Nokia 2760: pro nenáročné dámy
recenze

Nokia 2760: pro nenáročné dámy

1

RECENZE - Malá, elegantní a ještě k tomu levná. Taková je tato véčková novinka, kterou si zamilují především ženy. Pokud hledáte levný stylový telefon, kterému však nechybí fotoaparát ani Bluetooth, mohla by právě Vás Nokia 2760 zaujmout. Přečtěte si, jak si vedla v našem redakčním testu.

Již je tomu dávno, co Nokia prohlašovala, že se véčkové telefony v Evropě neuchytí. Čas dokázal, že pravda je zcela někde jinde a Evropané si véčka zamilovali. Prakticky všichni silní mobilní hráči mají ve svém portfoliu několik přístrojů této konstrukce. Véčka jsou ale stále synonymem spíše pro stylové telefony. Top modely výrobců se špičkovou výbavou jsou většinou vměstnány do těl klasické konstrukce.


Nokia 2760: oficiální fotografie

Nokia 2760 je jednoduché véčko s uživatelským prostředím nové generace. I když mu chybí paměťové karty, jistě mnoho lidí zaujme. Nokia se rozhodla i do takto levného telefonu naštěstí integrovat například Bluetooth. Potěší i FM rádio, VGA fotoaparát a JAVA aplikace. Dobrou zprávou také je, že veškeré organizační funkce jsou přebrány z vyšších modelů, a 2760 tak nabídne slušnou porci nástrojů pro uspořádání vašeho času. Pojďme se na tuto finskou novinku podívat blíže.

Technické parametry

Rozměry 87 × 44,8 × 20,7 mm
Hmotnost81 gramů
SítěDual-band GSM 900 / 1800 MHz
Hlavní displej 128 x 160 pixelů, TFT, 65 tisíc barev, 28 x 36 mm
Vnější displej 96 x 68 pixelů, monochromatický, 20 x 16 mm
Paměť12,8 MB
Operační systém ne (vlastní UI Nokia Series 40 5.generace)
Organizační funkceEmailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, opakovaný budík, kalkulačka, WAPový a xHTML prohlížeč, stopky, odpočítávací měřič, převodník jednotek, správce financí
Multimédia24-hlasá polyfonie, MP3 vyzvánění, FM rádio, video, JAVA 2.0
FotoaparátVGA (640 x 480 px), noční režim
natáčení videa v rozlišení 128 x 96 px rychlostí 15 snímků/s.
PřipojeníUSB 2.0 (konektor micro-USB), Bluetooth, GPRS (třídy 10), EDGE (třída 10)
Baterie a výdržLi-ion 700 mAh
pohotovost max.: 350 hodin
max. doba hovoru: 420 minut
Cena a dostupnost3 000 Kč (říjen 2007)
od října 2007

V balení spolu s telefonem naleznete:

  • český návod
  • Li-ion baterii s kapacitou 700 mAh
  • nabíječku
  • stereo headset HS-47
  • uživatelské příručky

Sony Ericsson W880i Plusy:

  • elegantní vzhled a velmi malé rozměry
  • kvalitní konstrukce
  • vnitřní TFT displej je dobře čitelný na slunci
  • Series 40 5.generace s novým emailovým klientem
  • Bluetooth i EDGE třídy 10
  • FM rádio

Sony Ericsson W880i Mínusy:

  • neskutečná pomalost celého telefonu
  • vnější displej mohl být barevný
  • problémy s některými JAVA aplikacemi
  • hodila by se paměťová karta
  • špatná kvalita fotografií i videa
  • omezení velikosti odesílaných emailů

Pro koho je Nokia 2760?

  • Pro nenáročné uživatele, hledající levné stylové véčko.
  • Pro ty, co nechtějí zbytečné funkce, ale rádi by dobře vypadající telefon.
  • Pro ty, kteří hledají levný mobil s FM rádiem a organizačními funkcemi.
  • Pro školáky či spíše školačky.

Design, konstrukce – takové pěkné véčko

Nokia 2760 je obyčejné, ale stylově a elegantně vypadající véčko s malými rozměry. Novinka se sice vyhýbá trendu tenkých telefonů, ale celkové rozměry (87 × 44,8 × 21 mm) jsou natolik příznivé, že lze telefon umístit i do malé kapsy či kabelky. Malé rozměry podtrhuje nízká hmotnost 81 gramů. Pokud hledáte malý stylový telefonek s nálepkou Nokia, mohla by být 2760 vyšším kandidátem.

Novinka bude nabízena ve třech barevných kombinacích. My jsme měli zapůjčenou nejvíce ženskou variantu kombinující vínově červenou s šedými plasty. Kromě toho bude k dostání ještě zlato-šedá a stříbrno-šedá barevná kombinace. Ta naše je z celé trojice zřejmě nejvýraznější a je určena především ženám. Na první pohled se 2760 vůbec netváří jako levný telefon a úspěšně se vydává za model z mnohem vyšší cenové kategorie. Lesklá stříbrná linka kolem vínové plochy nebo stříbrný lem kolem čočky fotoaparátu na přední straně -to jsou prvky, které novince dodávají na eleganci.


Nokia 2760 je skutečně kompaktní a malý telefon

Příjemný je vnější displej, který podá informace o zmeškaných hovorech či nových zprávách. Bohužel je pouze černobílý, více by telefonu slušel barevný displej. Boky malého telefonu jsou prosty jakýchkoliv ovládacích prvků. Všimnout si lze barevně rozdílných plastů. Zatímco horní polovina je vyrobena ze světle šedivého plastu, zadní část telefonu pokrývá tmavě šedý. Na spodní straně si lze všimnout výstupu reproduktoru.

Nabíjecí a datový konektor se skrývá na vršku telefonu pod pryžovou krytkou. Ta se velmi špatně odnímá, je potřeba delších nehtů. Při častém používání se obávám, že bude za chvíli nepěkně odstávat. Naštěstí je ale přichycena, takže nehrozí její ztráta. Zadní strana telefonu je zcela prázdná, obsahuje pouze kryt baterie. Ten sedí dobře na svém místě, nemá žádnou vůli a nevrže. Konstrukci telefonu lze celkově pochválit, zpracování je příkladné a vrzání se nedočkáte.

Otevírání večka je klasické. Kloub klade přiměřený odpor a od poloviny pohybu pomůže pružina. Že se jedná o levnější telefon prozradí tichý zvuk plastů, které se třou o sebe. Úhel otevření je dostatečný. Při pokusu otevřít telefon silou ještě více konstrukce nevrže, což je důležité. Není nic horšího, než když na rušné ulici tisknete telefon při hovoru více k uchu a ten se vám odvděčí nepěkným vrzáním. To u Nokie 2760 nehrozí a je v tomto směru pěkně potichu.

Vnitřní strana je klasická, nalezneme zde alfanumerickou klávesnici i TFT displej. Trochu stylu dodávají vínově červená funkční tlačítka. Rušivě naopak působí velká plastová plocha pod displejem. Dobu klasických Siemensů připomíná mřížka sluchátka nad displejem. I v otevřeném stavu je telefon příkladně pevný a ani při promačkání nevrže. Zavírání telefonu doprovází klasické klapnutí, které však mohlo být tišší.

Baterie a výdrž – nepřekvapí, nezklame

Li-ion baterie telefonu má poměrně nízkou kapacitu 700 mAh, která dokáže telefon napájet při klasickém používání zhruba 3 dny. Devizou je malý černobílý displej, který je nenáročný na energii. Pokud však s telefonem více pracujete a využíváte datové přenosy (WAP, emaily), odporoučí se během dvou dnů. Naopak pokud máte telefon spíše jen pro případ občasného volání a napsání SMS zprávy, vydrží vám i 4 dny.

Klávesnice – Nokia klávesnice umí

Nokii se klávesnice daří a málokdy kritizujeme. Nejinak tomu bude i u Nokie 2760. Alfanumerická tlačítka jsou velmi velká a nabízejí ideální stisk, odpor i zdvih. Psaní SMS zpráv je s nimi radostí. Výtky nelze mít ani k neméně kvalitnímu funkčnímu bloku kláves. Také tato tlačítka jsou dostatečně velká a snadno ovladatelná. Problémy nedělá ani čtyřsměrný kříž s potvrzením uprostřed. Podsvětlení je dostatečné a je zajištěno bílými diodami.

Zvuk - když se Fin ozve

Nokia 2760 umí vyzvánět buď 24-hlasou polyfonií, nebo MP3/AAC skladbami. Reproduktor je hlasitý a průměrně kvalitní. Vyzvánějící telefon tak určitě nepřeslechnete. K telefonu je přibalen jednoduchý headset s tlačítkem pro přijetí hovoru a konektorem 2,5 mm Jack. Hudební přednes neoslní, pro občasný poslech rádia však postačí. Pokud budete chtít připojit vlastní sluchátka, budete muset zainventovat do adaptéru na klasický 3,5 mm Jack. Telefon sice má Bluetooth, ale bezdrátový stereo poslech hudby možný není, chybí totiž A2DP profil.

Displeje – nebe a dudy

Zklamáním je vnější displej, který je pouze černobílý. Zobrazení je inverzní, na černém pozadí se tedy ukazují modře prosvětlené údaje. Informace nejsou nijak výrazné a při zhasnutém podsvícení jsou bez správného natočení nečitelné. To není pro vnější displej příliš dobrá kombinace vlastností. Kvůli absenci bočních tlačítek není možné podsvětlení nijak aktivovat. Pro kontrolu zmeškaných hovorů či nových událostí jsem proto telefon stejně otevíral.

Vnitřní displej je na tom lépe. Jedná se o aktivní TFT zobrazovač s rozměry 28 x 36 milimetrů a schopností zobrazit 65 tisíc barev. Rozlišení ale neoslní, 128 x 160 bodů je v této kategorii průměr. Displej poskytuje živé zobrazení barev, dobrý kontrast a je bez problémů čitelný na slunci. Jas ani kontrast nelze regulovat, ale výchozí nastavení je dostatečné.


Prostředí vnějšího displeje je jednoduché. Inverzní zobrazení není ideálně čitelné

Prostředí a ovládání – hlemýžď 5.generace v akci

Nokia 2760 je dalším telefonem s již 5.generací uživatelského prostředí Series 40. Proti předchůdcům přináší několik příjemných novinek. Patří mezi ně nový emailový klient s automatickým stahováním, jednotný editor pro SMS a MMS zprávy, nový vzhled FM rádia a informace o odesílateli zprávy přímo v pohotovostním režimu (lze vypnout). Prostředí modelu 2760 je ale zjednodušeno a řada novinek, které jsme mohli vidět například u 7500 Prism, se zde vůbec nenalézá. Celý telefon je navíc neuvěřitelně pomalý a odezva v menu je velmi špatná. Ale vezmeme to popořadě.


Pohotovostní režim: oproti dražším sourozencům chybí přehled událostí v kalendáři v aktivním pohot.režimu

Po zapnutí vás opět přivítá pohotovostní režim, který si můžete vyzdobit tapetou (nikoliv však Flash animací, jako u jiných Nokií). Nokia 2760 vůbec nenabízí aktivní pohotovostní režim s nadcházejícími událostmi v kalendáři, což je opravdu škoda. V záhlaví se neustále zobrazuje stav telefonu, ikonky funkcí, síla signálu a stav baterie, který však není příliš názorný, obzvláště při vybité baterii. Piktogram je totiž stále zelený a i těsně před vybitím má baterie kousek výplně. To může být pro některé uživatele matoucí.


Prostředí menu je stejné, jaké známe z dražších Nokií. Vše je ale velmi pomalé

Zkratky k důležitým funkcím můžete nastavit do menu „Jdi na“, skrývajícího se standardně pod levou klávesou. Položky lze v tomto vlastním menu přesouvat a libovolně přidávat další funkce i aplikace. Nastavit se dají také směry kurzorového kříže. Jeho výchozí hodnoty představují nokiáckou klasiku: nová zpráva (vlevo), kalendář (vpravo), fotoaparát (nahoru), kontakty (dolů). V menu lze nastavit, zda se má vše při zavření telefonu ukončit nebo po otevření telefonu naleznete vše tak, jak jste opustili.


Telefon si můžete přizpůsobit pomocí 4 různých témat. Další lze stáhnout z internetu

Po stisku klávesy pro vstup do hlavního menu nastává čekání, jehož si při práci s telefonem opravdu užijete. Na zobrazení hlavního menu se čeká 2 vteřiny, stejnou dobu si počkáte vždy při zvolení jakékoliv položky v menu. Kuriozitou je vyčkávání téměř čtvrt minuty na otevření zaplněné složky s aplikacemi a hrami. Nokia 2760 je zkrátka velmi pomalý telefon, na který je třeba prakticky neustále čekat. Zpočátku to tolik nevadí, ale když se s telefonem sžijete a budete provádět některé rutinní operace, musíte oplývat notnou dávkou trpělivosti. Hlavní menu samo o sobě nabízí dva pohledy: matice a seznam položek. Ikonky se naštěstí neanimují, to bychom čekali na každou operaci ještě déle. Pozitivem je, že si položky v hlavním menu můžete libovolně přeskládat. Vzhled menu lze měnit pomocí barevných témat. V telefonu jsou připravena tři poměrně povedená témata.

Telefonní seznam a telefonování – rovných 1000

Nokia 2760 je pouze duální GSM telefon, se kterým si nezavoláte v zámoří. Telefonní seznam je naštěstí stejný, jako u vyšších modelů. Kapacita činí dostatečných 1000 vícepoložkových záznamů. Kontakty mají oddělené jméno a příjmení, nenastává tak problém v synchronizaci. Kontakty v telefonu lze také abecedně seřadit buď podle jména nebo příjmení. Pohledů na telefonní seznam je opravdu mnoho, navíc se dá vždy vybrat mezi různými velikostmi písma. Vyhledávání probíhá postupným psaním a lze zobrazit paměť SIM karty i telefonu současně. Ke každému jménu lze přiřadit až 6 typů čísel, adresu PTT, webové, emailové a poštovní adresy, přezdívky, narozeniny, pracovní zařazení, poznámky, vyzváněcí tón, obrázek či video. Každé jméno může mít až 16 přiřazených informací. Samozřejmostí jsou skupiny volajících, kterých lze vytvořit neomezený počet a následně podle nich filtrovat hovory.


Pohledů na telefonní seznam je mnoho, problém v něm nebudou mít ani lidé s horším zrakem díky velkém fontu

Nokia 2760 bohužel postrádá hlasové vytáčení a ovládání. Vyzváněcí tón a třeba i navolený obrázek přes celou obrazovku vás upozorní na příchozí hovor .. Na rozdíl od vyšších modelů se ale rozlučte s možností přiřadit kontaktům nebo profilům videoklip jako upozornění. Telefon kromě 24-hlasého polyfonního vyzvánění zvládá i MP3 skladby. Na rozdíl od dražších telefonů ale nezvládá AAC ani WMA. Nově se v případě zmeškaného hovoru ukáže kromě zprávy o zmeškaném hovoru také číslo, jméno a obrázek volajícího. Nepříjemné je, že při zavřeném telefonu nejsou k dispozici žádná tlačítka. Pro odmítnutí nebo ztišení hovoru je tedy nutné telefon otevřít.

Zprávy – kvalitní email za malý peníz

Zde se odehrálo nejvíce změn proti předchozí verzi uživatelského prostředí Nokií. Všechny změny se nám líbí a značně zjednodušují práci se zprávami. Pokud chcete napsat novou zprávu, dostanete se do jednotného editoru SMS a MMS zpráv. Typ zprávy se poté mění podle obsahu. Telefon po vložení videa nebo obrázků změní typ zprávy automaticky na MMS. Typ lze ale změnit i ručně, a zamezit tak nechtěným změnám. Editor je podobný předchůdcům, pouze v dolní části přibyl pruh s ikonkami pro vložení multimediálního obsahu (obrázků, videí, zvuků, vizitek apod.). Zvolit lze mezi třemi velikostmi písma. Také při psaní a vytváření zpráv je telefon neskutečně pomalý. Naštěstí pomůže psaní se slovníkem T9, který má přednastavené posílání SMS i s diakritikou, a tak zkracuje zprávy. Naštěstí však lze tuto vlastnost v nastavení snadno vypnout a poté již slovník T9 diakritiku ořezává. U přidávání příjemce je možné vybírat také ze seznamu nejčastěji používaných kontaktů, což je rovněž velice užitečné. Nově se dá přednastavit nejčastěji používaný kontakt (přítelkyně, rodič, kamarád), který se při výběru příjemců zobrazí na prvním místě a opět posílání zpráv urychlí.


Editor zpráv SMS a MMS je nově jednotný, typ se mění automaticky i ručně

Paměť pro SMS zprávy je omezena pouze kapacitou vnitřní paměti telefonu, na paměťovou kartu však zprávy ukládat nelze. Maximální velikost odesílaných MMS zpráv je 300 kB. Vložit do nich lze obrázky, video, zvuk, vizitky i záznamy z kalendáře. Zvláštním typem zpráv je Zvuková zpráva, což je jednoduchá MMS obsahující pouze zvuk. Dále zde pak nalezneme další speciální typ zprávy - Zpráva na displej, což je SMS, která se příjemci rovnou zobrazí na displeji.


Potěší nový emailový klient s autom. stahováním. Nepříjemné je však omezení odesílaných příloh pouze na 65 KB

Milým překvapením je v této třídě telefonu kvalitní emailový klient. Ten již není ve formě JAVA aplikace jako u starších Nokií a uspokojí i náročnějšího uživatele. Správným nastavením vás provede přehledný průvodce. Poté je možné psát nové e-mailové zprávy přímo z nabídky „napsat novou zprávu“. Editor je jednoduchý, ale dovoluje vložit i přílohy. Maximální velikost posílaného emailu je však pouho pouhých 65 Kb, což je mnohem méně, než v případě MMS. Větší přílohy telefon odmítne vložit. Přímo v menu zpráv lze vytvořit až 5 různých emailových schránek, přičemž jsou podporovány protokoly POP3 i IMAP4. Pro každou schránku zvlášť je možno nastavit automatickou aktualizaci (pro POP3 je minimální interval 30 minut, pro IMAP4 je to 5 minut). Pokud jste v zahraničí, telefon automatickou aktualizace vypne a ušetří vás tak infarktu z případné faktury za datové přenosy v roamingu. V záhlaví se při aktualizaci na pozadí začne animovat ikonka a při nových emailech se v záhlaví objeví ikonka nového emailu a telefon nové emaily oznámí i hlášením stejně, jako příchozí zprávy. Načítat se nechá samozřejmě pouze záhlaví, i text nebo celý email včetně příloh. V emailech není problém s diakritikou a podporováno je i ukládání příloh do paměti telefonu.

Organizační funkce – levná, ale dobrá organizace

Jsme velmi rádi, že se Nokia v této oblasti nerozhodla šetřit. Kvalitní kalendář, poznámky nebo úkolovník se leckomu může hodit. Výbava je shodná například se stylovou Nokií 7500 Prism. Do kalendáře lze uložit až 900 záznamů. K dispozici je měsíční, týdenní i denní grafický přehled. Zadat je možno pět typů poznámek: Jednání, Volat, Narozeniny, Poznámka a Upomínka. Samozřejmostí je opakování událostí a upozornění na ně. Narozeniny v kalendáři bohužel nejsou propojeny s kontakty a automaticky se neukazují.


Kalendář je dobře zpracovaný a nic mu nechybí

Bezproblémová je synchronizace s počítačem, stejně tak i v případě úkolů a poznámek. Budík lze nastavit jednorázově, nebo jako opakovaný na zvolené dny. Budit vás kromě standardního tónu může jakýkoli hudební soubor nebo rádio. Nastavit se dá i doba odložení buzení. Nechybí stopky ani odpočítávací měřič. V nabídce nalezneme novou kalkulačku s pokročilými funkcemi, jejíž součástí je i kalkulátor půjček (úroková míra, splátky) a vědecká kalkulačka (tangens, počítání v radiánech apod.). V aplikacích dále nalezneme převodník jednotek, stále však chybí paměť na kódy. S nostalgií vzpomínám na aplikaci peněženka ze starých Nokií. Maximální délka nahrávky diktafonu je pouze 1 minuta a nahrávání probíhá do souboru amr.

Datové funkce – s Operou Mini skrze EDGE

V telefonu nalezneme jednoduchý xHTML prohlížeč, který stačí na WAP a jednoduché webové stránky. Česká diakritika mu nedělá problémy. Pokud si ani na telefonu občas neodpustíte internet, doporučuji stáhnout raději šikovnou JAVA aplikaci Opera Mini, s níž lze surfovat mnohem pohodlněji, než s vestavěným prohlížečem.

I přes nízkou cenu lze v telefonu najít poměrně kvalitní datové funkce. Pro surfování nebo stahování emailů a her poslouží GPRS (třída 10) a dokonce i EDGE (třída 10). Přes Bluetooth lze připojit telefon k počítači a použít jej poté jako modem pro přístup k internetu, nahrávání JAVA aplikací nebo správu 12,8 MB velké vnitřní paměti. Milovníci „drátového“ spojení mohou využít připojení pomocí dokoupitelného USB 2.0 kabelu. Nokia v 2760 použila už nový microUSB port, který ještě není příliš rozšířen.

Zábava a multimédia – bez hudby, ale s FM rádiem

Multimédia jsou nejslabším článkem celého telefonu. Kvůli absenci slotu pro paměťové karty si totiž budete muset vystačit s vnitřní pamětí o velikosti 12,8 MB. Po vybalení z krabice je uživateli přístupných asi 8 MB, což není nijak moc. V telefonu proto také nenalezneme vůbec hudební přehrávač. Hudební soubory MP3 lze po jednom pouze pouštět v Galerii. Jedinou hudební funkcí tak zůstává FM rádio s novou grafikou. K dispozici je automatické ladění, prostor pro 20 uložených stanic a možnost hrát přes reproduktor. Bohužel stále chybí RDS. Pro poslech rádia je potřeba pochopitelně připojit sluchátka.


Rádio, diktafon a přehrávání MP3 skladby

Všechny soubory jsou spravovány v Galerii, nabízející několik druhů pohledů a možností třídění. Lze vytvářet libovolný počet složek, v nichž je možno soubory třídit. Opět si musím postěžovat na pomalost telefonu, která je právě při práci s multimédii nejvíce patrná. Proti vyšším modelům zde nenaleznete možnost prohlížet si fotografie a videa na celé obrazovce. Editor obrázků tu ale je a vy si tak můžete do fotek přidat rámečky, kliparty a další grafiku.

V nabídce nechybí ani několik JAVA her. Nokia 2760 ale nezvládá Javu 2.0, takže se rozlučte s 3D aplikacemi a hrami. Předinstalovaný Snake je také pouze 2D. V paměti nalezneme rovněž populární Sudoku a arkádovou střílečku Phantom Spider. Dle námi provedených benchmarků je rychlost Javy velmi podprůměrná a některé testované hry tím pádem nebyly pro přílišné „sekání“ hratelné. Nové JAVA hry lze pochopitelně nahrát z internetu, počítače nebo jednoduše posláním přes Bluetooth.

Fotoaparát – VGA pro nenáročné

Schopnosti fotoaparátu jsou pouze základní a nečekejte žádné pokročilé nastavování. K dispozici je v podstatě jen noční režim, samospoušť a snímání sekvence 3 obrázků v řadě. Maximální rozlišení VGA je v této kategorii minimem, čekali jsme alespoň o řád vyšší. Fotografie s rozlišením 640 x 480 stačí pouze pro posílání jako MMS. Pro prohlížení na počítači se vzhledem k mizerné kvalitě nehodí. Fotoaparát tak poslouží skutečně jen jako občasný nástroj pro zachycení momentky a následné prohlížení na telefonu. Zvuky fotoaparátu jsou velmi hlasité, ale naštěstí je lze v menu trvale vypnout.


Fotografie jsou jedním slovem úděsné. Horší asi žádný současný fotomobil nevyprodukuje

Nechybí možnost natáčení videa, a to až do délky 1:42 minut. Videosekvence mají rozlišení 128 x 96 bodů a jsou ve formátu 3gp. Také jejich kvalita je nevalná a hodí se pouze pro prohlížení na displeji telefonu.

VIDEO (3GP, 163kB, 128 x 96 px)

Zhodnocení – jednoduchý elegán

Nokia 2760 je pohledný véčkový telefon za rozumný peníz, který nabídne kvalitní konstrukci, práci s kontakty, zprávami i organizací času. Multimediální výbava je plně poplatná ceně kolem 3 tisíc Kč. V této cenové relaci nenaleznete slot pro paměťové karty ani dobrý fotoaparát. Potěší ale FM rádio. Někoho může odradit obecná pomalost telefonu, která mi při testování pila krev. Pokud hledáte mobil pro přehrávání hudby a multimédia, určitě si ještě zhruba 500 Kč za telefon s paměťovými kartami připlaťte. Pokud vám ale stačí rádio, občas zavoláte, napíšete SMS, sem tam něco zapíšete do kalendáře a zároveň požadujete, aby váš levný telefon dobře vypadal, mohla by být pro vás tato Nokia dobrým kandidátem.

Konkurenti – levné véčka na jedno brdo

Všechny véčkové telefony nabízejí v této cenové kategorii prakticky shodné funkce. Vybírat tedy lze spíše podle designu a toho, které uživatelské prostředí je vám bližší. Všechny porovnávané telefony mají VGA fotoaparát, Bluetooth a MP3 vyzvánění. Největším konkurentem Nokii je Motorola V360 s paměťovými kartami nebo mnohem menší a o něco levnější Samsung M300.

Přímým konkurentem je Sony Ericsson Z310i (recenze zde), který nabídne také VGA fotoaparát, Bluetooth, EDGE, MP3 vyzvánění a paměť 14 MB. Navíc přináší čtečku RSS zpráv, možnost minimalizovat JAVA aplikace a kvalitnější webový prohlížeč. Ztrácí naopak kvůli absenci FM rádia a neumí nahrávat ani video. Cenově je na tom stejně jako Nokia 2760, pořídíte jej za 3 tisíc Kč. Pokud srovnáme funkce, vítězí Nokia.

Další konkurencí je například LG KG240 (recenze zde). Opět nabídne VGA fotoaparát, Bluetooth a MP3 vyzvánění. Vzhledem k testované Nokii má navíc LED diodu u fotoaparátu a oba displeje jsou kvalitativně lepší. Zaujme hlavně výrazný vnější OLED displej. Ve výbavě však chybí nahrávání videa, EDGE a FM rádio. Opět tedy funkčně vítězí Nokia.

Ve funkčním porovnání jako jediná vítězí Motorola V360. Kromě FM rádia disponuje všemi funkcemi jako Nokia 2760, navíc ale nabídne slot pro paměťové karty, díky kterému si užijete vlastní hudbu do sytosti. Po stránce funkcí vítězí Motorola, design je však mnohem povedenější u Nokie. Dalšími konkurenty jsou podobně vybavené Samsungy M300 a X680. První z nich je ještě menší než Nokia 2760 a váží pouze 63 gramů. Kromě EDGE však disponuje vším co Nokia, je navíc levnější, menší a stejně stylové. Samsung X680 pak vyměňuje FM rádio za EDGE, jinak je o něco větší a funkčně jinak shodné. Oba Samsungy tak nabízejí v menším obalu stejnou výbavu, jako Nokia 2760. Záleží tedy na vás.

nokia-2760
Klady
  • elegantní vzhled a malé rozměry
  • kvalitní konstrukce
  • vnitřní TFT displej je dobře čitelný na slunci
  • nový emailový klient
Zápory
  • neskutečná pomalost celého telefonu
  • vnější displej mohl být barevný
  • problémy s některými JAVA aplikacemi
  • hodila by se paměťová karta
  • špatná kvalita fotografií i videa
Diskuze ke článku
Jana
"Přes Bluetooth lze připojit telefon k počítači" - jsem se dočetla ve Vaší recenzi. Jelikož jsem věci neznalá, můžete mi prosím poradit?? Díky Jana

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze