Motorola KRZR K3: vyškolená kráska
recenze

Motorola KRZR K3: vyškolená kráska

2

Na první pohled podobná, pod povrchem v mnohém nová. Nástupce modelu KRZR K1 přináší mnohem lepší displeje, podporu sítí 3. generace včetně HSDPA, 2 Mpx fotoaparát a téměř k dokonalosti dotahuje uživatelské prostředí. To vše je opět zabaleno do elegantního lesklého kabátku. Zaujme i vás nebo dáte přednost modrému předchůdci? (VIDEO)

Motorola KRZR K1 měla těžký úkol navázat na úspěch modelu RAZR. Ačkoli si na prodeje Motorola nemůže stěžovat, RAZRmánii se zdaleka nepřiblížily. KRZR totiž postrádal největší tahák původního RAZRu - tenkou konstrukci. Na dnešní dobu neohromil kvalitou displejů, funkční výbavou ani zkostnatělým uživatelským prostředím. Lesklý design toho poté moc nezachrání. Jeho nástupce má všechny nedostatky napravit, přičemž mu zůstává vzhled předchůdce. Motorola dbala na všechny připomínky a většinu záporů původního KRZRu u novinky s přídomkem K3 nenajdeme. Výrobce zapracoval a mnoho funkcí a vlastností podstatně vylepěil. Podívejte se, jak si novinka vedla v našem redakčním testu.


Oficiální fotografie: Motorola KRZR K3 v pískové barvě

Technické parametry

Rozměry103 × 42 × 16 mm
Hmotnost110g gramů
Barevné kombinace Dark Pearl Gray, lustrous Stone Gray
SítěTri-band GSM 900 / 1800 / 1900 Mhz + 3G UMTS 2100 Mhz
Hlavní displej aktivní TFT, 240 x 320 bodů, 262 tisíc barev
Vnější displej aktivní TFT, 128 x 160 bodů, 65 tisíc barev
Paměť 51 MB
paměťové karty MicroSD (karta není součástí balení)
Operační systém-
Organizační a další funkcevícepoložkový adresář, emailový klient, kalendář, úkoly, synchronizace s PC a serverem, kalkulačka, světový čas, webový prohlížeč
Multimédia72-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač (MP3, AAC, eAAC, eAAC+, WMA) s podporou rozdělení podle ID3 tagů, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, streaming, JAVA 2.0 s podporou 3D
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 bodů), vyvážení bílé, barevné efekty, samospoušť
video 176 x 1444bodů, 3GP, vyvážení bílé, barevné efekty
2. VGA fotoaparát pro videohovory nad hlavním displejem
Datové funkce GPRS (třída 12), EDGE (třída 10), 3G UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 3,6 Mb/s)
Bluetooth 2.0, USB 2.0 (konektor mini-USB)
Baterie a výdržLi-ion 810 mAh
Reálná výdrž: 1,5 dne v síti UMTS nebo 2 dny v síti GSM při běžném používání
Cena a dostupnost12 000 Kč
březen 2007

V krabici naleznete

  • český návod a příručky
  • stereofonní headset s konektorem mini-USB
  • cestovní nabíječku

Sony Ericsson W880i Plusy

  • elegantní design
  • výborné konstrukční zpracování
  • kvalitní vnitřní QVGA i vnější displej
  • podpora 3G včetně videohovorů a HSDPA
  • slot pro paměťové karty microSD
  • okamžité reakce telefonu
  • kvalitní webový prohlížeč Opera
  • přepracovaná správa multimédií
  • kvalitní hudební přehrávač, který dokáže hrát na pozadí
  • praktické Javové aplikace pro zálohování dat a nastavení datových služeb

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • postrádá tenký design
  • lesklý povrch se velmi snadno upatlá
  • průměrný fotoaparát a nekvalitní video
  • stále rezervy v uživatelském prostředí (místy chybní počeštění, logika)
  • hodilo by se FM rádio
  • emailový klient má problémy s diakritikou a HTML emaily
  • chybí opakovaný budík, poznámky, stopky a odpočítávací měřič

Pro koho je Motorola KRZR K3?

  • pro ty, kdo si potrpí na styl s bohatou výbavou
  • pro ty, kteří chtějí nejvybavenější Motorolu
  • pro uživatele hledající reprezentativní stylové véčko
  • pro uživatele hledající telefon s bohatou nabídkou datových přenosů včetně HSDPA

Design a konstrukce – krejzy rejzr podruhé

Již na první pohled je jasné, z kterého modelu KRZR K3 vychází. Úzké lesklé tělo s charakteristickou bradou ve spodní části jako by z oka vypadlo předchůdci. Novinka má dokonce se starším KRZRem K1 shodné rozměry 103 × 42 × 16 mm, opět se tedy nejedná o příliš tenký telefon. Motorole se však podařilo napasovat mnohem lepší výbavu do původního těla, což bylo u tohoto výrobce prozatím nemyslitelné. Zvýšila se pouze hmotnost, a to o 8 gramů na finálních 110 gramů.


VIDEO: design, konstrukce - prohlídka telefonu kolem dokola

Video ve vysoké kvalitě stahujte zde [35 MB / avi(xvid/mp3)].

Jak jsem již předeslal, proporce těla telefonu se nezměnily, to samé platí také pro design. Skleněný povrch v námořnické modři, který předváděl původní KRZR K1 vystřídal lesklý kov. Plocha kolem displeje se zahalila do černého plastu, který kryje jak kvalitní vnější displej, tak neviditelné ikonky kolem něj, které se rozzáří až při určité příležitosti. V horní části opět nalezneme čočku fotoaparátu, jehož rozlišení zůstává na 2 megapixelech. Naopak ve spodní části nesmí chybět charakteristická brada, která je však při tloušťce 16 milimetrů zbytečně velká.

Lesklý povrch přední části je znovu velmi náchylný na upatlání a jako magnet přitahuje otisky prstů. Daň za elegantní design = neustálé leštění!! Závisí na vás, jestli to pro vás nebude odstrašující nedostatek. KRZR K3 je však přeci jenom k uživateli vlídnější než předchůdce a otisky prstů tolik nebijí do očí.

Při pohledu zboku nese brada efektní vygravírované tečky, stejně tomu bylo i u předchůdce. Umístění bočních kláves, ani mini-USB konektoru s plastovou krytkou se nezměnilo. Kloub telefonu na svém boku opět končí otvorem k provlečení poutka.

Zatímco boky telefonu jsou vyrobeny z tmavého plastu, zadní část je vyvedena v barvě čela telefonu. Kryt baterie je sice kovový, jeho povrch je však pokryt příjemným měkčeným plastem. Kryt baterie na svém místě sice nesedí pevně a má zhruba milimetrovou vůli, ale v používání to nevadí a vrznutí se od něj také nedočkáte.

Pod krytem nalezneme Li-ion baterii s kapacitou 810 mAh, což ve spojení s žíznivou výbavou není příliš oslnivá hodnota. KRZR K3 vydrží při běžném používání (několik minut hovoru, SMS denně, 30 minut poslechu hudby a občasné stažení emailů) necelé dva dny v síti UMTS. Výdrž ve starší GSM síti je o něco vyšší, ani zde však není nijak dlouhá. Pod krytem se nachází také slot pro paměťové karty microSD (TransFlash), které jsou pohodlně vyměnitelné za chodu.

Pochvalu si zaslouží špičková konstrukce telefonu. V zavřeném stavu nikde nenarazíte ani na náznak vrzání. O něco horší to je při otevřeném telefonu, kdy se po zatlačení na otevřený displej ozvou velmi nelibé zvuky, rušící při telefonování. Samotné otevírání telefonu je pohodlné, díky vybrání na bocích je po chvilce cviku možno KRZR otevírat i jednou rukou. Kvůli „bradě“ je však nutno horní část podebrat výrazně zboku, pohybu posléze zhruba od poloviny pomůže přiměřeně silná pružina. Kloub je kvalitní, při otevírání je trochu slyšet slabé tření plastů o sebe. Ničemu to však nevadí.

Také vzhled vnitřní strany se na první pohled ničím neliší od původního modelu KRZR. Druhý pohled ovšem odhalí drobné změny v podobě většího displeje, VGA kamerky pro videohovory pod ním, odlišné uspořádání kláves a také jinak umístěný mikrofon. Zůstala však lesklá plocha kolem displeje a samozřejmě elegantní kovová klávesnice.

Celkově hodnotíme konstrukci a vzhled KRZRu K3 velmi kladně, jedná se o elegantní unisex véčko. Od ženské části populace jsme ale překvapivě slýchávali pasování KRZRu K3 spíše do role pánského telefonu, a to z důvodu barvy a - oproti K1 - více technickému designu. Ženám se rozhodně více líbila předchozí námořnicky modrá K1, naopak mužům se bude více zamlouvat novinka K3.

Klávesnice – kovově, nově a přesto stejně

Nebyla by to Motorola, kdyby svoje další high-end véčko nesadila kovovou leptanou klávesnicí. Její vzhled i ovladatelnost chválíme již od dob RAZRu a přestat s tím nemíníme ani teď. Všechny klávesy jsou dostatečně velké, s nízkým, ale jistým stiskem a dobrou odezvou. Jen rozdělení jednotlivých kláves pomocí pryžových proužků mohlo být výraznější. Zmíněné proužky jsou efektně podsvětleny sytým modro zeleným světlem. Čitelnost tak je v šeru i v noci prvotřídní. Bolístkou RAZRu a částečně i KRZRu bylo obtiskování těchto proužků na displej, nyní k tomu již nedochází.

Ve funkční části klávesnice přibylo tlačítko pro rychlé zahájení videohovoru, což mělo za následek malé přesídlení ostatních kláves. Na velikosti však žádná neutrpěla, píše se velmi pohodlně. Pochvalu si zaslouží i čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem. Boční tlačítka pro regulaci hlasitosti na levé straně nejsou příliš výrazná, poslepu je budete chvilku hledat. Jejich stisk je ale pohodlný. Totéž platí i pro uživatelsky nastavitelnou chytrou klávesu pod nimi, která je totiž ještě více zapuštěna pod povrch. Výtku si však zaslouží velmi špatně stisknutelná pravá boční klávesa, která neposkytuje žádnou odezvu a je značně hluboko zapuštěná. Testovali jsme ovšem předprodukční vzorek - a do finální verze toto bude možná opraveno.

Zvuk – z lesku zvuky vycházejí

Motorola KRZR K3 má reproduktor pro vyzvánění umístěn na zadní straně. Poskytuje poměrně kvalitní a nezkreslený zvuk, hlasitostí bohužel nevyniká. Při zvoleném tišším vyzvánění je možné telefon v hlučnějším prostředí přeslechnout. S přístrojem se dodává také headset s klasickými peckovými sluchátky. Jejich kvalita je nadprůměrná, při nastavení vyšších basů ale sluchátka nestíhají. Pro nenáročný poslech však bohatě dostačují.

Displej – s elegancí přes překážky

Původní model KRZR K1 od nás v recenzi sklidil kritiku za použité displeje. V dané cenové kategorii se opravdu rozlišení 176 x 220 bodů a malý vnější displej příliš nenosí. KRZR K3 však naše pochybnosti utnul a oběma displeji příjemně překvapil.


Vnější displej má kolem sebe také tři indikátory (focení, Bluetooth a nabíjení)

Zatímco vnější povyrostl k rozlišení až 128 x 160 bodů, vnitřní se může chlubit plnohodnotným QVGA rozlišením – tedy 240 x 320 bodů. Oba displeje jsou aktivní TFT, čitelnost na slunci je tak i přes lesklý povrch dobrá. Vnější displej vám zobrazí 65 tisíc barev, ten vnitřní si troufá na počet 262 tisíc.

Hlavní menu, ovládání – vylepšujeme a značně zrychlujeme.

Uživatelské prostředí Motoroly se po dlouhá léta neměnilo a v poslední době se lehce archaický vzhled a struktura stává předmětem kritiky. Motorola nelení a do nejnovějších telefonů připravuje prostředí postavené na Linuxu. To se bohužel u KRZRu K3 ještě nekoná, přesto se však může pochlubit několika důležitými vylepšeními.


Prostředí vnějšího displeje

Pohotovostní displej lze vyzdobit tapetou, ale nikoli animovanou. Stejná tapeta se pak automaticky zmenší a kvalitně zobrazí na vnějším displeji. Ten je sám o sobě přehledný, nabídne veškeré potřebné informace a hodiny v podobě šetřiče displeje tu jsou dobře čitelné. Pomocí vnějších kláves lze měnit i při zavřeném telefonu profil, případně ovládat hudební přehrávač. Po aktivaci fotoaparátu může vnější displej sloužit také pro autoportréty.


Možnosti zobrazení pohotovostního režimu | spořič displeje | rychlé menu

Na hlavním displeji si lze v pohotovostním režimu zobrazit ikony směrů navigační klávesy, jejichž funkce lze také nastavit. Všechna grafika je pěkně vyhlazená a na QVGA displej je tak radost se dívat. V záhlaví se ukazují ikonky zapnutých funkcí a telefon tu rovněž ukazuje, zda-li se nachází v síti 2G (GPRS), 2,5G (EDGE) nebo 3G (UMTS a HSDA). V pravém dolním rohu mohou být zobrazeny analogové nebo digitální hodiny, nastavit lze i zarovnání textu v horní části. Praktická je levá kontextová klávesa, díky které lze rychle použít některou z často používaných funkcí. Bohužel se jedná o pevný seznam, který nelze uživatelsky měnit.


HLavní menu v podobě matice... | seznamu | další úrovně menu

Do hlavního menu lze vstoupit stiskem středu navigační klávesy nebo pravým kontextovým tlačítkem. Zobrazí se nám důvěrně známá podoba nabídky s grafikou, která zůstává po léta stejná. Hlavní menu tvoří tradičně 12 jednoduše animovaných ikon, které si můžete přeskládat dle svého gusta. Komu by uspořádání 3 x 4 ikony nevyhovovalo, k dispozici je i textový seznam s malými ikonkami. Právě tímto způsobem jsou až na výjimky řešeny také další úrovně menu, většinou však i ty ikonky chybí. Nevýhodou je nemožnost používat klávesové zkratky, a to ani v hlavním menu, což zvláště později brzdí v práci. Výhradu bych měl rovněž k počeštění některých položek. Vyskytují se v něm jednak chybně vyskloňovaná slova, jednak zcela nesmyslná spojení. Oproti dřívějším telefonům jsme však opět zaznamenali velký posun vpřed.


V telefonu je nahrána i dvojice dalších barevných schémat, které změní vzhled menu

Motorole ke cti může být celková rychlost v menu, nenechá vás čekat . Všechny reakce jsou takřka okamžité a jedná se o jeden z nerychlejších telefonů současnosti. Za tuto důležitou vlastnost si Motorola KRZR K3 zaslouží velikou pochvalu. Vzhled menu lze obměňovat, vybrat si lze ze tří vestavěných barevných schémat. Výrazným posunem dopředu jsou také odlišné a vyhlazenější fonty a grafika menu, na niž se teď dívá mnohem příjemněji. Zatímco původní prostředí Motorol by se dalo označit spíše za odpuzující, KRZR K3 boduje o poznání s pěknějším.

Telefonní seznam a volání - v říši UMTS

Do telefonního seznamu se vejde až 2000 kontaktů, přičemž je samozřejmě o vícepoložková jména. Vyhledávání probíhá podle více písmen, k dispozici jsou dvě zobrazení. Buď lze zobrazit pouze seznam jmen, nebo praktičtější způsob, kdy se na displej vejde pouze trojice jmen, u každého ale vidíte jeho fotografii a přiřazená telefonní čísla, mezi kterými lze v horizontálním směru procházet. Ke každému jménu lze uložit až sedm telefonních čísel, dvojici emailových, poštovních i webových adres. Kromě toho nechybí políčka pro přezdívku, narozeniny, poznámku, obrázek a vyzváněcí melodii. Kontakty lze třídit do přednastavených i vlastních skupin volajících (kategorií).

Motorola KRZR K3 přidává také podporu videohovorů v síti UMTS díky přítomnosti druhé kamerky. Ta je umístěna pod vnitřním displejem, ideálně natočená směrem k uživateli. Videohovor lze rychle sestavit speciální klávesou nad zeleným telefonkem. Toto řešení chválíme, přispívá rychlosti a přehlednosti. Samotné možnosti při videohovoru jsou standardní, v jeho průběhu lze přepnout i na hlavní kameru a ukázat druhé straně vaše okolí, přednastavit obrázek, nebo zamezit odesílání obrazu druhé straně. Videohovory jsme vyzkoušeli, ovládání je intuitivní a video plynulé. Telefon dokáže pracovat i v režimu off-line s vypnutou vysílací částí.


Videohovor a jeho možnosti nastavení

Zprávy - o typu rozhoduje osud

Motorola KRZR K3 podporuje všechny v současné době běžné typy zpráv. Nechybí tak SMS, EMS, MMS, ani emaily. Zajímavou novinkou je jednotný editor zpráv pro všechny tyto typy, kromě emailu. Podle obsahu zprávy si telefon sám rozhodne, jakou technologii má při odesílání použít. Takže než vložíte obrázky, videa, nebo nahrávky, telefon počítá s obyčejnou SMS, následně však v případě vložení multimédií automaticky změní typ na MMS. Dle mého názoru je to krok správným směrem, ale v kontextové nabídce by mohla být volba, která typ zprávy telefonu napevno určí. Novinkou je hlasová MMS zpráva, jejíž poslání se skládá z nahrání nahrávky diktafonem a jejím následném odeslání.


Nabídka zpráv | psaní nové SMS zprávy | vytváření MMS zprávy

Editor napsané znaky počítá od nuly. Pro čtení i psaní zpráv je k dispozici sedm řádků, přičemž použité písmo je dostatečně velké. Rychlému psaní pomáhá slovník iTap, který je nyní opravdu použitelný a - i když kvalit slovníku T9 nedosahuje a občas nabízí nesmyslná slova - pracovat se s ním dá. Počet zpráv, které si uložíte, je opět závislý pouze od velikosti volné sdílené paměti.


Emailový klient

Práce s emaily se například oproti podobně vybavenému modelu V3x o poznání zlepšila. Volba pro napsání emailu je dobře přístupná v nabídce, rychlost vestavěného emailového klienta se také značně zlepšila; práce s elektronickou poštou je nyní vcelku pohodlná. Klient si poradí, jak se stahováním zpráv ze serverů POP3, tak z IMAP4. Nastavit se dá automatické stahování (minimum každých 15 minut), limity velikosti zpráv nebo stahování pouze hlaviček, detailní nastavení je přístupno i pro seznam emailů.


Práce s emaily je o poznání lepší oproti předchůdcům

Klient má však bohužel i svá negativa. Neporadí si totiž s HTML maily a u některých textových špatně zvolí kódování a české znaky se stanou nečitelnými. Přílohy jsou podporovány také, limit velikosti odesílané zprávy se nám nepodařilo zjistit, není tedy problém posílat přílohy o velikosti mnoha MB. Díky sítím 3. generace včetně HSPDA je navíc odesílání a přijímání emailů poměrně svižné.

Organizační funkce – kalendářem potěší, přibyl světový čas

V nabídce organizačních funkcí patřily mobily amerického výrobce vždy k průměru. To potvrzuje i Motorola KRZR K3, která má slušně zpracovaný kalendář s měsíčním, týdenním i denním náhledem. V průběhu přidávání události lze vybrat mezi 15 typy upřesňujících zařazení události, zadat místo, datum i čas. Samozřejmostí je možnost připomenutí a opakování. Přímo do prostředí kalendáře jsou integrovány třea úkoly se širokými možnostmi nastavení, ovšem bez upozornění.


Práce s kalendářem

Z organizačních funkcí je dále přítomna jednoduchá kalkulačka a budík, který sice není opakovaný, ale je možné nastavit až 10 různých buzení. Na psaní poznámek, převod jednotek, stopování a odpočítávání si s Motorolou musíte nechat zajít chuť, žádnou z těchto funkcí nenabízí. Přibyla však pěkně zpracovaná aplikace pro světový čas včetně přehledné mapy a seznamu časů nastavených měst.


Budík | kalkulačka | světový čas

Součástí výbavy je několik přeinstalovaných JAVA aplikací, které jsou velmi užitečné. Na server v USA si totiž můžete pomocí dvou Java aplikací zálohovat textové zprávy a svůj telefonní seznam. Ten je poté po zadání přihlašovacích údajů přehledně dostupný také přes internetové stránky. V paměti se nachází také přeinstalovaný průvodce po evropských městech. Ze serveru lze skrze aplikaci stáhnout informace o pamětihodnostech, restauracích, klubech, hotelech i podrobné mapy města. Z České republiky jsou dostupné Praha, Brno a Plzeň.


Nastavení datových funkcí | záloha kontaktů na server | záloha zpráv na server | diktafon

Datové funkce – Opera využije HSDPA

Jedny z největších změn se odehrály v datové výbavě telefonu. Zatímco předchozí KRZR se omezil pouze na GPRS a EDGE, novinka jde mnohem dál. GPRS bylo zrychleno na třídu 11, EDGE zůstalo a k němu přibyla podpora sítí 3. generace UMTS. Jako jeden z prvních telefonů navíc přidává podporu zrychleného downloadu HSDPA 2. generace, tedy s maximální teoretickou rychlostí 3,6 Mb/s. HSDPA však u nás nabízí pouze operátor O2 v Praze a v centru Brna, a to ještě v jeho pomalejší variantě 1 Mb/s. Již brzy by však mohl instalovat podporu právě rychlosti až 3,6 Mb/s. Motorola KRZR K3 se tak v současnosti zařazuje mezi datově nejvybavenější telefony současnosti a většinu manažerských a chytrých telefonů nechává za sebou. V nabídce JAVA aplikací nalezneme také jednu, která automaticky nastaví datové funkce pro vámi používaného operátora. Po spuštění aplikace odešle zprávu na server a vzápětí vám přijdou konfigurační SMS pro WAP i MMS zprávy. Velmi praktické, jednoduché a hlavně užitečné. Ještě bychom ale uvítali nastavení datových přenosů pro přístup na internet a email.


Špičkový webový prohlížeč Opera je součástí nabídky telefonu

Rychlé datové přenosy využijete hlavně při použití telefonu jako modemu k počítači. HSDPA se však bude hodit i pro práci s emaily nebo prohlížení webu. Motorola nelenila a pro tento účel přichystala vestavěný webový prohlížeč Opera, který je velmi kvalitní a stránky zobrazuje stejně jako plnohodnotné PC. Načítání plnohodnotných internetových stránek je velmi rychlé, formátování je zachováno stejně jako na počítači. Prohlížeč správně interpretuje i české znaky a poradí si i s JavaScriptem. Kvalitou prohlížeče Motorola překonává Sony Ericsson a na paty šlape OSS browseru v chytrých telefonech Nokia.

Co se spojení na krátkou vzdálenost týče, nejlépe poslouží Bluetooth 2.0, které podporuje A2DP profil. Připojit tak můžete i svá vlastní stereo Bluetooth sluchátka. KRZR K3 potěší i standardním mini-USB konektorem, díky čemuž můžete pro připojení použít například klasický USB kabel k fotoaparátu. Po připojení lze zobrazit paměťovou kartu telefonu jako další disk v počítači nebo tisknout pomocí PictBridge.

Hudba – konečně jeden přehrávač. A kvalitní!

Také na této oblasti si dali Američané záležet a zcela změnili logiku přístupu k multimédiím. Starší Motoroly byly při práci s nimi poměrně těžkopádně, a i když bylo možností mnoho, kvůli nelogickému ovládání byly těžko použitelné. Všechná multimédia jsou přístupná skrze nový „Vyhledávač Médií“, a to včetně hudby. Vestavěný hudební přehrávač konečně umí třídit skladby podle ID3 tagů, nechybí možnost vytváření vlastních seznamů skladeb. Prostředí telefonu je sice trochu sparťanské, obohacené pouze o statickou grafiku v horní části, ale poskytuje všechny důležité informace, nechybí možnost skladby přetáčet. Přehrávač umí hrát i na pozadí, skladby můžete z přehrávaného seznamu vybírat i pomocí vnějšího displeje a bočních tlačítek při zavřeném telefonu.


Hudební přehrávač umí konečně rozdělovat skladby dle ID3 tagů a je poměrně kvalitní

Pokročilejší funkce typu grafického ekvalizéru stále chybí, přesto se ale jedná o zdaleka nejlepší přehrávač, který ve svých telefonech Motorola předvedla. Malou náhradou je možnost v několika stupních zvýraznit basy. Pokud budete chtít připojit svá vlastní sluchátka, je nutno si zakoupit redukci s mini-USB konektoru na 3,5 mm Jack. S telefonem dodávaný headset je poměrně kvalitní, běžným uživatelům pro poslech hudby bohatě postačí. Díky přítomnosti A2DP navíc nechybí možnost připojit stereo Bluetooth sluchátka. Škoda jen, že k hudebnímu přehrávači Motorola nepřidala také FM rádio, které je stále více oblíbeno.

Další multimediální funkce – rychlé 3D hry

Obrázky, videosoubory a další multimédia se také spravují přes nový „vyhledávač médií. Prohlížení obrázků se od předchůdců nezměnilo. Nechybí možnost prohlížení na celou obrazovku a režim prezentace, někdo však může postrádat jakékoliv pokročilejší funkce, například editor obrázků. Stejné možnosti platí i pro videosoubory.


Prohlížení obrázků a videa

Samozřejmostí je podpora Java aplikací a her. Oproti předchůdci se však KRZR K3 může pochlubit plnou podporou 3D her. Při testování rychlosti Javy jsme navíc dostávali obdivuhodně dobré výsledky. Rychlost překreslování v 3D střílečce v testu JBenchmark HD patřila k nejlepším mezi telefony bez operačního systému. Aplikace lze minimalizovat, vždy však pouze jednu.


Demoverze Asphalt Urban 3D a plné verze fotbalu, sudoku a síťových her (zde Star trek)

Předinstalováno je několik her. 3D závodní hra Asphalt Urban GT je bohužel pouze v demoverzi, známé Sudoku je již v plné verzi. Přítomny jsou dvě online hry, kdy můžete hrát i o ceny. Jedná se o hry Startrek Prizeplay, Pacinko Prizeplay a Mahjong Prizeplay. Ani jedné síťové hře se bohužel i přes správné nastavení datového profilu nepodařilo spojit se serverem. Ty ale možná ještě neběží, prodej telefonu ještě nebyl zdaleka zahájen.

Fotoaparát - 2 Mpx standardem

O tom, že malá čočka na přední straně telefonu dokáže pořizovat snímky v rozlišení 2 megapixely, informuje nově nápis pod ní. Hodnota, která se očekává v telefonech této cenové kategorie tedy nepřekvapí. Mínusem je však absence automatického zaostřování a také LED diody. Motorola KRZR K3 tak bude sloužit skutečně pouze k momentkám v dobrých světelných podmínkách.

Nastavit je možno také dvě nižší rozlišení (1,3 megapixely, VGA a QVGA). Nejrychleji lze fotoaparát aktivovat klávesou na pravém boku telefonu, po jejímž stisku se až po dlouhých šesti vteřinách zobrazí prostředí fotoaparátu. Telefon se při focení drží na výšku, fotografie jsou bohužel orientovány taktéž na výšku (tedy rozlišení 1200 x 1600 bodů. Jako spoušť poslouží potvrzovací střední klávesa, přičemž prodleva mezi jejím stiskem a vyfocením snímku téměř neexistuje. Snímání i ukládání probíhá okamžitě a během vteřiny není problém vyfotit ručně dva snímky. Škoda jen delšího náběhu, jinak je totiž KRZR K3 velmi rychlý fotograf.


Prostředí fotoaparátu, kamery a jejich nastavení

Využít lze až 8násobný digitální zoom, který však pracuje pouze formou výřezů. Vertikálními tlačítky kurzorového kříže pak se dají volit jednotlivá nastavení, jejichž hodnoty lze horizontálními klávesami měnit. K dispozici je vyvážení bílé, kompenzace expozice a barevné efekty. V menu je možno zapnout podobně samospoušť a případně přepnout snímání na vnitřní čočku pod displejem, která fotí v rozlišení 640 x 480 bodů. Pokud telefon zavřete, lze pomocí kvalitního vnějšího displeje pohodlně zhotovit autoportrét. Jako spoušť pak slouží boční tlačítko pro aktivaci fotoaparátu.


Fotografie - exteriér


Zoom formou výřezů


Makro, interiér, barevné efekty

Kvalitou snímků KRZR K3 příliš nepřesvědčil. Na ostatní 2 Mpx konkurenty ztrácí průměrnou ostrostí a podivně rozostřenou oblastí blízko středu snímku. Telefon má také sklony k přepalům a občas podivně interpretuje bílou. Na bílé fasádě chrámu se tak kromě originální barvy objevily navíc načervenalé a nazelenalé plochy. Pochválit naopak můžeme za živé a jinak věrné barvy, velmi nízkou hladinu šumu a excelentní rychlost snímání. Dobrý dojem však přebíjí rozostřená oblast u středu snímku.

VIDEO (3GP, 140 KB)

Pro natáčení videa se KRZR K3 nehodí. Neoslní rozlišením 176 x 144 bodů ani bídnou snímkovou frekvencí. Videa jsou proto použitelná pouze jako příloha MMS zpráv.

Zhodnocení - krásku novým věcem naučíš

Motorola KRZR K3 na nás udělala překvapivě pozitivní dojem. Naše původní předpoklady o mírně vylepšeném původním modelu rychle vyvrátila a překvapovala vylepšenými funkcemi. Američané udělali velký krok kupředu v oblasti uživatelského prostředí i funkční výbavy. V elegantním a kompaktním obalu se tak skrývá špičkově vybavený datový telefon s podporou EDGE, 3G i HSDPA. Zklame pouze svými fotografickými možnostmi a místy stále nedotaženým uživatelským prostředím. Plusy telefonu ale rozhodně převáží a - jakmile přijde na trh - lze mu předpovídat úspěch. Poprvé se totiž po modelu KRZR neohlédnou pouze styluchtiví uživatelé, ale i ti, kteří hledají telefon s bohatou funkční a datovou výbavou. Přesně taková nová Motorola je.

motorola-krzr-k3
Klady
  • elegantní design
  • výborné konstrukční zpracování
  • kvalitní vnitřní i vnější displejm
  • 3G včetně videohovorů a HSDPA
  • paměťové karty microSD
  • okamžité reakce telefonu
  • kvalitní webový prohlížeč Opera
  • přepracovaná správa multimédií
  • kvalitní hudební přehrávač
  • který dokáže hrát na pozadí
  • praktické Javové aplikace pro zálohování dat a nastavení datových služ
Zápory
  • postrádá tenký design
  • lesklý povrch se velmi snadno upatlá
  • průměrný fotoaparát a nekvalitní video
  • stále rezervy v uživatelském prostředí
  • hodilo by se FM rádio
  • emailový klient má problémy s diakritikou a HTML emaily
  • chybí opakovaný budík
  • poznámky
  • stopky a odpočítávací měřič
Diskuze ke článku
Filip Rada
Zdravim, nevite nekdo, jak se zapnou, nebo jestli K3 vubec podporuje, v smskach obrazkovy smajliky? Diky
Magdalena
Prosím, poraďte mi, jak získat do mobilu české ovládání.Mám ho ze uahraničí a ČJ postrádá.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze