Nokia 2310: low-end po americku
recenze

Nokia 2310: low-end po americku

Další z řady telefonů nejnižší třídy, nabízející pouze základní funkce pro volání a SMS. Svého majitele však potěší malým barevným displejem a také FM rádiem s vizuálními efekty. A design? Ten připomíná telefony určené pro americký trh. Líbí se vám?

Nokia se snaží udržet si pozici v low-endovém sektoru, kterou si vydobyla legendárními modely 3310 a 5110. Nestydí se proto nabízet jeden model tisíckrát jinak, protože to, jak se zdá, přináší své ovoce. Nokia 2310 je tak postavena na stejné platformě jako modely 1600, 1110 nebo 1112. Odlišná je pouze přední strana, která je nyní vyvedena ve zcela netradičním stylu.

Co se nám líbí: Cena, vestavěné FM rádio, kvalitní vyzvánění, jednoduché ovládání

Co se nám nelíbí:Malý pasivní displej, kontroverzní design, chybí MMS, WAP i JAVA, chybí paměť, rádio nehraje stereo

Technické parametry

Rozměry105 × 44 × 19 mm
Hmotnost85 gramů
SítěDual band GSM 900 / 1800
Displej 96 x 68 pixelů, pasivní CSTN, 65 tisíc barev
Paměť0 MB
Organizační funkcekalendář, opakovaný budík
Multimédia20-ti hlasá polyfonie, reálné tóny, FM rádio, témata na displeji
Fotoaparát-
Připojení-
Baterie a výdržLi-ion 970 mAh
pohotovost max.: 400 hodin
max. doba hovoru: 360 minut
Cena a dostupnost2 100 Kč
od července 2006

Design a konstrukce – jednoduchý, kontroverzní, americký

Nokia 2310 přímo vychází z modelu 1600, jež byl na trh uveden před rokem (přečtěte si jeho recenzi). Sdílí s ním tělo telefonu včetně jeho zadní části. Odlišuje se však designem přední strany, která je přinejmenším kontroverzní. Podobný design můžeme vídat u telefonů výhradně pro americkou produkci. Že by se některý z designérů přeorientoval na evropské a rozvojové trhy? Každopádně bude mít novinka se svým vzhledem potíže, po dobu testování jsem totiž nepotkal nikoho, koho by její design oslovil. Ostatně vy si můžete udělat názor na design sami z fotografií.


Nokia 2310 má kontroverzní vzhled

Telefon má na low-endový přístroj ideální rozměry (105 × 44 × 19 mm) a hmotnost ( 85 gramů). Dobře se drží v ruce a i přes plastové tělo je konstrukce pevná. Kvůli výměnným krytům to však tak nemusí zůstat. Přední strana telefonu se skládá ze zvláštně působících tří bloků. V jednom matně stříbrném je alfanumerická klávesnice. Druhý blok je o něco užší a tvoří jej funkční tlačítka. Horní část s displejem a reproduktorem je vyplněna černým lesklým povrchem, který však kupodivu příliš nezachytává otisky prstů.

Zadní strana je fádní, tvoří ji z větší části pouze kryt baterie. Ta má kapacitu 970 mAh a díky výbavě z ní nemá telefon velký odběr. Při běžném používání vám tak bude na jedno nabití sloužit zhruba 3-4 dny. Boční hrany telefonu jsou také prázdné, na pravé straně nalezneme pouze výstup reproduktoru. Zajímavostí je, že další výstup se nachází skyrt ve stříbrné mřížce na horní straně. Naopak vespod objevíte pouze konektor pro nabíječku a sluchátka, která dostanete v krabici s telefonem.

Displej – jedna, dva, tři… – počítáme body

Displej si oproti rok starému modelu 1600 nijak nepolepšil. Rozlišení pouhých 96 × 68 bodů dnes nikoho nevytrhne a v dnešní době platí za nejhorší vůbec. Je to dokonce ještě méně než u opravdu starých Sony Ericssonů, které se v té době pyšnily displejem s rozlišením 101 × 80 bodů. Oproti nim však má nová Nokia 65 tisíc barev. Displej je pasivní, z čehož plyne pomalé překreslování a mdlé barvy. S čitelností na slunci to sice není tak špatné, s aktivními displeji jej však nemá cenu srovnávat.

Klávesnice – podivný tvar, podivný mrav

Blok klávesnice má přinejmenším netradiční design. Alfanumerická část je tvořena jedním blokem stříbrných kláves, které jsou poměrně volně uloženy a při psaní se trochu viklají. Mezi klávesami jsou k tomu jen minimální mezery, mají nízký zdvih a nejistý stisk, což rychlosti psaní neprospívá. Funkční část klávesnice je již o poznání lepší, tlačítka jsou dobře rozlišena a dobře se tisknou. Kurzorový kříž je nepochopitelně leskle stříbrný, což způsobuje ulpívání otisků prstů a nečistot. Klávesnice je bíle a rovnoměrně podsvícena.

Hlavní menu, ovládání – opět do řádku

Prostředí telefonu je shodné s ostatními nejlevnějšími modely značky (například 1600 a 1112). Pohotovostní obrazovka je přehledná s velkými hodinami i popisky. Ukazatele síly baterie a signálu jsou umístěny až nahoře v záhlaví. Barva stavových pruhů i podoba tapety závisí na zvoleném motivu nabídky, kterých je v telefonu uloženo 20 a lze je libovolně upravovat. Celkovou barvu je možno navíc plynule v nabídce měnit. U jednotlivých barev si navíc lze zvolit i sytost, čímž se dostáváme na stovky kombinací. Dítko tak může každý den vyrazit do školy s úplně odlišnou podobou menu. Když už chybí WAP, jsou tyto možnosti personalizace příjemné. Jako spořič si lze vybrat buď jednoduché animace nebo analogové a také velké a dobře čitelné digitální hodiny s datumem.


Pohotovostní režim --- Hlavní menu -- druhá úroveň menu

Stiskem červeného telefonku se dají v pohotovostním režimu jednoduše měnit profily. Podržením hvězdičky se rychle aktivuje rádio. Zatímco levá funkční klávesa slouží pro vstup do menu, pod pravou se skrývá upravitelná uživatelská nabídka Jdi na… Čtyřem směrům kurzorové klávesy je napevno svěřeno spouštění editoru zpráv (vlevo), výpis volání (nahoru), spuštění kalendáře (vpravo) a telefonního seznamu (dolů).


Různá barevná témata --- plné přizpůsobení barvy i sytosti

Při otevření hlavního menu nás čeká další překvapení od Nokie: tzv. horizontální nabídka, kdy se ikony pohybují ze strany na stranu. Navíc vždy v pravé části vidíte dvě ikonky následujících funkcí v menu. Je to dosti matoucí, hlavně v začátcích, protože tyto dvě ikonky odvádějí pozornost od té hlavní, která je jen nepatrně větší. Oproti modelu 1600 se změnily ikonky pouze v hlavním menu, jsou nyní v duchu vyšších telefonů výrobce více „3D“. K procházení menu lze použít jak horizontální šipky, tak ty vertikální. Menu 2. úrovně je také ve stejném stylu, až 3. úroveň je většinou textová. Nevím, co Nokii vedlo ke změně tak zažitého a přehledného vertikálního menu s jedinou ikonou přes celý displej. Bylo to rozhodně přehlednější. Rychlost je nadprůměrná, brzdou je pasivní displej, který překreslovat animace v menu.


Grafická vizualizace rádia na pozadí menu --- změna profilu --- ukázka šetřiče displeje

Telefonní seznam a telefonování – volám, nestačí?

Telefonní seznam je jednoduchý, oproti minulým telefonům však doznal změn. Do paměti telefonu lze uložit až 200 kontaktů Už i do nejnižší třídy dorazil vícepoložkový seznam, ke každému jménu si tak můžete uložit až 5 telefonních čísel různých typů. Navíc lze přiřadit specifické vyzvánění a jeden z dvacítky předpřipravených piktogramů. Záznamy se mohou ukládat buď na SIM-kartu, nebo do paměti telefonu. Obě paměti současně telefon zobrazit neumí. Vyhledávání je možné pomocí více znaků, přítomno je i jednoduché filtrování čísel. Stejně jako u předchozích modelů 1600 a 1112 jsou i zde nahrány kromě polyfonních melodií reálné tóny včetně zpěvu, které jsou velmi kvalitní. Hlasitý reproduktor tomu také napomáhá. Škoda, že jich je pouze pár, u telefonů této kategorie se takto kvalitní vyzvánění nevidí. V průběhu hovorů se může hodit i hlasité handsfree. Telefon je pouze dvoupásmový.


telefonní seznam -- detail kontaktu -- hovor

Zprávy – SMSky napíšu, SMS přečtu

Nokia 2310 nenabízí kromě standardních SMS nic jiného (až na chat vycházející z archaické 3310). Paměť stačí pro 60 SMS, což není pro smskující mládež příliš mnoho. Podporovány jsou i dlouhé zprávy. Slovník T9 v češtině zase napomáhá rychlému psaní. Editor však jako na potvoru nijak zvlášť rychlý není, i když na rozdíl od modelu 1600 je patrné zrychlení. Praktické je obnovení smazaného textu a změna velikosti písma. Při větším fontu se na displej vejdou dva opravdu velké řádky. K dispozici je vám i filtrování nevyžádaných zpráv. O MMS, natož Emailu si můžeme nechat jen zdát.


Menu --- editor zpráv s nastaveným malým... - ... a velkým písmem

Organizační funkce – už nemluvím, ale zapisuji

V organizačních funkcích se udály čachry. Zaprvé zmizely originální a užitečné mluvící hodiny, které vás mohly i budit. Místo toho vás může Nokia 2310 budit opakovaně rádiem. K jednoduchým upomínkám přibyl kalendář s měsíčním náhledem. Zobrazí však pouze dva týdny současně, neoplývá tak přehledností. Jeho kapacita je značně omezená, pojme pouze 10 jednoduchých upomínek s možností upozornění. Mezi další funkce lze počítat ještě kalkulačku, stopky, minutku a převodník jednotek. To je už ale opravdu vše.


Měsíční náhled kalendáře --- náhled dne -- menu organizéru


Upomínka --- kalkulačka --- převodník jednotek

Zábava a multimédia – hry a rádio

Kromě skladatele monofonních melodií lze zmínit 3 vestavěné hry. První z nich je nová verze populárního hada, poté v menu nalezneme variaci na Tetris a nakonec známé Bounce. Uživatelskou paměť jako takovou telefon nemá, s tím souvisí také absence JAVY. Kromě pár monofonních melodií si tak do telefonu žádná multimédia nenahrajete.


Vestavěné hry

Novinkou v této kategorii Nokií je vestavěné rádio, které sice hraje pouze mono, ale cesty tramvají tak uběhnou školákům rychleji. Pro jeho spuštění je nutné mít připojena sluchátka, která zároveň slouží jako anténa. Jedná se o jednoduché bílé špunty s průměrným zvukem. Nechybí možnost přehrávat skrze hlasitý reproduktor. Rádio si pamatuje až 20 stanic a dokáže hrát na pozadí. Příjemným zpestřením je možnost aktivovat jednu ze čtyř zajímavých vizualizací, které se poté zobrazují jak v pohotovostním režimu, tak na pozadí nabídky.


Skladatel monofonních melodií --- FM rádio s vizualizací --- Vizualizace se přehrává i na pozadí v pohotovostním režimu

Zhodnocení – ošklivé káčátko nebo atraktivní low-end

Hodnocení designu nechám na každém z vás. Někomu se podivný tvar klávesnice může zamlouvat, někdo vzhled odsoudí. Pro seniory není telefon kvůli horší klávesnici a pasivnímu displeji vhodný. Naopak zacílen je na školáky, kteří oproti staršímu modelu 1600 dostanou nové hry a především rádio. Co se výbavy týče, nabídne pouze základ v podobě volání, sms a pár upomínek. To je skladba funkcí, která by mohla vyhovovat právě nejmenším školákům. Ti také ocení bohatou personalizaci barev menu a kontroverzní design by jim také nemusel příliš vadit. Nokia 2310 se prodává za cenu lehce nad 2 000 Kč.

nokia-2310
Klady
  • Cena
  • vestavěné FM rádio
  • kvalitní vyzvánění
  • jednoduché ovládání
Zápory
  • Malý pasivní displej
  • kontroverzní design
  • chybí MMS
  • WAP i JAVA
  • chybí paměť
  • rádio nehraje stereo
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze