Na českém trhu se loni dařilo Lenovu a Huawei, ztrácí Samsung

75

Často vídáme prodejní čísla a podíly jednotlivých výrobců v celosvětovém měřítku. Neméně zajímavá jsou však také čísla týkající se výhradně českého trhu s chytrými telefony. Tentokrát se podíváme na porovnání podílů výrobců smartphonů na českém trhu v letech 2014 a 2015. Zatímco dominantní Samsung mírně ztrácí, derou se nahoru čínští výrobci.

Výrobce s největším podílem na českém trhu: Samsung, Lenovo, Huawei a Microsoft

Dle nejnovějších dat týkajících se českého trhu, které má redakce mobilenet.cz k dispozici, asi nepřekvapí, že dominantní postavení má i na českém trhu Samsung. Pokud se však podíváte na graf či tabulku, lze si všimnout meziročního poklesu v tržím podílu. Ještě v roce 2014 jihokorejský výrobce držel téměř 40% podíl, loni už to bylo jen 35,5 %. Lví podíl na tomto poklesu má raketový nástup čínských výrobců, a to především Lenova. tento ambiciózní čínský výrobce totiž svůj tržní podíl v České republice téměř zpětinásobil a s podílem 12,4 % v roce 2015 se stal druhým nejprodávanějším výrobcem u nás.

Radovat se mohou také ve společnosti Huawei a jejich značce Honor. Data těchto dvou značek jsou udávána pospolu a meziroční nárůst je opět vcelku výrazný. Huawei díky podílu 8,6 % v roce 2015 poskočil na třetí příčku. U všech dalších výrobců už je při meziročním srovnání zaznamenán pokles. Dokonce i světově velmi silný Apple musí v České republice čelit silné konkurenci. Nutno však dodat, že podíl Applu na českém trhu chytrých telefonů se vesměs nemění a pohybuje se v obou letech kolem hranice 6,5 %.

Podíl výrobců chytrých telefonů na českém trhu

Výrobce / rok 2014 2015 rozdíl
Samsung 39,7 % 35,5 % - 4,2 p.b.
Lenovo 2,2 % 12,4 % + 10,2 p.b.
Huawei / Honor 5 % 8,6 % + 3,6 p.b.
Microsoft / Nokia 6,9 % 6,7 % - 0,2 p.b.
Apple 6,7 % 6,5 % - 0,2 p.b.
Sony 7,4 % 4,8 % - 2,6 p.b.
LG 5,5 % 4,5 % - 1,0 p.b.
Alcatel 3,8 % 2,1 % - 1,7 p.b.
Ostatní 22,8 % 18,9 % - 3,9 p.b.

Paradoxně slušné oblibě se na českém trhu těší chytré telefony s Windows Phone, respektive Lumie od Microsoftu či Nokie. Jejich podíl se na českém trhu blíží 7 % a ačkoliv meziročně mírně klesl, stále se Microsoft může hřát na čtvrté příčce. Známým i populárním výrobcem je jihokorejské LG, kterému však v roce 2015 podíl klesl již pod 5 %. Ještě mnohem hůře je na tom však japonské Sony. To bylo ještě v roce 2014 druhým nejpopulárnějším výrobcem chytrých telefonů na českém trhu s podílem 7,4 %. Ten však loni spadl až na 4,8 % a drží se jen těsně nad LG na šesté příčce. Posledním jmenovaným výrobcem je Alcatel, kterému se však také nedaří a nadějný téměř 4% podíl z roku 2014 nedokázal udržet a poklesl ke 2 %.

Další výrobci jsou již sloučeny do kategorie ostatní a nutno zmínit, že jejich podíl rovněž klesá. Pokud bychom měli zmínit nejsilnější zástupce z kategorie ostatní, byly by to smartphony značky Vodafone a Acer, jejichž tržní podíl se v roce 2015 pohyboval lehce nad 2 %. Zbývá doplnit, že na českém trhu roste celkový prodej chytrých telefonů. Zatímco v roce 2014 se prodalo 1,79 miliónů smartphonů, v roce 2015 to bylo již 2,24 miliónů chytrých telefonů. Prodalo se tedy bezmála o půl miliónů kusů smartphonů více.

Diskuze ke článku
tomas
Preco je ms za applem? Podla cisiel ma byt nad nim aj ked ide len o desatinky ale ...
apetr
Tato statistika je neuplná a zavádějící pokud agentura uvede,že ostatní výrobci mají 26,6 % trhu tak kteří to jsou. Pouze uvede výrobce kteří jí zaplatí.
Grom
Mno jo, ale v metru vidím furt jen Samsung nebo Apple :) .. takže prodej a zastoupení na trhu bude rozdíl. Hodně iphonů se dováží.
blue.sun
Je vidět, že android nejvíce kanibalizuje sebe sama. A že kvalita není u nás vždy nejlepší recept, bohužel. Jak si jinak vysvětlit tak obří skok Lenova, které není ničím zajímavé? Či dua Huawei/Horor? Nejvíce na úkor LG, Sony...
HTC se už do statistiky ani nevejde. Xiaomi zase ještě ne... Samsung sice ztratil, ale pořád ne tolik, co Sony a LG, proto mi jest záhadou, proč zrovna Samsung se musí objevit v nadpisu. Ztratil nějakých 10% objemu prodejů, Sony padlo o více jak třetinu! LG o 20%! Ale v nadpisu musí být Samsung...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze