Motorola RAZR 2 V8: ladné křivky okouzlí
recenze

Motorola RAZR 2 V8: ladné křivky okouzlí

5

Nástupce legendárního RAZRU přináší ještě vábivější design, dva kvalitní TFT displeje, hudební přehrávač, 2 Mpx fotoaparát, velká vnitřní paměť 420 MB, operační systém na bázi Linuxu a Javy, EDGE a mnoho dalšího. Přečtěte si naší recenzi telefonu Motorola RAZR2 V8 a posuďte sami, jak velkou chválu si zaslouží. 1x VIDEO

Motorola RAZR2 V8 v plné míře navazuje na předchozí velice úspěšný model žiletky a přináší několik inovací. Elegance by se dala krájet, o čemž svědčí nejen použité materiály, ale i dva displeje s 262 tisíci barev, z nichž ten vnitřní nese navíc i dotykovou část na ovládání hudebního přehrávače. Z hlediska připojení si nelze stěžovat, zastoupení má kromě sítí GSM i UMTS a HSDPA, avšak u verze telefonu V9. Přečtěte si naší obsáhlou recenzi, ve které nám nezůstalo utajeno ani jedno tajemnství tohoto opravdového véčkového krasavce.

Technické parametry - Motorola RAZR 2 V8

Rozměry103 x 53 x 11,9 mm
Hmotnost117 gramů
Konstrukcevéčková
Barevné kombinace tmavě modro-šedá
SítěQuad-band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz
Hlavní displej 240 x 320 bodů, 262 tisíc barev, aktivní TFT, úhlopříčka 5,5 cm
Vnější displej 240 x 320 bodů, 262 tisíc barev, aktivní TFT, úhlopříčka 5 cm, dotyková tlačítka pod displejem
Paměť420 MB, dále nerozšiřitelná
Operační systémUzavřený OS postavený na Linuxu a Javě
Organizační a další funkcevícepoložkový adresář, emailový klient, kalendář, úkoly, poznámky, synchronizace s PC a serverem, kalkulačka, převodník jednotek, opakovaný budík, hlasové ovládání a vytáčení, HTML prohlížeč Opera 8.5, Crystal Talk, hlasový asistent, pokročilé hlasové ovládání
Multimédia64-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač (MP3, AAC, eAAC, eAAC+, WMA) s podporou rozdělení podle ID3 tagů, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, streaming, editor obrázků, JAVA 2.0 s podporou 3D
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 bodů), bez autofocusu, noční režim, vyvážení bílé, barevné efekty, samospoušť, 8x digitální zoom, vyvážení bílé, barevné efekty
video 176 x 144 bodů, 15 fps
Datové funkce GPRS (třída 12), EDGE (třída 12)
Bluetooth 2.0 (A2DP), USB 2.0 (konektor micro-USB)
Baterie a výdržLi-ion 770 mAh
pohotovost max.: 280 hodin
max. doba hovoru: 500 minut
Cena a dostupnost9 000 Kč (k 1.2.2008)
od září 2007

V krabici s přístrojem naleznete:

  • návod
  • nabíječku
  • Li-Ion baterii s kapacitou 770 mAh
  • CD se softwarem Motorola
  • headset
  • USB datový kabel

plus Plusy

  • stylová konstrukce
  • vnitřní paměť 420 MB
  • operační systém na bázi Linuxu a Javy
  • USB s podporou Mass Storage
  • propracované menu
  • hudební přehrávač
  • vnější TFT displej s 262 tisíci barev
  • dotyková tlačítka na vnějším displeji
  • Bluetooth 2.0 (A2DP)
  • dobrá výdrž

minus Mínusy

  • fotoaparát bez autofocusu
  • na krytu ulpívají otisky prstů
  • slovník T9 píše s diakritikou
  • vnitřní paměť nelze rozšířit

Pro koho je Motorola RAZR2 V8?

  • pro lidi toužící po stylovém telefonu nástupce legendárního RAZRU
  • pro hudební nadšence potřebující dostatečnou úložnou paměť

Oficiální reklama na model RAZR V8

Design a konstrukce: elegance kam se podíváte

Design novinky se nese plně v duchu předchozích modelů RAZR a KRZR, přičemž rukopis každého z nich je na RAZRu 2 patrný. Nechybí lesklé plochy a leptaná klávesnice uvnitř. Charakteristická brada se však téměř vytratila a na jejím místě nalezneme pouze nepatrné rozšíření. Překvapením je ještě tenčí konstrukce, než u původního RAZRu. Motorola ubrala další 2 milimetry, nyní se chlubí tloušťkou pouze 11,9 milimetrů . Kompletní rozměry nového RAZRu 2 činí 103 x 53 x 11,9 mm. Uvedené parametry platí pouze pro GSM/EDGE verzi (označenou jako RAZR 2 V8).

Levý bok se prezentuje jediným tlačítkem, kterým lze aktivovat fotoaparát. Okolí je doslova poseto miniaturními dírkami, které dotváří skvostné dílo z hlediska zpracování. Jen těžko byste hledali nezaoblenou hranu, vše je v naprosté symbióze a lahodí očím majitele. Pro uvázání poutka je připraven otvor v kloubu telefonu.

Pravý bok je, co se tlačítek týče, obsáhlejší. Své místo tu zaujímá dvojice tlačítek ovládajících hlasitost, CHYBI TLACITKO a konektor micro-USB. Ten je zakryt pologumovou krytkou, která se lehce odchlípne směrem k zadní straně telefonu.

Zadní strana je naprosto nezajímavá, kromě schovaného konektoru externí antény zde nic nenajdeme. Kryt ukrývající baterii je pevný a při pomačkání nevydává žádné zvuky. Pochvalme tedy Motorolu za opravdu vynikající design, zpracování a použité materiály na telefonu, které jí můžou závidět i ty nejdražší telefony vyrobené z příliš nekvalitních plastů.

Baterie a výdrž:

Testovaný telefon nás utvrdil v tom, že Motorola vyrábí velice kvalitní telefony z hlediska výdrže, pokud ovšem nezapneme Bluetooth nebo neposloucháme hudbu. To jde spotřeba prudce nahoru a brzy nezbývá než zaplakat nad vybitou baterií. Telefon vás nicméně ani neupozorní, že by se v blízké době měl vybít. Proto se zcela nečekaně vypne a bez nabití už ho nemáte šanci oživit. Výdrž je výrobcem udávána na 280 hodin v pohotovostním režimu. Volat lze nepřetržitě až 500 minut.

Klávesnice:

Eskadra tlačítek působí značně rozlehle. Američané jsou schopni vyrobit téměř cokoliv takové přehnaně velké, což zde je více na škodu než užitek. Při psaní tyto rozestupy mezi tlačítky mohou lidem s menšími prsty činit velké potíže a nutnost zapojovat obě ruce. Pochvalme Motorolu za celkové kovové pojetí modelu, je až k neuvěření, jak se jednotlivá tlačítka chovají při pomačkání. Těžko vysvětlovat, co přesně myslíme, doporučujeme vyzkoušet.

Zvuk:

Kdo si potrpí na kvalitním zvuku linoucím se z reproduktorů mobilních telefonů, pak by měl raději model RAZR V8 brát s rezervou. Na puštění rádia z reproduktoru to člověk chvíli vydrží, při delším poslechu by ale ocenil lepší. Proto raději poslouchat sluchátky, které naleznete v balení. Jsou to klasická pecková, v uších dobře drží a produkují uspokojivý zvuk. Při poslechu přes Bluetooth sluchátka počítejte s omezenou dobou poslechu, telefon bude vyždímán po několika hodinách (5-7). Záleží samozřejmě na hlasitosti poslechu.

Displej:

Telefon nese dva naoko totožné displeje, oba shodně s rozlišením QVGA (240 x 320 pixelů), zobrazující 262 tisíc barev, avšak ten vnější je o nepatrných 5 mm v úhlopříčce menší. Hlavní vnitřní má úhlopříčku 5,5 cm a je dobře čitelný za jakýchkoliv světelných podmínek. Vnější je využitelný především při přehrávání hudby, kdy lze podle potřeby přepínat mezi skladbami pomocí dotykových tlačítek.

Vnitřní displej není nikterak zapuštěn pod úroveň plochy, proto se při zavření telefonu přímo dotýká tlačítek a při menším stlačení jsou pozorovatelné otisky kláves na displeji při opětovném otevření. Doraz zajišťuje pogumovaná zarážka pod klávesnicí. Oba displeje jsou umístěny přesně proti sobě a mezi nimi je otevírací kryt tenký 5 mm! Tady se bez námitky hodí přirovnání, že by se s ním dalo řezat dříví.

V nastavení telefonu jde snadno měnit jas a kontrast displeje, automaticky se tato úprava projeví na obou displejích. Šikovné jsou i hodiny co by šetřič obrazovky, které jsou dobře viditelné na vnějším displeji. Schémata lze v telefonu libovolně upravovat, nebo si stáhnout přímo od výrobce některá další, pokud s přeinstalovanými nejste příliš spokojeni.

Hlavní menu, ovládání:

Při vstupu do hlavního menu na váš čeká devatero ikonek, které jsou uzpůsobené trochu odlišně než u jiných výrobců. Označena je nejprve ikonka Hry a aplikace, takže ti z vás zvyklí pro tři máčknutí a ocitnutí se ve složce psaní zprávy, mají smůlu. Samozřejmě je to jen nepatrná újma a v krátké době si zcela jistě zvyknete.

Ovládání a orientace v menu je téměř bezproblémová záležitost. Celkem složité nám přišlo zapínání Bluetooth a připojování zařízení, které je ukryto hluboko v nastavení a není možno zvolit výhodnější zkratku. Linuxové prostředí je lehce identifikovatelné podle stylu nápisů a tvarů, práce s ním je svižná, avšak vzhledem k barvám lehce deprimující.

Fotoaparát:

Malá čočka na přední straně telefonu dokáže pořizovat snímky v rozlišení 2 megapixely. Mínusem je však absence automatického zaostřování a také LED diody. Motorola RAZR2 V8 tak bude sloužit skutečně pouze k momentkám v dobrých světelných podmínkách. Nastavit je možno také dvě nižší rozlišení (1,3 megapixely, VGA a QVGA). Nejrychleji lze fotoaparát aktivovat klávesou na pravém boku telefonu, po jejímž stisku se až po dlouhých šesti vteřinách zobrazí prostředí fotoaparátu. Telefon se při focení drží na výšku, fotografie jsou bohužel orientovány taktéž na výšku (tedy rozlišení 1200 x 1600 bodů. Jako spoušť poslouží potvrzovací střední klávesa, přičemž prodleva mezi jejím stiskem a vyfocením snímku téměř neexistuje. Snímání i ukládání probíhá okamžitě a během vteřiny není problém vyfotit ručně dva snímky.

Využít lze až 8násobný digitální zoom, který však pracuje pouze formou výřezů. Vertikálními tlačítky kurzorového kříže pak se dají volit jednotlivá nastavení, jejichž hodnoty lze horizontálními klávesami měnit. K dispozici je vyvážení bílé, kompenzace expozice a barevné efekty. Pokud telefon zavřete, lze pomocí kvalitního vnějšího displeje pohodlně zhotovit autoportrét. Jako spoušť pak slouží boční tlačítko pro aktivaci fotoaparátu. Nahrávání videa v kvalitě 176 x 144 bodů (15 snímků za vteřinu) je nepříliš zdařilé a je na výrobci, jestli se do budoucna pokusí o zlepšení, vždyť i Sony Ericsson už začíná nabízet vyšší rozlišení QVGA.

Kvalitou snímků model příliš nepřesvědčil. Na ostatní 2 Mpx konkurenty ztrácí průměrnou ostrostí. Telefon má také sklony k přepalům a občas podivně interpretuje bílou. Na bílé fasádě chrámu se tak kromě originální barvy objevily navíc načervenalé a nazelenalé plochy. Pochválit naopak můžeme za živé a jinak věrné barvy, velmi nízkou hladinu šumu a excelentní rychlost snímání. Dobrý dojem však přebíjí rozostřená oblast u středu snímku.

Zkušební fotografie:

Přehrávač hudby:

GSM varianta V8 přichází s 420 MB vnitřní paměti, ovšem bez možnosti rozšíření. O běh RAZRu 2 se stará výjimečně rychlý procesor ARM 11 s taktem 500 Mhz. I díky němu je přehrávání písní a přechod mezi jednotlivými skladbami svižný. Paměť je na několika hodinový poslech dostačující, paměťový slot by i tak byl vhodný zejména na ukládání většího počtu skladeb nebo videí.

Vestavěný hudební přehrávač umí třídit skladby podle ID3 tagů, nechybí možnost vytváření vlastních seznamů skladeb. Poskytuje všechny důležité informace, nechybí možnost skladby přetáčet. Přehrávač umí hrát i na pozadí, skladby můžete z přehrávaného seznamu vybírat i pomocí vnějšího displeje a bočních tlačítek při zavřeném telefonu.

Pokročilejší funkce typu grafického ekvalizéru stále chybí, přesto se ale jedná o zdaleka nejlepší přehrávač, který ve svých telefonech Motorola předvedla. Malou náhradou je možnost v několika stupních zvýraznit basy. Pokud budete chtít připojit svá vlastní sluchátka, je nutno si zakoupit redukci s mini-USB konektoru na 3,5 mm Jack. S telefonem dodávaný headset je poměrně kvalitní, běžným uživatelům pro poslech hudby bohatě postačí. Díky přítomnosti A2DP navíc nechybí možnost připojit stereo Bluetooth sluchátka. Škoda jen, že k hudebnímu přehrávači Motorola nepřidala také FM rádio.

Telefonování a telefonní seznam:

Do telefonního seznamu se vejde až 2000 kontaktů, přičemž je samozřejmě o vícepoložková jména. Vyhledávání probíhá podle více písmen, k dispozici jsou dvě zobrazení. Buď lze zobrazit pouze seznam jmen, nebo praktičtější způsob, kdy se na displej vejde pouze trojice jmen, u každého ale vidíte jeho fotografii a přiřazená telefonní čísla, mezi kterými lze v horizontálním směru procházet. Ke každému jménu lze uložit až sedm telefonních čísel, dvojici emailových, poštovních i webových adres. Kromě toho nechybí políčka pro přezdívku, narozeniny, poznámku, obrázek a vyzváněcí melodii. Kontakty lze třídit do přednastavených i vlastních skupin volajících (kategorií).

Zprávy:

RARZ2 V8 podporuje všechny v současné době běžné typy zpráv. Nechybí tak SMS, EMS, MMS, ani emaily. Zajímavou novinkou je jednotný editor zpráv pro všechny tyto typy, kromě emailu. Podle obsahu zprávy si telefon sám rozhodne, jakou technologii má při odesílání použít. Takže než vložíte obrázky, videa, nebo nahrávky, telefon počítá s obyčejnou SMS, následně však v případě vložení multimédií automaticky změní typ na MMS. Dle mého názoru je to krok správným směrem, ale v kontextové nabídce by mohla být volba, která typ zprávy telefonu napevno určí.

Editor napsané znaky počítá od nuly. Pro čtení i psaní zpráv je k dispozici sedm řádků, přičemž použité písmo je dostatečně velké. Rychlému psaní pomáhá slovník T9, který je nyní opravdu použitelný a - i když kvalit slovníku T9 nedosahuje a občas nabízí nesmyslná slova - pracovat se s ním dá. Počet zpráv, které si uložíte, je opět závislý pouze od velikosti volné sdílené paměti.

Práce s emaily se například oproti podobně vybavenému modelu V3x o poznání zlepšila. Volba pro napsání emailu je dobře přístupná v nabídce, rychlost vestavěného emailového klienta se také značně zlepšila; práce s elektronickou poštou je nyní vcelku pohodlná. Klient si poradí, jak se stahováním zpráv ze serverů POP3, tak z IMAP4. Nastavit se dá automatické stahování (minimum každých 15 minut), limity velikosti zpráv nebo stahování pouze hlaviček, detailní nastavení je přístupno i pro seznam emailů.

Datové funkce:

U RAZR2 nechybí Bluetooth s A2DP, GPRS, EDGE, 3G ani HSDPA (obě u verze V9) s rychlostí až 3,6 Mb/s. Videohovory sice také nechybí, ale druhá kamerka směřující k uživateli bohužel ano. S počítačem se RAZR 2 kromě Bluetooth spojí také skrze nový USB standard. Na těle je totiž umístěn konektor micro-USB, nástupce současného mini-USB.

GPRS bylo zrychleno na třídu 12, EDGE zůstalo a k němu přibyla podpora sítí 3. generace UMTS. S datovými přenosy HSDPA (u modelu V9) lze dosahovat maximální teoretické rychlosti 3,6 Mb/s. V nabídce JAVA aplikací nalezneme jednu, která automaticky nastaví datové funkce pro vámi používaného operátora. Po spuštění aplikace odešle zprávu na server a vzápětí vám přijdou konfigurační SMS pro WAP i MMS zprávy. Velmi praktické, jednoduché a hlavně užitečné.

Rychlé datové přenosy využijete hlavně při použití telefonu jako modemu k počítači. Motorola nelenila a pro účel práce s emaily nebo prohlížení webu přichystala vestavěný webový prohlížeč Opera, který je velmi kvalitní a stránky zobrazuje stejně jako plnohodnotné PC. Načítání plnohodnotných internetových stránek je velmi rychlé, formátování je zachováno stejně jako na počítači. Prohlížeč správně interpretuje i české znaky a poradí si i s JavaScriptem.

Organizační funkce:

V nabídce organizačních funkcí patřily mobily amerického výrobce vždy k průměru. To potvrzuje i Motorola RAZR2 V8, která má slušně zpracovaný kalendář s měsíčním, týdenním i denním náhledem. V průběhu přidávání události lze vybrat mezi 15 typy upřesňujících zařazení události, zadat místo, datum i čas. Samozřejmostí je možnost připomenutí a opakování. Přímo do prostředí kalendáře jsou integrovány třeba úkoly se širokými možnostmi nastavení, ovšem bez upozornění.

Z organizačních funkcí je dále přítomna jednoduchá kalkulačka a budík, který sice není opakovaný, ale je možné nastavit až 10 různých buzení. Na převod jednotek, stopování a odpočítávání si s Motorolou musíte nechat zajít chuť, žádnou z těchto funkcí nenabízí. Přibyla však pěkně zpracovaná aplikace pro světový čas včetně přehledné mapy a seznamu časů nastavených měst.

Součástí výbavy je několik přeinstalovaných JAVA aplikací, které jsou velmi užitečné. Na server v USA si totiž můžete pomocí dvou Java aplikací zálohovat textové zprávy a svůj telefonní seznam. Ten je poté po zadání přihlašovacích údajů přehledně dostupný také přes internetové stránky. V paměti se nachází také přeinstalovaný průvodce po evropských městech. Ze serveru lze skrze aplikaci stáhnout informace o pamětihodnostech, restauracích, klubech, hotelech i podrobné mapy města. Z České republiky jsou dostupné Praha, Brno a Plzeň.

Zhodnocení:

Motorola RAZR2 V8 v plné míře navazuje na předchozí velice úspěšný model žiletky a přináší několik inovací. Elegance by se dala krájet, o čemž svědčí nejen použité materiály, ale i dva displeje s 262 tisíci barev, z nichž ten vnitřní nese navíc i dotykovou část na ovládání hudebního přehrávače. Z hlediska připojení si nelze stěžovat, zastoupení má kromě sítí GSM i UMTS a HSDPA, avšak u verze telefonu V9. Naše testovaná verze V8 je trochu datově ochuzená, má jen GPRS a EDGE. Pro zaplnění chvil ve volném čase můžete využít přeinstalovaných Java her, nebo si pustit hudební přehrávač. Fotoaparát plní v telefonu spíše funkci občasného zachycení momentek, 2 Mpx bez autofocusu hovoří za vše. Příznivci značky Motorola mají nyní na výběr z několika povedených modelů, proto si nejsme zcela jistí, zda-li bude prodejnost RAZRU2 V8 tak velká jako předešlý úspěšný model. Cena se navíc stále pohybuje na hranici 9 tisíc korun, což je na výbavu telefonu poměrně vysoká cena. Berme však fakt, že jsou použity opravdu výjimečné materiály, což si výrobce nechá jistě zaplatit.

Klady
  • stylová konstrukce
  • vnitřní paměť 512 MB
  • operační systém Linux
  • USB s podporou Mass Storage
  • propracované menu
  • hudební přehrávač
  • vnější TFT displej s 262 tisíci barev
  • dotyková tlačítka na vnějším displeji
  • Bluetooth 2.0 (A2DP)
  • dobrá výdrž
Zápory
  • fotoaparát bez autofocusu
  • na krytu ulpívají otisky prstů
  • slovník T9 píše s diakritikou
  • vnitřní paměť nelze rozšířit
Diskuze ke článku
Aleksandar
Považuji za nutne opravit udaj z textu je V8 ponámky nemá.Ale má!!
huh
no pre koho je telefon urceny?pre hudobnych nadsencov rozhodne nie ma len 520MB pamate bez moznosti rozsirenia + otrasny prehracac a sluchatka s microUSB koncovkov takze ziadne ine sluchatka sa tam dat neda okrem tych co su v baleni a tie su otrasne.A ze operacny system linux to som sa zasmial ma to len modifikaciu linuxu a pracuje ako bezny \"hlupy\" telefon.Clanok je otrasny, mnoho hrubok a preklepov.\"Pouzite su vynimocne materialy\" lol lol lol lol slabeeeeee
xl-Rabi
Ty jsi tydyt.Tak to nečti,když se ti to nelíbí.A co se razru2 týče mně se líbí.Asi ho koupím svojí ženě.Je to takový \"skoro šperk\".
TomiiQ
pro huební andšence je..a když chceš větší paměŤ tak v9.Sluchátka jsou pecková a hrajou dobře lol takžwe tě nechápu.Je kovovej a je to upe bestovní mobílek a přehrávač je výnorný nechápu co tu meleš omg

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze