Udělá si Google mezi mobily pořádek? Chystaná skládačka má mít jiné jméno

aktualizováno
Udělá si Google mezi mobily pořádek? Chystaná skládačka má mít jiné jméno
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Nově by skládačka mohla být zařazena mezi Pixely 9
  • Nadále by mělo jít o knížkový typ skládacího zařízení

Aktualizováno 16. 4. 2024

Loni na jaře jsme dočkali historicky prvního Pixelu Fold a při vyhlížení nástupce bylo vcelku nasnadě, že půjde o Pixel Fold 2. Dle nejnovějších informací androidautihority.com by však mohlo dojít ke změně pojmenování. Google by totiž mohl zvažovat sjednocení své nabídky mobilních telefonů, novinka by se mohla začlenit do připravované řady Pixel 9. Spekuluje se proto o názvu Pixel 9 Pro Fold.

Plánovaná řada Pixel 9 by tak letos měla čítat hned čtyři zástupce. Kromě tradičních Pixelů 9 a 9 Pro se dočkáme zmíněného Pixelu 9 Pro Fold a následně ještě Pixelu 9 Pro XL. Posledně jmenovaný má být přímým nástupcem současného Pixelu 8 Pro, zatímco Pixel 9 Pro má přinést špičkovou výbavu, avšak v menším těle.

Původní informace z 8. 2. 2024

Ve světě ohebných smartphonů jasně dominuje Samsung, avšak zajímavým know-how se může pochlubit například i Honor, který nedávno na náš trh uvedl extrémně tenký Honor Magic V2, či Google, jenž stojí za povedeným, avšak poměrně drahým Pixelem Fold. Právě druhá generace skládacího Pixelu, jež by mohla vcelku logicky dorazit až s uvedením řady Pixel 9, aby byla sjednocena čipová výbava, se nyní objevila na internetu v podobě prototypu.

Pochopitelně se nelze 100% spolehnout na to, že se jedná o skutečný prototyp chystaného Pixelu Fold 2, budeme-li však vycházet z toho, co máme k dispozici, můžeme si všimnout několika zajímavých změn. Tou již na první pohled okamžitě viditelnou je podoba fotomodulu, jenž se od toho, který známe z Pixelu Fold, výrazně liší. Fotomodul u prototypu má spíše tvar kratšího obdélníku, na rozdíl od podlouhlého fotomodulu u původního Pixelu Fold, který byl podle nás stylovější.


Další změnou mají být samotné rozměry. Zdá se totiž, že Pixel Fold 2 bude vyšší na rozdíl od původního Foldu, který byl spíše nižší a širší, což se nám ale vcelku líbilo. Podle androidauthority.com lze předpokládat, že se dočkáme rovněž většího vnitřního displeje, minimálně kvůli tomu, že se má tentokrát selfie kamerka ukrývat v „průstřelu“ obrazovky, nikoliv v rámečku jako u první generace. Důvodem pro změnu rozměrů, tedy i poměru stran zařízení, má být snadnější optimalizace aplikací pro tento poměr stran displeje, neboť u původního Pixelu Fold museli vývojáři speciálně upravit své aplikace a Google musel zase vytvořit speciální funkci, jež umožňovala aplikace roztáhnout na celou obrazovku.

Jako vždy platí, že moudřejší budeme až s odstupem času a blížícím se (předpokládaným) odhalením telefonu, což by mělo být v říjnu letošního roku spolu s Pixely 9.