Nejdřív chyťte mouchu. Jaký je seniorský Android Emporia Smart?

8

Seniorské telefony už přestávají mít pouze podobu kvádříků s obrovskými tlačítky a malým jednoduchým displejem a zcela základními funkcemi. Dostává se i na smartphony. Emporia jeden takový chystá už na závěr tohoto roku a my jsme jej na veletrhu MWC v Barceloně vyzkoušeli. A je překvapivě dobře vybavený.

Co musí udělat majitel nové Emporie Smart, když ji poprvé zapne? Chytit mouchu. Na 4,5palcovém dotykovém displeji s rozlišením 960x540 px se totiž zobrazí tutorial, ve kterém se nejdřív musí senior naučit, jak se vlastně ovládá dotykový displej. To, co nám přijde samozřejmé, tedy trefit se na virtuální předmět na displeji, je pro seniory zpočátku těžké. Stejně tak se posouvat, přesouvat a zvětšovat položky, a tak podobně.

Emporia Smart

Je to Android, ale není to Android

Když toto senior zvládne, dostane se již do prostředí, které nemá s Androidem tak, jak ho známe, společného nic. Prim hrají velké ikony, na které je snadné klepnout. K dispozici jsou nejen základní funkce jako volání či čtení zpráv, ale nechybí ani kalendář, e-mailový klient, webový prohlížeč nebo fotoaparát. Ty má dokonce telefon dva, jeden 8Mpx vzadu a 1,3Mpx vepředu. Hardware telefonu celkově není vůbec špatný, vše je totiž například poháněno čtyřjádrovým procesorem. Displej je jasný a dobře čitelný, tlačítka pod ním jsou opravdu velká, skvěle nahmatatelná a snadno použitelná. Telefon obsahuje i spoustu prvků, které známe z dalších seniorských telefonů výrobce, jako například SOS tlačítko na zadní straně, boční tlačítko pro zapnutí svítilny a další praktické pomůcky. Celý telefon je naschvál poměrně velký a ergonomicky tvarovaný tak, aby se dal snadno uchopit i v pokročilém věku při méně ohebných kloubech.

Cloud pro seniory

Emporia myslela i na takové maličkosti, jako microUSB nabíječku. Také vás štve, když zapojujete kabel do konektoru telefonu obráceně? Aby se těchto omylů nemohli důchodci dopustit, je u microUSB konektoru ještě kolík a vy tak nabíječku vždy zapojíte správně. K telefonu je přiložen i vysouvací stylus, pro který je připraveno jednoduché poutko nebo kolébka s reproduktorem.

Telefonem to ale nekončí, k dispozici je dokonce cloudová služba EmporiaMe, do které se vše z telefonu může přenášet a zároveň zálohovat. Záznamy v kalendáři, e-maily, fotografie a další události lze prohlížet skrze aplikaci v tabletu, ze kterého lze telefon i prozvonit, zamknout nebo monitorovat. I zde je vše přizpůsobeno pro snadné použité, veškeré ikony jsou velké a ovládání skutečně snadné. Aplikace pro tablet bude dostupná pro systémy Android a iOS.

Stylus, kolébka s reproduktorem a praktická nabíječka

Vývoj telefonu nyní probíhá a stále zbývá spoustu aplikací přizpůsobit pro snadnou čitelnost a ovladatelnost. Chytrý telefon Emporia Smart se na první trhy, včetně domácího rakouského, dostane na konci tohoto roku, v České republice budete moci svým rodičům a prarodičům zakoupit první chytrou Emporii až v první polovině roku 2015.

Diskuze ke článku
Breta
Tý jo, mě se to celkem líbí. A konstrukce je taky sympatická, třeba to tlačítko svítilny by mohlo být i na jiných telefonech. Teda až na to poutko pro stylus ten bych oželel:D. Ale jinak myslím že né jenom proi seniory fajn.
grid
Otázka bude cena. Třeba 4jadro tam byt nemuselo. Děda asi nebude parit GTA na tom. Každopádně porat něco blbuvzdorneho na trhu chybi jako toto. Zkuste dedovi vysvětlit ze nemuze mit dotykový mobil protoze je nesikovny.
Standa
Myslím, že tento telefon by mohla být opravdu trefa do černého.
Karel Lang
Karel Lang
Naposledy upraveno: 27. 2. 2014 12:56
Myslím že cena bude celkem darda vzhledem k výbavě, co si pamatuju na ostatní Emporie. Kupte dědouškům a babičkám normální android a nainstalujte jim tam tohle.
https://play.google.com/store/apps/details?id=name.kunes.android.launcher.activity
nebo trochu ořezanou free verzi
https://play.google.com/store/apps/details?id=name.kunes.android.launcher.demo
Kdo má technicky zdatnou babičku nebo dědouška, má je moc rád a má dost peněz, koupí high end (nejlépe nějaký odolný, přece jen už nemají tak šikovné ručky- ač nejsem příznivcem Samsungu, napadá mě X-cover nebo S4 Active), kdo má málo peněz, koupí low end a kdo je má jenom na to, aby z nich tahal prachy, tak se na ně stejně vysere, na to, aby jim zavolal 1x měsíčně, že si přijede pro prachy do domova důchodců, na to jim přece stačí 15 let stará nokia 3310. :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze