní telefon za příznivou cenu
  • Pro nenáročné uživatele, vyžadující pouze základní funkce
  • Pro ty, kteří chtějí QVGA displej i v levnějším telefonu

Pro koho naopak není Nokia 5000 vhodná?

  • Pro všechny, kteří chtějí používat mobilní telefon jako hudební přehrávač
  • Pro náročné uživatele vyžadující pokročilé funkce
  • Pro ty, kteří s telefonem rádi a často fotí a natáčí videa
  • Pro ty, kteří si do telefonu nahrávají mnoho aplikací a her, včetně 3D her

Design, konstrukce: Fin lehký jako pírko

Již na první pohled je vše jasné – díváme se na tělo Nokie 5310, avšak bez bočních hudebních tlačítek a s omezením některých funkcí. Tenké tělo s kvalitním zpracováním a povedeným designem se tak po několika změnách upotřebilo i pro tento low-endový telefon. Nokia 5000 boduje zejména nízkou hmotností, která se zastavila na vynikající hodnotě 74 gramů. Jedná se tak o jeden z nejlehčích telefonů, jaký lze v současnosti koupit. Také rozměry jsou příznivé (106 x 46 x 11 mm). Potěší zejména tenkost telefonu.

Tělo přístroje je sice kompletně plastové, ale zpracování je kvalitní a žádný díl nevrže. Design vychází - s několika málo změnami - z hudebního modelu 5310 Xpress Music. Šedou obrubu tak zdobí barevný pás, v našem případě ve světle modré barvě s metalickým efektem. Na rozdíl od modelu 5310 se zde nenacházejí boční tlačítka pro ovládání hudby. Plocha kolem displeje i klávesnice je vyrobena z černého, mírně lesklého plastu.

Zadní část pokrývá obyčejný šedý plast, jež ozvláštňuje kromě názvu výrobce jen výstup reproduktoru a čočka 1,3 Mpx fotoaparátu. U něj se nachází praktické zrcátko, ale mnohem raději bychom zde spatřili přisvětlovací LED diodu. Na tenkých bocích telefonu si také několik prvků své místo našlo. Za zmínku stojí spoušť fotoaparátu na pravé straně. V horní části pravého boku pak objevíme konektor pro nabíječku a 2,5 mm audio konektor. Mezi nimi se nachází datový konektor, který však běžný uživatel nemůže využít, slouží pouze servisním účelům. Naštěstí však v telefonu nechybí Bluetooth, takže o připojení s počítačem nepřijdeme.

Na tenkých bocích telefonu si také několik prvků své místo našlo. Za zmínku stojí spoušť fotoaparátu na pravé straně. V horní části pravého boku pak nalezneme konektor pro nabíječku a 2,5 mm audio konektor. Mezi nimi se nachází datový konektor, který však běžný uživatel nemůže využít, slouží pouze servisním účelům. Naštěstí se však v telefonu nachází Bluetooth, takže o připojení s počítačem nepřijdeme.

Displej: QVGA pozlátko

Nokia 5000 slibuje za velmi příznivou cenu TFT displej s rozlišením 240x320 bodů a zobrazením 65 tisíce barev. Za málo peněz tak dostanete telefon s jemným QVGA displejem, který se běžně nachází až u dražších modelů. V přímém srovnání například s displejem Nokie 6300i je ale jasné, že reálná kvalita je o několik tříd níže. Kromě horší barevnosti zamrzí především špatné pozorovací úhly, kdy displej mění barvy i při mírném natočení. Nepotěší ani horší čitelností na slunci. Nenáročnému uživateli v této cenové třídě však poslouží dobře a kladem je především dobré rozlišení a díky úhlopříčce 2 palce i celková jemnost displeje. Pokud displej nebudeme porovnávat s dražšími kolegy, lze jej až na horší čitelnost hodnotit pozitivně.

Klávesnice: lesklá klasika

S klávesnicí se u tohoto telefonu příliš neexperimentovalo, snad až na lesklý povrch tlačítek. Vše je dobře dostupné a snadno ovladatelné. Pohodlný je funkční blok kláves i navigační klávesa vystupující nad okolní povrch. Na alfanumerické klávesnici se píše poměrně dobře, jen je potřeba občas některé klávesy stisknout důrazněji, protože někdy nedisponují jistým stiskem. Podsvětlení kláves je dostačující a není nijak silné.

Baterie a výdrž: 700 mAh v akci

Baterie nemá kvůli tenké konstrukci nijak vysokou kapacitu. 700 mAh je v dnešní době moderních technologií podprůměrná hodnota. Nokia 5000 na druhou stranu neoplývá funkcemi, které by energii z baterie vysávaly. Chybí podpora UMTS, GPS i pokročilejší hudební přehrávač. Díky tomu se lze při nemnoha SMS a pár minutách hovoru denně dostat na zhruba 3 dny pohotovosti.

Ovládání a prostředí menu: Nesmyslná omezení Series 40

Při letmém procházení menu telefonu jsem se připravoval na pouhé konstatování, že Nokia 5000 je dalším telefonem s prostředím Series 40 páté generace se stejnými funkcemi, jako dražší kolegové. Po chvíli se však objevila některá omezení, které low-endový zástupce oproti svým dražším kolegům bohužel obsahuje. Tato omezení osobně příliš nechápu, protože se jedná přesně o ty funkce, kterými se Nokie Series 40 odlišují od konkurence a díky kterým mají v určitých věcech oproti konkurenci navrch. Chybí například aktivní pohotovostní režim, hlavní menu již nelze zobrazit ve formě záložek a zmizely také animace. Vzhledem k omezené paměti se odporoučel také kvalitní hudební přehrávač, který nyní nepodporuje třídění dle ID3 tagů. Schází též ekvalizér, možnost přetáčet videa a na telefonu si nezahrajeme pokročilejší 3D hry, které přístroj bohužel nepodporuje.


Opět známé prostředí Series 40 - chybí však aktivní pohotovostní režim, což je opravdu škoda

Na druhou stranu, všechny ostatní funkcionality zůstaly zachovány a v telefonu nalezneme mnoho užitečných funkcí a aplikací. Chybí sice aktivní pohotovostní režim, ale stále si lze nechat zobrazit ikonky směrů kurzorového kříže. Nechybí ani šikovné menu „Jdi na“. Díky jemnému displeji si lze pohotovostní režim vyzdobit dobře vypadající tapetou, která může být i animovaná ve formátech gif nebo Flash Lite. Aby byly i na barevné tapetě viditelné všechny informace, lze změnit již tradičně i barvu písma v pohotovostním režimu.


Prostředí telefonu lze změnit povedenými motivy

Hlavní menu přišlo o animace a lze jej zobrazit ve formě seznamu, tabulky a tabulky s popisky. Neobjevíte tak možnost zobrazení v podobě záložek. Vzhled celého prostředí lze během několika okamžiků změnit pomocí témat. Několik jich je připraveno v paměti telefonu a musím říct, že se výrobci opravdu povedla. Další témata lze pochopitelně stáhnout z internetu nebo si vytvořit svá vlastní.


Tři způsoby zobrazení menu - ubyl bohužel čtvrtý v podobě záložek

Telefonování a telefonní seznam: klasická tisícovka

Nokia 5000 je duální telefon, komunikující s GSM sítěmi na frekvencích 900 a 1800 Mhz. Na americkém kontinentě si tak s tímto telefonem nezavoláte. Zapomeňte také na podporu sítí 3G, od toho tu jsou dražší přístroje. Ke kvalitě zvuku ve sluchátku nelze mít výhrad. Reproduktor hlasitého odposlechu je sice hlasitý, ale až příliš výrazně produkující výšky. Hudba z tohoto telefonu tak nezní nijak světoborně. Telefon může vyzvánět buď 24-hlasou polyfonií, nebo hudbou ve formátu MP3, AAC či WAV.


Mnoho možností, jak zobrazit seznam kontaktů | detail kontaktu

Telefonní seznam je stejný, jako u ostatních telefonů výrobce. Jeho kapacita činí 1000 vícepoložkových záznamů. Kontakty mají oddělené jméno a příjmení, nenastává tak problém v synchronizaci. Kontakty v telefonu lze také abecedně seřadit buď podle jména nebo příjmení. Pohledů na telefonní seznam je opravdu mnoho, navíc si lze vždy vybrat mezi různými velikostmi písma. Vyhledávání probíhá postupným psaním a lze zobrazit paměť SIM karty i telefonu současně. Ke každému jménu lze přiřadit až 6 typů čísel, webové, emailové a poštovní adresy, přezdívky, narozeniny, pracovní zařazení i poznámku. Každé jméno může mít až 16 přiřazených informací. Samozřejmostí jsou skupiny volajících, kterých lze vytvořit neomezený počet a následně podle nich filtrovat hovory nebo jim přiřadit odlišné ikony a vyzváněcí tóny.


Úprava kontaktu | volání | příchozí hovor se ohlásí obrázkem | zmeškaný hovor s novými informacemi

Zprávy : stejné jako dražší kolegové

Jednoznačně pochvalu si Nokia 5000 zaslouží za nabídku v oblasti zpráv. K dispozici je totiž vše, co u dražších kolegů, a to včetně emailového klienta. Editor SMS a MMS je opět jednotný a typ zprávy se mění podle vloženého obsahu. Typ však lze změnit i ručně a ušetřit tak například při posílání zpráv ze zahraničí. Zvolit lze mezi třemi velikostmi písma, přičemž největší font je vskutku obrovský. Pochválit musím také kvalitní slovník T9. Ten ve výchozím nastavení píše s diakritikou, ale v nastavení lze zapnout její ořezávání. Ve finále tak Nokia 5000 zprávy nezkracuje. U přidávání příjemce je možné vybírat také ze seznamu nejčastěji používaných kontaktů, což je rovněž velice užitečné. Přednastavit lze i jeden nejčastěji používaný kontakt (přítelkyně, rodič, kamarád), který se při výběru příjemců zobrazí na prvním místě a opět posílání zpráv urychlí.


Zprávy si prošly výraznou rekonstrukcí | jednotný editor pro SMS i MMS zprávy | nové možnosti při posílání zprávy

Počet uložených SMS i MMS zprávy je omezen pouze kapacitou vnitřní paměti telefonu, což je zhruba 12 MB. Maximální velikost odesílaných MMS zpráv je 300 kB. Pochvalu si zaslouží kvalitní emailový klient, který patří mezi telefony bez otevřeného operačního systému k nejlepším. Přímo v menu zpráv lze vytvořit až 5 různých emailových schránek, přičemž jsou podporovány protokoly POP3 i IMAP4. Pro každou schránku zvlášť lze nastavit automatickou aktualizaci (pro POP3 je minimální interval 30 minut, pro IMAP4 je to 5 minut). Pro emaily lze nastavit jiné upozornění, než pro SMS a MMS zprávy. Načítat lze samozřejmě pouze záhlaví, i text nebo celý email včetně příloh. V emailech není problém s diakritikou a podporováno je i uložení příloh.


Čtení SMS zprávy | psaní emailu | do emailu je možné vložit bohužel pouze přílohy o celkové velikosti max. 594 kB


Emailové schránky jsou přímo v menu zpráv | práce s emaily je konečně rychlá a pohodlná | samozřejmostí je podpora příloh (chybí však čtečka office dokumentů)


Možnosti automatického načítání emailů

Organizační funkce: levný šikula

Ani v případě organizačních funkcí nedošlo k žádnému ořezávání nabídky a Nokia 5000 tak v této oblasti nabídne vše, co její dražší kolegové. Nechybí kalendář s kapacitou 900 záznamů, měsíčním a týdenním grafickým přehledem a možností zadat pět typů poznámek: Jednání, Volat, Narozeniny, Poznámka a Upomínka. Samozřejmostí je opakování událostí a upozornění na ně. Narozeniny v kalendáři bohužel nejsou propojeny s kontakty a automaticky se neukazují.


Kvalitní kalendář a úkolovník

Bezproblémová je synchronizace s počítačem, stejně tak i v případě úkolů a poznámek, které se v nabídce nacházejí také. Budík lze nastavit jednorázově, nebo jako opakovaný na zvolené dny. Budit vás kromě standardního tónu může jakýkoli hudební soubor nebo rádio. Nastavit se dá i doba odložení buzení. Nechybí stopky ani odpočítávací měřič. V nabídce nalezneme novou kalkulačku s pokročilými funkcemi, jejíž součástí je i kalkulátor půjček (úroková míra, splátky) a vědecká kalkulačka (tangens, počítání v radiánech apod.). Nechybí diktafon, u kterého lze zvolit nahrávání ve dvou kvalitách. V případě nižší kvality lze nahrát necelou hodinu. Pokud však trváte na vyšší kvalitě (označena zde jako kvalita hudby), vejde se do paměti telefonu jen něco málo přes 12 minut záznamu. V aplikacích nalezneme kromě převodníku jednotek i kvalitní webový prohlížeč Opera Mini.


Poznámky | Nová kvalitní kalkulačka s věděckými funkcemi i praktickým kalkulátorem půjček

Datové funkce: modrý zub na ostří nože

Vzhledem k tomu, že je Nokia 5000 klasifikována jako low-end, nemůžete čekat příliš bohatou výbavu. Přesto telefon potěší přítomností Bluetooth, díky čemuž jej lze propojit s počítačem a jinými zařízeními. Připojení kabelem bohužel není možné, vestavěný konektor je pouze pro servisní účely. Ze síťových připojení ve výbavě nalezneme klasické GPRS třídy 10 a též EDGE, které je ovšem pouze třídy 6. Vzhledem k zaměření telefonu to vůbec nevadí. Spíše trochu zamrzí absence podpory 3G, které se pomalu dostává i do nejlevnějších telefonů.


Vestavěný webový prohlížeč je mnohem horší, než předinstalovaná Opera Mini

Vestavěný webový prohlížeč je vhodný k prohlížení WAPu a jednoduchých webových stránek, například textové verze našeho magazínu. Pro surfování internetem se výborně hodí předinstalovaná Opera Mini, kterou naleznete mezi JAVA aplikacemi. S Operou Mini lze surfovat mnohem pohodlněji a také levněji, než s vestavěným prohlížečem. Aplikace navíc obsahuje čtečku RSS kanálů, která v menu telefonu jinak chybí.


Bluetooth a synchronizace kontaktů s počítačem přes Bluetooth

Hudební funkce: FM rádio a pár písniček

Multimediální a hudební funkce Nokie 5000 jsou značně limitovány absencí slotu pro paměťové karty. Musíte si tak vystačit s vnitřní pamětí o velikosti 12 MB. Je tedy jasné, že jako hudební přehrávač tento telefon neposlouží. Také z toho důvodu zde nalezneme jen velmi jednoduchý přehrávač hudebních souborů, který nerozděluje skladby podle ID3 tagů a jen přehrává za sebou všechny skladby v telefonu. Je možné zapnout náhodné a opakované přehrávání, ale to je asi tak vše. Chybí i ekvalizér a stero A2DP profil pro přehrávání stereo ve sluchátkách. K telefonu je přibalen headset s peckovými sluchátky a 2,5 mm konektorem. Vlastní sluchátka je tedy možné použít pouze s redukcí.


Hudební přehrávač je opravdu jednoduchý. Neobsahuje ekvalizér a skladby netřídí dle ID3 tagů

Nokia 5000 však nabídne hlavně FM rádio, jež mnohým pro nenáročný poslech stačí. Pro poslech rádia je nutné mít připojena sluchátka sloužící jako anténa. Šikovnou maličkostí je možnost rychle zapnout rádio dlouhým stiskem tlačítka hvězdičky. Příjem rádia je standardní, stejně tak i zvuk. Až 20 oblíbených stanic je možné uložit, pojmenovat a pozice stanic poté i posouvat. Bohužel se však musíme obejít bez RDS, které ve výbavě tohoto modelu chybí.


Fm rádio je též jednoduché, ale poslouží dobře | diktafon umí nahrávat ve dvou kvalitách

Další multimédia: video a JAVA

Největší cílovou skupinou pro Nokii 5000 budou jistě školáci. Ti ocení především jemný QVGA displej, na kterém se dobře hrají JAVA hry. Telefon samozřejmě podporuje technologii JAVA 2.0. Do paměti telefonu tak není problém nahrát desítky JAVA her a aplikací, ať už přes Bluetooth nebo z internetu. V příslušné nabídce nalezneme již několik her předinstalovaných. Nechybí tradiční Snake III, ani Backgammon a arkádové City Bloxx. Na přístroji však nelze rozběhnout komplexnější hry, například ty se složitějším 3D zobrazením. Telefon si proto neporadil ani s s benchmarky jBenchmark HD a jBenchmark 3D. Z multimediálních funkcí stojí za zmínku ještě přehrávač videí, který je sice velmi jednoduchý a ani neumí videa přetáčet. Potěší však tím, že umí video zobrazit na šířku přes celou obrazovku.


Prohlížení a úprava obrázků

Fotoaparát: na momentky postačí

Fotoaparát v tomto telefonu hraje druhé housle a rozhodně na něj není kladen důraz. Fotoaparát celkem často nesprávně interpretuje barvy a výsledné fotografie tak mají občas zelený či fialový nádech. V horších světelných podmínkách je navíc znatelná komprese a digitální šum. Rozlišení fotografií je 1,3 megapixelu (1280 x 1024), což začíná být v této cenové kategorii běžným standardem. S telefonem se fotí na šířku a jako spoušť slouží speciální klávesa na pravém boku. Prostředí fotoaparátu je shodné s vyššími modely. Nechybí samospoušť, noční režim, volba kvality a rozlišení snímku.

S Nokií 5000 lze natáčet též video, které má ale mizerné rozlišení: pouze 128 x 96 a nepříliš dobrou kvalitu. Pokud tedy s telefonem hodláte natáčet i videa, měli byste se poohlédnout po jiném přístroji.

Jak fotí Nokia 5000? Ukázkové fotografie


Vzhledem ke špatné kvalitě poslouží fotky pouze jako nouzové momentky

Zhodnocení: low-endový fešák se slabším srdcem

Nokia 5000 je typickým představitelem cenově dostupných telefonů. Výbavou nijak nevyniká, ale potěší několika maličkostmi. Výhodou je elegantní tenké tělo, TFT displej s QVGA rozlišením, kvalitní organizační funkce, FM rádio a JAVA. Slabinou je naopak chybějící slot pro paměťové karty, což výrazně omezuje multimediální možnosti telefonu. Jedná se také o největší mínus v porovnání s některými konkurenty, které slot pro karty nabízejí. Zamrzí také chybějící aktivní pohotovostní režim, který by se i uživatelům tohoto telefonu mohl hodit. Záleží tedy na vás, zda považujete paměťové karty v mobilu této kategorie za důležité, nebo vám zcela dostačuje 12 MB vnitřní paměti a FM rádio.

nokia-5000
Klady
  • elegantní design
  • tenká konstrukce
  • velmi nízká hmotnost
  • kvalitní, nevrzající konstrukce
  • QVGA displej s TFT technologií
  • Bluetooth
  • EDGE
  • FM rádio
  • JAVA
  • 1,3 Mpx fotoaparát
Zápory
  • chybí slot pro paměťovou kartu
  • pouze 12 MB vnitřní paměti
  • natáčení videa v mizerném rozlišení 128 x 96 bodů
  • chybí aktivní pohotovostní režim
  • vestavěný webový prohlížeč je pomalý a nezvládá plnohodnotné stránky
  • telefon nezvládne pokročilejší 3D JAVA hry
  • displej je viditelně méně kvalitní, než u dražších telefonů stejného v
Diskuze ke článku
Ja sem to.....:-)
Táži se vás jestli je 12mb hodne a kolik se tam toho vejde... plssssssssky...... dekuji za spolupraci mandikova.....
Martin Pultzner
Dobrý den. Závisí na tom, jak telefon budete používat. V případě, že chcete využívat i multimediální funkce, jde o poměrně malou paměť. Představuje to zhruba 6 písní formátu MP3 průměrné kvality a délky, nebo 100 fotografií z vestavěného fotoaparátu. Pokud chcete na telefonu využívat hudební funkce, natáčet video či mít v telefonu větší množství JAVA aplikací, doporučuji se poohlédnout po telefonu se slotem pro paměťové karty.
Milan Novotny
CHtel bych se zeptat jestly ma nokia 5000 java a jestly by sli poslat hry pres bluetoth potrebuji to vedet podle pravdy prosim dekuji predem za odpoved
Martin Pultzner
Dobrý den. Jak je uvedeno v recenzi, Nokia 5000 má technologii JAVA a přes Bluetooth lze posílat (nenainstalované) JAVA aplikace

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze