Na co se podívat o Vánocích? Tohle vás přiměje přemýšlet o moderní technice

Zajímavé filmy a seriály z roku 2017
7
Na co se podívat o Vánocích? Tohle vás přiměje přemýšlet o moderní technice

Nebudeme si nic nalhávat, vánoční svátky znamenají také doběla rozžhavený televizor, případně jiný zobrazovač. Hledáte vhodný obsah a máte pocit, že čím je bohatší nabídka, tím horší je výběr? Následující výčet filmů a seriálů z posledního roku vás jistojistě přinutí dívat se na počítače, mobily, internet, sociální sítě i virtuální realitu v trochu jiném světě.

Náš výběr nelze otevřít jinak než snímkem The Circle. Technicky vzato se ani nejedná o sci-fi, protože všechny popisované technologie už jsou víceméně komerčně dostupné, stejně tak jako existují nápady na jejich využití. Představte si, že by existovala společnost mající asi takový vliv jako Google, Apple a Microsoft dohromady. Její šéf by byl charismatický vizionář, který by bez skrupulí razil hesla jako „sdílet znamená starat se“ nebo „soukromí je krádež“. Jak by asi vypadal svět, kde by se lidé podobnému přístupu nebránili, ale nadšeně mu tleskali?

Bohužel filmové zpracování trpí mnoha hollywoodskými nemocemi: povrchností, zjednodušováním a nutkavou potřebou odvyprávět konec podle svého. Takže v tomto případě snad bude vhodnější začít stejnojmennou literární předlohou Dava Eggerse.

Naopak pokračování kultovní sci-fi Blade Runner 2049 sklízí až na výjimky pozitivní hodnocení. Jak naznačuje bezmála tříhodinová délka, není to žádný blockbuster, který by jako mnoho jiných podobných remaků a restartů zničil odkaz původní legendy.

A když mluvíme o odkazech, je to dobrá příležitost odbočit k televizním seriálům a říci si něco o Philip K. Dick‘s Electric Dreams. Jméno tohoto spisovatele jste určitě slyšeli, bez něj by dnes žánr sci-fi nebyl tím, čím je. Ovšem jeho nepříliš přístupný styl psaní způsobil, že svět filmů a seriálů těžil spíše z jeho nápadů, než aby se k jeho dílu stoprocentně přihlásil. Snad bude tento zatím šestidílný seriál dostatečnou satisfakcí. Pokud vám nedají témata jako alternativní realita, virtuální realita nebo umělá inteligence spát, tady si budete chrochtat blahem.

U seriálů rovnou zůstaneme, a to troufalým prohlášením o vrcholu letošní sezóny, který přijde 29. prosince, kdy má premiéru celá čtvrtá řada Black Mirror (českým názvem Černé zrcadlo). Samozřejmě, vždy jsou na místě obavy, že celá série vyčerpala a začíná se opakovat, nebo případně míří špatným směrem. Ale podle prvních ukázek tento moment snad nenastane na konci tohoto roku. Minimálně se můžeme stále těšit na příznačnou žánrovou pestrost, kdy vedle sebe nalezneme například lehce komediální díl o úskalí seznamování přes sociální sítě (Hang the DJ) a černobílé artové podobenství o konci světa (Metalhead).

Jinak byl rok 2017 na pořádné sci-fi filmy docela chudý. Většina se schovává pod módní superhrdinskou peřinu, která je nenutí vymýšlet nic originálního. Další snímky jsou funkční jen do doby, než vám dojde, že je to přiznaný nebo nepřiznaný remake, jako Life (Život), Alien: Covenant (Vetřelec: Covenant) nebo Flatliners (Hráči se smrtí), a tak se překvapivě může jevit sledování dokumentů mnohem zábavnější. Mezi těmi z roku 2017 je to pak především Kim Dotcom: Caught in the Web, který ukazuje nejenom příběh Kima a Megauploadu, ale také současného světa.

TIP! Mr. Robot se letos vrátil se třetí řadou a stále si drží úroveň, a to jak hackovacích schopností, tak svých psychických obtíží.

Na závěr něco na odlehčení. Pokud vám chybí IT Crowd (Ajťáci) a se slzou v oku sledujete, kam až mohla klesnout The Big Bang Theory (Teorie velkého třesku), pak zkuste Silicon Valley. Budiž jeho hlavní devizou, že mnoho z vtipů ani nepochopíte, tedy pokud nejste geek na významné pozici v mezinárodní IT firmě. Naopak Future Man vsází na zemitější notu – stačí jen zmínit jméno Setha Rogena a hned víte, na čem jste.

Takto bychom mohli pokračovat dál a dál. Mít internetovou videopůjčovnu a natočit pro ní vlastní seriál je asi tak „in“, jako spouštět v roce 1998 internetový portál, zkrátka každý musí být u toho. Což je také výzva pro vaši kolektivní moudrost: Na jaké zajímavé kousky jste v poslední době narazili?

Diskuze ke článku
Offečka Jablečna
Víte, proč někteří lidé slaví Vánoce až v lednu? Protože se jim lágnul Droid. Hahaha.
Mimar48
Za hodně dlouhou dobu jediný zalagování, který mám možnost opakovaně pozorovat, je to ve Tvém myšlení.
Škoda, že můj názor Ti ten zaseklý systém ve Tvé hlavě nerestartuje a Ty se stále budeš dívat na skutečný svět neobjektivně ...
... ale co... i tak si užij svátky ;)
Jiří
Klasika je klasika... It Crowds :-)
Řezňýk
Na co se podívat o vánocích? PronHub, xvideos, tube8, freevideo...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze