Motorola PEBL U6: Oblázek k nakousnutí
recenze

Motorola PEBL U6: Oblázek k nakousnutí

1

Motorola PEBL U6 se měl stát pokračovatelem veleúspěšného RAZRu a znovu strhnout rekord v prodávanosti. Podobně jako RAZR neoplývá přílišnou funkční výbavou, ale jeho velkou předností je neobvyklý, velmi stylový design. Jestli má na to, stát se úspěšným, se dozvíte v naší recenzi.

Úvod

Motorola chtěla pokračovat v úspěchu, který byl ohromný, tak nasadila na trh další stylovku, a to PEBL U6. Tento model je zase výjimečný a liší se od ostatních v mnoha věcech. Například otevírání posunutím horní části telefonu se jen tak nevidí a vidět asi ještě dlouho nebude. Naproti tomu PEBL přináší těchto neobyčejných detailů málo a není jasné, jestli to bude mnohým lidem stačit. Je především zaměřen na ženy, kterým se z mé zkušenosti velmi líbí, takže se může úspěšně prodávat. Jste zvědaví, jak dopadne jeho recenze? Čtete dál...

Technické parametry

Rozměry87 x 49 x 20 mm
Hmotnost110 gramů
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej 176 x 220 pixelů, TFT, 262 tisíc barev
Paměť5,5 MB
Organizační funkceEmailový klient, Wapový prohlížeč, kalendář, kalkulačka
Multimédia64-hlasá polyfonie, MP3 zvonění, JAVA 2.0
FotoaparátVGA (640 x 480 bodů)
PřipojeníUSB kabel, Bluetooth, GPRS (třídy 10)
Baterie a výdržLi-ion 820 mAh
pohotovost max.: 250 hodin
max. doba hovoru: 400 minut
Cenakolem 6 000 Kč

Design a konstrukce – styl na prvním místě

Jak již bylo zmíněno, v tomto ohledu nemá telefon téměř žádné chyby a zde si připíše nejvíce bodů. Otevírání telefonu je velmi neobvyklé, ale je velmi pohodlné a rychlé. Je totiž řešeno magnetem (ano, čtete správně), který se přitahuje ke kovovému kloubu, a tím se telefon zavírá. Otevření telefonu spočívá v tom, že horní část telefonu jednoduše přitáhnete k sobě, pustíte a vylétnutím této části se telefon otevře. Musíte si ale zezačátku dávat pozor, neboť telefon má tendenci vylétnout z ruky – časem si ale zvyknete a otevírání vám nebude činit žádné problémy, naopak si myslím, že budete maximálně spokojeni.

S konstrukcí zadního krytu baterie je to ale o něco horší, protože námi testovaný kus měl kryt již povolený a při používání byla cítit značná vůle. Nezmínil jsem se ještě o rozměrech, které jsou přijatelné (87 x 49 x 20 mm). Tvar telefonu je také zvláštní a připomíná tvar oblázku, což dalo také název samotnému telefonu, tedy PEBL – v překladu oblázek.

S hmotností to není vůbec slavné, neboť telefon váží celých 110 gramů a v kapse bude trochu cítit. Dá se také přihlédnout k tomu, že kloub otevírání je ze železa a ten dělá mobil těžkým. Telefon má zvláštní pogumovaný povrch, a proto je jeho držení v ruce příjemné.

Po rozevření tohoto modelu se vám naskytne úžasný pohled na zrcadlově lesklý povrch klávesnice a displeje – krásný bude ale jenom tehdy, pokud na něj nesáhnete a na tomto povrchu neulpí velmi výrazné otisky prstů. Lesklou část je tedy nutné pořád leštit, pokud chcete zachovat zrcadlový třpyt - a to není zrovna praktické.

Displej a klávesnice – design na obtíž

Začnu nejprve displejem, který se řadí do mírného nadprůměru a jehož kvalita je velmi slušná. Typ displeje je TFT, nabízí rozlišení 176 x 220 pixelů, rozměry 9 × 24 mm a barev zobrazí 262 tisíc. Díky zrcadlovému povrchu je však na slunci méně čitelný a ani technologie TFT zde nepomáhá. Naopak černobílý externí displej o rozlišení 32 x 96 pixelů je dobře čitelný a také zobrazuje údaje o nových SMS, zmeškaných hovorech apod.

Motorola PEBL U6


Vnější displej | Hlavní displej

Klávesnice je svým vzhledem velmi výjimečná, ale na použitelnosti mírně ztrácí. Je zcela hladká a jednotlivé řady tlačítek oddělují tenké gumové linky. Ty však neoddělují přesné řady, ale uprostřed vždy „podjedou“ číslo nižší řady, takže zpočátku trochu matou při psaní, ale po chvíli používání si na to člověk bez problémů zvykne. I odezva kláves je výrazná, ale bez rušivého „cvakání“. Ke klávesnici se dají přiřadit také postranní tři klávesy. Jedna pro ovládání hlasitosti, další pro spuštění fotoaparátu a poslední pro hlasové vytáčení.

Hlavní menu, ovládání – bohužel beze změny

Zde bohužel PEBL nezaznamenal změn a menu je bohužel stejné jako u předchozích modelů. Veliká škoda! - ke stylovému telefonu by se hodilo stylové grafické prostředí a ne univerzální, které mají všechny Motoroly. Je tu samozřejmě na výběr z pěti témat, ale i po změně tématu zůstane menu, které má do stylového designu na míle daleko. Nicméně ovládání je velice pohodlné, u telefonu jsem nezaznamenal větší prodlevy při práci. Hlavní menu je klasicky ikonové s rozložením 3 x 3 a další (některé) podnabídky jsou už textové. U jiných nabídek menu (např. „Multimédia“) se po zvolení objeví podnabídka, která je pořád grafická nebo u některých grafická a textová. Záleží na jednotlivých položkách menu. Jinak nemám ke grafickému prostředí a ovládání výhrady.

Motorola PEBL U6 Motorola PEBL U6 Motorola PEBL U6

Telefonní seznam a telefonování – zvláštní je pouze vyhledávání kontaktů

Telefonní seznam pojme 1000 kontaktů, což je dnes téměř samozřejmost. Vadí mi na něm jedna věc: vyhledávání kontaktu probíhá podle více znaků, není však postupné. Pokud tedy budete chtít vyhledat kontakt, zadáte počáteční písmena, která však budete muset potvrdit, neboť telefon nehledá postupně. Toto řešení poměrně zdržuje a pochybuji o tom, že by postupné vyhledávání PEBL nezvládl.

Motorola PEBL U6 Motorola PEBL U6 Motorola PEBL U6 Motorola PEBL U6

Dále je zde přítomno hlasové vytáčení, jež snadno přiřadíte ke každému kontaktu. Na telefonování mi nevadilo nic, pro informaci uvádím, že příjem hovoru otevřením telefonu se dá vypnout položkou v menu, ale to považuji za samozřejmost.

Motorola PEBL U6 Motorola PEBL U6 Motorola PEBL U6 Motorola PEBL U6

Zprávy – chytřejší iTAP

U zpráv mě velmi překvapilo prediktivní vkládání textu pomocí technologie iTAP. Dříve jsem tuto technologii zcela zavrhoval a preferoval známější systém T9. Než jsem vyzkoušel iTAP. Tento systém funguje velmi podobně jako T9, nabízí však trochu více. Má podobně řešené vkládání neznámých slov do databáze, s tím rozdílem, že u iTAPu stačí změnit na „normální“ režim psaní, slovo napsat ručně a telefon si ho automaticky uloží. Oba způsoby jsou na rychlost i na praktičnost srovnatelné, takže zde žádný rozdíl nevzniká. Technologie Motoroly umí ještě něco navíc: průběžně doplňuje zadávaná slova, jak si slovník „myslí“, že to napíšete. Můžete samozřejmě vkládat dál a navrhovaných slov si nevšímat, ale občas to ušetří pár stisknutí tlačítek. Rozdíl mezi T9 a iTAP je velmi malý, ale i přesto mě ten druhý překvapil a také dokázal, že umí o trochu víc než jeho slavnější konkurence. Kritiku si ale bezesporu zaslouží odpočítávání znaků, jež neinformuje, na kolik částí se SMS rozdělí a před odesláním pouze zobrazí potvrzení, zda si opravdu přejete odeslat určitý počet zpráv. Přijde mi nelogické, proč je problém zobrazovat počet částí, když to vlastně telefon umí, ale to už je záležitost výrobce. Jinak je psaní zpráv pohodlné, i když se dá občas telefonu v psaní „utéci“, to se ovšem stává výjimečně. Bohužel jsem také nenašel podporu IM (Instant Messaging – ICQ, Jabber...), a tak jsem musel sáhnout po externí Javové aplikaci.

Motorola PEBL U6 Motorola PEBL U6

Organizační funkce – nic nového

Vzhledem k tomu, že se jedná o stylový telefon, funkční výbava tohoto zaměření je slušná a bohatě postačí normálnímu používání. Telefon nabízí diář s měsíčním, týdenním a denním pohledem, budík, kalkulačku a hlasový záznamník. Diář je klasický a nic zajímavého nenabízí, naproti tomu je velmi propracovaný budík, který nabízí neomezeně časů buzení a budí i při vypnutém telefonu. Kalkulačka nabízí pouze základní matematické operace, jako je sčítání, odčítání, dělení a násobení, víc bohužel nezvládne. Hlasový záznamník je omezen dobou jedné minuty, ale i tak je to velmi praktická záležitost.

Datové funkce – zde toho moc nebude

Jak se dá usoudit již z nadpisu, telefon opravdu disponuje minimem datových funkcí. Jedinou možností připojení k internetu je GPRS třídy 10, ale EDGE by také nebylo na škodu. Pochvalu si však zaslouží podpora Bluetooth, která je však nepochopitelně omezená, protože například chybí možnost poslání obrázku, videa či jiného souboru. To je trochu zvláštní, protože když výrobce uvede podporu Bluetooth, tak by ji měl nasadit kompletní - to je nefér vůči zákazníkovi. Možná je tato vlastnost záležitostí pouze námi testovaného telefonu a ve finále toto bude v pořádku, ale o tom pochybuji.

Zábava a multimédia – na stylový telefon je to hodně málo

Zábavy si s tímto mobilem užijete opravdu hodně málo, neboť telefonu multimediálních věcí chybí vskutku hodně. Nejvýraznější je asi celková paměť telefonu, která činí pouhých 5 MB, takže si do telefonu stěží nahrajete jednu píseň ve formátu MP3, jež telefon podporuje. Zajímavé je také to, že hudební přehrávač umí hrát na pozadí, ačkoli to telefony s daleko větší pamětí nedokážou. Dále mobilu chybí i rádio a samozřejmě také slot pro paměťové karty, který by se hodil asi nejvíc. V nabídce Java aplikací se zase projeví to, že je telefon určen spíše ženám, což dokazuje aplikace nazvaná „Fitness“. Ta slouží pro ukládání všech příjmů potravin, všech výdejů kalorií apod. Aplikaci by ženy určitě uvítaly, avšak vzhledem k tomu, že jednotky nejsou v metrech a kilogramech, ale ve stopách a librách, moc nadšené nebudou. Zase je možné se dohadovat, zda to není věc testovaného kusu, ale to bohužel nemůžeme vědět. Další aplikace nese název „Safe“ pro úschovu citlivých dat, do které je možné se dostat pouze s heslem. Jediná hra, která je v telefonu, se jmenuje „Rebels“, jedná se o střílečku, kdy létáte s vesmírnou lodí a snažíte se zničit lodě nepřátelské.

Motorola PEBL U6 Motorola PEBL U6

Fotoaparát – slabý průměr

Fotoaparát fotí díky nízkému rozlišení a horší čočce (VGA, 640 x 480 px) velice průměrně, a jak interiér, tak exteriér nevypadá nejlépe. Záleží také na každém snímku, protože někdy fotka vypadá dobře a někdy zase velmi špatně. Focení zblízka není zas až tak špatné a také potěší přítomnost nočního režimu. Fotoaparát dokáže nahrávat video, a to v rozlišení 176 x 144 pixelů. Zajímavou věcí jsou také zvuky závěrky, kterých je na výběr hned několik, jsou mezi nimi takové kuriozity, jako například zvuk šimpanze, kachny nebo lidského smíchu.

Video (3GP, 92kB)

Zhodnocení – styl znamená někdy víc než funkce

Motorola PEBL U6 má hodně nedostatků, který by ani stylový telefon mít neměl. Naproti tomu nabídne design, jež je opravdu jedinečný a jež se většinou lidem líbí. Také musíme přihlédnout k tomu, že to budou ženy, které budou tento model používat a že těm je docela jedno, jaké funkce mobil má a i kdyby měl tak je nevyužijí. Na druhou stranu je pravda, že věci, jako je fotoaparát s lepším rozlišením a paměťové karty, by telefonu jenom prospěly. Je to prostě stylový mobil, který se může někomu zalíbit a jinému třeba ne – je jenom otázka osobního názoru, zda si PEBL koupit nebo ne, ale to už nechám na Vás...

motorola-pebl-u6
Klady
  • velmi stylový design
  • příjemný povrch a tvar telefonu
  • důmyslné otevírání
Zápory
  • náchylnost k otiskům prstů
  • absence paměťových karet
  • nízké rozlišení fotoaparátu