Nejlepší HTC všech dob. Testujeme U12+ se čtyřmi fotoaparáty

19
Nejlepší HTC všech dob. Testujeme U12+ se čtyřmi fotoaparáty
Fotografie: Petr Vojtěch
  • Současná vlajková loď od HTC se chlubí hned čtyřmi fotoaparáty
  • Na zadní i čelní straně najdete vždy dobře fotografující dvojici
  • Novinka láká také na moderní senzorová tlačítka
  • Na českém trhu se objeví během tohoto měsíce

HTC U12+ bylo představeno v květnu letošního roku a výrobce se již rozhodl zahájit předprodej na českém trhu. My si novinku již nějaký ten den hýčkáme v redakci a podělíme se s vámi o naše první dojmy, které budou z větší části věnovány fotoaparátům. Ty má totiž nové HTC hned čtyři, což je rozhodně velkým lákadlem. Jak se brzy dozvíme, nejde zdaleka o jediný trumf, který se U12+ pokusí tasit.

HTC U12+

Tlačítka jsou minulostí

Telefon bez tlačítek? Že jej máte také? Kdepak. První telefon, který se obešel zcela bez fyzických tlačítek, se jmenuje HTC U12+. Na první pohled to však tak nevypadá. Na pravém boku je nadále vidět trojice tlačítek. Jenže ať se budete snažit sebevíc, nestisknete je. Pouze vibrační odezva vás ujistí, že ke stisku došlo. Jde o velmi moderní řešení, které však nebude vyhovovat každému. Vibruje totiž celý rám telefonu, a nemusíte si tak být zcela jistí, že jste udělali to, co jste chtěli. Dalším problémem je, že si tlačítka občas žijí vlastním životem. Stačí mít telefon v ochranném krytu (jeden mimochodem výrobce dodává společně s telefonem) a například jej jen nešťastně chytit. Rázem dojde například ke snížení hlasitosti vyzvánění. Zdá se, že bude potřeba tlačítka vývojem ještě doladit.

HTC U12+

Krásný displej bez výřezu

Mnozí budou mít HTC rádi za to, že nepodlehlo módním výstřelkům a do 6palcového displeje nezasahovalo výřezem. Rámečky přesto hodnotíme jako velmi malé a rozměry celého zařízení tak nejsou zbytečně velké. Zařízení padne skvěle do ruky a pohodlně se ovládá. Pakliže by vám přeci jen úhlopříčka přišla velká, můžete si prostředí zmenšit k pravému nebo levému rohu.

HTC U12+

Výborný zvuk

I nejnovější HTC ctí tradici a patří mezi nejlépe hrající smartphony na trhu. Opět jsme se dočkali dvou reproduktorů, přičemž jeden je nad displejem a druhý na spodní hraně. Výsledná reprodukce je velmi kvalitní a hlasitá. Chybí nám však větší důraz na hloubky, který jsme znávali například ze starších modelů HTC či Alcatel. Spokojeni budete také s dodávanými špuntovými sluchátky, která hrají překvapivě velmi dobře. Jen se bohužel musíte spolehnout v případě drátů výhradně na USB-C konektor. HTC již definitivně zanevřelo na 3,5mm jack a nepřibalilo ani redukci.

HTC U12+

Zklamáním je výdrž

Pohádka o dokonalém HTC dostává povážlivé trhliny v případě baterie a její kapacitě 3 500 mAh, což nepůsobí nijak oslnivě. Zatímco někteří výrobci, třeba Sony, dokáže i s málem vykouzlit dlouhou výdrž, HTC se to nedaří. Pro U12+ je velkým problémem přečkat jeden pracovní den. Náročnější používání, kdy například půl hodinky fotíte a natáčíte videa, hodinku využíváte navigaci a zbylý čas je telefon jen na příjmu, znamená výdrž pouze kolem 9 hodin. Procenta baterie vám budou ubývat doslova před očima. Při středně náročném používání dokážete výdrž vyšponovat na 12 hodin, více ale nečekejte. Výdrž je tak skutečně mizerná. Malou náplastí budiž svižné nabíjení, které trvá zhruba hodinku a čtvrt.

HTC U12+

Čtyři fotoaparáty

Počínaje modelem U12+ rozpoutalo HTC fotoaparátové hody. Na zadní straně nacházíme hlavní širokoúhlý fotoaparát s 12 megapixely a světelností f/1.7, kterému asistuje 16megapixelový teleobjektiv, pomocí kterého můžete až dvojnásobně přibližovat bez ztráty kvality. Samozřejmostí je přítomnost LED diody, optické stabilizace nebo laserového ostření. Prostředí překypuje nastavením a výsledné snímky patři ke špičce. Ano, HTC po kručících dosáhlo vrcholu a vyrovnává se konkurenci. Potěší snímky ve dne i v noci, o makru nemluvě.

Ukázkové snímky ve dne
Ukázkové fotografie – interiér a noc
Vlevo snímek bez přiblížení, vpravo s dvojnásobným zoomem

Na čelní straně se opět nachází dva fotoaparáty, tentokrát s 8 megapixely a jejich přítomnost je zde spjata s živým přeostřováním pozadí. Selfie jsou za dne vcelku kvalitní, v noci nastupuje skutečně výrazný digitální šum.

Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je umožněn až ve 4K rozlišení s 60 snímky za vteřinu. Při záznamu o maximální délce 6 minut pracuje optická stabilizace s elektronickou a videa vás potěší obrazovou kvalitou i plynulostí. Samostatná vyzdvihnutí si zaslouží záznam 3D zvuku, kdy telefon dokáže měnit přijímání zvuku dle přiblížení scény.

HTC U12+ v redakci nadále testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte se nás zeptat v diskuzi pod článkem.

HTC U12+

Rozměry156,6 × 73,9 × 8,7 mm, 188 g
DisplejSuper LCD, 6" (2 880 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 500 mAh
Diskuze ke článku
Karel
Čtyři fotoaparáty? Pokud sčítáte fotoaparáty na přední i zadní straně, tak ti už tu je u Huawei.
Arny2
Myslíte, že výdrž bude lepší po nějaký aktualizaci?
Blue Sun
Blue Sun
Porad je to jen HTC, a jak je videt, stale nevystoupili ze sveho stinu. Zase museli neco pokazit.
Milan Strnadel
Milan Strnadel
Co ten displej? Je to 16:9?? Nebo nudlojdní?
Měl jsem zálusk na U Ultra, v akci za 7t Kč.
Ale nakonec sem do toho nešel, jelikož by nepřekonal můj současný telefon, který už morálně zastarává.

Tohle se mi vážně líbí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze