Největší Lumia naživo: první dojmy z Nokia Lumia 625 z Berlína

21

Na stánku Nokie na berlínském veletrhu IFA 2013 jsme se mohli krátce seznámit s u nás dosud neprodávaným modelem Lumia 625, který je zatím největší Lumií. Má 4,7palcový displej, opět polykarbonátové tělo, 5Mpx fotoaparát a navigaci zdarma. Podívejte se na videopohled a naše první dojmy z tohoto telefonu střední třídy.

Nokia si je vědoma určité mezery na trhu, kterou představují cenově dostupné smartphony s velkými displeji. Dokazuje to například úspěch modelu Optimus L9 od LG, který byl i v České republice oblíbený. V podstatě shodnou výbavu jako výše jmenovaný model přináší právě i Lumia 625. Hardware opět zabalila do slušivého polykarbonátového těla, které je oblejší, než u ostatních Lumií. Boky telefonu jsou opravdu hodně kulaté a díky tomu padne 625ka velmi dobře do ruky. Samozřejmostí je množství barevných variant, všimnout si lze také bočních tlačítek zpracovaných v barvě konkrétní varianty.

TIP: přečtěte si kompletní preview nové Nokie Lumia 625

Nokia Lumia 625 – první pohled z IFA 2013

Trochu zamrzí vyšší hmotnost, což je bohužel neduh některých Lumií. Vzhledem k 4,7palcovému displeji a výbavě není pro 159 gramů úplně důvod, akumulátor by také mohl mít o něco vyšší kapacitu. A když jsme u těch negativ, zmíním ještě jedno. Z důvodu finančních úspor neobsahuje Lumia 625 NFC čip.

Co naopak potěší je zadní fotoparát s rozlišením 5 Mpx, který dokáže nahrávat až FullHD video, což v této cenové kategorii ještě není běžné. Potěší také velká vnitřní 8GB paměť, kterou lze rozšířit o paměťové karty microSD. Šetřilo se ale na paměti RAM, která má kapacitu jen 512 MB RAM. Pokud se na to díváme optikou Androidu, je to hodně málo, Windows Phonu to ale bez problémů stačí. Ve Windows Phone Store ale narazíte na pár her, které pro svůj běh vyžadují minimálně 1 GB RAM. Telefon je velmi svižný, ostatně jako všechny Windows Phony.

Lákadlem má být velký 4,7palcový displej, který je typu IPS. Kvalitativně bychom ho srovnali s modelem Lumia 720, i když barvy nám přišli spíše mdlé. Pozorovací úhly a jas ale můžeme zhodnotit jako velmi dobré. Nokia šetřila vzhledem k cenovce na rozlišení, které není HD, ale pouze standardních 800 × 480 px. To už nijak jemná podívaná není a pixely už jsou jednoduše vidět. Trochu to zamrzí, protože konkurenční LG Optimus L9 II s podobnou cenou už má HD displej, které začínají pronikat i do této kategorie zařízení a Nokia by mohla být s HD displejem velmi atraktivní. To by ale konkurovala vyšším Nokiím. Displej tedy nijak zvlášť až na velikost nezaujme, ale svou práci odvede dobře a méně náročným uživatelům bohatě postačí.

Nokia Lumia 625 by se měla začít prodávat koncem září za cenu kolem 7 tisíc Kč včetně DPH. Pro ty, kteří chtějí telefon s velkým displejem za dostupnou cenu, by se mohlo jednat o atraktivní telefon, je ale potřeba počítat s několika omezeními, jako je například absence NFC nebo vyšší hmotnost.

TIP: přečtěte si kompletní preview nové Nokie Lumia 625

Technické parametry Nokia Lumia 625

Kompletní specifikace
Konstrukce133,3 × 72,3 × 9,2 mm, 159 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8930, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:18 hodin
Dostupnostzáří 2013,
Diskuze ke článku
Pepa
Takhle to vypadá na docela oškubaný krám na kterém se zbytečně šetřilo, ani jeden z parametrů by mě tedy ke koupi nepřesvědčil. Škoda, nechápu logiku Nokie.
Petr Tobiášek
Petr Tobiášek
nejde vám video :(
Jiří Borsuk Zábranský
Jiří Borsuk Zábranský
Proč je video soukromé, opravte to, čekám na novinky od Nokie a ono to nejde :( Někde se stala chybka.
Oliver Leško
Oliver Leško
Hmmm... Takto si Nokia neprilepší, na tom HD displeji šetriť nemuseli... NFC je rozšírené, ale aj tak ho nepoužíva veľa ľudí tak ako napr. Bluetooth, preto NFC zas až tak nevadí, aj keď trochu zamrzí. No a tá hmotnosť... To vážne mohlo byť menšie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze